23 Септември, 2019 16:07 3 659 21

Работодателите – „жертвата“, която държи тоягата

  • работодатели-
  • жертва
Работодателите – „жертвата“, която държи тоягата - 1
Снимка: М. Богданова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Годината е 2008-ма и поредната капиталистическа криза вече се разпространява по света. Българските работодатели започват все по-често да използват един изпитан метод, за да спестяват от заплати – принуждават работниците да си изкарват болничен лист, докато всъщност ходят на работа, прехвърляйки така разходите си за заплати върху Националния осигурителен институт. Макар тази практика да е всеизвестна и широко разпространена, издаването на фалшиви болнични е много трудно доказуемо. Затова през 2010 г. се въвежда правилото първите три дни от болничните да се заплащат от работодателя. Първоначалният ефект е положителен и броят на издадените болнични листове намалява, но скоро работодателите започват „да си избиват“ разходите, като увеличават продължителността на болничния лист. И така, докато разходите на НОИ за общо заболяване не удариха половин милиард лева годишно.

Съвсем закономерно е Васил Велев от АИКБ да се опитва да спести на работодателите разходите за първите три дни болнични, като ги прехвърли отново върху НОИ, а в най-лошия случай – върху самите работници. В крайна сметка целият свят очаква скоро да ни помете поредната финансова криза и ще бъде много удобно в такъв момент успешните български предприемачи да източват колкото могат повече „лошата държава“. За да постигне целта си, Велев безочливо обвинява работниците в измама и ни пробутва поредните историйки за цяло семейство, което си било удължило отпуската чрез болнични, пък се снимало със студена биричка на плажа.

Разбира се, че има злоупотреби с фалшиви болнични! Далеч съм от мисълта да го отричам, г-н Велев. Но що за наглост е да изкарвате виновни работниците и да се правите, че работодателите са техни жертви, след като сте напълно наясно за широкото разпространение на работодателската практика да се издават болнични на хора, ходещи на работа, за да им плаща НОИ? Как пък решихте, че злоупотребите идват от работниците, а не от предприемачите? Как забравихте дори да споменете, че съществува подобен вариант? Не зная за каква снимка на пиещи бира на плажа говорите, но зная за стотици случаи на служители с грип, болки и температура, принудени да ходят на работа под заплахата, че ще бъдат уволнени, ако си вземат болнични! Масова практика, от която никой не може да избяга, защото ножът е винаги в ръката на работодателя.

Измамите с фалшивите болнични ще продължат, защото за капитала е твърде сладко някой друг да заплаща труда, от който той се възползва. Така както ще продължат и да се издават фалшиви декларации за взет неплатен отпуск, за да се спестяват осигуровки – друга широко разпространена работодателска практика. И за нея ли не сте чували, г-н Велев?

За пореден път ни се представя като жертва онзи, който държи тоягата.

Пак ли трябва да роним сълзи за милия роден дерибей?


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    8 60 Отговор
    Отново тъпа социалистическа статия! Докога ще разигравате тази черно-бяла картинка - работник срещу работодател?! Никой не може без другия и конкуренцията регулира процесите. В момента работникът е силната страна. И какви кризи бълнувате?! Един Нахарцампунен преди две годни прогнозира вдигане на лихвите, а ма те все още падат и ще продължат поне още две!
  • 2 Да праат квото искат

    28 6 Отговор
    аз си плащам данъците в европейска държава и получавам европейска заплата и не ми пука за работодалелите които нема да спечелят и 1 стотинка от мен и трудът ми.
  • 3 Коментар📝

    48 2 Отговор
    НЕЗАБОВНО ПРЕМАХВАНЕ НА ТЕЗИ ПСЕВДО ИНСТИТУЦИИ ПОДКРЕПА И КНСБ .ХРАНТУТНЯЦИ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Горд съм че служана Английскатаикономика

    30 1 Отговор
    Знам за какво работя-за пари.А в българя да не ми стигат парите и вечно да съм длъжник на банки и тн.
  • 7 Гошо

    5 31 Отговор
    Само не разбрах как работодателя придуждава работника да си вземе болничен пък и да ходи на работа

    Коментиран от #9

  • 8 бай ви знаете кой

    29 0 Отговор
    Продукта на дефектно произведение на ЗИП "Зебра" Курило пак настъпи мотиката! Запомни най-сетне: Колкото повече ме лъжеш, че ми плащаш, толкова повече ще те лъжа, че ти работя!Преди време същият този рева като вдовица за ..., че по празниците се почивало много и видите ли БВП губел много! Дреме му на него за БВПто, трябва да плаща без да ходим на работа! Млънкалото не се усеща, че едни други дето не ходат по студията да се излагат го използват като рупор на идиотските си идеи!
  • 9 казва ако искаш да

    24 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    продължиш да работиш прави тва и тва че след теб чакат на опашка гладни селяни от родопските села чувал съм буквално това изречение.
  • 10 но му иде края на

    27 0 Отговор
    робовладелският бизнеш щото способните и работливи хора продължават да емигрират
  • 11 ДЕМОНкрация!

    34 2 Отговор
    Българските мошеници не са никви бизнесмени, а нагли некадърници, които трябва да бъдат изчистени до девето коляно!!! Българският бизнесмен не могат да оцелеят без ниски заплати, ниски данъци, укриване на данъци и осигуровки, ниско качество на стоките, ментета, субсидии, безлихвени кредити и дори без връщане на кредити, защото са калпави!!! А такива като велев не стават дори за чистачи!!! Тръгнал някъв дърт неладърник, който нищо не умее, да казва кой какво трябва да плаща. Само в ДЕМОНкрацията е възможно некадърници да напътстват кадърните
  • 12 322

    24 1 Отговор
    Работодатели не ми ги хвали, 850 лв му е малко вика, минава месец, два, три, четири и виждам че са 639 и няколко стотинки, били малко, 850 лв нето, а се оказа че ме е бутнал на бруто е как да работиш за такъв лъжец, то направо не ти се работи от ярост за постъпката.
  • 13 TулскиТокарев

    26 1 Отговор
    Напълно вярно и от личен опит. След тежка операция с период на възстановяване 6м. още на 3тия се започна едно мрънкане и бях доброзорлем принуден да се върна на работа като наглостта на работодателя стигна до там че не ми плати нищо над болничният . И след скандал и заплаха че имам още 2 месеца от болничния за които ще си намеря работа другаде , едва ли не като благословия каза че ще ми доплати до размера на заплатата следващоте 2 месеца но За изминалия месец пох студена вода. Е после го наказах като напуснах , а той не повярва че съм сериозен цял месец на предизвестието и не си намери друг на мойто място.... После едни увещания едни обещания ама дребните номерца за мен с този приключиха. Да си кара джипчето и друг да му изкарва парите.
  • 14 И така

    22 0 Отговор
    Мен лично са ме карали да се подписвам че съм на командировка и на неплатен са ме изкарвали и болен съм работил.Всякакви незаконности съм преживял.Даже когато бях в болничен един взел че ме уволнил и като го попитах защо не ми се превеждат парите му се изправи косъма.Тука е БГ трябва да плащаме че работим а не те да ни плащат ама няма как и сега всякакви въртели за да взимат това което дават.
  • 15 Гост

    10 9 Отговор
    Има и свестни работодатели, които не могат да намерят работници. Всеки сам избира при кого и за колко да работи. Фирмите се проверяват от много държавни органи и работниците имат реални права. Ако смятате, че работодателите ви са некоректни, оплачете се или просто напуснете.
  • 16 Пацифист

    23 0 Отговор
    Тия "родолюбци" от бизнеса дето вкарват чужденци вместо да вдигат заплатите на българите е па аре нема нужда да ги мислим
  • 17 Работещ

    7 1 Отговор
    Махнаха класовете за стаж сега да махнат болничните а после и заплатите и да бъдем трудов лагер от соца
  • 18 Анонимен

    6 0 Отговор
    Единствените болнични са ми давани след раждане , от секцио , и то не по мое желание , а по други причини...... И болна съм била, с температура ,,,,, но съм работила....... По 12 часа ,,,, ако няма кой да те смени ,,,, кви болнични..... То и годишен отпуск не съм виждала от 10 години...... Няма клас,,,, а съм с 40 год стаж , в сферата на едно и също но при 2ма различни работодатели....... А оплачате се, ама няма на кого.... Да има и такива , с болнични и работят ,,,,,,, но на лъжата краката са къси....... После се разболяват много сериозно....... А на кой му пука,,,,,,, друг ще замести болния...... По добре , да си здрав и да работиш честно, отколкото с тарикатлъци..... Всичко , се плаща рано или късно...... Не се съгласявайте на такива далавери......
  • 19 Сашо

    2 0 Отговор
    България не трябва да съществува. 1300г глад и мизерия. Стига.
  • 20 Шабан

    0 0 Отговор
    Поредният самозабравил се кърлеж смучещ соковете на народният робски труд!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.