Last news in Fakti

21 Май, 2022 10:00 3 118 52

Капитализъм ли е това в България?

  • протести-
  • българия-
  • капитализъм-
  • бизнес-
  • работодатели

Всички протести в България вече се насочват срещу правителството

Капитализъм ли е това в България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички протести в България вече се насочват срещу правителството. Отдавна не съм чувал за социално недоволство от работодател. Дори недоволството на градския транспорт за неизплатените заплати се изля не върху столична община, а пак върху правителството. Логичният въпрос гласи: наистина ли живеем в капитализъм, където по определение икономиката се управлява от частни субекти, или си пребиваваме още в някакво предмодерно състояние?

Защо протестът е насочен винаги срещу правителството

Няколко обяснения ми идват на ум. Най-простото е, че протестите у нас са винаги политически мотивирани. Г-жа Фандъкова иска да изкрънка от държавата сто и кусур милиона, за да запълни дупките в бюджета си и мобилизира привържениците на ГЕРБ за уличен натиск. Утре ще поиска за парното, по-нататък - за поправка на тротоарите, накрая може би - за изплащане на собствената ѝ заплата. Защо не повишава местните данъци, за да си реши проблема? Ами защото не иска да поема политически негативи и така умело ги прехвърля към противниковия лагер. Плюсовете са очевидни. В създалото се всеобщо раздразнение управляващите няма да могат да направят нито реформи, нито да търсят сметка на Борисовото управление.

Другото ми обяснение е свързано с медийната геометрия на съвременния свят. Ако се вгледаме, ще открием и много истински социални конфликти, където работници се изправят срещу работодатели. Но дали ще обърнат внимание медиите на стачкуващите петдесет шивачки? Много повече хляб за интерпретатори по сутрешните блокове дава националният протест, подплатен с ценности - национализъм, европеанизъм, екология. Самите работници, които се борят за правата си, като че ли избягват твърде много публичност, защото в дигиталната ера тези работи ти се лепват за дълго и следващият работодател ще си помисли дали да те назначи. Виж, ако зад теб има някаква голяма политическа сила, гражданската смелост е друга.

Третото е по-психологическо. Тези протести са не само политически и медийни, а митологически. Всичко ставащо в страната се персонализира в лицето на вожда - султан, цар, генерален секретар, Бойко Борисов. Самата власт обича да играе тази роля като дава и проверява. Това, че хората протестират срещу нея, не отслабва, а, парадоксално, усилва митичното вярване, че тя еднолично контролира живота ни. Малко сме разфокусирани днес в тази персонализация, защото коалицията е четворна и дори в доминиращата партия лидерите са двама. Докато се оправи фокусът, очакванията се насочват към магическото слово на президента, чиято единствена отговорност и без това е да персонализира.

Българският бизнес и държавата

Наистина голяма част от българския бизнес е директно зависим от държавата - къде заради обществените поръчки и мрежата от подизпълнители, която те захранват, къде заради развращаващата роля на еврофондовете, къде заради бандитско завладяване на цели бизнеси. Ще кажете, българските капиталисти са се вслушали в милиардера Питър Тийл, един от създателите на ПейПал, който написа, че конкуренцията е за губещи и всеки успешен предприемач се стреми да наложи монопол в сектора си. В този дух един наш либертариански икономист преди време с горчивина отбеляза, че в България капиталистите не обичат капитализма. Истината е, че по-здравата част на нашия бизнес се бори смело на състезателния световен пазар, но гражданството вижда само другата, слята с феодализираната държава.

Като куриоз се възприе искането на група естрадни певци за монопол на българските (т.е. техните) песни в националните медии. Но то съвсем не е изключение - ще го откриете в здравната каса, събирането на отпадъци и къде ли не. И обикновено се възмущават, че политическата власт не им сътрудничи в налагането на монопол. Певците гъделичкат патриотични чувства, здравните дейци пледират за социална солидарност, боклукчиите съумяват отново и отново да печелят обществени поръчки. Да не стигаме до енергетиката.

Протести срещу ролята на политическата власт като арбитър са, разбира се, уместни. Колко да е акцизът върху горивата, какви данъци да плащаме и от кого да се вземе, за да се даде на друг - именно това са нейните правомощия. Но в тях редовно се примесват искания от други епохи в стила на онази жена от популярния клип, която крещеше "Кой ще ми даде пари, отговорете". Правителството дава социални помощи, но "пари" - за тях следва да викаме срещу работодателите. Не ни чуват ли, не смеем ли, не знам, но адресът на недоволствата изглежда все по-сбъркан. Управляващите впрочем се хващат на тази символика и отговарят с нелепото премахване на ДДС от хляба - няма ги само двете риби, та съвсем да влязат в ролята на Исус, който чудодейно нахранил множеството.

Замислете се за този странен жанр, който у нас набира популярност: протест на работодатели. Представям си, че тези хора, да ги наречем българските капиталисти, са непрекъснато в тесни контакти с властта и имат сериозни лостове за въздействие, като почнем с тристранката и стигнем до изнасянето на производства в по-благоприятни контексти. Представям си също, че те не са чак толкова много, за да предизвикат сериозен проблем по площадите. За да упражнят натиск значи, трябва да мобилизират хора като тази жена, да пренасочат виковете "Кой ще ми даде пари" от себе си към държавните институции. Дали ги баламосват някак, дали им плащат, аз не мога да преценя.

Гражданските акции са съществен момент от публичния дебат, проблемът настава, когато адресът им е неточен - тогава единственият резултат от тях е нарастването на раздразнението. Защо например онези, които искаха мир в Украйна, не отидоха пред руското посолство, а викаха срещу нашите депутати, които, завалиите, никого не бомбардират? Защо протестите за неоправданото нарастване на цените на бензина не са пред Лукойл или поне пред бензиностанциите? Наскоро видяхме пътни строители, които си искат парите, но не от фирмите, които им ги дължат, а от министъра… В объркването и безпомощността си гражданите отново и отново възпроизвеждат магическата фигура на мега-началника, който единствен може да им реши проблемите. И понеже все пак донякъде сме влезли в капитализма, той нищо не може да реши, разочарованието расте, духовете се радикализират, протестите се множат.

Каква е целта на изблиците без ясен фокус?

Все по-често наблюдаваме протести без ясни цели, които не допринасят особено за социалния диалог. "Срещу нас, ако седнат отговорни предприемачи, отговорната част от бизнеса, ще се съберем и ще обсъдим с радост въпросите", каза министър Събев. "С хора, които не искат да преговаряме и просто не знаят какво искат да направят, няма нужда да преговаряме." Но тази тенденция не е само българска - граждани изпотрошиха Лондон, жълти жилетки окупираха в продължение на много месеци кръговите движения във Франция, а анализаторите отчаяно се опитваха да разберат на какво е израз това недоволство. През 2013 и у нас се чуваха такива изказвания: нека не формулираме искания, защото правителството може да ги изпълни и протестът ни да се обезсмисли.

Каква е целта на подобни изблици без ясен фокус? Евгений Дайнов ги интерпретира като опит за путинистки преврат. Други говорят за реванш на избутани на втори план политици, които ни тласкат към избори. Трети виждат в тях ни повече, ни по-малко от разпад на нацията като такава, където никой вече не понася да живее заедно с никого. Аз бих се радвал, ако обществото ни се отнася малко по-пестеливо към оръжието на протеста, особено в критични моменти като този. Той става истински важен инструмент в ръцете на гражданите само когато ясно знаем какво искаме, от кого и откъде то може да се вземе. Иначе ще се оставим да ни залъгват с 40-те стотинки, спестени от хляба: до 2 лева месечно, ако храним по-малко и гълъбите.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    53 13 Отговор
    ПРИВНЕСЕН ОТ СЪОТВЕТНИТЕ ПРОДАЖНИЦИ АМЕРИКАНСКИ ФАШИЗЪМ.

    Коментиран от #18, #30

  • 2 Димов

    56 4 Отговор
    В България е див капитализъм. Никой не може да спре спекулата и инфлацията. Дори на комисиите, взимащи заплати за това, не им било в ресора.
  • 3 безпартиен

    27 16 Отговор
    Всеки работещ в частния сектор не протестира за по-високи заплати просто защото ако не му харесва заплатата или условията на работа,напуска и си търси друга съобразно квалификацията и образованието си!!!!
  • 4 Работех в една фирма

    59 5 Отговор
    И колегите ме помолиха да говоря с шефката за промяна на условията, защото съм се разбирал по-добре с шефката.Казвам им ок,ще говоря ,но всеки да си напише името на един лист и да се подпише, за да се знае от чие име говоря.Познайте колко се подписаха?Нито един!Овчи народ!

    Коментиран от #13

  • 5 Работех в една фирма

    39 5 Отговор
    А иначе в България никога не е имало капитализъм ,само посткомунистическа номенклатура,която не допуска другите да се развиват по никакъв начин.Ако някой направи случайно нещо повече от кебапчииница и мине между капките,то след кратко време щв му бъде отнето и присвоено всичко от номенклатурата.

    Коментиран от #19

  • 6 Българка

    28 13 Отговор
    Определено исканията от протестите са повече политически, организирани от ГЕРБ-ДПС. Например превозвачитена пътници се ръководеха от активистка на ГЕРБ . И защо протестът не беше пред Софийска Община. Богомил Бонев с цифри онагледи корупционно-политическото управление от Фандъкова на София. Например има 4 транспортни ведомства за управление хаоса в транспорта. Тия 4 ведомства имат 20 директора с годишна заплата 1 милион. Отделно има 4 счетоводства, на 4 места специалисти. Демократични и икономически развити столици имат един транспортен център, в който различните видове транспорт са синхронизирани като разписания, връзки и с оптимизирани минимални разходи за едно ръководство, едно счетоводство, една администрация.

    Коментиран от #26

  • 7 П.Ангелов крадеца

    20 1 Отговор
    В градски транспорт са пеликаните, говоря за фирми, а шофьорите постоянно са на извънредни часове
  • 8 Бургас

    16 6 Отговор
    Транспортния бизнес е извън България, протеста е политически с невъзможни искания .
  • 9 8876

    30 2 Отговор
    Държавата не отстъпва за второкласните пътища, гондолите постоянно са с 40т товар ,което е забранено и нарушават температурата от35 , фактически рушат второкласни и третокласни пътища и постоянно претоварени .
  • 10 Флин

    19 12 Отговор
    Аха... Ясно... Значи протестите са наред само ако обслужват "правилните" /капиталистически / интереси. Иначе било мрънкане на лигльовци и негодяи. Да ама не, тая манджа не минава. Ние виждаме, че простото кире не е само просто, но и опасно

    Коментиран от #12, #25, #32

  • 11 1111

    15 4 Отговор
    защото българите са много оправни и знаят, че рибата не се вмирисва от към опашката, както автора си юисши облъчен от гьобелската пропаганда
  • 12 Някой

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Флин":

    Ами то точно за това е опасно.
  • 13 Флин

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "Работех в една фирма":

    Разбирам отлично какво имаш предвид. Проблема всъщност не е в "овчия народ", проблема е системата която толерира капитала за сметка на работническата класа. Работодателите се разпростират според чергата която им е послана от системата. Уволняват, унижава и издевателстват над работната ръка само защото им е позволено от системата - държавата - съюза.

    Коментиран от #15, #28

  • 14 Под феса има Ум

    24 2 Отговор
    Да не ставаме смешни! Какъв капитализъм може да развие една умираща държава. За да се развива капитала са нужни Пазари! Но, за да има пазари са нужни хора, който не само да консумират но и да подържат този пазар. А в една само затриваща се нация, как да се развиваш!? На каква БАЗА!!! Всеки го вижда, че всичко умира, особено сред този деспотичен контрол който ни се налага, наречена Държавна Бюрокрация. Така че, капитализъм ,ойк! Има само шуробаджанащина и гьонсуратлък!
  • 15 Работех в една фирма

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "Флин":

    И това е така.Но те не пожелаха да се подпишат от страх,че ще загубят работата си.Така или иначе аз говорих и нещата бяха променени.Ставаше въпроса за безплатна закуска след нощна смяна,което шефката одобри.
  • 16 Не , това мутрокомунизъм

    13 8 Отговор
    копиран от руския клептократичен олигархизъм !
  • 17 Кольо

    14 1 Отговор
    Още пра дядото на сегашното правителство е казал " И на коча се клатят ,ама не падат ". С две думи - Комунистически капитализъм и тук -там бандити . Вече с бели якички . Общото - Алчност Вечна. На статуята на Европа трябва да има превръзка на очите , а на нашенската правосъдна Богиня една лепенка на едното око -тип пират. Другото око от време на време да се закрива с Евро или зелена банкнота от едър копюр.
  • 18 нееееее

    17 12 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    БЪЛГАРИ, НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ВЪЗРАЖДАНЕ ,ПАТЕРИЦАТА НА ГЕРБ И ДПС!! ПРИЕМНИЦИ СА НА АТАКА,ВМРО И НФСБ!!!!
  • 19 случаен

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Работех в една фирма":

    капитализъм няма никъде,всичко стана анархия,водена от сащ,или купуваш наше или санкции
  • 20 🇧🇬🇷🇺

    10 10 Отговор
    Dw фалшиви сте никой не ви вярва и чете каквото и да напишете е измама
  • 21 Ами ...

    9 12 Отговор
    В България няма капитализъм. Има путинизъм, въведен от бат Бойко.
  • 22 Работех в една фирма

    22 2 Отговор
    Няма как да се създаде капитализъм ,след като държавния капитал беше прехвърлен в ръцете на номенклатурни мутро-бизнесмени,които унищожиха каквато и да е пораждаща се предприемчивост сред хората чрез рекет,изнудваноя и т.н. Резултатът е масова емиграция поради липсва на перспективи и бъдеще. Накрая ще заселят сега украинци или африкаци,без разлика ,и ще продължат да ги изстискват.Но и българите са си виновни, прекалено дълго търпяха всичко това и поради глупостта и наивността си вярваха на спасители и поверяваха бъдещето си в ръцете на фалшиви герои. Овчи народ е това,съсипан от комунизъм.
  • 23 Тръмб

    11 5 Отговор
    Това в България е капитализтм Той построен от КГБ, по наставления от Кремъл. Енергетиката, транспорта, вътрешния ред и отбраната се управляват от Москва, а банките, търговията и производството от САЩ. Такива са особеностите на "българският капитализъм" Резултатите са видими!
  • 24 САТЪРА НА ХАНА

    9 1 Отговор
    ДИВАЦИ В БЪЛГАРИЯ
    СА САМО МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ
    ...
    ГЕОРГИ ДИМИТРОВ НА ЛАЙПЦИГСКИЯ ПРОЦЕС
  • 25 Флине,

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Флин":

    "Ние" си само ти и не пиши от мое име. Кирито ако е просто и опасно иди там протестирай а не тук. Автора е прав, коментара ти го доказва и да не си чел статията.
  • 26 Психo от Курило

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Аааа, пишеш откровенни полит опорки на ДБ. Не е лошо да се "запреш", разкрит си Пинокио. Това, че разни политически фигури "налазват" всеки протест си го знаем. Протест НЕМОЖЕ да не е политически, щом е насочен срещу политици.
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    5 3 Отговор
    ХИТЛЕР Е БИЛ НАЦИОНАЛ- СОЦИАЛИСТ
    ....
    ЛЬО РАЙХА Е СБЪДНАТА МЕЧТА НА ХИТЛЕР И НАПОЛЕОН
  • 28 Ами ...

    6 10 Отговор

    До коментар #13 от "Флин":

    Пълни глупости. Българските закони защитават работника, до степен за презумпция за вина на работодателя. За работника е достатъчно да напише една жалба. Няма нужда да доказва твърденията си. Работодателя трябва да доказва, че не е виновен. Това е презумпция за вина. От друга страна, хич не е лесно да изгониш лош работник. Закона го защитава. Това ни е наследство от комунизма.
  • 29 Ами ...

    11 7 Отговор
    Протестите които текат в последните седмици, не са протести, а пълна мобилизация на проруските сили в България, за свалянето на едно правителство, което извежда страната от руска орбита.
  • 30 Ние МРАЗИМ ПРОПАГАНДАТА на Дойче Веле

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":



    Поредната доза ДЕЗИНФОРМАЦИЯ и ПРОПАГАНДА от Дойче Веле!



    😉

    Коментиран от #33

  • 31 Бандера

    12 7 Отговор
    Капитализъм е, но от съвеЦки тип. Осъществява се от децата и внуците на шумкари и АБПФК под контрола на милиционерите от ДС и подчинените им улични мутри. Всички тия антихристи бранят със зъби и нокти господарите си от Москва! А русоробите( които са и най-бедни)са толкова зомбирани и прости, че гласуват под стеой за тях!
  • 32 Не разбирам хора като теб !?!

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Флин":

    Коментираш даже обиждаш трети лица, които не могат да се защитят. В дома си отиваш в килера или 00 да коментираш/обиждаш/ жена си ?
  • 33 "Ти" мрази

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ние МРАЗИМ ПРОПАГАНДАТА на Дойче Веле":

    Остави ние да си изразяваме чувствата си!
  • 34 Комон Сенс

    10 0 Отговор
    Мога да перифразирам въпроса на велетата "Капитализъм ли е това в света"?
    Работи ли елано обшествения асансьор и къде все още човек може да осъшестви американската мечта - да се появи от никъде, без връзки, без корени ипротрекция и да изгради успешен и шастлив живот?
    Не бързайте с отговора. Не е толкова лесен, колкото си мислите.

    ПС. А че всеки реве за пари по последните "протести" у нас, това е вярно. Притенсителното е , че кабинета хвърля милиарди за шефчета, които могат да мобилизират няколко хиляди дупи на паветата, а истински нуждаещите се пият една студена вода.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 DW както винаги

    4 4 Отговор
    отлъскващо гнусни в лъжите си и нескопосаната пропаганда.
  • 37 Таня

    7 1 Отговор
    Та в този дух може да продължим, дори рокерите излязоха на протест с искане, за тях да има специални коридори между колите, за да не им се пречи. Блестящ анализ, на път сме да обезсмислим протестите, като се протестира за безсмислени неща. И утре, когато се излезе да се протестира за нещо, което наистина си заслужава, никой вече няма да обръща внимание. Протестите ще заприличат на прайдовете на хомосексуалистите, нещо като протест, нещо като шоу, нещо на което никой не гледа сериозно
  • 38 Сандо

    3 0 Отговор
    А какво е това на запад от Калотина?
  • 39 Браво

    13 4 Отговор
    Какъв капитализъм в България.
    В България в 2022 г. е все още с Руски модел на управление.
    Комунистите и Мутрите направиха Конституция и Закони УЖ взаимствани от ЕС, ама побългарени за пред Света.
    Какво е това-УКАЗАНИЯ за прилагане на закони и правила, вратички имало в законите, в НПК от 1947 година закони, които са актуални днес.65 000 Полиция.
    Но дебата трябва да се проведе.Нужни са протестите в момента.Кирил и Асен недей да ходят всеки петък в НС, а всеки петък в БНТ и да дават седмичен отчет на хората, а не на съботьорите и МАФИОТИТЕ в НС.

    Коментиран от #41

  • 40 Ироничен

    1 1 Отговор
    Когато трябва да се измие Г на правителството, термини като капитализъм, присъщи на соц. политикономията, се изтупват от прахоляка.
    ДВ отдавна прилича на "Работническо дело".
  • 41 браво ли?

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Браво":

    Посочи ми къде вирее класическия капитализъм.
    Бъркаш икономически, политически, културоложки и геополитически понятия. Все едно да кажеш - крокодилът не е достатъчно зелен, зашото е над 2 метра.
  • 42 Пешо А

    6 2 Отговор
    В България още живеят в соца - те ми плащат колко да не умра, аз работим колко да не заспим. Няма отговорност, за съжаление младите (20-30 годишни) в Европа също са безотговорни.

    Коментиран от #44

  • 43 Енгелс

    4 0 Отговор
    Има точна дефиниция, що е капитализъм и що е социализъм. Като го прочетете ще ви стане ясно.
  • 44 Енгелс

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Пешо А":

    Пишеш глупости. Неграмотен си!
  • 45 Зелето бе

    5 2 Отговор
    Брей това зеле. Толкова години в България частния бизнес разчита на държавни поръчки и държавни пари. Това става с "наши" администратори в правителството. От там работодателя никога не е имал мотивацията да си плаща на работниците. Тъй като парите му никога не са зависели от качеството на работата, а от това да има човек в държавната администрация, който да му осигурява постъпленията и намирането на проекти, поръчки и др. Това си е в България още от 90те години. От там брутална корупция и мафия. И никой до сега не се беше загрижил за нас. Обаче изведнъж трябва по някакъв начин да се оправдаят изцепките на про100киро и изведнъж лично зелето взе да прави анализи. До каква чест доживяхме
  • 46 Водка

    6 0 Отговор
    Трагедията на България е че 90% от населението са комунисти и по-долното им разклонение - герберасти. И този факт самите те не го осъзнават а се мислят за други, обикновено демократи. Няма надежда за "светло бъдеще".....
  • 47 ОЛИГАРХИЧНАКОЧИНА

    3 0 Отговор
    С ТОЛКОВА РУСОРОБИ НЯМА КАК ДА Е КАПИТАЛИЗЪМ ТОВА СИ Е ЧИСТА ПРОБА ПУТЛЕРИЗЪМ
  • 48 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    ДВ са невероятни дрънкалници.Разбира се ,че ни нахендриха някакъв уродлив псевдо-капитализъм и лъже-демокрация,за това са виновни единствено САЩ с ТЯХНАТА ИМПЕРСКА и неоколониална политика,не ни позволиха да станем дори бананова или доматена република.Защото ако се хиперболизираше селското стопанство,целия ЕС щеше да е задръстен с българска продукция,прясна и консервирана.От край време е известно ,че и войни са се водили за разпределение на глобални пазари,а при нас всичко стана по инерция,като няма строги държавници да защитават твърдо държавния интерес и пазара беше пробит ,правиха се дъмпинги,сриваха се митнически тарифи,подкупи по митниците и канали за контрабанда,всичко като по учебник.Превърнаха ни в дойната крава на ес и сащ,без да я хранят.Сложиха начело и тия мерзавци,начело с киро простата тиква,а войната е на един хвърлей ракета разстояние,замесват ни яко в нея с доставки не само на оръжие и боеприпаси,но и на всичко каквото се сетите под формата на хуманитарни помощи.Русия засега ни спря само газта,ще има и други стъпки,ако кировци не се вразумят руснаците може да ни блокират морското и въздушно пространство,на принципа ,като ще е гарга,да е рошава.И ДВ пак ще измисли някакви глу-пос-ти,да ръси акъл и да ни пита кой ни едокарал до това бедствено и плачевно положение.
  • 49 Разбирасе, че не

    7 0 Отговор
    Това е чист престъпен феодализъм, които ограбвайки държавата и народа:

    1. Поддържаха нисък стандарт на съществуване чрез ниско заплащане на труда,
    2. Накупиха яхти и джипки и се търкалят през хората с 200,
    3. Навдигаха хотели и палати за чудо и приказ,
    4. Напълниха непромокаеми офшорки, с които се плацикат по плажовете,
    5. Прокарваха и рушаха закони в полза на лични интереси,
    6. Оневиняваха и и криха закононарушения на престъпници срещу държавността и устоите на държавата,
    7. Който иска да продължава да изрежда

    И днес същите охранени дебили искат отново да продължават да я карат, както досега, на гърба на всички ни.
  • 50 Вие господине

    3 0 Отговор
    Е ми държавата ще фалират след 10 дни не повече ни по-малко защото заема отЕС немогат да върнат който са го изтеглили пари вече немогаг да взимат за нищо за почват фалити на предприятия и заводи цените на горе 📈🛢️⛽🍞💰👥🤝📝📞👤👥🤝🏭🏨🏣🏚️🏚️🏚️🏪🏚️🏠🏚️
  • 51 Българин

    0 1 Отговор
    Както доста хора вече са писали преди мен, в България капитализъм изобщо не е имало след 1944г. Това у нас е извращение по съветски образец, в който капитала се раздава на определен брой "наши хора", които си играят на предприемачи, но на практика са безпределно тъпи. Затова и във всички уж частни фирми т.нар. "мениджърски състав" се състои само от деца и внуци на номенклатурчици. Затова и никоя фирма у нас не се стреми към никакво развитие, а се кара като през соца!
  • 52 незнайко

    0 0 Отговор
    УРА, УРА, УРА !!! Най после статия в която се казва думата КАПИТАЛИЗЪМ !!! Явно хората проглеждат що за мелез е това ДЕМОКРАЦИЯ !!! В превод това е РАЗВИТ КАПИТАЛИЗЪМ и нищо друго !!!