19 Октомври, 2019 13:06 5 991 61

Сър Чърчил, „честита баня” и немита Западна Европа

  • уинстън чърчил-
  • баня-
  • българия-
  • европа-
  • врагове

Един от най-заклетите ни противници е Уинстън Чърчил

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

През своята повече от 1300-годишна история нашата изстрадала страна, преживяла общо повече 700 години под чужда власт /византийска, турска и съветска/ е имала повече врагове/ чужди монарси, премиери и президенти, политици/, отколкото приятели. Но един от най-заклетите ни противници е бил Сър Уинстън Чърчил. Той е и основният виновник за безсмислените, разрушителни бомбардировки през 1943 година над София / всъщност били са и на доста други места в България/, същият българомразец е произнесъл и проклятието, че: „ България трябва да бъде изтрита от лицето на Европа”, а София „срината до основи и превърната в картофено поле.” Също той презрително е говорил за нас, че си честитим след баня!

Та по този повод седнах и написах тези редове. За хигиената и чистотата. Припомних си и мемоарната книга на един от любимите ми артисти още от детството, Сър Лорънс Оливие, излязла и у нас през 1988. Когато разказва за детството си, той споделя, че през 1923 година семейството му / от 5 души/ изразходвало годишно едва 4000 литра вода за всички свои нужди и заплащало за това по- малко от една лира! Майка му и сестра му се къпели във вана с една и съща вода, а той – с двамата си братя също се редували в една и съща вода /!/ и когато идвал неговия ред, както буквално пише той: „водата вече едва ли можеше да измие какво и да е било!”. Спомних си и за един красив френски филм с Ален Делон. В един епизод поредната му чаровна любовница се изкъпа във ваната, излезе цяла насапунисана и без да отмие сапуна и пяната по тялото си, облече хавлията!..

Да, културната Западна Европа, пред която ние, българите, все още изпитваме някакви глупави, неоправдани комплекси, всъщност не е била чиста и наистина „културна” векове наред. Там все още течащата вода в домакинствата, особено в кухните е рядкост. Дори и да не сте ходили на Запад, сигурно поне от филмите ви е направило впечатление как се мият съдовете там. Мивката се запушва, съдовете се оставят във водата, премиват се надве- натри без течаща струя, всички заедно и в сетне се изваждат от тази помия и се избърсват с кърпа. Затова и англичаните- туристи, когато пристигнат у нас, искат в хотелите мивките да имали запушалки, защото просто не са свикнали с чистата течаща вода. В пансионите на изисканите световни колежи на Оксфорд и Кембридж мивките и баните са без кран смесител за водата, а с два отделни крана – за студената и топлата, нещо което в „балканска” България отдавна го няма, нали?!

Но да направим един кратък исторически преглед.

Тук трябва да споменем, че северните народи винаги са използвали сауната, римляните – термите, а славяните и народите от Османската империя – баните от „турски” тип, които всъщност са продължение на римските. Докато след падането на Рим, от пети до дванайсти век, цели 700 години/!/ Западна Европа потъва в мръсотия и заразни болести. Консервативната католическа църква анатемосва римските бани като „места на разврата” и хората започват просто да не се къпят, а също и почти да не се мият. Например, великата Изабела Кастилска, покровителката на Колумб, се е къпала през целия си живот само два пъти – като бебе, в деня на раждането си, и в деня на сватбата си с крал Фердинанд. Също като нея, само два пъти през живота си се изкъпал и френския крал Луи XIV. Той просто изпитвал панически страх от водата и слугите му го напили, за да успеят да го измият насила. Не се отличавали с чистоплътност дори и духовниците, включително и висшия клир. Папа Климент Пети умрял от дизентерия, а неговият приемник Климент Седми от проказа. Повечето френски и английски крале просто не знаели какво е това сапун и баня.

Неуките лекари са твърдели, че парната баня разширявала порите и човек ставал силно уязвим откъм инфекциите и това водело до бърза смърт. В резултат на тези смешни, лъже научни твърдения, повечето европейци са избягвали да се мият и да сменят дрехите си. Дори в прочутия със своята изисканост и разкош френски кралски двор се разнасяла миризма на пот, която са се опитвали да заглушат със скъпи парфюми, розова вода, кремове и помади. Някои са поставяли в подмишниците си платнени торбички с ароматни треви. Но, разбира се, не успявали. И като се прибавели огромните перуки, тежките, многопластови одежди, всичко това водело до кожни обриви и болести, а бълхите и въшките били нещо съвсем обичайно. За бълхите се произвеждали специални чесалки като за най-богатите били от слонова кост с позлата и скъпоценни камъни. С тях чистели перуките и кожата си от мръсните напластявания. Картината на Леонардо на Мадоната с невестулката ни напомня как по това време са използвали тези животинчета да ловят бълхите по телата на знатните дами.

Рицарите- кръстоносци направо удивлявали византийците и арабите със своята нечистоплътност. А един от френските крале буквално бягал от водата като „дявола от тамян”. Неговите слуги успели с огромни усилия да го изкъпят само два пъти през живота му, когато бил малко момче и в деня на коронацията му!

За хигиената в домовете и градовете в „цивилизованата Европа” / която винаги ни е презирала!/ по онова време има цели трудове. Освен липсата на бани, до 19 век в Европа повечето от градовете са тънели в мръсотия. Един френски хронист пише, че когато един ден крал Филип Втори Август решил да се разходи по улиците из Париж, скоро припаднал, само след като усетил ужасната смрад, разнасяща се по улиците на града. Нямало никаква канализация, парижани изхвърляли не само мръсната вода от прозорците направо в средата на улиците, но своите отпадъчни продукти, защото просто тоалетни нямало. Всъщност, тоалетни не е имало и дворците, дори аристократите са си свършвали работата из коридорите и това не се приемало като нещо съвсем нормално. А лекарите, дори „светилата” на тогавашната европейска медицина, били убедени, че водата се отразявала „негативно върху хигиената на човека” /така пише в един френски трактат от 16 век!/ . Според тях, с водата в организма ни навлизали хиляди опасни микроби. Препоръчвали само от време на време да се измиват ръцете, при това много внимателно и с оскъдно количество от „опасната течност”- това щяло да доведе до „отслабване на имунитета”! Така един от херцозите на Норфолк не се мил почти през целия си живот, заради което тялото се покрило от гнойни рани и довело до безвременната му смърт.

Липсата на елементарна хигиена, на канализация, повсеместната мръсотия, избиването на котките и други фактори, сред тях и презморската търговия, довели до редица епидемии, включително и чумни, отнели живота на милиони от нашия континент. Само през 1866 година, в родината на Сър Чърчил, поради лошата хигиена в Лондон и големите градове, от холера починали повече от 60 000 англичани. И едва към края на 19 век и началото на 20 век, с развитието на медицината, Европа става малко по- чиста. Но за истинска хигиена в западната ѝ част можем да говорим едва през 20 век. Германия е първата страна, в която се обръща голямо внимание на чистотата и здравето. Известно е, че където и да са отидели, немските войници първо са изграждали баня и тоалетни.

За щастие, у нас никога не е било така. Старите българи, както и останалите източни славяни / от Русия, Украйна, Белорусия/ винаги са били чисти и са уважавали течащата вода. По нашите земи от древни времена е имало римски терми, бани, акведукти, кладенци и чешми. А руснаците и финландците се славят от древността със своите парни бани.

Автор: Огнян Стамболиев


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    54 10 Отговор
    Днешните продажни седерасти също са основният враг на България.

    Коментиран от #55

  • 2 Парцал

    9 0 Отговор
    с боклук
  • 3 Муя

    33 24 Отговор
    Доста историчрски истини тук....Освен натрапването на "славяни" на няколко пъти... Те такива няма!

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Ефрейтора

    72 3 Отговор
    Браво, най точния коментар , а тая свиня чъчил още малко трябваше и щеше да учи немски !!!
  • 5 Исторически правелно

    22 22 Отговор
    Славяни няма Има Словени което ще рече просветени хора на словото с Азбука и Писменост изопачено от Руските управници на Славяни за да могат да се идентефицират към просветените народи

    Коментиран от #13

  • 6 П Р Славейков

    13 25 Отговор
    Стихотворението си в Цариград,1875г. завършва така.;Не сме народ.Не сме народ а мърша,това ще кажа и ще свърша;

    Коментиран от #41, #42, #43, #44, #45, #46, #48

  • 7 00000014

    20 10 Отговор

    До коментар #3 от "Муя":

    Има келти. Според една теория германските племена и славяните са произлезли от тях. По-скоро "неизвестен" е твоят произход.
  • 8 Бай хой

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Муя":

    Наистина няма в сигабските махали.
  • 9 Обективен

    33 3 Отговор
    Чърчил намразва България през Първата св. Война,, когато е флотски командир и при битката за Галиполи, България отказва да помогне на GB
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Bubbles

    27 6 Отговор
    АХАХАХАХАХАХАХАХ Съветска...
    по тая логика сега България е под краварска власт и тая статия го доказва на 100%.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бай хой

    32 11 Отговор

    До коментар #5 от "Исторически правелно":

    О непросветени и юроде за что се срамиш да се наречеш Болгарин? Туй нящу кой го е писал ра и га? Руснаците ли простако тъпи. То бива тъпанари ама и акъл да дават. Добре де бъде те си там роми или както искате се наричайте. Вас никой не ви нарича славяни. Славяните са си славяни ромите роми. Първата Българска История не случайно се нарича " История славянобългарска". Не комунистите и не руснаците са я нарекли така. А тези просветени люде благодарение на които Българското се е запазило и днес България съществува.

    Коментиран от #17, #21

  • 14 6666

    17 1 Отговор
    АНГЛИЯ НЕ Е ЕВРОПА.ИМА ПЕСЕН ,,СРЕЩУ АНГЛИЯ,,
  • 15 00000014

    18 5 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Твоето прозападно, англофилско изказване пробългарско ли е? По цял ден кибичиш тук, лъжеш и манипулираш фактите в името на заплатата си в центи.

    Коментиран от #20

  • 16 честито ви

    36 1 Отговор
    пръждосване от Европа с пожелание английските животни да заобикалят България, тъй като тук сме расисти и мразим белите глисти, расли в мъгла. А когато откриете колко е нехигиенично да си миете лицето и ръцете в запушена мифка, обадете се да ви пратим смесители. Всичко хубаво и поздрави на онова пиянде с пурата.
  • 17 Муя

    10 9 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    Точно оттогава се въвежда събирателното "славяни" по чисто политически причини. По същите СъвеЦкия съюз води битка с фашизма, който съществува само в Италия щото се срамува да признае, че воюва с братята си национал-социалисти. Политиката слага отпечатък върху историята и не случайно първата завзета територия при война (и не само) са учебниците по история.
  • 18 до наблюдателя с 10-те диоптъра

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    драги ми Хибридко, на късата памет ли разчиташ. А не чете ли, че в английските вестници преди няколко дена ни нарекоха животни. Ако това важи за теб, повечето българи сме на друго мнение. Да те нарекат животно това според теб вече е пробългарска пропаганда, така ли Англичаните не си сменят мнението на всеки 200 години и каквото са мислили за нас преди и по времето на Чърчил, това мисега и сега. Само че този път дори са изневерили на традициите си и са го казали явно за глупаци като теб, а именно - животни. Ако на теб това ти харесва, остани си такъв, но не се бъркай когато останалите се възмущават.

    Коментиран от #22

  • 19 Шапки долу

    7 29 Отговор
    Пред геният на Чърчил!!!!
  • 20 Наблюдател

    6 15 Отговор

    До коментар #15 от "00000014":

    Става въпрос, за поднесени лъжливи факти. За каква англофилия бе путлераст?

    Коментиран от #25

  • 21 А кои са славяните и кои българите

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    Защото явно е, че се отнася за различни субекти в тази история? Кои нямат желание поради срам да се наричат българи, та се налага Паисий да ги кори за което?

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ако османците бяха завладели

    15 4 Отговор
    И Англия англичаните щяха да бъдат и те научени на хигиена
  • 24 Само питам

    3 3 Отговор
    Това хибриден резерват ли е?
  • 25 00000014

    18 4 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател":

    Лъжливи са според тебе, но са отразени и в художествената литература на самите англичани. Били са наричани варвари от китайците заради тяхната нечистоплътност. А ти си ..... продажно, тъпо нищожество.

    Коментиран от #40

  • 26 Бай хой

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "А кои са славяните и кои българите":

    Ооохохооо и започнахме да разсъждаваме аааа. Значи са различни субектите. Ми нали по горе твърдяхте че няма славяни. От къде се пръкна тогава този субект. Малоумна работа. Започнах да се потя. Уж беше съветска измислица. А оня по-горе твърди че Паисий е писал по съветско време и по заказ лично на Сталин. Кога излязохте от лудницата?

    Коментиран от #27

  • 27 Ще отговориш ли

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "Бай хой":

    Или ще се правиш на умен?

    Коментиран от #34

  • 28 Генерал

    19 2 Отговор
    Хубава статия, ето ви още интересни неща:

    Плиска заема най-голямата площ на средновековен град в Европа, а след нея се нареждат градове като Константинопол или Аахен - столицата на Франкската империя на Карл Велики. Те са много помалки от Плиска.Голямата базилика в Плиска е била най-големият християнски храм в Европа.
    Плиска е била не само най-големият град в Средновековна Европа, а е представлявала и своеобразна люлка на европейската цивилизация по това време. За това свидетелстват както монументалните строителни съоръжения, открити в древния град, така и уникалните културни находки, доказващи величието на предците ни, живели по тези земи.Засега знаем за над 50 християнски храма. Отделно Плиска е разполагала с модерни за времето си водопроводи и канализации. Била е един голям град с най-разнообразни съоръжения

    Баните в Средновековна България, които вече са повече от 15, са изключително сложни високотехнологични съоръжения. И това е естествено - България като могъща средновековна империя може да си позволи всяка технология, което вече съществува някъде. Във всяка от владетелските резиденции - дворците в Плиска, при днешното с. Хан Крум, на о. Пъкуюл луй соаре (на 20 км източно от днешна Силистра), във Велики Преслав - се изграждат разкошни бани, които винаги се състоят от два етажа. В приземието е котелното и подподовото отопление. Над котелното помещение се разполага парната баня, чиято цел е обилното изпотяване и разтваряне на порите на кожата. Сл

    Коментиран от #29

  • 29 Генерал

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "Генерал":

    Над котелното помещение се разполага парната баня, чиято цел е обилното изпотяване и разтваряне на порите на кожата. Следва измиването в топлото помещение, където има малък топъл басейн или вана. Последващото поливане със студена вода става в трето помещение. Към баните има още складови помещения и съблекални.

    Първоначално в старобългарските бани от VIII и IХ в. строго се спазва античният принцип за редуване на топло и студено. В по-късните бани подподово започва да се отоплява и студеното помещение, стените и даже ваната в него. Последните нововъведения са характерни за баните на християнските владетели в Първото българско царство.

    Коментиран от #32

  • 30 Хасан

    13 0 Отговор
    Ами гледайте филма с Деми Мур ..Червеното петно...обвиняват я че е вещица защото се къпе
  • 31 Хасан

    8 0 Отговор
    Високите токчета са били изобретени за да не потъват в мръсотията по улицуте
  • 32 ай де бе

    16 1 Отговор

    До коментар #29 от "Генерал":

    Прекрасно и интересно, само дето си забравил да кажеш, че тогава английските племена са живеели по пещери и дупки...
  • 33 Честита ви баня братя

    5 1 Отговор
    На тези изкъпали се днес и приятно къпане на къпещите се в неделя братя българи!!! Оставете ги англичаните да тънат в кир и мръсотия, а ние нека така да се къпем редовно всяка седмица.

    Коментиран от #60

  • 34 Бай хой

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ще отговориш ли":

    Ми задай си въпроса ра. Как да отговоря на незададен въпрос. Ако питаш кога е написана "История славянобългарска" от Паисий то тя е завършена през 1762 година. Какви комунисти и какъв съветски съюз та перат у празната кратуна тогава. Ако питаш кои са Българите и кои славяните още по лесно. Пак от историята за четвърти клас. Га идва хан Аспарух по нашите земи заварва многобройни славянски племена. Именно с тях сключва съюз за обща отбрана мн против византийците и образуват държавата България. Постепенно прабългарите са асимилирани от славяните и се е получила Българската нация. Разбира се участват и многобройни тракийски племена които са се претопили още по рано със славяните. А византийците са нападали предимно с техните цигани наричани египтяни или по-късно гърци.

    Коментиран от #39, #49, #56

  • 35 ПЕНКО

    11 1 Отговор
    ДА ,ДА НАШИТЕ ДЕДИ СА С "ЧЕСТИТА БАНЯ" ДОРИ ВЕДНАЖ ГОДИШНО !!! НО ПРОЧЕТЕТЕ РОМАНА "ШОГУН" И ЩЕ СТЕ НАЯСНО КАКВИ СА ДЕДИТЕ НА ЧЪРЧИЛ : СМРАД ,БОКЛУК И ВСИЧКИ ОТПАДЪЦИ НА УЛИЦАТА И БАНЯТА Е БИЛА ПРОТИВ РЕЛИГИЯТА ИМ !!! ДАЛИ ДАРВИН СИ Е КАЗВАЛ : " ЕХ БАНЯ ..И ТАЗИ ГОДИНА " ?????
  • 36 Тръмп

    8 10 Отговор
    Славяни никога и никъде не е имало,освен в промитите комунистически мозъчета!!!:):):)Честита баня на русофилите!!!:):):)
  • 37 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    ДАЛИ ПОТТА НА ЧЪРЧ-ЧИЛ Е СМЪРДЯЛА ПОВЕЧЕ ОТ ДНЕШНАТА СМРАД НА - "БЕЛИНКЕТ ПРОДЪКШЪН " ?????
  • 38 Его

    17 0 Отговор
    И в момента в Ирландия повечето къщи и апартаменти са с две чешми за топла и студена вода , само новите жилища вече нямат такива . Преди 15 г като стъпих в Ейре бях в шок от това , питах хазяина защо е така и той учудено ме изгледа после ми обясни - запушваш мивката и се пълниш с топла и студена вода и си миеш лице зъби ръце , ОТВРАТ
  • 39 Не си добре

    14 6 Отговор

    До коментар #34 от "Бай хой":

    С главата , какви славяни са ни асимилирали нас бе ? Кво ми разказваш историята на България написана и измислена от Русия ? Има толкова научни и исторически факти на световни имена в археологията и историята и никъде и никой от тях не потвърждава руската версия за нашата история даже напротив дори и съвременни руски светила историци потвърждават че ние българите сме един от най древните народи . Интересното е че само ние тоест нашите учени си мълчат и не променят учебниците и не обявят официално истинската НИ история ?!!! Четете повече и се интересувайте от нашата история , тогава и вие ще спрете да се душите и на руснаци и на германци и на англичани ...

    Коментиран от #52

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пушкин

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "П Р Славейков":

    Пушкин за руския народ :


    "Народ безразличен към най-малкия дълг, към най-малката справедливост, към най-малката истина, народ, който не признава човешкото достойнство, не признава като цяло нито свободния човек, нито свободната мисъл”.
  • 42 Достоевски

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "П Р Славейков":

    Достоевски за руснаците

    "Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението” .
  • 43 Салтиков-Щедрин

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "П Р Славейков":

    Михаил Салтиков-Щедрин


    Aко заспя и се събудя след 100 години и ме попитат, какво се прави сега в Русия, ще отговоря – ПИЯТ И ЛЪЖАТ.
  • 44 Булгаков

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "П Р Славейков":

    Михаил Булгаков за руския народ

    : „Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи”.
  • 45 Максим Горки

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "П Р Славейков":

    Максим Горки за руския народ :

    „Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост. "
  • 46 Иван Шмельов

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "П Р Славейков":

    Иван Шмельов за руския народ : „Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”.
  • 47 А. П. Чехов

    10 8 Отговор
    А. П. Чехов


    Пиянството, неграмотността, тъпoтaтa и ограничеността на руснака изостанал от Европа с двеста години, връзващ и до днес не съвсем уверено гащите си, за пореден път показва, че с него не трябва да се дружи, защото той разглежда дружбата като слабост.
  • 48 Българин

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "П Р Славейков":

    Русофил =национален предател =българофоб!
  • 49 Филип

    7 6 Отговор

    До коментар #34 от "Бай хой":

    Ти наистина си Бай хой ! Племена славяни - племена - има разлика от народ и държава нали ? Имал си шестички по история при другарката или другаря учител по история на времето , зубърче си бил нали , подмазваше ли се на другарите учители и топеше ли съучениците ? Хейейе , комплексарче ...

    Коментиран от #51

  • 50 селянин 1

    13 0 Отговор
    А, бе тука много болни мозъци,става въпрос за Чърчил..най-големия българофоб,Григор Цветков го спасява,когато попада в плен при Луйс Бота,за Чърчил това е унижение,да му помага чужденец,воюващ на страната на бурите,мрази бг.заради битката при Галиполи,а при Дойран-генерал Владимир Вазов,му разказва играта,а на 27.07.1955 год.два бг.миг-15 свалят краи Петрич,един еврейски,,констелейшън,,с неговия любовник..капитан Хинкс..с льогким паром.

    Коментиран от #53

  • 51 Бай хой

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Филип":

    И според теб не само аз а и отец Паисий е топял другарчетата си през 1762 година на комунистите. Айде немедлено на психиатър. Не сте виновни вие че сте неграмотни. Това направи с вас демокрсцията. Съжалявам ви.
  • 52 Бай хой

    8 4 Отговор

    До коментар #39 от "Не си добре":

    Пиша ти за историята писана през 1762година. Неграмотен от малцинствата ли си? Каква Русия та дебне изпод леглото. З всичко Русия ви е крива. Ми слагайте фесофете и у ансдола. То както е тръгнало с това дебилно поколение вървим към разпад. Не си знаят историята. Западнеят се дебилите и не знаят че сме били по разеити от тях. Затова и от 25 място по стандарт на живот при лошите руснаци сега гоним дъното с развития запад.
  • 53 Бай хой

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "селянин 1":

    Нидей тъй ся. Обиждаш великите демократи. Това знайш ли каква болка е за соросоидите.
  • 54 Bii

    0 0 Отговор
    Стамболиев, ти не си в ред.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Паисий

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "Бай хой":

    Хилендарски е написал не История славянобългарска,а История славнобългарска.
  • 57 Филип ll

    1 18 Отговор
    Статията е злостна лъжа. Авторът ѝ е афектиран от “расисткия” капан в който ни вкараха англичаните. Техните фенове пееха: “Кой им го вкара на расистите / Raheem F•cking Sterling”. Разбира се че които ги искат си имат смесители, имат и вани, за разлика от повечето българи, които ползват септични ями на село. Авторът би трябвало да знае, че се пише Сър Уйнстън, а не сър Чърчил. Но нейсе, насъбрал е омраза човечецът, намерил е начин да се облекчи. Па цялата канска орда в коментарите след него.

    Коментиран от #58

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    Ми то и Том Круз в ,последният самурай,,,Търпи подобно обвинение от жената,,,>>>ВОНИ КАТО ПРАСЕ>>>>>
  • 60 чичо Пей

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Честита ви баня братя":

    Остава да им поискаш да им вземеш банята!
  • 61 одъртял комсомолец

    1 0 Отговор
    Преди години, по време на една почивка, от немай къде прочетох случайно попаднала ми на една сергия книжка: "Страници от американската история", на сър Уинстън Чърчил. В последствие пък работех срещу един офис на "Атака", в периода, когато Волен се изживяваше като фюрер, преди да се трансформира в русофил! Та по това време Атака разпространяваше "Майн кампф" на Хитлер. Лепеше книжката по витрините, а една от сътрудничките направо ми я подари. Честно казано ако си направите труда да прочетете тези две книжлета със сигурност ще се чудите кой е бил по- голям фашист, националист, национал- социалисит! Аз лично смятам, че Чърчил е бил в пъти по-голям шовинист от Хитлер. Разсъждавайки върху събития от американската история, човека съвсем откровено си развива тезата за превъзходството на англосаксонците над всички останали раси и народи. Най-лошото в случаят, е че мисленето на дебеланчето е повлияло всички политически поколения лед него на Запад. Каквото и да се промени, за тях винаги ще си остснем човешки боклук, над който те видите ли са обречени да доминират и поучават.