Last news in Fakti

24 Декември, 2019 16:00 4 318 14

Китай може да устрои на Тръмп “Карибска криза - 2.0”

  • китай-
  • сащ-
  • карибска криза

Има силно впечатление, че съответното политическо решение в Белия дом вече е взето

Китай може да устрои на Тръмп “Карибска криза - 2.0” - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Очевидно Доналд Тръмп е преследван от „лаврите“ на Джон Кенеди. Политиките на настоящия американски президент може да доведат до нова версия на Карибската криза.

"Полезността" от разполагането на крилати ракети със среден и по-малък обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион беше обявена от командира на ВВС на САЩ в Тихия и Индийския океан. Тази стъпка от Вашингтон ще създаде заплаха както за Китай, така и за Руската федерация. На какво ще бъдат принудени да отговорят Пекин и Москва?

Има силно впечатление, че съответното политическо решение в Белия дом вече е взето. Президентът Тръмп по-рано заяви, че е необходимо да „озаптят“ Русия и Китай, и той е човек на действията. Последствията обаче могат да се окажат много сериозни за самите САЩ.

Сред потенциалните плацдарми за американски ядрени ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион са Япония, Южна Корея и Тайван. Вариантът с Южна Корея е един от най-реалистичните, тъй като позволява да се застрелят три заека с един куршум: китайският севернокорейския и руския. От Сеул до Пекин са по-малко от хиляда километра, до Владивосток - малко повече от 700 километра, до Пхенян - по-малко от 200 километра. Чрез разполагане на ядрено оръжие в Република Корея Пентагонът ще може да нанесе обезоръжаващ удар срещу основните си противници в региона. Времето за полет ще бъде няколко минути.

Освен това ракетно нападение от страна на Южна Корея или Япония върху Китай или КНДР може да се възприема като ядрена заплаха за руския Далечен Изток. Ще има критично малко време за решение.

Също толкова опасно е разполагането на американски ракети със среден обсег в Тайван. От този остров по-голямата част спокойно се прострелва континентален Китай. Пентагонът ще може незабавно да унищожи военната и гражданска инфраструктура на КНР: атомни електроцентрали, съоръжения за съхранение на петрол, мостове, железопътни линии, пристанища, индустриални центрове.

Защо САЩ решиха да изострят ситуацията именно сега?

Отговорът е прост: Вашингтон вече е пропуснал превръщането на Китай в икономически гигант, превърнал се в истински конкурент на американската хегемония. Сега той е изправен пред задачата да не позволи на КНР да се превърне от “средна категория“ във военно отношение в „тежка категория“. Китайската ядрена триада все още е по-слаба от руската и американската. Той също няма развита мрежа от чуждестранни военни бази, въпреки стъпките в тази посока. Китай е заобиколен от страни, съюзни със САЩ.

Пекин обаче е малко вероятно да развее бяло знаме. Той вече разполага с ракети със среден обсег на действие CJ-10K, копирани от съветския X-55. Реципрочните стъпки на Китай вероятно също ще повторят рецептите от времената на СССР. Принудено се предполага разполагането на китайски ядрени ракети в Куба или Венецуела, които са силно задлъжнели на Пекин. Вероятно Китай и Руската федерация ще трябва да координират по някакъв начин своите защитни мерки. Историята се повтаря.

Превод: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така

    47 3 Отговор
    Трябва щом Сащ искат да се правят на интересни
  • 2 Djafer

    42 10 Отговор
    А някой да е чувал за превантивен удар? Ракетите субмарина,, Юрий Долгоруки " и,, Княз Владимир" може да са на 30 секуни от западното крайбрежие на кравария!!!

    Коментиран от #7

  • 3 Уди Кълвача

    37 3 Отговор
    Пълните глупости Северна Корея вече е ядрена и Южна Корея няма да рискува Тайван ще го хапне още преди теьи ракети да са пристигнали единствено китоядните маймуни от Токио ще ги приемат но там има и без друго отдавна краваско ядрено оръжие!!! Много ми е интересно как тези ракети с малък обсег ще надбягат отбранителните ЗРК С400 и С500 и нападателните,, Кинжали" на РФ!!!

    Коментиран от #5

  • 4 7778

    11 12 Отговор
    Каква заплаха,тези явно не са чували за руските ракети,дето американците докато си помислят да изстрелят, ще излетят ,ще стигнат до Америка и ще се върнат.Щото в Америка живеят децата на руските политици.
  • 5 ГосТ

    9 12 Отговор

    До коментар #3 от "Уди Кълвача":

    Япония може да си прави каквото иска,да знаиш. Може да ядат китове,но не ядат кучета и скакалци бе омбре.

    Коментиран от #6

  • 6 Бесен Язовец

    22 8 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    Не ядът скакалци щото соросите вече ги изядохте всичките!

    Коментиран от #9

  • 7 мразя руските говеда

    10 22 Отговор

    До коментар #2 от "Djafer":

    Дългоруки,късоруки,хуйоръки...Пет пари не дава никой за тея подводна руска скрап.Не струват простите руски галоши и това си е !
  • 8 Справедлив

    26 6 Отговор
    Тук нещата не са толкова прости както изглеждат.Факт е,че агресията на САЩ по целият свят накара Русия и Китай да се сближават-военно и икономически.В тази нова карибска криза Китай няма да е сам-факт.А възможностите на руските и китайските военни са много по-големи от американските-както стратегическо разположение,така и в геоо-политическите ходове.Да не забравяме,че м/у Русия и САЩ има почти обща граница на север-а там руснаците са тотален доминант във воено-стратегически план.И едва ли,ще се намери някой американски лудак,който да рискува удари откъм Аляска имайки предвид,че китайците пък са готови да ги ударят от юг от Венецуела или друга латинска държава.А като добавим и версията(която е на американските ВВС) за руски подводници около американските брегове-едва ли ще имат топки за открито противопоставяне както по времето на Карибската Криза...Просто САЩ нямат вече влиянието и силата да застанат срещу Русия и Китай-прекалено голяма лъжица са за устата им.

    Коментиран от #10

  • 9 ГосТ

    14 17 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Ядат телешко, к'вото можеш само да сънуваш. Карат чисто нови хибридни автомобили, возят се в автономно метро и влакове с по над 500км отпуската ходят където си поискат,както на острова (щото е мега красив по всяко време на годината) и се обличат както си поискат. К'во да ти разправям, стандарта им напълно несравним нито с Китай, нито с Русия. Умни и възпитани хора бате
  • 10 ГосТ

    9 9 Отговор

    До коментар #8 от "Справедлив":

    А ЕС и Япония къде ги слагаш ? Японците обикновено си праат к'вото искат в региона.
  • 11 Diushevadez4283

    5 12 Отговор
    Rusia--skrap za pretopyavane.
  • 12 Ели

    5 0 Отговор
    Две столици ми направиха впечатление по отношение на чистота и строго законодателство по отношение на чуждестранни инвестиции, едната е Минск, другата "ГосТ" знае коя е.

    Един Господ знае докъде щеше да стигне Япония, ако не беше окупирана от САЩ, по отношение на медицински технологии японците за на светлинни години от останалия свят, дентална медицина.

    Като цяло Далечен Изток пострада неимоверно от англосаксонския цинизъм. И Китай, и Япония стават "пазарни" с насочени топове срещу тях, Русия също - Троцки, Ленин. Затова след интернирането на Троцки, към Хитлер потичат огромни англосаксонски капитали - разликата е няколко месеца.
  • 13 НА ТЕОРИЯ

    1 0 Отговор
    САМО
  • 14 Хмм

    3 0 Отговор
    Има три свръх държави .Когато две от тях се обединят срещу третата , третата гълта вода.