29 Декември, 2019 19:03 6 434 86

Путин се отказа от примирие с Полша

  • русия-
  • полша-
  • путин
Путин се отказа от примирие с Полша - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Руският президент Владимир Путин започна мащабна атака срещу полската историческа митология. Той вече говори за ролята на Варшава в избухването на Втората световна война три пъти през последните дни. Изказвайки се на среща на руското министерство на отбраната, руският лидер нарече полския посланик в нацистка Германия „копеле“ и „антисемитска свиня“. Полските власти получиха тази историческа образователна програма в отговор на плахия опит да смекчат антируската си реторика. Путин в отговор даде да се разбере, че няма да установява отношения със страна, в която очернянето на съветския войник и отричането на подвига му са издигнати до ранга на държавна политика.

По време на разговор с репортери Путин припомни обстоятелствата на влизането на съветските войски в Полша през септември 1939 година. Според президента на Русия Червената армия не е окупирала съседната страна, а всъщност окупира територия без собственици. По това време полските власти са вече в района на границата с Румъния и не обмислят как да управляват страната нататък. Путин допълни тази реч с исторически факт: Полша взема активно участие в Мюнхенското споразумение.

"Разделянето на Чехословакия е изключително жестоко и цинично. Всъщност това е грабеж и с основание можем да кажем, че Мюнхенският заговор служи за повратна точка в историята, след която Втората световна война става неизбежна”, заяви Путин.

Варшава очевидно е зашеметена. „Моля ви да ни дадете малко време да анализираме това изявление, да го проучим и да решим дали то изисква дипломатическа реакция“, заяви полският министър на външните работи Шимон Шинковски вел Сенк.

Само два дни след пресконференцията на Путин на уебсайта на Министерството на външните работи на Полша се появи продължително изявление за „фалшивите наративи, представени от Руската федерация“.

В него, разбира се, Варшава се оказва основният пазител на мира на европейския континент. Това е последвано от предложение за възобновяване на работата на полско-руската група по сложните въпроси, която „вече е постигнала значителни успехи, като заключения за ролята на СССР в началото на Втората световна война“.

Докато полското външно министерство излиза с отговор до президента на Русия, той продължи да разкрива темата за началото на Втората световна война на срещата на високо равнище на ОНД в Санкт Петербург.

Тук той изнесе пълноценна лекция, като предостави откъси от 17 исторически документа. Полша отново е в центъра на вниманието, която Путин директно обвинява в заговор с Хитлер и подстрекателство към делението на Чехословакия.

Три дни по-късно президентът на Руската федерация говори на заседание на Министерството на отбраната - традиционното заключително събитие, посветено на дейностите на въоръжените сили. Към края на събитието разговорът отново се обърна към подбудителите на Втората световна война. Той обърна специално внимание на полския посланик в Германия, който обещава да издигне „великолепен паметник“ на Хитлер за изгонването на евреите от Европа в Африка.

"Копеле, антисемитска свиня, не може да се каже друго. Той напълно се солидаризира с Хитлер в неговите антиеврейски, антисемитски настроения; освен това обещава да му издигне паметник във Варшава за тормоза над еврейския народ”, ядоса се Путин.

Този цитат бе подхванат от руските и чуждестранни медии. Но не всички обърнаха внимание на следната теза на руския президент: онези, които днес разрушават паметниците на войниците от Червената армия в Европа, са наследници на онези, които са помагала на Хитлер да отприщи Втората световна война. “Именно такъв тип хора.”

Не е трудно да се отгатне кой има предвид Путин - в областта на борбата срещу съветските паметници Варшава се откроява повече от останалите.

От 2014 г. до 2019 г. в Полша са съборени около 100 паметника на войниците-освободили. Дори Украйна не може да се похвали с подобни „успехи“.

Оказва се, че Путин приравнява съвременните русофоби сред полските политици с тези, допринесли за нападението на Третия райх върху Съветския съюз. Той призовава това да се помни по време на изграждането на руските въоръжени сили и след това плавно да се пристъпи към постиженията на Руската федерация в областта на хиперзвуковото и лазерното оръжия.

Анджей Дуда очевидно не е очаквал подобна реакция, когато на неотдавнашна среща на високо равнище на НАТО в Лондон отказа да нарече Русия враг на Алианса. След това и ръководителят на президентския кабинет и един от основните идеолози на полската външна политика Кшищоф Щерски се разграничи от конфронтацията с Москва: „Като страна, която е съседна на Русия, ние никога няма да настояваме за антагонизъм в отношенията между Запада и Русия, защото тогава можем да станем жертва на този антагонизъм. "

Може би най-далеч достигна членът на Съвета за национално развитие при президента на Полша, професорът от Варшавския университет Витолд Модзелевски. В наскоро публикувана книга той осмива официалната полска позиция по отношение на Крим, критикува плановете за закупуване на оръжие от Съединените щати и нарича самите американци простаци.

Изглеждаше, че Кремъл трябва да се зарадва и да заяви готовността си да установи отношения с братския славянски народ. Но не би!

В отговор на миролюбивата реторика на Дуда и компания, руският президент започва разговор за Втората световна война и съборените съветски паметници, като по този начин ясно определи приоритетите. Русия не се интересува от възстановяване на отношенията със страна, която издига „игрите с мъртвите“ до ранга на държавната политика.

Масло в огъня се добавя от факта, че от 1994 г. между Москва и Варшава има споразумение за погребенията и местата за памет на жертвите на войни и репресии. Полската страна твърди, че ефектът му се простира само до надгробни паметници - всичко останало може да бъде съборено.

Русия многократно е предупреждавала, че няма намерение да си затваря очите за оскверняването на паметта на героите от Червената армия. Сега този въпрос, както се казва, е под контрола на държавния глава.

Путин се съгласи не само да анализира независимо архивните документи за предвоенния период, но и да напише авторска статия на тяхна основа. Тоест, най-неприятното за Полша тепърва предстои.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путин е долнопробен лъжлив циганин

    63 183 Отговор
    Аман от новини за тоя въшлив гном. Русия е безинтересна и незначителна, освен ако отново предизвика някоя поредна ядрена авария. За тия само бой, глад, санкции и изолация.

    Коментиран от #6, #9, #27, #79

  • 3 Borislav Popov

    127 56 Отговор
    Слава на великия управник на Руската федерация - Владимир Путин !

    Коментиран от #5, #62

  • 4 Русороб

    26 50 Отговор
    Значи като взривим моча ще се отрекат от нас, време е!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Логично

    100 9 Отговор
    Политиката за подмяна на историята и последващите действия достигнаха до своя логичен край - НЯМА ДА МИНАТ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 сухияТ

    48 23 Отговор
    тъпа шляхта . ако нещо стане - те ще бъдат първи , след тях укропа .
  • 11 Лех Валенса

    100 33 Отговор
    Варшава е виновна разбира се, полските свине отдвана си тъсят руска тояга!
  • 12 Харизанов

    48 108 Отговор
    Е, тоя монголоиден славянин изби рибата. Полша е виновна за това, че Сталин и Хитлер чрез Молотов и Рибентроп са си я поделили. Полша е виновна, че руските свине избиха цвета на нацията и в Катин. Изобщо червената кочина нещо се взе много на сериозно и ще продължи да гризе дръвцето.

    Коментиран от #15, #23, #55

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рашка с чашка

    47 78 Отговор
    СССР не бил окупирал част от Полша, а земи без собственик! По голяма глупост не можа ли да измисли Путин? По същото време окупира и Литва, Латвия и Естония и напада Финландия, това защо не го споменава?

    Коментиран от #16, #21, #31, #53

  • 15 КОНТРАТА

    59 30 Отговор

    До коментар #12 от "Харизанов":

    Мен ако питаш малко са збили в Катин! Трябваше да ги заличат още през ВСВ тая плява полска!
  • 16 Хисторик

    68 24 Отговор

    До коментар #14 от "Рашка с чашка":

    СССР окупира фашиските настроени държави които точат нож на СССР! Разбира се, че СССР ще окупира чадт от Полша мяма да остави Германия да стъпи директно на границата! Именно първия сблъск между СССР и Фашистите немски е в Полша! Поляците много бързо се сдушват с немците през ВСВ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хисторик

    79 24 Отговор
    Именно Полша винаги е ламтяла за руски земи! Имат претенции и към Украйна и Беларус поляците.

    Коментиран от #32

  • 19 До12

    56 17 Отговор
    Ами те са народ, на които е са отредени велики дела, Израел в тази връзка направиха 9май свой официален празник, тоест казаха ясно кой ги е спасил
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чума

    24 11 Отговор

    До коментар #14 от "Рашка с чашка":

    И Буковина, и Буковина! Не са те инструктирали достатъчно! А ти що окупира Македония, Гърция и Сърбия? А!?

    Коментиран от #24

  • 22 1944

    27 64 Отговор
    безкрайна е руската наглост. като човешката глупост. време е да скъсаме завинаги руските окови. свободата си струва.

    Коментиран от #25, #28

  • 23 Хи их хи

    80 13 Отговор

    До коментар #12 от "Харизанов":

    Преди това Полша анексира две области от Чехословакия, при навлизането на немците в нея и Унгария намаза! Преди пакта Рибентроп-Молотов имаш Мюнхенското споразумение! Сталин ли позволи в демилитаризирания Елзас да влезнат немските войски? Сталин ли позволи аншлуса между Германия и Австрия? Сталин ли даде Силезия на Хитлер? Смешници!
  • 24 VENOM

    31 7 Отговор

    До коментар #21 от "Чума":

    Щот са били фашиски мекерета с техни цар австриец!!!
  • 25 ххх

    19 6 Отговор

    До коментар #22 от "1944":

    Вие поляк ли сте не разбрах?!
  • 26 Анжей

    65 10 Отговор
    Не бъркайте поляците и тяхното мнение с полското правителство! У нас също има достатъчно продажници на соросовата ясла, които бълват глупости и се мъчат да подменят историята! Спомнете си за "турското присъствие", за Баташкото клане, което не съществувало, за превода на "Под игото" и много други.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ТОЧКАТА

    21 3 Отговор

    До коментар #22 от "1944":

    хихихииии!Тъпакът никога не може да скъса оковите на простотията си!Камо ли да оцени ...свободата.
  • 29 Логично

    20 45 Отговор
    Шаломов-Путин съвсем взе да се изпуска , то винаги руско-съветската имперска пропаганда е творила небивалици , но тоя взе купата ! Значи не пакта Рибентроп-Молотов и влаковите композиции с ценни суровини от СССР за нац.СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ Трети Райх са виновни за ВСВ , а убитите в Катин , някакъв посланник в Берлин , който одобрил депортация на евреи в Африка ?! Да говориш за антисемитизъм на другите , кагато Сталин е пратил в ГУЛАГ и разстрелял и ликвидирал стотици хиляди евреи в СССР е еманация на наглостта и типично за Московията .
  • 30 ТОЧКАТА

    33 12 Отговор
    полша е най голямата америчка ку....ва!!!Та както преди време СССР/Германия се срещнаха в Полша,така и сега Русия/САЩ се срещат в поол/ша....
  • 31 ххх

    42 8 Отговор

    До коментар #14 от "Рашка с чашка":

    За най-голямо твое съжаление е така.Правителството на Полша бяга в Румъния от там в Англия! Не води война с Русия,защото няма на кого да я обявят.Германците са ги премазали за 17 дни.Държавата Полша е престанала да съществува.СССР навлиза след това,по тях не егръмнал нито един полски войник,просто няма кой да дава заповеди.Няма го "храброто" полско правителство. Лек пример след превземането на Видинското княжество,ългария не съществува, просто е част от Османската империя!
  • 32 факт

    18 46 Отговор

    До коментар #18 от "Хисторик":

    Драги ми хисторико , когато Полша е имала държава , московците са лизали татарски з@дници и са говорили на угро-фински т.е ескимоски , а т.н светец Ал. Невски е приел исляма !

    Коментиран от #56

  • 33 СВД

    38 6 Отговор
    Мисля, че пак Ото Кариус го е казал за литовците! Може и Липферт или друг, чийто мемоари съм преглеждал, няма значение...! Та, немският войник казва - ,,Посрещаха ни като освободители, но на нас особено неприятно впечатление ни направи как те се отнасят с местните евреи, най вече за да ги ограбят!". Та и в Полша и било така и СС активно са подпомагани в деянията си по гонения на евреите от туземните фашаги!
  • 34 До29

    42 9 Отговор
    Кое е небивалици, Сталин и червената армия спасяват евреите, без тях нямаше да ги има, затова направиха 9 май свой официален празник евреите от 2018, ти ли ще ги учиш кой гие спасил, що не сметнеш колко са изгорял докато САЩ се мотат за 2 ия фронт
  • 35 До32

    34 7 Отговор
    То и ти си имал държава преди и азбука и вяра сме им дали ама без Московци те ся нямаше да пишем тука на кирилица и щеше да пее мюизина, виж си националния празник да се присетиш:)

    Коментиран от #36

  • 36 въпрос

    23 30 Отговор

    До коментар #35 от "До32":

    Значи да благодарим , че някаква империя искала да вземе едни проливи -Босфор и Дарданели и териториите от Дунав до тях и в следствие по случайност и противно на имперската воля се появява автномна от Султана България , но разпокъсана на 5 части благодарение най-вече на Русия. Вазов ще напише : "не ви щем ни жилото ни меда "

    Коментиран от #46, #48

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тролчо

    12 23 Отговор
    Ето руският президент Путин много добре се обосновава и ме спечели за антиполските си изказвания. А поляците засега се покриха и избягаха от дебат подобно на русофилските ми колеги тук.
  • 39 Песимист

    33 15 Отговор
    След Полша ние бъпгарите сме най-големите дупедавци, след Освобждението винаги в грешните съюзи против Русия и затова за напред ще си патим по пълната програма!

    Коментиран от #40

  • 40 Кои ние

    25 7 Отговор

    До коментар #39 от "Песимист":

    ако си чел, управляващите са взимали страната срещу Русия, а мнозинството хора в страната винаги са я почитали като икона. Ти от управляващите ли си? Кои ние?
  • 41 факт

    11 26 Отговор
    Да оставим настрана поляците , ама защо тогава целия останал Европейски съюз е одобрил декларацията , че освен Хитлерова Германия другия виновник за Втората Св. Война е СССР и СТАЛИН , а сега де !?

    Коментиран от #43, #45, #52

  • 42 Ужас

    36 10 Отговор
    Гъзим се на тези които ни трепаха и бомбардираха,и се зъбим и дървим на тези които са свалили фесовете от неблагодарните ни тикви.Тотално мутирал народ от от родната мутризация.Не се карайте,хвърлете близалките,събудете се безумни!

    Коментиран от #47

  • 43 За да

    9 3 Отговор

    До коментар #41 от "факт":

    се подмаже на Великобритания, все още се надяваха допоследно да се откажат от своя Брекзит.
  • 44 Иван

    23 4 Отговор
    Поляците са отговаряли на руснаците,че не им трябва помощ от аэиатци,эащото имат военни договори с величията на эападната демокрация-Франция и варварска Англия.
  • 45 Иван

    12 4 Отговор

    До коментар #41 от "факт":

    Эащото са неонацистки,ционистки,неолиберастки педерасти.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 да видим

    16 32 Отговор

    До коментар #42 от "Ужас":

    Бомбандировките на София са следствие на обявената от нас "символична" война и при тях загиват 852 души , а само за броени дни след 09.09.1944г. по заповед на Сталин от Москва у нас са избити без съд и присъда над 30хил. души- цвета на българската нация , нови 50хил. загиват в участието на БА в т.н. "отечествена" война пак по заказ от Сталин . Съюзниците изплащат обещетения за съборените от бомбите сгради , които заедно със златното съкровище на БНБ също потеглят към Москва . Та не ми говори врели- некипели.

    Коментиран от #54

  • 48 Иван

    12 3 Отговор

    До коментар #36 от "въпрос":

    Султана е на баба ти у гаэо,а ние все още сме християни.

    Коментиран от #51

  • 49 Иван

    13 6 Отговор
    Гордите панове са каэвали че сами ще раэгромят германската армия и че не им трябва помощ от иэточните аэиятци.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 м даа

    2 8 Отговор

    До коментар #48 от "Иван":

    Като нямаш аргументи , защото и да си платен трол трябват минимум знания и интелект, ще ръсиш само обиди , това може само да ме ласкае !
  • 52 ххх

    27 4 Отговор

    До коментар #41 от "факт":

    Защото всички държави с някой изключения от този ЕС са изпратили войски срещу СССР. Затова! Скоро, Путин каза ,че ще разсекрети много архиви за ВСВ.Оказава се ,че повече холандци и французи участващи в СС дивизии са загинали отколкото в съпротивата.Много неща ще лъснат.Та нашите юнаци бягат пред вятъра. Само гледайте.

    Коментиран от #61

  • 53 Напротив

    27 6 Отговор

    До коментар #14 от "Рашка с чашка":

    Напротив , земите си имат собственик --- те са руски . Това са същите земи по линията Керзон, по която е минавала границата между Русия и Полша , по споразумението от 1918г. , с което Временното Правителство на Руската република ,дава независимост на Полша и което споразумение Пилсудски нарушава в 1920г. и окупира тези земи по линията Керзон , които СССР си връща в 1939г.
    Друг е въпросът ,че тези земи изначално са си били руски и са завзети от поляците в 14 -ти век от крал Казимир Велики ...това е.
    Лeкo , чe пaк зaтънa в нeзнaниeтo cи .
    За другото дет си писал , съжaлявaм бaцe , нo Литвa , Лaтвия и Ecтoния oщe в 1939г., cключвaт дoгoвoр cъc CCCР , c кoйтo пoзвoлявaт нa CCCР дa имa вoeнни пoдрaздeлeния и флoтa нa тeритoриятa и в aквaтoриятa им , a в 1940г., зaбeлeжи внимaтeлнo, c вceoбщo глacувaнe и рaтификaция oт cтрaнa нa тeхнитe прaвитeлcтвa тeзи държaви приeмaт дa cтaнaт чacт oт CCCР ... oтнocнo вoйнaтa c Финлaндия cмe пиcaли хилядa пъти, чe CCCР им e прeдлoжил зaмянa нa зeми, тъй кaтo oблacтитe oкoлo Лeнингрaд ca трябвaли нa Cтaлин зa cъздaвaнe нa Укрeпeн Рaйoн cрeщу Хитлeр ....тe oткaзвaт CCCР нaпaдa, губи мнoгo живa cилa , нo пoбeждaвa , взимa нужнитe му oблacти, Финлaндия плaщa и рeпaрaции , нo Cтaлин въпрeки вcичкo им дaвa зумитe , кoитo им e oбeщaл в кoмпeнcaция ... дa нe гoвoрим в иcтoричecки плaн, чe Финлaндия нямaшe дa cъщecтвувa aкo нe e билa Руcия ...ceгa щяхa дa ca швeди.

    Коментиран от #71

  • 54 111

    7 1 Отговор

    До коментар #47 от "да видим":

    На това Тръмп му казва CNN- фейк!
  • 55 Ами как да

    22 5 Отговор

    До коментар #12 от "Харизанов":

    Ами как да ти кажа ... в 1921г. , поляците избиват и уморяват от глад в лагерите Сталшков, Домбье, Пикулице и още няколко - 66 000 , а според някои историци над 80 000 руски военнослужещи и офицери ... дори руснаците да бяха избили полските военни в Катин , а всеизвестно е , че това е дело на немците , но дори и да бяха руснаците, налице е основание за такова действие и то много солидно основание, дадено им от Полша ...
  • 56 Я па тоя

    25 2 Отговор

    До коментар #32 от "факт":

    Вземи прочети бе златен ... Русь , първата руска държава с първа столица Велики Новгород и следваща Киев е създадена 862 г. , за начало на Полша / макар ,че тогава още няма такова име / се счита обединяването на полските славянски племена от княз Мешко в 966 г., всъщност по -сериозните историци , считат за начало на тази държава създаденото вече княжество от сина на Мешко в 1025г. ... така ,че поляците изостават поне с едно 104 години след руснаците и около 270 години след нас ... не пиши без да знаеш, че ставаш смешен.
    Разбирам, че ти плащат, но поне донякъде спазвайте историческата хронология.
  • 57 Султана

    6 13 Отговор
    Путин скоро ще разкрие, че и българите са си виновни за пет века турско робство. Нищо, че византийците са поканили турците на балканския полуостров
  • 58 Болен долен

    15 7 Отговор
    Тъпчо ако Путин спре газа ще ти замръзне празната кратуна. Всички се харчат, но накрая опират до Русия.
  • 59 123

    10 3 Отговор
    Писнами ми от европеиски боклуци
  • 60 гост

    4 2 Отговор
    на тоя всички му виновни....
  • 61 XXX - заблуденият невеж путинофил

    6 14 Отговор

    До коментар #52 от "ххх":

    Попитай Путин защо не е разкрил всички архиви за Втората световна война(и най-вече пленените германски архиви),а цитира само тези,които му е изгодно.
    Ако искаш нещо да просветне в промития ти мозък,прочети "Фашисткият меч е изкован в СССР" на Игор Бунич,както и книгите на Виктор Суворов.

    Коментиран от #72

  • 62 Borislav Popov-глупавият путинист

    7 16 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Заминавай да ближеш задника на Пьотр Толстой,който открито се закани че ще ни изкупят като стадо. И стани теляк на любимия ти Путкин,който направи великото "откритие" че българската азбука всъщност била...македонска.
  • 63 23456

    2 1 Отговор
    В основата на цялата човешка история са неспирни кланета и не случайно повечето важни дати са войни и битки. Старият завет е пълен с кръв и затова и исляма като произлизащ от него е агресивен. Християнството е като алтернатива за цивилизация в мир и добро. Да ама не.
    Imagine there's no countries
    It isn't hard to do
    Nothing to kill or die for
    And no religion, too
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Само питам

    4 9 Отговор
    Колко голям боклук и мръсна отрепка трябва да си за да защитанаш чужда държава враг на България?
  • 66 руските свине

    5 11 Отговор
    успешно се скараха с всичките си съседи, дори и с Беларус. Единствено на Китай не смеят да се репчат защото знаят, че ще ядат голямата тояга!

    Коментиран от #73

  • 67 доброто и лошото ченге

    9 2 Отговор
    Както поляците се усетиха, догодина през април-май, има реални шансове ТЯ да изчезне от картата на развитите европейски страни. Предстоящите военни учения са най-мащабните от десетилетия. Подгряването започна със Сев.П2. Следват изказвания на Земан, че няма да ходи на парада. Ами как ще ходи, като тогава ще се "играе" опасното учиние на НАТовците. Та затова поляците си сменят гащите с други, защото им замириса.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 100

    2 8 Отговор
    Нагъл е, не стига, че са им окупирали половината страна, а сега ги изкарват и виновни.
  • 70 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Поляците никога не са знаели какво искат! По-вече от половин век имам контакти с обикновени поляци. Един иска майка си - друг - баща си! Но най-странното за мен е, че никога никого от тях не чух да каже лоша дума за западните си съседи. И в същото време, по жилищните блокове, в столицата им, строени след войната / Варшава - не са я разрушили руснаците- е била цялата в руини/ има малки паметни ниши със постоянно горящи кандила и надписи, които поразяват . Например: "На това място, /дата/ немските войници застрелват 100 / 200, 250/ мирни полски граждани- старци, жени, деца" И това на доста места из полската столица. Подобни кандила видях и в Краков, и в Катовице- после престанах да им обръщав внимание.... Знае се, че след войната, благодарение на руснаците много от територията на Германия е придадена към "добрата" съседка Полша. Разбира се за сметка на територии сега намиращи се в северозападна Украйна !
  • 71 Минчо Празников

    3 8 Отговор

    До коментар #53 от "Напротив":

    Путин казва, че територията е била без собственик, а този руски трол се изхвърля, че била руска :) Марш на инструктаж в посолството, троле!
  • 72 898

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "XXX - заблуденият невеж путинофил":

    Чели сме ги ,е и?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Матей

    5 1 Отговор
    Поляците се показаха изненадани,когато Путин ги нахока за фашистките им настроения,актуалната обстановка е тревожна поради привличането на американски ударни съединения по руско-полската граница.Особено за това би трябвало Путин да им прати строга резолюция,да разкарат американските агресори,в противен случай--санкции.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 тъпите комунисти, атакисти и русофили

    3 10 Отговор
    са врагът на България и ги правиме луди тук, сами да си говорят и за две стотинки!!! Путин е бесен от вчера защото САЩ му спират търговията с газ и сметките на тези от Кремъл с милиарди долари в швейцарски и щатски банки ще спрат да наддават за сметка на обедняващия руски народ, който вече яде децата си от глад. Тия в Кремъл паднаха в поза партер с молитвено изражение пред Полша и Украйна!Тръмп им спря газопровода и ако не са германците да го купуват и украинците за го пропуснат през територията си в Русия трябва да се замислят как да превръщат газта в храна:):)Ние също спираме турски поток с около две години за да се научат, че не бива така. Турски поток е готов навсякъде и предстои откриване след 10 дни, но по него газ никога няма да потече защото тук в България тепърва започва да се строи, а ако Путин заобиколи България ще са му нужни не по-малко от 6 години през Гърция и Македония...Имаме диверсификация от поне 6 източника неруски газ плюс втечнен направо на пристанищата на Варна и Бургас от САЩ на два пъти по-ниски цени от руския газ. Имаме най-голямото хранилище за втечнен газ на Балканите, така че чакаме скръб от руските партньори и падане на Кремъл в поза партер и пред нас смелите натовски българи.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Пешо

    4 9 Отговор
    Русия иска отново да ни пороби.

    Коментиран от #81

  • 81 веселяк

    4 1 Отговор

    До коментар #80 от "Пешо":

    И за кво сме и? Където сме отишли, всичко сме разтурили! Да не са луди? Стига ни да сме територия на Козяк, де що има ще го изцоцат-тва ТЕЦ-ове, злато, що свестен хуманоид дето е останал по земите ни. Всичко ще ни вземат, ама ще си имаме демокрация пък!
  • 82 одъртял комсомолец

    4 0 Отговор
    Според автора, Путин просто ей така внезапно решава да захапе видите ли крайно миролюбивите днешни полски политиканчета. Всичко това при положение, че по време на срещата на върха на лидерите на ОНД, Путин ясно заяви, че прави всичко това в отговор на решение на ЕП, с което дефакто на Сталин се приписва равна с Хитлер вина за началото на войната. Да, факт, е че Англия и Франция си траят и по време на аншулса на Австрия и по време на разпределението на Чехословакия, та дори и след нападението над Полша, въпреки, че фиктивно обявяват "странната война", но го правят със скритата мисъл, че така Хитлер си създава плацдарм за нападение на СССР. Всъщност и Полша и Чехия са необходими на Хитлер като територия за нападение на СССР. Това, обаче не означава, че СССР има вина за началото на войната. Напрактика Англия и Франция действат като подстрекатели, надявайки се хем Хитлер да не ги закача, хем да унищожат болшевиките.Всъщност те и в момента правят същото в Сирия. Въоръжават ислямски фанатици, а после като гръмат 100-200 франсета в Батаклан, олеле майко....
  • 83 Гришо

    1 2 Отговор
    И у нас трябва да съборят всички съветски паметници. Ако това е много крайно, можем да ги подарим на КНДР или Северна Корея.
  • 84 Borislav Popov

    2 1 Отговор
    Oххх.....да можеше великия Путин с малкото пишле да ме мушне за късмет...:) Ще викам от кеф
  • 85 Гост

    1 0 Отговор
    Четете Виктор Суворов и ще разберете истината за войната!!!
  • 86 Ватник

    1 0 Отговор
    Разбира се,че Сталин е дори по-виновен от Хитлер. СХитлер просто е разбрал,че Сталин ще го нападне и удря пръв. КОгато Германците навлизат, намират в руснаците карти на Европейските страни и нито една карта на района на бойните действия! Какво повече има да се говори. Когато се отворят всички архиви ще се разбере..... но ватенките нямат интерес от това!