Last news in Fakti

29 Януари, 2020 16:00 3 714 17

Смешно-тъжната нова шпионска афера

  • румен радев-
  • шпионска афера

Според прокуратурата, двамата са „събирали информация, представляваща държавна тайна с цел предаването ѝ на чужда държава“

Смешно-тъжната нова шпионска афера - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нарочно изчаках да видя как ще се развие поредната шпионска афера, свързана с действия на Русия в България. Изчаках, защото не повярвах на първите съобщения, мотивирани от данни на ДАНС и Прокуратурата. Помислих си, че журналистите нещо не са доразбрали, че истинските мотиви за обявяването на двама руски дипломати (единият май не се оказа такъв, а „член на техническия персонал на руското посолство”, но нейсе) за шпиони ще бъдат уточнени от тези две много сериозни български институции. Вчера обаче обвиненията бяха потвърдени, а дипломатите отзовани/изгонени/заминали.

Какви са обвиненията? Според прокуратурата, двамата са „събирали информация, представляваща държавна тайна с цел предаването ѝ на чужда държава“. Дотук – добре, съгласна съм, че това е шпионаж, който трябва да бъде категорично пресечен. Какво обаче се оказва при уточнението на шпионската им дейност?

В първия случай става дума за събиране в продължение на три години от 2017 г. насам на „информация за механизмите на изборния процес в страната”. Това ме изуми, защото не мога да си представя, че в най-откритата процедура, свързана с реализиране на пряката демокрация, може да има нещо тайно. Всъщност, мога да си представя, но не ми се иска да вярвам, че в една демократична държава изборните процедури са държавна тайна, защото в такъв случай тайна могат да бъдат само механизмите за фалшифициране на изборите. За това ли става дума? Въпросът май е реторичен.

Във втория случай в продължение на две години от 2018 г. насам е събирана информация „от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната”. Това звучи по-сериозно, но продължението на обвинението е, че „руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера”. Толкова, не че е получил документация, която представлява държавна тайна или е вербувал въпросните лица да му дават такава информация. А няма и обвинения към въпросните български граждани, че са издали някакви държавни тайни.

Нима дипломати, независимо коя държава представляват, нямат право да провеждат разговори и да събират информация в сферата, за която отговарят? Например, за свободата на словото, за политиката, за икономиката. Ако нямат такова право и разговорите с българи от тези сфери са шпионска дейност, то тогава посолствата на всички страни в България са чисто и просто шпионски централи.

Но се оказва, че едни имат такова право, а други нямат. Вярно е, че с едни сме съюзници в НАТО и ЕС, а с други не сме, но това не би трябвало да се отразява на дипломатическата дейност, а да се проявява в междудържавната.

Поредният шпионски скандал с руското посолство показва не просто враждебно отношение към Руската федерация, което е лесно обяснимо заради изострените отношения на нашите съюзници с тази държава, а е свидетелство за нашия стар сателитен синдром. Поне от началото на 40-те години българските политици правят всичко възможно да получат одобрението на силните на деня. А днес виждаме продължение и на една друга традиция – да го правим без оглед на убедителността на действията. Мога да припомня как се стига до скъсване на дипломатическите отношения между България и Съединените щати в края на 40-те години на ХХ в.

Само дето този път мотивите за раздухване на шпионския скандал са смешни, а изводите – тъжни. Дали само толкова могат нашите институции, или изобщо не ги интересува общественото мнение, а само какво ще кажат силните на деня?


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    78 7 Отговор
    Механизимите на изборния процес в страната сигурно не са държавна тайна. Но механизмите на изборните измами - сигурно са. Пък и дълбоко се съмнявам, че послушко като Тиквата взима самостоятелно решения кой да гони и кой - не. Просто му се дава списък от "Козяк", а той кима "Тъй вярно" и изпълнява.

    Коментиран от #10

  • 2 El chochone

    13 74 Отговор
    Днес е супер ден със супер новини.Вотът тъй очакван от бесеперастките тролове не мина.Второ погнаха Божков и простият продажен фатмак-мед ми капе на душата.Давай ГЕШЕВ почват да пукат червени глави.Хорото вече поведе Йончева,следват Арабаджиеви,Баневи,Иванчева,Божков,Румен Радев,Нинова.Нинова как граца днес в парламента защитавайки Радев,удар щеше да получи.Ах,как се кефя.Няма прошка,където манипулирахате за Делян,Цветанов и....тн.Всички под ножа.Треперете червени цървули.!!!

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 3 управляващ

    41 5 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Я тихо, че при нас бившите червени са повече от тези в БСП!
  • 4 БГ Работодател

    17 7 Отговор
    Ген. Р.Радев- 1200ч. пилот- къде? Тренировки, 6 май?
    Ген. Б.Борисов- пожари - къде? Кога? Как ги гасите "генерале"?

    С такива "генерали" ще загубим всяка война, Българи.
  • 5 До2

    18 1 Отговор
    Всичко е пунта мара в замяна на потока и аеца:), а ако нашия спре потока ще последва съдбата на Цецка като каза Крим преди президентските, той го знае, а и всички като Цвъки, оня Митоди с фалцета, къдрава та сю и ненчев им би шута, защото знае колко ги обича народа и колко са им подръжниците:)
  • 6 обективно

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Абе защо имаш толкова много минуси?Сигурно защото хората разбират че си вдлъбнат до безобразие.
  • 7 787

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Я,по кротко другарю милиционер,че ще свирите само на ручилото накрая!Егати наглеците! Бъркате годините,да не кажа и века!
  • 8 ДЗС

    21 1 Отговор
    Направо си е всичко смехория плюс скълъпяване за изготването на руските дипломати. Каква държавна тайна е изборният процес? Пише ли го това в Наказателният кодекс? Няма го.Кой шпионин ще търси тайни за изборният процес като там всичко е известно и има даже един куп наблюдатели в т.ч и международни те всички шпиони ли са?
  • 9 отзад без любов

    10 2 Отговор
    ЛУСТРАЦИЯ+ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И НА ВЪЖЕТО,ЕДИН СТАДИОН ХОРА КАТО МИНАТ ПРОЦЕДУРАТА И ДЪРЖАВАТА ЩЕ ТРЪГНЕ НАПРЕД
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 съвет

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Трапанация за монголоида Путин":

    Тази широко отворена начервена устица може да ти донесе както физически така и психически необратими деформации
  • 12 защо

    21 1 Отговор
    Коментар 10 защо не се цензурира като отправя обиди към избрания от народа президент на България ?
  • 13 от Кремъл

    0 9 Отговор
    На Събора на левицата през 2019 г. получава лично от Корнелия Нинова наградата за конкурса за изследвания в областта на историята „Димитър Благоев“.[2]
    Наш човек!
  • 14 Спас безделника

    14 0 Отговор
    Госпожа Баева е един доволно ерудиран човек, прекрасно е запозната с историята на дипломацията и не би трябвало да се учудва на кючеците на полит елита. По-скоро трябва да задава въпроси от рода на "Защо има разлика м/у Кьовеши и Гьошев?"
  • 15 Руската култура

    3 22 Отговор
    Циганина_Радев пак се изказва неподготвен! Махнете този черньо, селянин от турските села по южната граница от сградата на президентството за да не ни излага повече пред Великите сили! На следващите президентски избори минимум със средно образование, иначе си заминавам за Русия😂😂😂😂😂
  • 16 аааа

    3 11 Отговор
    и в този сайт е пълно с комунисти? изненада ли е ?
  • 17 ооо

    7 1 Отговор
    В този сайт най наглите и цинизни майцепродавци сте гербаджийските платени тролове. Не можете да промените общественото мнение защото хората вече са на протеста. Поне да заработите за едно млекце.