1 Февруари, 2020 08:58 13 576 67

Срещали ли са се Сталин и Хитлер през 1939 година?

  • ссср-
  • сталин-
  • адолф хитлер

Първият президент на Украйна Леонид Кравчук в ефира на руски телевизионен канал уверено говори за срещата на лидерите на СССР и фашистка Германия в Лвов през 1939 година

Срещали ли са се Сталин и Хитлер през 1939 година? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Първият президент на Украйна Леонид Кравчук в ефира на руски телевизионен канал уверено говори за срещата на лидерите на СССР и фашистка Германия в Лвов през 1939 година. Така той се опита да оправдае думите на сегашния държавен глава на Украйна Володимир Зеленски, че за началото на Втората световна война са виновни не само германците, но и Съветският съюз.

„Хитлер и Сталин се срещнаха в Лвов. Това е документ, това не е тайна. Те са се опитали да се споразумеят “, каза Кравчук, без да уточнява що за документ е било това.

Почти незабавно се появи коментар от Руското военно-историческо общество: „Това е абсолютна глупост. Нямало е среща и естествено е нямало документи. Подобни изявления, очевидно, позволяват на Кравчук да разкрие липса на образование, умножено по степента на национализма и русофобията, които сега се култивират в Украйна."

По-късно Кравчук все пак се опита да се оправдае за своите грешки, прехвърляйки обаче отговорността на неточното медийно цитиране.

Всъщност има доста разпространена история за срещата на Йосиф Сталин и Адолф Хитлер на 17 октомври 1939 г. в Лвов. Нека се опитаме да разберем как се е появила и дали е достойна за внимание.

Етап първи

Явно историята започва на 11 ноември 1990 г. с публикуването във вестник „Комсомолская правда“ на статия, основана на предполагаемо съществуващото писмо от бившия шеф на ФБР и „специалното разузнаване“ на САЩ Едгар Хувър до помощник-държавния секретар Адолф Бърл. „Фотокопие“ на това писмо е предоставено за публикацията от Джахангир Наджафов, според откритите източници, доктор на историческите науки, водещ изследовател в Института по световна история на Руската академия на науките. Вярно, неговата работа или дейност не се споменава на уебсайта на Института, но все пак може да се намери докторска дисертация от 1969 г. Ето какво според Наджафов е казано в това писмо:

„Скъпи господин Бърл, според информацията, която току-що дойде от поверителен източник, след германската и руската инвазия и разделянето на Полша, Хитлер и Сталин тайно се срещнаха в Лвов в Полша на 17 октомври 1939 г. Предполага се, че другите правителства все още не са запознати с тази среща. На тези тайни преговори се съобщава, че Хитлер и Сталин са подписали военно споразумение в замяна на изчерпалия се пакт за ненападение. Съобщава се също, че на 28 октомври 1939 г. Сталин е изнесъл доклад пред членовете на Политбюро на Комунистическата партия на Съветския съюз, като е информирал седемте членове на бюрото за подробностите на преговорите си с Хитлер. Мислех, че тази информация ви интересува. "

25 години по-късно, през 2015 г., в книгата си „Пактът, който промени хода на историята“, 86-годишният Наджафов посочи връзка към оригиналния източник на писмото: Microfilm Publications на Съединените американски щати. Т. 1248. Ролка 1. № 761.62 / 718. Освен това той е написал достатъчно подробно кой е подписал този документ и кога той е разсекретен („през 1979-1980 г.“). При всичко това подобно писмо няма в нито един от националните архиви - нито в правителствения, нито в този на специалните служби, нито дори в самата база данни на Microfilm Publications.

Има маса доказателства за кореспонденцията между Бърл и Хувър, те дори са писали подробно за това в ЦРУ, но по някаква причина именно това писмо го няма в базите данни. В този случай обикновено не е трудно да се намери някакъв документ в тях - всички стари разсекретени данни са доста добре цифровизирани.

На историка обаче трябва да му се отдаде заслуга - той критично подхожда към въпроса и не твърди със сигурност, че среща е имало. Напротив, в книгата Наджафов говори за последвали разследвания по този въпрос от други хора - и навсякъде отговорът за срещата на двамата лидери е отрицателен.

Етап втори

Междувременно, девет години след публикуването на статията в „Комсомолская правда“, в десетия брой на списанието „Чудесата и приключенията“ за 1999 г. има статия на някой си Герман Назаров, озаглавена „Но срещата все пак се е състояла!“. Материалът започва с недвусмислено твърдение: "Архивните изследвания на нашия автор потвърдиха слуховете от 1990 г., че Сталин лично се е срещнал с Хитлер на 17 октомври 1939 г. ...". Изненадващо такова сензационно съобщение не кара редакторите да поставят текста в началото на броя. Може би те също са имали съмнения относно достоверността на цитираните от автора „факти“.

А има за какво да се чудят. Г-н Назаров някъде е закупил „тайната кореспонденция“ на германския посланик в Москва Вернер фон дер Шуленбург със самия Сталин. Ето няколко откъса от нея:

Към германският посланик в СССР граф Вернер фон дер Шуленбург

Изх. № 960 от 3 септември 1939г

По принцип съм съгласен да се срещна с г-н Адолф Хитлер. Аз неизменно ще се радвам на тази среща. Поверих организацията на срещата на моя народен комисар по вътрешните въпроси, другаря Берия.

С уважение, И. Сталин

Към германският посланик в СССР граф Вернер фон дер Шуленбург

Изх. № 1001 от 20 септември 1939г

Кажете на канцлера на Райха в Германия Адолф Хитлер, че ще бъда готов да се срещна лично с него на 17, 18 и 19 ноември 1939 г. в Лвов. Бих очаквал да пристигна със специален влак и да проведа срещата в моя вагон.

С уважение, И. Сталин

Към германският посланик в СССР граф Вернер фон дер Шуленбург

Изх. № 1037 от 11 октомври 1939г

Моля ви най-накрая да вземете предвид времето на срещата на 17, 18 и 19 октомври 1939 г., а не на 17-19 ноември, както беше планирано по-рано. Влакът ми ще пристигне на мястото на срещата в 15.30 часа. На 17 октомври 1939 г. органите на НКВД ще вземат всички мерки за безопасността на планираното събитие.

С уважение, И. Сталин

Авторът на статията не се смущава, че подобна кореспонденция противоречи на почти всички дипломатически правила - Шуленбург, с цялото си значение в отношенията между страните по онова време, е само посланик и общува в най-добрия случай със заместниците на Молотов. И изведнъж директно писмо от Сталин.

В края на деветдесетте и началото на нулевите, на черния пазар често изплуваха архивни документи от съветската епоха, някои от които понякога се оказваха автентични. Обикновено обаче беше обратното - през 2000 г. на журналист от списание "Власт", например, му беше предложено да закупи три папки със “сензационни” архиви за 100 хиляди долара. Сред тях е имало материали за срещата на Хитлер със Сталин, както и някои документи за споразумението между Гестапо и НКВД от 38-та година, които, наред с други неща, включват съвместната им борба срещу масоните и евреите.

Изглежда Герман Назаров също се е натъкнал на това съкровище. И го е предложил за публикуване в различни видове публикации. Някои, като „Чудесата и приключенията“, без притеснения публикуват неговите творби, някои се съмнява в тях. Като главния редактор на крайнодесния вестник "Дуел" Юрий Мухин:

„Герман Назаров е публикуван няколко пъти, понякога под псевдоними. Един ден той идва и шепне, че има приятел в някакви тайни архиви и този приятел му е показал строго секретна папка със строго секретни документи.

Оказа се, че това са заповедите на Ленин за екзекуции и докладите на лекарите за неговото безумие по време на болестта, както и доклада на Берия за екзекуциите от Сталин на евреи, както и на Жуков за намирането на трупа на Хитлер, които са събрани в тази папка. Накратко, всичко е там, както на крайпътна сергия. Без дори да прибягвам до материали, мога да кажа, че тази папка е с фалшификати, тъй като някои от посочените документи не биха могли да съществуват изобщо. Просто измамниците, когато са ги готвили, не са знаели това. Назаров беше обиден, но не много.

Няколко дни по-късно той донесе фотокопие на заповедта на Ленин от тази папка. Фалшификатът беше открит веднага - атрибутите не съответстваха на времето на тази поръчка. За пореден път предупредих Назаров да не прави нищо глупаво - да не разпространява фалшификати, дори ако Ленин е дори четвърт евреин “, пише Мухин през 2002 г.

Назаров е известен и като автор на книгата “Митове от съветската епоха”, под корицата на която събира всичките си теории. Но не всичко е наред с нея. Дори ако не погледнете странното име на поредицата, под която излиза - „Оклеветена Русия“, си струва да погледнете издателството - това е скандалната компания „Алгоритъм“, която публикува книги дори без знанието на авторите и често изкривява смисъла на техните публикации. Вярно, че в случая с „Оклеветена Русия“ интересът на Назаров и издателя, очевидно, е взаимен. В своите „Митове“ той успява да пише и за съветската космонавтика, като същевременно предизвика недоумение сред редица читатели.

Трети етап

Тук се меси Едуард Радзински. В книгата си "Сталин", публикувана през 1997 г., той припомня случай, който след това многократно повтаря в многобройни интервюта:

„През 1972 г. в Лвов стар железничар ми разказа за влака, който пристига в града през октомври 1939 г., за охраната, която не допуска никого на площада пред гарата, за спряния железопътен трафик. Дори си спомни датата - 16 октомври. С изумление си припомних тази дата, когато видях в Комсомолска правда фотокопие на сензационния документ, открит в Националния архив на САЩ. "

Тоест отново всичко започва с Назаров. Радзински обаче не твърди, че срещата е имало, но се осмелява да предположи, че тя може и да се е състояла. В подкрепа на теорията си той се обръща към дневника на посещенията в приемната на Сталин, публикуван наскоро официално.

Данните от дневника, между другото, моментално опровергава автентичността на „писмата на Сталин до Шуленбург“, тъй като на 17 октомври от 19.35 часа лидерът приема длъжностни лица с различни звания. Последното от тях, заместник-председателят на Министерския съвет Иван Тевосян, напуска кабинета в 22:20 часа.

Единственият пропуск в данните, на което теоретично могат да се вкопчат, е 18 октомври, „празен“ ден в графика на Сталин. Няма данни какво е правил секретарят на Централния комитет на тази дата. Посещения в приемната няма чак до 20:25 на 19 октомври. В тази връзка Радзински също предполага, че срещата се е провела на 18-и.

Влаковете от Москва до Лвов обаче пътуват поне едно денонощие дори сега, през 2020 г. - тоест Сталин технически не е имал време да отиде до Лвов и да се върне в Москва в 20:25, за посещението на Молотов. Дори влакът да тръгне направо от кабинета му в 22:31 на 17-и, с необичайно бърза скорост, той щеше да се върне на 19- по същото време. И това без никакъв „прозорец“ за среща с Хитлер.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Панов

    37 31 Отговор
    Едва ли ще се узнае,а и не е толкова от значение.
    Важното е че двамата злодеи са подпалвачите на всв и през първата й фаза са съюзници.

    Коментиран от #6

  • 2 бочо

    25 30 Отговор
    ЕТО ЗАЩО КОМУНИСТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОЧИСТЯТ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 765

    22 9 Отговор
    Руснаци, поляци, украинци; кога ли ще спрат да ровят в мръсотията на историята и чрез това да опитват да затрупат своите нови грашки и провали. Просто да погледнат, разберат и копират това, което германците, главните виновници, направиха, загърбиха и какво постигнха.
  • 6 !!!

    16 20 Отговор

    До коментар #1 от "Панов":

    А ти на КОЙ си сьюзник през ВСВ?
    Важно,че си опора на Хитлера!
    Важно,че СИ подлец и страхливец!
    И не замазвай пред света свой позор с факта,че си спасил 40000 евреите!
  • 7 А.Хитлер

    15 14 Отговор
    Срещах го, и му казах:- Джугашвили, ти си прост селянин!
  • 8 Мдаа

    25 15 Отговор
    Хиените и Чакалите коментират победителите.

    А укрофашистите и неонацистите се чудят как да оправдаят васалството към Хитлер.

    Окраина нали я виждаме с нацистките свастики и символи, нацистките й подлоги, и дивизии SS. Бандера, Шухевич, Петлюр - нацистки свине, имат на техни имена улици в Окраина.

    Да се помни от историята: О краина "мръсни нацистки свине".

    Грешката на Сталин, е че трябваше да даде з. окраина на ляхите, те щяха да избият укрите, заради Волинското клане.
    Сталин и Ленин, Хрушчов тръгнали да им подаряват 80% процента от руски територии, храни нацистка свиня да те лае.

    Коментиран от #22

  • 9 Хитлер харесва това

    13 8 Отговор
    Да и редовно са си говорили по СКАЙП и са се ЛАЙКВАЛИ във ФЕЙСБУК.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мижитурките

    11 5 Отговор
    дето не са живяли тогава нямат право дори на мнение , тъй че ае гълтайте и не ми се обяснявайте. Научете се да търсите първопричините, лесно да си мислиш, че знаеш кой е виновен и за какво.
  • 12 Ал та фанах Атаопънах

    11 8 Отговор
    Не само че са се срещнали, но са и преговаряли с извънземните които дали лиценза за своят извънземен танк на новозеландците. Боб Семпъл ужасявал Третия райх и Съветския съюз.
  • 13 боцмана

    10 5 Отговор
    Те и сега се срещат Путин и Тръмп , ама третата световна чука на прага на човечеството.
  • 14 шоуто на сценаристите

    19 16 Отговор
    смърт на комунизма свобода за НАРОДА
  • 15 Само едно не ми е ясно

    8 8 Отговор
    Кой е казал, че Сталин задължително е пътувал с влак. Определено е имал и други възможности?

    Коментиран от #20

  • 16 Възможно е планът

    3 5 Отговор
    да се е променил и да са се срещнали другаде.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 !!!

    4 12 Отговор
    Минусите за мой коментар-доказателство,че бьлгари не могат да носят истината,отврат!
  • 20 Бай Яни

    10 19 Отговор

    До коментар #15 от "Само едно не ми е ясно":

    Защото освен железница😂😂😂верягите са нямали пътища 😂😂😂 в кончината си. Още са използвали каруци и подобния на карти превозни средства тегленк от мулета и катъри. Дори таз железница да не забравяме че е изградена от немски инженери и Полски работници. А и Сталин винаги се е криел от очи хорски. 893

    Коментиран от #23

  • 21 az #Победа75

    22 6 Отговор
    В светлината на отчаяните опити за пренаписване на историята и ревизия на резултатите от ВСВ, на които сме свидетели и които се използват като средство за борба срещу РФ, очаквам следващото сензационно "разкритие", че Хитлер и Сталин са братя от една различни майки, но с един й същ баща - Тръмп :))))

    Коментиран от #56

  • 22 Бай Яни

    8 12 Отговор

    До коментар #8 от "Мдаа":

    Да ама не, все пак трети Украйнски фронт спира нацистите при Курск, нали ве педали о долен. Тогава не трябваше да обръщат гръб на Германия и сега нямаше да има рашания и веряжки маймуно подобни безгръбначни като теб. Хайл Хитлер. Смърт на народните врагове предатели безродни мелези безбожни.

    Коментиран от #25, #35

  • 23 Само...

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Яни":

    А самолети също ли бе са имали. И все пак там не е ли степ. Ако е, тогава с джип път не е необходим?
  • 24 ☠️☠️☠️

    4 5 Отговор
    И да не са имали самолет, немчорята нали са имали(факт е че са бомбардирали и изравнили Лондон със земята). Отива там един пилот, взима го, закарва го и после го връща. Впредвид датите там рано се е стъмвало, тъй че възможности е имало, хайде да се не лъжеме. А дали е станало, засега можем само да гадаем.
  • 25 Монгомъри

    10 8 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Яни":

    Фашист!Жалко,че бомбите на Чьрчил не са размазали предците ти,-ама има время!
  • 26 Бесен Язовец

    28 4 Отговор
    Среща между Сталин и Хитлер не е имало никога обаче 1938г има среща Чембърлейн премиер на UK, Деладие премиер на Франция, Бенито Мусони дуче на Италия, Адолф Хитлер фюрер на Германия и дори има снимка от срещата когато се споразумяват да делят Судетска област от Чехословакия в полза на Германия! Аре марш соросня смешна. Има и снимки и ленти как укрите посрещат с цветя нацистите.

    Коментиран от #31

  • 27 Аппрооорппапаррп

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Яни":

    Байчо-врьзвай си вьжето защото няма спасение за теб-даже и психиатрията се е отказала от теб...
  • 28 Бесен Язовец

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Яни":

    Смениси памперса отрепко! Вониш.
  • 29 стоян георгиев

    9 18 Отговор
    нямало е такава среща,но тва не е попречило да се договорят.посредник в разговорите е бил молотов ,които е говорил от името на сталин.срещите на молотов са документирани и не са таина .ссср иска сътрудничество с хитлер от идването на хитлер на власт.сталин обаче е пренебрегван от хитлер,които го е презирал.тва не пречи на московските другари да подпомагат нацистите от 1939 до 1941 година.последния влак с руска пшеница минава границата точно преди немците да нападнат ссср.руснаците за да угодят на хитлер унищожават комунистическата партия на германия ,а после и тази на полша,карат българия да влезе в хитлериския пакт и се молят до последно на хитлер да бъдат приети и те в оста берлин,рим токио.днес като тия неща се откриват едно по едно въпреки руското затъмнение,руснаците излизат с нови лъжи за да объркат публиката.в определени кръгове като нашите 60 годишни пионерчета имат успехи!

    Коментиран от #32, #33

  • 30 Гошо

    16 4 Отговор
    Вече няма такива велики владетели. Респект и към двамата, сегашните са п***овци, мислещи само за пари.
  • 31 Рашка с чашка

    11 13 Отговор

    До коментар #26 от "Бесен Язовец":

    Това че украинците са посрещнали немците като освободители не говори добре за комунистическия рай в СССР. Няколко години преди това СССР е организирал Гладомора в Украйна, да не очакваш че украинците трябва да са благодарни за здравословната диета.
  • 32 Трол

    12 3 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Нямало е такава среща Десо, права си! Но е имало срещи между Хитлер, Мусолини, Чембърлейн и Даладие. Мюнхенското споразумение Десо! И следва-Както скоро след това се изяснява, ЧСР е принудена окончателно да се откаже от възможността за съпротива заради позицията на Полша, която е обявила ултиматум - ще атакува Чехословакия съвместно с хитлеристите.
    Мюнхенското съглашение предвижда удовлетворяване на териториалните претенции на Полша към ЧСР (редица райони на Силезия, преди всичко Тешинска област) и на Унгария (южните райони на Словакия, Закарпатска Украйна). Тези държави вървят по фарватера на германския курс, разчитайки по този начин да укрепят влиянието си на континента, а заедно с това - "да се облажат" за сметка на съседа. Такива ти ми работи Десо!

    Коментиран от #36, #37

  • 33 Сандо

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Стоенчо,чети,мисли,учи и спри да пишеш глупости,момче.

    Коментиран от #43

  • 34 гтео

    8 3 Отговор
    Срещали са се и дори са правили генгбенг заедно!
    Има го описано в мемоарите на Сталин и в джобния тефтер на Хитлер!
    Но после Химлер, другия участник в генгбенга е унищожил документите, за да не го заподозре жена му!
  • 35 Укрия Шумер

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Яни":

    Трети украински фронт, я кажи кой го е ръководил, а я кажи кои други народности влизат в III-украински?

    Защо събаряха в Укрия паметниците на ръководителите на III-украински фронт?

    Бандера, Шухевич и Петлюр - мръсни нацистки свине, та събаряхте и паметника на генералите!

    Кажи бе, кажи колко народности участваха в трети украински.
    Нищо не казваш за Волинското клане - филм забранен в Укрия, нацистка пропаганда.
    Забранихте хиляди книги за ВСВ.

    Мръсни нацистки свине, дори Хитлер е мразел укрите.
  • 36 Фрий

    2 8 Отговор

    До коментар #32 от "Трол":

    А ти, умнико, правиш ли разлика между официален форум, на който е подписан мирен договор и потайна завера на двама людоеди, които без да им мигне окото са затрили милиони хора?

    Коментиран от #38

  • 37 Дам

    12 1 Отговор

    До коментар #32 от "Трол":

    На Хитлер му писва от поляците, защото те иската Словакия за протекторат, след Тешин.

    Хитлер поема ангажимент към Словакия за нейната неделимост.
    Тъпотията на поляците е, че слушат английското разузнаване, Хитлер да започне война срещу Русия, да се изтребят взаимно, после Англия и др. западни д-ви да победят Русия.
    Хитлер предявява претенции за Данцинг.

    Плановете на САЩ са да насочат Хитлер срещу Англия, и заедно с Русия да я унищожат. Защо?
    Защото 1929 г. кризата САЩ, Англия се изолира за САЩ - държи 25% от световните пазари.

    О краина е просто територия - пушечно месо срещу Русия, и вместо перлата в Короната на Русия се превърна в оборната тор на Кравария.
    Както и България, Полша, Прибалтика, бъдеща Беларус - която ще бъде съсипана и разорена, и Узбекистан, Такджикистан, и Киргизстан.

    Хватката на Анакондата не прощава, а О краина е поредната провалена държава след БГ.И когато нацитата станат неудобни за световния елит ще бъдат премахнати, както стана с Хитлер.

    Коментиран от #41

  • 38 Дам

    12 1 Отговор

    До коментар #36 от "Фрий":

    Людоедите са: Хитлер и Англия, снимчица на Елизабет в нацистки поздрав на 4 г., снимчица на Хари със свастика, нещо Коули, Флеминг, Херцог Кент, Едуард - говорят ли ти нещо?

    Хес убит от английско разузнаване, синът му го потвърждава в прав текст.

    Двете чудовища на Европа са: Германия и Англия.

    Коментиран от #40

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 10 Отговор
    Грузинският цганин сталин е имал двойници за протоколните срещи, каквато е практиката в Кремъл и до сега...
  • 40 ТОЧКАТА

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Дам":

    тоест чудовището е едно защото АНГЛИЯ се оформя като манталитет,поведение от ГЕРМАНСКИТЕ ПЛЕМЕНА -АНГЛИ И САКСИ!!!!!!по късно идват норманите,викингите.!!Саксония и досега си съществува,и може да сравниш идеология,манталитет,иерахия,ЖЕСТОКОСТ,мания за ПРЕВЪЗХОДСТВО над другите!!!!!!
  • 41 ТОЧКАТА

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "Дам":

    ..само да допълня ,че кризата 1929 г е допълнително усилена с деиствията на британският финансов министър!!!!!Анаглия НЕ се изолира!!!ТЯ ИЗОЛИРА САЩ от свтовните пазари ,които са под контрола на ЛОНДОН!!!Затова и основната цел на САЩ е РАЗГРОМЯВАНЕТО НА БРИТАНИЯ КАТО КОЛОНИАЛНА СИЛА!!!Нищо че са ,,съюзници,,!!!!!Рокфелер срещу Ротшилд....и СЕГА!!!!!!!
  • 42 стоян георгиев

    0 10 Отговор
    пак почна с лъжите а?я сега ми покажи къде в мюншенското споразумение е упомената полша!къде е подписано нещо в неина полза от чембърлеин и компанията?я след това ми покажи къде в мюнхенското споразумение е спомената унгария?та след като хитлер измами франция и англия с мюнхенското споразумение вие московските тролове приемате акта като адекватен на руското заиграване с хитлер което почва още от идването на хитлер на власт и прераства в пълен слугинаж довел европа до воина ,а след това и ссср до огромни загуби.та логиката ти е точно като на комунист ,другарю трол,което е и съвсем естествено при теб.сега след като няма да има кво да напишеш ,щото опорките ти са до тук ,може да пообясниш че съм жена ,а и че трябва да готвя!!!хаххааха!та отговори ми на въпросите ако можеш де!

    Коментиран от #47

  • 43 стоян георгиев

    0 9 Отговор

    До коментар #33 от "Сандо":

    сандо,като ми четеш постовете си записваи другар!всеки мои пост струва поне 1000 евро като инфо ,а аз ти ги подарявам безплатно,щото съм благороден човек и обичам да ограмотявам.та чети, записваи и ако нещо те притесни питаи,ще ти бъде обяснено,но сандо не бъди надменен,щото това показва колко ти е акъла!

    Коментиран от #46

  • 44 Пършинг

    0 5 Отговор
    Нали това ви викам, и двамата са национал социалисти! Една идеология, но единия, опитва да прецака другия. Концлагери, репресивни структури, д сейм. Но, единия е пое бвал момченца говорят хората!
  • 45 групен фюрер

    5 4 Отговор
    Престанете да пишете Фашистка Германия.Фашизъм в Германия не е имало.Правилно е Нацистка Германия или Хитлеристка.
  • 46 Пендо

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Стояне, първо ти се ограмоти малко поне. Толкова ли си тъп та не се усещаш ,че пишеш само тъпизми и постовете ти за 1000 евро може да предлагаш само на себе си или да ги подаряваш. Като твойта тъпота няма нигде по света.

    Коментиран от #49

  • 47 Трол

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    Десо, не се прави на балерина! Още на 26.01.1934г. е сключен пакта между Полша и Германия, казва се "Хитлер-Пилсудски". Да ми кажеш моме, к'во пише в него? Защо Полша не пропуска руснаците да стигнат до Чехословакия? И няма да ми викаш другарче, щото не сме спали заедно, не си мой тип!

    Коментиран от #48

  • 48 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #47 от "Трол":

    а сега нов напън.обясни ми другари първо къде в мюнхенското споразумение е упомената полша и унгария ,квито бяха предишните ти лъжи.чакам! а германия има подписани договори с повечето си съседи,тва не прави съседите сътрудници на хитлер.съвсем друго е да унищожиш цялото ръководство на немската комунистическа партия и да връщаш на хитлер избягали антифашисти,особено гадно е да се правиш на загрижен за испанските републиканци ,а всъщност да ги ограбваш и съботираш помагаики на хитлер и франко.та сега като лъсват сталиновите тъпотии ,треторазрядни милиционери като теб изпълзяват от дупките и почват да прехвърлят от тема в тема.та отговори на въпросите ми ако ли не продължаваи да се развиваш по обичната ти тема за тва че съм жена която ти много строго ще изплашиш.смехоран!
  • 49 стоян георгиев

    0 8 Отговор

    До коментар #46 от "Пендо":

    тва дето ти го писах е сериозно.постовете ми са напълно верни и много трудно може да ги научиш без да прочетеш поне един влак книги.затова ги записваи и може да ги ползваш безплатно.може и да ги провериш.всяко мое твърдение е 100% вярно макар и шокиращо като инфо за теб.и пак ти казвам не бъди арогантен щото тва допълнително показва колко си тъп!

    Коментиран от #50, #51, #52, #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Трол

    10 0 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Виж сега рожбе, айде малко факти: 14.01.1938 г. полския външен министър Юзеф Бек е в Берлин-полско-германски консултации за съдбата на Чехия. На 24.08.1938г. поляците предлагат на Хитлер свой план за разделяне на ЧС. През това време полската оперативна войска на група "Шльонск" е разгърната на чешката граница. На 20.09.38г. немците уведомяват полския посланик, че в случай на война между Полша и Чехия заради Тешинска област, немците ще подкрепят Полша, това и в случай ако руснаците се опитат да помогнат на чехите.
  • 52 герон

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Ало, учения, я обясни , верно ли е написаното в пост 45 от групен фюрер?

    Коментиран от #58

  • 53 Трол

    9 0 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Десо втора част: през ноща на 25.09.38г. полски щурмови части нахлуват на територията на ЧС в местността Конска и се завързва престрелка с чешки граничари. На 30 септември Полша с официална нота иска Чехия да предаде Тешинска област. Полския посланик във Франция заявява на американския, че Полша ще води война с руснаците ако се опитат да помогнат на чехите. На 2 октомври полските войски влизат в Тешинска област, операцията се казва "Залужие". Доклад на 2-ри отдел на полското разузнаване (цитат от него)-"Разчленяването на Русия лежи в основата на полската политика на Изток. Затова независимо кой ще участва в това разчленяване, Полша не бива да остава пасивна..." . На 26.01.1939г. Юзеф Бек заявява ня Рибентроп-в случай на обща война срещу Русия, Полша ще претендира за цяла Украйна и излаз на Черно море. На 04.03.1939г., Полша е готова с плана за война с Русия, нарича го "Всхуд", ще рече Деске-Изток. И така, дотук с образоването ти, макар че си неспасяем случай.

    Коментиран от #57

  • 54 Балконский

    6 1 Отговор
    Самите германци отрекоха да е имало такава среща,но ви си пишете и коментирайте глупости
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Коба и Шикългрубер

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "az #Победа75":

    Всъщност, аз се рових в някои архиви и стигнах до извода, че баща им наистина е Тръмп, но не сегашният президент на Юнайтед стейтс ъф Америка, а дядо му, който дядо цял живот си е бил в Германия и е носил името Друмпф... Та този Друмпф бастисал майката на разбойника-касоразбивач Коба и я ощастливил многократно, а после срещнал новата си любов в лицето на жената на Шикългрубер... Та такива ми ти работи... Обичат се хората!
  • 57 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #53 от "Трол":

    питах те нещо конкретно ти ми отговаряш с щуротии.та питах те другарю ,къде са дискутирали чембърлеин и компанията отдаването на чехословакия на поляци и унгарци както ти твърдиш.тва че поляците завземат две полски общини с 800 кв км територия и с преобладаващо полско население ,когато територията е била в австроунгария никои не го е спорил,наи-малко пък аз.ти обаче твърдеше че запада се договорил в мюнхен за разцепването на чехословакия .всъщност моюнхенското споразумение е за премахване на една несправедливост на версаиския договор .тва че немците не спазват споразумението и окупират цяла чехия не е отговорност на англия ,а на германия,а че поляците се хващат на немската въдица и участват маскарада също не е отговорност за англия или франция.та чакам да ми покажеш документ за твърденията си в пост номер 32.нека да ти припомня кво си писал в него:Мюнхeнcкoтo cъглaшeниe прeдвиждa удoвлeтвoрявaнe нa тeритoриaлнитe прeтeнции нa Пoлшa към ЧCР (рeдицa рaйoни нa Cилeзия, прeди вcичкo Тeшинcкa oблacт) и нa Унгaрия (южнитe рaйoни нa Cлoвaкия, Зaкaрпaтcкa Укрaйнa). та чакам да ми дадеш документ публикуван в нета дето да е документирал това.и не ме интерасува друго.не ме брига дали ме смяташ за мъж жена и т.н. ,както и не ме интерасува кви познания имаш по други исторически събития.чакам да ми докажеш че не си лъжец в пост номер 32!

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Трол

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    Страница 17, 18 и 19-та от секретните клаузи от анекса към споразумението прочете ли ги? Ако не няма да ми се дървиш да не остане само готварската ти престилка!

    Коментиран от #60

  • 60 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #59 от "Трол":

    прочетох ги.те са толкова секретни че не съществуват!смях!иначе знаеш от години къде да ме намериш.уморих се да те чакам!та заповядаи ще видиш престилката ми!!!!хахаха!я публикуваи секретните анекси да се посмеем,щото тва с престилката вече се изтърка!в мюнхенския мирен договор са упоменати унгарци и поляци ,но е казано и е подписано,че ако до три месеца чехите не се разберат с въпросните ,то тогава ще има нова конференция със същите участници.поляците не се съобразяват с това и окупират един град и четири села,а хитлер и мусолини пренебрегват написаното от тях и правят виенски арбитраж без англия и франция и отдават южна словакия на унгария.впоследствие пак в нарушение на своя договор окупират и цяла чехия.тва е горе долу ситуацията.няма никакви таини анекси и т.н. щуротии дето си си измислил за пореден път!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 кочо

    0 0 Отговор
    факта че царство българия сключва съюз със германия а не със ссср говори ясно и защо цар борис го е сключил.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.