Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 16:03 11 174 46

Обединението на Германия - една от най-големите грешки на Москва

  • хелмут кол-
  • михаил горбачов-
  • ссср-
  • източна германия-
  • гдр-
  • фрг
Обединението на Германия - една от най-големите грешки на Москва - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Точно преди 30 години, по време на разговори с германския канцлер Хелмут Кол, съветският лидер Михаил Горбачов се съгласи за обединение на Германия при германски условия. Както показа историята, това противоречи на националните интереси на страната ни и се превърна в едно от най-скъпите дипломатически поражения. И изобщо, не защото бихме искали за германците съдбата на разделен народ.

Формирането на историческата памет сред хората не винаги е естествен процес. Може да се управлява както за незабавни политически, така и за стратегически цели. Говорейки за това, те обикновено дават пример с Русия и дори се шегуват, че това е единствената държава в света, където миналото непрекъснато се променя.

В действителност това не е така. Далеч сме от единствената такава държава.

След поредица от „кадифени революции“ в Източна Европа и разпадането на Организацията на Варшавския договор в бившите социалистически страни, бе извършен одит на официалната история на 20 век. В Полша, често споменавана във връзка с това, тя придоби най-широк обхват , но всички останали републики също не останаха настрана - в историографиите им бе изписан образът на невинната жертва на тоталитарния съветски режим.

Единственото изключение беше Източна Германия, чийто образователен стандарт беше строго (с масовите съкращения на историци) стандартизиран със западногермански език. Опитите за започване на полско-балтийска песен на немски език за виновните овце и червеня вълк без вина се осуети, тъй като това води до извинение за нацисткия режим.

Но само няколко години по-късно на източните германци, като обезщетение, им беше предложен друг исторически мит - за непокорните свободолюбиви хора, които разрушиха Берлинската стена и обединиха Германия в една държава със смелите си открити действия.

Това не е лъжа, това е полуистина, но в някои отношения е дори по-лошо от лъжата.

Обединението на ГДР и ФРГ не е целта, заради която Западът беше готов да оспори изоставената и задълбочена, но все още мощна съветска държава. Следователно, това стана възможно само поради факта, че Съветският съюз му даде своето „добро“. Когато американският президент Рейгън призова Михаил Горбачов да "разруши тази (Берлинска) стена", той не се обърка с адресата. И ако адресатът не беше послушал, всички добри обединяващи намерения на германците и всичките им „демократични митинги“ щяха да отидат в пясъка.

Сега те се опитват да зачеркнат руско-съветската роля в такова грандиозно за германците събитие. Вярно, те остават едновременно в границите на приличието: официално лидерите и дипломатите на Германия признават тази роля и понякога изразяват благодарност към СССР и Горбачов лично, но по някакъв начин не е обичайно да се говори, пише, напомня за това отново. "Те са се справили сами."

Това е ясна илюстрация на факта, че в света на голямата политика не можете да приемете плащане за щедрост само под формата на „историческа благодарност“: това е твърде ниска цена, но в крайна сметка няма да бъде платена. Визата на Горбачов за поемането на един член на ООН (ГДР) от друг член на ООН (Германия) се превърна в колосална грешка на вътрешната дипломация, която скъпо струва на страната ни.

Лесно е да докажем тази теза: поне бихме могли да получим германски неутрален статус от Германия и материално обезщетение - бившият посланик на СССР във Федерална република Германия Валентин Фалин призова огромна сума от 100 милиарда марки, с която германците бяха готови да се разделят.

Като максимум бихме могли да говорим за задълженията на НАТО да се откаже от разширяването на изток.

Тезата, че Горбачов „е продал ГДР“, често се среща в журналистиката. Например, френският писател и бивш съветски дипломат Владимир Федоровски го описва така :

„Горбачов, подобно на Саркози, не понася алкохола, докато Кол вече беше изпил двете си бутилки вино. Кол излиза (той беше с Горбачов на „ти“) и казва: „Михаил, знаеш ли, обединението на Германия, все едно Рейн е поток, който не може да бъде спрян.“ В този момент той замълчава и изрича съдбовна фраза: „Освен това ние сме готови да платим“. След това последва мигновено мълчание, след което Горбачов постави точката i, като попита: "Колко?"

Този подход излага Горбачов в по-добра светлина, отколкото историческата справедливост изисква: Москва получи само една стотинка от Бон, която едва беше достатъчна да се оттегли от ГДР и да оборудва съветската група сили в родината. Правителството на СССР толкова поскъпна, че е горчиво да си спомняме дори сега, 30 години по-късно.

Съжалението по този въпрос не може да бъде приравнено с крайност от различен вид - периодично срещайки твърдения, че Москва с всички средства трябваше да се противопоставя на обединението на Германия.

Сравнявайки процеса с водите на Рейн, Кол възхвалява картите си и не е 100% сигурен в успеха. Взаимното желание на двете части на Германия да се обединят обаче беше наистина силно, рано или късно този процес ще бъде завършен - не под Горбачов, а под Елцин. Източна Германия беше най-богатата и най-развитата от всички страни на съветския блок, но жизненият стандарт на източните германци все още беше значително по-нисък от западния.

Ролята на „удушителя на германската свобода“, който със сила се съпротивлява на сливането на Федерална република Германия и Германската демократична република и в крайна сметка я губи, би била по-лоша от тази, която Москва избра за себе си. Но през 1990 г. това не беше нейният избор само от два варианта - не само Берлин, но и Вашингтон също беше готов на огромни отстъпки в полза на СССР.

Хелмут Кол е велик политик, който твърдо тръгна към целта си и изпълни перфектно историческата си мисия, която Германия няма да забрави. Но, очевидно, самият той беше поражен от факта, че постигането на успех е толкова лесно и толкова обременяващо за бюджета. Дипломатическата му победа до голяма степен беше предопределена от непростимата мекота на съветската страна.

Горбачов се задоволи с никакви законово фиксирани, чисто словесни обещания да не разширява НАТО в бъдеще. Това му беше достатъчно дори да стане лобист на сделка, категорично неблагоприятна за него.

Амбициозният план на Кол беше недвусмислено подкрепен само във Вашингтон. Париж се отнася към него със скептицизъм, а британската премиерка Маргарет Тачър дори се изказа категорично против. Опитвайки се да изтегли процеса на преговори, Лондон направи умишлено неосъществимо искане за свобода на военните учения в земите на Германската демократична република за британската армия и Горбачов лично помоли британците да се съгласят на сделката без предварителни условия, докато той трябваше да постави своето.

Трябва да се подчертае: беше конкретна сделка. Четирите победили сили, които споделяха отговорността за територията на победения Райх, трябваше официално да го изоставят и да върнат немската съдба в германски ръце. Това влезе в историята като окончателен договор за уреждане на Германия или споразумението „Две плюс четири“, където четири са Москва, Вашингтон, Лондон и Париж, а две са ГДР и ФРГ.

Съединените щати не можеха да не харесат плана на Кол, защото в крайна сметка това означава разширяване на тяхното военно и политическо влияние върху земите на ГДР. Тогава обаче американците силно оцениха новите отношения със СССР и приятелството лично с Горбачов. Ако беше проявил принципност, Вашингтон не би тръгнал на конфликт с Москва заради Кол.

Тоест Горбачов в тази история беше на мястото на човек, който пръв удари пазара някъде на индийския субконтинент и се съгласи да плати първата сума, която продавачът обяви, и който първоначално беше готов за изтощителна сделка. За голяма радост на продавача, разбира се, но това не е толкова неговата заслуга, и за глупостта на купувача.

Лидерът на СССР или силно надценява решимостта на германците, или силно подценява съветската позиция, но в крайна сметка се насърчава с „положителна роля в историята“. Както, например, Москва щедро дава на източногерманците свобода на избор, а на германците като цяло - една-единна държава, без да иска нищо в замяна и без да се изчерви от собственото си благородство.

Сега не е прието да се представя СССР (дори късно, дори и под формата на Руската федерация) в положителна светлина в ЕС. Благородството и широтата на съветския жест избледняват от паметта и няма да бъдат споделени от следващото поколение германци.

„Светлото петно в сложните исторически отношения“ се превръща в мираж, докато базите на НАТО в близост до руските граници стават реалност.

Разбира се, можете да се радвате само за германците - те постигнаха много идеални условия за себе си. Но също така бих искал да се радваме за себе си, но не се получава. Твърде много усилия и пари бяха изразходвани за покриване на съветските дългове към Европа и опит за противодействие на разширяването на НАТО, но всички тези проблеми можеха да бъдат решени преди 30 години, ако съдбата беше наредила друго, ако ръководството на страната имаше разбиране за националните интереси, ако тя намери сили да се пазари за кратък период от година и половина.

И дори привидно безспорната фраза „историята не понася подчинителното настроение“ не прави хапчето на дипломатическата капитулация по-сладко. Правителствата на Полша, Румъния, балтийските страни и др., експериментиращи с историческата памет на своите народи, ясно показаха, че дори го търпят.

Превод: "Поглед.инфо"


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    19 18 Отговор
    ФРГ още бере ядове от това обединение което беше неизбежно.
  • 2 Руските хибридници

    53 25 Отговор
    Си водят хибридната война на пълни обороти. Истината обаче е, че 30 години след Съединението на Германия руската зона все още не може да достигне западната по икономическо развитие и е изгубила 6 милиона от населението си. Това са фактите и по категоричен начин показват разликата между Русия и нормалният свят.

    Коментиран от #31

  • 3 jorj

    38 46 Отговор
    Най-голямата грешка беше, че неразтуриха руската кочина !!!!!! Но и на нея и се вижда края!!!!!!!!
  • 4 Снайперист

    29 12 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 боцмана

    42 0 Отговор
    Истината е една , никой не обича бедните роднини.
  • 6 Stormtrooper

    44 7 Отговор
    Те бяха и против обединението на България! Огин да ги пали!

    Коментиран от #9, #20

  • 7 Дельо хайдутин

    28 18 Отговор
    Ердоган : Бойко, искам да обединят Турция и България. Освен това ще платя.
    Бойко : Колко!!!
  • 8 ШЕРЛОК ХОЛМС И ДОКТОР ВАТСОН

    26 8 Отговор
    ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И ЛУСТРАЦИЯ
  • 9 факултето мето

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Stormtrooper":

    бендзин да ги гаси
  • 10 миш

    21 19 Отговор
    Най-голямата грешка на руснаците,че не дадоха подобаващ и незабравим за 300 години урок, на всички държави воюващи на страната на Хитлер и най-вече на немците,а не сега да се правят на велики и да им дават акъл.

    Коментиран от #14, #29

  • 11 Рашка с чашка

    33 20 Отговор
    Автора е прекалил с водката! Той си представя че преди 30 години СССР е могъл да задържи ГДР за себе си! Че той самият СССР се разпадна малко след това! Ти Украйна и Беларус не можеш да задържиш, Германия ли ще задържиш? Да се радва че пак са им платили! Колкото и да са взели, много им е. СССР е окупирал балтийските държави и източна Полша по договора с Хитлер през 1939г. Сега очакват от поляците и Балтийските страни благодарност! Няма такова дебелоочие!

    Коментиран от #19

  • 12 ПЕНКО

    22 5 Отговор
    горбачов бе купен от евреите чрез раиса ! елцин бе купет от евреите чрез дъщеря си !!! НО ОБЕДИНЕНИЕТО -ТОВА БЕ ГЕНИАЛЕД ХОД НА МОСКВА -" НИЕ СМЕ ПРИАТЕЛИ , А НЕ ОКУПАТОРИ " !!! ДОКАТО САЩ / РАМЩАЙН И СИЕ/ ОСТАНАХА ДА ОКУПИРАТ ГЕРМАНИЯ И ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ !!! И ДНЕС ПЛАЧАТ : "ОХ СЕВЕРЕНИ ПОТОЦИ .ОХ " !!!!!!!!!
  • 13 Дедо ви

    26 15 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Обединението на Германия - една от най-големите грешки на Москва"....Не е грешка на Москва, а на предателя Горбачов.

    Коментиран от #15

  • 14 Рашка с чашка

    17 12 Отговор

    До коментар #10 от "миш":

    Какъв е този незабравим урок, да ги избият ли? Знаеш ли колко близо е било бъдещата Студена война да започне много горещо още през 1945? Изтощената съветска армия какво щеше да прави срещу САЩ, Великобритания и две трети от Германия които са завзети от съюзниците? При това САЩ за разлика от СССР тогава вече са имали ядрени бомби и тежки бомбардировачи за далечни удари.

    Коментиран от #24

  • 15 Рашка с чашка

    23 13 Отговор

    До коментар #13 от "Дедо ви":

    Моля другари, обяснете ми как така най-развитата социалистическа република ГДР, автора го казва, е много изостанала от капиталистическа ФРГ? Нали уж бяхме по-добрия строй?

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Каквото и да говорят

    20 11 Отговор
    Всички от Варшавския договор бяха големи приятели и много си помагаха. Сега навсякъде луднаха от алчност, да клеветят и да използват. Изчезна човечността.

    Коментиран от #22

  • 17 Ай стига бе

    20 4 Отговор

    До коментар #15 от "Рашка с чашка":

    А ти чул ли си за план "Маршал"? Знаеш ли колко милиарди долари са наблъскани в западна Германия?
  • 18 По-добрият

    11 5 Отговор

    До коментар #15 от "Рашка с чашка":

    в морално отношение. Но парите не ходят при добрите и честните, ами следват мошениците и то само някои.
  • 19 Не да се противят на обединението

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с чашка":

    е темата, а че не са искали сериозно обезщетение. Получили са само 1 стотинка, която далеч не е стигала дори за да изтеглят военните си от там. И са го направили, защото са мислили, че ще са им благодарни, но... поне пари да бяха взели.

    Коментиран от #21

  • 20 Пейтриът

    12 15 Отговор

    До коментар #6 от "Stormtrooper":

    Определено! Помним Сливница, помним Сърби и Руснаци. Помним Добруджа и те помнят генерал Колев. Смешници...Русия без втори фронт бе заминала...щеше да мечтае за окупирани територии, които да владее и източва

    Коментиран от #23, #36

  • 21 И да не вземе пак някой

    5 4 Отговор

    До коментар #19 от "Не да се противят на обединението":

    да клевети: тия военни са били там да пазят ГДР, все пак по тяхната граница е минавала Желязната завеса.
  • 22 Прага

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Каквото и да говорят":

    Помощта бе безгранична, като българските танкове в Прага или безчовечността в Унгария

    Коментиран от #26

  • 23 Хайде недей

    4 9 Отговор

    До коментар #20 от "Пейтриът":

    да припокриваш Русия отпреди Октомврийската революция с Русия след това. В Русия отпреди това все още е било в сила крепостничеството, тоест робството, как очакваш да имат адекватна външна политика. Цели царски фамилии са разстреляни, за да изкоренят крепостничеството и да сложат началото на братство и взаимопомощ.
  • 24 Бабун

    5 9 Отговор

    До коментар #14 от "Рашка с чашка":

    Я не ме карай да се смея, "изтощената" съветска армия щеше да помете тия пикльовци дето са се правели на войници чак до Ламанша
  • 25 ТтТ

    9 4 Отговор
    О бедните, най голямата грешка на Москва е, че приемат комунизма!Наивници те дори колят и бесят,да наложат най-голямата грешка в историята си!
  • 26 А кои са били човечни

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Прага":

    Амперите, които са залъгали няколко стотин души на тая безотговорност, че уж ще се притечат на помощ. А какво стана. От всичко това поне видяха, колко ги е еня на запад за тях и не се лъжеха, поне за 2-3 десетилетия.

    Коментиран от #27

  • 27 ***

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "А кои са били човечни":

    *америте де
  • 28 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    7 8 Отговор
    Разумът и Доброто винаги надделяват на всяка диващина. Грозната, отвратителна окупация на Източна Европа се провали наред и с престъпния СССР. Каквото за Хитлер - това и за Сталин. Каквото за Милошевич, Саддам, Кадафи и т.н. - същото и за изверга Путин.

    Коментиран от #30

  • 29 Айде бе

    8 7 Отговор

    До коментар #10 от "миш":

    Руснаците са отмъкнали толкова много от Германия още 45-та година- цели заводи демонтирани, културни ценности, военни трофеи. После окупационните им части бяха на немска издръжка, репарации им плащаха, накрая им построиха жилища в Русия за военнослужещите (и българи работиха там в немските фирми) само и само да се махнат и сега са зинали да твърдят, че малко са получили, че и за благодарност претендират! Нагла пасмина азиатска!
  • 30 Разумът и доброто

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Кочината на Злото издъхва в зловоние":

    в абсолютно никой случай не надделяват над диващината. Откъде ти хрумна това. Нито един случай няма в Историята, което да потвърждава това. Още откакто Спарта са победили Атина и са разрушили всяка мечта за един идеален мечтан свят. А за такъв атиняните са развили стотици трактовки.
  • 31 Ох, на мама разбирача той,

    12 7 Отговор

    До коментар #2 от "Руските хибридници":

    И той взел да разбира от хибридни войни и иконом. развитие. Охлюв, ти разбра ли всъщност, ча тъпият горбачов (не заслужава гл. буква) е предал собствената си страна и не е взел милиардите, които са се полагали на СССР, защото това е била реално тяхна територия. Имаш ли представа, какво е да изнесеш цялата Втора СВ на гърба си, да завладееш половин Европа и да я възстановиш - сам, докато уж съюзниците ти, постоянно ти подливат вода??? За да се изказваш, трябват ум и знания, много знания. Не само да си чул клишето “ хибридна...”!

    Коментиран от #33

  • 32 Абе

    6 6 Отговор
    Вие няма ли да спрете да ни занимавата с ВСВ и обясненията на руски пляски?Никой не го интетесуват действията на социопати,с които нашите поколения нямат общо.Спрете с тая промивка на мозъци.Добре,че не ни връщате до Троянската война и виновниците за нея.
  • 33 Абе

    6 4 Отговор

    До коментар #31 от "Ох, на мама разбирача той,":

    Боли ме дедовия за Горбачов и хемороидите на русопитеците.
  • 34 Другия с коня

    14 7 Отговор
    Какво Благородно има в това,да държиш Окупирани държавите от половин Европа 45 години....Окупатора бил с Благороден Жест.Та ГФР пое500 милиарда марки задлъжнялост на ГДР.......509 милиарда марки дълг.Вътрешен дълг на комунистическите предприятия към банките....45години Цялата Икономика е работила на абсолютна Загуба....Червени Комунистически Окупатори.....Поне се Извинете на Народите,които опропастихте с налудничавия Комунизъм,който им наложихте в Окупация
  • 35 xxx

    8 1 Отговор
    След падането на берлинската стена се оказа , че от източногерманците не става нищо, и се налага голямото им братче западна германия да им помага като налива милиарди марки ,това се случва при положение че и двете държави са били един народ и една кръв преди войната.
  • 36 Божидар

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Пейтриът":

    Глупако...
    Вторият фронт кога се открива???
    Когато демократите-англоджендъри разбират, че Евеопа я губят!!!
    И не продължавай коментари, без да си прочел нужното и съпоставил дари и факти!!!
  • 37 xxx

    1 1 Отговор
    Пише се Европа а не Евеопа!
  • 38 xxx

    5 5 Отговор
    ФРГ и ГДР са най добрият нагледен исторически пример какво причинява тоталитаризма и социализма на народите който са били окупирани от червената чума. След 45 години "светъл социализъм"
    се оказва ,че когато източногерманци се съберат във компания започват да псуват на руски да пият да шофират и да катастрофират и умират като скотове.

    Коментиран от #39

  • 39 Другия с коня

    8 2 Отговор

    До коментар #38 от "xxx":

    СЕГА,обаче, руския идиотизъм си задава въпроса Защо са освободили Окупираните без Никаква Изгода за тях....Представяш ли си....Ние трябва да ги съдим за причинени Вреди,Пропуснати Ползи,Унищожени и разбити Икономики,Инфлация,Избити Хиляди Българи ,Заграбени имущество - движимо и недвижимо,целия златен резерв на Царство България,откраднат целия Архив на Държавата....Мръсни червени Паразити....Да се задавате в Откраднатото....
  • 40 Ох бре

    7 0 Отговор
    Стига с тия дългове и икономики. То и американците днес са затънали в дългове и то не само държавен,а и Само за пари говорите всички. Станали сме човек за човека е вълк. То от тоя стрес се не издържа вече. Толкова ли стана позорно днес, да оставим парите на заден план и да бъдем човечни.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Диди

    8 3 Отговор
    Съветският Съюз беше банкрот.В ГДР народът недоволстваше. Руснаците не можеха да се справят с тези проблеми.Решението на Горбачов беше правилно.
  • 43 xxx

    8 2 Отговор
    Навсякъде където е имало окупационни зони на червената армия и трева не никне след това. Това се случва защото СССР и днешна Русия водят политика на примитивен империализъм до днес дори. При такава политика гледаш да заграбиш колкото можеш повече и да изсмучеш завладените територии без да влагаш нищо, по този начин са станали 17 или 18 милиона квадратни километра.
  • 44 Кгб да не беше спало ами

    2 4 Отговор
    Да сътвори некои нещастен случай с горбито и сега немаше да е така
  • 45 Кол

    8 0 Отговор
    Преводачът на тази статия да скочи в тоалетната и да пусне водата след себе си.
  • 46 Селянин с кололо

    2 3 Отговор
    Ушанките още не могат да се примиряр,че загубиха надпреварата със запада и всичките им колонии ,поискаха да са в Европа ,а не в СИВ