ФАКТИ.БГ

Крим: “Подарък”, който Русия си прибра обратно

Публикувана: 22 Февруари, 2020 16:03
53 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9094
Крим: “Подарък”, който Русия си прибра обратно
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 61 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Преди повече от половин век на този ден се случва нещо, което в бъдеще води до сериозни последици, предимно за сигурността. На 19 февруари 1954 г. Върховният съвет на СССР прехвърля контрола на Кримския полуостров от Руската съветска федеративна социалистическа република (РСФСР) към Украинската ССР.

В официално изявление, публикувано във вестник "Правда", като причина за прехвърлянето на Крим от Русия в Украйна са посочени икономическите причини, териториалната близост и културните връзки между Крим и Украйна.

Както знаете, след много години това “прехвърляне“ доведе до дълбока криза в отношенията между Украйна и Русия, както и между Русия и останалата част от Европа. След преврата в Киев националистите дойдоха на власт, а Русия в началото на 2014 г. анексира (или "си върна") Крим. Очаквано Русия беше обявена за агресор, а ситуацията не се е стабилизирала досега. Освен това в източната част на Украйна, в Донбас, започна война, която продължава и до днес (с по-малък интензитет от преди, но опасността от ескалация все пак съществува).

Но да се върнем на 1954г. Защо тогава съветското правителство решава да вземе Крим от Русия и да го прехвърли на Украйна? Разбира се, става дума за една държава - Съветският съюз, следователно в широкия смисъл, чий е Крим, тогава не е толкова "значим" въпрос. В крайна сметка СССР не е планирал да се разпадне само след четири десетилетия!

Съществуват различни теории защо Крим е преместен от Русия в Украйна. Това е периодът, скоро след кончината на Йосиф Сталин, който е заменен от Никита Хрушчов начело, а той е украинец (въпреки че е етнически руснак, е роден в село Калиновка на самата граница на съвременна Русия и Украйна). Някои твърдят, че произходът на Никита няма нищо общо с тази стъпка и това се потвърждава от факта, че целият Върховен съвет подкрепя идеята му. Други смятат, че програмата е била "символичен жест" в чест на 300-годишнината от присъединяването на Украйна към Руската империя.

Праправнучката на съветския лидер Нина Хрушчова, политолог, е изучила дълбоко тази тема и е стигнала до следното заключение: решението за прехвърлянето на Крим е чисто символичен жест и опит за леко преструктуриране на централизираната властова система. Освен това според нея Никита Хрушчов много обича Украйна и до известна степен това е негов личен жест във връзка с любимата му република. „Въпреки че етнически е руснак, той чувства силна привързаност към Украйна“, казва Нина Хрушчова.

Някои хора смятат, че Крим се превърна в „подарък“ за киевските националисти, който трябва да ги успокои. Не е тайна, че Москва все още се страхува от засилването на националистическите тенденции в Киев. Крим наистина става подарък, защото преди това е изключително руска територия. Целта обаче не е да се укрепи статутът на Украйна с негова помощ, а напротив, да се свърже с Русия още по-силно. Самият факт, че базата на руския Черноморски флот се намира в Крим, в Севастопол, трябва да укрепи допълнително тези отношения, което тогава се и случва.

Има известна ирония, макар и със степен на трагичност, в това колко Крим разваля отношенията между Русия и Украйна днес, въпреки че целта е била да ги направи неразривни. На плакатите, посветени на прехвърлянето на Крим през 1954 г., се пише „Заедно завинаги“. Обаче "завинаги" не продължава дълго ... В началото на 90-те СССР се разпада на 15 републики. Русия и Украйна станаха независими държави, а Крим остана част от Украйна.

През 2014 г. Русия дойде за своя „подарък“ и си го върна обратно. Причините за сигурността бяха посочени като причина (базата в Севастопол, а и Русия просто не може да си позволи един ден базата на нейния Черноморски флот да бъде на територията на НАТО, а новите украински власти се стремят към това), както и демографските данни (огромното мнозинство от жителите на Крим са етнически руснаци, което е разбираемо, тъй като преди прехвърлянето на 1954 г. полуостровът е бил руски). Проведе се референдум, на който преобладаващото мнозинство се изказа за присъединяването към Русия (96,77%).

Въпреки че днес едва 17 държави по света признават Крим за част от Русия (Куба, Сирия, Венецуела, Северна Корея, бившите съветски републики в Централна Азия), фактически целият свят разбира, че Русия вече няма да се откаже от Крим и няма да го „даде“ на никого (вече е изграден мост, свързващ Крим с континентална Русия). Украинските власти, разбира се, считат Крим за окупиран регион, но не планират да си върнат контрола над него със сила (западните им съюзници не биха ги подкрепили в това).

Но историята все пак не е приключила. Конфликтът в източна Украйна продължава и в бъдеще може да възникне още по-опасна ситуация. След преврата през 2014 г., когато президентът Виктор Янукович беше свален, всички киевски власти твърдят, че искат членство в НАТО. През същата 2014 г. Русия обяви, че това е неприемливо за нея. Но какво ще стане, ако се случи? В този случай руснаците могат да дойдат и за това, което не са „дарявали“.

Украйна

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 61 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Путин
1 Отговор
Време е да си съберем и другите подаръци. България, Полша, Румъния, Чехия, Германия.

Коментиран от #21, #30


Оценка:
-28 +105

Зрител
2 Отговор
Путин каза: "Вопрос Крыма закрыт!" Ние българите се радваме за това!

Оценка:
-23 +154

BigBulgarianBoss
3 Отговор
Аз казах,, вопрос анальной отверстии твоей мамки закрыт,, и всички се радваме

Коментиран от #41


Оценка:
-77 +13

Коментар
4 Отговор
Смяната на руския агент Янукович не е преврат. И днес той е в Русия, защо ли? Преврат ли беше смяната на Жан Виденов в България? Не.

Второ, дори в тази пошла статия е цитирано изявлението на Правда: Публикувано във факти.бг: културните връзки между Крим и Украйна - значи има културни връзки между Крим и Украйна.

Трето, Публикувано във факти.бг: Русия просто не може да си позволи един ден базата на нейния Черноморски флот да бъде на територията на НАТО

Крим не е на територията на НАТО, другото са спекулации. Украйна не е в НАТО.

Четвърто, Публикувано във факти.бг: както и демографските данни (огромното мнозинство от жителите на Крим са етнически руснаци

В Кърджали също огромното мнозинство население са етнически турци, това значи ли,че ще подкрепим един референдум и окупация от Турция на тези територии???
пето, Публикувано във факти.бг: фактически целият свят разбира, че Русия вече няма да се откаже от Крим и няма да го „даде“ на никого - Светът няма нужда от въоръжен конфликт с Русия и вероятен ядрен такъв. Хората са разумни. Затова пък санкциите свалиха икономиката им на дъното, което е еи целта за в бъдеще.

Шесто - Публикувано във факти.бг: всички киевски власти твърдят, че искат членство в НАТО. През същата 2014 г. Русия обяви, че това е неприемливо за нея.
Русия няма никакво право и що за нахалство да определя на суверенни държави къде да членуват? Не само че нямат право,ами нямат и правова възможност да променят насокат

Коментиран от #39


Оценка:
-120 +22

Коментар
5 Отговор
Шecтo - Публикувaнo във фaкти.бг: вcички киeвcки влacти твърдят, чe иcкaт члeнcтвo в НAТO. Прeз cъщaтa 2014 г. Руcия oбяви, чe тoвa e нeприeмливo зa нeя.
Руcия нямa никaквo прaвo и щo зa нaхaлcтвo дa oпрeдeля нa cувeрeнни държaви къдe дa члeнувaт? Нe caмo чe нямaт прaвo,aми нямaт и прaвoвa възмoжнocт дa прoмeнят нacoкaтa нa Укрaйнa,. Eдинcтвeнaтa им възмoжнocт e кaтo вoeнeн oкупaтoр, нo дa oкупирaт цялa държaвa вeчe щe cтaнe мнoгo лoшo зa тях в cвeтoвeн плaн. Нeфтът нe ce ядe, a aкo зaпaдът нe купувa рecурcи oт Руcия, глaдът щe ce зacили и Путин oтнoвo трябвa дa рaзчитa нa aрмиятa cи, тoзи път cрeщу coбcтвeнoтo cи нaceлeниe, тoчнo кaтo в дoбритe cтaри врeмeнa.

Коментиран от #14


Оценка:
-85 +19

Реално
6 Отговор
Просто грешката от преди години се поправи-Крим е руски и точка!

Коментиран от #7, #49


Оценка:
-17 +137

Коментар
7 Отговор

До коментар #6 от "Реално":


Как е руски като според официалните руски документи е украински от 1954 година? Това да си окупатор на чужди територии каквато е Русия спрямо суверенна Украйна не прави Крум руски,а просто окупиран военно от Русия.

Коментиран от #35, #45


Оценка:
-113 +18

кръстан
8 Отговор
Украинците са руските македонци и всички се смеят на измислиците им

Коментиран от #9


Оценка:
-16 +115

Коментар
9 Отговор

До коментар #8 от "кръстан":


И твоето изказване не върви. Украинците са официално признати като република от самите руснаци и официално им е прехвърлен Крим на Украинската република.

Коментиран от #12, #15


Оценка:
-74 +12

До 4
10 Отговор
Въобще не са спекулации, приятелю мой. Те ти един линк: https://govtribe.com/opportunity/federal-contract-opportunity/renovation-of-sevastopol-school-5-ukraine-n3319113r1240-1?__cf_chl_captcha_tk__=e95b9cc9e23cee74d29dc2722d598450a5981a00-1582382681-0-ATfdJfbKiJdPZNRiC7_sb24hXyedsoWjzFK_8wrAFEUugZNDrPSuJotzX6B2UYWVTbCE_1f2l4YmPxRbYEIIB36dKDo_Tfwa1YswCJf7hAh7bGcnzt-TFJS8nEHVdT0wc4vuUkQ-ptkLXGS_2k5NKVEslFl0NtU2BrtA8ZGjV0tgkIA3qXzdI6cIN0gp-4IHVJxBs9U3MTeFCLH0lg_hQUWBrIyG_AUd6OETklKx83spNqFxGsuUrLyRWkVGDsomn64UfpSeAXX8ylQd5YXA1BPt0mMSGcNsE3Tklf2xAX982hD8qKQJT9gfN6AkRRmDwVCioxRlp1GpO10DIB7FFbgG5RAKREGutFl_px03rwORQGM2vTKcJWwPAZOVUg4lnotPlXtau0K-y8Lo308Vs5dTecfRMNnwWYjYQcexMcSvhXewueL0JLbdocojAY0IaJVujL3REgVhG-kVsK-JdTtU5pY_izY_V12O_XN5wO1Ys2J3QRv6QaKWc-8puW7L2A

Оценка:
-1 +17

До 4
11 Отговор
Ето то ти го линкът по-кратък: http://tiny.cc/iu6ckz

Оценка:
-2 +14

веселяк
12 Отговор

До коментар #9 от "Коментар":


Мдааа, също като Беларус! Призната, значи и те, като укрити съществуват 300 години преди руснаците! И те друг етнос, по-бели и от най-русите руснаци и затова се нарекли беларуси!

Оценка:
-11 +30

ПЕНКО
13 Отговор
ТАПАНАРИТЕ НА ЗАПАД НЕ СИ ДАВАТ СМЕТКА ,ЧЕ "АНТИРУСКИЯ НАЦИОНАЛИЗЪМ " Е САМО В ДВЕ ОБЛАСТИ -ЛВОВ И ТИРАСПОЛ -ШЛЯХТИЧКИ БАНДЕРОВЦИ !!!!! НО, МОЖЕ БИ СИ ДАВАТ СМЕТКА -А ТАКА ИМ ИЗНАСЯ

Коментиран от #44


Оценка:
-9 +60

Абе алоо
14 Отговор

До коментар #5 от "Коментар":


Кога те пуснаха от 4 - ти километър?!

Оценка:
-3 +30

кръстан
15 Отговор

До коментар #9 от "Коментар":


Амо то и ни офицялно признахме Македония е и...пак си остават българи

Оценка:
-3 +49

Бесен Язовец
16 Отговор
Полуостров Крим е даден в знак на приятелство от СССР на УССР през 1954г по случай 250г. от както Киевска рус е стамала част от Руската Империя! Киевска Рус става част от Руската Империя през далечната 1704г!

Оценка:
-4 +38

Гого
17 Отговор
Слава на братския Руски народ. България русия вечна дружба напук на ФАЩ

Оценка:
-16 +60

Onq s konq
18 Отговор
Абе Крим и Украйна. Са си Стара велика България. Рашките като са ни понапънали сме бегали тук на балканите

Коментиран от #51


Оценка:
-23 +16

Сандо
19 Отговор
Отговорът на въпроса "Чий е Крим" се съдържа в отговора на въпроса - Защити ли армията на Украйна Крим?Вместо да се бият за него,те направиха най-логичното - преминаха на руска страна.Просто защото са руснаци.

Оценка:
-8 +59

Погуед О.О
20 Отговор
Вацеееев!Подарена къща назад не се връща!

Оценка:
-20 +4

Хаххахаххах
21 Отговор

До коментар #1 от "Путин":


И отново да се разпаднете!

Оценка:
-17 +3

S63 AMG
22 Отговор
Имам познат в русия,който работи в застрахователна компания и бюрото му е до вратата на генералния директор.От 8г не е излизал отпуска и им бавят заплатите по 3-4 месеца,като имат опция за вземане на кредит,който после погасяват със закъснялата заплата.Хахахахах великата раша....

Коментиран от #24, #25


Оценка:
-36 +15

Погуед О.О
23 Отговор
Вацееев и теб ли те е учил Димитър Гронев-червения шаман?

Оценка:
-14 +4

Сандо
24 Отговор

До коментар #22 от "S63 AMG":


Ами ако не знаеш в Русия е капитализъм.Както и у нас.

Коментиран от #27


Оценка:
-5 +27

Бай хой
25 Отговор

До коментар #22 от "S63 AMG":


Неграмотно хлапе застрахователите са частници. Плаката на AMGто ти се е разлепил от стената.

Коментиран от #26


Оценка:
-4 +28

S63 AMG
26 Отговор

До коментар #25 от "Бай хой":


Хлапе ми е тоя в гащите.3Кг живо месо,като ти го дам ще ти изгладя всички бръчки и ще ти отворя третото око.

Оценка:
-23 +2

S63 AMG
27 Отговор

До коментар #24 от "Сандо":


Ами тогава къде се натискат като сами са го закъсали?51% от газпром е в западни ръце,рублите се печатат след разрешение от сащ.Комунетааа...

Коментиран от #29, #52


Оценка:
-29 +5

Диамантената ръка
28 Отговор
Подарена къща не се връща...

Оценка:
-13 +4

любопитен
29 Отговор

До коментар #27 от "S63 AMG":


Този пост ли е последната ти опорка?

Оценка:
-1 +12

Христо
30 Отговор

До коментар #1 от "Путин":


Ако по времето Георги Димитров сме дали Благоевградцки окръкг на Югославия като Македонци И сега с референдум решът да се върнат защото се чустват Бьлгари А сега да ве видя кой е ушанка и кой кравар или сме Българи

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +19

Е... Бачо Киро
31 Отговор
Стига с тоя Крим бе драскачи, напишете нещо за Каспичан..!!

Оценка:
-2 +18

Не може така
32 Отговор
Не може да се променят жраници в 21 век. Това е абсолютно нецивилизовано и недопустимо. Ами преди 1878г. цяла България е била турска. И сега по почина на Путин колко му е Ердоган да ни анексира. Има историческо " основание" точно толкова колкото и Русия за Крим.Да не говорим, че при един референдум - честен или нечестен, резултатите може и да не са в наша полза. Помислете преди да слагате плюсчета за Путин, защото утре може и да сме Ние. По- силните винаги печелят. Но Всичко се Плаща. Помнете това.

Коментиран от #33, #43


Оценка:
-19 +8

Христо
33 Отговор

До коментар #32 от "Не може така":


От както съществуват Държави винаги са се променяли граници. И винаги ще се променят това са естествени процеси . България колко пъти е променяла границите си за 1350 год С тези граници сега сме само 75 год какво са за 1350 год Държава Гарантирам ти че няма да минат още 75год и ще се сменят . Направи справка колко държави са променили границите за 20 год или да не говорим 100 год или пък за 1000 год

Оценка:
-3 +13

Дурхан
34 Отговор
Крим е на кримските татари ..там е било Кримското ханство

Коментиран от #42


Оценка:
-12 +7

Дон Чичо
35 Отговор

До коментар #7 от "Коментар":


Ами руски е,свиквайте и си го набутайте в тиквените си тикви! Пък ако ви стиска сбирайте аскера и пробвайте да го врнете на Окраина. Само внимавайте да не се врнете в Русия завинаги и безвзвратно и неотделимо

Оценка:
-4 +19

Дон Чичо
36 Отговор

До коментар #30 от "Христо":


Мислител!!! В Македония има по българи и от теб и от мен. Не си позволявай да навреждаш хора за които България е икона, а не територия

Оценка:
-0 +15

ИМПЕРИАЛИСТ
37 Отговор
1. Янукович дойде на власт като обеща на украинците прозападен курс на управление.
2. Путин, след като даде обещание за 3 милиарда долара помощ на Украйна, притисна Янукович да се откаже от сближаването с Европа.
3. Янукович обяви, че преговорите с ЕС се отлагат за в бъдеще.
4. Волните и свободолюбиви Украинци разбраха, че са излъгани и продадени.
5. Прогониха кремълския лакей.
6. Путин реши да даде урок на новата власт в Киев и организира отцепването на п-в Крим от Украйна, въпреки че Русия с международен договор е ГАРАНТ ЗА суверинитета и ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА.
7. "Крым-наш" - при положение, че повече от 20 ГОДИНИ след като Украйна отново става независима, след разпадането на СССР, никой не поставяше въпроса за отделянето на Крим.

Коментиран от #46


Оценка:
-9 +6

Да ама някой поставяше въпроса
38 Отговор
за военноморска база на САЩ в Крим.

Оценка:
-0 +20

До Соросоидния коментар
39 Отговор

До коментар #4 от "Коментар":


Ако си учил история, трябва да ти е известно, че първата столица на руското царство се нарича Киев и Украйна никога не е била самостоятелна държава, а покрайнината на Русия, което значи и нейното име.

Оценка:
-4 +24

Митев
40 Отговор
Колко от Вас са били на Крим през последните 10 не става да се говори така наизуст,работех на кораб и съм бил в Керч виждал съм как построиха моста говорил съм и с месните хора много рядко имаше с украински корени,от Крим Киев само вземаше,а им връщаше само някакви си трохи от хората съм го чувал,като в България вземат от всички,лъвския пай остава в София,друга част в южна България,а северна кучетата я яли.....

Оценка:
-3 +17

СПЕЦНАЗ
41 Отговор

До коментар #3 от "BigBulgarianBoss":


Крым наш. И всегда будет

Оценка:
-1 +9

СПЕЦНАЗ
42 Отговор

До коментар #34 от "Дурхан":


Было давно. За малко време. Сталин ги депортира защото влизат в редиците на Вермахта

Оценка:
-1 +6

СПЕЦНАЗ
43 Отговор

До коментар #32 от "Не може така":


Украйна е проект на Бисмарк. Изкуствено формирование. Никога не е имало украински народ :те са руснаци +поляци, галичани, българи, казаци. Крым по конституция на Украйна имаше право на свободно самоопределение чрез референдум (и го осъществи). Украйна съществува като независима от разпада на СССР до към 2014. Оттогава в протекторат на САЩ и Израел.

Оценка:
-3 +14

СПЕЦНАЗ
44 Отговор

До коментар #13 от "ПЕНКО":


Грешиш.... Две трети от украинците мразят Русия (промити мозъци). Особено в Днепропетровске, Днепродзержинск и района... Имам познати в Мариупол, Харьков, Николаев, Херсон, Одесса които също са се минали на бандеровска вълна.

Оценка:
-9 +2

Оня без коня
45 Отговор

До коментар #7 от "Коментар":


Още ли има идиоти като теб..

Оценка:
-1 +0

Оня без коня
46 Отговор

До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Само ти ли не разбра че това беше исценирано и все още се подържа от цру. Аз имам приятели украинци обикновенните хора са за приятество и разбирателство с Русия както и в България за разлика от управляващите в двете страни..

Коментиран от #47


Оценка:
-1 +12

ИМПЕРИАЛИСТ
47 Отговор

До коментар #46 от "Оня без коня":


Пълни глупости! Още по времето на СССР, Украинци и Руснаци се МРАЗЕХА, което много ме учудваше! Въобще в СССР беше като в някакъв зверилник, не току-тъй ЗВЕРИЛНИКЪТ се разпадна за ЕДНА НОЩ.

Оценка:
-7 +4

Solo
48 Отговор
Много им се искаше на краварите да направят натовска база в Севастопол

Оценка:
-1 +7

Mausmiki
49 Отговор

До коментар #6 от "Реално":


Вземи понаучи историята малко Крим става Руски след с римските войни 1848 с Турция преди това никога не е бил Руски

Коментиран от #50


Оценка:
-5 +1

хихихиххи
50 Отговор

До коментар #49 от "Mausmiki":


Това козяците са странна работа! Значи в едни случаи руската евразийска кочина е монголо-татарско изчадие, в други случаи наследниците на татарите нямат право над Крим! Ми нали Крим е бил татарски, нормално е сега руснаците да си го наследят! Идентичен случай-руснаците още през десети век са искали да ни превземат-княз Светослав Игорович, та чак досега! Но в същото време-Русия се появява чак през петнайсти-шестнайсти век, дотогава имаме Киевска Рус, а тя е Украйна!Да не говорим, че АЕЦ Чернобил е руска работа, но виж конструкторското бюро "Антонов" е украинско. Е мили ми козяци много ви е разбъркана манджата в кратуните!

Оценка:
-2 +2

Иван
51 Отговор

До коментар #18 от "Onq s konq":


Тогава не е имало никакви рашки, а златна орда. Те се оформят като нация от сбор от славянски и викингски племена около 15 век и имат държава от 16-ти. Говорели са до 17-ти век московски език, който е бил нещо като наречие на езика, който се е говорил в Киевска Рус. Според тях руския е форомен като гараматика от Ломоносв в средния 17-ти век, като в основата му е православния славянски, и въобще 90% от тях нямат и идея че става дума за вариант на българския реално нито че има Кирил и Методий.

Оценка:
-1 +2

52
Този коментар е премахнат от модератор
8888
53 Отговор
До коментар # 6 как е Украински като до 1954 г. Е БИЛ Руски нали отричаме всичко което е станало по време на СССР тава че някой решил да подарява може.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Тома Биков
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков с коментар във Фейсбук
Не всичко, което лети, е летец"

Още бисери