Last news in Fakti

16 Март, 2020 12:59 48 098 198

САЩ отнемат от Русия господството във въздуха

  • сащ-
  • русия-
  • изтребители-
  • военен комплекс

Това не е първият път, в който администрацията на Доналд Тръмп оказва силен натиск върху различни страни

САЩ отнемат от Русия господството във въздуха - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Анализ на Виктор Сокирко

Изглежда, че САЩ успяха да нарушат сключването на един от най-важните договори за износ на оръжие за Русия - продажбата на ескадрила Су-35 на Индонезия. Това не е първият подобен случай и само определени, възможно най-дръзки страни имат възможност да издържат на огромния натиск на Вашингтон. С какви инструменти САЩ оказват натиск върху купувачите на руско оръжие?

САЩ отново поставиха пръчка в спиците на износа на руски самолети, като този път всъщност забраниха на Индонезия да купи 11 изтребителя Су-35 от Москва. Джакарта бе принудена да се откаже от договора поради заплахи от Вашингтон да наложи икономически санкции - поне според течове от източници в Индонезия, цитирани от информационните агенции. Въпреки че все още няма официално уведомление в тази връзка за Русия от Индонезия.

Това не е първият път, в който администрацията на Доналд Тръмп оказва силен натиск върху различни страни, затруднявайки появата на военна техника от Русия и Китай на световния пазар. Далеч не всеки слуша такива постоянни „искания“, но самият принцип на американското пиратство е тревожен. В Съединените щати през последните години бяха приети редица закони или пряко забраняващи на други държави да купуват руско оръжие, или налагащи санкции върху тях. Класически пример за съпротива на тази политика е случаят с Турция, която в крайна сметка купи С-400, и Индия, която също закупи тези зенитно-ракетни системи.

Не всички държави обаче могат да си го позволят - и това се дължи по-специално на простия факт, че световните плащания за въоръжение се извършват в щатски долари. И всички тези разплащания от своя страна се контролират от американските парични власти и американските банки - които във всеки момент могат да контролират тези финансови транзакции и напълно да ги блокират, ръководени само от собственото си, американско законодателство.

Глобалният пазар на оръжия изглежда е объркваща схема, в която принципът на продажбите понякога опровергава логичното обяснение. Това е все едно да има продукт, неговото качество и цена са известни, има нужда от покупка, но купувачът често избира съвсем различен. Защото има и политически аспект, който често е от първостепенно значение при избора на едно или друго вносно оръжие.

Сега на този пазар има трима основни играчи - САЩ, Русия и Китай. Разбира се, не можете да подцените Франция, Германия, Великобритания, Израел, но това са второстепенни участници в продажбите. Конкуренцията тук е доста силна, а използването на забранени методи е нещо обичайно. В това отношение прегрешават основно САЩ, които използват изнудване и натиск за получаване на собствена изгода.

Примерът с Индонезия в този случай е не само показателен, но и характерен. Това са обичайните методи на САЩ, когато под заплахата от санкции Вашингтон принуждава правителството на държава да промени решението си. За Джакарта придобиването на 11 изтребителя, произведени от Русия, беше изгодна сделка. Цената на договора беше оценена на 1,14 милиарда долара, докато се предполагаше, че половината от сумата (570 милиона долара) може да бъде платена чрез доставки на стоки. Индонезийците обаче решиха да се откажат от такива условия - заплахата от американските санкции изглеждаше по-сериозен „аргумент“ в избора. Сега изглежда, че Индонезия трябва да купува по-скъпи американски изтребители.

Пред сложен избор беше поставен и Виетнам, който сега вместо предложените руски изтребители Су-30МК2 възнамерява да придобие американски остарели изтребители F-16 (производството им за нуждите на самите САЩ е спряно повече от десет години). Няма съмнение, че е дошъл моментът да се заменят изтребителите Су-22 и МиГ-21, които отдавна са в арсенала на виетнамските ВВС, но изборът в полза на американските самолети е доста съмнителен.

Първо, Су-30 вече се предлага във Виетнам и заслужено се смята за един от най-добрите изтребители в Азиатско-Тихоокеанския регион и със сигурност надминава F-16 по отношение на въоръжението и полетните показатели. Второ, вече е създадена летищна инфраструктура за експлоатацията на руските изтребители, а виетнамските пилоти имат опит в управлението на такива самолет. На трето място, Су-30 ще струва Ханой много по-евтино от F-16.

Може също така да си припомните дългогодишното военно-техническо сътрудничество между Русия и Виетнам, за военната помощ по време на войната с американците, за текущата търговия и военните контакти. Всички тези аргументи се сринаха като къща от карти на вятъра, след като Вашингтон обеща на Ханой нова ера на икономически просперитет, ако Виетнам придобие F-16.

Неслучайно Белият дом реши да вдигне ембаргото върху доставката на оръжие за Виетнам, за да отвори портата за продажба на военното си оборудване на тази страна. Виетнам беше примамен от обещанието да се прехвърли производството на различни стоки от Китай на тяхна територия - огромни печалби за страната. Именно това наклони везните в полза на придобиването на американския F-16.

Политиката на Вашингтон за „извиване на ръце“ се прилага и за Египет - през ноември Държавният департамент заплаши Кайро със санкции, ако закупи руски Су-35. САЩ не забравиха да използват опита на Турция, за която бе преустановена доставката на американския изтребители F-35 в отговор на закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400. Малко след подписването на договора между Русия и Египет за повече от 20 Су-35 през март 2019 г. (а той се оценява на около два милиарда долара), президентът Тръмп припомни на Египет Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA). А през ноември миналата година, както съобщи The Wall Street Journal, американският държавен секретар Майк Помпео и министърът на отбраната Марк Еспер изпратиха на египетския министър на отбраната Мохамед Заки предупреждение, че санкции могат да бъдат наложени на Египет, ако бъдат закупени руски изтребители Су-35.

Съдбата на египетския договор не е сигурна. Във Вашингтон обявяват, че продължават да обсъждат с Кайро покупката на руски самолети. „Ние продължаваме да работим с тях и все още не сме решили окончателно този проблем. Те обаче добре знаят какви са рисковете “, казват от Държавния департамент на САЩ. Трудно е да се нарече подобна политика по друг начин, освен откровено изнудване и сплашване. Вашингтон традиционно заплашва с “усложнения” в обмена на военната информация и военната помощ. Всичко това действа - в египетските медии вече започнаха да се появяват статии за неефективността на руските Су-35.

Човек може да си припомни подобен случай с Кувейт - тази държава, под натиска на САЩ, също се отказа от намерението си да закупи руски танкове Т-90.

На пръв поглед, ако Индонезия и Египет няма да купят тези изтребители от Русия - а това са едва около 30-40 бойни машини, то те могат да се преживеят или да се продадат на друг. Всъщност не всичко е толкова просто - за вътрешната авиационна индустрия това е сериозен удар. А статистиката сочи, че напоследък износът на руско оръжие, според някои оценки, е в застой, а според други - намалява. Значителна част от този спад може да се дължи на санкциите на САЩ и политическия натиск.

„САЩ изгонват конкурентите от пазара за продажби на оръжие - това е тревожна камбана за отбранителната ни индустрия“, заяви военният експерт Владислав Шуригин. “Износът на въоръжение, както е известно, стимулира производството за собствено потребление”, допълни той.

Можете да си припомните историята на индийския договор за танкове Т-90, който буквално спаси тогава “Уралвагонзавод” от фалит и впоследствие направи възможно създаването на масово производство на тези танкове за руската армия.

Или вземете производството на най-масовия свръхзвуков изтребител в света МиГ-21. Само в СССР са произведени повече от десет хиляди от тези самолети, което дава възможност да се развият три самолетни фабрики - в Горки (сега Нижни Новгород), в Москва, в завода "Знаме на труда", в Тбилиси. „Миг“ беше на служба в почти тридесет страни, а в някои все още лети. Подобни темпове на производство направиха възможно по-нататъшното развитие и усъвършенстване на цялата линия изтребители от серията МиГ.

Със „Сухой“ изглежда, че производството е наложено, но темпото върви доста бавно. Понякога на завода за самолети в Комсомолск на Амур, където е компанията-майка на Suhhoi Design Bureau, не разполага с бюджетни средства. Така масовото производство на изтребителя пето поколение Су-57 също се забавя, самолетът никога не е произвеждан серийно. Той все още не е изнасян, надявахме се ситуацията да бъде коригирана със Су-35, а договорите с Индонезия и Египет се считаха за приоритетни тук. Но изглежда, че те са под реална заплаха от провал. Разбира се, машинациите на Вашингтон няма да сложат край на по-нататъшното развитие на новите изтребители от семейството на Су, но тази тенденция ще забави донякъде производството на самолети.

Износът на оръжие подкрепя най-важните високотехнологични индустрии в Русия. Най-квалифицираните инженери и работници, най-високата добавена стойност, най-доброто оборудване - всичко това се намира в предприятията на руската отбранителна промишленост. И именно по тях - и изобщо не по руските оръжия като такива - САЩ нанасят удари.

Превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гого

    345 59 Отговор
    скоро ще ги видиме краварите,затвориха си всички врати,нямат приятели вече,видяхме ги какви 'братя' са.

    Коментиран от #4, #8, #12

  • 3 копейки

    95 347 Отговор
    Никога (ама - абсолютно никога) нито СССР ,нито РФ не са имали превъзходство във въздуха ! Това "превъзходство" др. Сокирко сигурно го е сънувал в някой "мокър" сън.

    Коментиран от #20, #80, #83, #111, #161

  • 4 друг

    79 277 Отговор

    До коментар #2 от "гого":

    Щото Путя се е зарил с приятели ,а ?! РФ е в далеч по голяма изолация ,отколкото СССР.
  • 5 Смях

    80 269 Отговор
    Пак шамаросаха през устата тавариш Пути.

    Коментиран от #110, #128

  • 6 сащ е война

    362 54 Отговор
    демокрация и пазарна икономика на куково лято. сащ тормозят целия свят!
  • 7 Хахаха

    68 240 Отговор
    Ма на ли путаран 1ви късии е най-великият и силният на планетата?
    Нали САЩ фалират, разпадат , самоунищожават ?
    Санкциите са благотворни за русия и руските скотове ?

    Русия е пред колапс и подготовката за отмяна на броят мандати за президент го доказват.
    Путин пусне ли властта ще бъде убит, а лобитата ще се разкъсат едно друго, което ще доведе до естествен разпад.
    Нищо не държи районите във федерацията освен силата.
    Изчезне ли тираничната сила на Кремъл, няма да има федерация.
    Толкова за руската кочина

    Коментиран от #81, #135, #145, #152, #153

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кога бе?

    159 11 Отговор

    До коментар #2 от "гого":

    Кога американците са се правили на братя? Никога.

    Коментиран от #14

  • 13 Бесен Язовец

    200 31 Отговор
    Сами турбо помиите си мискят, че краварите имат някакви модерни самолети тези тенекии КенФ 35 се доказаха като най голямата скръб някога конструирана!

    Коментиран от #102

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Лети ли рапторчето?

    165 22 Отговор
    Подмениха ли насочващиата система и 1000 грешки в софтуера на фърчилото Ф 35?
  • 16 САЩ

    203 27 Отговор
    Световни бандити и крадци
  • 17 Лети ли рапторчето?

    185 28 Отговор
    Краварите продават ниско ефективна и калпаво сглобема скрап !

    Коментиран от #19

  • 18 Ххх

    105 21 Отговор

    До коментар #1 от "отзад без любов":

    Та добре е, че шибаш руски тролове, ама на теб самия става ли ти ? Или някой друг трябва да ти го вкара, че да ти го избута ?
  • 19 Хахаха

    50 150 Отговор

    До коментар #17 от "Лети ли рапторчето?":

    Ф16:МиГ … който и да е вариант/модел- резултат 61:0
    Толкова за руските боклуци

    Коментиран от #24, #55

  • 20 МЪРШО

    86 10 Отговор

    До коментар #3 от "копейки":

    Изглежда скоро не са те клатили емигранти от както ги спряха гърците на границата!

    Коментиран от #88

  • 21 Закуска за соросите

    64 9 Отговор
    🖕🏾🖕🏾🖕🏾 Препечени с гарнитура от нахут!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    84 7 Отговор
    Няма представа кой какъв и колко велик е но в крайна сметка на някой няма да му издържат нервите и ще стане белята а дали са САЩ,РУСИЯ,КИТАЙ или ТАМБУКТУ ЩЕ Е ВСЕ ТАЯ
  • 24 Лети ли рапторчето?

    56 12 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    И ба тебе изглежда софтоера ти е бъгнат, даваш грешка при свързването 404 Error!
  • 25 Лети ли рапторчето?

    115 28 Отговор
    Сърбите пратиха ли чарковете от поляната на,, Рапторчето "на краварите със Еконт? Невидимото Рапторче хехехехе хехехехе хохохохохохо хохохохохохо 😅 😅 😅 😅 боже не се види ама на поляната беше полегнал хехехехе хехехехе хохохохохохо хохохохохохо 😅 😅

    Коментиран от #38, #103, #198

  • 26 Кремльовский Карлик

    36 89 Отговор
    и петрола 30$ , и самальотите не се продават ! Ами сега ? Ще ни трябват нови ракети , каква е следващата скорост след хиперзвукова ?

    Коментиран от #28

  • 27 ПЕНКО

    76 15 Отговор
    В ИНДОНЕЗИЯ ЖИТЕЛИТЕ СА 90% МЮСЮЛМАНИ /500 МЛ./ . СОРОС ГИ СЪСИПА И СЕ ИЗБИВАХА ПОМЕЖДУ СИ !!! АМИ АКО СИ СПОМНЯТ И СЕ ОСЪЗНАЯТ ??? " ТРАНС ИНДОНЕЗИЙСКАТА ЖП ЛИНИЯ ПРЕЧУКАНА ОТ СОРОС !!!!!!!!!!!!!!
  • 28 Бесен Язовец

    67 16 Отговор

    До коментар #26 от "Кремльовский Карлик":

    А газа краварски за ЕС на НАЙ на Най.....
  • 29 Катюша

    126 19 Отговор
    Плашат гаргите янките,но скоро и на тях ще им го начука някой.Неможе да си против целия свят,да всяваш страх на по бедни страни,понеже си ги експлоатирал.Търгашии и измамници сте...
  • 30 Факти

    37 99 Отговор
    Ей,Факти-смешни сте.Защо публикувате анализ на този руснак Виктор?? Публикувайте анализ и на някой американец ,та да сравним мнения за руските кошници.Факти-явно вас много ви вълнува Русия,но ние сме Европа,а Русия е азиатска страна.Защо не публикувате всеки ден анализи.,мнения и за китайското оръжие? Те също са азиатци!

    Коментиран от #44

  • 31 Ххх

    87 17 Отговор
    Щатите че се опитват да правят повсеместни гадости на Русия и за оръжията, и за газта, и за ядрените технологии е ясно. Въпросът е може ли Русия да отговори по някакъв начин ? Не зная какво точно се крие зад отказа на Русия да ограничи добива на петрол ? Дали не е желанието за фалит на американски компании, добиващи шистов газ. А не знам и защо, след като отношенията са толкова влошени и Щатите непрекъснато търсят повод да ритнат Русия по кокалчетата, Путин тръгна да кани Тръмп на парада за 9 май. Ако някой ти е приятел, да, но другото какво ? Някой непрекъснато да те плюва, пък ти да се правиш, че дъжд те вали. А Щатите добре се опитват да налагат погълна хегемония над търговията с оръжие, само че това може и да не спаси нискоефективната им икономика от главоломно растящия им външен дълг.

    Коментиран от #51

  • 32 Юрий Долгорукий с 16-те Булави

    104 25 Отговор
    Както се е напекла ситуацията с коронавируса, ако се потвърди официално, че е модифициран в амерски лаборатории и е пуснат умишлено в Китай заради икономическата война със САЩ, просто наистина краварите ще отнемат от Русия господството във въздуха - ще видите изпечени летящи крави (наистина, не на кино), а повечето направо ще преминат от твърдо в течно и после в газообразно състояние! САЩ са на 16 Булави живот и ще си ги получат, просто туморът - САЩ трябва да бъде остранен, а после ще вземат и радикални мерки за разсейките - амерските бази по света! СМЪРТ НА ФАШИСТИТЕ - ФАЩ!
  • 33 киро

    109 21 Отговор
    Виетнам възнамерява да придобие американски остарели изтребители F-16 (производството им за нуждите на самите САЩ е спряно повече от десет години) след редица изнудвания и ИЗВИВАНЕ НА РЪЦЕ !!!!!!!!!
    И при нас е същото , а ни се правет (САЩ) на "приятели" от НАТО !!!
  • 34 бай Шиле

    112 16 Отговор
    Съвсем вярна статия.Нали и с България стана така.8 самолета на цената на 18.Кяра беше един частен асансьор.
  • 35 Баш Бащицата

    92 18 Отговор
    С една дума забраняват ми да си купя по-евтина чисто нова Лада Веста, а трябва да си купя по-скъпо Форд Т от 1909г, произведен през 2025година. Търговия по индиански.
  • 36 Чудя се

    16 33 Отговор
    Не може да ти бъде отнето нещо, което не притежаваш!
  • 37 Не съм придирчив

    54 3 Отговор
    Но все пак. Отнемаме на "пазар" е едно, а отнемане на "господсрво" е съвсем друго. Ясно е, че публикацията е точно "миш-маш" от думи, а по-точно словесна плява - турлю гювеч.

    Коментиран от #41

  • 38 кенеФ-35

    71 16 Отговор

    До коментар #25 от "Лети ли рапторчето?":

    Лети рапторчето, баце, летиииии.... паркирали са го на трупчета до пенсионирания Ф-117! 😂 Между другото, нашите кенеФ-16 и те летят... все пак още са на хвърчащи листове хартия! 😂
  • 39 Ххх

    14 7 Отговор

    До коментар #22 от "отзад без любов":

    Ама ти май не си го разбрал. Той човека ще те шиба, няма да ти прави анилингус ! А теб ако толкова са те разширили и не можеш да задържаш - да, определено е неприятно. Както казваше един познат "Ще хвърляш лайното на топки, като кравите" ! Изглежда и ти си същия случай.
  • 40 Бай Ганьо

    10 43 Отговор
    Само братска Турция и Реджеп Тайип Ердоган!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 The Pest

    28 30 Отговор
    Ф-16 и Су-35 са си горе-долу на една и съща възраст , не виждам защоо единият да е нов , а другият стар . Търговските прийоми на руснаците също не са цвете , ще ви продадем самолети евтинко , но с доста скрити разходи в бъдеще , а вие ще ни ги платите с палмово масло . Американската реакция е че ако вие купите руски самолети с палмово масло , имайте готовност да си продавате палмовото масло предимно в РФ в близко бъдеще . Класическо надцакване

    Коментиран от #143

  • 44 Ххх

    28 4 Отговор

    До коментар #30 от "Факти":

    Ами смени канала с дистанционното бе, какъв ти е проблема, щом не ти изнася съдържанието - информационни сайтове колкото искаш !
  • 45 Наблюдателен

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "отзад без любов":

    Съветско посолство отдавна няма, руски тролове дълбоко пък се съмнявам...в този смисъл подозирам, че май сам се шибаш.
  • 46 Глупости на търкалета

    20 56 Отговор
    Откакто турските бойни дронове показаха как се разправят с безаналоговото в мире руско оружие никой вече не иска да купува руска скрап.

    Коментиран от #48, #50

  • 47 Гост

    30 20 Отговор

    До коментар #1 от "отзад без любов":

    Като започнат да падат бомбите както в бивша Югославия ,,, Сърбия,,,,, Косово през 1990,91,92,93,94,,,,,и разруши ха всичко американските идиоти терористи ще шибаш на оня свят..... Знаеш ли колко мои познати сръбски приятели които идваха у нас на почивка загинаха под бомбардирането Белград........ Българите никога няма да им дойде акъла за какво става на въпрос.... Продадоха медицинските апарати сега искат помощ от Путин..... Ще търсите Русия ама няма как да ни помогне.... Защото от ранявайки морето и небето ще измрели като кучета.... Бомбите няма как да ни заобиколят.... Освен ракетите но са опасни..... Химическа война...

    Коментиран от #68

  • 48 233

    42 10 Отговор

    До коментар #46 от "Глупости на търкалета":

    Само където 60 дрона замитнаха зян срещу два панцера / и те нарисувани/,нъл тъй ве калинко!!!

    Коментиран от #65

  • 49 Ттрол

    16 26 Отговор
    Сергеев, стига си превеждал тъпи руски статии,.
    На кривата ракета космоса и пречи

    Коментиран от #85

  • 50 787

    16 9 Отговор

    До коментар #46 от "Глупости на търкалета":

    Я, ги пусни отново! Защо не искаш ,ще събират турско-израелска скрап в пустината!?

    Коментиран от #67

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 nnn

    16 18 Отговор
    Потьомкин по времето на Екатерина Велика- немкинята създаде потьомкинското село представляващо ред къщи изглеждащи добре само от кораб в средата на волга, но путин го надмина отвсякъде направи цяла русия путьонкинска държава! А за Виетнам най-логичното е да си гарантират подкрепата на америка при положение че в момента америка е най-големия пазар за виетнамските стоки!
    А най-големия враг на виетнамците от памтивека е китай особено сега за търговските маршрути в южнокитайско море! За сега светът може да губи от търговската война на америка с китай, но виетнамците печелят от нея!
  • 53 ???

    9 3 Отговор
    Ко стана, че не ядохме?
  • 54 Ццц

    8 2 Отговор
    Ми откраднаха ни лъжицата!
  • 55 Николай

    53 14 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Преди години наш пилот с Миг21 навлезе в турска територия и два американски кокошарника го прихванала и го накараха да кацне принудително.При запада за кацане нашия отказа да изгаси моторите а той им обяснява че ако ги изгаси ще се разбие и започват кацането.При допира до пистата нашия дава рязко газ набира скорост и височина а кенефите остават на пистата.Така че не ми хвали кенефи годни само да бомбардират и да бягат от пряк двубой Погледни в последните 20 години кой бяга и кой се насила още при излитане и кои пилоти отказват да летят от страх че ще ги взривят.

    Коментиран от #61, #156

  • 56 Станка

    47 10 Отговор
    "Прeд cлoжeн избoр бeшe пocтaвeн и Виeтнaм, кoйтo ceгa вмecтo прeдлoжeнитe руcки изтрeбитeли Cу-30МК2 възнaмeрявa дa придoбиe aмeрикaнcки ocтaрeли изтрeбитeли F-16 (прoизвoдcтвoтo им зa нуждитe нa caмитe CAЩ e cпрянo пoвeчe oт дeceт гoдини)."
    -А нашите продажници прахосаха милиарди за тези стари американски таралясници и то с непълен боекомплект! Каракачанов, кой ще носи отговорност за тази далавера?
  • 57 Рашкаговняшка

    14 37 Отговор
    Нaй-квaлифицирaнитe инжeнeри и рaбoтници, нaй-виcoкaтa дoбaвeнa cтoйнocт, нaй-дoбрoтo oбoрудвaнe - вcичкo тoвa ce нaмирa в прeдприятиятa нa руcкaтa oтбрaнитeлнa прoмишлeнocт. И имeннo пo тях - и изoбщo нe пo руcкитe oръжия кaтo тaкивa - CAЩ нaнacят удaри.
    Да мислят ги нещата и удрят където боли, едно време бяхме принудени да купуваме руските боклуци и да се избиваме с тех по пътищата при катастрофите с лади през 1986 г загиналите са над 1600 души повече от два пъти повече от сега когато автомобилите са 4 - 5 пъти повече! А за военната техника мужиците винаги са разчитали на количеството ама то сега ще им помогне колкото на казаците с пиките срещу шопите на Ген. Колев в Добруджа, въоръжени с кавалерийски карабини!
  • 58 Бреееей

    6 2 Отговор
    И Ко праим ся?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Гост

    45 9 Отговор
    Бах! Тези каруци ефките не се произвеждат от десет години, а ние платихме осем.... ко платихме бе тролове недоклатени, краварски с гробаджийски привкус??? Да идете да си шибате Цвъки и Тиквун! Те бая ви пошибаха, сега е ваш ред! Да ви го устенцата мръснички!
  • 61 Голем смях

    21 44 Отговор

    До коментар #55 от "Николай":

    Абе мурзилаж,Миг 21 има ЕДИН мотор,а не мотори.Никой не каца с ..изгасени двигатели ,а тази градска легенда е показателна за простотията на руските тролове.В сравнение с Ф16,Миг 21 е първобитно хвърчило,а за 50 години НИКОГА американски самолет не е губил въздушен бой.

    Коментиран от #66, #112, #162

  • 62 Ххх

    11 3 Отговор

    До коментар #51 от "Хахаха":

    Ти пък си мноо отворен. Отворил си се като куфар на митница. Немаш акъл две приказки на кръст да напишеш, седнал си оценки да ми даваш. да те ева в олигофрена нещастен !
  • 63 Реялист!?

    43 16 Отговор
    До"факти" неграмотен соросид! Погледни картата, но надали ще се ориентираш. Ако в Европа се освободят от бандитите на САЩ и Русия влезе в европейския съюз, където е местото и, светът ще стане различен. Ще настъпи мир и развитие. Янките, ако спрът войните, чрез които грабят богатствата на другите държави ще се разпаднат.

    Коментиран от #133

  • 64 "Демократ"

    48 13 Отговор
    В САЩ не съществува нация. Държава създадена от разбойници!
  • 65 Тъй тъй

    4 5 Отговор

    До коментар #48 от "233":

    Ама в Туитъра само :))))
  • 66 Хахото

    47 8 Отговор

    До коментар #61 от "Голем смях":

    Ама си абсолютно прав, никога не са губили бой, ама в Холивуд

    Коментиран от #98

  • 67 Като се наложи ще ги пуснат

    13 23 Отговор

    До коментар #50 от "787":

    Нека само руслямците произведат още консерви :)) тези им ги опукаха за няма и ден...
  • 68 гост

    14 5 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Прав си ! Бях в Суботица по време на войната и знам за какво иде реч .
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ердоган

    6 28 Отговор
    Спокйноооооооооооо,2023 година почва серийното производство на новия Турски изтребител TF-X, краварите и братушките ще се насерат

    Коментиран от #72

  • 71 Ха...ха..

    21 44 Отговор
    Който е най-богат и силен, той командва. Разбрахте ли бе русофилски кретени, какво скимтите, Русия та Русия. Пет пари пред Запада и САЩ неструва вашата кочина Русия. Рсзбрахте ли бе льольовци. И колкото по бързо БГ се отърве от тези руски гащници толкова по добре. Един народ който държи в мавзолея един злодей който потопи в кръв Русия и му се кланят и почитат, такива хора и такава държава не ми я хвалете.

    Коментиран от #82

  • 72 Едуард Петров-Едо

    14 1 Отговор

    До коментар #70 от "Ердоган":

    ТИ СЪС СИГУРНОСТ ВЕЧЕ СИ С ПОСРАНИ ГАЩИ, поганецо!

    Коментиран от #93

  • 73 Всичко руско е скрап

    19 31 Отговор
    Кога Русия е имала господство във въздуха ,че да и го отнемат

    Никога !!!!

    Ф-16 - руски таралясници 65-0


    Няма съветски/руски изтребител който да има положителна статистика с/у американски. Всичко е леш.

    Коментиран от #90

  • 74 Всичко руско е скрап

    22 24 Отговор
    А то от поглед. инфо е това - за това такива глупости пише

    Не ,Сингапур не иска боклуци, купува Ф-35 ,договора е сключен януари . А пък Индонезия направо нарече Су-35 лош самолет.

    Ф-16 няма скоро да бъде свален от въоръжение в САЩ , а всичките бройки , а те имат много от него, с достатъчен ресурс ще бъдат модернизирани до ниво блок 70/72
  • 75 Да отнемат на руснаците въздушното

    15 8 Отговор
    Превъзходство е като да отнемат на обичаният свински пържоли ферарито. Просто няма как да се случи защото той няма Ферари :)))
  • 76 Факти

    24 25 Отговор
    Руските мурзилажи днеска ли разбраха че който държи парите той диктува правилата ?! Така е било , така е и така ще бъде ! Който не може да осъзнае този факт живее в някаква измислена паралелна реалност . Реалността е че днешна русия е бензиностанция с ядрени ракети , която само плаши гаргите и реално от нея зависи много малко понеже е много бедна ...
  • 77 Всичко руско е скрап

    16 34 Отговор
    А за Ф 22 Раптор , Ф 35 ,В-2 и В-21 да не говорим . Русия и след 30- 50 години не може да направи такива самолети


    Но още по фрапиращо е превъзходството на САЩ в Космоса. Програмата "Звездни войни " помните ли я ? Не, тя не беше спряна,както казваше официалната версия , само беше дълбоко засекретена . И сега стои и дебне някой да стъпи накриво , та тогава да видите какво точно е гърби, върти ,сучи . Хипофизния мутант няма толкова дълбок бункер където да се скрие и да си пръсне мозъка
  • 78 Антикомунист руснак

    12 25 Отговор
    Комунистите и атеистите в България ще мрат от яд, злоба и страх защото са прецакани от Кремъл и нямат нужната противоотрова, а служиха на Кремъл почти 20 години!! В тази страна е твърде вероятно да оцеляваме само ние чистите руснаци и то кръстени в Руската православна църква, защото българската не е православна....Не ви го пожелавам, но е твърде възможно да не доживеете разболяването си от коронавирус и да починете от злоба и страх...На тези, които имат нужната "кръвна група" в произхода си пожелавам успешно справяне с това генно биологично оръжие!! На живите мъртви, атеистите и комунистите пожелавам поне да не умрат от злоба!!
  • 79 Kim Bu

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "АБЕЕЕЕ ЩЕ":

    Май сте се засегнал ! Хахаха, хаха . . .
  • 80 Центове

    20 7 Отговор

    До коментар #3 от "копейки":

    Ама,някога във Виетнам,нашите братя летци,от
    американските ВВС,по едно време не искаха
    да летят срещу МиГ -21.....(ама...някога).

    Коментиран от #84

  • 81 Иван Димитров

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Искам да питам каква облага имате да пишете такива коментари? Първо не се представяте с името си. Второ имам чувството, че не сте български гражданин.
  • 82 Гост

    33 10 Отговор

    До коментар #71 от "Ха...ха..":

    А бе ненормалник,ти ли ще определяш кой е крив и кой прав.Твоите идоли потопиха цели държави в кръв,като започнаха с индианците,та да не говорим за праха за пране в Ирак.да не говорим колко жени и деца са били изгорени в Дрезден,където е нямало немски войник.големите бабаити знаят само от въздуха да се бият.Заобиколили са Русия от всички страни като гладни койоти и чакат да падне,за да я заръфат,ама и на коча се клатят,ама не падат.И въпреки всички санкции и съботажи Русия става все по силна и по силна.мухльо с мухльо,Америка ли ни построи шест атомни реактора,в цяла България кипеше живот,а сега кипи коронавируса който е пак дело на твоите идоли.
  • 83 Б. Б.

    19 5 Отговор

    До коментар #3 от "копейки":

    Ти сънуваш, един сън. Заедно със САЩ, пътувате към психото. Пътят е много кратък.
  • 84 трай коньо за зелена травка

    11 17 Отговор

    До коментар #80 от "Центове":

    Центове , я виж кой не е искал да лети - Ф-4 Фантом има на сметката си 66 МИГ 21 ,а общо 108 МИГа от пролетта . Изобщо това е мит ,че МиГ 21 е бил успешен самолет. Той има само 17 победи срещу Фантома..
    А какво го прави по късно Ф-15 по добре да не разправям.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ХИТЛЕР

    14 12 Отговор
    По добри от РУСНАЦИТЕ няма аз го разбрах
  • 87 трай коньо за зелена травка

    12 17 Отговор
    Аз съм чел интервюта с пилоти ,участвали във Виетнам. Та те разправят как Миг овете са бягали от Ф-4 Фантом. Единствено са се осмелявали да нападнат ако има самолет ударен от зенитната артилерия , не напълно пълноценен -само тогава.

    Коментиран от #109

  • 88 Фоок оф

    11 13 Отговор

    До коментар #20 от "МЪРШО":

    помисли ,че си много умен с тип реплика "вие защо биете негрите" ама се оказа прост тъп хибриден трол. мигрантите са боклуци но ти, фен на най-голямата ислямска държава в Европа е смешно да намекваш за илсямизация и асимилация след като пРосия е дом на толкова мюсюлмани колкото и на етнически руснаци. Къде е най-голямата джамия,а? Путя кое "малцинство" обригжва а? Май тебе отдавна не те е клатил руски мулат, за това си се вкиснал
  • 89 Веско

    24 6 Отговор
    Същото се случи и в България. Саб - Грипен ни предложиха 10 самолета вместо 8 бройки F 16 . Двойно по евтина подръжка и летателен час .
    F16 бил по хубав от Грипен и срещу кой ще се бием Турция има 300 бройки ние толкова ракети нямаме да ги свалим,

    Коментиран от #132, #174

  • 90 На опашката на стелта

    21 15 Отговор

    До коментар #73 от "Всичко руско е скрап":

    Всеки път когато руски летец с руски самолет се изправя срещу американски такъв , статистиката е положителна за руснаците . Втора Световна Война - Кожедуб - Мустанг 2-0 . Давахме статистики от войните в Корея и Виетнам , но дебила си е дебил , и повтаря едно и също като грамофонна плоча. Виж американците да свалят стари самолети , на малки , и слаби във военно отношение държави, и арабюхи знаем ,че могат , и предимно там им е силата.
  • 91 Лонг Джон

    10 28 Отговор
    Ритай ушанките докато дишат ! Само глад за тях !

    Коментиран от #94

  • 92 Роко

    9 13 Отговор
    Ех този лош, лош Тръмп така да прецака сделката на века самолети срещу палмово масло. Не го е срам механика сега какво ще рушат рашките

    Коментиран от #131

  • 93 Ердоган

    0 3 Отговор

    До коментар #72 от "Едуард Петров-Едо":

    Daaaa i az kato tebe,hahhahahahha
  • 94 Шорт Джон

    14 7 Отговор

    До коментар #91 от "Лонг Джон":

    Ритането докато дишат има един крайно отрицателен ефект - видят ли рашките края на играта, последствията ще са същите и за ритащия. Доколкото ги познавам, лудите рашки без да се замислят ще унищожат света. Въпросът е, готови ли са за това розовото прасе Тръмп и еврейските му господари?

    Коментиран от #96

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Роко

    6 12 Отговор

    До коментар #94 от "Шорт Джон":

    Ако могат и има с какво. Не е толкова лесно пък и малкия ботоксов гном ще управлява още 20 годинки, а той е толкова страхлив че няма да посмее.
  • 97 ели

    16 9 Отговор
    Докато съществува това " Световно зло" наречено Америка няма за човечествот мир и спокойствие колкото "изостават" толкова стават по-агресивни, неконтролирани от сегашното им положени се вижда в магазините рафтовете са празни даже тоалетна хартия е проблем тези престъпници мислеха и продължават да мислят " Светът принадлижи на нас и ние имаме право на всичко " Господ обича Америка".

    Коментиран от #115

  • 98 Голем смях

    9 1 Отговор

    До коментар #66 от "Хахото":

    Ако Гугъл е в Голивуд ,можно.Но поне Гугъл не знае за такъв случай.
  • 99 Актуално

    3 1 Отговор
    Това е най новият виц на планетата :)
  • 100 shitty american

    2 4 Отговор
    It was very scary on the ship, the planes were coming and we were scared of fear!
  • 101 US troll

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "отзад без любов":

    da im jadesh ku...a na americanskite trolove

    Коментиран от #130

  • 102 US troll

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    jazovec ti si nay obiknoven smeshen ruski oligofren
  • 103 US troll

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Лети ли рапторчето?":

    ja procheti tapako kolko srabski (ruski) taraliasnika svaliha americancite i mnogo malko ostana da gi iztriat ot zemiata
  • 104 US troll

    2 5 Отговор
    po vreme na izraelo arabskite voyni israeli air forse svaliashe ruskite kochini kato patki .Stigna se do tam che israelskite piloti se zabavliavaha vav vazduha s ruskite hvarchila i vse oshte prodalgavat da go praviat
  • 105 Борис

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "отзад без любов":

    Мдаааа, и аз така с руските путьовци като теб.
  • 106 Б 52

    8 13 Отговор
    Браво !! Червените боклуци с техните таратайки да си стоят в Азия и да учат китайски език.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 трай коньо за зелена травка

    7 3 Отговор
    B 52 бомбардировача ,също има 2 победи над МиГ 21 Без майтап
  • 109 СВД

    11 6 Отговор

    До коментар #87 от "трай коньо за зелена травка":

    Не си чел внимателно! Имали са проблеми с Ф-86, който има модерна електроника и прицел. Тогава Евгени Пепеляев успява да свали един Сейбър близо до брега, който руснаците изучават и след известни перипетии Вадим Викторович Мацкевич изобретява антирадар.Положението се изменя. След поставянето му на миговете през август 1952 г. до края те почти нямат загуби! Това отказва САЩ от плановете за атомни бомбардировки срещу СССР.

    Коментиран от #114, #118

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 pich

    5 5 Отговор

    До коментар #61 от "Голем смях":

    прост си един неграмотен американски духач
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Голем смях

    13 19 Отговор

    До коментар #97 от "ели":

    Все пак Империята на злото беше СССР,а сега е Русия.САЩ никога не са били Империя на злото,поне за нормалните хора от цял свят.САЩ винаги са били свързвани със стремежа на хората за свобода и с американската мечта.САЩ са държава създадена от емигранти от цял свят и стремеж на хората от цял свят за достоен живот и просперитет.Бог да пази АМЕРИКА .Не случайно децата и парите на руския елит са в САЩ.

    Коментиран от #129

  • 116 Разум

    13 5 Отговор
    Политиката на извиване на ръце, може да трае дълго време, но закона на Кармата в един момент извива с лихвите този който е извивал ръцете на други.
    Дълга на УСА ще надхвърли 24 трилиона долара догодина, ако не и тази. Т.е. дълг към Б.Н.Продукт ще е над 130%. Т.е никога няма да може да се изплати и резултата един ден ще е- долара няма да е световната резервна валута, а с него и възможността да санкционират и извиват ръце ще изчезне.
  • 117 Е ИИИИИИ

    9 10 Отговор
    1$=86 ПУТИНОВИ РУБЛИ, БЕЗ КОМЕНТАР, А АКО ОТИДЕШ В РУСИЯ СЪС 1000$, ЩЕ ТИ ТРЯБВА САМОСВАЛ И ЧУВАЛИ, ТОВА Е ..............

    Коментиран от #155

  • 118 трай коньо за зелена травка

    6 0 Отговор

    До коментар #109 от "СВД":

    За какво говориш бе човек ? Я си премери температурата ,че ме тревожиш .

    Говорим за Виетнамската война до сега - какъв Сайбър ,какъв антирадар , свободни съчинения от "Чук и Гек " ми разказваш някакви

    Коментиран от #121

  • 119 Borislav Popov

    4 7 Отговор
    За най голямата измет на планетата това е нормална политика,нищо ново под слънцето,в реална конкуренция тия измикяри ще духат супата,освен дънки ,маратонки и услуги от рода на Pay,друго нямат
  • 120 Много любопитно

    5 3 Отговор
    За Индонезия и Египет е ясно, но братята виетнамци, ще имат проблем, че ако Китай ги напъне, няма кой да им се притече на помощ, СССР е в историята, а Москва НЕВЯРВА на сълзи.

    Коментиран от #125

  • 121 Borislav Popov

    16 5 Отговор

    До коментар #118 от "трай коньо за зелена травка":

    Та кво каиш за Виетнамската война,това ли коментираш............Загубите на ВВС на САЩ били катастрофални.

    За годините на войната във Виетнам ВВС и ВМС на САЩ изгубили 3374 самолета. Унищожени били повече от 300 самолета на Южен Виетнам също.

    Авиацията на Северен Виетнам загубила около 150 самолета МиГ – както съветско, така и китайско производство.
    Статистиката е следната:
    изтребителната авиация свалила 305 американски самолета (9%)
    ЗРК – 1046 (31%)
    зенитната артилерия – 2024 (60 %)
    За времето на войната СССР доставил на Виетнам 95 ЗРК С-75 в различни модификации и 7658 ракети към тях.
    За всеки свален самолет отивали 6.5 ракети. Отчитайки факта, че бойните пускове на ракети били 3228 на брой, то този показател доказва следното – за всеки свален американски самолет били похарчени 3.1 съветски ракети
  • 122 ДОБРЕ ПРАВЯТ

    5 2 Отговор
    Добре правят САЩ че именно по тях нанасят удари .
  • 123 Виц

    5 2 Отговор
    Това беше най новият виц!
  • 124 681

    5 14 Отговор
    Путьо за пореден път го издуха
  • 125 Още по любопитно

    9 5 Отговор

    До коментар #120 от "Много любопитно":

    От колко време ги морим тези руснаци, векове ти казвам и все са на крак, че и една крачка напред! Кой ли не се е пробвал.ся е ред на оня клоуна с хубавата жена да се пробва!
  • 126 000

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хихи":

    Един наркоман ли си и пишеш като размножава се или сте двама от Софийския затвор.
  • 127 И ХААААААААА

    5 10 Отговор
    1$=86 ПУТИНОВИ РУБЛИ, БЕЗ КОМЕНТАР, А АКО ОТИДЕШ В РУСИЯ СЪС 1000$, ЩЕ ТИ ТРЯБВА САМОСВАЛ И ЧУВАЛИ, ТОВА Е ......,И ДА ТЕ ПАЗИ МАФИЯТА, ЗАЩОТО РУСКИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ СА ПО КРАДЛИВИ ОТ МАФИЯТА
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Хихи

    3 1 Отговор

    До коментар #89 от "Веско":

    Румба Десин, ти ли си бе?
  • 133 Смешко...

    6 10 Отговор

    До коментар #63 от "Реялист!?":

    Веднъж вече бяхме с ушанките. Повече - мерси. Не искам пак да ни докарат до просешка тояга.

    Коментиран от #137, #142

  • 134 Разум

    16 4 Отговор
    САЩ ни отнеха Южния Поток, Белене, и петролопровода Бургас Александрополис.
    А също и около 2млрд за Ф-16, който е далеч по-назад от СУ-35 по бойни характеристико, но пък го превишава по цена значително.

    Иска ми се да не съм прав, но съм.

    Коментиран от #144

  • 135 До ха.

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Нали те прибраха в лудницата,кога пак избяга и започна да пишеш луди измислици.Няма ти ги помогне това и пак ще те приберат!
  • 136 Доктрината Кисинджър

    8 3 Отговор
    Всички е добро, щом е добро за американските интереси. Свиквайте. Последователни във всичко. Това са американците. Във всичко което е в техен интерес разбира се. Те и Северна Корея и Иран биха въоръжавали, само ако правителствата на двете държави са проамерикански. USA über ales.
  • 137 Ти си

    3 0 Отговор

    До коментар #133 от "Смешко...":

    Ти си смешен реалист ,споко те всички в БГ са като теб и щастливи?
  • 138 Иван

    3 1 Отговор
    Коронавируса влиэа ли в американския списък на эабранени методи?
  • 139 Да ама не!

    3 0 Отговор
    Те не знаят кой е Кисинджър ти искаш да знаят доктрината му.Поясни ,че не отнася за вироса ,който много хора сега живеят като по10 пъти говорят по тв за тлъсти заплати!
  • 140 Иван

    4 0 Отговор
    В Кувейт вестниците пишат,че няма да купят руските танкове Т-90, эащото не могат да летят.
  • 141 Novus ordo seclorum

    7 1 Отговор
    Някой чувал ли е нещо за най великото колонизаторско оръжие, самолетоносача? Сериозно? Потърсете новина свързана с американски самолетоносачи и вижте датата! Преди година, две , убийците на индианците не спираха да врат в очите на света тия плаващи писти и смело ги бутаха във всички конфликтни точки. Май руските адмирали бяха прави. Кинжал и калибр превърнаха самолетоносачите в големи , красиви мишени! И за да сме все още актуална по света, хоп, корона вирус. Дори по тъпото име си личи че в Холивуд са го кръщавали!

    Коментиран от #159

  • 142 ТИР

    2 0 Отговор

    До коментар #133 от "Смешко...":

    Човека Вэе 2000 000 000 и Каэа Ще Видиме....
  • 143 Опа

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "The Pest":

    Ха, не съм фен на руснаците но отвори Уикипедия и прочети, ама много бавно прочети кой самолет? коя година е модел? тогава пиши

    Коментиран от #148, #154

  • 144 Опа

    1 2 Отговор

    До коментар #134 от "Разум":

    За всичко си прав пич и за това че Су-35 е по нов модел самолет но? Разум, обясни ми? Как малка и зависима България, която е член на НАТО!!! ще й позволят да закупи Су-35? Е те това ми го разясни? Едно ще ти каза, в тези излишни спорове пропуснах е момента в който можехме да си купим по новия и здрав F18 на по изгодна цена и забелижи който вече да лети!!!!!

    Коментиран от #147

  • 145 Драйфус

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Кефиш ме ухилен,като гледам колко плюсове събра!
  • 146 Име

    2 1 Отговор
    Казва се че все едно САЩ ги е принудила да прави каквото и да е било? САЩ си налага санкции върху продукти които излизат от Индонезия към САЩ. Индонезия може да направи същото. САЩ никой не принуждава да прави нищо. Не отиват там с войници и да им кажат "Ем момчета нали знаете"
  • 147 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #144 от "Опа":

    Ф-18 е само и единствено изтребител за ВМС. Не помня България да има самолетоносач. Ако искаш по-добър от СУ-35 гледаш към Ф-15 или Ф-35. И в двата случая е по-скъпо от Ф-16
  • 148 Име

    2 2 Отговор

    До коментар #143 от "Опа":

    Тва да кажеш "ааа виж в Уикипедия кой модел кога ееее аааа" е меко казано малоумно. Смисъл според тебе САЩ използват Ф-16 от 1974 ли? Нали няма разлика между iPhone 2G и iPhone 11 Pro Max нали? И двата са iPhone-и

    Коментиран от #163

  • 149 Нас пък няма да ни

    2 2 Отговор
    санкционират, защото дадохме аванс, за нещо което можеха да ни подарят като по-голям брат
  • 150 Педалчетата

    5 0 Отговор
    пак се активираха! Като видят статия за Русия и от пасивни, стават много активни. Не в сексуален смисъл обаче. Там са пасивни. Вербовчиците им си ги дупят редовно. Като им набутат черните шлангове в дупарите, педалчетата почват да се движат като Си-Трипио и да пишат каквото им нашепват пси-генераторите. Само да не загубят връзка с кораба-майка, че тогава ще останат на улицата.
  • 151 Мунчо

    4 0 Отговор
    Всички държави, които Империята на злото се държи така, ще бъдат едни от първите, които буквално ще изяждат хамериканските поданици с удоволствие не след дълго. Кризата, която настъпи е само началото на края на Сащ, и лешоядите вече предвкусват вонята на мършата, която се носи през Атлантика.
  • 152 ЧИЧЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    До #7:по история си слаб драги. Русия а после СССР а сега и федерацията са били лигава хапка за много световни величия(Наполеон, Хитлер, Айзенхауер и др.), сега текат лигите и на Тръмп. Въпреки ционизма, пиратството и полицейщината на САЩ (с което тормозят цял свят) и стремежа на запада да изолира Русия, тя се държи на повърхността.

    Коментиран от #160

  • 153 Поредния идиот...

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Всичко това е вярно, само не знам, кое му е веселото! Американците тероризират планетата, добре, че Русия, Китай и Сие ги съдържат, или им се противопоставят, че ако не, жална ни майка! Само идиоти могат да се радват на успехите на САЩ!
  • 154 The Pest

    2 5 Отговор

    До коментар #143 от "Опа":

    И от коя година е модел Су-27 ? Много добре знам кой самолет , коя година е приет на въоръжение и да , Су-27 наистина е по-нов модел , но тук е пълно с разни експерти , които цитират годината през която първият летящ прототип инцидентно се е отлепил от пистата , а приемат Су-35 за напълно нова машина . Всъщност разликата е по малко от 10 години и да кажеш че Ф-16 е едва ли не 50 годишна каруца , а Су-35 е нещо свръх модерно е малко глупаво , като ниво на технологиите двете машини са доста близки , Ф-16 е малко по скъп за придобиване и доста по евтин за експлоатация , Ф-ката е по скоро ударен самолет и въздушните боеве са второстепенна задача , при Су е обратното .

    Коментиран от #165

  • 155 Чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #117 от "Е ИИИИИИ":

    А пък $1=115 йени. Е, и?

    Коментиран от #157

  • 156 tjj

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Николай":

    Случката е по-стара , и е била с Миг-17 или Миг-19.
  • 157 Кремлевский Карлик

    0 1 Отговор

    До коментар #155 от "Чичо":

    Ами проблема е че през 2014-та 1$=114,63 йени и 1$=53 рубли , днес отново1$ =115 йени и до края на годината рублата е на път да се изравни с йената
  • 158 Ген Майор Накамуров

    2 1 Отговор
    Другари ,защо искате да изнасяте оръжие . Нали сте миролюбци . Оставете САЩ - те са империалисти , изнасят Кока Кола и Айфони.
  • 159 Роко

    1 3 Отговор

    До коментар #141 от "Novus ordo seclorum":

    Кинжал и Калибър са на въоръжение още от съветско време (кво да се прави рашките са неспособни да измислят нищо ново всеки що годе кадърен отдавна е избягал от Рашастан). Това не пречеше на самолетоносачите да си плуват когато се налага. И когато се налага се появява ги показват.
  • 160 Абре Дебре

    0 3 Отговор

    До коментар #152 от "ЧИЧЕ":

    И как се държи бе . Всяка година Великата Рус се напуска от стотици хиляди поданици на Путлер.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Бачо Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Голем смях":

    Моля, не Ф16, а американски самолет не бил губил въздушен бой? Я вземи смени дилъра... Даже Ф15 в Залива въпреки всички предимства на теория не смееш да влезе в зоната на обсега и биеше отбой и то на МиГ 25... А Ф15 ги пратиха след като МиГ 25 свали ФА/18 на Скот Шпайхер. А6 на Зиги Щайнмец също е можело да го отнесе, но мигът е бил отзован. Това са историите на хората участвали, а ти си обикновен дърдорко без грам знания по темата. Заради огромните разлики в точките Копа Индия от сума години вече не обявява резултатите, заради негативното отношение в САЩ след 90%+ успеваемостта на индийските Су30 срещу американците. САЩ работят по съвсем друг начин и винаги се стремят към пълно превъзходство при мисии, примерно в Сърбия, та няма как при съотношение 200 към 5 да чакаш да има свалени самолети от американска страна, когато ги поддържа и ауакса. Когато са били в нормални ситуации видя, че и невидимите падат. Въобще не говори по темата, понеже си много бос по нея...

    Коментиран от #166

  • 163 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #148 от "Име":

    И двете са айфони, ма не са и двете айфон 2, а са 2 и 11. Ако САЩ смятаха, че Ф16 е толкова добър и за днес, щяха да го произвеждат за себе си и нямаше да хвърлят сума пари за Ф35, който е еквивалента на твоя айфон 11. САЩ никога не са продавали навън последната дума на техниката, дори да продават от последния модел, то ще е експортна версия. Същата работа правят и руснаците между другото.

    Коментиран от #168

  • 164 Мойсей

    1 0 Отговор
    У тоя автор липсва реализъм, а власват пристрастията. Ама руските самолети били най-хубави и изгодни. Това го знаем още от миналия век-съветските въшки са най-големи, съветските болни са най-здрави, съветската кал е най-лепкава и т.н. От както ги помня самовъзхваляването е народен спорт там.
  • 165 Скит'ник

    3 1 Отговор

    До коментар #154 от "The Pest":

    "Много добре знам кой самолет е"..
    .Е ТАМ Е РАБОТАТА,ЧЕ НИЩО НЕ ЗНАЕШ ..ама се напъваш като "Прасе на Тиква".
    F-16 бил по евтин за експлоатация -НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ! , "Ф-ката е по скоро" Е НЕ ударен самолет -КАКТО ТУКА СИ СЕ НАПРАВИЛ НА "Капацитет", А ЗА ДОМИНАНТ НА ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО
    ..И въздушните боеве са СА МУ ПЪРВОСТЕПЕННА
    А НЕ второстепенна задача!!! ,РАЗПРАВЯШ при Су е обратното.
    ВИДИШ ЛИ ГО ГОРЕ НА КАРТИНКАТА ТАЯ БЪЛГАРСКА 29-КА? ХУБАВО Е ПОГЛЕДНИ - СЪЩИЯ ИМА НАЙ МАЛКИЯ РАДИУС НА БОЕН ЗАВОЙ (ВИРАЖ) В СВЕТА ПРИ СКОРОСТ ОКОЛО 950.КМ.Ч, И ТРАЕКТОРИЯТА МУ Е ,КАЖИ- РЕЧИ, КОЛКОТО ТРИ ФУТБОЛНИ ИГРИЩА СЪБРАНИ НА ЕДНО МЯСТО.
    ТОЯ' "новия блок В-70 ФАЙТИНГ ФОЛКЪН Ф-16" САМО МОЖЕ ДА СИ МЕЧТАЙ,ЗА ТОВА просто УПРАЖНЕНИЕ!

    Коментиран от #167, #169

  • 166 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #162 от "Бачо Киро":

    Ма верно ли F-15 бягали от МиГ-25? То сигурно за това няма нито един свален F-15 но затова пък той е свалял многократно и МиГ-25 и МиГ-29 да не говорим за по старите тенекии като МиГ-21 и 23.
  • 167 The Pest

    2 1 Отговор

    До коментар #165 от "Скит'ник":

    Ей го на , още един капацитет . Ами да , първоначално задачата му е била да води въздушен бой , по късно нещата малко се променят . Може да видиш за какво предимно използват Ф-16 САЩ и Израел например -основно за носене на бомби и това е вече от доста години . Гарантирам ти че експлоатацията е по евтина от тази на Су-35 , а особенно като се има и системата за логистика на Сухой , и доста по безпроблемна , за справка може да ползваш Суперджет , половината от които не летят поради логистични проблеми дори и в Аерофлот . Познавам хора , които са работили по поддръжката на нашите МиГ 29 , великолепен самолет за въздушен бой , но реалната цена на летателен час е прехвърляла 20 000 $ още в началото на века , реалните междуремонтни интервали са 250 и 500 часа , при заявени от производителя 500 и 1000 часа и тн. Не си мисли че тъй като си прочел две статии в Уикипедия нещата при Су 35 са се променили кой знае колко кардинално , не са . В Сърбия през 99-та от 10 годишните тогава МиГ-29 , само 6 са можели да летят , като всички са имали неработещи системи . Да припомням ли че по това време МиГ 29 с Р-73 превъзхожда сериозно всичко в НАТО в БВБ и въпреки това сръбските пилоти дори не разбират кой ги сваля .Реалността не е точно Уикипедия

    Коментиран от #170

  • 168 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #163 от "Бачо Киро":

    Приятелю имат пари дават си ги за разработка на нови самолети. Рашките като нямат се опитват да представят леко модернизирания Су-27 за нов самолет като му слагат нови имена като Су-30 и Су-35
  • 169 Anadolu Manafesi

    0 0 Отговор

    До коментар #165 от "Скит'ник":

    Ф-16 - първи полет 20.01.1974 , Су-27- първи полет 20.05.1977 . Три години и четири месеца
  • 170 Скит'ник

    1 1 Отговор

    До коментар #167 от "The Pest":

    Ей Лайк.
    Първо,вземи малко и се САМО-ПОБРАЗОВАЙ, КАТО ЗА НАЧАЛО -и ако имаш възможност да пипнеш и да докоснеш Българска 29-ка НА ЖИВО.
    :-)
    Пък Тогава се прави тук на "Авио-експерт",
    ,защото, като ти гледам и чета, само глупостите, които си самосъченил, по картинка -Ни СТАВАШ ПРЕДЕЛНО ЯСЕН.
    ЕДВА ЛИ СИ ЛЕТЯЛ НЯКОГА ИНА БОЙНА МАШИНА, ТА КАМО ЛИ, НА 29-КА!
    ..НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА,МНОГО НЕИСТИНИ Е НАПИСАЛА ТУК ЛЪЖЛИВАТАТИ про -американска ръка.
    ЕЙ ТУК ДА ЧЕТАТ И ДА ТИ СЕ РАДВАТ' НЕВЕЖИТЕ.
    ХОРАТА КОИТО СА НАЯСНО С ТЕМАТА ..РАЗБРАТ ДОБРЕ,ЗА ХУДОЖЕСТЕНИТЕТИ И ЦВЕТНО УКРАСЕНИ РОМАНИ ОБРИСУВАНИ В ПСЕВДО НОТКИ,КАТО ДАННИ!
    -ТИЯ ПРИКАЗКИ,ТВОИТЕ СА ЗА НЯКОЙ "капацитет " ОТ ЛЮБИМОТО-ти ЖАЛКО "нато" ИЛИ ПРОГНИЛИЯ "пентагон" -ТЕ И ЗА ДРУГО ВПРОЧЕМ И НЕ СТАВАТ!
    ТУК ПРОСТО НЕ СИ "интересен" ЗА ЗАПОЗНАТАТА С АВИАЦИЯТА ПРОСЛОЙКА!

    Коментиран от #172

  • 171 набюдател

    0 0 Отговор
    питам се защо нито един от типа соломон паси не застават зад гърба на сащ-сега
  • 172 The Pest

    0 1 Отговор

    До коментар #170 от "Скит'ник":

    пипал съм , спокойно , а ти дори не можеш да пишеш . Летял съм на доста военни машини , самолети и хеликоптери .На изтребител не , разбира се , не съм пилот . Ати къде летя на МиГ-29 , в някоя игра ли ? Айде , имаш да пишеш и на други места че рублите се обезценяват бързо . Не разбрах само , за главни букви повече ли вземаш?

    Коментиран от #176

  • 173 набюдател

    0 0 Отговор
    баво на модератора
  • 174 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Веско":

    И кой казва тези неща за Грипен? А да сетих се "най - успешния" пилот в българската армия мистър двойна заплата за любовницата. Той май беше и човека довел ВВС до почти пълно унищожение.

    Коментиран от #175

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Скит'ник

    1 0 Отговор

    До коментар #172 от "The Pest":

    ХА ХА ХА ...
    ..ПИПЪЛ СИ МИ "Яцатаа" И СИ МИ ЛЕТЯЛ НА "Фуя " !
    АКО БЕШЕ ЛЕТЯЛ ВЪОБЩЕ НЯКОГА В пълноценен ти жалък Живот,НЯМАШЕ ДА ПРОЧЕТА ТИЯ ИЗМИСЛЕНИ НЕБИВАЛИЦИ!
    ХА ХА ХАА...:-)
    ВЗЕМИ ИЗЛЕЗ ОТ ТОЯ ИЗМИСЛЕН ТВОЙ ПАРАЛЕЛЕН СВЯТ, ЧЕ МАЙ-МАЙ.. САМ НЕ СИ ВЯРВАШ НА "творенията"!
    И СЕ ПОВТАРЯМ!!!
    -НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ ХОРАТА, ТУК С ТВОЙТЕ ИЗМИСЛЕНИ ИЗМУКАНИ,ОТ ПРЪСТИТЕ -БЕЗПОЧВЕНИ ЛЪЖИ!
    Аиде, Отивай си, при Твоите любими американски Господари , ДА СЕ ОТЧЕТЕШ, кво си свършил днеска,кат'.Творение!
    ..БЕЛКЕМ ВЗЕМЕШ НЯКОЙ прошлив американски цент в джопчето.
    ..ДА ТИ ДРЪНКА
    ХА ХА ХА :-)
    И СЕ ПОВТАРЯМ ОТНОВО-ПИШЕШ ГЛУПОСТИ.
    ОТ ВЕРОЯТНО американски ФИЛМЧЕТА ,КЪДЕТО ,НЯКЪДЕ,НЯКОГА ,НЯКОЙ ТИ Е ПРОЖЕКТИРАЛ ..А ТИ СИ ЗЯПАЛ "умно"!
    ТИРАЖИРАШ,НЕБИВАЛИЦИ И НЕВЕРНИ ПСЕВДО ФАКТИ И ДАННИ.
    РАЗБИРАМ, ЧЕ ТАКА ТИ НАРЕЖДАТ ТЕЗИ, къде Ти ДАВАТ американски ЦЕНТОВЕ, ЗА ТОЛКОВА ДА СИ ПРОДАВАШ ДУШАТА (Жалка история)..АМА ПО ДОБРЕ СЕ ОТКАЖИ ВЗЕМЕ СЕ СПРИ ..ЧЕ МНОГО ДИМКА И ПУШЕК ВДИГНА ТУКА...И се у'ВОНЯ НАПЪЛНО!
    ТО И НЯМА КОЙ ДА ТИ ВЪРЖЕ ВЯРА ..С тия твой "Евро-Гейски атлантически -натовски ценности"
    МНОГО СИ ДАЛЕЧЕ ОТ АВИЦИЯТА .
    И СЪВЕТ, ЗА В БЪДЕЩЕ -СЛЕД, КАТО НЕ СИ ЛЕТЯЛ И НЕЗНАЕШ, КАКВО МОЖЕ ДАДЕНАТА МАШИНА КАТО АПАРАТ--ПО ДОБРЕ СИ ПОДМЕНИ..И НЕДЕЙ ДА ЛАЕШ, ЧЕ НАИСТИНА ОТ ДУША, СЕ СМЯХ НА ТВОЙТЕ "Бисери"- ТИЯ НЕРУКОТВОРНИ ТАКА -"особено компетентни"-СЛОВО АВИО-ИЗЯВЛЕНИЯ И компетентни ЕКСПЕРТНИ МНЕНИЯ.
    Ха Ха Хааа :-) СМЯХ

    Коментиран от #177, #178

  • 177 The Pest

    0 0 Отговор

    До коментар #176 от "Скит'ник":

    0887746280 - няма да ти вдигна , не съм в България , телефона не е в мен , не се води на мое име . Прати ми SMS с някакъв телефон или нещо друго за контакти . Като си дойда ще ти покажа снимки на какво , кога , къде и защо съм летял .
  • 178 The Pest

    0 0 Отговор

    До коментар #176 от "Скит'ник":

    А ,забравих , също така ще ти покажа и какво е "ФУЙ" , а ако наистина работиш в сферата на разлайването на кучета, може и още нещо . Не си мислете че сте недосегаеми.
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 НАТИСК ИМА

    0 0 Отговор
    ЩОМ КУПИХМЕ РЕЛИКВАТА Ф16 ТРИ ПЪТИ ПО - СКЪПО ОТ Ф35
  • 181 Сравнение

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ххх":

    -3 срещу 51; -3 срещу 19 лъм 10:04 на
    18:03.2020. Нищо лично!
  • 182 Borislav Popov

    0 1 Отговор

    До коментар #179 от "Роко":

    Фес,знам,че не ти е приятен този факт,но е факт,на ученията в Авиано, Радев така пореше краварите,както руска Сушка рязана карабина в Сирия ,кофти че от фесовете войници и пилоти не стават но и това е факт,хаха

    Коментиран от #183, #196

  • 183 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #182 от "Borislav Popov":

    Май искаше да кажеш като рязана карабина сушка. Още чакаме безаналоговите ПВО да вземат да гръмнат поне един F-16 че вече стават смешни, а да земята е кръгла и те нищо не виждат. Та това в Авиано кой го казва? Дай да позная дебил Радев. Умнико америте имат МиГ-29 още от 1990 година изследвали са го, тествали са го включително и с руснаци пилоти (кво да се прави хамериката е е най - желаната дестинация за бягащите от матушката които от както гнома е на власт са над 30 милиона). То и за това при първия сблъсък след това войната в залива миговете капеха като круши. Не че в Югославия беше различно.

    Коментиран от #184

  • 184 Borislav Popov

    0 0 Отговор

    До коментар #183 от "Роко":

    Ще ти го кажа простичко като на изписан от Карлуково. От кога краварите имат Миг29 не ми дреме,но безспорен факт е ,че след обединението на Германия,тя държа тези самолети на въоръжение да 2003( изчерпване на ресурса), същата тази държава,която никога не купи Ф16,а и по същата причина отказа Ф35, ква Югославия,кви пет лева,ааааа искаш да не питаш защо онези 6 сръбски Миг29 не можаха да се противопоставят на 1280 самолета на коалицията,хах

    Коментиран от #185

  • 185 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #184 от "Borislav Popov":

    Не приятелю сърбите знаеха че нищо не става от тея таралясници и затова и не се опитаха. Да Германия си ги имаше използва ги (кво да ги изхвърли ли) за въздушна полиция (за същата цел можеха да използват и Ме-109, за същото и ние ползваме нашите и пак за същото ще използваме F-16 ) след като си изчерпаха ресурса ги бракуваха (така се прави със старите самолети, но това малоумното пилотче на когото се възхищаваш явно не го знае та още реве за МиГ-21). Германия отказа да купи F-35 щото разработва свой самолет пето поколение (вече е напреднал проекта и ще го приемат на въоръжение много преди Пак Фак);по същата причина не купи и F-16.

    Коментиран от #189

  • 186 IDIL

    2 0 Отговор
    Някой да каже кога страхливите американски джендъри са воювали сами,а да във Виетнам която им разказа играта и ги опука яко, след това не смеят да се бият сами а винаги в коалиция с много държави

    Коментиран от #187

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Роко

    1 0 Отговор
    А да това че си намират съюзници говори само за едно хората ги уважават и имат доверие (над 50 държави по всяко време са готови да им станат съюзници). Докато при едно рашките имат само ЕДИН съюзник Асад, а и той им е съюзник щото няма избор ако рашките го изоставят (а те ще го направят рано или късно) ще живее още най - много седмица (ако има късмет).
  • 189 Borislav Popov

    0 0 Отговор

    До коментар #185 от "Роко":

    Каква въздушна полиция,хаха Миг29 влизат в най елитните части на ВВС на Германия,ето ти да се ограмотиш,заедно и с впечатленията на западни пилоти пилотирали почти всички Фки,............ .Сред страните, които използват МиГ-29, е и Източна Германия. Тези самолети продължават да служат след обединението на Германия не само като част от силите за бързо реагиране, но и като условен противник в ученията на страните от НАТО.

    F-16 от 510-а изтребителна ескадрила на американските военновъздушни сили (ВВС) става първият западен изтребител, който се среща със съветски самолети в учебен бой. Според капитан Майк Макой, един от пилотите на ескадрилата, основните характеристики на МиГ-29 са високата маневреност при ниска скорост и системата за целеуказване. Американският пилот отбелязва, че битката с МиГ-29 е сходна с битката с F-18 Hornet, но съветската машина има важно предимство - тя е по-бърза и по-мощна от F-18. И двата самолета могат да маневрират при ниска скорост, но F-18 трябвa да се снижава, за да набере скорост, и в този момент врагът има шанс да получи по-добра позиция. Освен това пилотът на МиГ може да пусне ракетата Р-73 по целта си под ъгъл до 45 градуса спрямо надлъжната ос на самолета.
  • 190 Borislav Popov

    0 0 Отговор
    Системата за целеуказване също създава проблеми на американците. Макой си спомня, че тази система се оказва по-опасна, отколкото предполагат. "Всеки път, когато се приближавах към МиГ-29, трябваше да пускам капани, за да избягам от Р-73", казва пилотът.

    Друг пилот на Ф-16 се съгласява с него - подполковник Гари Уест, който командва 510-а ескадрила. "Някои от нашите пилоти смятаха, че прицелът, поставен върху шлема на пилотите на МиГ-29, ще сложи край на близката маневрената въздушна битка". По-късно обаче се оказва, че при висока скорост пилотите на F-16 имат повече шансове в битка с МиГ,............кво каиш ти,не е верно ти клавиатурният плъх си по в час от пилотите,а Германия не купува навремето Ф16 , защото го смята за аналог на М109 от ВСВ,както си написал. Затова и краварите от 10 години не искат и да чуят за Ф16 и е спрян от производство, естествено за балъците ще пуснат линията,хаха

    Коментиран от #191

  • 191 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #190 от "Borislav Popov":

    Пич учебен бой е едно, при реален съвсем друго. В реалността МиГ-29 капят като круши. Факт няма нито един самолет свален от МиГ-29 самолет при въздушен бой, докато има десетки свалени МиГ-29 при въздушен бой. Що така бе Миме?

    Коментиран от #193

  • 192 Роко

    2 1 Отговор
    А и да питам що Германия не купи мигове щом са толкова добри. Преди малкия крадлив гном да открадне Крим отношенията между Германия и Русия бяха повече от приятелски и глупавите немци вместо да си купят супер самолета МиГ-29 (можеха да купят и МиГ-31 не че има някаква кой знае каква разлика) се мъчат да си правят свой самолет.
  • 193 Borislav Popov

    0 0 Отговор

    До коментар #191 от "Роко":

    Точно при учебен бой се оценяват качествата на един самолет,при такъв бой и двете страни са равнопоставени и излизат едно към едно,още не съм чел за свален Миг29 при такъв двубой,в Ирак всичките камилари на Садам дезертираха в Иран с тези самолети,в Югославия бяха унищожени на летищата с изключение на два още първият ден и веднага Милошевич забрани полетите,просто няма смисъл при съотношение 20 към 1,да загиват пилоти,дай линк да видя свален МИГ29 в съотношение 1към1,дори 1към2 приемам за победа и превеждам по твоя сметка сума която сам си измислиш.Германия е член на НАТО и няма абсолютно никакъв вариант да закупи руско оръжие,без значение какво е

    Коментиран от #194, #195

  • 194 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #193 от "Borislav Popov":

    Е ми чети в Ирак има свалени 5 МиГ-29 без те да свалят никого (всеки от камиларите на Садам имаше десет пъти повече летателни часове от пилотчето президент). А ако Милошевич е знаел че губи войната що не свали гащи веднага ами заради него загиваха невинни хора? Германия може да купува каквото си иска вярно МИГ-29 няма да си купят щото за нищо не става. Имат си свой самолети по - добри от летящия кенеф МиГ-29.
  • 195 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #193 от "Borislav Popov":

    Тренировъчния бой е хубаво нещо безопасничък знаеш от къде ще дойде противника можеш да стреляш като сватбар и да свършат ракетите голяма работа най - много да те смъмрят. При реалния бой е малко различно не знаеш къде е противника което си е проблем за слепите руски самолети (през 2019 година има две катастрофи със Су-35 щото пилота не знае къде е партньорът му явно няма радар или пилота е толкова тъп че не може да разбере какво показва радара оставам ти да прецениш коя от версиите е вярната). Ако свършиш ракетите при реален бой ставаш жертва
  • 196 Жестоката истина

    1 0 Отговор

    До коментар #182 от "Borislav Popov":

    Българин да пише, че турците не стават за войници е меко казано несериозно! 500 години си бил под турско!
  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.