ФАКТИ.БГ

Коронавирус в България: даваме ли си сметка какво се задава?

Ако заради кризата с коронавируса секнат парите, изпращани от българите в чужбина?

Публикувана: 20 Април, 2020 20:30
185 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 108847
Коронавирус в България: даваме ли си сметка какво се задава?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 338 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Даваме ли си сметка какво се задава, ако заради кризата с коронавируса секнат парите, изпращани от българите в чужбина? Хиляди хора в България оцеляват единствено благодарение на тези парични потоци.


Минус 500 милиона евро? Или дори минус 1 милиард? Колко по-малко ще са парите, изпратени у дома от българските граждани, които живеят и работят зад граница? По предварители оценки, през 2019 година изпратените от тях суми надхвърлят 1,2 милиарда евро. Според последните данни от БНБ, за първите девет месеца на 2019 българите, работещи зад граница, са изпратили над 920 милиона евро на близките си. Най-голямата част от тези парични потоци - близо 190 милиона евро, идва от Германия. Следват я САЩ и Испания.

Кризата с коронавируса обаче върна немалка част от тези хора в България. А предвид очакваните съкращения на работни места и рецесията, в която тепърва ще изпадат икономиките, мнозина от българите зад граница ще се окажат изправени пред избора дали да платят наема си или да изпратят пари на близките си в България. А дори и да успеят да заделят някакви суми, средствата със сигурност ще са по-малко, отколкото преди кризата.

Какво означава това

Известен факт е, че парите, които изпращат българите от чужбина, са повече от преките чуждестранни инвестиции. И макар тези пари да не създават работни места, те не просто поддържат потреблението - харчат се за храна, лекарства, здравни услуги, битови сметки, а буквално подсигуряват оцеляването на хиляди български домакинства.

Като най-бедната страна-членка на ЕС, с най-ниски пенсии и най-нисък дял от БВП на глава от населението, България е и най-зависима от паричните трансфери на работещите в чужбина. Техният спад тепърва ще бъде калкулиран, но към него трябва да се прибави и свиването на преките чуждестранни инвестиции. Те не вдъхват надежди още от началото на 2020, когато никой не подозираше какви ще са мащабите на настъпващата криза. Данните на БНБ за преките чуждестранни инвестиции през януари и февруари показват спад с над 11% спрямо същия период на 2019 година, който също беше слаб. Показват освен това, че компаниите-майки отпускат все по-малки заеми на дъщерните си дружества в България, а чуждестранните инвеститори избягват да влагат средства в недвижими имоти.

Последствията

Спадът на паричните суми, изпращани от българските емигранти, ще подсили допълнително ефектите от пандемията - покачваща се безработица, свито потребление и свити заплати, изтощени медици в една изтощена здравна система. А всичко заедно ще задълбочи още повече неравенствата вътре в България.

Ако майките, бащите, братята, сестрите на емигрирали българи досега са разчитали на 100-200-300 евро месечно, изпращани от чужбина, сега липсата на тези средства ще ги принуди да се лишават от храна, отопление, здравни услуги. От което следва, че удар ще понесат и съответните бизнеси. В резултат в някои райони на страната бедността ще стане нетърпима, а все повече българи ще се окажат на ръба на оцеляването.

Дава ли си сметка правителството какво се задава на хоризонта, докато всички са фиксирани в ежедневните съобщения за броя новозаразени, интубирани и починали от КОВИД-19? Ако при подготовката на икономическите мерки управляващите можеха да ползват чуждо ноу-хау - изплащане на част от заплатите от бюджета, безлихвени кредити, отсрочки за плащания и пр., в този случай просто няма откъде да “препишат”. Защото в никоя друга страна от ЕС няма толкова много хора в риск от бедност и социално изключване. Да не забравяме и това: в България се намират най-изостаналите региони в Общността.

Как ще оцеляват всички тези хора?

Пролетта дойде, а с нея и последните сметки за отопление. Но след няколко месеца топлината отново ще струва пари. За миналия отоплителен сезон молби за енергийни помощи са подали близо 250 000 лица и домакинства, а удовлетворени са били около 190 000 от тях. Как ли ще изглеждат нещата в следващия отоплителен сезон?

И още един въпрос: готова ли е властта за разширяване на социалния патронаж, който в момента обхваща едва 43 500 българи и е изцяло грижа на общините? Заради кризата с коронавируса местните власти получиха допълнително 20 милиона лева, с които да увеличат броя на подпомаганите. Но тези хора ще имат нужда от помощ и след кризата. Да не говорим, че е изключително трудно да се прогнозира кога изобщо ще настъпи нейният край.

Заради всичко това все по-парещ става въпросът как ще се оцелява в България без средствата, превеждани от чужбина. Могат ли управляващите да спасят хората, чийто живот зависи от тези пари?

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 338 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
COVID1984
1 Отговор
Задава се стригане на бедните от богатите.

Коментиран от #7, #21, #98, #110


Оценка:
-25 +380

млад гербаджия от Берлин
2 Отговор
Важното е европарламата да не секва, и бензинът все така да е с право на данъчен кредит.

Оценка:
-25 +180

опорна точка
3 Отговор
А Руснаците живи да ги ожалиш ! На всичката мизерия и петрола им поевтиня много. И малко се търси.

Коментиран от #11, #48, #73, #127, #135, #157


Оценка:
-248 +68

Гоуст
4 Отговор
Ако при подготовката на икономическите мерки управляващите можеха да ползват чуждо ноу-хау - изплащане на част от заплатите от бюджета, безлихвени кредити, отсрочки за плащания и пр., в този случай просто няма откъде да “препишат”. Защото в никоя друга страна от ЕС няма толкова много хора в риск от бедност и социално изключване. Да не забравяме и това: в България се намират най-изостаналите региони в Общността

Оценка:
-16 +198

Факт
5 Отговор
Задава се невиждана криза. Наскоро имаше анкети от тукашните мисирки дали ще купуваме жилища и нови коли. Скоро много от нас няма да могат си купят храна.

Оценка:
-25 +403

3585
6 Отговор
Ако секнат парите? Че те вече спряха и скоро няма да има преводи от чужбина- значи сега много народ ще пукне от глад

Коментиран от #154


Оценка:
-20 +276

Чорньо Панамеров
7 Отговор

До коментар #1 от "COVID1984":


ти острижа червената тролска кратуна

Коментиран от #93


Оценка:
-133 +44

the truth
8 Отговор
Даваме си сметка, как да не - извънредно до живот и диктатура на шайката. И ваксини-чипове от Гейтс. По-добре да се мре.

Оценка:
-43 +198

Българите се завърнаха и няма да
9 Отговор
Пращат пари от Чужбина. Решението е възстановяване на БГ и българите да си изкарваме добри пари като в чужбина и да си живеем в родината. Но за да се случи разпускане на Парламента, Велико Народно Събрание, ремонт на СИСТЕМАТА КОЯТО НИ УБИВА, смяна на всички днешни политици с ОБРАЗОВАНИ РОДОЛЮБЦИ. АЛТЕРНАТИВА ИМА И МИЛЕН ЦВЕТКОВ НИ ГО ПОКАЗА, ПОЧИВАЙ В МИР МИСЛЕНЕ. ПОКЛОН.

Коментиран от #79, #96, #111, #181


Оценка:
-28 +380

10
Този коментар е премахнат от модератор
ти братишките не ги мисли
11 Отговор

До коментар #3 от "опорна точка":


Руснаците имат все още хайвер от есетрови риби, а ти ша лапаш хайвера на Ум дебелия делфин от Банкя.

Коментиран от #137


Оценка:
-52 +299

Мдааа
12 Отговор
А нашите сънародници в България, мислят че те държат икономиката а то се оказва че българската икономика се държи от българите в чужбина!

Оценка:
-28 +287

Последния софиянец
13 Отговор
1млрд официално и два три милиарда неофициално идват от чужбина. Откога казвам че половин България се храни от гурбетчиите. А другата половина е в сферата на услугите които затвориха.

Коментиран от #19, #24, #40, #78


Оценка:
-7 +132

Последния софиянец
14 Отговор
Имам си достатъчно парички ще ми стигнат за цял живот в охолство така че тоя проблем не ме вълнува който спестявал ще живее безгрижно а който нищо не е спестил почва черната част от живота му....

Коментиран от #25, #27, #30, #61, #99, #151, #174


Оценка:
-220 +52

15
Този коментар е премахнат от модератор
Българите се завърнаха и няма да
16 Отговор
Пращат пари от Чужбина. Решението е възстановяване на БГ и българите да си изкарваме добри пари като в чужбина и да си живеем в родината. Но за да се случи разпускане на Парламента, Велико Народно Събрание, ремонт на СИСТЕМАТА КОЯТО НИ УБИВА, смяна на всички днешни политици с ОБРАЗОВАНИ РОДОЛЮБЦИ. АЛТЕРНАТИВА ИМА И МИЛЕН ЦВЕТКОВ НИ ГО ПОКАЗА, ПОЧИВАЙ В МИР МИЛЕНЕ. ПОКЛОН.

Коментиран от #76


Оценка:
-13 +127

Ръмпези
17 Отговор
БЪЛГАРИНЪТ НЕ СИ ДАВА СМЕТКА ЗА НИЩО...НА БЪЛГАРИНА ДЕВИЗА Е-; УМИРАМ ОТ КЕФ КОГАТО НЯКОЙ СТРАДА..ТОВА МУ Е НАЛОЖЕНО..ТОВА НЕ МУ Е В КРЪВТА...ГОДИНИ, ГОДИНИ, ГОДИНИ СА МУ НУЖНИ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ВРЕДАТА НАЛОЖЕНА ОТ ИСТОРИЯТА...

Оценка:
-24 +166

18
Този коментар е премахнат от модератор
19
Този коментар е премахнат от модератор
20
Този коментар е премахнат от модератор
Кови 1944
21 Отговор

До коментар #1 от "COVID1984":


То тва не е спирало от как свят светува

Оценка:
-9 +45

22
Този коментар е премахнат от модератор
Някой си
23 Отговор
Отговора е много простичък.......... ЗАДАВАТ СЕ ТЕРМИНАЛ ЕДНО И ДВЕ, ЛЕТИЩА БУРГАС И ВАРНА, МЕЖДУНАРОДНИТЕ АВТОГАРИ И ЛИЧНИТЕ АВТОМОБИЛИ НА ПЪТ КЪМ КАЛОТИНА, ДУНАВ МОСТ И ПРОЧЕЕ..........

Оценка:
-35 +137

24
Този коментар е премахнат от модератор
25
Този коментар е премахнат от модератор
Имаме лоша карма
26 Отговор
Както каза евродепутатът Слави Бинев: " В който съюз сме влезли е настъпил пълен провал". Имахме и президентша на Бразилия българка, която свалиха и арестуваха. Сега имаме за шеф на МВФ българка. Представете си какво ни очаква.

Коментиран от #29, #130


Оценка:
-33 +177

Голям пич си!
27 Отговор

До коментар #14 от "Последния софиянец":


Я кажи на жена си или на майка си имотите завещани, продаде и стана голям? Много си пестелив? А честно ли ти са спестени парите? Колко души си изтърбушил за да ни показваш днес величие? Спиш ли спокойно?

Оценка:
-11 +119

Някой си
28 Отговор
И пак не пишат кой е автора!
Който и да е - ЕВАЛА ПИЧ!
И ЖЕНА ДА СИ ПАК СИ ПИЧ, НЕ ПИЧКА!

Коментиран от #38, #42


Оценка:
-11 +93

първият пес космонавт е български пес
29 Отговор

До коментар #26 от "Имаме лоша карма":


Като сложим Папа българин, тогава ще се наредим.

Оценка:
-10 +52

30
Този коментар е премахнат от модератор
васил левски
31 Отговор
Хубаво ще е премиера да започне да вижда по далече от носа си.
Идат тежки времена.

Оценка:
-19 +125

32
Този коментар е премахнат от модератор
Оптимист
33 Отговор
Всичко скоро ще бъде един лош спомен.

Оценка:
-16 +67

Кой68
34 Отговор
Просто ще лъсне истината за родната българска "икономика" която ни уверяват че я има всички управлявали досега?Всички търгуват,а един малък процент произвеждат.Основно се изнася каквото може и после внасят.........

Оценка:
-13 +143

35
Този коментар е премахнат от модератор
36
Този коментар е премахнат от модератор
6399
37 Отговор
Руснака пак удари кьоравото, хем нямат жертви, хем цената на зърното тръгна на горе а те са най-големия износител в цял свят.

Коментиран от #58, #88, #141, #182


Оценка:
-33 +88

38
Този коментар е премахнат от модератор
Антонн
39 Отговор
Каква сметка да си даваме,в живота може да разчиташ само на себе си.
На мен до колкото знам и на мои приятели "познати",колеги никои не им изпраща пари от чужбина.

Оценка:
-10 +77

По последния
40 Отговор

До коментар #13 от "Последния софиянец":


Ти знаеш ли как се изписва милиард? Колко храна може да се купи с измислените ти числа? Само глупости пишеш

Оценка:
-8 +39

Иван
41 Отговор
Както отворят границите тръгваме по екзотични почивки, другите не ни бъркат ТОВА Е

Оценка:
-29 +12

goni
42 Отговор

До коментар #28 от "Някой си":


Извинявай! Сгреших! Не само че е жена, но е и българка! Е! Условно казано!:)

Оценка:
-9 +12

Иван
43 Отговор
Даже съм спестил бая пари по време на карантината всичко затворено, сега имам да троша пари и пак ще останат да му се незнае

Оценка:
-29 +17

Уса
44 Отговор
Ще тегля кредит и пак ще изпращам и няма политическа сила,която да ми забрани да изпращам.Предишната криза не успя да ме спре и тази няма да може.Водил съм дело за това и ми признаха тези пари като разход и ми бяха опростени.Аз кризи не правя

Коментиран от #147


Оценка:
-19 +34

Задава се дълга диктатура ФАШИЗЪМ, ако
45 Отговор
Не се свика Великото Народно Събрание и да се ремонтира конституцията. Това се задава.

Оценка:
-26 +70

Сиктир
46 Отговор
Стига вече с тея "българи" чужбина, как ли са се натискали да хукнат навън и въобще не им е пукало за България. И само как като им се подпали под за.ника хукнаха обратно в "тази скапана държава". Че и подаръци донесоха-коронки, при това не само за тези от близкия им кръг. Какво е това неспирно превъзнасяне, дреме им на тях освен за себе си, а пък и българите, истинските, които сме тук, нима с нещо сме по-надолу от тях.

Коментиран от #53, #65, #68, #175


Оценка:
-68 +77

Хан Кубрат
47 Отговор
Аз ви вярвах до този момент,но ме разочаровахте! Предателите и подлугарството-винаги са обречени на гибел!!! Може дори да мине и един век,може и едно правителство-но всичко си има своя край! Няма нищо вечно манипулатори!

Оценка:
-18 +41

48
Този коментар е премахнат от модератор
Уса
49 Отговор
Изпращам на родители и съм помагал на тежко болни и починали,които не е имало кой да ги погребе заради 300лв.Държава няма а политиците са същите,които ми пр...аха бизнеса преди 18 години и заради които съм в САЩ и работя за себе си.Не чакам помощ от никого,но бих участвал в народоосвободително възстание,както и преди съм участвал,но с голи ръце не става

Коментиран от #52


Оценка:
-25 +112

Нафарфори
50 Отговор
Не знам , трябва да питаме румънци , чехи , поляци , унгарци и т.н. всичко що е по балканите и не само , щото българите са най малкия контингент който заработва в Европата и американско , така че ако те оцелеят и ние ще сме на линия .... Пак искат да разлаят кучетата тия мисирки.

Оценка:
-16 +53

Алоууу
51 Отговор
СТАТИЯТА Е НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ!!!!!!! ПОМНЕТЕ: НАЙ- МАЛКО ЖЕРТВИ ЩЕ ДАДЕ БЪЛГАРИЯ!!!! ТУК ХОРАТА СА НАЙ- СВЕСТНИ. ИМАМ ПРЕДВИД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТЪРПЕНИЕ. Още мнооооого неща ще има да стават. Съхранявайте Доброто в сърцата си и Не се плашете.

Оценка:
-21 +105

Човек
52 Отговор

До коментар #49 от "Уса":


Не влизай в омраза. Ковид ще разкаже майката на политиците, които не стават. Търпение. " Светът можу да бъде завладян с арфа, но никога - с меч."

Оценка:
-18 +53

Така така
53 Отговор

До коментар #46 от "Сиктир":


Сам казваш скапана.
Кат немаш препитание и семейството ти гладува или децата ти виждаш как от безпаричие им убиваш чувството за нормални детски години или те гледат с молещи очи за нещо дребно а ти не мож да го задоволиш и сърцето ти почва да плаче.
Слагаш глават в торбата и рипаш у чужбинско за да припечелиш поне спокойно за насъщния.
Тогаз плямпай глупости .
А ако те сполети таз ситуация и си мъж на място,държиш на семейството си ,шъ запееш друга песен..
И да знаеш ,че мангустите са по не примерими от такива кат теб.
Мож да си богат ма си лумпен що не разбираш защо бугарите бегат у чужбинско.

Оценка:
-12 +71

Порно
54 Отговор
Аз сам си изкарвам кинтите , не чакам заплата или някой да ми прати. Парите от чужбина развращават. Не малко младежи само лежат и пият , чакайки пари от мама , която бърше посрани задници в чужбина. Заработват пари само като набият баба си и вземат пенсията и. Която пенсия е от моите осигуровки и данъци. Щото децата и в чужбина, внуците не бачкат.

Коментиран от #183


Оценка:
-27 +48

Антони
55 Отговор
Не се вижда като препратка нищо конкретно. Преките инвестиции като функция нямат нищо общо с еднократния ефект на парите от хората зад граница. Носените на ръка пари също така не се отчитат. Създават се някакви опити за манипулация на ситуацията и имайки в предвид Германия и нуждата им от 100хил. на година нова работна ръка по данни на СБ, сигурно те имат пръст в цялата тази работа. Последната криза те излезнаха с двоен ръст на икономическите им фактори. Искам само да добавя, че никой не отчита в този случай обратните потоци като купуване на коли, техника от чужбина, които не са малка сума. В крайна сметка по лично мнение единственият начин за излизане от създалата се ситуация е драстично намаляне на цените от фирмите и яко работа и оборот. В случая визирам стратегията на Китай и начина им да държат ниски експортни цени на своите стоки, държейки валутния резерв на САЩ.

Оценка:
-9 +42

muzis
56 Отговор
Ко, не! Ама Бойко други ги говори

Оценка:
-13 +26

Последния видинлия
57 Отговор
До 14:Я си кажи адреса,идвам да ти взема парите и да дойдат и за теб черните дни

Оценка:
-12 +22

Ленин
58 Отговор

До коментар #37 от "6399":


Бъркаш Украйна е пич.

Коментиран от #67


Оценка:
-12 +17

Репресиран от герб
59 Отговор
Много изчерпателна разборка. Всички аспекти са предвидени. Баце няма никакво време, капацитет да не говорим за доверие да се справи със ситуацията. Никой не напусна бг в последните години еи така от келешлък а за да може да работи някъде срещу прилично заплащане. Братчедите пък за да работят някъде изобщо. България не е София и София не е България. Запомнете го това.

Оценка:
-14 +66

Корона глад
60 Отговор
Много точно казано

Оценка:
-13 +23

61
Този коментар е премахнат от модератор
Батката Данката
62 Отговор
А стига тормозихте народа. Издивяхме без паркове, кино, заведения, молове. Някой са и без работа даже.

Оценка:
-19 +38

63
Този коментар е премахнат от модератор
Аз пък
64 Отговор
Си мислех че ги пращат от Русия или от там може само гниди...

Оценка:
-21 +27

65
Този коментар е премахнат от модератор
Оня
66 Отговор
Ауууу Дойче веле се "загрижи" за наШте преуспелите зад граница! Берачите и миЯчите пък наостриха уши .... Та да ви кажа ли как ще живеят българите без мижавите стотинки от чужбина ? Ми ще си живеят както досега ! Тези дето работят не ги интересува кво правят търтейте дето чакат на този , или онзи ! А и "бразилците" ще са ощетени , и за тях ли трябва да се притесняваме ?

Коментиран от #77


Оценка:
-25 +29

Сталин
67 Отговор

До коментар #58 от "Ленин":


Другарю Улянов,стара ви е информацията.Русия е N1 по износ на зърно в света в последните няколко години подред.Укрите ще има да чакат.

Коментиран от #143, #167


Оценка:
-18 +45

Беги-беги
68 Отговор

До коментар #46 от "Сиктир":


Точно така !!! На никой не му пука за гъзолизците навън. Там да си стоят ! Да правят квот си знаят и по възможност да не се връщат. Ще им дадем още ако искат. От тия "другите" българЕ , от факултета и столипиново !

Оценка:
-31 +32

Хммм
69 Отговор
Къде са драскачите ,които драскаха тук- как били се борили в България ,а пък емигриралите били предатели ....На един такъв му отговорих,че ако не са емигриралите да е умрял от глад.

Коментиран от #72


Оценка:
-17 +40

Лъжа
70 Отговор
Лъжа и пак лъжа.Това просто не е вярно!Държавата се крепи на хората ТУК.Не на еничари и предатели.Нямаме нужда от вашите 100-200-300 евро майната ви боклуци ще се справим без вас,но вие без нас май не можете да се справите?

Коментиран от #129


Оценка:
-43 +36

666
71 Отговор
г-н Борисов ще ни спаси и от това, ще ни спаси и от самите себе си! В краен случай,винаги може да се закълне в некой от родата!

Оценка:
-9 +35

Бхм
72 Отговор

До коментар #69 от "Хммм":


Точно пък за емигрантите ми е баш на дедовия !
Там да си стоят щот е много "убаво" и за нас да не се грижат. Ние сме си екстра

Коментиран от #74


Оценка:
-30 +31

Отпрана точка
73 Отговор

До коментар #3 от "опорна точка":


Си .

Оценка:
-7 +3

Хммм
74 Отговор

До коментар #72 от "Бхм":


Нали това ти обясняват хората,че сте екстра заради тези пари,които влизат в Бг и веднага отиват в търговската мрежа.Нека да не влизат тия пари ,пък да видим колко ще си екстра.

Оценка:
-24 +31

Най-добре е
75 Отговор
DW да си бере кахъра , ако им спрат парите от САЩ и по-малко да "обгрижват' България , която всъщност мразят !

Оценка:
-14 +26

Събудете се!
76 Отговор

До коментар #16 от "Българите се завърнаха и няма да":


Ето това е най-смисления коментар. Няма друг път и няма да стане без борба! Или си връщаме държавата, или ще продължаваме да се скитаме немили-недраги по света! Ние българите имаме много качества, не се оставяйте да ви втълпяват, че не ставате за нищо и единствения изход е Терминал 1. Време е да покажем решителност!

Коментиран от #80


Оценка:
-11 +55

Отвратен
77 Отговор

До коментар #66 от "Оня":


Герберастките тролове са вдигнати по тревога както винаги са на принципа разделяй и владей. Как ли не се опитват да ни разделят - на софиянци и провинция, на такива останали тук и "предатели" зад граница, леви и десни, червени, пембени и какви ли не още. Мислете и потърсете сметка на виновниците, а не от жертвите на режима. Не се оставяйте да ви настройват един срещу друг. Игнорирайте олигофрените. Само, ако се обединим можем да си върнем България!

Оценка:
-16 +63

Комшията отсреща
78 Отговор

До коментар #13 от "Последния софиянец":


Врътнаха те братле, смени ника. Тука има магураджий.

Оценка:
-2 +7

Чопи
79 Отговор

До коментар #9 от "Българите се завърнаха и няма да":


Я пак🤣🤣🤣

Оценка:
-4 +3

По смислен е 17
80 Отговор

До коментар #76 от "Събудете се!":


Как не схващаш пич,че това,което казваш и искаш,не става заради предателите и еничарите?Те ни бъркат.Иначе да.....ОК,както досега тези ТУК продължаваме да правим държавата.МАЙКА БЪЛГАРИЯ

Коментиран от #128


Оценка:
-15 +20

менда и сие
81 Отговор
от 1 май трябва да си дигнем заплатите, че се задава голямо падане на цените на имотите !

Оценка:
-12 +19

1001 нощ
82 Отговор
потреблението така или иначе ще падне, и от безработните гурбетчии, и от безработните унас, въпроса е дали на тия в парламента и правителството им пука ?? дали изобщо го осъзнават ??, Със сигурност те си правят сметките как да се възползват от ситуацията защото имат натрупана мазнина, ама много мазнина !!!

Оценка:
-13 +37

Усмивката
83 Отговор
И тези милиард лева дето ще додат от чужбина , ще възстановят ли една умряла държава в последствие .Тъпи идеи на тъпи мисирки

Оценка:
-9 +27

Стоян
84 Отговор
А давате ли си сметка колко пари се пестят сега в България. Забранени билетчета за търкане, затворени казина, няма спорт и няма за какво да залагат, затворени ресторанти, барове, кафета, дискотеки, магазини за дрехи в моловете. В момента реално едно домакинство живее нормално с половината пари които е харчело преди карантината.

Коментиран от #89


Оценка:
-15 +36

85
Този коментар е премахнат от модератор
Истина
86 Отговор
От глад или от вирус , все ни е едно как ще мрем , да се срамуват тия дето ни разрушиха фабрики и заводите ни , излъгаха ни че ще бъдем в клуба на богатите и ще станем много богати но работата била друга на богатите им требвало слуги .

Оценка:
-12 +49

87
Този коментар е премахнат от модератор
Желко
88 Отговор

До коментар #37 от "6399":


Ти пак ли прекали с боярищника

Оценка:
-9 +13

89
Този коментар е премахнат от модератор
90
Този коментар е премахнат от модератор
оня с коня
91 Отговор
При Соца Активно заглушавано бе Радио "Свободна Европа" и "Гласът на Америка",като "Дойче веле" бе ИЗКЛЮЧЕНИЕ не само по липса на "Заглушителен капацитет" ,но и поради факта че това Радио НЕ КРИТИКУВАШЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО,А САМО И ЕДИНСТВЕНО предаваше Обективни Световни новини.Въпросната Медия ТУК обаче НЕЗНАЙНО КАК оперираща с абревиатурата "Дойче веле" НЯМА НИЩО ОБЩО с Германската Медия и е ОТЯВЛЕНА Бухалка на Враговете на Правителството у нас.Но,...нещата са си такива каквито са и да каже "Нашенската" ДВ:Как така НЕВЕДНЪЖ е изтъквала ЗЛОРАДО че БГ е Най-бедната страна в ЕС и изведнъж едни 1,2 МИЛИАРДА ЕВРО влизат в джобовете на Българите ежегодно?А не са ли тия пари 2 пъти повече в Действителност,защото сумата 1,2 милиарда е отчетена САМО от Банкови преводи БЕЗ да се има в предвид влезлите у нас Пари "на ръка",донесени от работещите на Запад или пратени по Приятели.Като прибавим и Факта че сме на Първо място по Сива икономика30-35%/,т.е НЕОТЧИТАНЕ на реалните Печалби с цел Неплащане на данъци и които Средства Българите получават "под масата",възниква въпроса КОЛКО Е БЕДНА БГ в Действителност и какви са тия колони Автомобили всяко лято към Гърция,турция и други курорти?И четох преди известно време че Българинът е на 4-то място в Бившия Източен блок по Отделени средства за почивка...и Повярвах безрезервно!За пред Европа обаче всички работим На Минимала,за да ни мислят за бедни и да не се скъпят с Еврофондовете:)

Оценка:
-17 +24

Гост
92 Отговор
Сумата от 1 милиард ако се раздели на 5 милиона българи ще се падне по 200 евро годишно. Само за горива на Лукойл даваме по 10 милиарда годишно. В момента потреблението е спаднало наполовина и може само от горива годишно да спестим 5 милиарда. Намаление на разходите ще има и за пътувания, почивки, ресторанти, спортни и културни развлечения, отопление, офиси, наеми, потребителски стоки.
Сумата от 1 милиард е нищо за държавата. При БВП от 60 млрд и спестени над 10 млрд от свито потребление, то никакво значение няма дали ще се пращат пари.
Погледнато от очите на хора, които разчитат изцяло на издръжката от външни преводи, то проблем има, но това са нищожно малко хора.

Коментиран от #120


Оценка:
-20 +20

93
Този коментар е премахнат от модератор
Киро
94 Отговор
И.по.зле.ще.стане.докато.не.се.махне.крадливото.гербаджиско.племе

Коментиран от #102


Оценка:
-23 +32

Кирил
95 Отговор
Еврозоната означава контрол и сигурност,плюс тези заеми които сега ги правим,парите щяха да са ни даром.Съпротивата е от корумпираната олигархия свързана с руската агентура.

Оценка:
-18 +27

някой
96 Отговор

До коментар #9 от "Българите се завърнаха и няма да":


И като смениш Системата,като свикаш Вулико Събрание какво? Много си малък и явно не помниш началото на 90те и какво се случваше след това.Но да кажем че , сега не сме през 90те, дори и всичко това да стане една нова система би донесла някаква промяна минимум след 5 години. Минимум.Историята показва че реално минават поне 10 години след такива промени ,докато се случи нещо положително за обществото. Така че стига популизъм, има други мерки които биха свършили работа и без промени в системата, 30 години сме в преход,още 30 едва ли някой иска.

Оценка:
-11 +20

Пената
97 Отговор
Най-простите коментари,които чета са тук!

Коментиран от #184


Оценка:
-9 +9

бай хой
98 Отговор

До коментар #1 от "COVID1984":


тоз процес вече е 30 години

Оценка:
-3 +7

hater
99 Отговор

До коментар #14 от "Последния софиянец":


може скоро да нямаш никакви

Оценка:
-4 +8

kral
100 Отговор
предлагам да направим бойкот на харченето и да свалим наглия от ипон

Оценка:
-15 +22

ШИТ
101 Отговор
очаква се останалите читави хора да напускат страната и да си остане само бай манго да им бачка за без пари.честито на псевдобизнизмените.а пък не всички българи получават пари от емигранти

Оценка:
-13 +22

102
Този коментар е премахнат от модератор
Шаран БГ
103 Отговор
За да правиш сметка на пари , изкарани с кървав пот от едни нещастници, прокудени от Родината си поради твоята некадърност в управлението......простете, но задължително трябва да си тотално сбъркан !! Интересното е по какъв начин и с какви разходи управляващите се стремят да баламосват живеещите и работещите в чужбина българи ?? Само и само отново тези хора, в нарушение на Конституцията да гласуват за сегашните партии....... Те си знаят кого да курдисат във властта !!............
Неправилен е въпросът : "Как ще се ожцелява в България ?" Тъй като 30 години упорито се работи за унищожаването на българския народ и държава, трябва да питаме наставниците оттатък Атлантика : "Добре ли се справят българските политици с поставената задача" ??

Коментиран от #185


Оценка:
-13 +28

NWO
104 Отговор
Задават се тъмни дни.

Оценка:
-12 +16

Истинен
105 Отговор
Защо се продадохте на запада имразрушихте всички предприятия Тива ли ви беше демокрацията. Това икономика ли е да чакаш пари от вън. А подаряваме пари за какво ли не и на кой ли не. А златото от мините подаряваме на агресори за да имат някои хора дялов капитал. Скоро излезе информация за бойковата дъщеря с участие от10% във дънди прешълс. А за държавата един ороцент. И не само тя има и други До кога с това частно и този грабеш. Короната е ит Господа за предупреждение но много не се променят. Затова следващият удар ще е в пъти по голям. Това е силата на душите които идват да си итмъстят. Гкедайте видеото на Елеазар Хараш за коронавирус.

Оценка:
-18 +20

Гоце
106 Отговор
Преди кризата българите имаха по своите сметки 55 МИЛИАРДА лева!! Какви преводи от чужбина, какви 5 лева? А преводите от чужбина и бездурго са един мит. Българите зад граница работят за жълти стотинки и едвам свързват двата края.

Не ни будалкайте с тези плоски измишльотини на вашите руски господари! Ние не сме тъпи като руснаците.

Оценка:
-21 +13

Селянин
107 Отговор
Стига сте ни плаши ли с тези мрачни прогнози. Баба ми получаваш 20 лева земеделска пенсия и почти всичко си произвеждаше и живя 86 години. Мързела и тарикатлъка могат да съсипят държавата. Миналата година когато имаше недостиг на работна ръка къде бяхте.

Коментиран от #115


Оценка:
-5 +27

Дипутатин
108 Отговор
Много отговрни другари си позволяват да черпят комунистипески мисли като напр. Българскаикономика. От къде идва тази "икономика" кои я създаде или кои и как и защо я унищожиха. Борисов има ли представа от румънската икономика или от македонската не от белгия холандия. Те не са в нашите представи. Или ни четат приказки от братя. Карл маркс и фридрих /братя. Грим/е някои партийни деятели може и да им повярват. Сега убиецът на. Милен ще бъде съден по българската "демокрация".

Оценка:
-9 +8

Софиянец
109 Отговор
Да е починал някой милионер президент министър председател ит. н. не. Значи има ваксина но не за бедните и хората със заболяване. Ай честито.

Оценка:
-11 +19

бжцз
110 Отговор

До коментар #1 от "COVID1984":


Щото досега малко стрижеха. Пък иначе бяхме стабилни. На какво се крепеше стабилността? На заплатите на държавната администрация? Или на обществените поръчки с еврофондове, които се "усвояваха" от наши хора.

Оценка:
-9 +14

бжцз
111 Отговор

До коментар #9 от "Българите се завърнаха и няма да":


Каква алтернатива с настоящите олигарси и "бизнес"? Нямаме синдикати. Всички тия са научени само да крадат- 12 часов работен ден, 6 или 7 дневна седмица, осигуровки на 4 или 6 часа, в края на месеца минимална работна заплата. Измрат ли пенсионерите, ще секнат паричните потоци от ЕС и САЩ.

Оценка:
-11 +14

Гастарбайтер
112 Отговор
Не бойте се.Винету ще изтегли нов заем.

Оценка:
-11 +14

С2Н5ОН
113 Отговор
Не разбрах, а кого обвинява авторът? Какъв е смисълът на това писание?

Оценка:
-5 +8

114
Този коментар е премахнат от модератор
бжцз
115 Отговор

До коментар #107 от "Селянин":


Баба ти е получавала 20 лв. земеделска пенсия през 1945- 1955 год. Не е получавала 20 лв. пенсия през 1988 год. Стига сте изкривявали фактите! Баба ти някога е ползвала 1 крушка, едва ли е имала хладилник, телефон, бойлер, парно, телевизор, за таблети, лаптопи и пр. да не говорим. Готвела е и се е отоплявала на дърва. Сравняваш несравними неща. Искате да ни върнете 80 години назад.

Оценка:
-11 +15

116
Този коментар е премахнат от модератор
117
Този коментар е премахнат от модератор
Гастарбайтер
118 Отговор
Не бойте се.Винету ще изтегли нов заем.

Оценка:
-11 +9

Dr.Horror
119 Отговор
Няма лошо,ще лъсне и без това известната истина,че икономиката ни се крепи на робовладелския труд който полагат в западни държави стотици хиляди емигранти,или с други думи ,,българската икономика"е пълна пародия

Коментиран от #152


Оценка:
-7 +21

Стрелата
120 Отговор

До коментар #92 от "Гост":


Пак си исмукал от пръстите 10милярда а колко влиза в бюджета БГ.. 70 процента е Акциз и ддс г лаванака ги разпределя най големия данък в целия Гейски съюз.

Оценка:
-7 +6

ггггг
121 Отговор
ами , ако преди това секне живота на получателите на парите?

Оценка:
-5 +4

Лорд Геизи
122 Отговор
кога? няма вечееее няма! кога ще приемете християнството? морал? човешки ценности? аааа ще ви лае къната@#$@¥£€

Оценка:
-4 +2

Лорд Геизи
123 Отговор
гладна кокошка ...... ....... Така че колкото ги гоните толкова ще ви бягат любимите ви ааа и гладни ще си идете цял живот ги жадувате гладиатори има и други неща уее сиКем бе

Оценка:
-3 +0

hyy5trhy
124 Отговор
Като секнат парите отвън тези които са ги харчили ще започнат да живеят като техните набори без близки в чужбина. При това може би за определен период а не завинаги .

Оценка:
-1 +4

Александра
125 Отговор
Ама ние си даваме сметка, обаче Вие давате ли си сметка, че няма човек в България, който да няма телевизор? Дори някой да няма, има съседи, които имат телевизор. ВСИЧКИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМ КАКВО СЕ СЛУЧВА!!! Спрете се малко! Всеки има по ЕДНА нервна система. Тя не се възстановява. А всички медии, с цялото това натякване на Коронавируса, ни разрушавате и малкото здрави нерви. Имам чувството, че всички журналисти работят тайно и за компании за успокоителни и антидепресанти. Хората почнаха да се самоубиват! Не Короната ще ни убие! Страха от тоя вирус ще го направи. С от страха го всявате всички вие с това постоянно говорене единствено и само за Коронавируса.

Оценка:
-8 +12

Матей
126 Отговор
Задава се...грездей за управляващите.Току-що съобщиха за отпушване на входните артерии на столицата.Смутиха се нещо,видяха ,че напрежението расте и не се знае накъде ще избие,иначе пак си искат декларациите,тормозът и заплахите продължават.

Оценка:
-13 +17

Джими
127 Отговор

До коментар #3 от "опорна точка":


Ама копат златото с багери!

Оценка:
-10 +4

Сск
128 Отговор

До коментар #80 от "По смислен е 17":


И какво правиш в Бг бе диванен патриот?Плюеш по телевизора и лаеш по-братята си.Ние ,вие затова ни лашкат политици и мутробизнесмени.Разделяй и владей това е принципа, и ти кълвеш,като хиляди привърженици на тая или оная партия,или просто си тролиш за 2 лева.

Оценка:
-5 +5

129
Този коментар е премахнат от модератор
не е така
130 Отговор

До коментар #26 от "Имаме лоша карма":


Не сме ние с лошата карма. Който ни е налапвал - било като подкупи политиците ни или чрез завладяване или както е в момента - колонизиране - той е с лошата карма.
Българи и тракийци са създали съвременната цивилизация. Още Г.С.Раковски е доказал, че и "великия" древногръцки език е съсатавен от извратени от древните гърци тракийски думички. Днес също се доказва. Нашата култура и цивилизация е най-древната в Европа.
Която и да е държава, произлизаща пряко или непряко от нашата, която ни причинява вреда, влиза в карма. Тяхна е лошата карма. Нас Бог колкото и да ни пердаши, накрая като се наревем и като се променим както се изисква от нас, ни се дава изобилие. Нас ни бие здраво и има и защо де, но в крайна сметка ние оставаме. А всичките тарикати, дето са ни завличали в "съюзи", грабили са ни, завладявали са ни - те изчезват, разпадат се и отиват на кино. Това е кармата.

Оценка:
-10 +9

131
Този коментар е премахнат от модератор
Родолюбец
132 Отговор
Всички служби за контрол на туй-онуй,да си свършат работата!. Така ще се конфискуват още пари,имоти и т.н от богатите с "честен труд"! И ще има мноооого пари държавата!!!! Гледаме цирк от дълги години! Надявам се да има истински съд ,но не земния!

Оценка:
-2 +7

Ваня Давидкова
133 Отговор
Дори още три милиарда да платим за изтребители, Няма да победим пандемията. За нея е необходима дисциплина при спазване на забраните, предпазни средства и Ваксина. По добре да се похарчат пари за ваксина против пандемията.

Оценка:
-17 +5

волен сидеров
134 Отговор
хВАНЕТЕ СЕ НА РАБОТА БЕ-готованковци-чакате да ви изпащат пари-Земеделие майка

Оценка:
-3 +6

Марков
135 Отговор

До коментар #3 от "опорна точка":


Не ги плачи Руснаците.Те ще се оправят.Но ние,никога

Коментиран от #139


Оценка:
-17 +8

100% фейк DW
136 Отговор
1 МЛРД. СА СПЕСТЕНИ ПАРИ ,НО ПО ВАЖНО Е ЧЕ КОЙТО СЕ ПРИБРА В БГ ЩЕ ОЖИВЕЕ ,А КОЙТО Е В ГЕРМАНИЯ С 147,065 Germany ЗАРАЗЕНИ ,ЩЕ СЛЕДИМ УСПЕХ

Коментиран от #146


Оценка:
-15 +2

бълхарска "братишка"
137 Отговор

До коментар #11 от "ти братишките не ги мисли":


Кат секнат парите от преводите, ша са увия в идин рАЗИЯтский парцал, ша облека ина тишъртка "се се се ре" или "путкин, я тебя люблю" и ша тръгна към гробището - полека, да нема паника...

Оценка:
-4 +13

Анонимен
138 Отговор
Има вероятност да се освободим от руско робство.Фалита на Просия става все по-възможен.

Коментиран от #148


Оценка:
-6 +14

Абсолютно
139 Отговор

До коментар #135 от "Марков":


Руснаците все оправени ходят.

Оценка:
-3 +14

2323
140 Отговор
Мога нагледно да ви го обрисувам, следвоенна България-въшки глад, безработица НО, здраво и солидно здравеопазване, ненатоверо със свободни места и така нататък. Другата алтернатива всички кихат кашлят, банките не кредитират тъй като утре може да кихнете и да се гътнете, хаос празни магазини и високи цени-инфлация.Глад за работнилци във всички сектори тъй като има много болни.

Аз ако бях на мястото на Бойко , бих пренасочил за нова мега инфекциозна болница с 10 000 легла , това са 3 Сгради колкото един голям хотел или направо мога да си приватизирам няколко такива , временно. Изпращам всички навън да бачкат и това е.

Оценка:
-6 +3

Мъ да бе
141 Отговор

До коментар #37 от "6399":


ватник, "най-големите" са, там блатата и тундрата я превърнаха в "житница", щото "передавай" и "уникалнай". Що не прочетеш малко статистика, преди да тролиш по опорките?

Оценка:
-4 +13

142
Този коментар е премахнат от модератор
Чети статистика
143 Отговор

До коментар #67 от "Сталин":


ватник, рАЗИЯ е чак на 5 место. И да, Украйна е преди нея!

Оценка:
-7 +12

Анонимен
144 Отговор
А какво са парите без хората?
Унищожихме природата за пари,защото банките ни лъжат с лихвите и някой така му е добре да ни контролира чрез тях.А като от години се следват правила и от тях постоянно се живее с недостиг и нужда от кредити и държавите все не им стигат парите,защо следваме тези правила и какво всъщност искаме да си докажем?
Парите се печатат,всичко има,пари няма.
Е и,какво е решението тогава на кризата?
Някой все ти нарежда и казва как да живееш и какво да правиш и така е от години,а ние слушаме и изпълняваме От това ли имаме нужда и до кога ще сме послушни и изпълнителни като виждаме,пе само ни правят на маймуни и ни използват?
Един път да бъдеш излъган вината не е твоя,но ако те излъжат втори път вината е вече твоя.
Колко повече от два пъти станаха?

Оценка:
-9 +12

агент08
145 Отговор
Това тъпо племе си го заслужава унищожението! Да благодари на Тиквата за това!

Оценка:
-12 +12

Боцмана
146 Отговор

До коментар #136 от "100% фейк DW":


Поздрав от Дрезден!! Вече 6 човека са ми позвънили да им търся работа тук! Чисти самоубийци, нали?

Оценка:
-1 +15

Полу лалугер от Хонолулу
147 Отговор

До коментар #44 от "Уса":


Ха ха теглил си кредит от Дупнишката банка .

Оценка:
-8 +2

Бачкатор будала
148 Отговор

До коментар #138 от "Анонимен":


Значи,ако съм разбрал Русия ще фалира ,САЩ ще просперира,ама ти си умен като гербаджия

Оценка:
-14 +10

Бачкатор будала
149 Отговор
Господ си знае работата,иде края на гербеското иго.Робът няма какво да губи.Бойко-като няма хляб да хапват фурми,ще доставим още

Оценка:
-14 +8

Гошко
150 Отговор
Държавата България няма правителство има една бандитска шайка начело със бандита Борисов

Оценка:
-12 +14

4 ти километър
151 Отговор

До коментар #14 от "Последния софиянец":


Съвсем си изтрещял от седене в къщи или си пиян и дрогиран. А ако е вид чувство за хумор....добре, щом ти харесва.

Оценка:
-2 +4

тариката
152 Отговор

До коментар #119 от "Dr.Horror":


и на еврофондовете които се усвояват успешно от......, а медта и златото които се добиват ?? къде отиват парите кой знае ?

Оценка:
-10 +7

Дай боже
153 Отговор
Че сега кой им пречи да изпращат? Абе на вас от факти кой ви подготвя текстовете които публикувате? Нещастни драскачи, не виждате ли как лъска простотията на тези които коментират? Това показва интелектуалното ниво на 90%от народа.

Коментиран от #180


Оценка:
-3 +8

154
Този коментар е премахнат от модератор
Гневен
155 Отговор
Вече е време да им потърсим сметка а не дали те си я дава

Оценка:
-7 +6

Палач
156 Отговор
А какво да се направи,да върнем хората обратно да ни пращат пари да живеем ли?Лесно е да се пише!!!Решението е далеч от менталните възможности на автора,това е ясно.Тия идиоти без маските,големите безсмъртни,ще помогнат да се заразим и да се избавим по бързо.Какво да направим??Дайте някоя идея, лесно се критикува.И това,което е написал автора, предполагам само от Факултето не го знаят..То е ясно,че положението е драматично,както е ясно че сме бедни и мързеливи и какво сега,да сваляме правителството ли?? Защо, нима не правят всичко възможно.?Пак казвам Дайте Идеи.Не пишете неща,който всички виждаме и осъзнаваме!

Оценка:
-5 +3

157
Този коментар е премахнат от модератор
бъдеще бълхария
158 Отговор
глад мизерия бандитизъм разграбване на хранителни магазини размирици грабежи и безсилие въоръжаваите се и се организирайте в опълчение

Оценка:
-13 +7

100% ФЕЙК DW
159 Отговор
1 МЛРД. СА СПЕСТЕНИ ПАРИ ,НО ПО ВАЖНО Е ЧЕ КОЙТО СЕ ПРИБРА В БГ ЩЕ ОЖИВЕЕ ,А КОЙТО Е В ГЕРМАНИЯ С 147,065 Germany ЗАРАЗЕНИ ,ЩЕ СЛЕДИМ ...УСПЕХ

Оценка:
-14 +1

160
Този коментар е премахнат от модератор
този който си върши работата
161 Отговор
Мнооого пари видях от Европа... Мерси..!

Оценка:
-14 +3

въпрос
162 Отговор
интересно защо турци и мангари с внасените пари строят къщи и заведения!

Оценка:
-8 +1

КОРОНАВИРУСЪТ Е БЕЗОБИДЕН!!!
163 Отговор
5 милиона българи харчат максимум по 300 лева месечно. Това прави 1.5 милиарда лева на месец, а за една година сумата възлиза на 18 милиарда лева!!!!! Държавната администрация плюс поддръжката на държавните сгради струват над 10 милиарда лева годишно! Кражбите от държавен бюджет през обществени поръчки са за над 10 милиарда лева. Това прави общо 20 милиарда лева!!! Щом държавата може всяка година да плаща по 20 милиарда на чиновници и мафиоти, що да не може да плати и на гражданите? Ами проблемът не е в коронавируса, а е в управляващите!!!! Хората на управляващите имат по 5000-10 000 лева на ден разходи за хареми от проститутки, бодигарди, прислуга, дрога, дискотеки, почивки по острови, поддръжка на авто парковете си и многото имения. Управляващите са изключително загрижени, че заради кризата мафиотите няма да могат да живеят толкова охолно, ЗАТОВА БЕДНИТЕ ОТНОВО ЩЕ БЪДТА ЖЕРТВАНИ, ЗА ДА СЕ СПАСЯВАТ МАФИОТИТЕ!!! Тва е проблемът!!!!

Оценка:
-5 +4

164
Този коментар е премахнат от модератор
165
Този коментар е премахнат от модератор
166
Този коментар е премахнат от модератор
Коба Джугашвили
167 Отговор

До коментар #67 от "Сталин":


Абе човек, разреждай тоя "трайно адекалон" с нещо, ще се натровиш, места в болниците няма...

Оценка:
-1 +13

германската телевизия N-TV
168 Отговор
Интересна е и позицията на професор Щефан Хомбург, директор на Института за публични финанси към университета в Хановер. На страниците на вестник "Ди Велт" той твърди, че тактиката за строга карантина, предложена от германския институт "Роберт Кох", се базира на гигантска грешка в предвижданията за развитието на епидемията. Ето какво пише проф. Хомбург: "Според специализираната литература, между заразяването с коронавирус и смъртта преминават средно 23 дни. Това обстоятелство е много важно, защото показва, че намаляването на новите инфекции и смъртните случаи в Германия напоследък нямат нищо общо със строгата карантина."

Оценка:
-12 +1

Фермер
169 Отговор
България няма да има докато не се вземат мерки за ограничаване на раждаемоста до 2 деца. За 3 то и нагоре да се плаща яко.Българите правят по 2 деца и прираст няма.Мангустите между 7 и 14 бр.В бъдеще те ли ще оправят държавата?Само може да се смени името на Мангалия.Проблема е че бялото християнско население намалява с чудовищни темпове и това не само у нас

Оценка:
-12 +3

Такси
170 Отговор
Голяма част от българите са много богати,вижте какви коли се карат колко пъти на година ходят на почивка и къде? Кафе живеят тук и какво имат в чужбина,дават по 500лв на вечер по заведенията и за проститутки по 200лв на час българина е БОГАТ !!!!

Оценка:
-12 +0

Такси
171 Отговор
Наркотиците пречат на раждаемостта в бг,Младо и старо се друсат,и ако се случи да се забременее,или е не дъхаво или го намираме до някоя кофа за боклук.

Оценка:
-8 +2

Един от многото
172 Отговор
Интересно.. Ратаите от чужбина пращали пари за да не умрат тук родителите им от глад. Чак икономиката зависи от тези пари. Брех, останалите без деца в чужбина трябва да живеят в кофите за боклук. Лично аз не познавам възрастни да чакат пари от децата си освен да им оправят имотите с ремонти или кой каквото.. По скоро куриерските фирми се задъхват с пратки за Англия пълни със храна. Познавам няколко които са навън, двама си заложиха апартаментите, заминаха, майките им в старчески дом, вечер работят в ресторанти(в кухнята) и пращат пари на "преуспелите" емигрантчета. На наистина реализиралите се родителите си гледат внучетата тук или там.
Парите на "ратаите" движели живота.
Защо не попитате такива родители колко от изпратените пари харчат за себе си.
И сега колко и защо се върнаха и се наредиха на опашките за помощи.

Оценка:
-14 +2

Банкянският Бок
173 Отговор
Ще одите на село бе, и ще сАдите кОмпири..!

Оценка:
-2 +2

Една софиянка
174 Отговор

До коментар #14 от "Последния софиянец":


Много ми е интересно, като се изпразнят магазините и започне гражданска война, като се сменят парите с дигитални, като ти спре нета и няма бензин, какво ще Ви помогнат скътаните парички? Не е никак розово бъдещето в Бг и аз за това се изнесох в друга страна още на 13.03. И въпреки, че тук няма проблеми с изхранването, защото целогодишно си расте по дърветата нещо за ядене, морето също е пълно с разни вкусотии,
съм си купила семки и смятам да садя някакви зеленчуци в градината, защото не се знае какво ни чака... Помислете и се подгответе за най-лошото и не разчитайте на банки, защото безкрупулната шайка няма да се замисли да вземе парите и от там!

Оценка:
-11 +1

Няма значение
175 Отговор

До коментар #46 от "Сиктир":


Не сме се натиска ли, а сме били принудени да заминем за чужбина. Всеки месец изпращам пари, за да може детето ми да учи и живее в България, а майка ми да си купува лекарствата и да преживява месеците понеже не е заслужила със стажа си държавата да ѝ помогне. Когато си здрав всичко е наред, но когато се разболееш сериозно, понеже си работил 30 години при отрови вече не си нужен, подритват те като мръсно куче. Ето за това работя в чужбина, държавата като не мисли за нас, трябва ние да мислим за себе си. И не мислете, че е толкова лесно да работиш навън, само тоз който не бил навън той незнае. Като знаеш, че няма връщане назад продължаваш само напред. Защото в края на месеца трябва да пратиш иначе от къде ще има храна за детето ми? Точно такива гъзльовци като тебе възпитават децата си, че някой все им дължи нещо.
И такива като нас емигрантите ценим и уважаваме българското повече, защото ни липсва. Честно да си призная когато се прибирам през отпуските и се срещаме с роднини и познати ме лъха на завист, но само по отношение парите, но като им разкажа как са изкарани тези пари всеки се дърпа, защо? Без работа няма пари или искаме само да вземаме без да работим? Е това сме българите завистливи, недоволни, все говорим и нищо не правим. Преди известно време трябвало всички от чужбина да се приберем, че да се вдигнем на протести, защо? Нали не ви трябва е? Нали не ни искате? Нали сме продажници? Засрамете се, не говорете от едната завист или уж патриотизъм. Какв

Оценка:
-3 +2

Ваня Давидкова
176 Отговор
Един българин предлагаше на правителството ни да подари остров на държавата ни колкото територията на Белгия. Но те отказаха защото е плаващ острова. Можеби е добре да се присъедини острова към територията ни. Това е остров само от скали. Трябва за първо време да се произведе питеина вода и ток. Освен това трябва да се засадят хиляди борове където е възможно. Защото те растат в скали. Ще трябва да се изнася и почва от България за да се засадят плодове и зеленчуци. Едновременно с това ще се проучват природните богатства. В момента острова е частна държава княжество Нова Атлантида. Официалния език е български. Има трима човека поданници. България трябва да помага на собственика като първоначално трябва да се закарат стотици големи контеинери пригодени за живеене. Освен това трябва много доброволци да утидат да живеят за да не се насели от чужденци. България е колонизирала част от Антарктида и има голям опит защото при лоши условия са направили няколко построики.

Оценка:
-11 +1

177
Този коментар е премахнат от модератор
178
Този коментар е премахнат от модератор
Очивидец
179 Отговор
САМО ИСКАМ ДА НАПОМНЯ ТУК НА ФИНАНСИСТИТЕ, ЧЕ ГУРБЕТЧИИТЕ НЕ ИЗПРАЩАТ ПАРИ НА БЛИЗКИТЕ СИ ЗА ДА СПАСЯТ ИКОНОМИКАТА. ИМАТ ЧИСТО СОЦИАЛНИ ПРИЧИНИ И НАМЕРЕНИЯ. СЛЕДСТВИЕТО Е ЧЕ ПО КОСВЕН НАЧИН СЕ ПОДПОМАГА ИКОНОМИКАТА. ПОМАГАЙКИ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ ДА ОЦЕЛЕЯТ.

Оценка:
-0 +0

абе
180 Отговор

До коментар #153 от "Дай боже":


явно и ти си от тия 90%
щом не разбираш не кой а кое ще им попречи

Оценка:
-0 +0

завърнал се РОМ
181 Отговор

До коментар #9 от "Българите се завърнаха и няма да":


завърнаха се само братята от маалата
ОБРАЗОВАНИТЕ РОДОЛЮБЦИ отдавна емигрираха

Оценка:
-0 +0

лукоил
182 Отговор

До коментар #37 от "6399":


паричките идваха от петрол и газ дето намаляха
само със зърно да чакат една реколта в годината няма да стане

Оценка:
-0 +0

ай сиктир бе
183 Отговор

До коментар #54 от "Порно":


от твоите пари била пенсията на бабата
тя си е бачкала и са и отдържали с години за тая пенсия

Оценка:
-0 +0

кучето
184 Отговор

До коментар #97 от "Пената":


а къде е твоя умния коментар да прочетем да се образоваме

Оценка:
-0 +0

кучето
185 Отговор

До коментар #103 от "Шаран БГ":


по бай Тошово време тоя въпрозс задаваше ли го на Москва?
сега поне може да си ги псуваме наред всички но тогава за виц .. бой затвор

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.