Last news in Fakti

29 Май, 2020 09:59 4 361 21

България прави твърде малко тестове за COVID-19

  • българия-
  • тестове-
  • коронавирус-
  • мерки

Мога да продължавам...

България прави твърде малко тестове за COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Николай Слатински във "Фейсбук"

Относно тестването за корона-вирус - ето частична статистика:

Естония – население 1 319 133 души
Провела е поне с 3000 тестове повече, отколкото България.

Словения – население 2 094 060 души
Провела е поне с 5 000 тестове повече, отколкото България

Латвия – население 2 070 371 души
Провела е поне с 20 000 тестове повече, отколкото България.

Словакия – население 5 450 421 души
Провела е поне с 80 000 тестове повече от България

Финландия – население 5 513 000 души
Провела е поне със 90 000 тестове повече от България.

Исландия – население 364 134 души
Провела е поне със 100 000 тестове повече от България.

Мога да продължавам...

Държави, които са с по-малко или с много по-малко население от България провеждат много повече или с пъти повече тестове за корона-вирус от България.

Вече 82 дни след откриването на първите заразени с вируса у нас, в нашата държава се правят удивително малко тестове, при това в почивните дни (каквито през май са особено много) тестовете са сведени до един супер-под-критичен минимум.

Аз предлагам, след като Черна гора стана първата свободна от корона-вирус държава, България – за да е спокойна властта, загубила всякакво желание да се интересува от вируса, - ниеc

В края на краищата можем и без тестване! Просто съобщаваме 1-2 дни по 17 новозаразени, после 1-2 дни по 16 новозаразени, сетне 1-2 дни по 15 новозаразени и така за месец напълно ще решим проблема с новозаразените.

Защото провеждането на толкова малък брой тестове, че информацията от тях да не е пълна и да не може да служи за основа за вземане на адекватни управленски решения, е дори по-лошо от преустановяването на всякакво провеждане на тестове.

Ако е за определяне на броя новозаразени на око, това може да се прави по-бързо и без каквито и да било тестове, а следователно, и без ангажиране на човешки ресурси и излагане на вземащите тестовете на какъвто и да е риск.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    13 16 Отговор
    Може би просто няма кого да тестват? Ако няма нито болни, нито идиоти, готови ей така от скука да рискуват домашен/болничен арест?

    Коментиран от #7

  • 2 ггггг

    10 7 Отговор
    другарю лекар , а с умрелите как е ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лелее

    9 7 Отговор
    ...и слава богу !
    Пак ли почвате ???
    Пак ли ще гоним Михаля ?
    Какво , малко ли са отпуснатите милиарди ?
  • 5 Гост

    14 4 Отговор
    Вярно е тестваме много малко . Но е вярно , че и труповетв няма как да ги прекрият . Така , че аз мисля , че положението в България не е толкова страшно поне за сега. Късмет , че имахме обявена грипна ваканция . Дано така останат нещата и есента.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Много правилно

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    Точно така е, тестват се хора със симптоми и хора били в контакт с такива. Ей такива като тоя "коментатор" просто вадят някаква сляпа статистика и почват да обясняват кое е така и кое е иначе! Според нашия човек едва ли не трябва да почне една групичка да се разхожда навън и "хоп" да скочи пред теб и "айде дай кръв за корона тест"
  • 8 миризлив пор

    6 10 Отговор
    И ако има по 3-4000 теста на ден какво ще помогне? От една страна всеки един тест струва не малко пари, от друга според питащия дали системата има ресурса да прави толкова тестове дневно и в почивните дни? Все пак има някакъв човешки ресурс и тези хора трябва да почиват.
  • 9 Гост

    10 2 Отговор
    Проблемът тук е на безсимптомните носители....
  • 10 Дедо Грую

    10 5 Отговор
    Проблемно е когато сам си създаваш проблеми.
  • 11 Петьо Петров

    6 6 Отговор
    Не е така,и в България може да се тестваш,плащаш си кръвен тест,без значение медик ли си или пациент на цена 27 лв,поне в Монтана и си спокоен до утре.Защо си правите труда(без да го умаловажавам),да пишете всеизвестни неща.Или не сте разбрали,че тук ни спасяват,но не знам защо сме на 1-во място по обща смъртност в света?

    Коментиран от #14

  • 12 Мисля

    11 8 Отговор
    Всичко казано е много точно. Властта не се интересува от тестовете, вируса и разпространението. От 1-ви юни отварят без 14 дневна карантина. Сами можем да си направим изводите за това, което ще се случи оттук нататък.
  • 13 Петьо Петров

    4 3 Отговор
    Разсмяхте ме+++++
  • 14 Ха ха

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Петьо Петров":

    Е защо пък да давам 27 лв за тест?като до турската граница бензина ми е 5 лв и теста безплатен😂😂😂

    Коментиран от #17

  • 15 Дамзз

    13 0 Отговор
    Защо плащаме за тест на мен ми удържат 8% за здравни осигуровки което над 100 лева всеки месец? На докто и в болница слава Богу ме съм ходил с години.
  • 16 гост

    7 2 Отговор
    Ето го най големият проблем на България:Експерт по национална сигурност много разбира от корона вирус .Допускам ,че проф. Кантарджиев разбира повече от национална сигурност от колкото от вирусология,а Мангъров дава акъл по икономика.Мога много да изброявам,но няма смисъл ,сбъркана работа.
  • 17 Петьо Петров

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха":

    Така е но това са две държави,,политика на оцеляване е при нас,за да могат да смучат повече и повече,но в другите държави има политика на подпомагане,защото от хората идват приходите,а нашите "политикамни" мислят само :"След нас и потоп"!
  • 18 Анализаторр

    3 0 Отговор
    Баце пести за втората вълна!
  • 19 Госあ

    7 3 Отговор
    Българска работа по боковски. Само господ запази България. Абсолютно бутафорни "мерки". Следили контакти 😂 Абе що не публикуват тогава мрежите,както направиха японците.
  • 20 Професора го каза

    2 2 Отговор
    по Евроком - трима с аутопсия, от тях 1 с корона , и той починал от предварително обдишване поради катастрофа. Организирайте се - господата от IT сектора, направете сайт, и всеки който е имал предложения (парични) от властите да ги опише.
  • 21 Добър въпрос

    7 3 Отговор
    задава г-н Слатински. Последица от малкото тестове са не само по-малкия брой заразени. Спрямо този брой заразени се изчислява и процента на излекуваните, който до преди 10 дни въобще не се съобщаваши от Шаба, защото семе на последно място на Балканския полуостров. Сега, когато започва сезонното затишие на вируса започнаха да пеят друга песен - броят на оздравелите бил по-голям от броя на заразените и пак не коментират ниския процент на излекуваните. Вероятно се страхуват да говорят за ефективността на лечението у нас и какви са причините за това. Така, че правилна е бележката на автора, но тя трябва да се доразвие защото зад нея се крият и други факти, оценки и пр.