Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 19:00 8 988 58

Машината на Путин тепърва набира обороти и се настройва за дълга работа

  • путин-
  • русия-
  • машина-
  • политика-
  • владимир путин-
  • управление

Илюзията за избор е най-важната от илюзиите, коронният номер на западния начин на живот

Машината на Путин тепърва набира обороти и се настройва за дълга работа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

"Всъщност само изглежда, че имаме избор" - поразителни по дълбочината и дързостта си думи. Казани преди 15 години, днес са забравени и не се цитират. Но по законите на психологията, това, което е забравено от нас, ни влияе много по-силно от това, което помним. И тези думи, излизайки далеч извън контекста, в който са прозвучали, в крайна сметка се превърнаха в първата аксиома на новата руска държавност, на която са построени всички теории и практики на актуалната политика.

Илюзията за избор е най-важната от илюзиите, коронният номер на западния начин на живот изобщо и западната демокрация в частност. Отказът от тази илюзия в полза на реализма на предопределеността доведе нашето общество до размисъл за своя особен, суверенен вариант на демократично развитие, а след това и до пълната загуба на интерес към дискусиите на тема каква трябва да бъде демокрацията и трябва ли да съществува по принцип.

Разкриха се пътища за свободно държавно строителство, насочено не към вноса на химери, а към логиката на историческите процеси, към "изкуството на възможното". Невъзможното, противоестествено и вървящо срещу историята разпадане на Русия, макар и със закъснение, но беше твърдо спряно. Срутвайки се от нивото на СССР до нивото на РФ, Русия престана да се руши, започна да се възстановява и се върна към своето естествено и единствено възможно състояние на велика, увеличаваща се и "събираща земите си" общност от народи. Нескромната роля, отредена на нашата страна в световната история, не ѝ позволява да напусне сцената или да си кротува в тълпата, не ѝ предлага покой и предопределя сложния характер на руската държавност.

И ето – държавата Русия продължава и сега тази държава е от нов тип, каквато досега не е имало. Оформила се в първото десетилетия на XXI век, засега тя е слабо изучена, но нейното своеобразие и жизнеспособност са очевидни. Стрес изпитанията, които премина, показват, че именно този, естествен модел на политическо устройство е ефективното средство за оцеляване и възвисяване на руската нация не само в близките години, но и за десетилетия, а най-вероятно и за цялото следващо столетие.

На руската история са ѝ познати четири основни модела на държавност, които условно могат да бъдат наречени с имената на техните създатели: държавата на Иван Трети (Великото княжество/Царство Московско и на цяла Русия, XV–XVII век); държавата на Петър Велики (Руска империя, XVIII–XIX век); държавата на Ленин (Съветски Съюз, ХХ век); държавата на Путин (Руска федерация, XXI век). Създадени от хора, ако цитираме Гумильов, “с дълга воля”, които оставят следите си в столетията, тези големи политически машини, сменяйки се една с друга, ремонтирайки и адаптирайки се в движение, век след век осигуряват на руския свят упорито движение нагоре.

Голямата политическа машина на Путин тепърва набира обороти и се настройва за дълга, трудна и интересна работа. Времето, когато тя ще заработи с пълна мощност, е далеч напред, така че и след години Русия ще продължи да бъде държавата на Путин, така както съвременна Франция и досега се нарича "Петата република на де Гол", Турция (въпреки, че сега я управляват антикемалисти) както и преди се опира на идеологията на "Шестте стрели" на Ататюрк, а Съединените щати и досега се позовават на образите и ценностите на легендарните "бащи-основатели". Необходимо е осъзнаването, осмислянето и описанието на системата на Путин на властване и изобщо на целия комплекс от идеи и измерения на Путинизма като идеология на бъдещето. Именно на бъдещето, доколкото истинският Путин едва ли е путинист, както, например, Маркс не е бил марксист. Но това е нужно да се направи за всички, които не са Путин, а биха искали да са като него. Заради възможността за прехвърлянето на неговите методи и подходи в предстоящите времена.

Описанието не трябва да бъде в духа на пропагандата, наша и не наша, а на език, който и руският официоз и антируският официоз биха възприели като умерено еретичен. Такъв език би могъл да стане приемлив за достатъчно широка аудитория, което е именно нужно, доколкото създадената в Русия политическа система е пригодна не само за руското бъдеще, тя явно има значителен експортен потенциал, търсенето за нея или за отделни нейни компоненти вече съществува, нейният опит се изучава и възприема, подражават ѝ както управляващи, така и опозиционни групи в много страни. Чуждестранните политици приписват на Русия намеса в избори и референдуми по цялата планета. В действителност, работата е много по-сериозна: Русия се намесва в мозъците им, и те не знаят какво да правят със собственото си променено съзнание. Откакто след 90-те провалени години Русия се отказа от идеологическите заемки, тя започна сама да произвежда мисли и премина в информационно контранастъпление срещу Запада, европейските и американските експерти започнаха все по-често да грешат в прогнозите си. Те се изненадват и вбесяват от паранормалните предпочитания на електората. Объркани, те обявиха нашествие на популизма. Може и така да се каже, ако думите не стигат.

Между другото, интересът на чужденците към руския политически алгоритъм е разбираем – няма пророк в техните отечества, а всичко, което сега им се случва, Русия отдавна го е предрекла. Когато все още всички бяха залитнали по глобализацията и шумяха за плоския свят без граници, Москва ясно им напомни, че суверенитетът и националните интереси имат значение. Тогава мнозина ни уличаваха в "наивна привързаност" към тези стари неща, които видите ли отдавна са излезли от мода. Учеха ни, че няма какво да се вкопчваме в ценностите на ХIХ век, а трябва смело да пристъпим в ХХI век, където няма да има никакви суверенни нации и националистически държави. Но в ХХI век, обаче, стана по нашия начин: британският Брекзит, американското "Грейт аген", антиимиграционните огради в Европа са само първите точки в дългия списък с проявления на деглобализацията, ресуверенизацията и национализма

Когато на всеки ъгъл възхваляваха интернет като неприкосновено пространство на неограничена свобода, където всичко е възможно и всички са равни, именно от Русия прозвуча отрезвяващия въпрос към оглупялото човечество: “А кои сме ние в световната мрежа – паяците или мухите?” И сега всички се втурнаха да разплитат мрежата, включително и най-свободолюбивите бюрократи, и да уличават “Фейсбук” в съдействие на чуждата намеса. Някога свободното виртуално пространство, рекламирано като първообраз на бъдещия рай, е завладяно и разграничено от киберполиция и киберпрестъпност, кибервойски и кибершпиони, кибертерористи и киберморалисти. Когато хегемонията на "хегемона" не се оспорваше от никого и великата американска мечта за световно господство вече почти се беше сбъднала и на мнозина им се привиждаше края на историята с финалния надпис "народите са безмълвни", в настъпилата тишина изведнъж рязко прозвуча Мюнхенската реч. Тогава тя изглеждаше дисидентска, сега всичко казано в нея изглежда разбираемо от само себе си – от Америка са недоволни всички, включително и самите американци.

Доскоро неизвестният термин от турския политически речник "derin devlet" беше тиражиран от американските медии и преведен на английски като "deep state". На руски се превежда като "дълбоката" държава. Терминът обозначава скритата зад външните, изложени на показ демократични институции жестока, абсолютно недемократична мрежова организация на реалната власт на силовите структури. Механизъм, който на практика действа посредством насилие, подкупи и манипулации и скрит дълбоко под повърхността на гражданското общество, на думи (лицемерно или простодушно) осъждащ манипулациите, подкупите и насилието. Откривайки неприятната "дълбока държава", американците не се изненадаха особено, доколкото отдавна се досещаха за нейното съществуване. Ако съществуват “дълбок” и “тъмен” Интернет, защо да не съществуват “дълбока” и “тъмна” държава”? От дълбините и мрака на тази непублична и неафиширана власт изплуват подготвените за широките маси миражи на демокрацията – илюзията за избора, усещането за свобода, чувството за превъзходство и т.н.

Недоверието и завистта, използвани от демокрацията в качеството им на приоритетни източници на социална енергия, водят до абсолютизация на критиката и повишаването на нивата на тревожност. Критиците, тролове и присъединилите се към тях "зли ботове" образуваха крещящото мнозинство, изтласквайки от доминиращите и позиции достопочтената средна класа, която задава съвсем друг тон. Днес никой вече не вярва в добрите намерения на публичните политици, на тях им завиждат и затова ги смятат за порочни и лукави хора, ако не и за мерзавци. Знаменитите политически сериали от "Босът" до "Къща от карти" съответно рисуват натуралистичната картина на мътното ежедневие на елитите.

На мерзавеца не трябва да му се позволява да стига твърде далеч, по простата причина, че е мерзавец. А когато наоколо (предполага се) са само мерзавци, за възпирането на мерзавците се налага да се използват също мерзавци. Клин клин избива, мерзавец мерзавеца изхвърля... Има широк избор от подлеци и объркани правила, призвани да доведат борбата между тях до горе долу равен резултат. Така възниква благодетелната система от противотежести - динамичното равновесие на низостта, баланс на алчността, хармония на мошеничеството. Ако някой все пак се заиграе и започне да се държи не като хората, бдителната дълбока държава се втурна на помощ и с невидима ръка завлича отстъпника на дъното.

Няма нищо страшно в представеното изображение на западната демокрация, достатъчно е леко да се измени гледната точка и отново няма да е страшно. Но вкусът остава и западният жител започва да върти глава в търсене на различни образи и начини за съществуване и вижда Русия. Нашата система, както и всичко руско, разбира се, не изглежда изящно, затова пък е по-честна. И макар че не за всички думата "честно" е синоним на "по-добро", то не е лишена от привлекателност. Държавата при нас не се дели на "дълбока" и "външна", тя се гради монолитно, в всичките си части и прояви навън. Най-бруталните конструкции на нейния силов скелет се виждат върху фасадата, без да са прикрити от някакви архитектурни излишества. Бюрокрацията, даже когото хитрува, го прави не особено старателно, сякаш се ръководи от девиза "нали всички са наясно с всичко".

Високото вътрешно напрежение, свързано с удържането на огромните нееднородни пространства и постоянното пребиваване в центъра на геополитическата борба, правят военно-полицейските функции в държавата изключително важни и решаващи. Традиционно не се крият, а напротив, демонстрират се, доколкото Русия никога не е управлявана от търговци, смятащи, че военното дело е по-долно от търговията и съпътстващите търговците либерали, чието учение е построено на отрицанието на всичко, което дори и малко е "полицейско". Няма кой да прикрие истината с илюзии, срамежливо скривайки на втори план и криейки по-дълбоко иманентното свойство на всяка държава – да бъде оръжие за защита и нападение.

В Русия няма "дълбока държава", затова пък има дълбок народ.

На гланцовата повърхност блести елитът, който век след век въвлича народа в някакви свои мероприятия – партийни събрания, войни, избори, икономически експерименти. Народът участва в тях, но някак си дистанцирано, не се показва на повърхността, живее съвсем различен живот в дълбините. Двата национални живота, повърхностен и дълбок, понякога живеят в противоположни посоки, понякога съвпадат, но никога не се сливат. Дълбокият народ винаги си е знаел интереса, недосегаем е за социологическите проучвания, агитациите, заплахите и другите способи за пряко изучаване и въздействие. Разбирането как мисли и какво иска, често идва внезапно и късно, и не при тези, които могат да направят нещо. Малцина анализатори биха се наели да определят точно равен ли е дълбокият народ на населението или е част от него и ако е част, то каква именно? По различно време той е бил определян ту като селски, ту като пролетарски, ту безпартиен, ту хипстърски, ту на държавна хранилка. Понякога решават, че той е измислен и не съществува в реалността, започваха някакви галопиращи реформи без да се съобразяват с него, но бързо си разбиват главите в него, стигайки до извода, че "все пак нещо такова има”. Той неведнъж отстъпва под напора на свои или чужди завоеватели, но винаги се завръща.

Със своята гигантска супер маса, дълбокият народ създава неопредолимата сила на културната гравитация, която съединява нацията и привлича (притиска) към земята (към родната земя) елита, който от време на време се опитва космополитно да запърха. Народността, каквото и да значи, предшества държавността, предопределя формата ѝ, ограничава фантазиите на теоретиците, води практиците към определени постъпки. Тя е мощен магнит, към който неизбежно се скупчват всички без изключение по политическата траектория. В Русия можеш да започнеш с каквото си искаш – с консерватизъм, социализъм, либерализъм, но винаги на края има приблизително едно и също. Тоест, това, което и сега съществува. Умението да чуваш и да разбираш народа, да го виждаш, да виждаш дълбочината му и да действаш съобразно с това е уникалното и главно достойнство на държавата на Путин. Тя е адекватна на народа, а това означава, че не е подложена на претоварването на насрещните течения на историята. Следователно тя е ефективна и дълговечна.

В новата система всички институции са подчинени на основната задача – доверително общуване и взаимодействие на върховния управник с гражданите. Различните разклонения на властта се събират в личността на лидера, с разбирането, че те не са ценни сами по себе си, а само с това в каква степен осигуряват връзката с него. Освен тях, заобикаляйки формалните структури и елитните групи работят и неформални начини за комуникация. А когато глупостта, изостаналостта или корупцията създават пречки в линията за връзка с народа, се предприемат енергични мерки за възстановяване на чуваемостта. Заетите от Запада многостепенни политически структури в Русия се смятат отчасти за ритуални, създадени повече заради това, да бъде "като при другите", за да не се набива толкова на очи спецификата на нашата политическа култура, да не дразни и да не плаши съседите ни.

По същество, обществото се доверява само на първото лице. Новото е, че държавата не игнорира този факт, а се ръководи в действията си от него. Би било опростяване да свеждаме темата до прословутата "вяра в добрия цар". Дълбокият народ съвсем не е наивен и едва ли смята добродушието за царско достойнство. По-скоро може да мисли за правилния управник същото, което Айнщайн казва за бог: “Изострен, но не и злонамерен”. Съвременният модел на руската държава започва с доверието и се крепи на него. В него е основната разлика от западния модел, култивиращ недоверие и критика. Нашата нова държава ще има дълга и славна история в новия век. Тя няма да бъде сломена. Ще постъпва по своему, ще получава и ще запазва първите места във висшата лига в геополитическата борба. С това ще трябва рано и ли късно да се примири всеки, който смята, че "Русия ще трябва да промени поведението си". Защото само изглежда, че те имат избор.

автор: Владислав Сурков, превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    87 18 Отговор
    Русия върви напред и нагоре, а НИЕ ПРАВИМ ЧУШКОПЕК.🤣
    Кой каквото може, това прави.🤣🤣🤣
  • 2 Вова император

    89 15 Отговор
    Скоро ще ви стане ясно, че Вова е ИНСТИТУЦИЯ и след Вова, пак ще дойде вова, по-млад и по-висок. От Владивосток на Гибралтар, учете руски, ще ви трябва.

    Коментиран от #7, #8, #9, #20

  • 3 Йосиффф

    10 57 Отговор
    ХАРЕСВАХ ГО ,НО ОТКАКТО РАЗБРАХ ЧЕ ПРИЯТЕЛ С КЛАУС ШВААБ СЕ ОТВРАТИХ.

    Коментиран от #40

  • 4 истина е

    75 12 Отговор
    Срещу силен вятър се опи-кай , но с Русия не си играй !
  • 5 Четник

    39 6 Отговор
    Щом го е казал товариш Сурков,значи е истина на 100%.
  • 6 ЖУЖЕ

    9 66 Отговор
    ЩЯЛ ДА ВРЪЩА СССР, АКО ИМ ОСТАНЕ НЯКОЙ СЛЕД К19?
  • 7 Де Факто

    70 16 Отговор

    До коментар #2 от "Вова император":

    Руснаците имат много хубава маршова песен "Красная Армия всех сильней" .Тя говори всичко, и е добре Ганьо да се поучи.Има какво да научи.

    Коментиран от #22, #38

  • 8 Скорпи

    15 38 Отговор

    До коментар #2 от "Вова император":

    Руският сме го учили до 10 клас и може да се каже че го знаем,но ти редовно си пий хапчетата...

    Коментиран от #54

  • 9 Шпек

    62 9 Отговор

    До коментар #2 от "Вова император":

    Император Путин е войник от старата школа разузнавачи от КГБ.Работил е в Германия и напълно наясно със западния политически ,военен и финансов ресурс и докъде могат да стигнат.За Запада той е удобен лидер на Русия,защото ако дойдат на власт хардлайнерите първото нещо е да заличат Украйна докато Урсула събере кворум за санкции против военното крило на Кремъл след Путин.
  • 10 Zrock

    60 7 Отговор
    Голата истина. Отлична статия.
  • 11 Седесарят.

    42 1 Отговор
    Рф ,не е Люксембург,Това е сложна държава с много националности,и етнически групи..Путин,задвижи машината за контрол.,което е нужно за Русия,и за целия свят..Да ги впряга в работа руските.Това е единствения майсторски ход на шахматиста..По 10 ч.на ден.6 дни в седмицата..
  • 12 ЛилиПутин

    12 53 Отговор
    България за рубашките е рай
    В Раша мрат и паметници в БГ им строят
  • 13 hh88

    60 6 Отговор
    Има 3 държави в света, които никога не са били завладявани и управляани от други. Русия, Англия и Турция. Хората в тези държави са с различен манталитет, те горди и с голямо национално самочувствие. Просто другите хора не ги разбират.

    Коментиран от #18, #42

  • 14 Боко шофьорчето

    36 2 Отговор
    А машината на Боко, ще се счупи на 4-ти април и кардана, ще му влезе в ...
  • 15 Майна.

    55 9 Отговор
    СТРАХОТНА СТАТИЯ. ВЕРНИ СА ДУМИТЕ,, КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА...,, ..ТОВА Е РУСКИЯТ ДУХ , ДОСТОЙНСТВО И ДУША...А МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ И НАША ОПОРА, КАТО БРАТСКИ НАРОД..

    Коментиран от #48

  • 16 Доцента

    10 35 Отговор
    Много глупава логика на автора.Да няма избори,а управляващата каста сама да си назначава управници.Ако си монтьор,умираш монтьор.Ако си син на монтьор ставаш монтьор.Ако си син на президент ставаш мекере и после политик,но не и монтьор.Затова трябва да има възмездие и децата на потомствените комунисти да нямат право да заемат висши постове а родителите им съдени като служители на птестъпния ком6нистически режим
  • 17 Рап

    15 25 Отговор
    Поредният лизач! Тези хора наистина си мислят,че народа им няма да реагира! Руснаците са борбени хора ,дано имат куража да им натрият носовете на тези самозванци !
  • 18 Стефан Добрев

    9 35 Отговор

    До коментар #13 от "hh88":

    руснаците са били почти 300 години владяни от татаро–монголите
    УМНИКО!

    Коментиран от #21, #23

  • 19 2021

    42 8 Отговор
    Турция и Англия са били победени.Потърсете архивни документи ,които старателно тези две противни държави крият.Англия в момента е изоставена от всички.Няма колонии няма крадене.Турция напразно се опитва да превзема някои мюсюлмански племена.Няма също успех.Но Русия се възроди след всички предателства, след ПСВ и особено след ВСВ.Владимир Путин е най-уважаваният Президент в света.Много добре познава фалшивите сащ и ЕС/по-точно Евро/Еврогейските страни.Няма да мине номера на нито един еврогейски народ ,/за тъпите сащ въобще няма нужда от коментар/.За голямо съжаление от Велика България през Трите Царства не остана нищо.За това не е виновен Путин и Русия.Нашите Царе бяха силни,умни политици от висша класа .Какво имаме сега -от 09.09.1944 г. пропаднали престъпници като Г. Димитров, Масона В. Коларов.Тодор Живков се опита да направи нещо но измислените партизани не му позволиха .Дойде мошеника Иван Костов, Филип Димитроов на антидепресанти/според лекуващите го психиатри/,суетния евреин Станишев, Царя който беше обкръжен от предатели,и стигаме до предателя Бойко Методиев Борисов.Е, как тази изключителна страна с много умен ,образован ,трудолюбив народ да върви напред?!Ами няма.Има дата 04.04.2021 г. Мислете!Не се продавайте за 30 сребърника.
  • 20 да питам

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Вова император":

    Комплекси ли усещам ? "по-млад и по-висок" 🤭😁🤭

    Коментиран от #41

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 hh88

    32 1 Отговор

    До коментар #18 от "Стефан Добрев":

    Спокойно, пич. Много се пениш. Само да ти кажа, че когато монголите са владели тези територии, все още не е имало държава Русия. Явно не си много наясно с историята. Същото се отнася и за правописа. Да не си от "маалата"?
  • 24 да питам

    2 27 Отговор
    Абе , некой виждал ли е Путя на живо ? Скоро .. или кюти у бункера ?
  • 25 ха ха хаааа

    2 9 Отговор
    Поглед.инфо сайт ....⭐⭐⭐
  • 26 Бай Шиле

    29 0 Отговор
    Добре,че статията е по дълга ,та Сашко Йорданов не може да я прочете.Иначе щеше да се изкаже.
  • 27 Хехе

    7 21 Отговор
    Статията е тип бла-бла.Песнопенията за великия руски дух, великите руски политици и великата сила трябва да спрат в момента, в който видят онази руска бабка от един вчерашен руски клип от мрежата.Тя каза простичко - Мой муж имеет пенсия 5800, а у меня -6200.... РУБЛИ!!!
    Който може - да смята , който иска захаросани приказки - да чете!
  • 28 Винету

    5 22 Отговор
    Най-странното е че такива малоумници пишат такива статии и си въобразяват че някой нормален човек ще им повярва.
  • 29 не може да бъде

    22 1 Отговор
    Виждам,че тук доста хора не знаят кой е Владислав Сурков,а се опитват да се изказват компетентно-това показва колко са нясно с процесите в Русия.Аз считам,че ние трябва внимателно да следим какво става по много причини!Считам казаното от Сурков за вярно в голяма степен -Русия тепърва ще набира обороти както се казва,а както знаем руснаците бавно запрягат,но бързо яздят!?От това което знам за Русия в момента мога да кажа напр.че икономическият фундамент,необходим за бъдещият добър жизнен стандарт вече е положен и резултатите ще започнат да се усещат ако не тази година ,то от следващата!?Това ,кото се прави в образователнието и здравеопазването /там има здравеопазване -за разлика от нас!/също е ,според мен,предпоставка за оптимизъм!За военната сила няма нужда да се коментира.Ако някои противници на Русия не превъртят от тези перспективи и не се опитат да я нападнат,до 5-6-7 години ще имаме ясно видима престава какво се е случило!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иванов

    19 4 Отговор
    " Машината на Путин тепърва набира обороти и се настройва за дълга работа." Това съответства напълно на пресказанията на баба Ванга, а каквото е казала все се е сбъднало.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Жулиен Гаков

    23 2 Отговор
    Тези млади и и вероятно - полуграмотни дечурлига по площадите на Русия не помнят времето на горбачов и елцин( малка буква) и си мислят , че като махнат Путин и дойдат американците , от небето ще падат кравайчета! Не ! Просто Русия ще изчезне от картата!!! Затова ОМОН-ците да млатят яко по зелените им тикви и Русия - будет!
  • 35 SS62

    18 1 Отговор
    Подценяването,пренебрежитените изказвания и сатанизирането на Русия няма да доведат до нищо добро. За съжаление това правят и българските "политици". За мен Русия е единствената страна която има неограничен потенциал за развитие. Но Запада не може да и го "прости". Също и самостоятелната политика. Жалкото е че и България застана в тази кохорта,а не трябва
  • 36 Дрън дрън

    16 2 Отговор
    Първо и ние и те сме славяни.Трябва да имаме взаимно уважение един към друг.И да си помагаме а не да си пречим ,Сигорен съм че към нас са положително настроени братушките.
  • 37 Чудя се

    1 8 Отговор
    Само не знам как ще се справят с тълпите имигранти след тази статия.
  • 38 даааа

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "Де Факто":

    Нали знаеш че сме ги побеждава ли .велик е нашият войник.
  • 39 Outfielder

    0 8 Отговор
    Демагога Суров ,когото Вова уволни като свой помощник по украинските въпроси,драпа да се върне на горната палуба.
    Ето какво казва един известен критик за демагогия
    „Човек, който проповядва доктрини, за които знае, че са неверни, на хора, за които знае, че са идиоти.“
  • 40 Вовка е чел Изкуството на войната

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Йосиффф":

    Където е написано:Дръж приятеля си близо а Врагът ОЩЕ ПО БЛИЗО....
  • 41 Ми то до мен живей един висок

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "да питам":

    1.5 и тежаш 45 кила ама кара джип с 23 цола жанти и на половин метър от земята..... Га вова го видиш качен на такова мепесе първо на мен са обади.... Черпя лимонада.
  • 42 Така ли?

    0 6 Отговор

    До коментар #13 от "hh88":

    Само да ни припомниш кой е завладявал САЩ?

    Коментиран от #43, #46

  • 43 Винету

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "Така ли?":

    Ние. Индианците
  • 44 Варненец

    8 3 Отговор
    Русия не е нов тип социален модел, а най-добрият възможен - националната държава, най-доброто от известното като политически модел досега в света. По този път се движат Китай/№1 в света/ , Виетнам, Турция, Иран. Всички те имат най-голям прираст в БВП, единство на народите си и сведена до мин престъпност и корупция. КНДР и САЩ са еднакво лоши социални модели.

    Коментиран от #45

  • 45 Нарича се диктатура

    0 4 Отговор

    До коментар #44 от "Варненец":

    Забрави само Северна Корея.
  • 46 hh88

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "Така ли?":

    Как кой, това е английска колония до преди 200 години. Ако гледаме след войната за независимост, то по тази логика и БЮРМ никой не ги е завладявал.

    Коментиран от #51

  • 47 1234

    1 1 Отговор
    Русия все още впряга.
  • 48 ФАКТ

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Майна.":

    ,,,м да Русия е Велика страна само дето на два пъти я спасяват Русия и Англия за да не изчезне..говорите за Русия като че все едно сте Руснаци а не Българи...като толкова харесвате Русия защо не съм чул Българин да ходи да работи в Русия или пък да ходи на екскурзия там..нали уж върви нагоре и напред..???да не говорим че вече 150 години сме техни роби..техни агенти ни управляват тяхната история учим... затова сме и на това положение.а вие ги харесвате..един вид обичате поробителя си..Браво..защо направо не се изнесете в русия/....щом толкова ви харесва...никой не ви спира..ще си живеете като принцове там....мхм ..дааа.....цял свят върви на запад..ние се искаме скапаната Русия..що за сбъркан народ сме в тази държава не знам...
  • 49 ФАКТ

    3 3 Отговор
    ,,,м дa Руcия e Вeликa cтрaнa caмo дeтo нa двa пъти я cпacявaт Америка франция и Aнглия зa дa нe изчeзнe..МХМ.гoвoритe зa Руcия кaтo чe вce eднo cтe Руcнaци a нe Бългaри...кaтo тoлкoвa хaрecвaтe Руcия зaщo нe cъм чул Бългaрин дa хoди дa рaбoти в Руcия или пък дa хoди нa eкcкурзия тaм..нaли уж върви нaгoрe и нaпрeд..???дa нe гoвoрим чe вeчe 150 гoдини cмe тeхни рoби..тeхни aгeнти ни упрaвлявaт тяхнaтa иcтoрия учим... зaтoвa cмe и нa тoвa пoлoжeниe.a виe ги хaрecвaтe..eдин вид oбичaтe пoрoбитeля cи..Брaвo..зaщo нaпрaвo нe ce изнeceтe в руcия/....щoм тoлкoвa ви хaрecвa...никoй нe ви cпирa..щe cи живeeтe кaтo принцoвe тaм....мхм ..дaaa.....цял cвят върви нa зaпaд..ниe ce иcкaмe cкaпaнaтa Руcия..щo зa cбъркaн нaрoд cмe в тaзи държaвa нe знaм...

    Коментиран от #50

  • 50 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "ФАКТ":

    Глупости.
    Самото съществуване на САЩ като независима държава, би било под въпрос, ако руската императрица Екатерина втора би взела решение за съдествието на Англия в укротяването на американците в борбата им срещу колонизаторите. Екатерина с презрение отхвърли това предложение на британцате и в последствие заела неутрална позиция. Ако би пожелала, нямаше и да има независима Америка. Поне тогава.
  • 51 пак не позна

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "hh88":

    Това щеше да е вярно, ако индианците бяха изгонили всички колонисти и бяха основали собствена държава. Обаче точно колонистите са основали САЩ и са се отделили от държавата майка Англия.

    Коментиран от #55

  • 52 джамбо

    0 0 Отговор
    Русия си е една голяма скука. Оставете ги да си скучаят.
  • 53 джагароф

    1 0 Отговор
    Много хубава статия за "дълбокия народ". Обяснява всичко - история, философия, политика, икономика, манталитет ... Всъщност нямаше да е зле да отговори на един прост въпрос - защо аджеба една малка страна като Финландия, или пък другите скандинавски съседи имат такъв жизнен стандарт, за какъвто руснаците само могат да си мечтаят. Като се има предвид, че Русия е най-голямата в света, с неизмерими природни ресурси. Иначе такива "научни" статии можем да си печатаме до безкрайност, но нещата няма да се променят.
  • 54 Възмотен си

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Скорпи":

    явно си вече на другият бряг...
  • 55 чук

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "пак не позна":

    Индианците ... да. Щяха да имат голяма успех като държава, произвеждаща мъниста и внасяща алкохол, пушки, влакове, телеграфи, писменост и какво ли не.
  • 56 Тесла

    2 0 Отговор
    Като четях статията ме наду един смях.....
  • 57 Ромуел

    1 0 Отговор
    В момента руската икономика работи на принципа на бананова република.Изнасят се само суровини и първичен материал,и никакв готов промишлен продукт.
    Демек страна от третия свят.
  • 58 Магарчо

    0 0 Отговор
    Будет