Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 14:35 6 929 37

Ваксинацията в България: защо се забързаха

  • ваксини-
  • ваксинация-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • болници-
  • опашки

На много места се извиха опашки, а планът на Борисов е 10 000 ваксинирани на ден. Ще проработи ли?

Ваксинацията в България: защо се забързаха - 1
Снимка: БГНЕС

Ако темповете на имунизация срещу COVID-19 в България се движеха със скоростта и методичността на джипката на Борисов, работата щеше да върви по-бързо. Но близо два месеца след началото на процеса са направени около 135 000 ваксини, а една пета от имунизираните са получили и втора ваксина. Според базата данни на Euronews, ваксинирани са 0,4% от населението. Тоест, България не може да отлепи от опашката. В Гърция броят на ваксинираните е четирикратно по-висок. В съседна Сърбия хората, получили поне една доза от ваксината, са 9,2% от населението на страната, а в Турция - 6,2%.

Дотук с плана

Информационната система за записване за ваксиниране е обещана за 3 март. Уверенията на здравния министър проф. Костадин Ангелов гласят, че всеки, който иска, ще може да запише час в някой от 318-те ваксинационни кабинети, а желаещите ще могат да посочват предварително с коя ваксина искат да бъдат ваксинирани. Това с предпочитанията обаче ще трябва да бъде отложено за края на март, когато се очаквало да пристигнат около 500 000 ваксини. Преди два дни управляващите и Националният оперативен щаб (НОЩ) просто зарязаха Националния ваксинационен план с неговите пет фази и пуснаха свободно ваксини на AstraZeneca за желаещите да се ваксинират. Ако някой предпочита ваксините на Pfizer или Moderna, може да се запише във ВМА - когато пристигнат, ще му се обадят.

До този обрат се стигна, след като на работно съвещание с НОЩ миналата седмица премиерът Борисов разпореди ваксинация с ускорени темпове. Искам минимум по 10 000 души на ден да се ваксинират, заяви той. В резултат бяха пуснати т.нар. зелени коридори за всички желаещи да получат ваксина срещу COVID-19. Опашки се извиха в София и други големи градове, където хората се наредиха от рано сутринта, а от днес, понеделник, активно се включват и личните лекари. На “игла” джипитата ще получават по 10 лева, като сами ще решават кога да ваксинират желаещите. По всяка вероятност това ще става в извънработно време, за да няма смесвания с болни пациенти. Знаем, че след поставяне на ваксината човек трябва да остане под наблюдение поне 20 минути, а това е трудно осъществимо предвид претъпканите чакални на личните лекари. Подготвени са и списъци, за да не се похабяват ваксини - макар ваксината на AstraZeneca да има по-голяма трайност от тази на Pfizer и да се съхранява в обикновен хладилник, организацията все пак е от значение.

Разкриват се и денонощни ваксинационни пунктове в областните градове, а с AstraZeneca ваксинират и районните здравни инспекции. Ваксинират се всички, без значение дали са здравноосигурени или не, срещу което получават картонче с дата за втората доза и номера на партидата на поставената им ваксина. На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има формуляр, където всеки може да съобщи за нежелани странични реакции след ваксиниране. Досега само 153-има са съобщили за такива. В големите градове някои лични лекари решиха да се възползват от възможността пациентите им да се ваксинират в центровете и обявиха, че няма да имунизират срещу COVID-19. В малките населени места обаче, където такава възможност няма, тежестта пада върху джипитата.

Защо се забързаха

Изглежда управляващите най-сетне проумяха, че ако активните работещи хора не се ваксинират максимално бързо, икономиката ще изпадне в ступор. Успехът на ваксинацията може да се окаже и залог за предстоящите след малко повече от месец парламентарни избори. Темповете на ваксиниране са и условие за разхлабване на мерките. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече препоръчаха на своите членове и техния персонал да се ваксинират. Неофициално някои бизнеси започват да предупреждават работещите, че ако искат да останат на работа, трябва да си поставят ваксина.

Решението за “зелените коридори” се оказа и някакъв изход от ситуацията, при която мнозина от определените за първите фази на ваксинация професионални гилдии не пожелаха да се ваксинират. Сред учителите например едва 24% заявиха желание за имунизация. Впрочем, дори и да се случи чудо и на денонощие наистина да се ваксинират по 10 000 души, до края на лятото имунизираните пак няма да са повече от 2 милиона. А това е много далеч от заветните 70% от населението. Може би трябва да включат в мобилните екипи за ваксинация и джипката на Борисов.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    107 15 Отговор
    Защото има и бонуси за по бързо намаляване на населението, има квоти и срокове за изпълняване

    Коментиран от #35

  • 2 Румен

    83 17 Отговор
    Айдеее, бръкнааа у ДНК на милиони шушомиги. Нека тиквата публично се ваксинира под наблюдението на Васил Божков

    Коментиран от #28

  • 3 Султан

    26 63 Отговор
    Как по-лесно да ви го обясним, а Дойче Шмеле? Първо нямаше достатъчно ваксини, второ нямаше на кой да ги сложим. Тук не вярват , че има Ковид или той просто се лекува с чай и аспирин, питайте МангАров...

    Коментиран от #27, #34

  • 4 НЯМА УГОДИЯ

    40 10 Отговор
    СЕГА ПЪК, ЗАЩО СЕ ЗАБЪРЗАХА?
  • 5 честен ционист

    61 12 Отговор
    Щото усещат, че без ваксина нема да могат да избегат от Кочината.
  • 6 абг

    72 17 Отговор
    Не вярвам да са намерили 135 хиляди ненормалника да се "ваксинират", отново лъжи.

    Коментиран от #7

  • 7 честен ционист

    11 48 Отговор

    До коментар #6 от "абг":

    Чакай да дойде и Спутника, тогава Ганчо ще покаже истинската си същност на комунист, ще заголи буза за петолъчката.

    Коментиран от #11

  • 8 Мохамед

    79 17 Отговор
    Бързането е да се впръска в хората ваксината-убиец АстраЗенека, която за възрастни хора над 55 години има смъртност от 50%, като целта на Борисов е да убие колкото се може повече пенсионери, за да не изплаща пенсии от почти доведената до Фалит България.
    Няма ваксинирани, няма МИЛИАРДИ от ЕС, с които Борисов да се дотътри до изборите преди Фалита на Държавата.

    Коментиран от #17

  • 9 БОРИСОФ

    44 7 Отговор
    Е СТРАХЛИВ НЕ АДЕКВАТЕН ЛОШ РЪКОВОДИТЕЛ, МИСЛИ САМО ЗА СЕБЕ СИ И СВОЕТО ОБКРЪЖЕНИЕ.
    НИКОГА НЕ СЛУША ДРУГИТЕ И СЕ
    МИСЛИ ЗА СВЕТА ВОДА НЕ НА ПИТА.
    ТОЙ Е ЕГОЙСТ И НАХАЛЕН. ПИСНА
    МИ КАЗАХ ГО. ТОВА КОЕТО МИСЛЯ.
    НО НЕ СЪМ СПОКОЕН....
  • 10 Пак тези от ДВ

    35 1 Отговор
    Любимото на ДВ е, да си задават въпроси и после сами да си отговарят. После им вярвайте....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МАНГЪРОВ

    20 30 Отговор
    ЦЯЛА ГОДИНА МРЕМ КАТО МУХИ. ЧАКАХМЕ ВАКСИНА ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ И ЗАЖИВЕЕМ НОРМАЛНО, КОЙТО Е ОСТАНЛ ДЕ. КОЙТО МИСЛИ ЗА СЕБЕ СИ И БЛИЗКИТЕ СИ - ТИЧА ПРЪВ ДА СЕ ВАКСИНИРА. ДЕБИЛИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ПОВИШАВАТ СМЪРТНОСТТА. ИЗБОРА Е НА ВСЕКИ! В ИЗРАЕЛ КАТ 5 МИЛИОНА СЕ ВАКСИНИРАХА А ОНИЯ С ПЛИТКИТЕ И ЧЕРНИТЕ ДРЕХИ НЕЩАТ И ПОТДЪРЖАТ ОЩЕ ЗАБОЛЯВАЕМОСТТА.?

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Честито

    47 10 Отговор
    Чрез липсата на свободен избор за ваксиниране, Борисов упражнява контрол върху нацията. Толкова е просто. Някой му шушне на ушенце, че прави голяма грешка и затова се разбърза. Сега важи принципа, идеята: " Повече пътища и магистрали, повече помощи за бизнеса, повече ваксини, щото...идват избори!Българи, да не ме забравите в деня, в който трябва да дадете своя глас за МЕН!" Жива манипулация е това.
  • 14 гост

    50 13 Отговор
    Оставка . Гласувайте против ГЕРБ .
  • 15 Лелеле

    22 6 Отговор

    До коментар #12 от "МАНГЪРОВ":

    Ти пък какво си чакал, може би да покажеш простотията си. Лъжец.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ахахаах

    12 21 Отговор

    До коментар #8 от "Мохамед":

    Ти направо изперка! Къде видя проучване 50% от ваксинираните с астрата да са починали?! Абе ти нормален ли си?!

    Коментиран от #25

  • 18 Обяснение

    28 9 Отговор
    Всичко е борба за гласоподаватели! На тиквите също им трябват. Бабите по селата трябва да са ваксинирани, за да идат да гласуват. Иначе няма кой. Жипката обикаля заради бабите. Нормален човек не би се впечатлил от малоумщините на тиквата!
  • 19 боко

    26 5 Отговор
    Много поръчаха от един вид, а и комисионната...
  • 20 Не сме роботи

    39 7 Отговор
    Не сме роботи, че да се подчиняваме на всяка една команда. Мислите си, че като имате пари и власт, сте по разумни и ще ни казвате кое правилно и кое не. Смешки!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    25 3 Отговор
    Колко процената от ромите са ваксинирани?

    Коментиран от #29

  • 23 Тъй

    17 6 Отговор
    В САЩ Флорида в големи търговски вериги дават ваучер за 125 долара на ваксиниран. А у нас кога...
  • 24 Хоху

    27 3 Отговор
    Ключовата дума е 10 лв на "игла"
  • 25 Щом си

    22 5 Отговор

    До коментар #17 от "Ахахаах":

    такъв защитник на ваксинирането, припкай да се боднеш. Има много по - умни от тебе да преценят кое е истина. А аз се позовавам на Нюрнбергската конвенция от 1947г. и тази от 2005г.
  • 26 диктатура

    26 7 Отговор
    Бързат щото се набълбукаха със АстраЗелка на далавера с комисионни, а цял свят има отрицателно мнение за тая ваксина. Крият истината от народа и налагат диктаторски използването и . И мисирките калвът ли калвът. Нищо не се е променило от комуната , терор, натиск, заглушени медии, заплахи, лъжи, кражби и демагогия.
  • 27 бъгарин

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Султан":

    Нямаме и прилепи много,много...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мимишко

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Николко.Ваксинирани роми ще има точно през 3021 година.
  • 30 незнайко

    5 1 Отговор
    Интересно, откъде идва израза КАТО ОВЦЕ ???
  • 31 Разбирач

    6 0 Отговор
    Ами Борисов кога ще се ваксинира
  • 32 ПРЕДАТЕЛИ

    7 0 Отговор
    ГЕРБАВИ ........само за една година са направени над 200 покупки на земи около минерални извори и всички те са от израелски фирми
  • 33 Терминатор

    0 2 Отговор
    Да има какво да питат тъпанарите
  • 34 ттт

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Султан":

    Точно с това се излекува. Три литра чай в денонощие (не е лесно), аспирин и всевъзможни витамини. Иначе личната лекарка въобще отказа да се занимава с мене.
  • 35 селтак

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Ми логично е,на есен требва да се изплатат първите втори пенсии!
  • 36 Хмммммм

    4 0 Отговор
    Ако не се разбързат, още преди да са ваксинирали 25% от населението имунитета на първите ваксинирани ще изчезне и ще трябва да се ваксинират отново и така никога няма да се постигнат заветните 70% имунизирани.
  • 37 Каква е ползата от ТАЗИ ваксина

    3 0 Отговор
    Да, точно от тази, за ковид.
    1.никой не знае колко време ще действа
    2.ти оставаш разпространител на вируса
    3.по нищо не се отличаваш, като поведение от неимунизираните, т. е. маски и др.
    4.евентуално ще прекараш по леко второ заразяване, ма не е сигурно
    Мога още много да изброя, но няма смисъл