Last news in Fakti

7 Януари, 2013 08:03 4 974 20

Тревога! България през отминалата година

  • новородени-
  • раждаемост-
  • ин витро-
  • деца

Тревога! България през отминалата година

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изминалата 2012г. беше динамична година за нашата родина. Белязана бе от различни обществено значими събития, които оставиха своя отпечатък върху нашата история. За пореден път снахме свидетели на множество политически и икономически сътресения и скандали.  Криминалните прояви на българската психика отново ни изненадаха, а редом с тях и вандалските изяви. Разделихме се с много светли български личности и се вълнувахме от живота на много звезди, които правеха поредица от „гафове“...“Жълтото“ не ни пропусна и този път.

Регистрирахме и поредните проблеми в сферата на образованието, здравеопазването и културата.

Не ни се разминаха и природните бедствия -  няколко наводнения, горски пожари и земетресения.

Всички тези събития можем да съотнесем и към и крайният вариант на демографкото положение в страната. Именно то е и най-притеснителното, защото не е прецедент, а израз на своеобразна тенденция.

Ето какви са проблемите:

1.       Рекордно ниски  нива на ражаемост

През отминалата година България се сдоби с рекорно нисък брой пеленачета. От края на втората световна война насам 2012г. е годината с най-ниска раждаемост в историята на страната ни. По данни на Института за изследване на населението и човека към БАН бройката им е 62000, което е с 9 хил. по-малко от предходната година. Това обаче, не е проблем само за нашата страна. Преброяването на населението в световен мащаб показа същото.

2.       Влошаване възрастувата структура на обществото

Демогравската възрастова пирамида у нас от години е обърната . Застаряващото население се множи са сметка на младото. Нещо повече – силно занижен е броят на жените в репродуктивна възраст.

3.       Рекордни нива на бедност сред децата

Според изследване на УНИЦЕФ България се нарежда на почетното четвърто  място по детска бедност в световен мащаб. Изследването е проведено в 35 страни, като за основен показател се счита доходът на домакинствата .Ако той е под 50% или равен на този, който е средният за страната , говорим именно за бедност. Този показател показва,че в родината ни над 17% деца живеят оскъдно. Най-много бедни деца има в Румъния  и Сащ, а най-малко в Холандия, Кипър и Норвегия. 

Причини:

Демографската ситуация в страната ни далеч не е цветуща, но като фактори, обуславящи я, можем да изредим редица явления с обществено значим характер.

Икономическата криза спомогна значително за стесняването на българската икономика, намаляване броя на заетите лица и увеличаване на безработицата сред всички възрастови групи и особено сред по-младото население. Това доведе до трансформация на жизнения цикъл на отделния индивид – по-късно започване на работа, създаване на семейство и отглеждане на деца. Освен това много семейства дори се отказаха от идеята за създаване на потомство по чисто икономически причини. Неблагоприятното финансово положение на домакинствата действа като принудителем механизъм, който постепенно задава нова посока на жевеене сред индивидите и пренареждане на приоритетие. Именно доходите са тези, които обуславят и рекордно високите нива на детска бедност. От една страна, важна роля има делът от БВП, който се отделя за подпомагане на домакиствата. У нас той е почти два пъти по-нисък в сравнение с този в ЕС. От друга страна обаче, от значение са и етническите малцинства, живеещи на територията на страната ни. Тяхната дезинтегрираност предопределя генериране и акумулиране на редица проблеми за цялата обществена системност.

Все повече се говори,че в България професионалната реализация е много трудна или почти невъзможна. Това от своя страна доведе до силна емигрантска вълна от български граждани, отправящи се на дълъг път в търсене на собственото си щастие. Тези, които останаха, все повече се убедиха в горепосоченото, което допълнително спомогна за отказването им от идеята за създаване на наследници. В българската народопсихология дълбоко залегна схващането „защо да раждам деца, ако не мога да им осигуря добър живот“.

Тук е интересно да се захванем за понятието „добър живот“.

Мнозина тълкуват това понятие като своеобразен израз на качеството на живот. Редица изследвания по темата от своя страна показват,че показателите, характеризиращи качеството на живот,в нашата страна са занижили своите стойности. Това разбира се, е израз и на неадекватното функциониране на различни сфери на обществения живот – образование, пазар на труда, здравеопазване, култура, отбрана и т.н. И говорейки за здравеопазване, неминуемо трябва да отбележим, че проблемите, свързани с  него, са и предпоставки за детската смъртност. В България през последното десетиление стойностите на детската смърност не са критични, но определено не са и сред най-ниските, което също е тревожно.  Мнозина изследователи изказват мнение, че нивата на детска смъртност у нас са силно повлияни и от етническите малцинства и в частност ромското население. Ниската здравна и полова култура сред тази група  обуславят, от една страна, високата разждаемост, но от друга – високата детска смъртност. Въпреки това обаче, дори и тази висока раждаемост сред ромите не е достатъчна,за да повлияе значително върху цялостната картина у нас.

Не на последно място трябва да споменем и условията на труд и стресът като цяло. Не можем да подминем с лека ръка притеснителната тенденция относно проблемите със зачеването сред българите. Процентът на двойките, които са възпрепятствани да създадат потомство по естествен път в последните години също расте.Сред основните  причина за това е именно стресът,който определя и качеството на живот, което бе споменато по-горе,а също така и условията на труд. Разбира се, тук отново се връщаме към състоянието на системата на здравеопазване у нас и ефектите от нейното функциониране. Само за 2012г. България се сдоби с 400 бебета, заченати ин витро. Подадените заявления за участие в програма по зачеване ин витро за тази година са 3704, като 3544 са били разгледани.

И както знаем всички, краят на една календарна година е времето, в което хората „теглят чертата“ и правят равносметки. Всичко казано до тук, е тази равносметка, която правим всички, но като че ли си затваряме очите пред нея. Началото на следващата календарна година пък, е съпътствано с даване на своеобразни обещания и поставяне на нови цели.  Българският народ обича да му се обещава, но е свикнал и с това да не се изпълняват дадените обещания. Какво ни очаква през новата 2013, ще изчезне ли постепенно българската нация  и  в какви условия ще растат децата ни ни предстои да разбираме тепърва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йордан

    0 0 Отговор
    "Тревога!" Е, писна ми! Дайте да търсим положителните примери!!!!

    Коментиран от #4

  • 2 НАНЕ

    0 0 Отговор
    От кал да си,Йордан да си!Жив и здрав и още повече оптимизъм!Българи сме в края на краищата!
  • 3 Гого

    1 0 Отговор
    Това че намаляваме не означава, че ще изчезнем. Пълни глупости. Няма как да изчезнем при положение, че сме над 14 млн. и повече в цял свят. По нашите земи тук може и да има сътресения, знам, ама да изчезнем е абсурд ! За да се случи това, трябва планетата да гръмне !

    Коментиран от #5

  • 4 G36

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Йордан":

    Лично на мен ми писна! Братя спасявайте се в чужбина. Гадно ми е, че не съм в Б-я ама мога да си гледам спокойно децата жена ми ме уважава и всичко е наред. Първият ми брак не ми провървя щото се карахме с Жената, кой колко харчи и колко изкарва все бяхме без пари! На село трябваше да си остана сам ам а кокво ще копам земята и сам ще оцелея ама Саам!!! .аа.ти живота да отидеш в чужбина за да издържаш семейството или да си стоиш сам в Бг!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Турчев":

    Да ти кажа май повече турци знаят български отколкото обратното.
    Вие учете булгарски :)
  • 7 Таника

    1 1 Отговор
    Браво на авторката - толкова млада и толкова ангажирана ... И жалко за нас, оцеляващите! Не, че ще изчезнем - поне не толкова скоро, но кой ще ни върне загубеното време, потъпканата младост ... Обнадеждаващото е, че минавайки през тежката карма като българи, ние ставаме по-чисти и достолепни, по-благодатни и надявам се разумни, за да заслужим Божията милост. Аз на това се уповавам - и живея, и бъркам и се надявам. Пожелавам на всички българи силен дух и търпение! Нека всички да не губим вяра, да знаем мястото си, да четем историята. Съжалявам за цитираните демографски проблеми в статията. По-страшното е, че структурно новородените са преобладаващо циганчета. И в това няма нищо лошо, ако имахме политика на ограмотяване и социализиране на хора с хора, които има какво да предложат, не просто да мислят откъде какво да свият и да спекулират с права. Другите нямаме ли права! Превърнахме се в държава на помощи. И откъде пари за пенсии и други добавки, след като те се *изяждат* от цигани без принос в осигуряване и финанси. Не ми се задълбочава ... Казвам си - кураж! И дано Бог да пази България и българите!
  • 8 Някой си

    1 0 Отговор
    Напълно съгласен съм с написаното от Таника !
  • 9 Пешо

    0 0 Отговор
    То всичко хубаво, ама не ми е ясно какво ново се казва, след като това се повтаря от 1991 г. През 2023 г. ще е още по-зле и пак ще се напише същата статия, независимо кой какво обещава и приказва. Мерките трябваше да се вземат 1989 г. Отсега-нататък е невъзможно да се обърне тенденцията.
  • 10 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Може да не е много по темата ама ми писна от некоректни "изследвания"
    "Според изследване на УНИЦЕФ ...."
    Даа уницеф пак откриха топлата вода, има няма 8 години след като много по-голямо и стойностно изследване съществува. Изследването се нарича SILC "social inclusion and living conditions" и е годишно изследване провеждано от ЕВРОСТАТ и националните стат. инст. на 27 те. държави членки плюс няколко други европейски (5 или 7 не си спомням точно). Анализаторите на УНИЦЕФ може и да са добри, но изследването все пак си остава копие (и то лошо) на SILC, да не говорим да не говорим за преимуществата на SILC поради наличието на динамични редовевсе пак се провежда ЗА 8 или 9 година.
    ПС: ето и линк да не съм голословен:
    Изследването:
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/income_social_inclusion_living_conditions/introduction#
    Данните:
    http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=72
    на НСИ
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/statistics/search_database?_piref458_1209540_458_211810_211810.node_code=tessi123
    на ЕВРОСТАТ
    ИНАЧЕ: ЗАКЛЮЧЕНИЯТА, ДАННИТЕ И ИЗПОЛЗВАНАТА МЕТОДОЛОГИЯ НА УНИЦЕФ СА КОРЕКТНИ, с 3-4 малки забележки
  • 11 general

    1 0 Отговор
    А ззащо не кажете нещо за хилядите аборти всяка година!?!!
  • 12 Кратунчо

    1 0 Отговор
    Добро утро, како! Някой да не би да си е помислил, че сме спрели да загиваме. Но най-много ще ни погуби просототията ни! Да живее простотията - нали !?
  • 13 Защо ли съм още тук

    0 0 Отговор
    Какво положително очакваш да видиш, Йордане (ЧИД)? Тук е една криминална държава, открадната ни от най-измекярската мафия на света! Нищо свято и свястно не остана! Най-големи мафиоти в държавата ни са лакомите ни политици! Всеки от тях мисли и дели всичко на едно! Как не се намери за толкова години един свестен политик с технократ и мислещ с главата си (а не с меките си части и стомаха си)! На България е необходима свобода от политикани и независимост от монополи (външни и вътрешни)! С други думи е необходимо да си върнем държавата от политическата и икономическа МАФИЯ!
  • 14 луд съм мамо ям паркет

    1 0 Отговор
    къде е БУМЕР КАМОР да обвинява комунистите.....и да дава thumbs down на всичките хора които говорят против ГЕРБ????
  • 15 муспи

    0 0 Отговор
    Как може да се унищожи един народ, а евреите точно това искат на българите? В тяхната приземиста представа, като го избият - по сталинското - няма го човека, няма го и проблема. Но народът не е в количеството, нито в мястото, а в кръвта. Циганите имат друга кръв, както турците, гърците и особено евреите. Китай и Индия колко повече са като народ от Норвегия примерно, - трябва да се каже колко по малко са? Ако останат шепа българи, а еврейската злоба не е в състояние всички да избие, вече и пръснали се по света, нищо не е постигнала. Тази Сила която е създала нашия ген преди тоя на кумшиите ни, и го е прокарала през вековете, докато нашия сегашен убиец е хазарски хибрид излязал на сцената 17 век, не може да ни е създала за играчка на хаоса. Ние имаме мисия, и тя е - усъвършенстването ни в ноктите на звяра. Силата която може да спаси, може и да подложи на пречистване, както се пречиства злато, - а който може само зло, се използва като инструмент за това пречистане, след което се оставя. В това оставяне е Голямото страдание, а не в тяхния геноцид. Доказателство за това е дадено просто, като за разумни и бедни духом - ние носим доброто, а те злото и страдат в това зло. А понеже доброто е плахо, имаме и доказателство - евреите ни мразят с бесовска умраза, гарнирана с бесовско презрение, а не отиват да хапят и мушкат по океана племена с цел унищожаване, защото ни усещат чуждото. Тяхният дявол е "човикоубиец" а не месар. Те с ужас ни казват - вие ни мразите, искате да ни няма! - и са прави. Не знаят само че тази им животинска проницателност е за наш ориентир.

    Коментиран от #18

  • 16 боба

    0 0 Отговор
    За пореден път снахме свидетели
    Рекордно ниски нива на ражаемост
    Влошаване възрастувата структура
    като принудителем механизъм
    пренареждане на приоритетие
    високата разждаемост
    основните причина
    в какви условия ще растат децата ни ни предстои да разбираме тепърва.
  • 17 Кака ти

    1 0 Отговор
    На всеки роден БЪЛГАРИН се падат по 25 м...лчета.Хайде вие си го сметнете сами!
  • 18 До "муспи"

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "муспи":

    Ти си болен бе пич..
  • 19 gost

    0 0 Отговор
    не я , прочетох до край Но нека се замислят наще управляващи алчни след 10 години като всички работещи замина зад граница от кой ще крадат сигорно от пенсионерите.
  • 20 муспи

    0 0 Отговор
    От муспи до "до муспи" - Аз с интерес следя всички форуми и съм доволен от реакцията , тя свидетелства че моите думи достигат до тези които мълчат.