Last news in Fakti

22 Януари, 2013 18:14 1 665 0

Единна Украйна по пътя към Европа

  • посланик балтажи-
  • украйна-
  • българия-
  • ес-
  • национален празник
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Деня на Единството и Свободата на Украйна посланик Микола Балтажи поздрави в интервю за Факти.бг своите сънародници. Той отбеляза, че подкрепата на евроинтеграционните стремежи на Украйна от страна на ЕС би могла да бъде по-активна, защото това всъщност винаги мотивира вътрешните реформи в страната му. Според него много е важно Украйна да се присъедини към ЕС, което е и бъдещето на украинския народ. В този аспект Н.Пр. Балтажи разчита и на по-нататъшната подкрепата на България. Относно развитието на българо – украинските връзки посланик Балтажи отбеляза, че те имат перспективи в енергетиката, икономиката, транспорта, туризма и др.

Ваше превъзходителство, в Деня на Единството и Свободата на Украйна какво е постигнала страната Ви в последните 20 години?

Денят на Единството и Свободата на Украйна е държавен празник, който символизира единството на украинската държава. Преди 94 години, на 2 януари 1919 година, на Софийския площад в Киев беше обнародвано съобщението за обединяване на Украинската народна република със Западно украинската република. С това се реализира многовековната мечта на народа ни да живее в единна украинска държава. Знаете, че историята обаче се разпорежда по друг начин и всъщност съдбата на Украинската народна република става трагична.
Това, което ние постигнахме за 21 години украинска независимост (всъщност тази година ще отбележим 22 години), са много постижения в различни области. Ако се говори за политическата област, че най-важното, което постигнахме е запазването на независимостта като цяло, на териториалния суверинитет, на традиционната етническа толерантност на украинското общество. Има успехи и в икономическата област, може да се говори за рекордите на военно транспортните самолети „Антонов” или пък за полета на първия украински космонавт. В хуманитарната сфера мога да посоча успехите на украинските спортисти, като например Андрей Шевченко, братята Кличко, успешният проект през миналата година в Украйна – европейското футболно първенство Евро 2012 и т.н.
През тези години, за съжаление, Украйна не можа да разкрие своя голям икономически, индустриален и интелектуален потенциал и да осигури високо ниво и качество на живота на украинците. Това е основният проблем и е сериозно предизвикателство, с което ние се сблъскваме и това е задачата на широкомащабните реформи, курсът на системна модернизация, който се извършва в момента от президента на Украйна и от правителството на страната ни и то в условията на сериозна, дълбока финансова икономическа криза.

Споменахте като успешен проект Европейското първенство по футбол през 2012 година. Какво донесе това на Украйна в икономически план?

Като цяло това бе един сериозен политически и икономически проект, който беше проведен успешно. Държавата, местната власт и бизнесът инвестираха много и то без средства от ЕС. Бяха построени редица стадиони, магистрали, летища и т.н., хотели и инфраструктура, което остава за страната ни. Това е сериозна инвестиция за украинската държава и като цяло този проект ни приближава все повече към ЕС, защото той бе изпълнен на високо европейско ниво. Тук става въпрос повече за един проект, който повиши имиджа на Украинската държава. В икономически аспект в момента е още рано да се финализира този проект и говори за печалба, защото това което ние инвестирахме, ще се върне по-късно. Като цяло Украйна спечели от европейското първенство, защото страната бе посетена от повече от милион футболни фенове от цял свят, което е голяма реклама за страната ни.

Как бихте определили отношенията на България с Украйна и каква е перспективата за развитието им?

Това са отношения между две приятелски държави и народи. Ние ги определяме като отношения, базирани на принципите на взаимноизгодно доверие и партньорство. Искаме 2013 година да бъде годината на политическия диалог между двете държави, да се динамизира той, тъй като в последно време, по обективни причини, нивото беше намалено. Очакваме официалната визита в България на външния министър на Украйна и на българския президент в Украйна, както и активизиране на междупарламентарните връзки. Храним големи надежди и за икономическо развитие, въпреки че 2012 г. година имаме известно намаление на стокообмена с 25 на сто (845 милиона щатски долара) спрямо 2011 година, позовавайки се на украинската статистика. Имаме възможност за развитие на инвестициите, България става един много важен партньор в региона на Балканите и има традиционен интерес, както от украинския бизнес към България, така и обратно. Става въпрос и за инвестициите също. Всяка една сфера на бизнес би имала възможност на развитие между двете страни, като например промишленост, енергетика, аграрен сектор. Знаем, че много български градове имат необходимост от замяна на градския транспорт, което се извършва с конкурси с участието и на Европейската комисия. И тук ние бихме предложили едно добро сътрудничество на холдинга на Лвовските автобусни заводи, които са реномирана марка. Те бяха официалния превозвач на Евро 2012. Има възможност за взаимодействие и в аграрния сектор, както и в сферата на атомната енергетика и енергетиката като цяло, където присъствието на украинските компании и менажиране е традиционно високо.
През миналата година създадохме Българо-украинска индустриална камара, която активно ще съдейства на сътрудничеството, ще помага и на украинските компании и фирми в България, както и на българските, които оперират на украинския пазар. Има доста успешни български партньори, които работят в Украйна. Така че, надяваме се през тази година да се динамизира и икономическото сътрудничество.
Има възможности за взаимодействие и в такива отрасли като туризма. Само за десетте месеца на 2012 година България е посетена от почти 250 000 украински туристи, което е ръст с 45%. Същевременно има и дисбаланс, защото броят на българските туристи, които посещават Украйна е в пъти по-нисък. Възможностите, които притежава България – Черноморското крайбрежие, чудесни зимни и спа курорти, културен, винен туризъм е много атрактивна за украинците, надяваме се броя на нашите туристи да се увеличи още.
Има успехи в научно-културното и научно-техническото сътрудничество, имайки предвид традиционно добрите връзки между академиите на науките на България и Украйна и българските и украинските висши училища. Надявам се да се активизират и побратимените връзки, има повече от 30 града - български и украински, които развиват традиционно сътрудничество. На регионално ниво в българските и украинските райони има повече ресурс за задълбочаване на сътрудничеството в сферите на икономика, енергетика, екология, образование, наука и туризъм.
Ние много се радваме, че България ни подкрепя за ЕС. Тази година за нас ще бъде много важна, защото се надяваме да подпишем спогодбата за асоцииране към ЕС, искаме да преминем и към втория етап за изпълнение на Плана на действие за визовата либерализация  за украинските граждани, за да могат те да пътуват свободно в Европа, защото това го заслужават. За нас много важно събитие е 25 февруари - Срещата на най-високо ниво – Украйна и ЕС. Подкрепата на България, като част от европейското семейство, за нас е много важна при изпълнение на ключовите за нас задачи.
Бих обърнал внимание и на нашето председателство от 1 януари тази година в Организацията за сътрудничество и безопасност в Европа /ОССЕ/ , а също и в Организацията за черноморско и икономическо сътрудничество /ОЧИС/, което е голяма отговорност, с която ще се справим. Нашият министър Леонид Кожара представи трите ключовы приоритета във Виена на украинското председателство на ОССЕ, като за нас е много важно регулирането на регионалните конфликти, противодействието на търговията с хора и развитието на свободата на медиите.

Последователна и ясна ли е подкрепата на ЕС за Украйна?

Ако се говори за Украйна и евроинтеграционния курс на страната, то той е последователен от самото начало на 90-те години, когато страната декларира своята независимост като държава. Ние не сме имали нито едно правителство, което не би декларирало европейската интеграция като приоритет, а нейната крайна цел е членството в Европейския съюз. И новото правителство на Украйна ще продължи тази линия. Що се отнася до Европейския съюз, да бъдем откровени, въпросът за бъдещето членство на Украйна в ЕС, а това е нашата стратегическа цел, никога не е бил в дневния ред. Естествено, ЕС от самото начало подкрепя икономическите и политическите реформи на Украйна, нейното приближаване към ЕС посредством различни програми и проекти. Източното партньорство е един много сериозен проект, има и други, но сигурен съм, че подкрепата на евроинтеграционните стремежи на Украйна от страна на ЕС би могла да бъде по-активна, защото това всъщност винаги мотивира вътрешните реформи, това мотивира и хората, защото е много важно те да знаят, че Украйна иска да се присъедини към другите държави-членки щом като си изпълни критериите, което е и бъдещето на украинския народ. И след като човек знае къде е неговото бъдеще, това улеснява нещата. Сключването на спогодбата е един много важен инструмент за мотивация на вътрешните реформи на Украйна в държавата, икономическите реформи, върховенството на правото и т.н. Това е двустранен процес, като магистрала с двупосочно движение, като всеки партньор трябва да измине определената част от пътя и всеки един партньор да има принос. Мисля, че все повече европейски политици и в Брюксел, и в държавите-членки на ЕС разбират стратегическата важност на Украйна за ЕС от гледна точка на перспективата.

Как чествате днешния празник на Украйна и какво бихте пожелали на родствениците си в България?
Денят на Единството и Свободата на Украйна се отбелязва днес в украинската столица и в други украински градове. Днес президентът на Украйна поднася поздравления, с празничен концерт в Националния дворец на изкуствата с участието на талантливите украински артисти. Празникът се чества и с полагане на цветя на паметниците на Тарас Шевченко и на първия президент на Украинската народна република – Михайло Грушевски. Продължена бе и традицията на направата на жива верига, която датира от 1990 година и символизира единството на украинската нация. В посолството на Украйна днес също ще бъде отбелязан този ден. Искам да поздравя украинците в България с тази знаменателна дата, като искам да им пожелая крепко здраве, да не губят никога връзката с родината и посолството си. Ние работим с тях успешно и ползотворно. Да са живи и здрави нашите сънародници в България.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА