Last news in Fakti

22 Януари, 2013 07:02 968 0

Ден на Единството и Свободата на Украйна

  • украйна-
  • национален празник

През януари 1918 г. се създава Украинската Народна Република (УНР), а на териториите, влизащи в Австро-унгарската империя, е основана Западноукраинската Народна Република (ЗУНР). На 1 декември 1918 г. във Фастов членовете на Съвета на държавните секретари на ЗУНР сключват предобединителен договор с Директорията на УНР за «съединяване на двете украински държави в една държавна единица». На 3 януари 1919 г. Националният Съвет на УНР в град Станислав (Ивано-Франкивск) одобрява обединението на Западноукраинската Народна Република и Надднепърската Украинска Народна Република в Народна Република. На 21 януари 1919 г. в Хуст Общонародното събрание одобрява присъединяването на Закарпатието към Украинската Народна Република.

На 22 януари 1919 г. този договор, останал в историята като «акт на съединението» – акт на обединяване на украинските земи, е обнародван в Киев на Софийския площад.

Този държавен празник символизира единството на украинските земи. И макар тогава държавата да не успява да съхрани своята цялост и независимост, актът на съединението се превръща в реално въплъщение на вековната мечта на украинците за собствена суверенна държава.

Не за дълго Украйна остава единна: тежкото икономическо и военно положение, взаимното недоверие на политиците довеждат до катастрофа. Само след няколко месеца след обявяването на Възсъединението болшевиките превземат Киев, Източна Галичина е окупирана от поляците, а Закарпатието – от Чехословакия.

И въпреки че актът на съединението от 1919 г. е декларативен, идеята за единството продължава да живее. И на 22 януари 1990 г. милиони, тогава все още съветски, украинци се нареждат в жива верига от Киев до Лвов, отбелязвайки Деня на Едиството.

Денят на Единството се отбелязва съгласно указ на президента на Украйна от 21 януари 1999 г. № 42/99.

През 2011 г. с Указ на Президента на Украйна В. Янукович от 30 декември 2011 г. № 1209/2011 «За отбелязването на някои паметни дати и професионални празници в Украйна» Денят на Единството е обединен с Деня на Свободата, който по-рано се отбелязва на 22 ноември, и започва да носи наименованието «Ден на Единството и Свободата на Украйна».
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: