Last news in Fakti

5 Юли, 2021 14:52 1 527 25

Европейците считат изменението на климата за най-сериозния проблем, пред който е изправен светът

  • климатични промени-
  • ес-
  • климат-
  • проучване-
  • евробарометър

Мнозинството (64%) от гражданите на ЕС вече предприемат индивидуални действия в областта на климата и съзнателно правят устойчив избор в ежедневието си

Европейците считат изменението на климата за най-сериозния проблем, пред който е изправен светът - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване на Евробарометър показва, че европейските граждани считат, че изменението на климата е най-сериозният проблем, пред който е изправен светът. Повече от девет от всеки десет души, участвали в проучването, считат изменението на климата за сериозен проблем (93%), като почти осем от всеки десет души (78%) считат, че то представлява много сериозен проблем. Когато са били приканени да посочат най-сериозния проблем, пред който е изправен светът, над една четвърт от запитаните (29%) са избрали някой от следните отговори: изменението на климата (18%), влошаването на състоянието на природата (7%) или здравословните проблеми, дължащи се на замърсяване (4%).

Що се отнася до политическия отговор, девет от всеки десет европейци (90%) са съгласни, че емисиите на парникови газове следва да бъдат сведени до минимум,като същевременно се компенсират оставащите емисии, за да стане ЕС неутрален по отношение на климата до 2050 г. Близо девет от всеки десет европейци (87%) считат, че е важно ЕС да определи амбициозни цели за увеличаване на използването на енергия от възобновяеми източници, като същият процент счита, че е важно ЕС да предостави подкрепа за подобряване на енергийната ефективност.

Изпълнителният заместник-председател за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс заяви: "Въпреки пандемията и икономическите затруднения, пред които са изправени европейците, подкрепата за действия в областта на климата остава висока. Европейците признават дългосрочните рискове, свързани с кризата с климата и биологичното разнообразие, и очакват от промишлеността, правителствата и Европейския съюз да предприемат действия. Цифрите в това проучване на Евробарометър служат като обединяващ призив към политиците и предприятията. За Европейската комисия те допълнително мотивират финализирането на законодателството „Готови за 55“ („Fit for 55“), което ще представим по-късно този месец, за да гарантираме постигането на нашите цели в областта на климата".

Мнозинството (64%) от гражданите на ЕС вече предприемат индивидуални действия в областта на климата и съзнателно правят устойчив избор в ежедневието си. На въпроса кой отговаря за борбата с изменението на климата, гражданите подчертаха необходимостта от структурни реформи, които да съпътстват индивидуалните действия, като посочиха националните правителства (63%), предприятията и промишлеността (58%) и ЕС (57%). Над осем от всеки десет от анкетираните европейци (81%) са съгласни,че чистата енергия следва да получи по-голяма публична финансова подкрепа, дори ако това води до намаляване на субсидиите за изкопаеми горива. Три четвърти от европейците (75%) считат, че инвестициите в икономическото възстановяване следва да са насочени основно към новата зелена икономика.

Ясно изразена е позицията, че борбата с изменението на климата създава възможности за гражданите на ЕС и за европейската икономика. Почти осем от всеки десет европейци (78%) са съгласни, че предприемането на действия в областта на климата ще доведе до иновации, които ще направят европейските дружества по-конкурентоспособни. Почти осем от всеки десет анкетирани (78%) са съгласни, че насърчаването на експертния опит на ЕС в областта на чистите технологии в държави извън ЕС може да спомогне за създаването на нови работни места в ЕС. Седем от всеки десет европейци (70%) считат, че намаляването на вноса на изкопаеми горива може да бъде от полза за икономиката на ЕС. Над седем от всеки десет европейци (74%) са съгласни, че разходите за щетите, причинени от изменението на климата, са много по-високи от инвестициите, необходими за екологичния преход.

Специално проучване на Евробарометър № 513 относно изменението на климата обхвана 26 669 граждани от различни социални и демографски групи във всички 27 държави — членки на ЕС. Проучването беше извършено в периода 15 март — 14 април 2021 г. Когато бе възможно, бяха проведени лични интервюта, но някои респонденти проведоха проучването онлайн в съответствие с ограниченията, наложени от пандемията от COVID-19. Европейският зелен пакт е най-важният политически приоритет на Европейската комисия. Въз основа на предложения, представени от Комисията, Европейският парламент и държавите членки се ангажираха да направят ЕС неутрален по отношение на климата до 2050 г. и да намалят нетните емисии на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г. Тези ангажименти вече са залегнали в Европейския законодателен акт за климата, който беше официално подписан на 30 юни 2021 г. За да постигне тези цели, на 14 юли 2021 г. Комисията ще представи своя пакет от законодателни предложения „Готови за 55“. Тази всеобхватна реформа на инструментариума на ЕС в областта на климата и енергетиката ще включва преразглеждане на съществуващото законодателство и редица нови инструменти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалист

    34 2 Отговор
    По-голяма опасност от джендър-либералната шизофрения няма.

    Коментиран от #10, #24

  • 3 пешо

    25 5 Отговор
    "считат изменението на климата за сериозен проблем (93%)"

    което за пореден път доказва, че като обработваш системно европейските тикви в продължение на много години, накрая те омекват. и непоколебимо вЕрват в каквото трябва.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Европейският съюз

    19 2 Отговор
    Ще се удави в собствените си л...а
  • 6 чешит

    18 2 Отговор
    А ГРЕТА ТУМБЕРГ СТАНА МИЛИОНЕРКА ОТ ТАКИВА АХМАЦИ.

    Коментиран от #25

  • 7 ИВАН

    13 2 Отговор
    ВЕЧЕ ГОДИНИ ГИ ТРЕСЕ ОСТРА ФОРМА НА ДЕБИЛИЗЪМ.ВСИЧКО МОЖЕШ ДА ИМ ПРОБУТАШ
  • 8 ПИТАЩ

    9 0 Отговор
    ЗА ТОВА ЛИ ЕДНА ПЛОСКОСТ ОСБи СТАНА ОТ 18 НА 38 ЛЕВА?
  • 9 БПФ

    14 1 Отговор
    Те тия промити мозъци вярват и че секcyалните изкълченячества са нещо нормално !!! Това, че им промиват мозъците ги оневинява само частично, защото човек трябва да мисли с главата си.
    Разбира се, тяхната глупост е лесно лечима - достатъчно е Вова Путин да им врътне крана на зима и да ги остави примерно за около месец на тъмно, на студено и без работа - и акълът им ще дойде по трудния начин.

    Коментиран от #12

  • 10 Верно ли

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Абсолютно!
  • 11 ЪРП

    10 1 Отговор
    КАКВО ИЗМЕНЕНИЕ ,КВИ 5 ЛВ., КВИ ЛЕКИ КОЛИ?!???!!??

    КЛИМАТИЧНИТЕ ОРЪЖИЯ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ НЕ СА СПИРАЛИ !!!

    ПЪК ДА НЕ ГОВОРИМ С КАКВИ АЕРОЗОЛИ И ХИМ.ЕЛЕМЕНТИ ПРЪСКАТ НА ПОРАЗИЯ ОТ САМОЛЕТИТЕ!!!!!!!!!
  • 12 Верно ли

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "БПФ":

    Вова Путин обаче първо трябва да си прехвърли всичките средства от "техните" банки - чак тогава ще може да им врътка каквото си поиска.
  • 13 Рошко

    7 0 Отговор
    Ами почвайте да залесявате и да се спира с пластмасата и гмото
  • 14 фен на сидеров

    9 0 Отговор
    а, според мен, най-голям проблем е ромоиндизацията на Европа и в частност на България !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анонимен

    6 1 Отговор
    Единственото което това проучване доказва е че когато всекидневно в продължение на години разпространяваш една и съща пропаганда празноглавото население ще повярва в нея и ще ти я рецитира обратно в подобни "проучвания на общественото мнение " .
    Много по-интересно ще бъде когато европейските граждани бъдат застигнати от ефектите на желанията си какви ще бъдат нагладите им тогава. Когато останат гладни , на студено и без личен транспорт дали ще осъзнаят че причината е "притеснението им за климатичните промени " . Струва си да се осмисли поговорката : Внимавай какво си пожелаваш !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Георги Илиев Митев

    3 0 Отговор
    Това е работната седмица на " висшистите " : Днеска будуват, утре флиртуват, вдругиден си пазаруват, после пък празнуват и накрая пак пируват. Седмицата свърши, месецът привърши и годината завърши , а работата си... не свърши. Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2014).
  • 19 другарят

    6 1 Отговор
    Най-сериозният проблем пред еврогейците не е климата, а тяхното изчезване! Но дали това е наистина проблем при положение че пусто място в природата не остава, а и новите "европейци" вече пристигнаха....аз не мога да отговоря на този философски въпрос!
  • 20 Гошо

    6 0 Отговор
    Интересно какъв трябва да е тоя климат според " европейските граждани" дето толкова са се разтревожили

    Коментиран от #21

  • 21 другарят

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гошо":

    : Интересно какъв трябва да е тоя климат според " европейските граждани"....Много хубав въпрос другарю при положение че климата постоянно се е менял в различните периоди! Страхувам се че нито един от тези зомби-еврогейци участвали в анкетата не може да ти отговори на този твърде сложен за промитите им мозъчета въпрос!
  • 22 Диверсант

    0 1 Отговор
    Най големия проблем има едно име-ковод!
  • 23 Госあ

    3 0 Отговор
    И смятат че ще постигнат неутралитет със свръхпроизводство на батерии и електрокари еднодневки, които да се зареждат със слънчеви платна хахахаха хахахаха . А, и туризъм, и туризъм най голямата ценност.
  • 24 ARGON

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Отново еврейска дезинформация. Целта е налагане на карбонови данъци.
  • 25 ARGON

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "чешит":

    Не само Грета стана милионерка. Еврейските глобалисти прибраха няколко милиарда.