26 Декември, 2021 12:25 12 777 62

30 години след края на СССР: какво се промени, как живеят хората

  • ссср-
  • русия-
  • съветска епоха-
  • демокрация-
  • комунизъм-
  • социализъм-
  • история-
  • естония-
  • украйна-
  • грузия-
  • икономика

Почти половината руснаци не вярват в демокрацията, мнозина и до днес идеализират съветската епоха

30 години след края на СССР: какво се промени, как живеят хората - 1
Снимка: Shutterstock

Снимката стана световноизвестна: трима държавници от Русия, Украйна и Беларус подписват Договора от Минск (известен и като Беловежкото споразумение), с който бе обявено, че СССР прекратява своето съществуване. На 8 декември 1991 година Борис Елцин, Леонид Кравчук и Станислав Шушкевич подписват смъртния акт на една държава, чието сърце фактически отдавна е спряло да бие. Руснакът Игор Тишковец, естонката Пиле Мафучи, грузинецът Иракли Русадзе и украинецът Сергей Собол са виждали историческата снимка само в старите хроники - по онова време не са били още родени или са били съвсем малки деца. Но въпреки това имат много лично отношение към залязлата съветска епоха.

Игор от Новосибирск

Не съм привърженик на Съветите, не тъгувам за съветската епоха. Наистина става дума за голяма, горда държава, но аз не споделям нейните идеи, казва Игор Тишковец. Въпреки това съжалява, че е настъпил краят на тази държава. Игор обича родината си – сибирския град Новосибирск, в който по времето на социализма бяха изградени големи индустриални зони и изследователски центрове. Но комунистическата идеология му е чужда - като православен християнин той поддържа по-скоро консервативна Русия. Игор твърди, че нейните ценности - семейството, вярата в Бога и йерархията - са по-важни от демокрацията и свободата на мненията.

Проучвания сочат, че само половината от руското население вярва в демокрацията. Повечето руснаци биха предпочели политическата система да се ръководи от здрава ръка, както по времето на СССР. Игор споделя същото мнение: „Демокрацията е голяма фикция. Ние, руснаците, не вярваме в истинската сила на народа и се нуждаем от силен лидер, в когото да вярваме“. 30 години след края на Съветския съюз Русия не е слаба в икономически план. Но пропастта между бедни и богати става все по-дълбока - около 20 милиона души живеят под границата на бедността. Според Игор това не е причина за тревоги: „За мен идеологическата сила е по-важна от икономическото благосъстояние. Изкарвам си парите сам,без да имам нужда от държавата“, казва той. Игор работи като диджей по сватби и печели добре - по около 1000 евро на месец, което за Сибир не е малко. Той е убеден, че Русия предлага достатъчно много възможности за хората, които знаят какво искат.

Иракли от Тбилиси

Само след няколко седмици Иракли Русадзе ще представи новата си колекция на Седмицата на модата в Париж. 30-годишният грузинец е дизайнер по професия. Той казва: „Намирам идеи и вдъхновение в нашата история, в съветските, предсъветските, но и в постсъветските времена. След 1991 година всичко започна да се променя“, разказва Иракли. „Току-що съм бил роден тогава. Съветският съюз се разпадна, но той въпреки всичко се чувстваше навсякъде и във всичко - в множеството съветски сгради, в разговорите с по-възрастните хора. Всичко това е много автентично и ме инспирира и в професията ми на моден дизайнер.

Иракли споделя, че особено по-възрастните и до днес идеализират добрата стара съветска епоха, в която е имало работа за всички и безплатно здравеопазване. Но мисленето на младите грузинци е друго. „Мисля, че творчески настроените и напредничави хора в СССР не са имали големи шансове - тяхната свобода е била силно ограничена. Ние, грузинците, имаме днес възможност да наваксаме - тъй като все още има много неща, които отделят Грузия от Европа.

Пиле от Нарва

Естонката Пиле Мафучи посещава два пъти седмично театралните репетиции на малката, но модерно оборудвана сцена в Нарва, на границата с Русия. Театърът е част от един интеграционен център - място, в което се срещат не само две нации, а и два свята - естонци и руснаци. Както разказва Пиле, в пиесата става дума за съдбата на рускоговорящото малцинство, което не се приема добре в балтийската държава, макар да живее там от години. Двата народа и до днес си остават разделени не само от езиковите бариери, но и от културно-исторически различия.

Пиле Мафучи е една от тези, които се опитват да променят това. Преди три години учителката по естонски се мести от столицата Талин в Нарва. „В Нарва живеят само четири процента естонци - останалите са руснаци. Чувствам се странно - като малцинство в собствената си страна“, казва тя. За нея интеграцията на руснаците е един от най-наболелите социални проблеми в Естония. Много от тях от 30 години насам така и не получават естонски паспорт, най-вече защото трябва да знаят естонски. Това засяга 7000 души, които нямат нито право да гласуват, нито да работят в администрацията. Въпреки това Пиле Мафучи вярва в общото бъдеще на естонци и руснаци - вярва, че любовта ще измести разделението.

Сергей от Першотравенск

Сергей е роден в Донбас, областта, в която от 2014 година насам се води война. Днес той живее в малкото миньорското градче Першотравенск. „По съветско време ние, миньорите, бяхме добре“, Украйна беше богата. Всеки миньор от източната част можеше да си купи самолетен билет до Лвов и да прекара уикенда там“, казва Сергей Собол. Разказът му за следващите години издава горчивина: „В годините на независимостта страната ни беше разграбена и провалена икономически. Досега така и не сме имали разумно държавно ръководство“, добавя той.

Работното място на Сергей е на 30 метра под земята. „Миньорската работа остава опасна. Важното е да имаме сигурност, да си вършим работата и да се връщаме благополучно вкъщи“, казва 35-годишният Сергей. В мина „Степная“ той изкарва добри пари - към 800 евро месечно. Мината, в която работи Сергей, е една от малкото, които са рентабилни, но и тя предстои да бъде закрита след три години. Украйна иска да сложи край на въгледобивната промишленост. Съдбата на хиляди семейства, които се препитават живеят от нея, е неизвестна. Въпреки това Сергей се надява, че все пак не всички мини ще бъдат затворени и той ще успее да си намери работа другаде. Не храни илюзии, че миньорите ще живеят царски, както в СССР. Но и в никакъв случай не иска да се върне старото време и съветската ера.

Автор: Юрий Решето


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Седесар

    98 25 Отговор
    В РБ е супер ОПГ, корупция, демогравски срив, икониката е на ниво цехове, тока скъп, парното изключемо в София на 50 % от бившите абонатите на Топлофикация, армията е един полк от 600 самолети имаме 25, храната ГМО по евро стандарт
  • 2 БКП

    99 28 Отговор
    Истината е,че след края на СССР никоя от държавите в него не прокопса.България дълги години беше на хранилка в него и получаваше безвъзмездно голяма подкрепа под всякаква форма а сега в ЕС си плаща за членството.
  • 3 ДаЗдраПерМа

    34 5 Отговор
    снимката е от магазин в Кривой рог 1950г.
  • 4 осквернителя

    38 6 Отговор
    Спко за Донбас в републиките ДНР и ЛНР се копае основно и желязна руда доста богати републики са !
  • 5 ДаЗдраПерМа

    27 4 Отговор
    всъщност тия тримцата се събирпат не да гътват СССРето (по закон не могат) а по текущи икономически задачи за следващата година. Четвъртия казакстанеца дори не отишъл смятал срещата за дребна работа и стигнал само до Москва на гости при белязания.
  • 6 Ццц

    107 18 Отговор
    В края на комунизма вероятно 90 % от този свят вярваха в САЩ. Смятаха тази държава за пример и мечтаеха за нея. Това беше резултат от изградения от много умни и кадърни хора имидж. След това започна ерата Буш-Клинтън. Вече нямаше нужда от този имидж, защото нямаше идеологическия враг. И реалността цъфна като задницата на катереща се по дърво маймуна. Един морално осакатен свят, загубил духовност и ценности в името на материалното. За това няма какво да се чудим на мненията.В крайна сметка от днешна гледна точка можем да кажем, че моралният победител е СССР, колкото и странно да е това. Всъщност САЩ е държава, изградена върху купища кости, реки от кръв и дивашка експлоатация. Вярвам, че ще влезе в историята като пример какво не трябва да правим.

    Коментиран от #12, #19, #20, #40

  • 7 ДаЗдраПерМа

    29 8 Отговор
    референдум за съхраняване на СССРето от 17 март 1991г. "ЗА"=77,85%, "НЕ"=22,15%
  • 8 гадно

    27 24 Отговор
    Как живеят хората ли, а за кои хора става въпрос??? щото по татово време имаше един призив "всичко в името на човека, всичко за благото на човека" и всички знаеха за кой човек иде реч.
  • 9 КОМУНИЗМА СЕ СГРОМОЛЯСА

    28 57 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ ЕКСПЕРИМЕНТ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ СЕ ИЗДЪНИ ЯКО...БСП КОМУНЯГИТЕ БЯХА В ШОК...ТЕ И СЕГА СА ТАКА

    Коментиран от #24

  • 10 БАЙ Х@Й‼

    94 14 Отговор
    Преди 1989г нямаше вносни банани ! Сега няма родни домати, краставици, ябълки ..... дори чесъна е внос от Китай ‼️

    Коментиран от #27, #30, #46

  • 11 ЕДНО ПИТАНЕ

    54 17 Отговор
    Перода 1989-1993 в ФРГ емигрират хиляди българи президента Жекев рзписва една декларация, че РБ вече няма тоталитарен режим и политическинщ гонения и от ФРГ гонят хиляди българи за няколко месеца. Защо Свободна Европа ги канеше българите с десетилетия да дойдат на запад и само 3 години по късно след 1989г ги изгониха по демократично?
  • 12 ЩО БЕ

    46 57 Отговор

    До коментар #6 от "Ццц":

    СССР НЕ Е ЛИ ИЗГРАДЕН ВЪРХУ КУПИЩА КРЪВ, МИЛИОНИ УБИТИ, МАСОВО УНИЩОЖЕНИЕ НА МАТЕРИАЛНА КУЛТУРА И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА МИЛИОНИ ТРУДЕЩИ СЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЪРХУШКА

    Коментиран от #13

  • 13 Ццц

    55 18 Отговор

    До коментар #12 от "ЩО БЕ":

    И въпреки това, когато САЩ рухнат, няма да има подобна носталгия. Защо?
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    65 25 Отговор
    това което соиализъма построи дншените не могат да го боядисат

    Коментиран от #16, #48

  • 15 ДС активист

    39 36 Отговор
    Най голямото нещастие за един народ е да бъде "управляван"-окраден от КОМУНИСТИ И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ.

    Коментиран от #17

  • 16 БАЙ Х@Й‼

    29 5 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    🇧🇬 Ама пък само как го грабят и рушат ‼️
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    17 4 Отговор

    До коментар #15 от "ДС активист":

    Това са РЕНЕГАТИ ‼️
  • 18 Модела Кремъл

    25 12 Отговор
    Бедност,болести,корупция,ограбване.......ШАЛОМ, другари....
  • 19 Лош материал

    18 16 Отговор

    До коментар #6 от "Ццц":

    Сърбай си попарата на "моралния победител"
  • 20 ...

    35 35 Отговор

    До коментар #6 от "Ццц":

    А върху какво беше изграден СССР?! Убийства, дори на царя им, масов глад след революцията им, Гулаг, гонения, изселване в Сибир, включително на етнически българи, фалшива идеология, създала фалшиво общество и неефективна икономика, корупция, пред която българската бледнее, грозни нови градове - такива са и българските по съветски образец, милитаризъм, упостошена природа на много места, Чернобил, смазан от ежедневието руснак...а и сега не е по-различно...
  • 21 Шумкар

    30 30 Отговор
    Пожелавам на всички изпитващи носталгия по комунизма ,да поживеят една седмица в "просперираща" матушка-РУСС

    Коментиран от #32

  • 22 другарят

    56 35 Отговор
    Не знам какво сме щели да правим, ако не беше СССР. Положението ни през 1944г е следното. Неиндустриализирана селска страна Тотална мизерия в градовете и селата, където живеят 76% от населението. Средният брой на децата в семейство е било 3-4 в градовете и 5-6 в селата живеещи при ужасяващи условия. При разделяне на земята на още по малки парчета за тези наследници е означавало че няма да могат да оцелеят физически за да хранят новите си семейства. В градовете е нямало работа за тях, а в чужбина е нямало кой да ги приеме, както това стана последните 30 години. Чакало ни е кръвопролитна гражданска война и военен режим подобно на гражданската война в Гърция /200 хиляди избити и 1 милион интернирани и прогонени от страната/ Само че събитията при нас са щели да бъдат много по-страшни. САЩ се съгласяват да отворят границите си за един милион гърци за да се отпуши напрежението, но се съмнявам че са щели да го направят за нас. Това е истината господа и отидете да поставите по едно цвете на паметника на Съветската армия, защото кучетата са щели да ни ядат в нашата мизерстваща родина! Едно е да лаете по форумите, а друго е да можем да изградим икономика сами. Това се видя през тези години, че за нищо не ставаме без помощ отвън!

    Коментиран от #26, #28, #42

  • 23 Реалист

    13 5 Отговор
    Заради едни и съши хора стана война в Бивша Югославия, България се промени и народа на Русия гладуваше!!!!!
  • 24 Д Талев 1940

    29 21 Отговор

    До коментар #9 от "КОМУНИЗМА СЕ СГРОМОЛЯСА":

    И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
  • 25 !!!?

    24 37 Отговор
    СССР се сгромоляса сам, а Горбачов подписа смъртният му акт. Сегашният путинов Гулаг е само едно негово бледо копие, което само дрънка оръжие по границите на съседите си !!!?
  • 26 ...

    30 37 Отговор

    До коментар #22 от "другарят":

    Другарю! Ти задмина Ванга...но така е - другарите са с невъобразима способност да предричат - един път светлото бъдеще на комунизма, друг път - крахът на България, ако е нямало комунизъм. А простата истина е, че комунизма съсипа Родината ни...и продължава да я съсипва с другарите, подобни на теб..другарю!...

    Коментиран от #29, #39

  • 27 Вместо да лаеш тук,

    37 8 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й‼":

    отивай да гледаш и произвеждаш родни домати, краставици, ябълки и чесън и всичко ще има, обаче е по-лесно да лаеш и да даваш акъл, отколкото да работиш на къра.

    Коментиран от #31, #34

  • 28 стоян

    31 20 Отговор

    До коментар #22 от "другарят":

    До 22 ком -кумунисче -Преди 1944 година във видинския край са идвали бедни швейцарци по Дунав да работят и сме били износител на храни -но вия кумунягите по селата откъде да знаете като сте пасли овцете

    Коментиран от #37

  • 29 БАЙ Х@Й‼

    39 14 Отговор

    До коментар #26 от "...":

    Явно си попаднал на записките на Алън Дълес и ги ползваш яко ‼️е спомена само, че ония лошите за четири години построиха АЕЦ " Козлодуй" и тя вече четиридесет години дава най-евтиния ток, а сегашните строители на демокрацията вече тридесет и три години държат втората централа на гьол ‼️

    Коментиран от #52

  • 30 Тодор Правешки

    19 26 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й‼":

    Малък си и не помниш. През социализма внасяхме и китайски чесън, и полски картофи... Прочети последния доклад на Замфир Яшаров Живков- в часта за селското стопанство пет пъти повтори една дума- руши се, руши се, руши се, руши се, руши се!

    Коментиран от #33

  • 31 БАЙ Х@Й‼

    18 8 Отговор

    До коментар #27 от "Вместо да лаеш тук,":

    Това беше "мисъл" на другаря Борисов ‼️ Ти явно си бил в младежкия ГЕП ‼️
  • 32 ДаЗдраПерМа

    14 7 Отговор

    До коментар #21 от "Шумкар":

    за 2021 чужденци станали руски граждани 667 939, за 2020 г 563 342 и т.н.

    Коментиран от #61

  • 33 БАЙ Х@Й‼

    10 9 Отговор

    До коментар #30 от "Тодор Правешки":

    🇧🇬🇧🇬🇧🇬 Щом аз съм малък, ти трябва да си над деветдесет години ‼️

    Коментиран от #43

  • 34 БАЙ Х@Й‼

    21 10 Отговор

    До коментар #27 от "Вместо да лаеш тук,":

    Ето поне точния текст на ТВОЯ идол :::: През 2011 г. премиерът препоръча на младежите да не търсят работата в Ай Ти сектора, а да се ориентират към животновъдство и зеленчукопроизводство."Как няма работа? Примерно сега в момента за овчари….и така се търси агнешко месо и овчо в цяла Европа, че просто…в зеленчукопроизводството. Ма той нямал, защото бил Ай Ти специалист…”, коментира тогава младежката безработица Борисов."
  • 35 абе не знaм

    11 4 Отговор
    но са много далече от нас като стандарт на живот и все ,жалкото е за БГ сега и не ни искат даже другото са политически интриги на политически малоумници ,които са си направили живота добър на гърба НИ
  • 36 ивелин

    26 15 Отговор
    Предателят Горби е виновен който трябваше да бъде съден за неизпълнение на задълженият си като Ген. Секретар на КПСС за распада на СССР защото имаше право и тримата - пияницата Б.Елцин и останалите да ги арестува тъй като на Референдума народът гласува за да останат като съюзни държави което значи запазването на СССР..Мястото на тоя предател, сволач, немецкая ку..ва Горбачов беше на подсъдимата скамейка и за предателство- затвор или растрел.
  • 37 другарят

    26 13 Отговор

    До коментар #28 от "стоян":

    "Бедни швейцарци са идвали по Дунав да работят във Видинския край"!???Талибани си бяхте и талибани ще си останете ! Помня как след промените "десните" талибани пуснаха безумната лъжа предназначена за идиоти като теб че "България през 1939г,е била по-богата от Швейцария"!!!! Боже, Боже слез да си прибереш главанарите! Освен това неграмотнико Дунав не минава през Швейцария!

    Коментиран от #41

  • 38 Анонимен

    17 11 Отговор
    Комунист и лопата, градинарство, животновъдство. Забравете. Стои на стола и гледа женки, а жена му подгърбена два ката не вдига глава от земята. Отиват си омерзени от този свят ТЕ свестните работохолици. Кой си бе дс през соца си е ок през бкпдемокрация.бюрокрация.
  • 39 абе

    7 9 Отговор

    До коментар #26 от "...":

    ти май си паднал от планетата малмакс с алф или си живял в успоредно измерение ,комунизъм никога освен в последните 30 години не е имало в бг само за информация имало е в учебници на томас мор за утопичен комунизъм за балъци ама не са били българе , а сега няма и какво да се съсипва вече ферщеен...

    Коментиран от #49

  • 40 Лично заинтересован

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ццц":

    Ще копирам коментара ти .. страхотен е !
  • 41 Лично заинтересован

    18 8 Отговор

    До коментар #37 от "другарят":

    Няма смисъл да даваш акъл на хора които позволиха 12 години да ги краде мутра излязла от пандиза ..остави ги да си живеят в неизвестното
  • 42 ивелин

    26 13 Отговор

    До коментар #22 от "другарят":

    Много е правилно което се описали благодаря за истината и правдата.На за съжеление една малка част ( без значение националната и партийната им принадлежност) разрушиха и разграбиха това което бе построил народът за 45 години.Общо около 9,200 фабрики,заводи,промишлени цехове и.т.н(данните са от 1978 година) големите промишлени предприятия като Кремиковци ,Нефтохим, Девня - циментовият завод и други със Съветска помощ и финансиране.Повече от 30 години тези бандити ни убеждават ,че живеем в Рая а преди е било Ад .Това което принадлежеше на народа си го присвоиха сякаш е тяхно законно право и е наследствено и е " демократично". "Цивилизованият Запад" ни ръкопляскаше а ние разрушавахме и грабехме мислейке - "Те - цивилизованите колонизатори" ще дойдат с инвестициите и високите технологии и нашият стандарт ще се изравни с техният само след няколко години.Това което Хитлер не можа ние го постигнахме - белите роби и колония на Европа станахме.Но още мнозина с промити мозаци не могат да разберат,че България след 30-40 години няма да съществува ще остане само в книгите по-история въпреки,че за повече от 1300 години при наличие на Великите империи като (Римската ,Византийската и Османската ) се е запазила като държава.

    Коментиран от #50

  • 43 Тодор Правешки

    7 11 Отговор

    До коментар #33 от "БАЙ Х@Й‼":

    Кажи на баща си да те научи на песента " Комунистите Родината изграждат " ...

    Коментиран от #45, #47

  • 44 В.В.П.

    10 4 Отговор
    Грузините са хитри и подли ,като армяните.От тая зона всички са такиз хитряги.Кавказци.ВЕче НЯМА ,СССР,и комунисти ,за ликвидиране,и сега ДВ,се цели в приятелски държави.и претоплят манджата за СССР. ,за комунисти и комунистки. Хехе.Да се чете парцалчето им .
  • 45 БАЙ Х@Й‼

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "Тодор Правешки":

    Ех , де да можех ‼️ Почина наскоро , без ковит , без инфаркт, без инсулт ✝️
  • 46 БАРО

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ами това е така защото всяко малко селянче иска да стане голям столичанин
  • 47 БАЙ Х@Й‼

    12 3 Отговор

    До коментар #43 от "Тодор Правешки":

    Между другото това е част от текста ! А иначе песента се казва " Комунисти, комсомолци, пионери" - поне с това заглавие я учихме в училище !
  • 48 баро

    12 12 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не го е построил комунизма а хората под натиск от комунистите и то безплатно за лична употреб от комунисти
  • 49 ...

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "абе":

    Я си избърши жълтото около устата...и не си пъхай главата, там дето не ти влиза пръста
  • 50 ...

    22 9 Отговор

    До коментар #42 от "ивелин":

    Аз по-голямо обезбългаряване от времето на социализЪма не помня. Тогава СССР се смяташе за втора родина, комунистите се кълняха във вярност първо в Компартията на Съветския съюз и после в България. Наистина се разграби много в България след 1990, но този грабеж беше организират от червената мафия комунисти и от хора от ДС. Може написаното от бай Еди Кой си за звучи реалистично, но за СССР бяхме фронтова държава и плащаше само и само да поддържа натрапчивата им и безумна идея за диктатурата на пролетариата и фалшивата им идеология. СССР може да внесе технологии, остарели с десетилетия, в България, но по-важното е, че внесе комунизма, който унищожи обществото в страната, ограби частната собствиност, разруши семейства, погуби характера на българина. Никой не може да каже каква щеше да е България, ако Съветска русия не ни беше натрапила комунизма. Но със сигурност нямаше да е на сегашното дередже... така, не вярвайте на комунист, за когото чуждата държава беше по-мила от собствената...

    Коментиран от #53, #54

  • 51 чичо Рони

    1 5 Отговор
    ебнули совок,ебнëм и рашку 🙋
  • 52 ...

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "БАЙ Х@Й‼":

    Глупавият човек може да си сглобява факти и да си прави произволни изводи без да му мигне окото и дори не подозира глупостта си, а напротив - смята, че е сътворил мисъл, достойна за възхищиние. И тя буди възхищение у мнозина, такива като него...
  • 53 БАЙ Х@Й‼

    7 8 Отговор

    До коментар #50 от "...":

    "Аз по-голямо обезбългаряване от времето на социализЪма не помня. " 🤔🤔🤔🤔🤔 тогава станахме почти ДЕВЕТ милиона , а сега за няма 20 години над ДВА милиона се евакуираха от страната ‼️‼️

    Коментиран от #55

  • 54 Никога няма да се оправим

    16 3 Отговор

    До коментар #50 от "...":

    Някои хора така и не разбраха, че руснаците не се интересуваха от нас нито преди, нито сега. И другото - не сме еднакви или дори близки народи. Те са близки с украинците и беларусите. Ние сме близки с другите балкански държави, особено с Румъния и Сърбия. СССР беше едно голямо недоразумение, само хората с връзки получаваха привилегии и се възползваха от всичко. Не съм англофил, нито пък германофил, просто смятам, че поне веднъж е добре да се оправяме сами, а не да чакаме някой друг да ни “помага”. Източна Германия все още страда от социализма си, докато Западна Германия привлича абсолютно всякакви нации да се преместят и да живеят там. Защо ли? Няма да изпадам в подробности, хората, които искаха да разберат, вече разбраха за какво става въпрос.
  • 55 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "БАЙ Х@Й‼":

    Bж. коментар 52...

    Коментиран от #57

  • 56 Лизач рософил

    13 2 Отговор
    Никога не съм бил русофоб, не съм бил и ръусофил, но от тези гадюхи вече ми се повръща. Факти що не писахте нищо за документалния филм за кирилицата, представен от руското посолство в РСМ
  • 57 БАЙ Х@Й‼

    10 5 Отговор

    До коментар #55 от "...":

    Видях го ! Много точна самопреценка си си направил ‼️ Когато населението ни е нараствало си го оценил като обезбългаряване, когато естественият прираст е негативен, а милиони напускат страната , обаче НЕ ! Явно строежите на над 300 язовира са съсипване , а кражбата на напоителни системи от Жоро Тръбата е прогрес! Съсипването на болници и училища явно е разцвет на културата и здравеопазването ! Кражбата при изнасянето на тонове злато е прогрес в икономиката! Жал ми е за такива , като тебе! Народът го е казал : "Глупакът и мъртвия носят мъка на околните , но самите те не страдат !" Плувай в своя измислен Свят, щастлив като Пр••е в кочина ‼️

    Коментиран от #58

  • 58 ...

    3 2 Отговор

    До коментар #57 от "БАЙ Х@Й‼":

    Пак номер 52... чети внимателно и бавно...и без да се напиняш...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Анонимен

    5 3 Отговор
    СССР и САЩ са двете империи на злото, смучещи човешка кръв.Държави изградени върху труповете на милиони невинни жертви.Те са най-големите терористически групировки в човешката история.
  • 61 Руски трол

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "ДаЗдраПерМа":

    Що не посочиш какви са по народност тези дето са станали мужики?
    Таджики, узбеки, киргизстанци......
  • 62 Истинският

    2 0 Отговор
    Повечето хора които коментират не са на повече от 40 години. Ако вашите пра баби и дядовци могат да ви чуят ще се преобръщат в гробовете. Проблемът на повечето хора е че не след 89 година започнаха да се прехласват по измамните лъскави западни предмети,бързо забогатяване,изкривяване на реалноста,ценностна система.Каква Америка,каква Русия? По време на соца четехме книги за да сме полезни на държавата и себе си.Работехме за изграждането на държавата и за себе си не за да се доказваме пред Америка и Русия. Вярно че нямаше Ферари и кока кола но бяхме по-щастливи и се обичахме и раждахме деца. Разберете че безплатен обяд няма!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания