25 Декември, 2021 16:00 4 408 37

Песимизмът ми е оправдан

  • люба кулезич-
  • магистрала хемус-
  • разследване

Имам чувството, че схемите с източването на десетки милиони покрай менте строителството на магистрала „Хемус“ няма да бъдат докрай осветени

Песимизмът ми е оправдан - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имам чувството, че схемите с източването на десетки милиони покрай менте строителството на магистрала „Хемус“ няма да бъдат докрай осветени. То не е точно чувство, ами е страх и, дано не се сбъдне, че големите играчи ще бъдат покрити за сметка на някакви мижави мафиоти по веригата, които ще операт пешкира.

Песимизмът ми е оправдан. Той е въпрос на дългогодишен опит. Знам имената и подвизите на няколко изпрани от съда, „доказано некорумпирани“ величия, които и до днес ни дават акъл и въртят далаверите си. Пък и много стана шумно покрай ареста на Борислав Колев, приемчика и разносвача в сакове и чанти на 53 милиона държавни пари, изтеглени в брой от мастита банка. Но БНБ си трае, забелязвате ли? Не глобява, не поставя под особен надзор, не наказва, не отнема лиценз! А уж това ѝ е работата – да наблюдава и да контролира поведението на банките.

Мълчанието и на Финансовото разузнаване, по толкова драстичен случай е показателно. То идва да покаже, че въпросната банка и нейният собственик с прословут прякор продължават да се ползват от огромен, непромокаем политически чадър. И то независимо от прокламираната промяна във властта и заклинанията за „нулева толерантност към корупцията“.

Още при ареста на Колев вътрешният министър Бойко Рашков почти остроумно описа чантаджийския момент при източването на милионите. И в тази връзка обяви, че банката е собственост на свързани с Бойко Борисов супермени от епохата на СИК. Но медиите от мрежата на ГЕРБ моментално вдигнаха такава олелия, самият Борисов така яростно заплаши Рашков със съд, че темата за банката сякаш потъна. Умело я заглуши врявата около самия разносвач на милионите Колев. Прокурорки от кохортата на Гешев и полицаите от ГДБОП се сдърпаха някак прекалено гласовито и показно на тема как и дали да го накарат този човек да пропее за истинските получатели на скъпоценните торби. Караха се, цупиха се, плюха се взаимно за саботаж и за некадърност.

Все пак невзрачният футболен съдия беше напъхан в ареста, но пък започна да диктува сценария иззад решетките. Щял да говори само пред министър Рашков и главния прокурор Гешев. Така сякаш превърна двама отявлени врагове в съдружници при разплитането на престъпния сюжет. Съмнително някак... Но пък развръзката на сюжета беше отложена с намеци, че имената, изскочили от разпитите, не са чак толкова публично известни. Което създаде впечатление, че се прави опит за договаряне и замазване, докато „мисирките“ с микрофоните се надвикват помежду си пред вратите на прокуратурата.

И докато публиката се разсее и се обърне към коледните партита с хапване, пийване, с тропане на хора и ръченици. И вече наистина, казвам ви, започнах да се опасявам, че патриотичната хореография, която се практикува под път и над път напоследък у нас, е компенсация, някакъв отдушник за подсъзнателния ни срам от масовото българско овчедушие пред грабежа и неговите овластени съавтори. Все пак представата за 53 милиона, изнесени в чанти, би трябвало да избие рибата повече дори от кюлчетата, пачките и презервативите в премиерската спалня на Борисов. Онзи ден един строителен предприемач изчисли, че 17 ултрамодерни детски градини струват по-малко от отмъкнатите 53 милиона. И то отмъкнати само за един лот на магистрала „Хемус“.

А за колко още, източени през годините на ГЕРБ за други лотове и магистрали, хал хабер си нямаме. Но вместо да грабнем метлата и да изметем своите грабители и мъчители, част от нас дори гласуват за тях. Другата част вкупом и поотделно преглъщаме унижението да бъдем щавени като добитък от самозабравилите се касапи в политиката и във властта. Но понеже нямаме смелостта да въстанем, удряме го на фалшиво родолюбие, на хорца и на сеири. Или пък, забележете, отказваме да се ваксинираме, уж в името на някакъв закъснял порив към свобода. А всъщност, защото просто сме развили комплекса на самоубийци, депресирани от липсата си на характер и на достойнство. И така пускаме да минат метър куп други скандални новини.

Например за 27-те милиона, изплатени на Ахмед Доган за непроизведен ток в неговата ТЕЦ „Варна“. Или за вдигането на банковите такси пак за сметка на нас, дребните риби. Или за назначаването в екипа на новата външна министърка Генчовска на Петко Сертов, бивш фактор от Второ главно на безсмъртната ДС, бивш шеф на ДАНС от ерата „Станишев“, когато там се вихреше на воля Трактора и беше осъществено най-наглото подслушване на журналисти и политици с делото „Галерия“. Да, махнаха го Сертов набързо, но лошият вкус на вкисната манджа от ведомствена столова остана.

Източник: "Честно казано" - Телевизия Евроком


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рашков

    56 3 Отговор
    Общесвото чака всички замесени по веригата да бъдат публично показани и назовани техните имена. И не само малките бушони. Но също и лица от политическия и подземния свят на крадливата олигархия! Всички, дори едрите риби, политици, общински служители, общественици, олигарси.

    Коментиран от #32

  • 2 Последния Софиянец

    44 11 Отговор
    Докато не махнем Гешо Келешо няма да има справедливост.

    Коментиран от #16, #35

  • 3 Нощ

    56 6 Отговор
    Ако не се разтури шайката ограбила България последните 30 години няма бъдеще за държавата.50000 млади напускат всяка година.Гляма част от тях не напускат заради пари.Напускат защото не искат да развиват живота си в мафиотска държава без СПРАВЕДЛИВОСТ.На грабителите ще кажа че парите откраднати от собствения народ не носят щастие.И когато напуснете този свят след вас ще остане само желанието на един народ да се изпикае на гроба ви.
  • 4 123

    25 11 Отговор
    Таме работата че парите са във местните феодали които си работят по добре разработени схеми за кражби и злоупотреби а не във Борисов.Борисов не се вози във Ролс ройс, Порш,Бентли,мазерати, мах бах или други скъпи коли, нито има имение на което оградата му само струва няколко пъти по скъпо от къщитите наоколо.
  • 5 Перо

    31 5 Отговор
    До като не се разбие за винаги утвърдената практика и негласно споразумение,да не се пипат бивши управници и престъпници за да не се закачат и сегашните,оправия не може да има! Като гледам толупа го доказва с поведението му на недосегаем!
  • 6 пожелание

    35 4 Отговор
    ДАНС и МВР да приберат всичките съмнителни магистрати в ареста ,и за три дена без хляб и вода ,цялата истина ще кажат ! Така трябва да се действа срещу мафията!!!
  • 7 proi4o

    12 19 Отговор
    Люба Кулезич
    журналист...???.....XA-XA-XA-XA-AAAA !.......мисирка-600 kaратa, KOHINOOR нa мисирките !!!!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Данчо Рап Георгие@

    11 15 Отговор

    До коментар #7 от "proi4o":

    Буба Козелич защитава Цвъри Василев в Сърбия .Сашо Бикоф защитник на срамната буба в Дубай Божков а пък стария Колев ходи при Баневи на почивка после репортаж им прави
  • 9 Така е

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "proi4o":

    100%
  • 10 Тити

    18 7 Отговор
    Много ясно няма имена всичко се покрива всичко продължава по старому ама все пак ни управлява Киро Ментата.
  • 11 Нерегистриран

    7 2 Отговор
    В. Стандарт трябва да започне от даваши и получаващи умрели животни в месните месокомбинати. Тровят и ядете умрелите срешу минимална сума на собственика. Не завиждаме, а ви умоляваме да не го правите. Карай честно забогатяло човече. Същото следва и с бензина. Дали е така на запав в ЕС, Америка. Мискя, че не. Дори гледах в една кабелка в САЩ как българин и киселото му мляко е обозначено калории, с каква храна животното е пасяло трева де. Никога няма да ги стигнем.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 4 Отговор
    мафия та си има ДЪРЖАВА
  • 13 Hoho Boho

    16 2 Отговор
    Щом се знаят имената на тези не чак толкова публично известните, кога ще ги арестуват и разпитат?
  • 14 Местя го

    6 4 Отговор
    За твоя песимизъм.
  • 15 Ако повярвам

    10 5 Отговор
    на сороснята за "истината" за Народния съд и избиването на "цвета на нацията", започвам да си мисля, че само "шумкарите" могат да оправят положението, жалко, че те измряха отдавна.(кажете, че не е така...)
  • 16 То и докато

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти плещиш простотии безнаказано няма справедливост, ама те търпим.
  • 17 ВЕРНО ЛИ

    11 4 Отговор
    ТАРАШКОВ НАЛИ Е СТРАШАВЕЛ ДА ПИТА ЗА БАНКАТА И ДА РАСЛЕДВА ШЕФА НА БНБ И ДАНС КЪМ МОМЕНТА АДЕ ГЕРОЙ
  • 18 Jacques Yves Moineau

    15 3 Отговор
    Права е Люба. Подмяната продължава....
  • 19 Кобрети

    5 5 Отговор
    В филма УМИРАЙ ТРУДНО от 1988 ГД има откъз където брус Уилис разговаря с мобилна малка радиостанция ДОКАТО ТУК НАШИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ НОСЕХА ТАНТАЛИ ПО 5 КИЛА ЗАТОВА СМЕ ИЗОСТАНАЛИ ОТ ЗАПАДНИЯ СВЯТ 50 ГД

    Коментиран от #36

  • 20 толупа

    4 3 Отговор
    Гешо Каскета /наричат го Каренин, ама аз не знам кой е тоа Каренин/, Няма да позволи на Рашковци и др. такива да ни тормозят и съдят.
  • 21 Коко

    8 4 Отговор
    Докато не вкарат ББ и гешо бебешов панделката нищо няма да се разкрие те са октопода и най големите кръдци те ограбиха България

    Коментиран от #34

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Козелич

    5 3 Отговор
    Козелич защитаваш престъпник които се крие.Като е честен що не се върне?

    Коментиран от #28

  • 24 syan4o

    7 0 Отговор
    Кражбата започва с обявяване на поръчката, продължава с избирането на изпълнител, следва нареждането на парите и пр. За тези етапи от кряжбата МВР мълчи незнайно защо. Причинените ни мислят за балъци симулирайки дейност по разкриване на схемите, а всъщност целта им е да заменят следите на парите. Който е разпоредил да се направи поръчката той е и получателя. За тава се иска само малко да можеш да мислиш.

    Коментиран от #26

  • 25 Шофер

    4 2 Отговор
    Парите не са държавни. Преведени са по договор на частна фирма. Явно Рашо не може да намери проблем там. А какво прави фирмата с парите си, е друг, частен проблем. .
  • 26 stan4o stan4ev

    4 5 Отговор

    До коментар #24 от "syan4o":

    Рашков е чистача в мафиотската схема. Той ще замете следите на откраднатите пари при управлението на Борисов и ще го изнуди с част от тях да се откупи от задкулисието. Софиянски също е плащал такъв откуп.
  • 27 МЕДИУМ

    2 2 Отговор
    КОЗЕЛИЧ ЩО НЕ СИ
  • 28 stan4o

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Козелич":

    Сигурно няма вяра в правосъдната система и изпитва страх внезапно да не умре безпричинно по примера на Мишо Бирата, Ваньо Танов .
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор
    За сведение, авансовите плащания са по договор и с цел, изпълнителят да не завишава цените поради инфлацията... Доста умно решение с което ce цeли да охладят желанието за надуване на цените...Същевременно, до сега са спестени милиони при актуването на завършените работи...или кaзaнo нa прoфecиoнaлeн жaргoн "рaбoтaтa e взeтa нa AКOРД".
    Aкo тoвa за изнесените пари e вярнo, тo e мнoгo умeн хoд, дa нe ce държaт пaритe зa мaгиcтрaлaтa в Бългaрcкa бaнкa, a нaвън, кaтo пo тoзи нaчин ce oпaзят oт КДC-мaфиятa...(ФСБ). Поуката от краха на банка КТБ е взета.
  • 30 За изриване

    4 2 Отговор
    Абе,че Козелич у едно тунинговано лапацало... така е но: всички плещят за някакъв кирлив посредник футболен съдия и никой не дири сметка на управата на БНБ,Финансовото разузнаване, ДАНС,Каскетурата,на банката дала парите в кеш,ведомствени одитори ... Тия защо са непричом? Това всичко е за изриване...,без обяснение защо.
  • 31 Иван4о

    2 1 Отговор
    DA ГРАБНЕМ МЕТЛАТА ... Спомням стар виц: Жените решили да избият грозните жени и изведнаж всички жени грабнали тояги. Ако послушаме призива, най - дълги метли ще размахат далаверажиите.
  • 32 За протокола

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рашков":

    В такива схеми има хора от най-различни партии и олигархични и мафиотски кръгове и най-вероятно Рашков е стигнал до някои имена, които не му е изгодно да бъдат въвличани и затова дава заден. Ще говори, ще плюе, ще се заканва и накрая няма нищо да стане. Затова и искаха да го изпратят този свидетел в чужбина - за да не говори много, да му покрият и изменят показанията, а може би и да му затворят устата завинаги. И това бяха хората на Рашков. Докато Прокуратурата го запази, за да говори. Ако ГЕРБ са въвлечени, излиза, че Рашков иска да ги покрие, а Прокуратурата - да ги разкрие. Простата логика показва, че или ГЕРБ не са въвлечени или Прокуратурата не работи за тях.
    Хора, мислете, ако имате с какво.
    Пак!
  • 33 А ДА БРОЙМ

    7 0 Отговор
    ИЗНЕСЕНИТЕ МИЛИЯРДИ ДО 1990/ ЗАТВАРЯНЕТО НА РЕАКТОРИТЕ В КОЗЛОДУЙ / ФАЛИТИТЕ НА ПЧБ И ДРУГИТЕ СЛЕД НЕЯ / КТБ / НЕИЗПЪЛНЕНИ ПРИВАТИЗАЦИОННИ ДОГОВОРИ / ТЕЦ ВАРНА И ПОДАРЕНИ МИЛИОНИ ./ НАМЕРЕНИТЕ ПАРИ В СТАЯТА НА СИНА НА АРАБАДЖИЕВ ТИШИНА / БОЖКОВ / СМЕНЕНИЯ ДЪЛГ ОТ МИЛЕН ВЕЛЧЕВ / КОЛКО ОЩЕ А МИСИРИТЕ ЦЯЛА ГОДИНА ХОДЕХА ПО УЛИЦИТЕ И ВРЯКАХА БЕЗ ДА ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ
  • 34 Хем си

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Коко":

    Неграмотен, хем ръсиш мозъци.Как точно ги установи, тези крЪдци.Ха,ха.
  • 35 Северозапад

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Не се впрягай толкоз, да не останеш разочарован, ако се разбере истината, по всякакъв начин ще гледат да се набеди не който трябва парите са теглени краят на юли началото на август при служебното правителство само вметвам, или бий самара да се сети магарето кво да прави
  • 36 ХХХ

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кобрети":

    Световните крадци са имали 1 такава станция, която са снимали във филма за престиж и да дразнят останалите. Като гледам са успяли, щом 33 години помниш.
  • 37 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Отношението към далаверата "Хемус" и всички други в категорията "Мега далавери" ще e "лакмуса" за новите управленци. Ако и те се "разсеят", а този "филм" го гледаме 30 год., най-малко по нищо няма да се различават от върлувалите във властта ГЕРБ и ДПС!
    По отношение "Но БНБ си трае" това се явява традиция прави го още при разгрома на банките 90-е, при "Обира на века - КТБ", така че е изключително виновна тази институция и докато не се потърси Персонална отговорност от настоящи и бивши нейни ръководители "този Филм" пак ще ни го пуснат в някой нов формат!