4 Април, 2022 14:38 16 136 75

Иво Сиромахов: Дълго време обмислях, но приех поста генерален директор на БНТ

  • иво сиромахов-
  • бнт-
  • генерален директор

Никога не съм бягал от отговорност

Иво Сиромахов: Дълго време обмислях, но приех поста генерален директор на БНТ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скъпи приятели,

С вълнение ви съобщавам, че приех поста генерален директор на БНТ. Това написа в социалните медии известният писател и сценарист Иво Сиромахов.

Дълго време обмислях, претеглях плюсовете и минусите, проведох индивидуални обеди с повечето от членовете на СЕМ (очарователни дами са!) и в крайна сметка те ми казаха: Иво, ти си човекът. Само ти можеш да оправиш този батак.

Никога не съм бягал от отговорност. Когато има да се свърши нещо, аз отивам и го свършвам. Така ще направя и с БНТ.

За никого не е тайна, че най-силните години на националната телевизия са били по време на управлението на Иван Славков – Батето. Всеки от БНТ ще го потвърди. Затова моята цел ще бъде да върна поне малко от блясъка на онова славно време.

В никакъв случай не подценявам приноса на г-н Кошлуков. Той е свършил доста работа и аз ще се опитам да надграждам върху стореното от него. Благодаря ви за свършената работа, г-н Кошлуков.

Ето какво смятам да направя в четиригодишния си мандат:

1. ПРОГРАМНА СХЕМА

Програмната схема е гръбнакът на една телевизия. Някои предавания ще отпаднат, други ще бъдат леко пипнати, за да не звучат архаично. Да речем едно стойностно предаване като „БНТ на 60“ трябва просто да се актуализира и да стане „БНТ на 63“. Нека не подценяваме публиката, тя все пак може да брои.

Ще върна в програмата обичаният от малки и големи „Сънчо“. Всяка уважавана национална телевизия си има „Сънчо“! И БиБиСи, и кой ли не…

Поръчах социологическо проучване кои предавания от времето на Иван Славков зрителите биха искали да гледат отново. Получиха се интересни отговори – „Бързи, смели, сръчни“, „Мелодия на годината“, „Адрес 4000“. Тези предавания са доказали във времето, че имат място в програмната схема на БНТ.

Най-голям процент от анкетираните искат да върна „Розавата пантера“ и хубавите новогодишни програми.

Програмирал съм „Розавата пантера“ всеки ден от 19.30 (преди „Сънчо“), а върху новогодишната програма, изпълнена с хумор и естрада, започваме да работим още отсега. Участието си вече са потвърдили най-обичаните певци и смешници.

Ще засиля публицистиката. В момента зрителите недоволстват, че няма достатъчно публицистика, а политиците недоволстват, че нямат достатъчно ефирно време в националната телевизия.

Аз имам решение на този проблем. То е просто и ефективно. Колко са парламентарните партии? Седем. Колко са дните от седмицата? Седем.

Ще дам на всяка партия по три часа ефирно време, веднага след „По света и у нас“. Да говорят там, каквото си искат, да канят, когото си искат и да не ме занимават с постоянните си претенции! Още не съм почнал да управлявам, а те денонощно ми звънят. Назначи този, назначи онзи... Ще ги назнача, разбира се, човек трябва да спазва политическата субординация, иначе ще настъпи хаос. Гледам да съм добре както с управляващата коалиция, така и с опозицията, щото утре може и да не е опозиция, дет се вика.

Ще върна кореспондентските бюра на БНТ. Всеки ден по света се случват интересни неща. Трябва да имаме кореспондент не само в Брюксел, но и във Вашингтон, Буенос Айрес, Токио, Сингапур, Йоханесбург, Мумбай, Уелингтън. Ще открия общо 47 нови позиции. Имам подготвени хора за всяка от тях.

2. СТРУКТУРА НА УПРАВЛЕНИЕТО

За да избегна корупционни практики, ще назнача 12 заместник-директори, по един за всеки месец от годината. Дал съм списъка с имената им в парламента, сега го проверяват за конфликт на интереси, защото господата април и октомври били в родствена връзка с мен. Няма проблем, ако кажат – ще ги сменя. За другите десет не могат да докажат нищо.

Над оперативното управление ще има Обществен съвет от 450 души. В него ще влизат всички депутати, всички министри и заместник-министри от правителството, членовете на висшия съдебен съвет, областните управители, кметовете на общини с над 20 хиляди души население, синдикални лидери, представители на творческите съюзи и на неправителствения сектор.

На всички тия 450 души ще се плаща някаква символична сума от бюджета – да речем 2000 лева на месец, за да бъдат все пак мотивирани да вършат работата си. Веднъж месечно Общественият съвет ще се събира в зала 1 на НДК на банкетни начала – да хапнат, да пийнат и да обсъдят положението в телевизията.

Особеното в случая е, че всеки член на Обществения съвет ще има право да участва пряко в програмата на БНТ. За целта ще назнача щатни координатори, които да приемат обаждания от Обществения съвет 24/7.

Да речем някой от Обществения съвет има личен празник. Звъни на координатора и казва: „Искам да пуснете по телевизията песента „Сънувала търновска царица“ на Илка Александрова.

Координаторът е длъжен веднага да прекъсне програмата и да пусне песента.

Разбира се, за да не се злоупотребява, съм сложил лимит – всеки член на Обществения съвет има право на до три обаждания дневно. Щото може да речем човекът да се е понапил и да иска да му пуснат „Търновската царица“ десет пъти. Което би било леко досадно за зрителя.

3. СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

Най-важни в една телевизия са кадрите. Знам го, защото вече 23 години и аз съм кадър. Идвам от низините, бил съм сценарист, редактор, водещ, така че знам проблемите ви и смятам, че заслужавате двойно, че и тройно по-голямо заплащане.

В момента в БНТ на щат работят около 1500 човека. В златните години на Иван Славков са били 4000 човека. Тоест, аз трябва да назнача още около 2500 човека. Ще заложа на млади, амбициозни професионалисти. Предимно жени. БНТ трябва отново да стане люпилня на нови таланти.

Много хора ме питат какво ще правя с почивните бази в Китен и Пампорово. Благодаря им за този въпрос. В момента съм в преговори с генералния директор на гръцкото БНТ Кирякос Кевалакис и договаряме с него бартер за почивки на разменни начала. Гръцките тв работници ще почиват в Китен, а на нашите Кевалакис дава почивна станция в Халкидики, на първа линия, всяка стая със самостоятелен санитарен възел, закуска – първа смяна от 6.00 до 6.30, втора смяна – от 6.30 до 7.00. Договорил съм цени от 4 лева и 28 стотинки на легло + 2 лева и 30 стотинки на храноден. Мисля, че е добре.

Това, в общи линии, е концепцията ми.

Благодаря на всички, които ме подкрепиха.

Ще се постарая да не ви разочаровам!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едвам сЪ нави, А 😀😀

    76 1 Отговор
    Едвам сЪ нави , А 😀.

    Коментиран от #32

  • 2 ужас

    58 1 Отговор
    Сега кой ще води вечерното шоу на "Слави"?
  • 3 Един

    61 1 Отговор
    Бало си е байката.
  • 4 червена баба

    72 10 Отговор
    Върни Иван Гарелов в Панорама и Всяка неделя с Кеворк.

    Коментиран от #10, #12, #60

  • 5 user

    78 19 Отговор
    Това се знаеше от месец още. Много ми е интересно що за прост народ ще гласува за промяна в лицето на Трифонов. Каква промяна към по-добро е очаквало да донесе този Трифонов. Какво това простолюдие е очаквало да му се подобри живота ако Тошкото на Славито докопа власт. Този народ си залсужава всичко, което му се случва!

    Коментиран от #9, #17, #20

  • 6 Биде

    58 15 Отговор
    ОХХООООСтани да седна!Епизод пореден!Иво да си лапа тея4-5 години щото на следващите избори измислената партийка на Слави ще е труп!

    Коментиран от #73

  • 7 умник голям

    62 15 Отговор
    Този издаде към 30 книги, ама май само той си ги чете. Надмина по брой книги и покойния проф. Вучков.

    Коментиран от #13

  • 8 Голям смях

    71 3 Отговор
    1-ви април мина вече.
  • 9 знаело се друг път

    53 11 Отговор

    До коментар #5 от "user":

    Прочети какви глупости е написал, прави се на интересен.
  • 10 Бай Шиле

    40 1 Отговор

    До коментар #4 от "червена баба":

    Искаме и Каналето, Клуб НЛО и Мелодия на годината!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лили Иванова

    35 1 Отговор

    До коментар #4 от "червена баба":

    И Чай с Драго Чая
  • 13 100

    31 3 Отговор

    До коментар #7 от "умник голям":

    Повече и от Вазов е писал. Голям талант. ;)
  • 14 ЗАЕ'ВИ

    34 8 Отговор
    И ТОА ЧАЛГАР-КЮЧЕКЧИЯ СИ КУПИ ФАБРИКА НА...08 СЕПТЕМВРИ.
    СЛЕД 4 МЕСЕЦА...НА СЕЛО.
    БЕМТИ...ПРОМЯНАТА
  • 15 дааа

    26 6 Отговор
    Това майтап ли е???Славното време на батето???
  • 16 ссссс

    15 17 Отговор
    Една добра новина
  • 17 Слави ли?!

    22 20 Отговор

    До коментар #5 от "user":

    Заради горчивият спомен за кражбите на Борисов и простотията му, Сиромахов ми е ОК.
  • 18 Сандо

    30 13 Отговор
    Досега не я гледах,но знаех,че съществува.От утре за мен тя вече не съществува.Какво падение - от Иван Славков да стигнеш до Иво Сиромахов!?
  • 19 Коментар

    32 6 Отговор
    Хмм, дългия беше уж опозиция на Боко, а сега заедно лобират България да изпраща оръжие за Украйна?!
    Викате Сиромахов щял да бъде директор, който да изисква истински безпристрастни новини??? Ммм скептичен съм!!!
  • 20 Не четете само заглавията

    34 1 Отговор

    До коментар #5 от "user":

    Дано не си трол,но ако беше прочел и текста преди да пишеш коментар щеше да видиш че коментара е бъзик

    Коментиран от #67

  • 21 Дедо Шоро.....и бай Доги

    8 5 Отговор
    Най-хубаво ще е да се облечеш в женски дрехи и да дойдеш да ти напълним бузките с култура ми янко.
  • 22 Рамадан Аталай

    15 3 Отговор
    Да върнат Руска рулетка и шоуто на Дони, може и кака Лара и Роси Кирилова.
  • 23 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 5 Отговор
    От трън , та на глог ‼️
  • 24 славввввввчо

    27 3 Отговор
    Какво стана с великите 5 точки от референдума и 600-те хиляди съдби?
    Нито думичка за тия точки, а уж затова влязоха в парламента.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иво

    23 7 Отговор
    Тъпунгерите на Сатаниста превземат държавата. То па една държава щом я управлява. Киро простото. Вече БНТ ще се казва Българска чалгарска телевизия👿👿👿👿👿
  • 27 БОЗА

    30 1 Отговор
    Умишлено изчаках да се посъберат коментари...не е истина...ох хиля се с глас...болно е обществото ни... но не очаквахда е ТОЛКОВА зле...;-))))))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 28 ПЛЮЕЩ ПАПАГАЛ

    18 8 Отговор
    Този човек е болен. Всичките му писания са пълни с изтъркани подигравки към който е пред очите му, най-често адресата е някой си "ганьо", само поводите са различни, но вътре е една и съща помия. За БНР тряба човек с воъбражение, а не плюещ папагал, човек с добродетели, човек способен да се учи от другите и имащ какво да даде.
  • 29 незнайко

    17 6 Отговор
    Ето сега всичко ще тръгне като по "ЧАЛГА И ДИСКОТЕКА" !!!
  • 30 Перо

    15 9 Отговор
    Няма ли други кадърни кандидати?
  • 31 Грешка

    15 10 Отговор
    Предимно жени щял да назначи. Ми като забременеят? Кой ще работи ве наполеонов комплекс такъв!
  • 32 Пешо

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Едвам сЪ нави, А 😀😀":

    "е заложа на млади, амбициозни професионалисти. Предимно жени."

    Е това не е ли дискриминация?
    ако някой каже подобно нещо но обратното - Предимно мъже, мисля , че ще има доста шум после....
  • 33 НЯКОЙ

    14 6 Отговор
    Е, и досега не гледах БНТ, просто ще продължа да прескачам канала!
  • 34 Атанас

    6 1 Отговор
    Ще гледаме вечерното шоу по БНТ.
  • 35 Гандалф

    15 2 Отговор
    Сега остава и танцьорките на слави, след дълго умуване, да поемат и културата...
  • 36 Тома

    27 6 Отговор
    Браво Иво ти си човека.Добре се посмях
  • 37 hahaha

    21 7 Отговор
    точен и ехиден както винаги
  • 38 Нескопосан

    18 5 Отговор
    опит за хумор като всичките му напъни. А че действително се наглася за поста е абсолютно вярно.
  • 39 Алооо

    10 3 Отговор
    Чалгари не ни трябват в БНТ,за това си има 7/8. Управление на телевизията от ИТН, Благодаря.
  • 40 МААТРИАЛА

    8 0 Отговор
    А БЕ НАЛИ ИМА ПЛАНЕТА ТВ
  • 41 Некадърник

    10 8 Отговор
    Боже Гостоди, това е върхът на простотията! До тук щом стигнахме, палете свещи ...
  • 42 Каримански

    8 1 Отговор
    И мен едва ме кандисаха да се кандидатирам за гуверньор на БНБ. Вярвам, че ще спечеля срещу гувернантката.
  • 43 Мюмюн

    17 1 Отговор
    Евала за иронията му.
  • 44 Що за граблива птица е този,

    6 10 Отговор
    който смята 2000 лв. за символична сума, която еднолично дава от държавния бюджет на 450 души - управляващи в България с месечни заплати от 10000 лв. и нагоре? Само това не се беше случвало досега.За атмосферата в БНТ е ясно,че щели да се назначават предимно жени, този човек чува ли се какво говори? Освен това всеки месец, в НДК ще има банкети за тези 450 участници в т.н. Обществен съвет. Назначава 2500 нови човека, при 1500 в момента, 47 кореспондента ,между които в Нова Зеландия, Индия, Южна Африка. Новото е, че купоните ще се вихрят в Гърция, а не в Пампорово, както бяха при неговия предшественик, преди 40 години. Интересно е обаче с кого е съгласувал цялото това разточителство и с колко ще иска да се увеличи бюджетът на БНТ за 2022 г? Все пак да му честитим новата придобивка. Купонът едва сега започва! И все пак смятаме, че това не е истина, а последният пасквил на Иво.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Кой беше казал ,че Българина бил ....

    17 0 Отговор
    Шегаджия и схватлив човек?Няма такова нещо,след издънката с бай Ганю от Банкя и цели дванадесет години простотии и грабеж,този някога умен селяк е вече абсолютен простак....Сиромахов се спуква да се шегува с това объркано от пропагандата племе!
  • 47 Зрител

    10 1 Отговор
    Бих предложил и ,,голи,, новини. Но в централната емисия. До късно не ми се чака.Бързи ,смели ,сръчни в съвременен вариант. Млади джебчийки се състезават за май- бързо преджобване на мъж със скъсани джобове на панталона. Мелодия на годината - задължително! Слави да си присади коса и да води Ку- ку. Тошко да се подстриже. Панорама пак събота. Новините на турски да бъдат на сръбски.
  • 48 ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА

    10 4 Отговор
    НЕ СЕ ЧУДЕТЕ НА ИНФЛАЦИЯТА,КРИЗАТА И ЦЕНИТЕ ! ДВЕ ГОДИНИ БЛОКИРАХТЕ ДЪРЖАВАТА И СЕ ПАЛИХТЕ С БЕНЗИН,ЧЕ ВИ БИЛИ ВИСОКИ ЦЕНИТЕ(ОЛИО 1.86лв,БЕНЗИН 1.68 !!!)ЗА ДА ДОКАРАТЕ ЕЙ ТАКИВА "КАРИКАТУРИ " НА ВЛАСТ!! СКОРО ВРЕМЕ МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА ЩЕ БЪДЕ ШИШО БАКШИШО;А НА КУЛТУРАТА ДЕСА ПОЕТЕСА ! КАЗАНО Е ОТДАВНА И МНОГО ТОЧНО:ПРОСТ НАРОД,СЛАБА ДЪРЖАВА!
  • 49 Браво

    9 3 Отговор
    Още една мутра сдаде багажа кошлук ли е боклуклие няма го веке тарикантина

    Коментиран от #52

  • 50 Корончо

    8 5 Отговор
    И сега следва деса-поетеса,широ бакшишо,отец нафърфорий - това е лимита на този идиот
  • 51 Уважаеми зрители, спите, ли?

    8 7 Отговор
    Иво е джудже отвсякъде. Идват мрачни дни за БНТ, както и за България.
  • 52 Когато чалгаджиите поискаха постове

    8 7 Отговор

    До коментар #49 от "Браво":

    Кошлуков директно е участвал в промените, лежа в затвора поради бунт срещу комунизма, много преди 1989. Иво е нищоправец, чалгаджия, който си подрасква по нещо.
  • 53 Селенията няма насищане

    4 2 Отговор
    След като вземем БНТ ще вземем Българска народна банка След това ще вкарат България в еврозоната и ще заменят националната ни валута / един от малко останалите ни нац. символи / с еврото. Автоматично пада валутният борд, заедно с милиардите евро в него, за които не се казва къде ще потънат.Борбата е за това банката да може вече да дава кредити както на държавни предприятия, така и на часгни лица. При валутен борд това не беше разрешено.
  • 54 Е БРАВО

    3 3 Отговор
    СИРОМАХОВ ТИ ВЗЕ МНОГО ,,ТРУДНО,, РЕШЕНИЕ ТА НАЛИ ЗАТОВА НЕ ВЛЕЗЕ В СКАПАНИЯ ПАРЛАМЕНТ ХИТРЕЦ СИ АНДРЕШКО ХИТРЕЦ И ВЕРЕН СЛУГА

    Коментиран от #56

  • 55 Хмммм

    3 1 Отговор
    Участието си вече са потвърдили най-обичаните певци и смешници.Рийли?
  • 56 Трифон

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "Е БРАВО":

    То майтап бре.
  • 57 Ана

    1 0 Отговор
    След като Мърдок закупи Ефир 2 и тръгна бтв, БНТ или по-скоро Канал 1 се превърна в треторазрядна телевизия - предаванията на Хачо бяха най-интересни, сега Иво Сиромахов надали ще върне славата.
  • 58 Горкият

    2 1 Отговор
    Сиромашката душица как се е измъчвала докато вземе това решение,ама това да лапнеш кокъла се е голямо предизвикателство.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 зрител

    6 1 Отговор
    честито г-н сиромахов и по- бързо изчисти всички кърлежи от държавната медия: княз игор, пешо дундакито,громиков,нора кикимора, тлъстата векилска, противната,празноглавата аделина,противната чешмеджийка,100% непробудни, последния печели,моя плейлист,бързо лесно гнусно,нашенската музика
  • 63 Голяма простотия

    3 3 Отговор
    Това шега ли е?
  • 64 Браво

    2 3 Отговор
    Голям майтап ама маи наистина са сложили тоя смешник за директор цирк става тая държава, сега слави да стане министър на културата хаха
  • 65 1111222233

    1 0 Отговор
    Надявам се това за обществениия съвет (2000 лв. месечно) да не е вярно.
  • 66 petar svilenov

    1 0 Отговор
    Осребряването в политиката е в действие.Христоматийно.
  • 67 Платен глупак

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не четете само заглавията":

    не разбира от ирония! Погледни коментарите жалки! 😃 Толкова им е акъла!
  • 68 Фен

    12 0 Отговор
    Само двама-трима ли от 60 усетиха хумора!?

    Коментиран от #72

  • 69 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Смущаваме символичната сума от 2000 лв дали ще е достатъчна?😀
  • 70 Само

    0 4 Отговор
    Клоун липсваше начело на БНТ.Е,вече имаме .
  • 71 pbdan

    3 0 Отговор
    Много се радвам за "РозАвата пантера"(два пъти написано така).
  • 72 Май да

    5 0 Отговор

    До коментар #68 от "Фен":

    Горе - долу толкова!
  • 73 Чичо дядко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Биде":

    Ми иди ти бе , ти не си се наял
  • 74 Само забрави

    1 1 Отговор
    Надявам се неумишлено надявам се, да споменеш концепцията за развитието на ЛГБТ общността в БНТ. Чувам, че там вече има традиции по тази линия, но една по добра концентрация никога не е в излишък. И новините на майчин език не трябва да са само на турски, защото при последното преброяване се оказа, че все още има живи българи по тези земи, които считат за майчин език българския, а пък от друга страна ромите и те твърдят, че имат майчин език и наименованието новини на майчин език не е вече меродавно. : )
  • 75 Веско Азиса

    0 0 Отговор
    Как е възможно ,по-голямата част от драскащите тук да не загряват, че Сиромахов си прави майтап??!? Въпросът е, че не му се е получило.