Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Април, 2022 19:00 7 370 176

Украйна и откровеният цинизъм като стратегия на България

  • русофили-
  • цинизъм-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • стратегия-
  • русия-
  • българия-
  • оръжия

От целия украински конфликт явно ни интересува само и единствено какво става с българите

Украйна и откровеният цинизъм като стратегия на България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във външната си политика България често е разчитала на една спорна стратегия: откровен цинизъм в защита на егоистично-формулиран национален интерес. Тази стратегия почти никога не е давала добър резултат, но въпреки това и до ден днешен продължаваме да се придържаме упорито към нея. През 1913 г., например, – след успехите в първата Балканска война - България има възможност да получи (и то със съгласието на великите сили) територия по-голяма от заветния блян от Сан Стефано.

Но в желание да добави и още земи в Македония към вече договореното, страната необмислено се хвърля в “братоубийствена” битка със съюзниците, които и до ден днешен обвиняваме в учебниците си по история за последвалата наша национална трагедия. Когато откровено се опитваш да максимизираш собствения си интерес за сметка на останалите, поне не ги обвинявай, че те в отговор са действали реципрочно спрямо теб.

Още новини от Украйна

В изолация

Всъщност, егоистичният цинизъм води до изолация: останалите “не те разбират” и не приемат твоите тези. България отново е на път да се самоизолира по важни външно-политически въпроси като Северна Македония и Украйна. Уж в защита на някакви висши национални интереси, страната си отглежда международна среда, в която дори съюзниците ѝ започват да я гледат странно.

А една такава среда не е благоприятна за реализирането на никакви национални интереси. Напротив, тя стимулира и другите да се държат максимално егоистично и недобронамерено спрямо нас.

Фокусът на този текст е Украйна, но не бива да се пропуска и следният парадокс: ние подкрепяме бързото приемане на Украйна в ЕС, но сме срещу бързото приемане на Северна Македония в него. Само това почти логическо противоречие демонстрира, че нещо сериозно се е объркало в главите на външно-политическите ни стратези.

Цинични тези

По отношение на Украйна откровеният цинизъм на управлението, оправдаван с егоистично-дефинирани “национални” интереси, вече доби срамен характер. Хора на високи постове в държавата поддържат тези, които дори от човешка гледна точка биха довели до изчервяване при артикулацията им:

- Няма да изпращаме оръжие, за да не удължаваме и задълбочаваме конфликта в Украйна;

- Ако изпратим оръжие, ставаме пряк участник във военните действия и мишена за Русия;

- Ние сме малка държава и затова нямаме сериозни ангажименти към конфликта;

- Трябва да мислим за времето след войната, когато пак ще си говорим с Русия и Путин за нефт, газ и т.н.;

- Няма смисъл да се изпраща военна помощ, защото руснаците ще я отстрелят по пътя;

- Няма да се изпраща военна помощ, защото тя може да бъде използвана от украинците за агресия спрямо Донбас;

- Другите така или иначе пращат достатъчно военна помощ;

- Ние не изпращаме оръжие за Украйна, но пък военните ни заводи се задъхват да произвеждат през последните месеци, а това е хубаво за икономиката;

- Три месеца солидарност с украинците стигат;

- Нашата цел е да спрем “братоубийствената” война в Украйна без значение как тя ще завърши;

- Ще изпратим защитни средства, но първо да бъдат раздадени на етническите българи...

Авторите на тези кандидат-студентски дипломатически бисери, уви, заемат върховете на българската политика: от президентството, през важни министерства, та до бивши министър-председатели на страната. Нещо повече, подобни бисери се тиражират като белег на “национално-отговорно” поведение. И неслучайно в буфониадата “кой е най-голям патриот” от „Възраждане“ изпъкват с тезите си, че от целият украински конфликт нас трябва да ни интересува само и единствено какво става с българите – граждани на Украйна, моряци в Мариупол, но най-вече с българите у нас.

Грешките в мисленето

Проблемът със стратегията на откровения цинизъм в изразяването на егоистично формулирани национални интереси не е само морален. Всъщност тази стратегия има един вътрешен дефект, който я прави контрапродуктивна. И затова не е просто лош късмет, че следвайки тази стратегия често сме стигали до национални катастрофи.

Първо, тази стратегия като цяло предполага, че за да спечелим ние, някой друг трябва непременно да загуби. И тук не става дума за големи амбиции за разширяване на територия (които, слава богу, вече сме изоставили), а за сметки от този вид, че за да спечелим ние, Украйна бързо трябва да загуби. Например, за да имаме по-евтини енергоносители и да спрат санкционните режими, добре е Украйна да се предаде и да загуби войната.

Второ, тази стратегия често се изразява в обикновено гратисчийство: ще се ползваме от общи блага, като сигурност и отбрана, гарантирани от НАТО, но ще се стараем да допринасяме възможно най-малко за общите усилия. Другите дават достатъчно помощ за Украйна, защо да даваме и ние? Другите да наложат санкции, но ако може ние да продължим да ползваме руски суровини и т.н.

Какъв партньор е България?

Следвайки стратегията на откровения егоистичен цинизъм България рискува да се сдобие с репутацията на партньор, който няма да се поколебае да “прекара” останалите, ако му се отдаде възможност. Както и на партньор, който се възползва от останалите и не допринася пропорционално на възможностите си.

Ето точно тази репутация е в основата на самоизолацията на страната и на попадането ѝ в ситуация, в която партньорите спират да я разбират. Като добавим към тези проблеми и остатъчни проблеми на съветското ни наследство – пробитите служби, например - става ясно защо доверието към България не е на голяма висота. Холандски пилот на Ф-35 се оплака, че българи му предлагали да разкрие тайни за самолета срещу заплащане. Холандците пък страдат от друга репутация – че не лъжат.

Как България да преодолее този проблем

Голямата задача на българската външна политика е да се раздели със стратегията на откровения цинизъм в защита на егоистично формулирани национални интереси. Защото липсата на доверие в страната има пряко изражение в отсъствие на инвестиции, нежелание за взаимодействие и общи проекти, по-лоша свързаност и бизнес среда. За да преодолеем тези проблеми, два са основните въпроси, на които трябва да се опитваме да отговорим в международен план:

1. Как да спечелим ние, без да загубят другите и най-вече партньорите ни:

Например, как България да защити интересите си, без партньорите ни от НАТО и приятелска Украйна да загубят? Как да спечелим в отношенията си със Северна Македония, без тя да загуби от нашия успех? Като държава с по-ограничени ресурси, България трябва да разчита основно на ко-оперативни стратегии, а не на стратегии, в които цялата печалба е за нас, а загубата е за другите;

2. Как да спечелим от общи блага, без да се изкушаваме от гратисчийско избягване на плащанията за тях:

Европейската и атлантическата интеграция създават общи блага – сигурност, общо пространство без граници, чиста околна среда, правова държава и т.н. България ще е успешна, не само когато се проявява като ползвател на тези блага, но и като допринася за тяхното създаване и поддържане. Правим ли достатъчно, например, за да налагаме ценностите на ЕС на Балканите? Участваме ли наравно с останалите в общи усилия, например във връзка с военния конфликт в Украйна?

Ако честно си отговорим на тези въпроси, и ако предприемем съответните действия, за да коригираме досегашната си цинична по своя характер политика, не само ще се отървем от срама, но ще имаме и далеч по-успешна външна политика. И тогава наистина ще постигаме външно-политическите си цели, а няма да използваме външната политика просто да гъделичкаме националното си самолюбие.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 167 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sieg

    226 29 Отговор
    България трябва да е неутрална , а не във война със съседите си!

    Коментиран от #75, #151

  • 2 zeus

    217 13 Отговор
    Замириса на вкиснато зеле...

    Коментиран от #174

  • 3 Тити

    69 82 Отговор
    Най добре Байдън да депортира сина на Курнелка в Донбас
  • 4 Цру веле

    229 19 Отговор
    Още злобна ротшилдова пропаганда и отрова.

    Коментиран от #171, #175

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Цветомир

    214 22 Отговор
    Това не е журнализъм, а денонощно облъчване на селянията.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Притежател

    91 16 Отговор
    Не трябва да сме неутрални, направо да анексираме територията от Болград до Одеса към България!
  • 9 Смелисе,смърф

    117 14 Отговор
    смилов-несмилов, да си държи опорките в дупката,че ... Ей, няма отърване от вас
    Vъзмездие!
  • 10 Тралала

    157 15 Отговор
    Само заради това, че гориха Българи фашистите там, не бих им се усмихнал дори. Да не говорим за Украински продукти и бизнес.
  • 11 Филип Боев

    123 11 Отговор
    Какво реално е направил Смилов за България, освен демонстрация на логорея?
  • 12 Да,бе

    155 14 Отговор
    Боже,Боже!Колко лъжи и глупости може да напише човека грешен за няколко хартийки без стойност.Кой пък се е засилил да приема Украйна бързо в ЕС,освен ако съюза не се преобразува на фашистки вече явно.
  • 13 още една патетична балалайка

    136 12 Отговор
    Как не ви е срам да казвате на бялото черно?
    България изпусна тона до степен да сме пред прекратяване на дипломатическите отношения.
    По телевизиите ни само твърда военна пропаганда.
    Всеки се кълне , че е по-верен и токъ да посегне към карабината и да хукне на север.... ама не! Не било достатъчно, защото Смиловци и сие за друго не могат да пишат.
    Дали на власт ше е царя, ББ, Виденов, Петков или Папата, все едно ще пишете.
    Ако зависи от вас и насветец кусур ще намерите. Добре, че никой не ви пита за подобни неща.
    Ама да хулите страната ми??
    Нулево доверие към предатлеи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 горски

    137 8 Отговор
    От девет кладенеца вода ще извади,за да се се почустваме виновни,че ще нарушим омертта на Щатите.
    Иначе всички се възхищават на политиката на Турция/която е член на НАТО/,на неутралитет.
    Айде стига....зорлем да ни навират между шамарите,заради чужди задокеански и загубернаджийски интереси...
    Който много милее за Украйна,или Русия, да взема пушката и да ходи на фронта.Ама не и да вменявама вина на другите и да седи на топло.

    Коментиран от #129

  • 17 някой си

    103 11 Отговор
    Неутралитетът е правилната позиция на България. Естествено, пак не го спазваме, като изнасяме, макар чрез Полша оръжие за Украйна.

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Грульо

    96 5 Отговор
    "Европейската и атлантическата интеграция създават общи блага – сигурност, общо пространство без граници, чиста околна среда, правова държава и т.н. България ще е успешна, не само когато се проявява като ползвател на тези блага, но и като допринася за тяхното създаване и поддържане."

    Какви са тез подигравки горе? За толкоз години хубаво видяхме благата на атлантическата интеграция - 3 милиона по-малко българи, унищожено просизводство на основни храни и промишленост, източване на държавата и народа от наши и чужди спекуланти - основата на съвременната пазарна икономика.
  • 20 Анонимен

    107 9 Отговор
    От кога пък Украйна ни стана "приятелска" страна? От както ни запалиха националното знаме ли? Заради това ще ги мразя завинаги!

    Коментиран от #51, #56

  • 21 Ламбо

    88 7 Отговор
    "От целия украински конфликт явно НИ интересува само и единствено какво става с българите" - Алоооо дойче , ние сме ние българите ,а вие сте дойчето и какво НИ интересува нас, вас дойчето не ви интересува , гледайте и си обсъждайте германците , лижете им задниците , а нас оставете на мира.
  • 22 Аргументиран

    10 92 Отговор
    Трябва да помогнем на Украйна. Така е човешко. Каквото дадем ще ни се върне. А и после в Украйна ще има нужда от строители, специалисти, цял свят ще помага финансово, евентуално наши работници може да намерят работа там.

    Коментиран от #80, #83, #138

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БПФ

    87 8 Отговор
    Стигнах само до първия абзац в поредния пасквил и спрях. Дойче зеле ли ще ни учат на българска история? В Русия бяха прекалено меки с вас, само ви изгониха, а трябваше да пратят всичките ви сътрудници да строят шосета в Чукотка.
  • 25 Безсрамно

    88 9 Отговор
    Не мога да повярвам, тази статия е безскрупулна и обидна. Не ни вменявайте вина. Нямаме за какво да се извиняваме. Не ни изнудвайте, манипулирайте, насочвайте. Ние сме си заслужили мястото в ЕС. Цената я платиха всички българи, които храбро се сражаваха на фронта на униженията, безпаричието,болестите. Когато някой не откликва и не може да ти даде нещо, не е дипломатично да настояваш. Камо ли да сипеш обиди.
  • 26 Дядо Йоцо

    39 6 Отговор
    Браво DW! От министерство на истината се говорят само истини! Говорете, министерството на истината бди!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 3.14К

    93 5 Отговор
    До кога ще допускате до информационното пространство в България, информационния парцал DW. Те са върхът на долнопробната пропаганда и се намесват в политиката на държави извън границите на Щатите и Германия!
  • 29 Писнахте Ми Баста

    56 4 Отговор
    Това е последната миризлива рядка щкаша, окято чета тук. Изтривам ви от букмарките и забравям за вас и Немската вЪлна.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 нахалник

    79 8 Отговор
    Как смеете, господин Смилов да ни хулите и изнудвате? Но кой сте вие, господине? Това минава всички граници на благоприличието. И ефекта е обратен. И ако много ви е зор "какъв партньор е България", да направим референдум за или против нато. Няма да се хареса резултата на правилните кариеристи.
  • 32 ГОРСКИ

    71 7 Отговор
    Кулемба казва като не сте със нас значи сте за Русия,как да бъдем със вас като вие сте със АМЕРИКАНЦИТЕ!!!!! Затова България трябва да подържа пълен неутралитет !!!!!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 !!!?

    14 7 Отговор
    НЕУТРАЛИТЕТ В ШПАГАТ !!!?

  • 35 ира

    70 3 Отговор
    Спомням си, през 90те години, самодоволни, проспериращи и добре гледани чиновници от САЩ и Западна Европа посещаваха България и я назидаваха. И когато някой споменеше, че пенсионерите броят стотинки, заплатите са ниски, има бедност и безработица, те казваха бодро: "Свидетели сме на смайващи събития! Пред вас има голямо предизвикателство! Bon courage!
  • 36 Цачо

    71 4 Отговор
    Наистина украинските управници са върха на цинизма!

    Коментиран от #139

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 айде няма нужда

    51 2 Отговор
    От циници може да слушаш само лекции по цинизъм, не и по морал!
  • 39 Тартюфщина

    79 2 Отговор
    Не чух да протестирате за децата на Ирак, за "Шок и ужас"на Буш, за унищожената страна Сирия, за разделените държави от Близкия Изток. За една пролет над Белград хич и да говоря. Стига долно лицемерие.
  • 40 Пламен

    7 74 Отговор
    Българите винаги сме предавали съюзниците си, през цялата ни история.
    Сега е пак същото. Искаме сигурност от НАТО, а гледаме да служим на противника.

    Коментиран от #57, #58

  • 41 F.F

    64 8 Отговор
    Някой интересуваше ли се за България и народът й когато ни разкъсаха на пет части през юли 1878? Не! Някой защити ли ни при Съединението и сръбската агресия 1885? Не! Някой подкрепи ли България при справедливите й искания след първата балканска война? Не, подкрепиха подлите ни врагове през 1913! Някой разбра ли ни какво искаме с участието си във световните войни? Не! Някой зажали ли ни когато съветите ни окупираха 1944? Не! Някой трогна ли се за българската трагедия след 1989 година? Не!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ханс

    12 0 Отговор
    примитиви!
  • 45 не може да бъде

    69 2 Отговор
    Дойче Веле да ни учи а морал е някакъв оксиморон.Но както виждам статията е написана от някакъв българин -приемам че той е морален човек и чакам да даде личен пример като отиде да се бие на първа линия за тия ценности за които дърдори.Само че ценостите му вече изветряха,а нашите ценности изстрадани чрез войни изаблуди са като скала....а пропо а мисленето на господина на пасквилчето е точно от този тип ,което ни е е довело до 3 национални катастрофи!
  • 46 един от многото

    59 2 Отговор
    Дойче Веле да се забрани в България!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 9856

    40 1 Отговор

    До коментар #47 от "Стойко":

    От къде се излюпиха толкова фашисти като теб?
  • 49 Подло

    62 1 Отговор
    Такава пропаганда, обиди, принуда, манипулации, изнудване. И този автор явно има високо мнение за себе си. Не драги господине. Всеки пишещ тук има повече морал и мозък от вас. Такива думи и подклаждане към война, носят големи нещастия.
  • 50 ФБР

    63 1 Отговор
    Поредният краварски послушник ! Стига сте ни налагали Вашите евроатлантически ценности ! Краварите вън от Европа с еднопосочен билет !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 хайде ако може

    54 2 Отговор
    Децата на капитан Грант в лицето на Смилов да не дават акъли как да мислим. Това, че някой трябва да получи хонорар от две места едновременно не означава, че трябва да го четем.
    Какво и Плевнелиев - когато синоптичката има вужда от нов джип, той тутакси става много активен...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Хаах

    7 62 Отговор
    Добре Смилов.
    Мен ме е срам, че в България и в ПП, няма ни един политик и ЧОВЕК от ранга на Кулеба, който очи в очи да каже на Радев на Нинова, на Янев, на Копейкин, на Митрофанова, това което им каза той.
    Това уж дипломатично отричане на позиция, мнение, лицемерно мишкарство е ПОЗОР за човешкия вид.
    България в момента си заработва мястото в третия свят, замразяване членството в ЕС и НАТО, под мъдрото ръководство на Радев И Кирил.

    Коментиран от #89, #90, #106

  • 56 някой си

    64 1 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Е,според доцента Смилов е ,,приятелска,, страна .Как сме го пропуснали това.Нещо бърка епохите.Когато Украйна беше част от братския СССР ,може и да е била приятел.Но от 1991 ,Украйна е независима държава и това че някой си пълнил банковите сметки от търговски сделки не я прави,,приятелска,,И как бе,доцентче, ползваме ,,общи блага,, а не си плащаме за тях? Я ни обясни подробно За Какви ,,блага,, говориш, от 89та насам тая държава кой я разсипа и разпродаде на безценица?Кой унищожи армията ни до степен да нямаме армия или някакво смешно подобие на такава.Кой унищожи селското ни стопанство до това ,че да ядем вносни боклуци .Кой докара 97 ма и фалира държавата и народа обедня до нулата? Под чие давление спряхме два блока на АЕЦ ?Не ми говори за ,,общи блага" и че трябва да си ги плащаме.Да, платихме си повече отколкото някой друг е плащал и получихме най-бедната и жалка държава в ЕС.,както и си плащаме редовно членския внос.Тия простотии ги разправяй на 20 годишните,може и някой да ти повярва.
  • 57 Никой не е питал

    54 3 Отговор

    До коментар #40 от "Пламен":

    нас, българите за ес и нато. Натириха ни точно като овце в кошара. Така че този "избор" е нелегитимен. Наситихме се на демонкрациите и ценностите им. Много "облажихме" от това.
  • 58 Дядо Петко

    49 3 Отговор

    До коментар #40 от "Пламен":

    А, ако не беше това НАТО, щеше ли да я има тая война и всичките други дето ги е изредил колегата по-горе? За съседката питам не за мене.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 DW както винаги лъжете и Маниполирате!!

    54 2 Отговор
    България е вкарана в НА ТО с измама на полуеврейна С Паси и една шепа продали се политици Без никой да пита Народа!!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Правилно

    3 55 Отговор
    Във форумите на Запад изчезнаха руските тролове.Не могат да виреят там.Обаче там има огромна диаспора руснаци, които координирани от ГРУ, тръгнаха на протести.Нямат щанс там, то е ясно.Обществото и закона ще ги натири.Но в България, където няма руска диаспора да протестира, има шепа путинисти по форумите.И властта не си мърда пръста да се справи с тях.Умишлено, от некадърност или от зависимост от Русия, а?
    Кога анализаторите ще озвучите закона на гражданство в Латвия на Кирил Петков, за лишаване от гражданство на путинофилите, пропагандаторите и подкрепящите войната на Русия срещу Украйна.
  • 65 д-р Косев

    44 2 Отговор
    Поредният кръчмарски анализ на др. Смилов. Никакъв опит за аргументация, само заклеймяване и догматични изтъпления.
  • 66 Ooooooo

    37 1 Отговор
    То пак било драсканици от велето. Само дето си загубих времето да прочета първите няколко реда
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Трайно безработен

    46 2 Отговор
    Къде раздават мангизите за масовката в тия платени пронацистки "протести", да се запиша и аз да изкарам някой зелен гущер, че две години пландемията почти ме уби без работа и доходи? Дайте връзка с някой координатор на спонсорите от Козяк.

    Коментиран от #112

  • 74 Смилов смила нещата до абсурд

    35 2 Отговор
    Нещата с Македония са коренно различни и не съпоставими! Смилов пише глупост след глупост,и при това не си вярва!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Крал Тервел

    31 0 Отговор
    България не знае какво е стратегия,безгласна пионка,разделена на две от Запада и Изтока ,управляващите се посочват от небългари
  • 78 WWBG

    3 41 Отговор
    Кретенски драсканици на путинистите, които били против Щатите, против стандарта на живот там, против законовата забрана да вършат мародерства.Вие заминавайте в Руския свят, не ние.Ние сме в НАТО и ЕС.
    И кога един историк ще се появи да каже Християнска ли е Московията или е Езическа.
  • 79 Баш софиянец

    35 2 Отговор
    Конфликтът в Украйна не е свързан нито с ЕС, нито с Балканите, нито с НАТО. И е дива пропаганда да се прави такава връзка, да се изкарва благороден американския интерес и да се говори за благородство в цялата тая история. Нищо благородно няма в нито една война.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Наблюдател

    26 3 Отговор
    България нямаше да е разчепена между изтока и запада, ако изборните резултати не бяха манипулирани.От 30 години всеки ни дърпа.
    Време е да преминем от парламентарна република в еднолично управлявана държава от някой свестен българин, да поискаме сметка на всички народни лапачи.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Пеперуда

    20 3 Отговор

    До коментар #22 от "Аргументиран":

    Това мнение показва дълбоко непознаване нито на историята, нито на политиката. Много наивно!
  • 84 Хаах

    5 31 Отговор
    Целта спаменето ни е ясна.Да се разводни, ЗАБРАВИ и ако може измести темата и разсъжденията по темата.
    Изпитан приьом на Руското Посолство.
    Обаче имаме още по голям проблем, когато спаменето е в Националните Телевизии, със съумастието на водещите.И това ни е ясно.Пропагандата путинците да я водят в Тамбукту моля, не на нас в Б-я.

    Коментиран от #88, #101

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ПРОСТО

    37 6 Отговор
    НЕ НА ВОЙНАТА ЗАПОЧНАТА ОТ УКРАИНСКИТЕ НАЦИОНАЛФАШИСТИ ТЕРОРИЗИРАЩИ ГОДИНИ НА РЕД ЧАСТ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ / КАКВОТО ПОВИКАЛО ТОВА ОТГОВОРИЛО /
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 нахалник

    28 3 Отговор

    До коментар #55 от "Хаах":

    Не се пени толково. Много си безапелационен. Ти наемаш ли се, да участваш във война? С твоите близки, и в твоя град? Сега, с всички последствия? Ако е така, имаш голям избор, има Кюрдистан, има Африка. Но не ни вменявай вина, ние мястото в ЕС сме си го заслужили и платили. С бекграунда, образованието възпитанието, както и с хиляди лишения.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Чомбер

    22 3 Отговор
    Ахйде бе!
    Ще пратим оръжие на Украйна, когато САЩ ни изпратят платините преди 3 год. самолети. А Мокеджния ще я пуснем, когато направи поне 2-на отстъпка, все пак ние закрихме 3-ри реактора на АЕЦ и т.н. търпяхме 12 год. ГОНЧЕТО на Меркел да ни управлява /борисов/ и да ни прозава и на Рашка.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Торбалан

    33 4 Отговор
    Тази война я направиха САЩ. Подклаждаха арогантността на Украйна, правиха провокации. Те имат интерес този конфликт да прозължава, да отслабва Русия и словяните да се избиват. Така, че ще бълват оръжия, но ако пък Украйна вземе, че почне да печели и да завладява Русия, ще въоръжяват последната.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Майдан

    33 5 Отговор
    Българският народ благодари на донецката народна милиция и руските въоръжени сили затова, че освободиха нашите моряци, използвани като жив щит от украинските неонацисти, които взривиха два крана и минираха акваторията на Мариупол, за да отсекат пътя за бягство на чуждестранните кораби

    Коментиран от #110

  • 100 Май...ната. вииии

    27 2 Отговор
    Оставете България на мира и си сърбайте собствените ла ..йна дето сте си дробили.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Петър

    29 3 Отговор
    Даниел смилов кой ти дава право да плюеш България и българското правителство. Трябва да бъдеш съден и мястото ти е в затвора. От такива предатели като теб България няма нужда.
  • 103 Хаах

    6 27 Отговор
    Политиците и народните ни избранници гузно мълчат и най вече ГЕРБ, за да не стане ясно кой е виновен и защо последните 20 години държаха в бедност и зависимост хората, а живееха като милионери.Зомбираха ни с някаква средна заплата между 100 000 лева и 500 лева и го делят на 2.
    И сега господарите им от Русия и техните тролове нагло обвиняват за това САЩ и ЕС.Изберете Руския мир, казват и крещят ни.Обаче не ни казват, че там има само водка и мародерство, подчинение, кал.Дори асфартови улици нямат в комплексите си.
    Така, че, да сменят насоките и темите.По добре да ни говорят за северни мечки, чакали, вълци.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Dream

    3 1 Отговор
    тик-так тик-так
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Русия фалира

    1 18 Отговор
    На мунчо му дай хелс китчън,ще яде трева и ще мизертва
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Хаджи Генчо

    19 2 Отговор
    Нов епизод от поредицата "Америка за България". Не чета изобщо!
  • 110 Ами ...

    3 15 Отговор

    До коментар #99 от "Майдан":

    Българските моряци, казаха че никой външен не се е качвал на борда, т.е. никой не ги е използвал като жив щит. 😀

    Коментиран от #120

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Не ти трябва

    15 1 Отговор

    До коментар #73 от "Трайно безработен":

    Нищо ново под слънцето.Явно за едни "тридесет сребърника" някои хора са готови да продадат и род и Родина.Само,че струва ли си?! Иначе,схващам иронията ти .
  • 113 🇧🇬🇷🇺

    7 2 Отговор
    🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺
  • 114 мишо

    17 2 Отговор
    УКРАЙНА ИЗГОРИ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ А ТОВА Е ФАШИЗЪМ
  • 115 Тьрновец

    3 1 Отговор
    Украина е важна за Израел - според консервативни теолози там Император Константин от 4 век АС е депортирали Юдеи там също живеят много юдеизирани Хазари - или в Украина освен политика има и вероизповедание и бизнес

    Коментиран от #126

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Анонимен

    1 1 Отговор
    Съвършено казано, но тола нии е разбирането, ние сме инатливи и когато грешим също затова бягаме към някой който уж ни разбира, не знам май сме сираци и нямаме семейство, дано го намерим защото все някой някога ще ни за обича истински и ще се почувствам в общност
  • 119 Чудех се

    12 1 Отговор
    кога зелето ще изкарат тежката артилерия, което е пряк признак че войната е загубена. И дочаках. Храненика на Шорош е на линия вече. Майцепродавец от класа.
  • 120 Ама

    18 4 Отговор

    До коментар #110 от "Ами ...":

    Най-много се дразня от хора,които не са били на дадено събитие и четат и слушат избирателно,а анализират думите на хора,участвали.Казаха ли моряците,че руснаците са ги спасили--казаха.За сведение--България не е безучастна---помага ХУМАНИТАРНО Няма украинец,пожелал помощ,да не я е получил.ТОЛКОВА МОЖЕМ.Другото е празно говорене или на гол тумбак,чифте пищови.Защо трябва да се срамуваме,че искаме някакъв нормален стандарт за българите,а това зависи и от руските петрол и газ.

    Коментиран от #133, #153

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Тарикат

    16 2 Отговор
    Виждам, че си доста запознат. Ако толкова искаш да помогнеш на Украйна грабвай пушката и в мазета та на Азавстал да изгниеш. Чудно ми е така пишеш за България, като за чужда страна все едно не си роден тук капка родобие и патриотизъм ти липсва.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Дуай Липа

    21 3 Отговор
    охо, вече и вина ни вменяват, че си отстояваме интересите? Колко по-нагли могат да станат западните ни партньори?? Не е ли крайно време за възраждане?
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Чичо

    11 2 Отговор
    Дойче лайновеле.
  • 129 БОКО

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "горски":

    Неутрална ама сериозно въоръжава Украйна.
  • 130 Анонимен

    3 3 Отговор
    Чао,докато си словоблудствал тая статия май си препис газ
  • 131 Замяна

    6 2 Отговор
    Вместо да критикува тази политика и да дава акъл този да вземе да се опита да направи анализ защо са такива реакциите в правителствената коалиция и в българското общество, защото тази позиция не е никак случайна. Знае се че няма да може, но поне да се опита... Кой ли у нас може да направи този анализ?
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Ами ...

    6 18 Отговор

    До коментар #120 от "Ама":

    И защо си мислиш, че ме интересува дали се дразниш или не? Българските моряци СА БИЛИ ТАМ, най-добре знаят. Никой не се е качвал на борда. Така казват те. Никакъв жив щит не са били. Толкоз. Ти можеш да си философстваш, колкото желаеш - твоя си работа. 😀 Стандарта на българите трябва да зависи от българите, а не от руснаците. Ти обаче явно нямаш нищо против да си зависим (без значение от кого). Стопли ли от какво трябва да се срамуваш? 😀 Помагали сме казваш хуманитарно. Каквото поискали украинците - давали сме. Поискаха старо съветско оръжие. В България е пълно с такова. Но оръжие не можело. Защо? За да не се затрудняват агресорите? Все едно трябва да го заменим със съвременно, това съветско оръжие. Всички бивши соц. държави го правят. Дават съветски танкове, получават германски. Дават съветски ракети, получават американски. Но в България, БСП са се вкопчили в старите съветски ламарини. Да не би случайно да се сдобие българската армия със съвременно въоръжение. Знаеш ли какво трябва да се случи в България? БСП да бъде изгонена от властта. И много скоро ще се случи.

    Коментиран от #142, #143, #146, #156

  • 134 Sion

    7 2 Отговор
    Българомразците от ДВ
  • 135 Все тая

    2 1 Отговор
    Дебил
  • 136 Браво

    4 6 Отговор
    Излезе най новото дилетанско оправдание на ПП.Имали сме два кораба, блокирани там.Там има блокирани сума ти кораби бе момичета и момчета.Само турските са 40.След ваденето на вода от 9-тия кладенец, извадиха и от 10-я, само и само да не дадат оръжие.Ами и посолство имаме блокирано в Москва.Те и украинците имат пленени войници, 500 хил. интернирани в Русия, ами да подписват поробването си.
    Ей, няма да има измъкване от тая бедност у нас с тая репутация.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Аргументиран":

    Това го приемам като черен хумор , тия клишета още хващат ли декиш
  • 139 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Цачо":

    Дали са украински управници
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Авторе

    9 2 Отговор
    България никога не е третирана като партньор нито в Нато нито в ЕС. Народ лъган и краден от свои и от чужди не чакай възвишени идеали от него, нагледахме се на ценности и лицемерие!!!
  • 142 Чоко

    11 4 Отговор

    До коментар #133 от "Ами ...":

    Украйна загуби ,трол !.Вече не искат оръжие,старо съъъветско,.искат пари!.Събирай!
  • 143 Ами тъй че

    5 2 Отговор

    До коментар #133 от "Ами ...":

    не се напъвай да разсъждаваш за неща, дето не са ти за главата. Нещата, които твърдиш са далече от вярното.
  • 144 Ъхъъ

    7 8 Отговор
    Скоро ще ни изгонят от НАТО а след това ще бъдем разпарчетосани от Турция и Сърбия. Честито на малоумните политици те ще станат милионери !

    Коментиран от #165, #166

  • 145 За автора

    19 3 Отговор
    Даниел Смилов ми преподаваше в СУ по международно публично право. Запомнил съм го с безобразно небрежно и безотговорно отношение към преподаването, студентите и задълженията си. А в тази статия има 2 откровени глупости. Първо, за "егоистично-формулиран национален интерес". В съвременната си история БГ никога не е идвала националния си интерес, а винаги е слугувала на чуждите интереси. Това е било частично вярно дори през социализма, а сега е напълно върно. Второ, за междусъюзническата война, че сме я били предизвикали от лакомия. Не е смешно, гнусно е. Смилов, изгори си дипломата!
  • 146 Чоко.

    4 2 Отговор

    До коментар #133 от "Ами ...":

    Ейй,трол,поискай от германците ,да ти дадат патент,да произвеждаш ,ХК,,.От САЩ ,М15..Щи бият един шут в дирника..
  • 147 Marinov

    11 2 Отговор
    Господа,
    МНОЖЕСТВО са Официални ДОКУМЕНТИ в ООН в които ИЗРИЧНО се ОПРЕДЕЛЯ че СТРАНИ вав Военните Кофликти са НЕ само Страните които ПРЯКО участват но и тези КОИТО ПРЕДОСТАВЯТ под каквато й да е форма ВЪОРАЖЕНИЯ и Военни !
    Така че Предоставянето под каквато й да е форма на КАКВИТО и да е ВЪОРАЖЕНИЯ от БГ ВКЛЮЧВАТ вече България като страна УЧАСТНИК във този Военен конфликт!
    А включването на БГ във този военен комфликт ще я ИЗЛОЖИ на опасни Рискове и да стане НЕЧИЕ ПУШЕЧНО Месо!

    Коментиран от #148, #158

  • 148 Не и когато

    9 3 Отговор

    До коментар #147 от "Marinov":

    Страните не са официално във война. Затова трябва да се използва правилният термин - специална операция. В този случай трети страни могат да изпращат военна помощ. Ако обаче Русия или Украйна обявят война, тогава доставките автоматично се превръщат в casus belli. Всичко останало е надлъгване и алабалистика.
  • 149 просто въпрос

    14 2 Отговор
    Абе аз да питам, като какъв партньор са ни Сащ И НАТО, до сега все плащаме, а срещу парите си получаваме само чертежи и дърпане на перчема, като партньор що не видяхме веднъж признак на добра воля барем да изпълнят това, за което сме се договорили, все си мисля с моя пилешки мозАк, че партньорството е взаимно изгодно ...
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 ДВ е ВРЕДЕН за здравето

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Sieg":

    Щом е Дойче Веле - НЕ се чете! Това е западна нацистка дезинформация и пропаганда.
  • 152 Gost

    16 1 Отговор
    Че кой ви дава право да се изказвате за вуншната ни политика?!?!?!? Не е ли вмешателство в политиката ни от ваша страна? Гледайте си Шолцето и Бербока, те са перфектни - борят се за мир като прадават оръжия на воюваща страна да се бие до последния украинец! Много не-ЦИНИЧНО!
  • 153 Qqqq

    5 3 Отговор

    До коментар #120 от "Ама":

    Да , зависи от руския петрол и газ , но зависи и от парите на ЕС , зависи от износа на Китай , зависи от марсианците, птиците и дивите зверове , но от нас българите.... Е , от нас не зависи. Ние можем само да се оплакваме по форумите от всички и от всичко , да ги наричаме джендъри , сороси, наркомани , алкохолици и пр. , понеже те са ни виновни , че не живеем по - добре. А корупцията оправихме ли си , чужди инвестиции привлякохме ли и открихме ли нови работни места , евро фондовете усвоихме ли и как ги усвоихме, като сме на последно място по този показател , а европейската прокуратура казва , че има сигнали за злоупотреба с евросубсидии? Какво направихме ние като цяло? Какво направи ти? Нищо. Но то да се плямпа е по - лесно. Полей се от горе до долу с руски петрол и пий руска газ вместо вода ако щеш , това няма да ти помогне. Ние не сме на това дередже от вчера и така и така сме били на руски петрол и газ , но вместо да се развиваме и да сме по - добре, ситуацията така и така се влошаваше от ден на ден. Така , че войната , всъщност нищо не ни е отнела. Не сме били райско кътче и преди нея.

    Коментиран от #163, #164

  • 154 име

    11 2 Отговор
    Нашите българи, които живеят от 200 години в Украйна живеят в Домбас !! Защо да пращаме оръжие на Урайна, след като Тя ще го използва за да стреля по Домбас където се намират и българите !!???

    Коментиран от #167

  • 155 Мдааа

    13 1 Отговор
    Прави ли Ви впечатление, че на богата Унгария не се сърдят че не праща оръжие колкото се сърдят на България ??? Защо? Вменяват Ни ВИНА, за да ги оставим дда напълнят България с ракети насочени към Русия !! Румъния е пибедена от САЩ , но искат и Ние да се предадем
  • 156 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #133 от "Ами ...":

    Тази теория която развиваш , сам ли я съчини,или я прочете някъде? Къде е пълно с руско въоръжение,че нещо не се сещам.Не руско,почти никакво нямаме,освен няколкото / под 20 бр/ руски стари самолети и ракетите С-300 който ти обясниха,ама си отсъствал от него час,че не можем да ги дадем. А и не си мисли че някой ще ти даде ей сега,на секундата,при това безплатно,американски системи за ПВО. За какъв стандарт,зависещ от българите говориш, икономика без принадена стойност и територия без ресурс, това е България . Как ще вдигнеш стандарта без силни конкурентни производства,вкл.на международни пазари, горивото дето го сипваш в таралясника си, 60% от него е от руска суровина и минава 3 лв. Искаш да сгане 5,,6,7 лв.? А как това ще повлече и без това слабата икономика,мислил ли си ? Явно не.И тогава какво правим с повишаването на стандарта?Написал си нещо,добре, ама са пълни глупости ,нямащи общо с действителноста.Виж,за БСП съм съгласен.

    Коментиран от #159

  • 157 митко

    1 2 Отговор
    комунист и набойен не можеш да ги убедиш
  • 158 Ами ...

    2 0 Отговор

    До коментар #147 от "Marinov":

    Господин Маринов,
    Както вече посочих на някой ваши колеги, българите колкото повече се опитваш да ги заплашваш, толкова повече се амбицират. 😀 Правилата на съвременната война се определят от Женевските конвенции плюс допълнителни протоколи, Хагските конвенции и Женевския протокол. Там много точно е определено кои са воюващите страни. Русия между другото е страна по тези документи, макар и с някой уговорки по Четвъртата Жененска Конвенция, в областта на контрола на нейното изпълнение. Така, че твърдението Ви е напълно невярно.
  • 159 Ами ...

    2 8 Отговор

    До коментар #156 от "гост":

    Здравей Гост, нещо се нервиш май. 😀 Прощавай, ама си личи, че представите ти за българската икономика са доста мъгляви. Моите обаче са много преки. България е част от ЕС и като такава има достъп до всички ресурси и пазари на ЕС. Как ги използва е друг въпрос. Ключов. Кой еврокомисар беше казал, че България е като автомобил, който се опитва да се движи напред, с вдигната ръчна спирачка? Кой ли я дърпа тази спирачка?😀 Нефт и газ, по Земята дал господ, не са само в Русия. Че ЕС се предовери на един доставчик и това е факт, но поправим. Ако продължаваме с руския монопол на доставките обаче, цената и 20 лв. ще стигне. Просто защото сме зависими, монополиста си прави каквото си иска и когато си реши. Затова трябва ДИВЕРСИФИКАЦИЯ НА ДОСТАВКИТЕ. От колко години се повтаря това? Европейските и български лидери, които се правеха на глухи тогава, сега трябва да отговарят. И ще отговарят. За въоръжението. Полша вече получава "Абрамси" срещу Т-72. Словения замени - Т-72 срещу "Леопард" 2, Словакия даде С-300 и там вече е разгърната MIM-104 Patriot. Според wikipedia България разполага със 160 съветски танка и 378 бронирани машини, за подмяната на които, вече два пъти се правят опити да се обявят търгове. 😀 Сега е момента. Та така. Хубав празник.

    Коментиран от #162, #169

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 може ли аз да ти отговоря

    3 0 Отговор

    До коментар #159 от "Ами ...":

    които сее ветрове жъне бури . Каквото и да получиш няма да ти помогне , да те успокоя предварително . Ти и твоята държава няма да водите конвенционална война запомни го а следващата ще е с прашки и лъкове. "Нефт и газ дал господ " ......дал дал ама кому дал а кому взел (то това и за акъла ). "Кой еврокомисар беше " е те това е и проблема от навеждането и спомена за еврокомисарите ( голяма любов ще да е било щом се опитваме с спомените ).
  • 163 Ама

    6 1 Отговор

    До коментар #153 от "Qqqq":

    Заради такива дървени философи,сме на това дередже.Постоянно говорят какво трябва да СЕ,СЕ направи,амо стоят като странични наблюдатели.Бедна ти е фантазията,какво ни очаква,ако врътнем крачето на ЕДИНСТВЕНИТЕ доставки на газ.По-долу един човек беше писал,че целта на Украйна не е нашето оръжие,а да играем по тяхната свирка.Те играят по една определена свирка,а ние да играем по тяхната.Ама защо трябва винаги българите да играем срещу своите интереси.
  • 164 рада дълбоката

    5 1 Отговор

    До коментар #153 от "Qqqq":

    "Ние можем само да се оплакваме по форумите от всички и от всичко , да ги наричаме джендъри , сороси, наркомани , алкохолици " А ти искаш да кажеш че няма такива ли ? Не само има ами такива и те управляват . Да изреждам ли имена или сам ще се досетиш . Полезните изкопаеми не могат да бъдат политика а в това ги превърна твоя ЕС и НАТО .ПОВОД Е НУЖЕН . Кой е единствения печеливш и за кого е тайна това (въпрос с елементарна трудност) ? Не Русия спира доставките а вие се правите на ударени (къде била банката с рублите ) !!! Оказа се че е елементарно просто изпращаш в определена банка едни пари там те се превалутират и елементарно Уотсън . А и между другото винаги ще има такива където ги изброи в началото Джендъри, и т.н аз съм се примирил вече защото без тях няма как да има европейски ценности - свързани са вървят ръка за ръка КОЛКОТО И ДА НЕ ГО ПРИЗНАВАТЕ
  • 165 Пич

    4 1 Отговор

    До коментар #144 от "Ъхъъ":

    Хахаха напъваш се ама не се получава! Никой няма да даде половината България на Сърбия, камо ли на Турция! Виж можеше да си пофантазираш, че ще ни вкарат във война със Сърбия и че ще ни разпарчетосат между Румъния и Гърция , след това! Така фантазирайки по - става
  • 166 Ли Си Цин

    3 0 Отговор

    До коментар #144 от "Ъхъъ":

    Такова разпарчертосване между другото е предложено на Техеранската конференция от Чърчил и Рузвелт
    Познай от първи път защо не е прието
    Третия не е бил съгласен
  • 167 Анонимен

    2 5 Отговор

    До коментар #154 от "име":

    Каква глупост си написал, бе. Бесарабските българи не са в Донбас, а в Бесарабия, територия между Одеска област и Молдова, територия, която е следващата цел на Путин за завземане, че да свърже приднестровските сепаратисти с частите си в Украйна. Като си осигури сухопътен коридор до Молдова, започва да налива още военни и техника и превзема съвсем спокойно и Молдова. Молдовците се молят в момента Украйна да защити Одеса и да не падне
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #159 от "Ами ...":

    Я първо обясни с F-ките какво става.После може и калашниците на узита да сменяме.А северните макета сега повече танкове и от нас имат и може и те да подарят на укрите.Колкото до С-300 ... ти или си турчин или евреин.И в двата случая искаш България да я няма.
  • 170 5115

    6 1 Отговор
    Даниеле,Даниеле,щом слугуваш вДойче зеле,мътните те взели. В политиката няма приятели,а има национални интереси.Това не са думи на Путин,а на Чърчил,същият,който искаше България да бъде разпарчетосана и заличена от картата на света,а София-разорана и превърната в картофена нива.Помощта за Украйна може да бъде всякаква,а не само военна.Това,което ние правим за украинските бежанци,не го прави нито една друга страна.
  • 171 Ббб2

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цру веле":

    От Рокфелер,Ротшилд е зад Русия и Китай..боричкат се бусовете,за наша сметка!
  • 172 Анавв

    7 1 Отговор
    Дойче веле спрете да пишете простотии! Украйна е фашистка територия. Далече са във всяко отношение от Русия!
  • 173 Вашингтон

    0 4 Отговор
    България цари комунизъм, ако не бяха СДС които ни вкараха на Запад , да сме участавли от страна на Кремъл в окупациата на невинни украинци също като пражката пролет
  • 174 сороснерес

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    на сорос "отпадъците" автори на тези гнусни опорни точки...са активирали...
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    0 0 Отговор
    Никой в България не вярва на DW!!