Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Април, 2022 10:00 4 555 128

Къде е националното достойнство на България, когато става дума за Русия?

  • русофили-
  • достойнство-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • румен радев-
  • асен василев-
  • кирил петков-
  • българи

Петков рискува живота си, Василев рискува коалицията. А Радев не иска да ядосва Русия.

Къде е националното достойнство на България, когато става дума за Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обзалагам се, че сакралният израз "национално достойнство" е сред най-употребяваните през последните години. И колкото повече се стабилизираше държавата след срива на 1990-те, толкова по-често взеха да го повтарят. Въпрос на достойнство станаха не само призивите срещу затварянето на реакторите в "Козлодуй", нарязването на съветските ракети СС или опазването на розовото доматие, но и на глед нелепи борби като тази за правото да бием традиционно жените си или да не носим маски в моловете по време на пандемията. Те ще ми кажат, аз нямам ли си национално достойнство!

Възрожденски песни и черешови топчета

Още новини от Украйна

Обикновено темата извиква представата за битова механа, където юнаците се черпят, а жените режат салатки. Национално достойнство - това един такъв прилив на топлина в гърдите от великите победи на предците. А също справедлив гняв срещу предателите интелигенти, които допускат, че миналото може и да е било по-различно. То е пеене на възрожденски песни, рецитации на дядо Вазов, исторически възстановки с черешови топчета и селфита.

Най-успешно се преживява това национално достойнство, когато насреща имате някой малък и слаб, на когото можете без опасност да наложите волята си. Някое малцинство като ромското или ЛГБТИ например. Някоя малка държава като Северна Македония, пред която да демонстрирате своето величие - както в исторически, така и в съвременно-европейски план.

И ето, че изведнъж срещу нас се изправи истински страшен противник. Русия не само ни спира газа и вече напредва в посока Молдова, но и на няколко пъти ни заплашва с ядрен удар. А впрочем българската публика е пощадена (благодарение на спрените пропагандни канали) и не чува подигравателното имперско отношение, което се лее там по наш адрес. И как реагират нашите бранители на достойнството? Едни се изпокриха, другите сеят паника, тъй както е поръчал Кремъл, а дигиталният народ само това чака, за да почне да препраща постинги за енергиен апокалипсис.

Радев срещу Петков. Генералите срещу "харвардците".

Едно от най-тъжните неща в кризата е поведението на българските офицери. Генерал Румен Радев например можеше да остане в историята с това, че избра страната на гражданите през 2020. Но сега трудно ще се отърве от определението "позорна позиция", което му даде вицепремиерът Асен Василев. Позорна, защото вместо да защити прословутото национално достойнство и да мобилизира гражданите срещу руската заплаха, президентът взе да се държи като лелка на опашка - ама цените, ама мирът. Освен това направи фалшиво внушение, че Германия и Австрия вече са клекнали на Путин и плащат в рубли (съветникът му го каза по-ясно в една телевизия), ерго да се подчиним и ние. После замина за Испания, където се кани да полети с Юрофайтера, за който лобираше преди пет години. Изобщо - язък!

Притеснително е, че не е сам. Генерал Стефан Янев се кани да осребри страха пред Русия, който сам подклажда, в нов политически проект. Предполага се, че в него ще участват много пенсионирани военни - едно съсловие, което традиционно обича да участва в патриотични начинания, където се пишат национални доктрини и се брани достойнство. Само дето това обикновено се случва някъде далеч в миналото, не в настоящето. Един вид приказка, която да разказваш на внуците във военно-историческия музей. Дали са всичките руски агенти - не вярвам. Боя се, че нещо се е случило с българската национална идентичност във времето на комунизма. Онези, които трябва да дават пример за смелост и да водят, днес се крият зад гърбовете на боязливите си съграждани.

Не е ли странно, че истински пример за национално достойнство дадоха именно "харвардците" - онези, които до вчера популистите обругаваха за това, че не знаели как са нещата тук. Петков рискува живота си, за да подкрепи с лична среща украинския президент в Украйна; Василев рискува коалицията с гласуването в парламента за военна помощ и направи дългоочакваната декларация, която да измие срама от лицето на страната ни: "В този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора".

Спонтанната подкрепа за тези думи са знак за това, че българите искрено искат държавата им да има достойнство. Не само когато става дума за леко художествени теми като кирилицата или произхода на цар Самуил, а и в реална криза като тази. Криза, при която Путин ни използва като опитно зайче, та да види как ще реагират по-сериозните купувачи на газ, а петата му колона вече дори не счита за нужно да се крие.

Фалшивите битки и истинските кризи

Но защо това искане за достойнство идва отдолу? Вероятно причина е липсата на българска аристократична традиция, свързана с усещането за лична чест. Нали знаете, че в България не се е състоял нито един дуел. Всъщност единственият е предизвикан от чужденец - унгарският консул Карли, който се почувствал обиден от депутата Найчо Цанов. След като не бива улучен, последният хвърля пистолета си в знак на протест срещу този средновековен обичай.

Добре, но ако усещането за чест е индивидуално, то достойнството на гражданина е рожба на модерната демократична епоха. Чест имат специални хора, за достойнство днес претендираме всички. И това достойнство иска начело на нацията да бъдат достойни хора, готови впрочем дори да загубят властта си, за да го запазят.

А за тази цел нека първо се научим да различаваме фалшивите битки, които водеха популистите, от истинската, пред която сме изправени днес.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 108 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Теле

    72 20 Отговор
    Тъпо
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пак ли

    83 16 Отговор
    Вие бе.
  • 5 Пич

    104 26 Отговор
    Какво национално достойнство има в това , да те командва един мижав посланик от Козяк !!! Тъпанар ходи във война , не защото е смел , а точно защото е тъпанар !!! Простото - в Украйна , а хитрото Асенчо , гепи на завет !!!
  • 6 Error 404

    101 47 Отговор
    Русия и България са братски и приятелски страни свързани кръвно во веки веков, тъпите и безпомощни фашизоидни евроатлантици не могат по никакъв начин да променят този факт !

    Коментиран от #15, #26, #47

  • 7 Сирма бойвода

    69 18 Отговор

    До коментар #1 от "Хан Ауспух":

    И аз не мисля да се хабя с тоя вкиснал турлю гювеч?
  • 8 Хан Ауспух

    78 24 Отговор
    Ххаха петкоф.рискувал живота си. Та той жив ли е изобщо?!
  • 9 Кой68

    85 25 Отговор
    Статия за наивници и лаици.
    Петков нищо не е рискувал,а най-малко животеца си!
    Това ли наричате достоинство-киченето със чуждо знаме!?
    Това ли наричате достоинство-почитане на фашистите от АЗОН като герои!?
    Това ли наричате достоинство-преименуване на улици със имената на тези "герои"?

    Коментиран от #12

  • 10 веднага отговарям

    69 18 Отговор
    националното достойнство на българия бе отнето през далечната 1992г. когато целия ни парламент редом с продажната църква приемат планът за унищожението ни изпратен демократично от вежливите ни господари !!!
  • 11 Адолф Путлер

    35 56 Отговор
    Комунист и достойнство?
  • 12 Ти като се кичиш с руско знаме

    26 45 Отговор

    До коментар #9 от "Кой68":

    Може,а?
  • 13 Петков е един подкупен

    63 20 Отговор
    Платен измамник и никога не е рискувал живота си, защото е просто бизнесмен и национален предател
  • 14 Behemoth

    57 10 Отговор
    А посолството на злото дето ни докара крадеца от Банкя и дванайсет години го подкрепя за да мародерства българските будали?!

    Коментиран от #37

  • 15 Кви братски народи

    24 52 Отговор

    До коментар #6 от "Error 404":

    Бе промит!

    Коментиран от #33, #96, #115

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Поредния

    49 14 Отговор
    Пасквил в стил дойч зеле!
    Абе от зелето не спирахте по време на пландемията да ни облъчвате с израелските ваксини, а сега нищо не пишете за позицията на Израел. Що така…???
  • 18 Плашимир

    26 8 Отговор
    Достойно да се давим във фекалий....
  • 19 КУРВЕН ЩРАСЕ

    38 13 Отговор
    ХАЙДЕ СЕГА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАЛАДЖИЙКИ
    ОТ
    ГЕРМАНСКИЯ ДЪРЖАВЕН БАРДАК ДОЙЧОВО ЗЕЛЕ
    ... ЩЕ МИ ГОВОРЯТ ЗА
    ДОСТОЙСТВО :)
  • 20 Някой

    41 12 Отговор
    Обратният въпрос също е валиден. Къде е националното достойнство на България, когато става дума за НАТО? И точно зелето да ми говори за достойнство. Че от грантове тяхното така се е затрупало, че не се вижда.
  • 21 Човек с памет

    32 11 Отговор
    Най обичам платени лъжци да ми говорят за достойнство. Пейте ми, раздвоени езици! (не си губих времето да чета плявата им, по автора всичко е ясно).
  • 22 НЕМА..ДОСТОЙНСТВО,..ИМА.. Х'У'Й'ЛО'ФИЛИ

    26 27 Отговор
    ЧЕРВЕНИ ГЕЮВЕ -БЕЗРОДНИЦИ, КОПЕЙКАДЖИИ- ПЕДАЛИ, МАЙЦЕПРОДАВЦИ .. ГОТОВИ ДА ПЛЮЯТ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО!!
    НЯМА ПО ГОЛЕМИ ВРАГОВЕ4НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТАЯ ИЗМЕТ!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ботоксов дядка

    19 10 Отговор
    В деменция
  • 25 Плашимир

    10 3 Отговор
    Достойно да ни се изработват на главите....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Зззз

    34 7 Отговор
    Малиий, големи смелчаци ни управляват?! Това е сарказъм надявам се,не ,не щом синът на тате коментира какъв ти сарказъм ,всичко е от сърце .Ааа междудругото професоре на днешния ден БАТАК е бил особено уважен от башибозука, но от политкорекнност това не е за коментар,нали културологе! Безродници.
  • 28 Президента просто е нужно

    36 9 Отговор
    Да каже пред света, че волята на българския народ е противоположна на изказванията на премиера и, че премиера говори винаги и само от свое име, народа се разграничава на 100%
  • 29 Плашимир

    30 8 Отговор
    Достойно да сме послушковци на козяшки интерси...
  • 30 АЙДЕ МАРШ

    34 8 Отговор
    НЕКА ОТГОВОРИ "ВСЕЗНАЕЩОТО" ДОЙЧЕ ZЕЛЕ , В ГОДИНИТЕ ОТНАЧАЛОТО НА 1900г ДО ДНЕС КАК СА НИ ПОМОГНАЛИ АНГЛОСАКСИТЕ ОСВЕН С БАЯ БОМБИ 1945г "ДАРЕНИ" НА СОФИЯНЦИ ОТ ГОЛЕМИТЕ НИ "ПРИЯТЕЛИ " ЗАД ОКЕАНА И ОСТРОВА !!!
  • 31 Българка

    28 24 Отговор
    Българският народ традиционно е свързан и най-вече обучаван да бъде благодарен на Русия. Аз харесвам част от руската култура, но не харесвам политиката на Кремъл. Освен това исторически ние свързваме Освобождението си от турско робство с Русия и сме научени от малки да се покоряваме на желанията на Москва. Истината е обаче, че на Шипка рамо до рамо с опълченците ни са се сражавали украинци. Ядрото на руската армия са били от войници от Киев, Одеса и Харков, които по това време са били част от Русия. По нашите земи са оставили костите си хиляди украинци. Истината е, че има жесток агресор - Русия и жертва- Украйна, която води своята Отечествена война

    Коментиран от #42, #118, #128

  • 32 free man

    17 20 Отговор
    Има хора с достойнство в България!Със сигурност не са подкрепящите Т.Ж. да станем 16-та съветска република,агресията в Украйна ,мутри като"черепа",гласувалите за пребоядисани комунисти и "ит/прост/народ".Кога ще разберат,че макар и късно понякога агресорите винаги си тръгват опозорени!Дойдоха българи от чужбина с топки,отстояващи позицията на цивилизованият свят!Вдигнете глави и подкрепете мира,хора!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Брей,

    24 8 Отговор
    "....истински пример за национално достойнство дадоха именно "харвардците"" . Да речем, че това е така. Само, че хравардците демонстрират атлантическо национално достойнство - не българско
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Кой68

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Behemoth":

    Сега е благоденствие.......
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българка

    21 23 Отговор
    Гласувала съм за Радев. Подкрепям, че не трябва да скъсаме дипломатически отношения с Русия, но се срамувам , че това е на цената на плонж пред Кремъл. Срамувам се, че се очаква да е редно Русия да победи в тази касапница, да изпепели украинските градове, да избива украинското население, да изнасилва, изтезава, отвлича и поробва оцелелите в тези кръвопролития. Винаги доброто побеждава. И за разлика от президента аз мисля, че за да има мир в Европа, то агресора трябва да бъде възпрян и отблъснат от територията на Украйна. В противен случай България може да е следващата страна, която Русия ще "освобождава", разрушава и поробва

    Коментиран от #40, #113

  • 40 мисира

    15 9 Отговор

    До коментар #39 от "Българка":

    Айде беж в столипеново и недей да срамиш името на България.
  • 41 не може да бъде

    23 7 Отговор
    Пролемът на тази статития е че авторът обръща нещата наопъки,както чест се прави напоследък от доста западни медии.В този смисъл не е лошо да се каже един виц -В един естонски зоопарк майка с дете разглежда басейнът с крокодили.Детето се навежда над парапета непредпазливо и пада в басейнът с крокодилите.Млад човек който стои наблизо се хвърля в басейна и изважда детето.Майката плаче от радост и казва на младия човек .Вие сте моят естонски герой-Благодаря ви ,казва младият човек но аз съм руснак,а не естонец!?И на другия ден естонските вестници излизат със заглавия -Пиян руснак лиши крокодил от полагаемия му се обяд!?Горе долу така стоят нещата и с нашия автор!
  • 42 Ами

    14 12 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    Не е така, точно тези украински градове всички са подарени на Украйна барабар с хората, както и и Крим и те бяха изтласкани до малки Части след2014, трябваше просто да се спазят минските споразумения от Киев, да не спират водата на Крим и Донбас, или Русия трябва да ги изостави, а че украинците нщай славните им военни победи са под руски знамена никой не спори, така е и за България, защото по твоята логика на Шипка се бият сепаратисти проруска срещу османската законна власт и Русия им е на помощ

    Коментиран от #48

  • 43 българка

    9 19 Отговор
    Разбира ти свиня от кладенчова вода - така е казал народът за хора, които не искат да видят кое е по-добро за всички! Просто си обичат тинята!

    Коментиран от #62

  • 44 Лоша прогноза

    29 9 Отговор
    Ето моята прогноза. Скок на газа! Америка каза, БГ не може да си плаща на Русия. Скок на цените. Липса на медицински персонал - заплати на ниво минимална заплата. Хората умират от глад, не нормално съотношение заплата цени. Хората умират от болести, няма кой да ги лекува. Америка заповядва: добив на шистов газ, за да има за Българиа за 100години, от Добруджа. До 15 години житницата на Балканите и реките през нея са не използваеми. Перспектива няма. Обезлюдена земя. До 15 години ще е населявана от 1,5 мл. души - възрастни. До 25 години България ще е обезлюдена погранична територия на Америка. Ханове и царе, борили се за България ще бъдат забравени. Ще бъдат забравени и нашите герои, традиция бит и език. България е съставена от хора - българи. Българи помислете какво искате! За съжаление от газ за 100 години, нужда няма.
  • 45 Дсса

    22 9 Отговор
    "да мобилизира гражданите срещу руската заплаха"


    А бе авторе, каква заплаха бълнуваш? Пак с цветя ще ги посрещнем!
  • 46 карамфила

    19 9 Отговор

    До коментар #33 от "карамфила":

    А така козяци,събудихте се най-после,като си свършите тролската работа ще ви пусна пак в дупката с фекалиите.Да живее мустафата,зеленски белото,киро простото и сорос които им плаща.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 !!!?

    16 12 Отговор

    До коментар #42 от "Ами":

    Историята на Украйна /Киевска Русь/ не започва от Ленин, както ви го втълпява Путин !!!?

    Коментиран от #66, #78

  • 49 Гост

    13 22 Отговор
    Незнам защо пускате такива статие след като пжвечето коментатори под статиите се информерат от руски канали.Путьофелщината е неизлечимо заболяване, тези безродници са готови да дискредитират държавата която ги е отгледала и образовала,тези путьофили нямат морал и чест, не знаят какво е думата родолюбие.Срам ме е от всички вас.
  • 50 Чичо

    9 8 Отговор

    До коментар #26 от "пффф":

    Да чете, ама не ще или не разбира, какво чете. А всъщност сме братовчеди с украинците. Ама и за това трябва да се чете. Поне да се поинтересува, как е създаден Киев.
  • 51 Няма никакво достойнство

    11 20 Отговор
    от тия мекотели, пред руските изроди държали ни в робство 45г.и подигравателно ни наричаха братя от 16 им република!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ал Бунди

    10 21 Отговор
    Какви офицери са тия двамата безгръбначни плужеци...как се излъга тоя народ да си избере пак шофьор на самолет? Още по времето на протестите, когато тоя плъх излезе веднаж-важ от президенството, колкото да подкокороса народа и после се скри, разбрах, че не му е чист косъма на тоя. Дас и заминава , че...аман от руска агентура...
  • 54 Стоянов

    12 23 Отговор
    Всички руски ме ке ре та са активирани!
  • 55 А50

    20 5 Отговор
    Къде ни е достойнството когато става дума за САЩ
  • 56 Иван

    18 5 Отговор
    И се разнесе воня на пркиснало зеле! Но някои я обожават!
  • 57 Иван

    21 5 Отговор
    Дичев е пример за човек без достойнство - пише, за каквото му плащат. А му плащат добре. И той е вездесъщ. Постоянно драска нещо.
  • 58 Наистина къде е достойнство на България

    10 17 Отговор
    В зелените чорапи на фатмака.
  • 59 Красимир Петров

    15 19 Отговор
    Дойде време да се откъснем от пипалата на Кремъл.
  • 60 ежко

    18 4 Отговор
    Националното достойнство ли?То е точно там където се намира когато става дума за САЩ или ЕС!Не сме го местили!Много на тънки струни взе да свири DW-то.Ама разума казва друго!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ами

    15 3 Отговор

    До коментар #43 от "българка":

    Те на запад затова явно свинското забраняват:), защото тяхната вода една такава чиста:)), та чак извратена с 32 пола и майките бащи, а бащите майки:) и никакви закони, нито природни, нито Божии не ги спират да налагат ненормалното в норма, а от тази тиня на извращенията излизане няма, тя не е като битовата тя е нечовешка:)
  • 63 ХАХАХА

    11 2 Отговор
    Ейййй... "рискува живота си"! Пай се!
  • 64 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 8 Отговор
    Истината е, че Европа излъга за това, че ще излезе с единни правила за търговията с руски газ и остави всеки да се спасява поединично. В същото време упражнява натиск държавите да се откажат от руски газ - щяла да налага санкции. Тази ялова политика нищо не роди - големите Германия, Австрия и др. не се поддадоха. За разлика от Кирчо и Кокорчо. Дойче Зеле критикува нас, а пък тя е германска,точно германците не спазват правилата на ЕС. Когато някой като Радев отстоява собствено мнение, става лош за евроджендърите!
  • 65 Комон Сенс

    17 4 Отговор
    На същото място. където отива и вашето достойнството, когато стане дума за западен натиск.
    Или дори не само западен - всеки натиск, който не е с адрес Русия, ви поставя на колене, готови да махнете прашките.
    Подиграл се хърбел на щърбел.
    Докато обществото не разбере, че елитът е натрапен с единствената цел да угажда на този или онзи, няма да бъде възродена България.
  • 66 трол

    11 13 Отговор

    До коментар #48 от "!!!?":

    Опорките на комунетата няма т край! Много в Русия вярват, че азбуката им е измислена от Ленин.
  • 67 лоша

    8 2 Отговор
    Дуелите са за левите гайки, а в България те не са почит. Истинките мъже си използват юмруците.
  • 68 Абе случайния

    9 5 Отговор

    До коментар #61 от "случаен":

    Къде ти е националната гордост когато си на букаи пред руснака, какво от това че си с каска на "Д" за САЩ и ЕС ? Националното достойнсто или я имаш или я нямаш, не може да си мека китка към едни а към други мъжкар.
  • 69 Щам

    7 3 Отговор
    Министерството на истината в действие! Нашата истина е по-хунава от вашата!
  • 70 На остров Хортица

    2 6 Отговор

    До коментар #47 от "Светослав":

    Когато Светослав задигнал хазната на Преслав,си тръгнал обратно.Някъде по патя печенеги го нападнали.Това станало на един праг на Днепър,когато руснаците трябвало да слезат от лодките,да загърбят шлемове,брони и мечове и да мятат лодките на гърба.Тогава ги атакували печенегите и ги изклали.По преданията Светослав избягал,или се скрил там някаде си.По други предания(книга писана от украински историк,попаднала ми в ръцета и след по-малко от двадесетина минути скъсана и пратена в коша за вторични суровини-писана на руски и т.н. що да я чете друг,някой руснак,примерно) Светослав успял да се добере до приток на Днепър и там да останови лагер за преспиване на остров Хортица и..."подлите" печенеги ги атакували,изклали и т.н. Влезеш ли в туба,наши историци-подмазвачи обясняват надлъж и шир писанията на Нестор и пр. и твърдят,че руснаци с печенеги атакували средновековна БГ,а едва ли е било така,понеже те са били и многобройни за времето

    Коментиран от #80

  • 71 Запознат

    5 8 Отговор
    Спецов Румен и Василев са гаджета. Петков е скрит п.е.д.е р а.с.т!
  • 72 Кой разбрал, разбрал!

    9 16 Отговор
    "Морала" и "достойнството" на русофилите се свързва единствено със запазване властта на диктаторите и защита на чуждите национални интереси с цената на дестабилизация на българската държава, правителство и парламент.
  • 73 asd

    15 6 Отговор
    По-скоро възмущението на Асен Василев напомня на поведението на квартална лелка. Другата лелка е един бивш премиер.
  • 74 Има неща, които не могат да бъдат полу

    12 0 Отговор
    Едно от тах е националното достойство, няма Русия, няма САЩ, или я имаш или си .....
  • 75 Ал Бунди

    8 13 Отговор
    Вие русофилнята, та чак къчове мята. Икак да не...едно много важно перо за финансиране на корумпетата тук отива в историята. Р.Овч. и енергийната мафия около него отива в историята...а щом балалайките вият...значи сме на прав път
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 И аз се чудя къде е?

    17 9 Отговор
    Наистина,къде е националното достойнство на българина и България.Нима забравихме,кой ни освободи от 500 годишно робство.Нима забравихме руския княз Батенберг,който не се подаде на натиска на великите сили и обедини България с източна Ромелия.Нима забравихме,че като участници във ВСВ на страната на Рим,Берлин и Токио,си запазихме границите от 1941г,благодарение на Сталин и Молотов.Та и да питам подлогите и мисирките,къде е достойнството на българина,който издига паметници на летците от САЩ и Англия,унищожили над 3 600 мирно население.Къде е достойнството на българина,който си праща отрочетата 0лигофрени,да петнят руските паметници,които за обикновенния българин са светиня.
  • 78 Ами

    11 8 Отговор

    До коментар #48 от "!!!?":

    Тя и на България не започва от там, но без Русия нямаше да я има България, Украйна пък в областта само около Киев, иначе по тая логика и македонците сега и те претендират, не че и те без Русия щяха въобще да ги има и всички християнски държави на балканите, просто ролята на Русия и мисията и е много по голяма от това, което коментираме тук :)
  • 79 Хаахо

    6 12 Отговор
    Я, нови инструкции на кураторите от Руското Посолство ли има тука.
    Да използваме всички разкрити истини за Руския Свят и ги употребяваме като обвинение към цивилизования Свят.Убийците на жени и деца си имали ценности, които щели да наложат с танковете на останалия свят.Путин трябва немедлено да арестува или премахне от ефира Симонян, Киселов, Солавьов, защото водят Русия към разпадане.Грешни послания и погнуса предизвикват в гражданите на Европа.

    Коментиран от #85, #114

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Отврат

    7 6 Отговор
    100 руски дипломати немедлено персона нон грата.
    Ей аман от спамене и ЛЪЖИ.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Националист

    9 14 Отговор
    Достойнството го няма от 1878год. Руското Робство замени Турското !!!
  • 85 Айде, бе

    13 7 Отговор

    До коментар #79 от "Хаахо":

    В кои граждани на Европа, тези дето признаха 3 пол и се извращават до това да викат на бащите майки и обратното и със закон се мъчат да наложат ненормалното в норма напу на всякакви природни и Божии закони и тези, които разсипа ха Европа с цветни революции, смениха и генофонда и сега сблъска ха братски народи, а можеше просто да се спазят минските споразумения и да не спират водата на Крим и Донбас или какво да Русия да изостави по дарените барабар с хората Крим и Донбас да ги горят пак. живи бандеровците и да забраняват руския език там в по дарените земи
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 майтаки

    10 7 Отговор
    Няма как да имаме "национално достойнство" когато Херо е над министър председателя!
    Митрофанова дали си позволява да дава заповеди на Киро, я пак помислете от кой сме зависими!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Дьорд Шороши

    8 3 Отговор
    Типичната глобалистка и мултикултурална ивалйодичевска рядка боза (или коктейл, пунш, шербет -- по небългарски тертип, за да е по-космополитно...), забъркана с евтини карикатури на балканския мачизъм, високомерни подигравки с криворазбрания патриотизъм и перфидна пропаганда на ,,либералните" идеи, разпространявани от ,,Отровено общество". Особеното тук е объркващата за неизкушените съзнания смесица от истини, полуистини и откровени лъжи: т. напр., няма никаква връзка между националното достойнство и балканско-ориенталските демонстрации на битов сексизъм ( тук незнайно защо г-н Дичев не пояснява, че това не е само българско, а общобалканско явление...).Подобно никакво е и съотношението
    между пак общобалканската нетолерантност към различните и наистина недостойното поведение на т. нар. ,,русофили": аз може да съм консерватор и убеден хомофоб, но това не ме прави русофил; може да съм хомосексуален мъж или трансполова жена -- и в същото време да си харесвам Русия и диктаторчето Путин. Може да съм дори либерален травестит от еврейски произход с руско име -- и да съм български родолюбец...
  • 93 Дьорд Шороши

    5 4 Отговор
    ова, че някой с генералски чин казал нещо глупаво от гл. т. на политиката, не е кой знае какво: тук причината не е в някакви народопсихологически дълбини, а в незрялостта на българската демокрация; докато си избираме генерали от армията, полицията и пожарната за премиери и президенти, все ще е така. Когато разберем, че демокрацията не е само процедури и продукт от тях, а преди всичко процес на непрекъснато гражданско осъзнаване и участие, генералите ще си гледат генералстването, а гражданите -- обществените дела. И още нещо: лъжливите пророци на глобализма, мултикултурализма и политкоректността нека се заявят открито, че са против нациите и националните държави. Тогава ще стане ясно, че те са против имперските стремежи на Путинова Русия, но защитават интересите на други претенденти за световно имперско господство. Болката им е, че др. Путин не е интернационалист, иначе с готовност щяха да си го припознаят като свой другар. Много хора са забравили, че само допреди няколко десетилетия същите мултикултурални политкоректници бяха маоисти, поддръжници на Титова Югославия, а др. Ернесто Гевара беше тяхното бойно знаме в площадно-кръчмарските им ,,революции". Нямам никакво съмнение, че г-н другарят Дичев с особено умиление си носи я тениска, я шапка с лика на другаря Че..
  • 94 Студопор

    13 7 Отговор
    Петков си рискувал живота... Олеле, майко!! Ами той с изпращането на оръжие ежедневно рискува живота на близо 5 милиона невинни българи. Дойче Зеле защо не споменава нищо за това? И докато Петков имаше избор - да ходи в Украйна или не, то ние нямаме избор дали да бъдем бомбандирани или не. Седим си и чакаме какво ще реши Русия. И в случая Русия няма да е виновна за това, че ще бомбандира - виновен ще е Петков за това, че я е провокирал.
    Относно Президента - мирът в момента е на една крачка да изчезне от картата на Европа. Пред прага сме на Трета световна война. Всеки нормален човек, бил той и президент, би следвало да се стреми към опазването му.
    Позорна е позицията във време, когато трябва да помирим Украйна и Русия (както прави Турция например) да искаме зорлем да изпращаме оръжия и муниции, които никой не ни насилва да изпращаме.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Ендък

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Кви братски народи":

    А ти не си промит? Непромития?
  • 97 Ал Бунди

    10 5 Отговор

    До коментар #87 от "Някой":

    И аз така..ама чакам да изкарат цветен телевизор Огоньок...много са добри..карат по седмица и след това събираш комшиите от входа, че да го свалите до сервизния камион, паркиран пред входа. И след месец- пак същата операция, ама в обратна посока..и после ..като му сипеш по ракийка и с кеф си го гледаш. До другата седмица..и тЕ така..
  • 98 Вввнойю

    8 4 Отговор
    А къде е газта на ниски цени, зеляри?!

    Коментиран от #105

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 дора

    11 6 Отговор
    Категорията достойнство е чужда на българските мъже.
    Ако русия ни нападне, половината ще избягат, другата половина ще предложат майките, жените и дъщерите си на руснаците.
  • 101 КУРНЕЛА НЯНКОВА

    8 5 Отговор
    ОПРЕДЕЛЕНО ДОСТОЙНСВОТО НИ БЕШЕ ДА ВИКАМЕ С ПЪЛНО ГЪРЛО БКП КПСС ВЕЧНА ДРУЖБА И ДА ДОЙДЕ ПУТЛЕР ДА НИ ОСВОБОДИ ОТ НАС САМИТЕ
  • 102 Ахмедов

    9 7 Отговор
    Но голяма част от българите споделят "позорната" позиция на Президента!
  • 103 В лъжи и неволи младост минува!

    10 4 Отговор
    Русороби и Нация, че и Достойнство !
  • 104 Мястото на БЪЛГАРИЯ

    13 9 Отговор
    е до Русия.
    Всичко останало е несигурност, експлоатация, заробване, дългове и болести.
  • 105 А ООО

    6 3 Отговор

    До коментар #98 от "Вввнойю":

    ПОПИТАЙ ЗЛАТНИЯ ПРЪСТ БЯЛАТА ЗЛАТКА И ВОЛЕН КОБЗОН ТОЙ ЗНАЕ

    Коментиран от #106

  • 106 Фнх

    6 2 Отговор

    До коментар #105 от "А ООО":

    Питам тия, които взеха решение във вреда на народа, за да печелят от такси, КК! Значи вече всички плащат по новите условия, но ние сме много богати да плащаме същия газ ама с 40 % отгоре?
  • 107 1520

    4 5 Отговор
    в момента България има най продажното и предателско управлени от освобождениете до сега
  • 108 Българин

    5 4 Отговор
    Москва не харесва новите и даде заповед на верните си слуги да ги атакуват в т.ч. с фалшиви новини
    Защо?
    Защото харвардците искат да спрат кражбите и корупцията извършвани от русофилите в полза на русия. Част от откраднаното се дава на българските слуги на руснаците
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 КРОКОДИЛА

    2 1 Отговор
    ПРЕДАТЕЛ - ЗАТВОР ....................ДОЖИВОТЕН .......................................
  • 111 КРОКОДИЛА

    2 1 Отговор
    ВДИГАЙ СЕ НАРОДЕ .....................................
  • 112 България е на картата като държава

    4 3 Отговор
    Благодарение на Русия.
    Англичани и французи, австро унгарци ден не спят, за да пренасочат държавата ни на запад, разбира се не на равно коляно, а като васал.
    7653
  • 113 Украйна я разрушиха

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Българка":

    Учениците на американските инструктори.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Ситуацията е8344

    4 2 Отговор
    САЩ и сие водят колониална война с целия свят,
    Русия води антиколониална война срещу САЩ и сие за целия свят.
  • 118 Annie

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    По това време не е имало украинци,били са руснаци.

    Коментиран от #126

  • 119 Хи их хи

    2 2 Отговор
    Хахаха кой рискувал живота си, Кирчо ли бе? Вчера пак подобни постановки, Анджелина Джоли в Лвов, вият сирени, антуража и тича панически по улиците и търси скривалище. Ужасени хора, изкривени лица...само дето този ден руснаците не са атакували Лвов. Холивудски постановки! Кирето и той-жертвен агнец, милия ми!
  • 120 НЯМА НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО БЪЛГАРИЯ ,

    2 2 Отговор
    БЕЗ БРАТСКА РУСИЯ ........... АКО ИСКАМЕ ДА СМЕ РОБИ РОБОВЛАДЕЛЦИ МНОГО ............. САМО РУСИЯ Е НАША КРЪВ И ОТ НЕЯ НЕ БОЛИ !
  • 121 БЕЗ РУСИЯТА ЦЕЛИЯ СВЯТ НИ Е ВРАГ

    2 2 Отговор
    ЛИЧИ СИ ОТВСЯКЪДЕ КАК СА НИ ЗАКЛЕЩИЛИ !
  • 122 КАТО СИРАЦИ СМЕ БЕЗ РУСИЯ

    1 3 Отговор
    ВСИЧКИ НИ ПОДРИТВАТ ЧЕ ДОРИ И РОДНИЯ НИ БАЩИЦА ПУТИН !
  • 123 Митраджия

    3 1 Отговор
    Радев Янев - Български възход . Копейкин изпада в ужас от новия проруски проект в България.
  • 124 Ироничен

    1 1 Отговор
    Радев никога не е бил на страната на гражданите, а си плетеше кошницата.
    Никой не е рискувал живота си, правят ни героично театро, а материалът е типичен медиите на Прокопиев. Там също го има.
  • 125 Българи vs русофили

    2 0 Отговор
    Какво национално достойнство при 2/3 от населението рускоподложни нещастници бе? Да ми се възпъляват от "Курица не птица, Болгария не заграница" и "Задунайская губерния Болгария"!?!?!? А повечето, надали осъзнават и разбират какво точно означава това. Тука имаме такива русофило-комунистически авгиеви обори, че ще ни трябват нечовешки сили, за да ги изчистим.
  • 126 Хайде бе!

    1 0 Отговор

    До коментар #118 от "Annie":

    В територията на днешна Украйна от Средновековието до ден днешен живее население, което по ген е близко до нас българите, но доста по-различно от руснаците. Защо ли? Територията на днешна Украйна, включително Крим е основана върху територията на Средновековната Велика България. Дори руски и украински археолози твърдят на базата на архиеолигеческите материали, че в Средновековието само на Крим е имало около 1 млн. българи. Ако вярваме на руската имперска доктрина то и кирилицата е "рушко" писмо. Хайде стига с тези великоруски измишльотини, че вижте докъде я докарахте.
  • 127 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    .
    Много е смешно горенаписаното ! То ни народ, ни нация остана -уважаемият г-н Дичев, забележете, чрез ДВ, нищи някакво си "достойнство". Весело ми е ...........от такива писания.......
    Пръскам се от надуване - за собственото си достойнство и това на г-н К. Петков, който прибяга за "инструкции" за два дни оттатък Голямата локва. Един "достоен" на Запад - друг - на Изток..........
    Най-достойно пращаме оръжия да се избиват братски нам хора, за удоволствие на Запада !!
    Така сме били "достойни" и преди 80 години, когато сегашните ни приятели чрез бомбардировки избиват 4358 човека и малко по-вече раняват, и разрушават около 13 000 сгради !!.
    .
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.