27 Юли, 2022 14:00 1 368 2

Габриел Вълков: Партията постъпи разумно с третия мандат

  • бсп-
  • габриел вълков-
  • младежко обединение-
  • мандат-
  • правителство

Това което най-много ме притеснява е, че при едни нови избори може така да бъде подреден парламентът от българските граждани и коалиция отново да не бъде възможна, смята лидерът на Младежкото обединение в БСП

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Смятате ли, че БСП постъпи правилно с третия мандат?

- БСП, като най-старата и опитна политическа партия, постъпи разумно, без излишни емоции и изключително толерантно както в правителството, така и по време на преговорите и поредицата от връчване на мандати. Когато третият мандат дойде при нас, ние се опитахме да бъдем обединители на всички партии, готови да се борят с корупцията у нас. Това правителство щеше да има 2 основни цели - да извади България от кризите и политическата нестабилност и да продължи борбата с корупцията и модела ГЕРБ. Това беше последният вариант за съставяне на мнозинство в рамките на този парламент и той беше провален от ИТН, Възраждане, ГЕРБ и ДПС. Мнозинството на задкулисието спечели тази битка и вкара държавата в цикъл от нови избори и политическа нестабилност по време на тежък период. БСП връща мандата в най-кратки срокове и отиваме на нови избори. Тогава българските граждани ще имат възможността отново да изберат кой да ги управлява. Подчертавам, че събитията от днес ясно показаха на всички: избереш ли Възраждане получаваш ГЕРБ, избереш ли ИТН получаваш ДПС. Всеки сам може да си направи изводите.

- Какво мислите за програмата, която Корнелия Нинова обяви?

- Това бяха необходими действия и закони, които щяха да доведат до важни резултати. Имаше над 20 закона, които България трябва да приеме, заради Планът за възстановяване и устойчивост. Имаше избор за шеф на КПКОНПИ - Бойко Рашков, имаше избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Все важни решения, от които зависи бъдещето на България и борбата с корупцията. Уви, партията на Слави Трифонов прецени, че заедно с ДПС, ГЕРБ и Възраждане ще гласуват заедно срещу бившите си коалиционни партньори. Според мен повече преговори дори за бъдещо правителство в следващ парламент с ИТН не трябва да се водят, защото заради тях България е в това положение и те явно не търсят промяна, а гонят единствено лични интереси и продължаване на задкулисния модел в държавата.

- На 29 юли, в деня преди Националния събор на БСП на Бузлуджа, Младежко обединение в БСП организира голямо събитие, на което ще присъстват Корнелия Нинова и Сергей Станишев. Какво очаквате от тази среща?

- Този петък в Стара Загора, Младежко обединение в БСП организираме дискусия, на която ще присъстват повече от 300 младежа. Темата е “Политика на кръстопът - България, Европа и света”, а по нея ще си говорим с Председателя на БСП Корнелия Нинова и Президента на ПЕС Сергей Станишев. Младежите ще имат около един час време да задават въпроси на двамата говорители и да получават отговори, което дава възможност на максимално много хора да бъдат чути. Близката връзка между всяко едно ръководство и всеки един член на съответната организация е изключително важна за мен и винаги съм работил в посока скъсяване на тази дистанция. Събитие от такъв мащаб и на такова ниво като Младежко обединение в БСП не сме организирали от много години насам. Това е и първото мероприятие за новоизбраното ни ръководството. Благодаря на всички младежи за организацията и подкрепата.

- Предстоят ни нови избори. Какви опасности крият и какви политически изненади според Вас?

- Това което най-много ме притеснява е, че при едни нови избори може така да бъде подреден парламентът от българските граждани и коалиция отново да не бъде възможна. Тогава ще се наложи, както и в предходната година да се направят още едни избори, няколко месеца след предстоящите. Това ще означава отново период на политическа нестабилност. Аз силно се надявам президентът Румен Радев за направи силен служебен кабинет, защото държавата е в тежки кризи. Той показа от предходните служебни кабинети, че това е възможно, а сега то е дори още по-необходимо.

- Стои ли Младежко обединение в БСП твърдо зад поведението на ръководството на партията?

- Младежко обединение в БСП е най-голямата лява младежка организация в България. Аз не мисля, че трябва да стоим твърдо зад едно или друго ръководство. Ние сме изключително важни за развитието на БСП и без нас, партията няма да има бъдеще. Ние винаги сме готови да подкрепим всяко едно решение, което работи в интерес на хората. Всяка една социална политика, всяка една политика за младите хора и тяхното задържане в България и всяко едно действие, което работи в името на българските граждани. Ние сме и ще бъдем коректив на всяко едно ръководство на БСП, защото нашата партия е колективна и демократична. Винаги, когато има проблем ние ще го посочим и ще търсим неговото решение. Не през медиите, разбира се. В БСП има достатъчно много колективни органи, лостове и механизми, чрез които както младите, така и по-опитните могат да изразят своето мнение. Важно е да има и съответната диалогичност и чуваемост от всяка страна. Все пак всички ние сме членове на БСП и работим за една и съща обща лява кауза. Точно заради това трябва да се чуваме и да търсим общи решения за преодоляването на всяка трудност. Само така ще изведем БСП обратно на първо място в българската политика.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какъв

    3 0 Отговор
    е този сополанко бе!?
  • 2 буй буй

    1 0 Отговор
    Габриелчо, малката катеричка.