31 Юли, 2022 11:39 5 965 28

Калин Тодоров пред Либерта: Правителството на Кирил Петков допусна куп смешни грешки

  • калин тодоров-
  • правителство-
  • кирил димитров-
  • корнелия нинова-
  • румен радев

Аз още преди две, три години предрекох, че когато много дълго мафията е била на власт в една държава – наблюдавахме го в Италия през 80-те години на миналия век, след това става много трудно и то по този начин – с къси парламенти

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Журналистът и автор на книгата „Зад завесата на прехода“ - Калин Тодоров говори за политическите кризи, за възможните изборни сценарии пред страната и защо е полезно да ходим често на избори.

Калин Тодоров пред LIBERTA.BG...

- Господин Тодоров, беше ли предопределен бързия крах на правителството на „Продължаваме промяната“, или имаше пукнатини, които то само си причини още в зародиш?

- И двете неща са верни. На практика, беше предначертан този провал, защото в някаква степен тези четири партии, които направиха коалицията бяха като „орел, рак и щука“. Идеологически те са абсолютно несъвместими, а на практика ги обединяваше само декларираното желание да се борят с мафията, а от там нататък, по между им стояха много червени линии, които те в движение продължаваха да чертаят една пред друга и това до голяма степен предопредели печалната съдба на този кабинет. Струва ми се, разбира се това е трудно доказуемо, че мината беше предварително заложена в него и беше въпрос в кой момент точно ще избухне. А това, което сега удобно се премълчава е, че самото правителство направи един куп смешни и безкрайно изненадващи грешки и общо взето те предопределиха неговата кончина.

- Битката между Корнелия Нинова и президента премина в остра фаза по време на връщането на мандата, когато председателят на БСП заяви пред медиите, че Радев е един от виновниците за бутане на правителството. Нападна го и от Бузлуджа, където го причисли към „тъмните сили“. Като се има предвид все още най-високият рейтинг на президента, как ще повлияе това на изборния резултат на левицата? И пак от Бузлуджа – при споменаването му от Нинова, една част от присъстващите изръкопляскаха, а друга го освиркаха?

- Аз лично, бидейки ляв човек, се притеснявам че това отношение на Нинова към президента, до голяма степен ще предопредели много лошия резултат, който очаквам да постигне БСП на тези избори. До голяма степен левите хора в България припознават Радев като техен президент основателно, или не и този остър конфликт ще ги стъписа, като вероятно част от червените гласове ще се разпилеят или към „Възраждане“, или към партията на Стефан Янев. Предполагам един много лош резултат на БСП на тези избори.

- Според Вас Корнелия Нинова е първоизточник на конфликта и единствен виновник?

- Не, не, не мисля, че е единствен виновник. Винаги в един развод виновни са и двете страни, но лично аз смятам, че вината на Нинова е по-голяма, тъй като тя работи в няколко пункта. Тя според мен си въобразява, че е първопричината Радев да стане президент, което е възможно да е вярно, но се отнася до първия му мандат, тъй като тя, независимо с Решетников, или без него, но тя даде тази идея. Но след това той набра достатъчно инерция и втория мандат си е изцяло негова заслуга. Спечели го, въпреки нейните усилия. Смятам, че в някаква степен е обсебена от идеята, че президентът се опитва да и пречи и да прави някакъв вътрешен преврат вътре в социалистическата партия. Да, това влияе зле както на нея, така и на самата партия.

- Десните, в лицето на Христо Иванов, заговориха за обединение с „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Ние идваме“, „БОЕЦ“ , „Правосъдие за всеки“ и други граждански структури. Ще им помогне ли това в следващото народно събрание да сбъднат така чаканата правосъдна реформа, или отново ще има „стани да седна“ и оправдания с липсата на реформаторско мнозинство?

- Мисля, че няма да им помогне по няколко причини. Първо, защото те ще се капсулират изцяло в дясно и ще спечелят гласовете само на градската десница, докато те до голяма степен с политиката, която това правителство провеждаше, загубиха гласовете в центъра. Тези гласове ще идат към Янев и Костадинов. Тези мечти, които десните лелеят, че ще имат към 121 гласа са абсолютно безпочвени, а с такива гласове очевидно не могат да предизвикат съдебната реформа, защото тя е нещо много всеобхватно. Тази съдебна реформа в някаква степен трябва да реши проблема и с ГЕРБ, и с ДПС, защото с тези четири формации в дясното, лявото, ДПС и ГЕРБ, съдебна реформа просто няма да има. Така че, това, което вероятно ще се случи, ще капсулира десните гласове, но съдебната реформа няма да се случи в следващия Парламент.

- Никоя партия не начерта картина на радикалното преобразяване на старото и бъдещето пред страната. Ако „ИТН“ отпадне от следващия парламент, имаме ли защита от нов клонинг на шоуто, популизма и псевдопатриотизма? Изобщо, как се разпознава политическото мюре и дълго ли още ще го реанимираме?

- Смятам, че все още, за съжаление, ние не можем да се отърсим от политическите мюрета и отново в следващия парламент ще има пак политическо мюре. Дали това е „Възраждане“ аз все още не мога да бъда сигурен, но имам сериозни подозрения. И не само, че няма да можем да видим една нова политика, но смятам, че и новият парламент ще положи страшно сериозни усилия да успее да състави правителство и дай Боже да съм лош пророк, но правителство няма да бъде съставено, или ще е съставено много трудно и после бързо ще се разпадне. За мен основният проблем на България се нарича ГЕРБ. Той е непреодолим фактор в българската политика за сега, доколкото за него гласуват около 600 000 души. Ако те пак гласуват за Борисов и с ДПС, стават около милион и сто хиляди гласа, а така няма как да бъде съставено трайно правителство, което да направи основни реформи в страната. ГЕРБ е основен проблем, защото с Бойко Борисов и по начина, по който партията е конструирана сега, не може да участва във властта, а без Борисов партията ще се разпадне. Така че, този проблем вероятно ще тормози още година, две политическия живот на страната.

- Според Вас, вървим към италианския сценарий – избори, след избори и краткотрайни правителства. Полезно ли е това в случая и ще се окаже ли то решетото за политически ментета?

- Сигурен съм, че това ще стане. Аз още преди две, три години предрекох, че когато много дълго мафията е била на власт в една държава – наблюдавахме го в Италия през 80-те години на миналия век, след това става много трудно и то по този начин – къси парламенти, които излъчват кратковременни правителства и чести избори. Но това е полезно за страната, защото лека-полека се отсява по нещо фалшиво и страната върви към едно малко по-добро бъдеще. Ако в България бизнесът съумее да се отърси от опеката на държавата, той ще се стабилизира, а политическия живот постепенно ще се изчиства от мафиотските наслоения, които се натрупаха през последните 30 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факти

    53 10 Отговор
    Не смешни, а фатални за народа. И не грешки, а престъпления!
  • 3 Бббизззнессс

    38 1 Отговор
    "Ако в България бизнесът съумее да се отърси от опеката на държавата". В България бизнесът е държавата, а държавата е мафията. Бизнесът разчита на държавни пари. След промените 89та държавните структури се изнесоха в частния бизнес и точно това всъщност е мафията. Всеки частен бизнес или е създаден от бившите кадри на системата и предаван по наследство, или пък се отчита с пари под масата на висшите държавни чиновници. В България друг бизнес няма. Така че няма как бизнеса да се пребори с нищо. Трябва някакъв катарсиз, нещо радикално да се промени, за да разруши тази система. Нещо от рода на Франциско Франко или Августо Пиночет. Няма друг начин. Другото са предизборни лъжи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 квя

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Докато не променят изборните правила, няма да има оправия. Винаги ще се намърдват едни и същи познати фигури. За това първо задължително условие е МАНДАТНОСТ в парламента. Второто е мажоритарни избори. Тогава вече ще можем да говорим, че наистина има смисъл от избори. Защото сега имаме 5 - 6 партии с едни и същи лица и спрямо броя гласоподаватели само им сменяме бройката в парламента!
  • 6 предстои да видим

    27 1 Отговор
    Май от тези смешки ще последва смях да реване направо . .
  • 7 пьешу

    20 1 Отговор
    ами, прав е в общи линии човекът... нищо розово не я чака територията в близките няколко години. а в по-далечно бъдеще - ат ол.
  • 8 алгохолик

    5 8 Отговор
    бигири бигири бом бигири
  • 9 Боруна Лом

    23 1 Отговор
    НЕ СА СМЕШНИ, А КРИТИЧНИ ЗА НАРОДА
  • 10 До автора

    27 7 Отговор
    Опитвате се да ги изкарате наивни и бели. Това се нарича демагогия авторе. Да преиначавате нещата. Трябва всеки журналист да носи съдебна отговорност за демагогия. Кирчо е самоуверен предател. Вместо да спре Дънди Прешъс които изнасят 12 тона злато на година за сащ, той ни увеличи газта, тока и ни вкара във войната. Не знам Бойко, но този трябва да лежи дълго за безобразията

    Коментиран от #24

  • 11 да де

    18 4 Отговор
    Това не са грешки, а изпълняваха нарежданията на големите началници точно като тиквата та даже се и престараха.
  • 12 Калинчо...

    8 8 Отговор
    Други ги говореше ти досега, ама нейсе. Такива са ни анализаторите
  • 13 ГЕРБ

    19 4 Отговор
    Измамници Василев даже няма диплома доказано
  • 14 Я да видим...

    9 17 Отговор
    Тоя какво толкова се пеняви? Безгрешния баща на Калин Тодоров - Станко Тодоров е единственият политик в историята, изпълнявал и трите най-високи ръководни длъжности - министър-председател, председател на Народното събрание и държавен глава на България. Грешките му изобщо не бяха смешни, а трагични за народа!

    Коментиран от #15

  • 15 Охо-бохо

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Я да видим...":

    Много скромен човек! В коловоза който беше определен за влака на България и машинистите и диспечерите и началник влака....всички, постигнаха много добър резултат. Още живеем върху ресурса построен от соц. лидерите. Цялата енергетика, цялото ВиК и 80% от пътната инфраструктура е от тогава. Всички летища пристанища, ЖП линии. Всички язовири. Имаше и производство, българско, сега има само дистрибутори.

    Коментиран от #26

  • 16 МНОГО ЯСНО

    11 3 Отговор
    Избори ако тряба два пъти в годината. Краварските мекерета от ПП се видя що за стока са и аут. Никакви такива да се окопават като боко за 12г. Да заповядват следващите, ако не стават и те, ще изхвърчат за бързо.
  • 17 Защо лъжете медиите постоянно?

    7 2 Отговор
    Избори парламентарни в Италия не е имало от 2018-та и хората най-накрая са доволни, че могат да гласуват. За сведение за Марио Драги никой не е гласувал от народа, а им беше натресен от президента Матарела, който също не е избран от народа, а от депутатите. Така че спрете да правите грешни сравнения и да заблуждавате! Година и половина италианците ги управляват под диктатура с измислен кабинет, угоден само за властта. Слава Богу падна и то беше пак под натиск и благодарение на бившия премиер Конте от "5 звезди".
    Иначе по брой на партии и партийки наистина модела е "италиански". Всеки си излиза и си прави самостоятелна партйка - като Ренци и сега Ди Майо от "5 звезди", Календа и прочее. Другата разлика от България е, че каквито и да им са политиците когато трябва се обединяват и не са всеки срещу всеки като в България. И най-голямата разлика е, че и те крадат, но и на народа дават, не като в България.
    Избори до дупка при всички положения е по-добър вариант от натресен премиер диктатор. Аман от "умни и красиви", служещи на американски интереси.
  • 18 007

    11 1 Отговор
    Както войната, така и ПП управлението трябваше да се случи за да се разбере колко е гол царят, и че така не се прави. Ако не се бяха пробвали щяха да си мислят, че не изпълнили "великите идеи", за които са дошли на този свят. Сега би трябвала да си подвият опашките и да вървят еди къде си.
  • 19 Болярин

    7 1 Отговор
    Г-н Тодоров, смешници, естествено, че ще произведат смешни грешки ! Но да благодарим на Бог за бързото "отплуване" на тази престъпна коалиция в миналото !!!
  • 20 Анонимен

    6 2 Отговор
    Калин е син на Станко Тодоров, а баща му е явно от бедно работническо семейство. Станко е работил като шивач и е стигнал до Министър-председател на НРБ. Много честен човек е бил Станко Тодоров, скромен. Бог да го прости. И ти май си като Баща си, тих, скромен, честен. Бъди здрав. А за народа квото дойде. Баща ти е муслил за бедните, онеправданите, за шивачите, обущарите, Калине, но днес, всеки гледа да си напълни джоба и дим да го няма. Колко са, като Баща ти, Калине. Бъди жив и здрав.

    Коментиран от #28

  • 21 Само да попитам

    5 1 Отговор
    Абе,къде са тия двамата убавци и "А отбора им" с парапетите и всичките им екстри?
  • 22 Правилно

    2 4 Отговор
    Другарю ,Станков.Без ГЕРБ сте гола вОда. И ще го разберете ,макар и по трудния начин. Народа няма да ви търпи простотиите и ще грабне сопите.
  • 23 Грую

    5 5 Отговор
    "Ако гласуват пак за ГЕРБ ит.н."000000000
    Не бе другарю.Как ще гласувам за ГЕРБ, когато газта беше 80 ст а бензина 1,50.Разбира се ще гласувам за Киро Ментата за да може да се въргаля с Ленчето по хотелите за наша сметка. Също и за еврейчето за да може да настани жена си на благодатна длъжност.Може и за Пинокио за да си купи още един а апартамент в Брюксел. А защо не и за Импексова, че един хотел на Халхидики не и стига.И не на последно място много се радвам, че бензина и дизела гонят 4 лева а цените на всичко, двойни и тройни.Просто нямам търпение фърчилото да насочи парламентарните избори и да гласувам с радост за всичките благини, които изброих.И последно ако може да намалите пенсии и заплати,че твърде много ни разглезихте.
  • 24 колкото толкова

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "До автора":

    Дънди Прешъс са канадска фирма, не на САЩ, така че по-полека, а и погледни КОЙ подписа договора с тях и за колко години. Как смяташ, неустойките , ако развалиш договора малки ли са? Нито ти е вдигнал газта, напротив и за тока имаше мараториум (което беше грешка), а с газът Русия ни мачка, както мачка сега Германия (най-големия й търговски клиент). И не е само Русия, аджеба! Хайде стига сте ни я навирали Русия, та Русия. И в коя война ни навря това правителство? Значи все пак е война, а не "специална операция", а? Тази война, в която Русия трепе православни с помощта и на мюслита от Чечня и Сирия? Дори да сме внесли оръжие в Украйна, то е продадено, а не подарено (което си е срамно).
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ХаХаХа

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Охо-бохо":

    Построили пътища????, ВиК???? Смях в залата! Ами другите държави, със загниващия капитализъм, сигурно през тези 45 години стояха без пътища и нябаха течаща вода в къщите си? Да, вярно че дори и това се опитваха да ни внушат "партийците". И понеже ни беше забрането да ходим "На запад", ако някой искаше да провери дали е толкова лошо в Германия или Франция, получаваше затвор или Белене, а в някои случаи, дори куршум, близо до граничната бразда!

    Коментиран от #27

  • 27 Дааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "ХаХаХа":

    Ми то май пътищата, язовирите, ВИК-тата ги строиха не комунистите, а враговете на народа и безплатните бигади, в които нямаше комунисти или техните синове. Комунистите и синовете им стояха за дюрата си и даваха команти, като в концлагер.
  • 28 Лесно решение

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Щом Станко е бил беден, значи е от добрите!? Че то да си внесем няколко милиона африканци - всички са много бедни и според теб трябва да са и много добри!? Ех каква добра държава ще стане тогава България!