Last news in Fakti

5 Август, 2022 09:09 8 259 6

Онова малко „черно туморче“, наречено меланом! Д-р Шаламанова пред ФАКТИ

  • гергана-
  • шаламанова-
  • меланом-
  • тумор-
  • лято-
  • кожа

Това е най-сериозният вид рак на кожата, от който в България се разболяват средно около 600 души годишно, казва медикът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Гергана Шаламанова е завършила Медицинския университет в Пловдив. Има две специалности - по дерматология и по онкология. Тя е началник на отделението по медицинска онкология и онкологични заболявания в кожните болести в Комплексния онкологичен център в Пловдив и е председател на Българската асоциация по дерматологична онкология. Скоро у нас бе създадено Меланомно общество. Ето какво сподели по темата д-р Шаламанова пред ФАКТИ.

- Д-р Шаламанова, скоро бе учредено Меланомно общесто, а една от целите е за повишаване на информираността на обществото за меланома. Разкажете повече?
- Българската Асоциация по дермато-онкология (БАДО) организира скоро „Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания“, а това събитие беше и учредителното за създаването на Меланомно общество в обществото. Интересът от страна на пациенти с тази диагноза и на присъстващите техни близки беше голям. Събитието протече с участието на лекари специалисти от няколко онкологични болници, които сме ангажирани най-отблизо и имахме за цел да запознаем общността с възможностите за диагностика, c иновативните терапии, със запазването и изпълнение на репродуктивните функции на пациенти с меланом, както и с превенция на болестта. Много вълнуващи бяха изповедите на самите пациенти, вече преодолели първия стрес, физическата и душевна болка от диагнозата и са продължили смело напред, дори преоткривайки нови житейски ценности в хода на успешното водене на лечението не само от лекаря онколог, но и от онкопсихолога, лекуващ душата им.

- Колко е голям наистина шокът от тази диагноза меланом и защо?
- Това е така, защото над 80% от пациентите за първи път чуват за съществуването ѝ в момента на диагностицирането. Когато „лошият вестител“ онкодерматолог или хирург им я съобщи и обясни за какво се касае и какви са причинните фактори, това е едната страна. А по-страшното предстои чрез „услужливия чичко Гугъл“ и различни интернет форуми. Ето защо беше необходимо оказването на тази наша подкрепа с учредяването на Меланомно общество, за да успеем да разсеем страховете, да вдъхнем кураж, да подобрим информираността на цялото общество за повишаване вниманието към тази диагноза на т.н. „опасно малко черно туморче“, което открито навреме е напълно лечимо.

- Нека да обясним какво представлява меланомът?
- Меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, от който в България се разболяват средно около 600 души годишно. Туморът произлиза от меланоцитите-пигментните клетки, които определят цвета на кожата. Макар и рядък по честота, заболяването заслужава особено внимание, защото има способност да се разпространява – метастазира.

- Кои са рисковите фактори, за да се развие меланом?
- Факторите, които увеличават риска от възникване на меланом, са: излагане на слънце и използване на солариуми; наличие на бенки /невуси/ по рождение или които се появяват по-късно, особено при хора с над 20 броя и т.н. светъл фенотип - бледа кожа, руса или червена коса, сини очи и лунички, данни за близка родственост с човек с меланом. Познаването на рисковите фактори за развитие на меланом може да помогне да се води подходящ начин на живот и да се вземат правилни решения за здравето. Предпазването трябва да започне от ранна детска възраст.

- Излагането на слънце и изгарянето, защото е лято, как влияе?
- Най-опасни са слънчевите изгаряния в детската възраст, които не трябва да се допускат изобщо, т.к клетката има памет за ДНК генетични промени, настъпващи най-често във връзка със слънцето. За появата на меланом са необходими съществени генетични изменения, като този процес продължава около 20 години. При половината пациенти има мутация на БРАФ гена. За другите, които не са свързани със слънцето, роля играят различни метаболитни продукти от обмяната на веществата, което е във връзка изобщо с начина на живот и състоянието на организма. Основно е правилото за използване на фотопротекция с облекло, шапка, очила, на сянка в обедните часове, фотозащитни кремове с над 30 SPF, каквито има във всяка аптека на реномирани фармацевтични компании. Необходимо е повишаване на здравната култура. Нека обучението да започва още от ранна възраст и в училищата. Необходимо е да се въведат профилактични скрининг програми.

-Каква е средната възраст на пациентите с меланом? Кои възрастови групи са засегнати най-често?
- Заболяването засяга предимно хора над средна възраст, но в последните години приблизително половината от случаите са при хора между 35 и 65 години. Средната възраст на пациентите с меланом е 55 години. Случаите нарастват с между 3 и 5% годишно, а възрастовата граница непрекъснато спада. Това е една неблагоприятна тенденция, а все по-често се диагностицират и пациенти под 40 годишна възраст. Затова и една от темите в програмата на форума е насочена към съвременните начини за съхраняване на репродуктивните способности при хора с меланом и възможностите да станат родители след излекуването.

- Мъжете или жените страдат по-често и кои части на тялото се засягат най-често?
- Няма съществена разлика между двата пола в заболеваемостта от меланом. Туморът може да се появи по всички части на тялото, включително и по неизложените на слънце места и под ноктите, на дланите и ходилата, по лигавиците на устата, носа, ануса и гениталиите. При мъжете меланома се появява по-често по гърба, гърдите и скалпа. След 70-те години на миналия век се наблюдава тенденция за зачестяване сред жените, по-често по крайниците. Това се дължи на повишеното излагане на слънце с минимализиране на банските, къси рокли и голи рамене и ръце, както и на популярността на солариумите.

- Как да различим меланом от бенка?
- Клиничните признаци за развитие на меланом са всяка промяна на бенките по размер, форма, цвят, както и появата на сърбеж, секреция, кървене, залющване, възпаление. Внимание заслужават и новопоявили се бенки, защото меланомът може да възникне направо като ново образувание. Всеки човек може и трябва да провежда периодично самоизследване, ако е носител на някои от рисковите фактори. То трябва да става пред голямо огледало в добре осветена стая. Добре е да има друг човек, който да огледа скалпа и гърба. Препоръчва се периодично фотографиране, както и опитен дерматолог да изследва бенките с т.н. дерматоскопия.

- Колко е успешно и какви са възможностите за лечение на меланома?
- Възможностите за лечение зависят от стадия, в който се намира заболяването при поставянето на диагнозата. В колкото по-ранен стадий е заболяването, толкова по-успешно е лечението и с по-добра прогноза е заболяването. Лечението е комплексно и се определя от редица фактори като дебелина на тумора, разпространение, наличие на определени генетични мутации и общото състояние на пациента. То включва оперативно отстраняване на тумора, лекарствено лечение и имунотерапия, рядко и лъчетерапия.

- Какви съвременни терапии се използват у нас? Колко сме близо до световните тенденции?
- Съвременните изследвания са насочени към разработване на лекарства, които директно атакуват специфични мутации в гените на меланомните клетки – т.н. таргетна, прицелна терапия, при която се подпомагат клетките на собствената имунна система на организма да атакуват меланома, т.н. имунотерапия. В недалечното минало, само допреди 10 години, аз помня много добре в 30 годишния си опит на онкодерматолог, при сблъсъка ми с пациенти в напреднал стадий, как меланомът се считаше за безнадежден и наистина беше без лечение. Но настъпи нова ера с бляскаво развитие на терапиите. Говорим и за двата подхода – таргетни терапии и имунотерапии, които доведоха до драматично подобрение в преживяемостта на пациентите. Искам да обърна внимание и върху по-широкото въвеждане на един диагностичен метод Сентинелна лимфна биопсия, която дава възможност лекарственото лечение да започне да се включва и в по-ранните стадии като т.н. адювантно лечение – с цел предотвратяване на разпространението на болестта след операцията. Откриват се нови класове молекули, с различен профил на токсичност, започна и комбинирането им, което увеличава шанса за преодоляване на т.н. резистентност и увеличаване на преживяемостта. Българските пациенти имат достъп до всички най-съвременните терапии от световната практика, както и участие в международни клинични изпитвания.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само коментирам

    20 6 Отговор


    Започнаха всеки ден да ни облъчват със статии за рак на кожата 😉





  • 2 Всички вече са с бенки

    24 3 Отговор
    Продължавайте да се пържите като кебапчета на плажа. UV лъчите убиват.
  • 3 Много опасен

    14 0 Отговор
    Е меланома. И са само няколко в България лекарите, които го разбират. Тази е едната.
  • 4 Запознат

    16 1 Отговор
    Пазете се хора, и не се пържете като кебапчета по плажовете, вече слунцето е много вредно. Ползваите качествени слънцезащитни кремове и се молете да не сте предразположени към тази гадост. Незнам какво лечение има НО, мои най добър приятел почина от меланом на 39 год. Сасипа го за четири месеца, млад и здрав мъж с две дечица. Майка му беше доктор. Пазете се и си обръщайте почече внимание на здравето.

    Коментиран от #5

  • 5 БРАВО

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Запознат":

    МНОГО ТОЧНО написано,... в стремежа си да избием парите от скъпотията, наистина се пържим на слънце, около 37-39 градуса е на сянка, а на слънце незнайно колко...чЕ Е СТРАШЕН ракът , страшен е
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.