5 Октомври, 2022 06:00 3 711 28

"Сякаш забравихме за какво бяха протестите през 2020 година"

  • герб-
  • антоний тодоров-
  • бсп-
  • дпс-
  • протести-
  • пп-
  • дб-
  • възраждане-
  • бойко борисов

Винаги се учудвам на нашата късопаметност, каза проф. Антоний Тодоров пред ДВ

"Сякаш забравихме за какво бяха протестите през 2020 година" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Господин Тодоров, какви са възможните властови комбинации в 48-ото Народно събрание?

проф. Антоний Тодоров: Струва ми се, че тези властови комбинации, които чисто аритметично могат да се случат, ще се окажат нежелани. Не виждам възможност за каквато и да било политическа коалиция между първите две партии по брой на гласовете - ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Впрочем, дори и техните гласове са доста ограничени. ГЕРБ изглежда изолиран - самите те едва ли биха приели коалиция с ДПС, а ДБ и БСП едва ли биха направили коалиция с ГЕРБ. Изглежда, че няма да има възможност да се формира правителствено мнозинство.

Освен ако, тук вече започвам спекулация, не се съгласят на правителство извън партиите и без участието на политически лидери и дейци. Независимо дали ще го наречем експертно или технократско, то би могло да управлява в следващите няколко месеца, докато България премине през най-трудните зимни месеци. Това изисква много ясна програма и приоритети. Подобен кабинет няма да може да прави значителни реформи, а ще се занимава с кризите, пред което обществото е изправено. Засега не виждам желание да се договаря и подобен формат.

ДВ: Ако приемем, че експертният кабинет е възможен, може ли той да бъде полезен за България в момента или асоциациите с правителството на Любен Беров все още са актуални?

проф. Антоний Тодоров: Аз смятам, че т.нар. експертни или технократски правителства са вредни за демокрацията. В случая въпросът не е дали няма да е полезен, а дали подобен кабинет няма да е много вреден за България. Има едно усещане в обществото, че нещата не вървят добре, че ни предстоят изключително трудни предизвикателства. Важното е да се реши дали е по-добре да имаме конституционното служебно правителство или такова, което ще може да разчита на парламента и на това, което той може да направи - например промени в законодателството или бюджета.

Разбира се, разликата с времето на Беров е сериозна, България е в ЕС и НАТО и това създава друга среда. В страната действа и европейската прокуратура. Това дава повече правни рамки и условия за устойчивост.

ДВ: Докога според Вас ще се отлага укрепването на правовата държава в България? Изглежда, че в пореден парламент мнозинството няма да има особен интерес от подобна реформа.

проф. Антоний Тодоров: Отговарям Ви направо: докато ние гражданите, колективно не изберем мнозинство, което иска и може да се справи с тази завладяна държава и корупция. Докато мнозинството от хората не разберат, че това е неотложно. Без това нищо друго не става. И винаги се учудвам на нашата късопаметност. Сякаш забравихме за какво бяха и какво искаха дълго продължилите протести през 2020 година. Въпроси като войната в Украйна и доставките на "Газпром" не вълнуват толкова избирателите, колкото този проблем.

ДВ: Наистина ли тези избори бяха решаващи за геополитическата ориентация на България? Много наблюдатели и медии изказаха подобна теза.

проф. Антоний Тодоров: Лично аз не виждам никаква сериозна заплаха за геополитическия избор на България. Само една парламентарно представена партия предлага референдум за излизане от НАТО и се противопоставя на влизането ни в еврозоната. Тя има доста ограничен капацитет и подкрепа в обществото. Големите партии, които имат шанса да управляват по никакъв начин, няма да предизвикат подобно нещо, то изобщо не стои на дневен ред. Най-големият риск е България да стане като Унгария на Виктор Орбан. Но дори и той има своите граници и едва ли би изкарал страната си от Европейския съюз.

ДВ: Могат ли да се правят кардинални изводи от сериозния спад на гласовете на ДПС в Турция?

проф. Антоний Тодоров: Да. Нека не забравяме, че там има една общност, която носи в себе си историческа травма. Тя е на поколението, което преди повече от 30 години е било прогонено от България. За новото поколение, което не е преживявало всичко това, тези неща са история. И бих казал, че връзката на тези млади хора с България е доста проблематична. Въпросът, който стои пред тях, е защо изобщо да гласуват на българските избори? Те го правят в името на родителите си. Но в едно близко бъдеще това все повече ще затихва. Аз мисля, че ние вече доста пресилваме влиянието на ДПС в тази общност.

ДВ: БСП загуби над 30 хиляди гласа на тези избори. Каква е равносметката за червената партия, обратими ли са негативните тенденции?

прод. Антоний Тодоров: От 2017 г. БСП е загубила три четвърти от избирателите си. Това е страхотен срив - от почти милион до малко над 230 000. Това няма аналог. Ако сегашното ръководство остане, партията постепенно ще изчезне. На едни следващи избори може да стигне и 4-те процента.

Но в БСП има и хора, които не искат това да се случи и които се мобилизират. Такива като настоящия министър на правосъдието Крум Зарков, евродепутата Петър Витанов, кмета на Перник Станислав Владимиров и други. Има и такива, които явно не могат да търпят това положение. Но смяната на ръководството е само символичен жест. БСП всъщност твърде много заседна в една консервативно-национална ниша, където не ѝ е мястото.

И тези хора първо трябва да се преборят с ръководството. Второ, да проведат сериозен разговор в средите на социалистите. А след това да се обърнат към големите сектори на обществото, с които обичайно социалистическите партии в Европа си общуват. Това означава например сътрудничество със Зелените и с младите либерално ориентирани хора. Защото нишата на националния консерватизъм е заета, а и по принцип не там е мястото на една социалистическа партия. Трябва да се каже, че времето за всичко това все повече изтича. Защото, когато една партия падне под някакъв праг на подкрепа в обществото, хората просто престават да я забелязват.

ДВ: Може ли да се смята, че България е преминала за постоянно в "италиански сценарий" и оттук насетне ни очаква поне по един парламентарен вот на година?

роф. Антоний Тодоров: Страхувам се, че е възможно. Разбира се, в Италия много по-често се сменят правителства, отколкото да се провеждат избори. По-скоро можем да попаднем в израелския вариант - много чести избори и много чести смени на кабинети. Злоупотребата с изборите ги превръща в нещо като ротативка. Много политици си представят, че като се завърти отново тя и може да се паднат три черешки. Това е абсурдно. Хората ще загубят доверие в изборите изобщо като инструмент на демокрацията и това е най-лошото.

ДВ: Разчитат ли правилно политиците сигналът, който гласоподавателите дават, за невъзможността за постигане на стабилно управление?

Антоний Тодоров: В самата кампания имаше политици, които твърдяха, че тези избори няма да решат нищо и че предстоят нови. Когато го твърдиш подобно нещо, как можеш да разчиташ, че ще мотивираш и организираш избирателя? Тук имаме сближаване на безотговорността на политическата класа и на безотговорността на избирателите. Хората се държат така, сякаш вотът е супермаркет - каквото им скимне това ще изберат, забравяйки, че посочваме не само депутати, ами и следващото управление. И че един лош избор би навредил на всички.

Политологът проф. Антоний Тодоров е автор многобройни книги и научни статии, специалист в областта на прехода в Източна Европа и преподавател в Нов български Университет.

Автор: Димитър Ганев


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 5577

    18 13 Отговор
    Ми тогава Борисов обърка нещата с куп мутри. Реши че е станал вече великия български политик. Реши да слага ред по своему от прехода. Засегна хора като Божков, Василев, Галеви,Бобокови Баневи, Миньо Стайков и куп други, които са били засенчени от медиите и не ги знаем. Възникнаха така наречените спонтанни протести от хора които разбират от прокурорски дела. Възкресиха се политически трупове, които все още се чудим какво правят в политиката. И резултата е на лице. Борисов каза аз повече няма да ви пипам.

    Коментиран от #28

  • 3 Няма такава държава

    35 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Така е но като видях от кой е тая статия... Дойче зеле е опорка на Америка за България а те са на ПП ...

    Коментиран от #20

  • 4 Помнещ

    28 18 Отговор
    Не сме забравили,имаше протести,платени от Дубай,Белград и ЮАР.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Гост

    20 18 Отговор

    До коментар #4 от "Помнещ":

    Има нещо такова,спряха парите на черепа,спряха и протестите всичко се оправи и тръгна по мед и масло.
  • 6 Доц.Врачка Шашкънлиева социаленпроктолог

    14 9 Отговор

    До коментар #4 от "Помнещ":

    как се плащат протести?

    Коментиран от #8

  • 7 София

    26 4 Отговор
    Скоро пак ще има протести щото портофелите на Хаджигенов и Бабикян са се продънили,а те това работят.Галева си е добре,гепи субсидия,но останалите...
  • 8 Помнещ

    23 5 Отговор

    До коментар #6 от "Доц.Врачка Шашкънлиева социаленпроктолог":

    Той дубаеца го обясни в прав текст.Питай него или му гледай изказванията,как се насочва тълпата и колко бързо става това и кой ще правим фигурант.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 12340

    14 16 Отговор

    До коментар #8 от "Помнещ":

    дубаеца за кинти не е говорил:)
    Банкянлията е цоцал от дубаеца доста време,
    него да питаме?

    Коментиран от #12

  • 11 Билета

    21 7 Отговор
    Божков плати протеста.
    Сега има много повече неща за които да се протестира ама няма кой да плати и затова няма протест.
  • 12 Помнещ

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "12340":

    Ма как не,можем да питаме всички и трябва,само не мога да приема,че без пара се насочват протести по телефона.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ПРОМЯНА = ИЗМАМА

    17 2 Отговор
    Протестите са едно....изборите съвсем друго.....избирателят определя победителите, а не протестиращите...
  • 15 ГЕРБ

    17 3 Отговор
    И какво се постигна едно мноооооого голямо нищо само разруха и хаус в държавата хак ни е
  • 16 Шумен

    6 2 Отговор
    Ами явно Политиците разчитат на късата памет на народа. Но да не се оплакват като стане лошо , да са ходили да гласуват а не да мързелуват и да чакат някой да ги оправи
  • 17 патриот

    14 1 Отговор
    Най меродавният критерий за полезността на едно правителство, е приноса му за напредъка на страната по направленията, залегнали в националният интерес. И ако в процеса на осъществяването на такъв напредък, има допуснати нарушения на законодателството на страната, това е задължение на съдебната система, да определи съответните наказания към тях. Всичко друго е загуба, на сили, средства и време, в ущърб на просперитета на страната!
  • 18 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Бай Хуеф🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    13 0 Отговор
    Протестиращите не ги съдят...или това беше за победителите...
    Иначе за протестите - те вършат работа понякога, но в нормалните страни.В България протестите са (строго индивидуално мнение) за наивници
  • 19 Един не-трол

    8 10 Отговор
    Аз помня за какво бяха. Като влезнаха в президентството и ги хванаха със секретни документи разни съветници. Настъпиха и руските олигарси и ето ти "народно" възстание. Полежаха си след това едни хора за пари по улиците и така. Спряха се сумата и инфраструктурни проекти, които сега не знам вече колко им се е увеличила стойността и реzидента взе втори мандат. Опоска се и всичко спестено за 12 години и сега теглим заеми с лихва по-голяма от жилищен кредит. И разни като тоя ни обясняват простотии и че сме забравили. Не не сме. Червените боклуци навсякъде сте като скакалци и нищо не остава след вас.
  • 20 явно не виждаш на далече

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Няма такава държава":

    америка за българия управлява всяка новодошла партийка на власт различна от личната им партия герб !!! америка за българия дойче зеле и създателите на герб ханс зайдел са едно и също !!!
  • 21 Госあ

    6 0 Отговор
    За хората е от интерес да имат платена работа, за която са се обучавали и имат квалификация, което означава че им харесва. И икономиката в България да се развива. Разбира се, без енергетика икономика няма. Оттам нататък всичко са празни приказки. Къщите за гости ли ще развиват икономиката ни ? М ?
  • 22 не, не сме забравили

    4 1 Отговор
    Помним как млади български момчета замеряха нашите, българските полицаи - с всякакви зеленчуци, с вмирисана риба, с яйца и още с каквото ви хрумне. И след всичко това, нови партии получаваха мнозинство, но се провалиха и влязохме в спиралата на изборите, за което народът плаща безумни пари.
  • 23 На протестите

    3 2 Отговор
    Едни ченгетата биха едни мърльовци тогава 😆 мърльовцте после се скъсаха да ревът, много смешно беше 🤣
  • 24 Тома

    3 1 Отговор
    Не сме забравили и за какво излязоха младите хора а това е против крадливия селяндур от Банкя и каскета който замита всичко зад него.Милиарди окрадаха за 12 години и пак 80% юнаци им се възхищават
  • 25 БОЙКО В ЗАТВОРА + ГУРБ !

    2 1 Отговор
    И НИЩО ДРУГО !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кво се прави Дойче веле че не знае

    1 0 Отговор
    за какво бяха протестите? Ами много просто! Протестите бяха да се изгонят ГЕРБ и Патриотите, които провеждаха една внимателна фискална политика на постоянен растеж, ниска инфлация, нисък бюджетен дефицит, нисък външен дълг и висок валутен резерв, само за да дойдат на власт тия хора, които да стартират ГОЛЯМАТА ИНФЛАЦИЯ, УСКОРЕНОТО ТЕГЛЕНЕ НА ДЪЛГ И СЪЗДАВАНЕТО НА ТОТАЛНА ЗАВИСИМОСТ ОТ ВЪНШНИТЕ КРЕДИТОРИ! Ето тия хора дойдоха и вече са налице само за няколко месеца и ГОЛЯМАТА ИНФЛАЦИЯ и УСКОРЕНОТО ТЕГЛЕНЕ НА НОВ ДЪЛГ! Ако Дойче веле не знае да им кажа че когато целият свят беше скован от КОВИД 19, най-голямата медицинска криза от 100 години насам НС на РБ гласува теглене на нов дълг до 8 милиарда лева за цялата 2020 г., а Правителството на Борисов при недостиг на лекарства и консумативи, медицинска техника, при спрял транспорт, разрушена логистика, при блокирал туризъм, при буксуваща икономика и то в целият свят, то изтегли едва 4 милиарда и нещо. А сега за 2022 при отворена икономика и при прокламирания растеж се теглят близо 10 милиарда, а за догодина са планирани разходи, които имат нужда от 16 милиарда нов дълг. Да припомним на Дойче веле че не някой друг, а те и папагалстващите покрай тях нашенски жълтопаветници крещяха в какви дългови задължения ни бил вкарал Борисов за 12 години, които нямало да могат да платят и нашите внуци! Сме-е-ех! Сме-е-ех!
  • 28 6688

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "5577":

    само ми кажи, къде намерихте хиляди хора "безплатно" да манифестират по цял ден в продължение на повече от половин година? Като ми отговорите на тоя въпрос, тогава всичко ще ясно със спонтанните протести! Аз как не можех да ходя да протестирам, като всеки ден бях на работа?