Last news in Fakti

30 Септември, 2022 13:20 4 598 10

Проф. Мая Аргирова пред ФАКТИ: При силен удар от мълния сърцето на човек спира

  • мая-
  • аргирова-
  • мълни-
  • поражения-
  • изгаряния

Поразяват се сериозно сърдечната, дихателната и нервната система, казва медикът

Проф. Мая Аргирова пред ФАКТИ: При силен удар от мълния сърцето на човек спира - 1
Снимка: УМБАЛ "Пирогов"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трима души починаха, след като бяха ударени от мълния в градинката на ул. „Пиротска” в София, преди дни. Четвърти пострадал бе откаран в „Пирогов” в тежко състояние, но вече е без опасност за живота. Какво се случва с тялото на човек, когато е поразен от мълния? По темата пред ФАКТИ говори проф. д-р Мая Аргирова, д.м. началник на Клиника по изгаряния и пластична хирургия, Специалист пластично-възстановителна и естетична хирургия и Специалист по обща хирургия в УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов".

- Проф. Аргирова, зачестиха трагичните инциденти с хора, ударени от мълнии. Нека обясним какво се случва с тялото на човек, когато бъде поразен?
- Учудена съм от зачестилите случаи на поразени хора от мълнии в градски условия, включително и през миналата година. При моята дълга практика мога да кажа, че такива случаи на хора, поразени в града, преди бяха много рядко. А сега не е така. Това поставя много въпроси дали сме защитени в градска среда.

- Какво се случва, когато се образува мълния, а тя ни удари…
- Енергията отделена от мълнията е около 10 на 10-а степен джаула и при тези чисто физични параметри на мълниите те най-често са линейни. Линейната мълния има средна дължина около 2,5 км, но може да достигне и до 20 км. Развива се температура около 30 000 градуса и протича електрически ток до 30 кА при положителните мълнии. Скоростта на разпространение може да достигне 220 000 км/ч. Мълнията може да порази човек по четири различни начини: на открито или директно, чрез предаване от близък обект - дърво, сграда, телефонна жица или дори друг човек. Третият начин е, когато гръмотевицата е ударила земята и влиза през единия крак и излиза през другия и последно, когато се запалват дрехите на пострадалия. Увредите, които се получават в организма на човека, са в резултат и от освободената топлинна енергия от разряда на мълнията. В дълбочината на тъканите прониква малко топлинна енергия и затова често пациентите имат малки пръснати рани. Пораженията са повърхностни. Най-често, когато сме на открито, може мълнията да порази човек директно. Може и индиректно, когато сме под дърво, до сграда, в сграда, където има метал. Това поражение може да стане и в случай, когато сме далеч от центъра, където пада мълнията. Ударила земята, мълнията се разпространява циркулярно. Представете си камък като падне във вода какви кръгове образува. При мълнията е по същия начин.

- Какво да правим, ако буря ни застигне внезапно…
- Ако сме на открито, да сме далеч от дърво. Трябва да заемем т.н. ембрионална поза – клекнали и със свити крака и ръце, максимално близо до земята. Най-често пораженията, които получава човек, са повърхностни - линеарни изгаряния (резултат от вода по повърхността на тялото) и точковидни рани и оформят различни фигури – като дърво, папрат по тялото. Изгарянията по-често не са проблем, защото обикновено са малки и ограничени. Поразяват се сериозно сърдечната, дихателната и нервната система, имаме спиране на дишане и сърдечна дейност - асистолия. Може да има вегетативни нарушения, очни промени, дори руптура на тъпанчевата мембрана. Изключително важно е в първите минути да се осигури адекватна първа помощ на пострадалите и да се възстановят жизнено важните функции - да се върне сърдечният ритъм и да се възстанови нормалното дишане. Може да има нараняване на коремни органи, като резултат на падане от високо при инцидента.

- Какво се случва със сърдечната система…
- Поразеният от мълния получава сърдечен арест – сърцето спира. И затова в този момент е много важно да се окаже адекватна първа помощ. Сърдечен масаж, комбиниран с дишане уста в уста.

- Изгарянията колко са опасни…
- В повечето случаи става въпрос за малки дълбоки изгаряния, които се лекуват оперативно, но приоритетно е възстановяването и поддържането на основните жизнени функции. Такъв вид са и изгарянията при пострадалия чужд гражданин преди дни в центъра на София.

- Заговорихме за него. Той бе докаран в „Пирогов“ и в какво състояние е в момента?
- Той е в стабилно състояние и без опасност за живота.

- А какви са пораженията му?
- Има повърхностни изгаряния по тялото и крайниците с малки пръснати рани от дълбоко изгаряне. По гръб и седалище има линеарни изгаряния. Той е бил мокър от дъжда. Влажната среда става проводник. При него първоначално е имало нарушения на сърдечния ритъм и сърдечните ензими са били увеличени 4 пъти над нормалните стойности.
По-тежки са изгарянията, когато се запалят дрехите на пострадалия. Тогава те обхващат голяма част от телесната повърхност, обикновено са дълбоки и протичат като термичните пламъкови изгаряния.

- Колко други такива пациенти сте имали. Казахте, че зачестяват случаите?
- Имахме скоро едно момиче, което не помнеше нищо от инцидента. Тя е била на плаж късно следобед. Изведнъж се извива буря, пада светкавица и тя губи спомен какво е станало с нея. Интересно е друго, което съобщават наши пациенти, след като са преживели подобен инцидент. Те казват, че са усетили ефекта на статичното електричество - настръхване на кожата, косата се изправя, това е силно казано, но корените в скалпа стават силно чувствителни, както и повишена сензитивност. Това се обяснява с повишаване на електростатичното поле, а миг след това е и ударът от мълнията. Реално, човек няма как да реагира.

- И за пореден път да дадем съвети какво трябва да правим по време на гръмотевична буря?
- Най-простото нещо е да следим прогнозата за времето. Когато кажат, че ще има гръмотевична буря, да не ходим в планината, да не седим на открито, а селскостопанските работници, които са на открито, да се приберат по-рано. Ако са в постройка, е добре да изчакат 20-30 минути да отмине бурята и тогава да тръгнат да се прибират. Ако човек се скрие в тунел, добре е да стои в средата, а не до стените, където има арматура. Пещерата също може да се използва като подслон. Не трябва да се тича или да се застава под самотно стоящи дървета. Ако човек е във вода, трябва незабавно да излезе и да потърси подслон. Най-безопасно място е кола или сграда. Не трябва да се пипат метални предмети и да се говори по телефона. Не трябва да се кара велосипед. Но за мен е много интересно как зачестиха тези случаи на поразени хора в градска среда. Нещо не е наред, след като се случва това. Какво е състоянието на гръмоотводите? Нека някой да обследва и обясни. Имали сме случаи и с поразени алпинисти, но те са били в планински условия. При тях е разбираемо, но да зачестят инцидентите в градска среда е смущаващо.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    11 0 Отговор
    Така е,и моето частично спря,като видях Наталито Трифонова с три пръста рокличка.
  • 2 Ученият котка

    12 1 Отговор
    Американците добре разбират това. Мълния взриви тръба в Балтийско море и остави половин Европа без гориво и ток.

    Коментиран от #7

  • 3 глоги

    1 0 Отговор
    Увредите-уврежданията или вредите.
  • 4 и кво

    0 6 Отговор
    сега ще правите нов закон за мълниите и ще ни задъжавате да си слагаме гръмоотводи на зградите ли
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ПРОФ
    АРГИРОВА
  • 6 Ученият котка

    4 0 Отговор
    Русия ще си гори газта, а Германия колите си. Ударът от мълния е неизбежен.
  • 7 Ние сме биологични тостери!

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ученият котка":

    Малко повече ток и гори ме! Но иначе се мислим за много важни!
  • 8 човек от народа

    4 1 Отговор
    Майче, с това откритие ли стана професор !?
  • 9 солон

    1 2 Отговор
    Каква мисъл,какво прозрение!Нещо като Архимед и ваната с вода.Проф.Мая,патентовай го това откритие бе,душа!
  • 10 Гост

    0 0 Отговор
    Професор Мая Аргирова освен като пластичен хирург се изявява и като физик, но извън изказванията по медиите може би трябвало да се замисли за поведението си на работното си място. Липсата на елементарно възпитание по отношение на хората не отговаря на титлата професор. Така наречената професор трябва да се замисли за достойнството на хората около нея.