Last news in Fakti

28 Юни, 2023 13:11 4 375 32

Мая Димитрова пред ФАКТИ: Парламентът упорито не иска да разгледа имунитета на Бойко Борисов

  • мая-
  • димитрова-
  • бсп-
  • депутат-
  • бойко борисов-
  • имунитет-
  • бюджет

Ще гласуваме против бюджета на Асен Василев, защото той е антисоциален, казва народният представител

Мая Димитрова пред ФАКТИ: Парламентът упорито не иска да разгледа имунитета на Бойко Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Народното събрание се внесе искане от управляващите за бързо формиране на Конституционната комисия, която да започне работа по внесени проекти за промени в основния закон. Как ще се развива процесът? Добър ли е бюджетът, внесен от Асен Василев... Парламентът пак отказа да вкара точката за имунитета на Бойко Борисов. Пред ФАКТИ по тези теми говори народният представител от „БСП за България“ Мая Димитрова.

- Г-жо Димитрова, в парламента се разрази бурен дебат как се управлява с плаващи мнозинства. БСП в кое „плаващо мнозинство“ ще участва?
- БСП не участва и няма да участва в нито едно от плаващите мнозинства. Още в момента, в който се отказахме от преговорите с ГЕРБ, разбрахме каква е истинската причина, за да се иска да ги подкрепим при съставянето на правителство. Ние показахме много ясно с действията си, че няма да участваме в плаващи и мнозинства.

- Даже чухме от ПП, че аха и може да няма кабинет, ако ГЕРБ продължават така. Така ли се управлява…
- Това коалиционно правителство показа, че няма как да се работи по този начин. Получи се едно управление на държавата в лицето на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а това, което се случва в зала, е съвсем различно нещо. Това как ви звучи... Това е мнозинства, което много трудно ще управлява държавата по този начин, защото няма стабилност.

- Няколко пъти от БСП казвате, че ще внесете вот на недоверие при първа възможност. Каква ще е темата…
- БСП даде своя вот на недоверие още с гласуването на кабинета. Ние бяхме против при съставянето на това правителство, гласувахме против създаването на това правителство. Чухме и самите управляващи да не искат това правителство, да говорят за вот на недоверие. Каква по-голяма тема от това. Това е прецедент в историята на държавата. Те направиха правителство и след това говорят как искат да се свали това правителство. За какво управление говорим изобщо.

- От БСП внесохте проект за решение за сваляне имунитета на Бойко Борисов. Някакво развитие…
- И днес сутринта при откриване на заседанието за пореден път беше внесено това предложение да влезе в дневния ред и програмата на Народното събрание за седмицата. Беше отхвърлено от мнозинството. Предложението е внесено и в Правна комисия, която също не го разглежда. Какво по-ясно отношение от това има какво се случва в парламента. Ние ще продължаваме да настояваме да се разгледа това наше предложение. Явно е обаче, че по-голямата част от народните представители не желаят да разглеждат темата със имунитета на Бойко Борисов. Ние ще продължаваме да правим каквото трябва и ще видим…

- В същото време е Кирил Петков си даде неговия имунитет…
- Да, той го даде. Нали се състави и Времена комисия за имунитетите, в която ние отказахме да участваме. Тази Времена комисия за имунитетите е прах в очите на хората, защото, както всички знаят, комисията не успя да избере председател. Просто комисията за имунитетите тупа топката и чака да мине време.

- Но тук има и критика към вас, че от БСП като не излъчвате представители в комисията, бавите работата ѝ. Партиите са представени на паритетен принцип в нея…
- След като има предложение от управляващите да бъде създадена такава комисия, трябва да имат готовността да излъчат председател и да започнат работа. Аз не съм чула до настоящия момент да бъде свикано заседание на тази Времена комисия. Но имунитетът на Бойко Борисов може да се гледа в Народното събрание. Ако комисията не работи, нека го гледаме в зала. Както казах обаче, колегите не желая да се гледа тази точка. Нали знаете принципа, че, когато някой не иска да се свърши някаква работа в парламента, се избира Временна комисия, за да минава времето. Парламентът упорито не иска да разгледа имунитета на Бойко Борисов.

- От БСП отказахте предварителните разговори по темата „конституционни промени“. Към днешна дата има ли вече нещо черно на бяло като документ…
- Няма нищо конкретно като документ към момента. От „Демократична България“ заявиха, че ще има такъв документ, но не сме видели нищо. ДПС имат някакъв документ още от 2020 година май, но нищо друго. Към момента няма официален документ, който да маркира от какво естество ще са промените в Конституцията и за какво ще търси конституционно мнозинство…

- Вече имаме Проект за бюджет до края на 2023-а, който е внесен от финансовия министър Асен Василев. В момента тече обсъждане. Вие как гледате на него?
- Категорично заявихме, че ще гласуваме против този бюджет поради няколко причини. Дефицитът, който се предлага да е под 3% , не е в полза на хората, не е в полза на държавата. Знаете, че в БСП няколко поредни години изготвяме алтернативен в бюджет, защото мислим за хората, за най-уязвимите, за работещите, за децата, за младите. Така че сега ще гласуваме против бюджета на Асен Василев, защото той е антисоциален. Бюджетът трябва да е в полза на хората, защото цените на тока, на парното, на водата растат, а в бюджета, който се предлага, няма никаква компенсация на доходите на хората.

- Но от 1 юли пенсиите се вдигат…
- Да, така е, защото БСП участва активно в това. Но ние искахме да се вдигне и минималната работна заплата, защото вече споменах, че цените всекидневно се покачват. За съжаление, нашето предложение за вдигане на минималната работна заплата също не беше прието. Благодарение на БСП и с подкрепата на останалите политически партии се гласува минималната работна заплата да е 1/2 от средната брутна за страната. Искахме и това да стане от 1 юли, но не го приеха.

- Как БСП работи за Кремъл? Нали това чухме от военния министър Тодор Тагарев…
- Тагарев няма да прости, че БСП бе причината той да не стане военен министър по времето на кабинета "Петков". Какво друго да кажа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    42 9 Отговор
    Ми перат го на бърза програма, за 2 месеца трябва да е чистичък и спретнат. Ся кво искате не разбрах?
  • 2 АБВ

    14 30 Отговор
    Каква е па тая патка
  • 3 Сандо

    35 7 Отговор
    Само наивните и болестно доверчиви смятаха,че на бате ви Бойко нещо може да му се случи.
  • 4 ТрампЛин

    10 20 Отговор
    Всяко нещо с времето си! Политика не се прави с реваншизъм и инат!
  • 5 Българин

    35 8 Отговор
    Борисов е мутра има Гръб
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бойко заложник на ПП-ДБ

    34 2 Отговор
    Всичко върви според "онези изтекли записи"! Управляват ни шайка "политически шмекери", както ги нарече Президентът!

    Коментиран от #8

  • 8 Пасъмас

    4 21 Отговор

    До коментар #7 от "Бойко заложник на ПП-ДБ":

    Резидента Радев и неговия Проект!

    Резидента Радев, вдигнал е юмрук в закана!
    Към Народа от Площада, праща той покана.
    Призиви отправя Румен и към парламента.
    Вот на недоверие ми дайте, вий за Говърмента!!
    ГЕРБ и Бойко са във партер, да им спретнеме пиниз.
    Президентската република, туй е нашия девиз!
    Кабинет Служебен смятам, бързо да направя.
    Скрит зад Кирил и Асен, Аз ще управлявам!
    Всичко беше точно братя, като по учебник.
    Докат’ Стефан Янев сбърка, своя калпав речник.
    После заговора лъсна, с таз Война проклета!
    Руските шпиони бързо, Киро качи в самолета.
    Резидента туй деяние, не можа да преживее.
    Гръб обърна на Проекта и нарече ги злодеи.
  • 9 Отвтатително

    8 5 Отговор
    излъчване има !
  • 10 относно правосъдиеето

    21 4 Отговор
    и държавността : липсата на възмездие за боко,води до набъбване на 33г демократичен цирей на бг-то !
  • 11 Факт

    17 0 Отговор
    И какво излезе ? В Парламента "СЛУЧАЙНИ" , пардон независими депутати НЯМА!!! Всички са подредени на една и съща "държавна ясла" и си я пазят!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Батко

    29 1 Отговор
    Някой може ли да ми обясни смисъла на разходките в центъра на София преди 2 години с викове за сваляне на Борисов! Толкова пари бяха наляти,и за какво? Да върнат Тиквата на бял кон чист като сълза! Къде са ония Тримата с ковчезите,яйцата,рибата? Скриха се по дупките! Разпопения поп и той даде фира! Останаха ли излъгани избирателите на ДБ и ПП? Как сега се чувстват ? Измамени камилчета? Гребците от Росенец носят кафе на Пеевски!
    Честито на рибките!
  • 14 крум

    17 3 Отговор
    Сами сме виновни като ги избираме и после ги търпим ще ни разиграват винаги. Трябва да се изметат всичките като едно време и Крумови закони.
  • 15 краси

    9 12 Отговор
    Преименуваната комунистическа партия и партията на Късопишкин отдааавна трябваше да се забранят!
  • 16 УРА,,УРА

    17 7 Отговор
    Ако НС не свали имунитета на мутрата и не му се повдигнат обвинения МФ на САЩ ще го накиснат по Магнитски. ББ няма вече полезен ход и той го знае. Стах го е да се разприказва, защото финала е ясен.
  • 17 Внимание

    8 3 Отговор
    Народното събрание току що още ти българите като гласуващите 150 депутати от които 104 за 39 против и 7 въздържали се съгласи ха да платим на САЩ 5.5 милиона щ д от които 1.7 милиона озаглавени с,, други разходи,, уж за закупуване на система за обмяна на информация за военни цели
  • 18 Внимание

    8 3 Отговор
    Народното събрание току що още ти българите като гласуващите 150 депутати от които 104 за 39 против и 7 въздържали се съгласи ха да платим на САЩ 5.5 милиона щ д от които 1.7 милиона озаглавени с,, други разходи,, уж за закупуване на система за обмяна на информация за военни цели
  • 19 Перо

    14 6 Отговор
    Тиквата неслучайно е викан 3 пъти в седмицата, в посолството и му е гарантиран имунитета!

    Коментиран от #26

  • 20 Неразбрал

    5 0 Отговор
    Ма нали го изпраха?
  • 21 Ддд

    7 3 Отговор
    БСП с какво право говорят за Бойко не знам?
    Те бяха изпрани и изчистени от всички прокурори и съдии, и пол. парти през годините. Крадци на бъдещето ни съсипаха държавата, и няма един осъден!
  • 22 Мнение

    13 7 Отговор
    Докато този примат и тъп банкянски шоп не го махнат, ако трябва и със сила, България никога и на никъде няма да тръгне. Той държи цялата държава като заложник, само и само да спаси собствената си продрана кожа. Този мафиот се оказа много, много жилав в начините и методите си на оцеляване. Държавата изчезва, но той не. Народът вече не вярва, че някой някога ще се справи с този мафиот и шайката му. Унищожи всички, с които се съюзи, даже и съдебната сустема е подчинена на него. И хората се питат - Кой му дава и откъде тази сила, че да гори всичко като огън, до което се добере? Безсилна ли е държавата България пред един необразован бандит, и, ако е така, то защо ние гражданите ги издържаме, след като не смеят да се разправят с един отявлен престъпник и крадец, а и не само с него? Такива като него са много, но той е тарторът им.
  • 23 Кочан

    7 1 Отговор
    Разровят ли го ще мирише. Например ще излезе наяве от къде взеха парите за "протестите". Както казваше Асен Василев: Строежа на магистрали е корупция. Но Бойко е виновен, защото трябваше да разследва от къде идват парите и с бездействието си им осигури финансиране. Сега не искат да се захващат с този горещ картоф.
  • 24 Мимо

    7 6 Отговор
    БСП, или БКП кога са направили нещичко в полза на България и българите? Има ли един миг от 1944 година, лидерите от тези партии да не са работели в полза на СССР и Русия...и за собственото си обогатяване чрез терор, присвояване на чужди имоти, убийства на хора без съд и присъда, приватизация, дефлация и фалит на банки и държава??? С какво право тази крадлива и лъжлива никакви с ни натрапва лъжите си? Какво е направила тя, лично, за българите и България??? Нищо, само се е угоявала...
  • 25 Тома

    10 2 Отговор
    Така е защото всички са като тиквата крадци и мошенници и се пазят взаимно
  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    мафията си има Държава господин Перо
  • 27 флипп

    6 0 Отговор
    Който робува на Посолството е над закона, който се опитва да работи за България е фашист, ама не украински, а от лошите фашисти.
  • 28 ИМА ЛИ ДЕМОКРАЦИЯ В РБ

    9 1 Отговор
    Тя демокрацията свърши с НРБ - то. Сега има ПЛУТОКРАЦИЯ. А БОЙКО.... ОН е просто момче селянче от Банкя, което си е въобразило, че владее света
  • 29 Питащ

    6 1 Отговор
    Добре де, само пишем по форумите. Да направил един протест "Долу маската на Тулупа и долу имунитета". Пък ще видим кой кого?!
  • 30 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Скачахте ли кат мамуни 89 за банани ?Скачахте!

    Правят ли ни на мамуни -правят ни.

    какво повече иска илектората ,ъмм?!?!?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Детето какво беше, тиквичка?

    1 0 Отговор
    НЕ МОЖЕ ТАКА! ИМУНИТЕТА НА 🎃 МОЖЕ ДА СЕ ВДИГНЕ ЧАК ТОГАВА, КОГАТО НЕВРЪСТНОТО ДЕТЕ НА ДЕВИЦАТА ОТ БАРСЕЛОНА НАВЪРШИ ПЪЛНОЛЕТИЕ! ИМА СИ ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ДЕТЕТО!