Last news in Fakti

14 Август, 2013 10:55 4 593 0

Светът страда от глобалната експанзия на наркотици

  • светът-
  • страда-
  • глобална-
  • експанзия-
  • наркотици

Търговията с дрогата в световен мащаб достига до стойности от $435 млрд

Светът страда от  глобалната експанзия на наркотици - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Търговията с наркотици в света нараства все повече, като на официалните власти им е все по-трудно да се справят с нея.  В същото време Западна Африка е новият кръстопът за кокаина. Синтетичната дрога става все по-масова и лесна за производство.

Това се посочва в доклад на Агенцията на ООН за борба с наркотиците и престъпленията и Европейската агенция за борба с престъпността – Европол.

Търговията с дрога в световен мащаб достига до стойности от $435 млрд. годишно, като само продажбата на кокаин печалбите са за $84 млрд. В банковите сметки на организираните престъпни организации, занимаващи се с наркотрафик, достигат до $870 млрд., което е близо 1,5% от брутния вътрешен продукт на света.

Търговията с дрога генерира близо половината от приходите на мафията, обобщава Си Ен Би Си.

„Търговията с наркотици в действителност става глобална“, коментира данните от проучването старши-научният сътрудник от Института Бруклин Ванда Фелбаб-Браун. „Все повече нови страни се появят на „пазара“. За пример

консумацията на дрога на глава от населението в Бразилия и Аржентина е равна на тази в САЩ“,

отбелязва Ванда Фелбаб-Браун.

Тя не пропусна да отбележи пред Си Ен Би Си, че все по-трудно се постига координирана международна политика срещу наркотиците.

"Наистина е много трудно да си представим как това ще стане. До 2016 г. ООН ще продължи да публикува своите периодични анализи за наркотрафика. Все повече се забелязва тенденцията за противопоставяне на исканията за последователни действия срещу търговията с наркотици“, коментира Ванда Фелбаб-Браун.

Основен проблем за правителствата по света е способността на пазара на наркотици да бъде бърз и подвижен.  Наркотрафикантите са  способни бързо да се прегрупират, когато бъде ударена мрежата за доставки и разпространение, отбеляза Фелбаб-Браун.

Повече обезпокоително е липсата на световен консенсус за търговията с наркотици. В Латинска Америка страни като Уругвай, Гватемала и дори Мексико, които се борят с престъпленията, свързани с дрогата и мафията, техните правителства обмислят облекчаване на законодателството за наркотиците. В същото време властите в Русия и Китай продължават със своята нулева толерантност към наркотиците.

В Европа се забелязва тенденция на спад на употребата на хероин.

Това се дължи на две тенденции. Мерките на властите и увеличената употреба на синтетична дрога. Полша и Русия са новите центрове за производство на амфетамини. За съжаление обаче Русия остава в блатото на хероина въпреки усилията на властите за неговото ограничаване.

Близо 11% от наркотиците се залавят при операции в морета. Все пак заловените наркотици са близо 30 пъти повече спрямо пратките залавяни в коли, тирове или железниците.

В Европа и САЩ се забелязват тенденцията за увеличаване на унищожените площи с канабис, въпреки че няма точна статистика, се отбелязва в доклада на ООН. 180,6 млн. души в света или 3,9 процента от населението употребяват канабис.

Европа разполага с регионална система за ранно предупреждение за появата на нови психоактивни вещества. В нея са включени 28 страни от ЕС, както и Норвегия и Турция

Между 2005 г. и 2008 г. системата е хванала 236 нови вещества или 90% от тези в света. До 2005 г. е имало едва 15 случая. Статистиката показва, че 5% от населението на Европа на възраст между 18 и 24 г. е употребявало от новата „дизайнерска дрога“, показват данните на ООН.

Около 0,4 от населението или 16,5 млн. души на възраст 15-64 години са пробвали или са пристрастени към хероина и опиума. Тези два наркотика запазват обемите си на продажби в Севрена Америка, Източна Европа и Азия. Намаляват в Западна Европа.

Изпълнителният директор на Международния консорциум за политика срещу дрогата Ан Фордхам отбеляза, че две важни неща са се случили в търговията с опиати. Търговските пътища на наркотиците са се променили заради усилията на властите за тяхното пресичане. В същото време синтетичната дрога може да се създаде в лаборатории, в което и да е кътче по света. Този вид наркотици става все по-масов и лесен за производство, разпространение и употреба.

„Отговорът на властите трябва да бъде опит да се намалят и спрат доставките, но в същото време производството се мести другаде“, коментира пред Си Ен Би си Ан Фордхам.

Промяната на търговските пътища се забелязва при опиума. Полетата, засети с мак, се изместиха от Югоизточна Азия в Афганистан. Докато талибаните бяха на власт в страната почти бяха изкоренени маковите полета. След 11 септември и идването на власт на Хамид Карзай смениха политика и започнаха да подкрепят отглеждането на наркотиците. В последните години местните мафиотски кланове използват пристанищата на съседните Иран и Пакистан. В момент 74% от производството на опиум в света се пада на Афганистан.

Балканският маршрут си остава популярен

по пътя на наркотика от Близкия изток за Европа, но се забелязва намаляване на доставките.

В същото време Западна Африка е новият кръстопът за кокаина. Страни от този регион вече се използват като „входни врати“ към пазара на Стария континент. За Гвинея-Бисау все повече започва да се говори като нарко-държава. Колумбия продължава да е основният доставчик на кокаин за САЩ и останалия свят. През последните години се забелязва тенденцията Тихоокеанският маршрут да се измества от конкурентния през Атлантическия океан.

Към момента Уругвай се готви да се превърне в първата страна в света, в която правителството ще контролира бизнеса с наркотици като местните се надяват това да доведе до намаляване на броя на престъпленията свързани с наркотици, както и до увеличаване на приходите в хазната. Президентът на Боливия Ево Моралес пък от край време поощрява отглеждането на канабис сред местните, определяйки го като национален поминък. В Гватемала и Коста Рика усилено се обсъжда легализирането на някои наркотици, с надеждата, че това може да доведе до ограничаване на дейността на част от картелите. С други думи латиноамериканските правителства се готвят да поемат част от производството на наркотици, прибирайки печалбите от него, но далеч не ограничавайки го.

При посещението си в Бразилия папа Франциск призова, че е „необходимо да се решат проблемите, които са в основата на злоупотребата с наркотици, насърчаване на повече справедливост, образоване на младите хора с ценностите на обществото, да подкрепим тези, които са изправени пред трудности и да им дадем надежда за бъдещето".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА