Last news in Fakti

11 Януари, 2023 14:00 1 769 16

България: ритуални танци около третия мандат

  • пп-
  • дб-
  • бсп-
  • румен радев-
  • трети март-
  • кабинет-
  • предсрочни избори-
  • възраждане-
  • герб-
  • български възход-
  • дпс-
  • украйна-
  • кирил петков-
  • христо иванов

Политически стрелби във всички посоки и растяща власт на президента Радев

България: ритуални танци около третия мандат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не знам дали е възможно правителство с третия мандат - повечето наблюдатели смятат, че вероятността клони към нула. Почнах да се съмнявам и дали трябва да има, защото който и да се хване с него, ще бъде подложен на непрекъснат шантаж от враждебно мнозинство. Затова пък е забавно да се наблюдават ритуалните (вече предизборни!) танци около процедурата.

Най-голям шанс виждат, ако мандатът иде при ДБ. Тогава би било възможно Христо Иванов да повтори виртуозния номер на г-н Петков, който успя да събере в една коалиция десните и левите – т.е. в случая да сключи отделни споразумения с ГЕРБ и ПП, така че да предотврати преките им взаимоотношения, които биха навредили на имиджите им. Това ще донесе на партията му ореола на разумната сила, към който се стреми. Има обаче един проблем – ами нали тъкмо Бойко Борисов „назначи“ Иванов, а и отдавна флиртува със сестринската партия. Т.е. ГЕРБ ще отнесе овациите за авторството на правителството, което по-сетне ще държи на вилица при всяко едно гласуване. Хитро нали?

Искат ли гражданите правителство?

Добре, но в условията за „техническо правителство“ ДБ може да поиска предварително писмена подкрепа за сериозна съдебна реформа, с което да разконспирира герберската защитна теза, че не трябвало да се правят реформи на парче, демек по-нататък, а ако може - хич. И горещият картоф на вината за провал преминава в ръцете на противника. Защото г-н Иванов само външно изглежда мек и всъщност трудно ще бъде отклонен от траекторията си.

Впрочем искат ли българските граждани правителство или не? Ако съдим по сондажите, мълчаливото мнозинство е „за". Само че гласовитите малцинства и от двете страни яростно се противопоставят на всякакви предателства, а над г-н Иванов вече тежи не една фейсбук-фатва заради интервюто, с което даде да се разбере, че мисли по търсене на съгласие. Защо един политик да се съобразява с малцинството, не с мнозинството ли? Ами защото при катастрофално ниската избирателна активност до урните ще идат само гласовитите.

Какво иска президентът?

Въпросът за това на кого ще бъде връчен третият мандат увеличава тайнствената власт на президента. По принцип той следва да играе ролята на медиатор, както е в страни като Италия, Австрия, Германия, но прекият избор у нас очевидно го окрилява с амбиции, които надскачат тази функция. Това май е проблем на всички избраници на този пост през изминалите три десетилетия - те почти винаги стигат до конфронтация с издигналата ги партия. Но този път сме свидетели на невиждана стрелба във всички посоки, която умножава хипотезите. Иска ли да има правителство г-н Радев или предпочита да продължи да управлява? Русофилията ли му е по-скъпа или Планът за възстановяване? Абе изобщо: чудо, тайна, авторитет (Достоевски).

Мандат на ДПС изглежда обречен, въпреки че тази партия е май единствената, успявала да го осъществи. Каквито и кусури да има, тя все някой ден трябва да влезе в сметките - ако щете, защото вече имаме „Възраждане“, отделени със санитарен кордон. Две такива партии-аутсайдери става много за парламентарната ни математика. Питам се защо ПП не опитаха да забият клин между ДПС и ГЕРБ така, както прави Борисов като насъсква говорителите си срещу Промяната с безумни обвинения и лъжи, а ласкае ДБ? Казват, щели да поискат нещо – но пък не поиска ли и БСП - и то доста неща? Така или иначе, темата не е актуална, разривът е твърде дълбок.

Мандат на БСП вероятно също би се провалил, защото ГЕРБ държат да са десни (и основното обвинение към ПП е в лявост), а чрез хартиената коалиция умело разбиха реформаторския фронт. Все пак ако им връчи мандата, г-н Радев ще покаже, че е верен на социалистическите идеи, а това може да му е важно за бъдещи политически проекти.

Най-много се спрягаше досега възможността на „Български възход“ да събере подкрепа благодарение на своята декларирана всеядност. Наричат го коалиция „Рашидов“, т.е. такава, в която получава подкрепа от ГЕРБ-ДПС и БСП. Тя би изглеждала доста срамно за симпатизантите и на едните, и на другите, така че може да се наложи някаква танцова стъпка, примерно отсъствие на определени депутати от пленарна зала. Със сигурност напролет ще има протести. Дали има смисъл от такова правителство, не знам, сигурно ми се вижда, че доверието в партиите по-скоро ще бъде подкопано, отколкото укрепено.

Мъжкарска неотстъпчивост или разумен компромис?

Вари го, печи го, без договорка между двата големи блока няма как да се направи мнозинство: „Възраждане“ реши да бъде мъртва тъкан, противопоставена на всичко и всички, БСП се самомаргинализира по темата Украйна. И ето я смъртоносната медийна хватка: да правиш правителство – лошо, да не правиш - пак лошо. Та междувременно текат символични битки за оплюване на врага, в които се размахват листове по студията и дори беше мобилизирана чалгата на Слави, както и веднага след това - възмущението от нея. Призовават се взаимно за извинения, ПП също трябвало да признаят грешки, макар да не чухме особени признания от ГЕРБ за техни такива. Големият въпрос е от какво се печели повече: от мъжкарска неотстъпчивост или от разумен компромис? От това да си част от управление или от опозиция? Ще разберем скоро.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гласувайте за бкп и дс

    3 5 Отговор
    на пазара за фалшификати има много мандати!
  • 2 Увеличение

    7 1 Отговор
    на хаоса и лабиринта !
  • 3 Стига вече

    8 5 Отговор
    Айде махате се избории. И служебното правителство с Радев и той вън че доста порази направиха .. Кво чакате да ни вкарате в ЕВРОТО ли ???? МАЙ идва?????
  • 4 Жреца на Ботунец

    8 5 Отговор
    Вън пипонестата кратуна от Президенството.Импийчмънт за този най-долен и най-мазен путлерастки парцал.
  • 5 без имена

    11 4 Отговор
    как полека лека радев се държи като борисов? вече и шербет разнася и се оправдава като ученик...а как се присмиваше преди????
  • 6 Иван Тушев

    9 2 Отговор
    Стига с тия мандати бе хора! От 3 месеца само за това се говори. Обаче, някой може ли да ми каже, каква работа свърши филиала на европрокуратурата в София? Разследват ли някой, има ли повдигнати обвинения? Какво вършат по 8 часа на ден? Къде е Кьовеши? Изчезна. Какво става с разследванията там? Има ли ги? А иначе чак от САЩ се получават писма, но в Европа се мълчи.
  • 7 ФЕЙК

    7 3 Отговор
    Единствения шанс да се състави правителство има само една личност около която са сплотени всичките ни ""партии" и"политици" и всички ще бъдат щастливи. Тя е евроатлантичка до мозъка на костите, жена, "Красавица", с очарователна усмивка, прегръщана и целувана от всички. Тя и сега фактически управлява "държавата" ни. РЕЗИДЕНТНЪТ ДА НЕ ШИКАЛКАВИ , А ВЕДНАГА ДА ВРЪЧВА ОФИЦИАЛНО МАНДАТА !Това е прекрасната лейди ХЕРО МУСТАФА!
  • 8 българка

    0 6 Отговор
    Радев, ГЕРБ и ДПС не дадоха на коалиционното правителство на Петков и 100 дни, за да се организират и започнаха на втория ден да нападат и пречат ! На всички е ясно кой препъва България по пътя за възстановяване и развитие ! Тези същите, за да запазят краденото и зависимостите си, сега въртят и сучат, размотават, лъжат и продължават да създават предпоставки за последващо ограбване чрез служебното правителство ! Дали е време за трети мандат, за избори, или за нещо друго като ........ ????

    Коментиран от #9

  • 9 помакиньоПроста

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "българка":

    цели 8 месеца куролационно срахаИмазаха курюкокорлореалите и досъсипаха все още несъсипаното от мутрю! даже много ги търпяхме!

    Коментиран от #11

  • 10 Демократ

    4 3 Отговор
    Интересно защо Радев ще чака цяла седмица да връчи 3 мандат, нали кризата трябва бързо да се реши.Изборите бяха на 2.10.2022 г. 3 месеца излишно,но целенасочено мотаене как да се върне на власт мафиотското ченгесарско статукво и сега явно същите задкулисни сценаристи имат нужда от още една седмица да решат на кого Радев да даде мандата.Съдбата на държавата България изобщо не участва в тези схеми.
  • 11 българка

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "помакиньоПроста":

    Една басня, по повод на коментар № 9 :
    Магарето и Тигърът водели спор - "Тревата е синя" - казвало Магарето, "Не, зелена е" - твърдял Тигърът. Не се разбрали и отишли при Лъва да отсъди. "Тревата е синя" - казал Лъвът и Магарето си тръгнало доволно. Тогава Лъвът се обърнал към Тигъра - "А тебе ще те накажа, защото спориш с Магаре!"
    Всичко хубаво № 9, не съм помакиня, още по-малко съм проста. А дори да съм помакиня, в това няма нищо лошо !

    Коментиран от #12

  • 12 българка

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "българка":

    Та затова не споря по принцип с някои хора ! Бъдете здрави !
  • 13 Дани

    4 2 Отговор
    Шаплатанина Резидент -ето до къде ни докара този службогонец в съюз с МАФИОТА ББ И НЕГОВАТА СГАН Нищо добро не ни чака за съжаление но на прост народ това му се полага пък нека отново да не гласуват за да може крадците да са доволни еле резидента най вече
  • 14 мдда

    5 1 Отговор
    Ритуални танци... и накрая шут за Фатмака отзад!
  • 15 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    дЕМОНИЗАТОРИ НА България са удобна капия за правителство на компромиса,ще се съберат гела и мара и кавръджик тодора,ще се сберат всички без дпс и Възраждане,двете крайности,а,и бсп отпада,и те са бамбашка.Важното е какво ще издиктуват от козяк,в светлината на войната в Украйна,току-виж им потрябвало фа-шист-ко правителство ,което да въведе военно положение и мобилизация.Затова от козяк взеха да залагат проекти начело с генерали,които могат без много да му мислят ,да съберат една хунта и да ни превърнат в Украйна на Балканите.
  • 16 Артилерист

    4 0 Отговор
    Г-н Дичев ритуално е написал дълго съчинение, внимавайки да не засегне главното. А то, според мен, е, че болшинството българи не искат атлантическо или пряко казано проамериканско управление. Те на два пъти се втурнаха към появилите две примамливи идеи-ИТН и ПП-но, за пореден път в годините на връщане към капитализма, се оказаха измамени. ИТН мимикрираха известно време, за да не се определят като проамериканци, но в условията на колониалния статут на България, бързо се провалиха. ПП нямаха тези притеснения-те директно изпълняваха нарежданията на Козяк, сбъркаха фатално с нагласите на българите и кураторите им скоропостижно ги отзоваха. Стабилно правителство няма да има, докато сме васална държава, както е и почти целият ЕС. Надеждата е в идващия многополюсен ред, при който Европа да стане независима, както и ние заедно с нея, и да може да решава съдбините си, съобразно своите, а не американските, интереси.