28 Януари, 2023 13:00 3 105 127

Два референдума в България: каква е целта и защо точно сега

  • възраждане-
  • итн-
  • румен радев-
  • евро-
  • еврозона-
  • референдум-
  • президент-
  • президентска република-
  • слави трифонов

Нито еврото ще ни избяга, нито България ще стане президентска република - организаторите на подписките за два референдума много добре знаят това. Защо го правят тогава?

Два референдума в България: каква е целта и защо точно сега - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Самообявилите се за българофили и родолюбци организират подписки за свикване на два референдума, нито един от които няма да постигне формално заявената цел - нито еврото ще ни избяга, нито България ще стане президентска република. Но не това е същественото - и организаторите много добре го знаят. Наясно са и с технологичните и юридически (в т.ч. конституционни) основания, които обезсмислят начинанията още на ниво подписка. Тогава защо?

Бърз и лесен отговор

Бързият отговор се крие в разбуждането на избирателите и активизирането им предвид предстоящите предсрочни парламентарни избори. Демонстрираното на вота на 2 октомври отчуждение на гражданите от политическия процес с над 60% негласували е SOS - и популистите бяха реактивни.

Подписката за референдум, организиран от "Възраждане", подкрепяни от националистически организации и формации, които се борят за традиционните ценности на българското семейство, е с въпроса: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?". Така "Възраждане" активизира цялата мрежа от групи, които кресливо се възмущаваха от Истанбулската конвенция, протестираха срещу ваксинирането, колониалното робство и норвежците, които крадат деца...

Подписите се събират до 10 април - в България и в чужбина. И с позитивен слоган, оформен в цветовете на националното знаме: "Да запазим българския лев". Така фрустрирани граждани, отвратени от провалите на политиците, биват нахъсвани с положителен заряд - не "срещу", а "за". Излиза, че еврото е заплаха, а не най-добрият изход от 25-годишната система на валутен борд.

Хората се подписват срещу илюзията, че пазят левчето, след като преходът им е отнел другото - доходи, самочувствие, здраве, младост, деца, избрали чужбина… На́ ви, на́, на́ - лева няма да дадем, ще го пазим! Не са разбрали, че истинският пазител на лева е именно котвата на еврото, за което е завързан - иначе досега българските политици и БНБ да са пуснали печатницата за левове, както направиха преди четвърт век.

Инициативата на "Възраждане" е част от арсенала срещу еврото, включващ разпалване на страхове от висока инфлация (която и бездруго плаши най-бедните в ЕС) и предупреждения за високата задлъжнялост на членки на еврозоната, чиито дългове България ще плаща.

Симулацията за защита на лева не е нова. През 2018 от партията на Костадин Костадинов събраха, по техни твърдения, над 220 хиляди подписа с искане за национален референдум с въпроса: "Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България?". Така и не ги внесоха в парламента с оправданието, че не били допуснати до Народното събрание - а най-вероятно заради опасения от нередности при събирането на подписите.

(Не)съвпадение

Наред с опазването на лева, суверенът ще бъде питан и дали не иска да се сменя държавното управление от едни хора, които дори бяха направили партия ("Има такъв народ"), която дори спечели парламентарни избори и дори беше в управлението на държавата. Екипът на шоумена и лидер на ИТН Слави Трифонов ще събира подписи, за да се проведе референдумът заедно с местните избори. Това трудно би им се удало втори път - в периода, когато бяха на върха на популярността си, събраха над 670 хиляди гласа, а референдумът, състоял се заедно с президентските избори през 2016 г., за малко не мина заради едни 12 хиляди гласа.

Въпросът в подписката на ИТН гласи: "Подкрепяте ли провеждане на избори за Велико НС, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република?".

"Това е просто съвпадение - аз какво да направя, че този парламент не успя да направи нищо", заяви Трифонов на въпрос относно съвпадението с подписката на "Възраждане". Не че предишните се отличиха. Върволица парламенти се окичиха с безславие, докато глашатаи не започнаха да тръбят за какво са партиите - ето президентът колко добре се справя. И от ИТН наляха още в тая мелница с данни от проучване - около 26% са удовлетворени от демокрацията в България, 87% не вярват на Народното събрание, 2/3 - на Министерски съвет и прокуратурата. Но към президента Радев кредитът на доверие е висок.

Излиза, че едноличните решения на една, макар и мажоритарно избирана фигура, биват одобрявани, но не и парламентът с неговите 240 депутати, представляващи различни партии. Тези процеси наподобяват един модел на управляема демокрация, свързван с Русия, но не и с Европа.

Далекобойна тактика

Подписките за референдуми не преследват само краткосрочните ефекти за реанимация на избирателната активност и резултати на вота. Последствията от тях ще са по-дълготрайни - защото дълбаят в пукнатините, за да ги превърнат в разломи. Присъединяването към еврото е стъпка към пълноценната интеграция в ЕС. "Защита" на националната валута от този процес означава изолация, дори алиенация от Общността, към която България е избрала да се присъедини. В това се прицелват и руските хибридни атаки. Така че колкото по-дълго тътне шумът около подписките срещу еврото и парламентарната демокрация, толкова повече съмнения, безпокойство и отчуждаване ще произвеждат.

Служебното правителство също помага - не е стартирало информационно-разяснителната кампания за еврото, както го задължи 48-ото НС. А президентът не го подсеща да се размърда - зает е да действа като глава на републиката.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    75 37 Отговор
    Вече събрах в заведението ми 500 подписа против еврото.Ходих да взема още бланки.За две седмици са събрани над 100 000 подписа а имаме още два месеца.

    Коментиран от #28, #33, #46, #122

  • 2 Българин

    63 9 Отговор
    най фалшивата медиа
  • 3 Независим

    46 40 Отговор
    Кой нормален човек ще подкрепи такива карикатури като тия от снимката, пълен абсурд !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #86, #107

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Георги

    92 16 Отговор
    Май е прав Костадинов че медиите работят против България.
    Ако вярвам на Дойчезеле, излиза че съм ненормалник.

    Коментиран от #20, #89

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    75 21 Отговор
    Какво евро БЕ? Стига шепа олигарси и политици, които хрантутим къде с труда, къде с данъците си, са ни тикали в клуба на богатите. Когато стандартът на обикновените българи стане като на европейците, чак тогава и в Еврозоната
  • 9 НТД няма такава държава

    35 19 Отговор
    Тази телевизионна партия с бенд и балет патерица или инвалидна количке е на ГЕРБ? Отговорът е в тиквата расла в Банкя.

    Коментиран от #105

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ще се върнем,

    4 21 Отговор
    Към царство. Путин каза, Да, а саудитците ще дадът парите, за да купят “ народните” избранници!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 хахаха

    29 51 Отговор
    Възраждане и ИТН са вредни за Вашето здраве!!!

    Коментиран от #94

  • 19 Алфа херинга

    47 4 Отговор
    И тия се включиха в пропагандата, явно нещо ги притеснява.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ако не бяхме ,

    23 27 Отговор

    До коментар #4 от "Токсик":

    В НАТО , България нямаше да съществува сега! Питайте: Станишев и Нинова , само! Факт!

    Коментиран от #30

  • 22 Страшните ологофрени израждане

    32 46 Отговор
    Лева е вързан към ЕВРОТО вече 25 години и помним защо. Помним Жанвиденовата зима и управлението на руските БКП - БСП. Помним купоните, режима на тока и глада. Сегашните им преки наследници Възраждане и ИТН пак ни задрапаха към руските си господари. Е нема да стане - продажници.

    Коментиран от #82

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тиква

    57 13 Отговор
    Факти бг. Като българин не искам Доче Веле да ми дава акъл! Ние месим ли се на многото такива в Европа? Стига сте публикували простотия!

    Коментиран от #109

  • 27 ха ха

    7 27 Отговор
    Абе, не съм сигурен дали нещо ще стане след тези референдуми точно сега. През 2029 копейкин ще вземе еднолично властта. Тогава ще се разбере, че българинът е вървял 40 години през пустинята в кръг...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Банкер

    24 43 Отговор
    Референдумът са против интересите на България. Еврото гарантира стабилност на банките, сигурност на вложителите, професионално поведение на банките. Отваря пътя за истински инвестиции, които носят работни места. Пресича пътя на мутренските пари, което е истинската причина за организаторите на референдума. Разчита се на ниската образованост на хората.

    Коментиран от #72

  • 30 Путин

    6 18 Отговор

    До коментар #21 от "Ако не бяхме ,":

    Щеше да ни направи руснаци, защото, по негови думи, сме богата държава, но не ни управляват добре? Май е прав!

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Демократ

    18 38 Отговор
    Тези безсмислени референдуми доказват кряскащата безпомощност на ретроградните сили в България,свързани с ДС-КГБ. Змията хапе най-силно, когато е настъпена. Лошото е,че властта в България е овладяна отгоре до долу - -от пРезидента с вдигнати юмрук,който вече няма задръжки в подкрепата си за клането в Украйна до чалгаря и Копейкин.Всички сили са впрегнати да върнат България официално в Евразия,но няма да стане,все пак мислещите хора не искат да живеят в лагер.
  • 33 голем герой

    10 20 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ЕЙЙ АФЕРИМ, КОПЕЙКАТА ЩА НАЗНАЧИ ЗА СЕКРЕТАРКА И КАМЕРИЕРКА В КЪЩУРКАТА ОТ СУБСИДИЙТЕ.
  • 34 Заминавай

    13 24 Отговор

    До коментар #30 от "Путин":

    Заминавайте при Путин ти и тебе подобните да ви оправи на място и ще му помогнете в набора на борци срещу Украйна. Така ще помогнете България да се освободи от родоотстъпниците, които се кълнат в Кремъл.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 гьобелсчета

    19 2 Отговор
    Ами нито един до сега , което ама хич не ви притесняваше , защо пък сега не два , неуважаемо министерство на нацистката пропаганда . Та те така .
  • 39 Братята Кабабик

    15 3 Отговор
    Добре че е дв да ни осведоми, че све обречени да сме роби и нищо не може да ни спаси
  • 40 Антонио Бандера

    29 8 Отговор
    Щом dw са се разпискали, значи възраждане са на прав път
  • 41 Пор Чвор

    31 3 Отговор
    Демокрацията е добра само ако обслужва интересите на Запада. Във всички останали случаи демокрацията е ужасно нещо
  • 42 ...

    13 24 Отговор
    Винаги сме много надъхани на прости теми. Как така не събирахме подписка за референдум да изградим АЕЦ Белене, a се хващаме за някви тъпотии, където реално ще имат изгода мафиотите за да могат лесно да си управляват капиталите. Не разбирате ли,че Еврото ще вдигне стандарта тук поне двойно. Бях в Латвия и Литва миналата година. Цените са им по - евтини на много неща, даже на зеленчуци и средната заплата е двойна, а преди да сменят на евро бяха на същият стандарт. Строи се адски много и качествено.

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Референдум

    4 10 Отговор
    Е опит за активизиране електоратър, за да могат власт имащите , да легитимират властта си! Но не нам, таким пунтам, на умните и обрасованити😏 бойкот на схемата , както в Косово !
  • 44 Хари Потен

    26 10 Отговор

    До коментар #42 от "...":

    Колкото еврото вдигна стандарта в Хърватия ли. Поне се постарай да тролиш правдоподобно, гъдулар смешен
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Говедо

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Алибегов,по добре ходи се изкъпи ,не си губи времето с безсмислени референдуми
  • 47 До авторката

    22 3 Отговор
    Първо в незаисимата журналистика, ако е такава, не трябва да се коментират само политиките по даден въпрос на едните страни, в случая на т.нар. родолюбци, а аргументите и на тези от отсрещната страна. Не зависимо кого харесвате и кого не. Второ лекичко вкарвате в статията мнение за ползите на еврото! Вие каква точно каква специалност сте завършила и каква степен? Макроикономика или геополитка? Не споменавате, чие експертно мнение защитавате? Вземете се ограмотете за ситуацията, когато падне валутния борд, след приемане на еврото, при досега натрупаните дългове, война и бъдещ щам на вирус. Знаете ли, че инфлацията към която ни бутат целенасочено, подкрепяна от всякакви платени вътрешни и външни влияния, ще затвори бизнеса на половината държава, включително е възможно и на вашата медия.

    Коментиран от #54

  • 48 Токсик

    20 8 Отговор

    До коментар #23 от "казваме ти":

    Твоята "България" е територия на фашистите от ЕС и НАТО , моята и тази на българите не е! Понял ??? Впрочем, скоро няма да има нито ЕС , нито НАТО и къде ще се криете не знам !!!?

    Коментиран от #51

  • 49 Над 70 процента,

    8 5 Отговор
    От българите са умни, дори повече със страхливите! Кого представлявате, бе шумкари? Защото всички България партии, сте, без всякакво съмнение , производни на БКП! Факт!
  • 50 Исторически парк

    12 6 Отговор
    Гейче веле пак напълни гащите!
  • 51 Какво е фашизъм?

    6 15 Отговор

    До коментар #48 от "Токсик":

    Явно не знаеш! Великодържавният руски , е форма но фашизмът! Путин иска да прави велика руска/ римска/ империя , територия? Да , ама на! Никои няма да му позволи! Дори и Китай …
  • 52 Българският лев

    6 15 Отговор

    До коментар #12 от "Павел":

    умря през 1997 .Добре, че беше Костов та ни върза към германската марка, а след това към еврото. Валутният борд ни спаси. Помня как комунистите ревяха със все сила против борда. А и говорят за лева, а защо има толкова спекула още сега ,главно за храните? Защото е много слаба валута.
    .

    Коментиран от #55

  • 53 БЪЛГАРИ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    19 4 Отговор
    НИЕ СМЕ ПРОТИВ ЕВРОТО !!! НЕКА ДА СЕ ОТЛОЖИ КАКТО НАПРАВИ РУМЪНИЯ!!! ЗАЩО ТЕЗИ СЕ НАБУТАХА ТОЧНО СЕГА ПАК ЛИ ЩЕ ЛЪЖАТ НАРОДА ДА СЕ РАСЕЙВАТ ПОДПИСИТЕ ЗА ДА НЕ МОЖЕ БЪЛГАРИНА ДА ИМА ПРАВО ДА РЕШИ НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ??? АДЕ СТИГА ВЕЧЕ ТАКА Е И СЪС МНОГОТО ПАРТИИ В НС КАТО ОТРОВНИ ГЪБИ

    Коментиран от #56

  • 54 Виж , друже,

    2 6 Отговор

    До коментар #47 от "До авторката":

    Много си многословен , дори не е ясно какво ти е тезата и как я доказваш! Празнодумецо !
  • 55 Павел

    17 5 Отговор

    До коментар #52 от "Българският лев":

    Българският лев е по-жив от всякога, особено на фона на потъващия европейски съюз и обезценяването на еврото. България може да остане в борд и към друга валута или сбор от валути. Да не забравяме, че държим гаранционен депозит от 20 милиарда евро обезпечение на валутния борд , който също искат да приберат, вероятно за да ги пратят на нацистите от Украйна.

    Коментиран от #58, #61

  • 56 Кои сте вие?

    5 17 Отговор

    До коментар #53 от "БЪЛГАРИ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Много ми е жал за вас… Аргументи срещу еврото? Никакви, както политическото говорене на Бойко Рашков ! Кажи, бе, “ експерт” какво против имаш и.. ще гласувам за теб! Е, кажи?!
  • 57 бармаи

    19 4 Отговор
    НЕ НА ЕВРОТО.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 8788

    22 2 Отговор
    Понеже шведите, датчаните, поляците и чехите и прочие са по-тъъпи от нас и не искат еврото, нали?! Аре, поредния капан. Без нас. Хърватите от месец реват като хималайски мечки от цените.

    Коментиран от #65, #68

  • 60 Тези

    4 10 Отговор
    момчета май искат да ни насадят един "путин" или "ердоган". Въпросът е дали го разбират или нарочно го правят.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Всичкият отпадък

    15 1 Отговор
    на повикване зад партиите на мафията ПП и ДБ, са изкарани на амбразурата да се излагат и да ни показват колко може да падне един човек, защитаващ интересите на мафия и жалки лъжци като тази из мет която са събрали в ПП и ДБ! Страшна гнус!!!
  • 63 Флин

    18 2 Отговор
    Референдумите са като цианид за "демократичните елити ". Самото споменаване на тази думичка ги кара да се обливат в студена пот . Защо ли ? Та нали гласът народен бил глас Божий... Аааа да ,те отричат и Господа понеже били "елити" и знаели повече ...

    Коментиран от #66

  • 64 Гери

    19 2 Отговор
    Никой не казва а защо точно сега трябва да приемем еврото? Аз не чух и един аргумент! Айде кажете истината - да плащаме дълговете на страни като Италия, нали така! Това е само едното, има и много други...МИНУСИ ЗА БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #67

  • 65 Левът

    3 12 Отговор

    До коментар #59 от "8788":

    е силен само защото е във валутен борд. Той може да се премахне винаги от една популистка партия - имаме си ги. Тогава ни чакат много "Виденови зими".
  • 66 Референдум

    5 15 Отговор

    До коментар #63 от "Флин":

    на тема Евро е начин некомпетентни хора да вземат решение.

    Коментиран от #112

  • 67 Прав си,

    5 11 Отговор

    До коментар #64 от "Гери":

    трябваше да стане преди 13 години, както беше планирано. Но по-добре късно, така че не бива да се отлага.
  • 68 Те сега

    2 9 Отговор

    До коментар #59 от "8788":

    като си дондуркаме лева сис стоят на едно място или май направо си спадат. Стига с тези безумни аргиументи.
  • 69 ДосКос

    14 2 Отговор
    От Вкиснато Зеле се отделят единствено зловонни пpъдни!
  • 70 Тази жена няма

    19 2 Отговор
    и капка самоуважение. Готова е за центрове да продаде и майка си. Как ще живее сред българите, след евентуалното въвеждане на еврото и с нейното участие и име?Тя не си ли дава сметка, че с лъжите си иска да досъсипе живота на един цял народ. По
    -голям грях от този няма и той не се прощава. Човек стигнал да тук даже не заслужава и съжаление.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 провинциалист от провинция Тракия

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Банкер":

    И два мармота увиват? Или банкерите са против интересите на България?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Коментар # 55 Павел

    8 0 Отговор
    Не са 20, а около 30 милиарда евро са, господине.

    Коментиран от #102

  • 75 Българин

    20 1 Отговор
    На евровите опорки ли да вярвам или на това дето се случва сега пряко в Хърватия, а преди това се случи в абсолютно всички страни въвели еврото? Еврото спря ли Гърция да фалира? Задъхват ли се Италия, Испания и Португалия да изплащат дълговете на еврозоната?
    Англия, Швеция, Дания, Полша, Румъния, Чехия, зле ли са като са без евро?
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 долно веле

    18 0 Отговор
    Настоящият пазител на лева не е еврото, а механизмът на валутния борд.
    Механизъм, който позволява и много гъвкавост, защото с малко сътресения можем да се вържем към долара, златото или който и да е метод за разплащане с добра перспектива за 10-20 години напред.
    Долно DW.
  • 78 За да запазят заплатите си,

    10 11 Отговор
    нещастните сценаристи на Слави, са принудени да играят неговата налудничева игра. Защо сега ли обявяват втори референдум? Ами, естествено, за да отвличат вниманието от референдума за еврото. Който си е прехвърлил капиталите в офшорни зони, ще се бори със зъби и нокти за въвличането на "суверена" в Еврозоната.

    Коментиран от #80

  • 79 Явно

    20 1 Отговор
    ДВ не обича демокрацията и изборът на народа, а обича тоталитаризма.
  • 80 Как

    4 17 Отговор

    До коментар #78 от "За да запазят заплатите си,":

    да гласуваш за възраждане, като виждаш лъжите за които плаща? Гнус!
  • 81 ханс

    15 1 Отговор
    А стига с тоя парцал немско зеле!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Анонимен

    11 0 Отговор
    Когато точно по този начин ни казват, че от нас нищо не зависи, явно трябва да се замислим и да действаме!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Независим":

    На тебе кой ти втълпи,ше си нормален??
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Не бе

    13 3 Отговор

    До коментар #85 от "Трола прост":

    На лъжеца кирил петков! Кой друг плаща на паднала из мет за лъжи? 😃
  • 89 Онзи

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "Георги":

    И да вярваш и да не вярваш на DW,TAKA E!!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Нели

    20 3 Отговор
    Какво означава, еврото нямало да ни избяга? Напротив, когато хората решат, че не го искат, то и така ще стане! Всичко друго са гьобелсови лъжи и манипулации на глобалистите.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Даааааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "хахаха":

    Защо забравяш себе си и себе подобните си? Вие най много!
  • 95 Много прости са

    3 13 Отговор
    българите, доказано тук ! Нямат нито хабер от евро, нито от еврозона, който главатар им каже нещо за тях все е истина и покорно с наведени кратуни го следват ! Чалгария, простотия и комунизъм "ври" в тази овча кошара на Балканите ! Срамно и обидно е да си 16-17 г. в ЕС и да си по- беден от най-бедната африканска държава, това обяснява само едно, вродена простотия ! Всички са "патриоти" но сред червеи !
  • 96 Анонимен

    17 3 Отговор
    Да участваме в подписката на Възраждане! Щом "загрижени" медии ни убеждават, че не бива и не е добре, значи, трябва да се включим!

    Коментиран от #98, #106

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Страхотна логика имаш,

    4 7 Отговор

    До коментар #96 от "Анонимен":

    точно като на българската овча порода ! Ти собствено мнение нямаш ли, или ти е забранено да мислиш, а може би нямаш орган за мислене ?
  • 99 Калин

    15 4 Отговор
    Приемем ли еврото БНБ изчезва, а ционистите завладяват необезпокоявано остатъците от държавата. Това е най-лесният начин да ни завладеят окончателно! От тук нататък ще им играем изцяло по свирката!

    Коментиран от #111

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Никола

    13 2 Отговор

    До коментар #74 от "Коментар # 55 Павел":

    Бяха 18 милиарда евро обезпечение, но може и вече да са 30 защото някой през това време ги върти и съответно печели от това. Сега подозирам, че евроатлантиците искат да ги приберат за оръжие и затова са се разбързали да ни набутат в зоната на здрача.
  • 103 Бай Градски

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Павел":

    Още през 2007 г. беше заявено следното: За да бъде приета страната в Еврозоната трябва да направи редица реформи, като най важното условие е да достигне 3/4 от средния за ЕС стандарт ! Не сме достигнали и 1/2 от него! Сега дори и да искаме да бъдем приети, няма вариант да се случи!! Така, че бедна изгладняла, продажна копейко, с този референдум АБСОЛЮТНО НИЩО НЕ ПРАВИТЕ!! Само хвърляте прах в очите на хората и ги заблуждавате, че вършите нещо!!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Наблюдавал

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "НТД няма такава държава":

    Пепета, дебета и разни други комундета, ИТН ги няма ! Защо не направихте правителство? Отговора е прост: защото за нищо не ставате!!
  • 106 неееееееееее

    5 12 Отговор

    До коментар #96 от "Анонимен":

    ВЪН ВЪЗРАЖДАНЕ ОТ ПОЛИТИКАТА И ПАРЛАМЕНТА! СЪД ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И ПРОДАЖНИЦИ!!
  • 107 Алооооуу

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Независим":

    В България независимите са НАЙ ЗАВИСИМИ!!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 А бе кух

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Тиква":

    Хората искат да ни помогнат, ама ти как да знаеш?

    Коментиран от #114

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Любопитен

    2 8 Отговор

    До коментар #99 от "Калин":

    И кой си ти, та искаш ЕС да играе по твоята свирка?
  • 112 Флин

    9 1 Отговор

    До коментар #66 от "Референдум":

    Стига вече с тия "некомпетентни " хора и другите шаблонни изказвания. Щом народа /според теб/ е некомпетентен за еврото, то в такъв случай референдума е повече от необходим. Именно за да се даде време/ 15-20 години, а защо не и повече/ точно този народ да бъде ограмотен пък тогава ще видим какво ще пожелае компетентения вече народ
  • 113 Няма

    9 1 Отговор

    До коментар #110 от "Констатирал":

    как човек с достойнство, да завижда на някой без! Дори не мога да съжаля някой като автора, продал си честта и достойнството и паднал толкова, че да се превърне в нищо!
  • 114 Как искат да ти помогнат

    9 1 Отговор

    До коментар #109 от "А бе кух":

    тиражирайки платени статии на америка за България и дежурните им лъжци на грантовете им?
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Е за такава боза

    10 2 Отговор

    До коментар #115 от "Жреца на Ботунец":

    плаща мафията зад лъжеца кирил петков и америка за България!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Уса

    11 1 Отговор
    Лева е стабилен благодарение на валутния борд а не на еврото.Долара пък постоянно е в някакви игри и не става за сериозно обвързване.Ако България приеме еврото ще излезе от борда и без силна държава и регулатор ще изпадне в безтегловност заради ниския стандарт на живот и многото престъпници в политиката.Дори в момента цените се повишават без да има причина за това.Бизнеса ще поеме контрола върху държавата и ще прави с цените каквото си пожелае,защото бизнеса е на престъпниците политици.Докато Европа се усети,какво става в България половината българи ще саизпукали.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 ТИРбушон

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Браво!!! Не може аз да работя за евро а вие лилипуткoвци да се равнявате с мен.
  • 123 иис

    1 9 Отговор
    В дъното на проблема е лицето Румен Радев. Следващото НС трябва да разреши въпроса за импийчмънт на пРезидента и предаването му на следствените органи за държавна измяна.

    Коментиран от #124

  • 124 Много пречи

    3 2 Отговор

    До коментар #123 от "иис":

    на всички продажници, да са роби на мафията на прокопиев и доган и да живеят в мечтите си, лъгани крадени и бедни отпадъци!
  • 125 Много добре

    2 0 Отговор
    Необолшевиките от капитал, Дойчето и Клуб z да си въобразили, че народния суверенитет им принадлежи, навярно защото говорят английски и "общуват с чужденци". Смешна работа. Но иначе полезна, защото помага на българина да прогледне и проумее фалшивата действителност към която го натикват все по-дълбоко. Полезни идиоти са тези смешни уж... българи...
  • 126 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    Как референдум за еврото мобилизира противниците на жендъризма? И да не би да не е истина фаталната задлъжнялост в Еврозоната.
  • 127 ТИР

    0 0 Отговор
    Тоя Славчо дето предлагаше Н,Василев сега пък друго му скимна,,, Велчев ли иска или царя,,,