Last news in Fakti

8 Август, 2023 06:00 1 989 24

Мерки срещу насилието: защо са популистки сегашните напъни

  • насилие над жени-
  • дебора-
  • насилие-
  • популизъм-
  • съдебна реформа-
  • закони-
  • възраждане-
  • пп-дб-
  • герб-
  • жени

В България, където дефицитът на справедливост е не просто видим, но и болезнен, е опасно политиците да прибягват до наказателен популизъм

Мерки срещу насилието: защо са популистки сегашните напъни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Протест в Лозен след двете убийства, протести в Цалапица след убийство, протести в София заради загиналите в катастрофи на пътя, протести заради жертви на домашно насилие като обезобразената ученичка от Стара Загора…

Общественият договор не работи, сякаш България е заживяла в предверието му, където господства грубата сила и няма наказания за злото. Отговорът на политиците и магистратите, които със своите решения носят отговорност за държавата и установения (без)правов ред, е в стила на уестърните - "твърди спрямо престъпността".

Парламентът се събира на извънредно заседание днес, за да приеме на първо четене одобрените по спешност промени в Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Предизвика ги случаят с насилие над 18-годишно момиче от Стара Загора, заради който хиляди български граждани излязоха на протести.

МВР и прокуратурата също се отчетоха с твърдост. Вътрешният министър Калин Стоянов наказа полицейски шефове заради пребития до смърт младеж в Цалапица и избягалия в чужбина извършител. А и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова заради формализъм и бездушие в случая с двойния убиец в Лозен. Тя пък му отговори, че би било престъпление да повлияе на наблюдаващия прокурор, който поискал за евентуалния убиец в Лозен задържане под стража (за убийство на жена по непредпазливост през 2022 г.), обаче съдът отказал мярката.

Доволни ли сме? Не. Всичко свършено дотук не е нищо повече от наказателен популизъм.

Наказателен популизъм

С термина law-and-order populism или penal populism се определя процеса, при който политици и власт, за да спечелят - или да не губят популярност, демонстрират "здрава ръка" срещу престъпността. Твърда ръка, но меко изпълнение. В духа на същия наказателен популизъм "Възраждане" поиска връщане на смъртното наказание - все пак се конкурира с политическите си опоненти по репресивност на методите за борба със злодеянията.

И ето че властта, елитите действат по "волята на народа" - уволняват началници и начаса́ променят закони, които, забележете, не противоречат на ничии бизнес интереси и поради това са лесни за изпълнение. Така не за първи път инструментализират правото за политически цели. Дали в резултат на нормотворчеството им в затвора ще има повече нарушители с по-дълги присъди? Липсва оценка на въздействието, която да анализира очаквания ефект от предложенията. Но краткосрочните решения на многостранни проблеми никога не дават добър резултат.

Реактивно законодателство

Известни юристи често предупреждават, че налагане на законодателство като рефлексия на конкретно престъпление, колкото и драстично да е то, не е нито ефективно, нито разумно решение. Законодателни промени ad hoc не са справедливост, а измиване на ръце в отговор на обществен гняв и напрежение.

В коментари на адвокати прозвучаха общи призиви към законотворците - за цялостна и обмислена стратегия за Наказателния кодекс, да не премахват пробацията като алтернативно наказание и да не завишават за пореден път необмислено наказанията, тъй като от това няма да има ефект. В изготвяне на законодателните промени да участват практикуващи юристи е друга съществена препоръка. Според адвокат Емилия Недева честите промени на основни правни норми, без опити за превъзпитание на престъпниците, нарушават баланса. А в становище по промените в НК адвокат Силвия Петкова посочва, че: "възпирането на престъпните посегателства е възможно единствено при отразяване в съзнанието на дееца на неизбежността на наказанието, а не на размера му" - което означава събрани годни доказателства и правилна правна квалификация на деянието.

Колкото и пъти да е бил променян Законът за движение по пътищата (11 пъти за последните две години и половина) и да са завишавани наказанията в НК за водачи, чиито действия са причинили смърт на пътя, броят на жертвите на катастрофи остава висок. За 2022 г. България е втора в ЕС, след Румъния, по брой загинали на пътищата - 78 души на един милион население при средно за ЕС 46 на 1 млн. души. Макар че тези данни показват известно подобрение в сравнение с 90 на 1 милион население през 2019 г. и 105 на 1 милион (през 2010 година).

Майките в черно

Наказателният популизъм в областта на закона и реда е често явление в България, където дефицитът на справедливост е не просто видим, но и болезнен. Разочарованието от бавното и неефективно правораздаване, в което действа принципът: "За кокошка няма прошка, за милиони - няма закони!", изостря желанията за мъст и тежко възмездие. Така популизмът на политиците си играе със страховете и гнева на хората и ги манипулира, игнорирайки собствената им отговорност като елит за клетото върховенство на правото.

Родители, загубили децата си в пътни катастрофи, поискаха по-тежки наказания и квалификации като "пътно убийство". Мъката и скръбта на хора, преживели децата си, не може да бъде измерена. Майките в черни тениски с имената на децата им настояват виновните да не бъдат пускани срещу смешни парични гаранции. За политиците е лесно да покажат съчувствие, налагайки поредната кръпка в закон, с който… ами да се оправят магистратите - както намерят за добре. Така състрадаваше и бившият вече главен прокурор Иван Гешев, който направи цяла кампания от срещи със семейства на жертви в пътни инциденти и хвърляше вината за избегналите затвора убийци върху вратичките в законите, не върху съдебната система.

Илюзия за сигурност

Наказателният популизъм осигурява илюзорно и поради това краткотрайно усещане за сигурност в хората, които в действителност се нуждаят повече от аптеки и банкомати в малките населени места, от редовно почистване на коритата на реките, от осигуровки върху пълните си заплати, от повече средства за профилактични прегледи, без картели за цени и куп неща, които значат нормалност.

Но правоохранителната и правораздавателната системи не работят, не произвеждат справедливост.

В държава с толкова тежки дефицити и неравенства желанието за "твърда ръка" винаги ще расте - и винаги ще има политици насреща си, едни такива корави и несломими в битката с престъпленията.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬🇪🇺💯

    17 19 Отговор
    Вежди Рашидов да подаде оставка като Депутат от НС?
    Не утре, не други ден, Днес Оставка на Вежди Рашидов от НС.

    Коментиран от #21

  • 2 да де

    31 4 Отговор
    Страх тресе сглобката затова имитират загриженост, а и сега беше удобният момент да пробутат онази конвенция.
  • 3 🇧🇬🇪🇺💯

    21 1 Отговор
    Мутра ГЕРБавите, Банкянския Мутра Ганчо, Мата Хари и ено Чекмедже, Караянчева и Банкянския Мутра Ганчо.

    Елена Йончева заяви, че не се притеснява имунитетът ѝ да бъде свален и да бъде съдена. “В българския парламент се отказах от своя имунитет, прокуратурата имаше пет месеца и не направи нищо. Аз дори не знам в какво се състои това обвинение, защото то е абсурдно. Обвинението дойде, след като осъдих г-н Борисов за клевета и започнах разкрития за корупция“, посочи евродепутатът.“
  • 4 🇧🇬🇪🇺💯

    24 1 Отговор
    “Елена Йончева: US eкспертиза доказа, че Вулгарния Запис с Бойко Борисов е автентичен.”
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    19 0 Отговор
    Бойко Борисов, ГЕРБ, в записа мъжки глас използва обидни квалификации по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, говори цинично за европейските лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен, и заплашва да изгори политически опонент”, съобщи още евродепутатът Йончева.
  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    9 3 Отговор
    Дойче Веле е под палците на “бифши” български червено кафяви ДС Служители и коми функционери?
  • 7 Механик

    12 1 Отговор
    Това на снимката ли са всичките умни-красиви? Или някое момченце е пропуснало мероприятието понеже е в месечен цикъл?
  • 8 ДВ или лъжите от краварника

    12 3 Отговор
    ДВ вие сте напълно ненормални истината я нямате за нищо
  • 9 ПБФ

    12 1 Отговор
    Не са популистки, а политически мотивирани.
    Политическата им мотивация не е "популистка".
    Апропо, трябва да спрете да позлвате думата народ и народен като обида.
    Всички се извъдихте някакви елитисти и "аристократи", а 99% сте толкова долнопробни и посредствяени, колкото си нямате представа.
  • 10 Иво

    11 1 Отговор
    Как може 15 годишна ученичка да работи като барманка в нощно заведение и да извършва кекс услуги?
  • 11 Значиии . ..

    12 1 Отговор
    Значии от 15-16 годишна работи в нощен бар..., а на жендърите това не прави впечатление? Такова нарязване се прави само заради неотчетени пари от наркотици.
  • 12 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Всеки е невинен до доказване на обратното без значение за какво протестират ако има доказателства е виновен ако няма дори и да знаеш че е той е невинен и няма как да го(я) осъдил
  • 13 Хахаха

    9 0 Отговор
    Защо се занимавате със глупости направете промени във система за мафията тя е по високите етажи не се занимавай те с маловажни неща докато я има мафията ще има насилие ако я и корените насилието ще си отиде със тях
  • 14 Иво

    4 0 Отговор
    Статията добре но дайте решения. Това което е написано всеки го знае .
  • 15 Слава на Евроатлантическа България

    6 1 Отговор
    Браво на грант Госпожата от грант медията, добре е описала житието и страданието на плебса в Евроатлантическа България
  • 16 Ха ха ха

    9 1 Отговор
    И да си дойдем на думата , че Веждито просто каза една голяма истина , но едни лицемери набързо го порицаха . Напълно беше прав , че сега се създава предпоставка едни златотърсачки да започнат да си измислят разни случки и да съдят когото си искат .
  • 17 Грантаджиев соросоид

    11 1 Отговор
    Не са популистки, а лобистки законовите поправки. Истанбулската конвенция вкарва GREVIO в играта, законът за домашното насилие вкарва такива като Анимус, заради които вече загина една жена точно от домашно насилие.
    А как е в Европа - днешната статия на Европейски консерватор ни казва, че в Германия за миналата година са извършени над 21000 нападения с нож, което прави около 60 на ден. А Франция е още по-напред.
    Ако се сещате в Кьолн една Коледа, сирийски лекари, инженери и други джентълмени от Еритрея до Афганистан бяха спретнали традиционно коледно масово изнасилване на жени в едно заведение.
    Та от тези да вземаме пример и ще станем като тях, че и по-зле.
    Ние насилие имаме, то е проблем, нашият наказателен кодекс съвсем правилно не го дискриминира по пол, етнос, религия, сексуалност. Има нужда от конкретно прецизиране на отделни текстове, а не да правим правни безумия като сегашните.
    Ефектът от тях ще е, че НПО гмежта ще точи пари от бюджета, а престъпниците ще вилнеят на свобода.
  • 18 Каква ученичка

    3 0 Отговор
    За какво мислите, че говорите? И докъде стигнахте с този преговор със свои думи?!?
  • 19 Хък мък

    4 0 Отговор
    Не е популизъм. Ако беше, нямаше да си вдигат заплатата, а минималната. Друга е думата
  • 20 Глей сига

    3 0 Отговор
    ИЗОБЩО НЕ СА ПОПУЛИСТКИ НАПЪЛНО ПРЕМЕРЕНИ СА ГОРИВАТА СЕ ВДИГАТ ИНФЛАЦИЯТА НЕ СПАДА КОНСТИТУЦИЯТА СЕ ГАЗИ ГОТВЯТ НИ ЗА ВОЙНА ПАРЛАМЕНТА СЕ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИ СЪДЕБНАТА РЕФОРМА Е НА НИКАДЕ НОМЕРА С 3 ТИ МАРТ НЕ МИНА РЕЙТИНГА НА ПП ДБ ГЕРБ СГЛОБКАТА ПАДА А ИДВАТ ИЗБОРИ ПАРИ ОТ ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОЯЯВАНЕ НЯМА ДА ИМА СКОРО БЮДЖЕТА Е ИЗМИСЛЕН Е ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПУСНЕ НА ШАРАНИТЕ ГОЛА КУКИЧКА И ТЕ ШАРАНИТЕ СЕ ХВАЩАТ АБЕ ПОЛИЦИЯТА ЗА ТОЛКОВА ВРЕМЕ НЕ НАМЕРИ ЛИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ВИНАТА НА ОХРАНИТЕЛЧЕТО ЧЕ ГО ЗАДЪРЖАТ ЗА ЗАПЛАХИ Е И
    А НА МОМИЧЕТО МАЙКА МУ И БАЩА МУ ДО СЕГА КЪДЕ СПАХА ТА ТРЯБВАШЕ НЯКАКВА АКТИВИСТКА ДА БИЕ ТЪПАНА Е ТЕ ТОВА Е ГОЛА КУКИЧКА АМА ТЕ ШАРАНИТЕ СИ СА ШАРАНИ
  • 21 Ам чи

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    ЩО БЕ ЩОТ КАЗА ИСТИНАТА ЛИ АМИ АДЕ НАКАРАЙТЕ ГО ДЕ
  • 22 Касапин

    3 0 Отговор
    АЗ ХАРЕСВАМ ПРОТЕСТИТЕ ВСИЧКИ ВИДЯХА УХИЛЕНАТА ФИЗИОНОМИЯ НА ДЕБИ. ...ЛА КИРЧО ВКЛЮЧИТЕЛНО ДЪЩЕРИТЕ И ЖЕНА МУ /АБЕ КАК ГО ТЪРПИ ТАЯ ЯВНО И В КАНАДА ИМА СВРЪХ АМБИЦИОЗНИ СЕЛЯ...НКИ
  • 23 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Сарафов иска Зартова да напусне поста си в интерес на общественият натиск. Същият този Сарафов обаче си бърка в носа за Емилия Русинова, която е била на заплата при Пепи Еврото. В обществото има един плакат по протестите "Корупцията убива". Е като накаже Зартова, а остави Русинова, какъв очаква да е резултата .Ще се вземат едни пари през Пепи Еврото и някое такова дело ще отече в аналите на прокуратурата. И какво после пак протести ли?За мен по-опасна е корупцията в съдебната система , а там борба не се води . Другото което прави Сарафов е евтин пиар.
  • 24 Васил Николов

    1 0 Отговор
    Бойко и хиени ГЕРБ създаваха хауса в държавата, за да играе ролята на "спасителя" като се върнат на власт Нещо като Италианското Дуче!! Дали и края на двамата щее един и същ, ще покаже Историята!!