Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Март, 2023 11:06 5 184 65

Безпрецедентна подкрепа към Украйна

  • украйна-
  • форин афеърс-
  • война-
  • русия-
  • нато-
  • подкрепа-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • украинци-
  • сащ

Това единство е безпрецедентно и далеч надминава най-силните периоди на трансатлантическо съгласие по време на Студената война

Безпрецедентна подкрепа към Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Найджъл Гулд-Дейвис е старши научен сътрудник по въпросите на Русия и Евразия в Международния институт за стратегически изследвания и бивш посланик на Великобритания в Беларус. Неговият анализ е публикуван във „Форин афеърс“/ БГНЕС

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна, много анализатори се притесняваха за устойчивостта на западната подкрепа за Киев. Не минава седмица без нови съобщения за отслабване на решимостта, умора от войната или пукнатини в коалицията. Въпреки това, една година след началото на конфликта, ангажиментът на Запада към Украйна не е отслабен - и, измерен чрез предоставената помощ, е по-силен от всякога.

Това единство е безпрецедентно и далеч надминава най-силните периоди на трансатлантическо съгласие по време на Студената война. То обхваща всички държави, общества и компании. Всяка държава - членка на ЕС и НАТО, с изключение на Унгария, се обедини зад Украйна въпреки дълбоките разделения, които предшестваха войната - например авторитарния уклон на Полша и невъздържаното оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. Затруднените икономики, разтърсени от инфлацията, предизвикана от войната, не накараха нито една от големите политически партии да заяви, че разходите за подкрепа на Украйна са твърде високи или че е време да се приемат исканията на Русия. Про-украинските политики преминаха успешно изборните изпитания в Италия и Швеция, където правителствата се смениха, но подкрепата за Киев се запази. Френският президент Еманюел Макрон отби съпротивата на крайнодясната опозиционна лидерка Марин льо Пен, която започна да вижда дългогодишните ѝ връзки с Кремъл като недостатък и унищожи хиляди плакати, изобразяващи я с руския президент Владимир Путин.

Тази всеобхватна официална подкрепа за Украйна отразява широко разпространената народна симпатия в западното общество, която се вижда от украинските знамена, стикери и значки, изложени в домовете и бизнесите. Много магазини вече приканват клиентите си да направят дарение в подкрепа на Украйна. Хиляди семейства са приели бежанци. Войната почти не предизвика поляризация, конспирации или умишлено пренебрегване на доказателствата, които съпътстваха други важни събития, като избухването на COVID-19 или президентските избори в САЩ през 2020 г. Обясненията на Русия за войната не успяха да придобият реална популярност. Емпиричните данни и моралната яснота се върнаха в политическия дискурс сред гражданите.

Най-забележителното от всичко е, че западната подкрепа за Украйна се разпространи в частния сектор. Компании от най-различни индустрии като петрола или технологията започнаха да се изтеглят от Русия в рамките на няколко дни след нахлуването ѝ. В миналото частният сектор се съобразяваше с режимите на санкции, но се настояваше за тяхното облекчаване. Сега те доброволно засилват тези ограничения. Компаниите, които остават в Русия, са изправени пред нарастващ натиск да последват примера на останалите.

Изключителната широта и дълбочина на западната солидарност е резултат от рядко срещано съчетаване на опасности: Нахлуването на Русия в Украйна е еднакво предизвикателство за сигурността и чувството за морал на Запада - нещо, което никой конфликт не е постигал от Втората световна война. Това съгласуване позволи на западните държави да действат по-бързо и да поемат по-големи рискове в защита на Украйна - и предлага съвети за това как може да се поддържа такова единство и решителност.

Вътрешнозападните разногласия от февруари 2022 г. насам бледнеят в сравнение с тези от периода на Студената война. Те са спречквания, а не разцепления - най-вече несъгласия по отношение на тактиката, времето и реториката - които се засилват от социалните медии, но бързо се разрешават. Спорът дали да се изпратят танкове в Украйна е добър пример. През януари 2023 г. Германия отказа да предостави Leopard 2, но след няколко дни промени решението си. Няколко други държави се ангажираха с тежка техника за Киев. По модел, повтарящ се от началото на войната, немислимото стана осъществимо.

Западът остава единен, дори когато радикално втвърдява своята позицията. Той засили военната подкрепа за Украйна и икономическия си натиск спрямо Русия, като за целта разработи нови политически инструменти- като например ограничаване на цените на руския петрол. ЕС се отказва от руската енергия. През декември 2022 г. Германия обяви, че ще спре да купува петрол от Русия през 2023 г. - изненадващ обрат за страна, която беше превърнала вноса на газ от Русия в основна част от икономическата си стратегия.

Западът също така затвърждава позицията си, като постоянно внася промени в институциите си. Финландия и Швеция ще се присъединят към НАТО, който прие нова стратегическа концепция, която ще увеличи силите за бързо реагиране на алианса от 40 000 на 300 000 военнослужещи. ЕС прие кандидатурата на Украйна за членство и въоръжава украинските войски чрез фонда на Европейския механизъм за мир. Освен това западните страни подготвят нови сериозни искания към Русия, включително поемане на отговорност за военни престъпления, обезщетения за възстановяването на Украйна и връщане на милиони отвлечени украинци.

Тези исторически промени, осъществени в рамките на няколко месеца, отразяват факта, че нахлуването на Русия в Украйна е едновременно мощна заплаха за сигурността и убедителна морална кауза. От Втората световна война насам тези сили не са теглили толкова силно в една и съща посока. До този момент само едната или другата е доминирала.

Нахлуването на Русия в Украйна създаде нова реалност. Сигурността и моралът недвусмислено се допълват взаимно, без да се налагат компромисите, които бяха характерни за Студената война и последвалите я хуманитарни интервенции. Политическите лидери разбират, че една руска победа би представлявала сериозна заплаха за сигурността, а обществеността в САЩ и Европа е ужасена от безразборните руски нападения срещу цивилни граждани и системните военни престъпления. Това съчетание от императиви за сигурност, които мобилизират държавни ресурси, и пораждат морално възмущение, което подхранва обществената подкрепа, и съответно забележителната воля на Запада.

Устойчивостта на трансатлантическото обединение дискредитира пораженските предположения, че Западът ще изгуби мощта си преди Русия. Путин все още вярва, че това ще се случи; неговата концепция за победа зависи от този резултат. Затова западното единство не трябва да се приема за даденост, а да се поддържа по четири различни начина.

Първо, Съединените щати и техните съюзници трябва да си напомнят взаимно, че всеки край на войната, който оставя Русия в позиция да поднови кампанията си срещу Украйна, представлява дългосрочна заплаха за жизненоважни западни интереси. Днес е дори по-важно да се гарантира неуспехът на Москва, отколкото в началото на войната. Ако Русия беше успяла в първоначалната си операция миналата година, Западът щеше да претърпи сериозна загуба. Ако Русия успее сега, след като западните държави са положили огромни усилия, за да предотвратят подобен резултат, това изцяло ще срине доверието към Запада.

Второ, Западът трябва да засили моралните аргументи в полза на единството, като старателно документира и оповестява злоупотребите на Русия – най-вече тези, извършени срещу украинците, но също и тези, извършени срещу собствените ѝ граждани. Подсилването на етичния залог на войната ще помогне за поддържането на западното единство и решителност.

Трето, Съединените щати и техните съюзници трябва да разработят вътрешни политики, за да поддържат ангажимента си към Украйна - по-специално целенасочени социални политики, за да гарантират, че по-бедните граждани са защитени от икономическите последици от войната. Сигурността започва на вътрешния фронт.

Не на последно място, западните правителства трябва да останат бдителни по отношение на усилията на Русия да сее съмнения и разделение. Москва умее да дезинформира и заблуждава. През следващата година Русия със сигурност ще засили опитите си за манипулация.

По време на Студената война общото богатство на Северна Америка и Западна Европа беше повече от два пъти по-голямо от това на съветския блок. Днес Западът е поне 12 пъти по-богат от Русия по отношение на паритета на покупателната способност (най-благоприятното за Русия сравнение). Качествените предимства задълбочават тази огромна пропаст. Ако Западът се ангажира да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи, той ще може да изпревари военните усилия на Русия при много по-ниски пропорционални разходи за икономиката ѝ - и колкото по-бързо, толкова по-добре. В една дълга война винаги печели по-богатата страна. Следователно единството е жизненоважен стратегически актив. Ако Западът може да спечели състезанието за решителност на вътрешния фронт, Украйна може да спечели на бойното поле.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бог е с Русия

    64 53 Отговор
    ВАНГА : Пред своя кръщелник Никола Делев е изрекла предсказанието, че и Европа няма да ни оправи. „Спасението не е в брат Джон, а в брат Иван. Не се продавайте на Америка за пари“ – това са нейни думи пред Мариана Конова и Ана Караангелова.

    "От Америка да не чакаме нищо. Помощ само от Русия може да дойде. Тя е наша майка. Тя ни помага и купува от нас дори скапаните круши и домати. Дава ни всичко. Тя пак ще ни даде всичко - машини, бензин, нефт."

    Уважавайте Русия и не се доверявайте на американците – нищо добро не може да се очаква от тях. Помощ може да дойде само от Русия. Тя е наша майка. Тя ни е помагала и пак ще ни помага.

    Когато ни предупреждаваше за националното предателство, думите й бяха: "И Русия пак ще ви помогне!"

    Коментиран от #12, #13, #45, #46, #48, #59

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    44 38 Отговор
    Украйна вече отшумява, идат банковите ваканции и безкрайните опашки по банкоматите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Путин Терорист

    37 48 Отговор
    Русия терорист Пропаганда и Лъжа руснаци Овце
  • 7 А народа?

    52 35 Отговор
    В полския град Бидгошч днес се проведе митинг "Това не е нашата война".

    Плакатите са много показателни: „Ние не искаме да умрем за Бандера“. Или този за украинските бежанци в Полша: „Това е Полша, а не UKRO-POL“.

    Коментиран от #14

  • 8 КОНТРАТА

    45 26 Отговор
    Не държавите се обединиха в подкрепа на окраинските фашисти, а петата колона която беше превзела Брюксел.
  • 9 ПасивПут

    25 44 Отговор
    Украйна нападна русия русия Търси вариант за мир но Украйна не иска да се покори на диктатора и ще унищожи Долная Руссспия
  • 10 С чужда пита, помен

    45 26 Отговор
    "Безпрецедентната" подкрепа я дават едни, а я плащат други. Това е "единна" Европа!

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    30 19 Отговор

    До коментар #1 от "Бог е с Русия":

    Пролича си през последната 1 година... хахахахахаахахахаха
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    35 29 Отговор
    И какво от това, че има безпрецедентна подкрепа за Украйна! Това е наливане на вода в бездънна каца, върху пясък! Не случайно Зеленски си засекрети доходите, а като свърши войната ще си отиде в историческата родина, като милиардер, в зелено!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Професора

    42 27 Отговор
    Всички подкрепили фашизма на Киев в момента се гърчат от липса на суровини и инфлация. В Унгария инфлацията е 5 % в България 55 %

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мнение

    33 27 Отговор
    Писна ни от тази Укрия.Сутрин,обед,вечер все това се дъвка.Отгоре на всичкото заради укрите обедняхме,защото плащаме 5-звездни хотели без да сме стъпвали в тях,изнасят милиони и оръжия все едно репарации плащаме.Като пусна телевизията вече уртикарии получавам от тези укри.
  • 23 Реалист

    28 26 Отговор
    Брюксел е превзет от ЦРУ и служат на Ротшилдите които подкрепят и спонсорират фашизма на бандерите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Само където им давате

    12 9 Отговор
    помощите на час по лъжичка ама нейсе.
  • 26 Иван

    12 20 Отговор
    И........гнусната сатанинска хазарска еврейска сп.ер.ма Еленски е вече милиардер.

    Коментиран от #51

  • 27 ИНЖ

    22 23 Отговор
    ...а ние търсим двигатели за МиГ!? Пълна дезориентация!!!! Вместо да изхвърлим съветските "музейни експонати" в Украйна!?

    Коментиран от #42

  • 28 русия стабилизира НАТО

    30 27 Отговор
    Благодарение на путин НАТО укрепва и се разширява!

    Коментиран от #41

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хайде стига

    28 23 Отговор
    С тая Окрайна и тая яростна пропаганда от сутрин до вечер! Не ви ли е ясно че тоя слугинаж към ФАЩ вече има обратен ефект! Колкото по команда да закривате руски канали и по медиите да се въртят „правилните” муцуни няма да постигнете внушенията си за„ беееееезпрецедентна подкрепа”

    Коментиран от #65

  • 31 гост

    18 20 Отговор

    До коментар #13 от "Папата":

    Май са сбъркали посоката тия осраинци, защото бягат на запад.
  • 32 Филип Ейджи

    13 19 Отговор
    И банките а все по стабилни и борсите също!
  • 33 Пропа

    8 7 Отговор
    ганда
  • 34 Кресна

    26 25 Отговор
    Идва деня на истината !!! Който оцелее след август ще живее в свят без запада и световния терорист .Да живее братска Русия .
  • 35 Смотльо,

    19 24 Отговор

    До коментар #2 от "Путина":

    Това са думи на американец който се е хвърлил през прозореца .Никога руснак не се е плашиш от никой ,никога руски цар или президент не е бягал извън държавата си ,запомни го.Да живее Русия .
  • 36 123455

    20 21 Отговор
    ма страшна подкрепа - западните страни в Европа, САЩ, Япония, Австралия. Само дето света е много по-голям, а той хич ала хич не ги подкрепя. Както казаха африканците, що трябва да подкрепяме колонизаторите си срещу Русия който никога не ни е колонизирала.
  • 37 Яне Сандански

    19 23 Отговор
    Питам се тези дни нещо : Русия не е дала на латинска Америка нищо ,на Африка освен образование също и е обичана от тях,на нас ни даде свобода ,даде ни икономика която беше горе долу малко под икономиката на източна Германия и ние се оказахме май благодарния народ .Някой разбира ли го ????
  • 38 Индиго

    10 9 Отговор
    До авторите на сайта
    Моля раздалечете малко бутоните за гласуване с плюс и минус че натискам за едните пък отчита за другите
  • 39 Едно е ясно

    20 22 Отговор
    С такава бездарна пропаганда приличаща на квичене, означава че уркофашистите са към своя край.
  • 40 Смотльо,

    17 26 Отговор

    До коментар #5 от "Путинаааломало":

    Имаш предвид американския генерал ли?никога руснак не се е плашиш от никой ,това е присъщо на американци само .
  • 41 Скопен US орел

    24 28 Отговор

    До коментар #28 от "русия стабилизира НАТО":

    Руския президент Владимир Путин доказа, че НАТО е една смешна организация която няма налягане.
  • 42 Плевнелиев

    24 21 Отговор

    До коментар #27 от "ИНЖ":

    Само да припомня,че имаме съветски изтребители от много отдавна. Това казва,че когато са ни ги дали са били модерни за своето време. Сегашните ни съюзници ни дадоха чертежи на аналогов изтребител от епохата на МИГ 29 .
  • 43 укронюз

    22 26 Отговор
    Колкото и да повтаряте една лъжа 100 пъти няма да стане истина!!!
    Дори болшинството от украинците в Украйна не подкрепят режима на Зеленски установен от САЩ за да рути и заграбва този регион.
    Реално подкрепа за режима на Зеленски от заблудени хора по света едва ли надхвърля 1-2%, защото всички пряко или косвено страдат от него.
  • 44 Ха ха ха ха ха

    22 26 Отговор
    Благодарение на тази безпрецедентна подкрепа на Украйна, то Украйна загуби 20% от територията си! Ако нямаше тази безпрецедентна подкрепа, нямаше да загуби територия! Дано на нас не оказват такава безпрецедентна подкрепа, щото кой знае колко територия ще загубим заради подкрепата им.
  • 45 Маджонг

    31 26 Отговор

    До коментар #1 от "Бог е с Русия":

    Така ни помогна руслямистан, че 50 години няма да се оправим. Като гледам и те как са се отправили, жална им майка.
  • 46 Даммм

    31 21 Отговор

    До коментар #1 от "Бог е с Русия":

    Това да си русофил е болестно състояние, но да си путинофил си е направо тежка форма на социопатия!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Горкият Бог

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бог е с Русия":

    Не е разбрал още с какви изpoди се е захванал )
  • 49 Zа разлика от троловете

    22 15 Отговор
    ...ще се опитам да коментирам статията: Приятна, изчерпателна, и с мнго точни изводи базирани на доказани факти! Мненията и дискусиите по статиите обикновенно не ги чета, защото в БГ са писани от хора с липса на какъвто и да е интелект(с много малко излкючения) и морал. Истината е, че Русия върви не само към загуба и провал, но и към РАЗПАД !!! На тази Империя на Злото им давам макс още 1.5-2 год. и след това ще последва лавинообразни народни вълнения, и тотален разпад!!! на руснаците все някога ще им светне, че който е заплащил света с унищожение е станал враг на този свят!!! ще им светне, че това УНИЩОЖЕНИЕ НА СВЕТА все пак КАСАЕ И ТЯХ САМИТЕ !!!

    Коментиран от #52

  • 50 1111

    8 14 Отговор
    Ама как може да пропуснете да споменете, че инвазията е пълномащабна. Язък, изложихте се, как може да направите такъв изключително важен пропуск??? Отпускате се, я се стегнете!
  • 51 Иван

    18 6 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Иване, Иване, Путин ти е изпил мозъка !
  • 52 Ха ха ха ха ха

    11 18 Отговор

    До коментар #49 от "Zа разлика от троловете":

    Личи си твоя интелект:))) след като за теб светът е Европа и САЩ ха ха ха
    От къде ви намират такива и.здухани в г.лавите......

    Коментиран от #53

  • 53 Хо хо хо хо

    19 5 Отговор

    До коментар #52 от "Ха ха ха ха ха":

    Ами само "кoпейка" може да види "сдyхан" демократичния свят!

    Коментиран от #61

  • 54 Бивш левскар

    7 14 Отговор
    Жалко. Добре беше Европа, преди американския ботуш.

    Коментиран от #55

  • 55 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #54 от "Бивш левскар":

    Няма такова животно "бивш левскар"
  • 56 Ранко Петров Петров

    8 16 Отговор
    Бла,Бла....Голям страх Русия дя не влезе в Европа отново.Всички са се юрнали да защитават Фашистка Украйна,защото те самите са си Фашистки държави.
  • 57 ИВАН

    7 15 Отговор
    Аман вече с тая Украйна, аз Украйна винаги съм я мислил за част от Русия, а то се оказа, че били някаква сбирщина от предатели - подлъгали се за западни "ценности"

    Коментиран от #58

  • 58 Иван

    12 3 Отговор

    До коментар #57 от "ИВАН":

    Една пaтка "мислила", "мислила" .... и накрая разбрала, че е кoпейка )
  • 59 Мито

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бог е с Русия":

    На катарамите на войниците от Вермахта е било гравирано "бог е с нас"(ВСВ)
    И когато загине немски войник , руснаците му взимали колана и казвали "поправка -сега бог е с нас“
    Така че не знае с кого е бог и дали въобще е с някой
  • 60 Индивиди всякакви

    2 0 Отговор
    Подкрепа за наякакви хох ол и. Подкрепа за отбор - лев ски. Подкрепа ... Да бе ама колко и каква. Дават по кило кръв и два предни зъба. "Фанете, та се гръмнете"!
  • 61 Ха ха ха ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #53 от "Хо хо хо хо":

    Та, кой свят викаш е демократичен? Онзи, който ти назначава и сваля правителства ли? Онзи, който ти диктува какво да копуваш, за колко да го копуваш, от къде да го копуваш и пр.. За тази олигархична диктатура ли говориш, че е демократична? Ха ха ха Ти се в.рътиш нещо:)))))
  • 62 Урааа

    1 7 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ !!!
  • 63 Мераклийски

    3 1 Отговор
    Русия трябва да бъде така победена,че поне 100 г да не помисли за война!
    Може би, ще се разпадне?
    Но най- сигурното е че ще се превърне в парий/ беден роднина на Китай/.
    Китай винаги е мечтал за руските територии. Вече има подготвени китайски имена за много руски градове.
    Нашия Мунчо/ Радев/ е толкова задръстен,че българите още го търпят да ги лъже! Всеки малко по- умен човек,познавайки историята,разбира,че винаги побеждава по- богатия.
  • 64 Мераклийски

    3 0 Отговор
    Русия трябва да бъде така победена,че поне 100 г да не помисли за война!
    Може би, ще се разпадне?
    Но най- сигурното е че ще се превърне в парий/ беден роднина на Китай/.
    Китай винаги е мечтал за руските територии. Вече има подготвени китайски имена за много руски градове.
    Нашия Мунчо/ Радев/ е толкова задръстен,че българите още го търпят да ги лъже! Всеки малко по- умен човек,познавайки историята,разбира,че винаги побеждава по- богатия.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: