Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Февруари, 2023 11:18 4 577 195

Путин се готвеше за блицкриг, но вместо това неговата армия се разлага в Украйна

  • бесарабски фронт-
  • блицкриг-
  • русия-
  • руска армия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • украинци-
  • инвазия-
  • виталий портников

Руският президент допусна редица грешки

Путин се готвеше за блицкриг, но вместо това неговата армия се разлага в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Война на грешките.
Виталий Портников - на годишнината от инвазията

Историците на Първата световна война често отбелязват, че една от най-големите трагедии на миналия век е причинена от цяла поредица от различни грешки - участниците в бъдещия конфликт не разбират последствията от своите действия, подценяват потенциала на врага, погрешно възприемат обществената реакция... Мисля, че когато историците пишат за войната на Владимир Путин срещу Украйна, те също ще говорят за грешки.

Най-голямата грешка е грешката на Путин. Руският президент - и това се доказва от многобройни свидетелства за това как е започнала войната, и просто здравият разум - беше напълно сигурен, че армията му ще превземе Киев за три дни и ще установи контрол над Украйна. Това, което украинците винаги са възприемали като предимство - способността за социална консолидация, която помага дори на несъвършените държавни институции - Путин априори възприема като слабост. Е, тогава той твърдо вярваше и все още вярва, че украинци не съществуват. Но те съществуват.

По-голямата част от украинското общество почти до самото начало на голямата инвазия не вярваше в самата ѝ възможност и това също беше грешка. Въпреки нахлуването в Крим и Донбас, украинците все още не можеха да разберат мотивите, от които ръководят в Кремъл, и които намират подкрепа и разбиране сред много руснаци. Дори сега, когато казвам, че Путин вярва, че е във война не с украинската държава, а с „нацистите“ и Запада, окупиращи земите на „историческа Русия“, се сблъсквам с недоверието на украинската публика: добре, не може те наистина да мислят така!

Освен това дори онези украинци, които разбираха, че Путин иска и може да нападне страната им, не можеха да повярват, че той отива на война като на парад, и затова прогониха мисълта за катастрофа. Войната не беше изненада за украинската армия, но беше шок за украинското общество, включително, разбира се, много представители на вертикалата на властта, която след изборите през 2019 г. се формира от доста типични представители на обществото, "слугите на народа".

И накрая, лидерите на западните държави също почти до самото нахлуване не можеха да повярват, че руският президент наистина би се осмелил на такъв кошмар, и в същото време не можеха да повярват, че Украйна ще може да устои на руската инвазия дълго време. Сега политиците в световните столици казват: украинската победа ще бъде освобождаването на всички украински земи, окупирани от Русия, и възстановяването на международното право. Но през февруари 2022 г. беше съвсем обичайно да се мисли, че ако Русия нападне, тогава Украйна може просто да престане да съществува като суверенна държава. Освен това имаше убеждение, че Путин не е луд, че не би рискувал баснословни енергийни печалби в името на войната. Нека ви припомня посещението на Ангела Меркел в САЩ, последното ѝ задгранично пътуване като федерален канцлер. Меркел се договори с Джо Байдън да довършат строителството на "Северен поток 2", въпреки че още тогава в Киев предупредиха, че това ще предизвика война. Подобни забележки обаче не бяха взети насериозно дори във Вашингтон, да не говорим за Берлин! И в същото време Путин също вярваше, че западните лидери „не са луди“, те няма да рискуват енергийни връзки с Русия (а Москва е изплела истинска мрежа от петролна и газова зависимост) и следователно ще му дадат възможност да погълне Украйна.

Една грешка на Путин се наслои върху други и всяка се превърна в престъпление. Вместо блицкриг и руски парад на Хрещатик, армията на нашествениците започна да стои на място и да се разлага в Северна Украйна и масирани бомбардировки на украински градове, които не искаха да се предадат. Новини за зверствата на руската армия вървяха заедно със съобщения за руски ракети, удрящи родилни домове и търговски центрове... Буча, Ирпен, Мариупол, Кременчуг, Харков, после, когато започна освобождаването на Източна Украйна, Изюм. Всяко от тези престъпления, първите от които бяха извършени преди девет години в Луганск и Севастопол, унищожаваше шансовете за политически изход от войната. Унищожено е и това, което остана от репутацията на Русия, и това, което оставяше шансовете за помирение.

Година след началото на войната ние сме в още по-непримиримо състояние от тогава и това е съвсем естествено. Украинското общество е ангажирано със справедливия край на войната, тоест с възстановяването на териториалната цялост на страната и гарантира, че подобни трагедии няма да се повторят в бъдеще. В същото време Путин не бърза да спре военните действия и изглежда уверен, че унищожаването на украинската държава е въпрос на време.

Това, което се провали за три дни, определено ще успее за три години, така сигурно смята Кремъл. Западът добре осъзнава, че ако войната приключи без възстановяване на справедливостта, това автоматично ще отвори пътя за повторение на конфликта в бъдеще и поради тази причина както ЕС, така и САЩ са готови да помагат на Украйна до нейната победа. И накрая, в ситуацията е въвлечен Китай, който се опитва да използва Русия като инструмент за отслабване на влиянието на Запада и с тези намерения създава илюзията за подкрепа на „истинските“ съюзници на Путин.
Година след началото на авантюрата на Путин трябва да констатираме, че като всяка голяма авантюра, тя провокира исторически последствия. Между Русия и Украйна има пропаст, която няма да бъде запълнена десетилетия, същата пропаст е между руския и украинския народ, между Русия и демократичния свят. Президентът на Русия се опитва с бомбардировки да вкара Украйна в икономическо Средновековие, но всъщност неговата страна се озова в далечното историческо минало, заседнала някъде между Хитлер и Сталин.

Е, най-лошото във всичко това е липсата на реалистични политически варианти за разрешаване на конфликта. Тази война на грешките и амбициите на Путин ще продължи дори не до поражението на Русия, а докато нейният президент или неговите наследници не разберат: Украйна не може да бъде победена, погълната, унищожена или измъчвана, но продължаването на войната е изпълнено с икономически и социални проблеми за самата Русия и може да застраши оцеляването на режима на власт. Кога ще се появи това разбиране и дали ще се появи в обозримо бъдеще, днес никой не знае.

Източник: Радио Свобода

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    111 101 Отговор
    Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана! Господ е с него!Амин!

    Коментиран от #13, #16, #47, #49, #55, #67, #83

  • 2 Българин

    65 79 Отговор
    честито на ватенките

    Коментиран от #17, #168

  • 3 Българин

    68 80 Отговор
    Путин скоро ще ходи в мавзолея

    Коментиран от #28, #171, #193

  • 4 Презвитер Козма

    64 92 Отговор
    Русия, последната колониална империя в света, породила стотици народи. Управлявана от жестока и корумпирана клика от алчни психопати. Така е още от времето на Златната орда и до наши дни. Дълг на цивилизования свят е да разчлени това прогонило туловище на съставни части и даде независимост на поробените народи

    Коментиран от #101, #107

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Войната на джуджетата

    12 60 Отговор
    Путин и Зеленски

    Коментиран от #84

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стоян георгиев

    65 32 Отговор
    Абе този Портников,освен да порти друго може ли,а вие даже и статия сте му цитирали.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    77 40 Отговор
    За троловете на Козяк няма почивен ден.Янките нямат милост.

    Коментиран от #50, #190, #194

  • 12 РЕАЛИСТ

    87 45 Отговор
    На писачите им препоръчвам днешната сводка от войната. Русия пробива врага по всички фронтове. Не знам кой се разлага.

    Коментиран от #125

  • 13 Груйо

    53 56 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Православни в КГБ няма, всичкото е цирк за вътрешна консумация и такива заблудени като тебе
  • 14 От Белия дом

    73 31 Отговор
    Интересно, ако започне разследване в Конгреса за далаверите на семейство Байдън в Украйна и секнат парите, какво правим?
    Дали "героичната битка" няма да спре за ден-два?

    Коментиран от #41, #43

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Всеки уважаващ себе си човек

    53 29 Отговор
    Види ли източник бесарабски фронт, не чете подобна бозъ! Съжалявам, но да се тиражират лъжи и пропаганда в сайт, говори лошо за него. Не се мразете "факти".
  • 19 стоян георгиев

    39 40 Отговор
    Войната бе предсказана от маса руски политици още преди десет години.запада не обърна внимание на думите им,което даде козове на путлер да изгради спокойно стратегията си.въпреки всичките грешки и несправедливости към Украйна именно тя с волята и усилията на народа си спаси запада от експанзията на руския диктатор.та сега запада естествено ще се отблагодарява и извинява на украинците.парите са само много малка част от бонусите които ще получи украинската държава и народ за саможертвата си.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бре

    52 32 Отговор
    Не ви ли омръзна всеки ден да пишете фалшиви новини, бре фактчекерчета? Напоследък с такова нежелание влизам да ви гледам утопичния сеир. Направихте си професията срамна дейност!

    Коментиран от #31, #36

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 САЩ са заплаха за света

    49 31 Отговор
    Никой американски политик не вярва, че Украйна може внезапно да победи. Русия има огромен ядрен арсенал и никой не може да я победи.

    Само укрите на фронта не са го разбрали.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Много си

    22 14 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Закъснял. Къде дремеш, дежурство то ти не е свършило.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    41 20 Отговор
    Пропагандната машина бълва ли бълва. Явно нещата в Артьомовск не вървят на добре. Готвачът с оркестрантите готвят в котела. Пълната липса на информация по пропагандните сайтове е показателна
  • 31 ???

    15 15 Отговор

    До коментар #22 от "Бре":

    Кой те кара изобщо да влизаш тук да четеш?
  • 32 Ами

    31 38 Отговор
    Реално единственото кое ще се случи е, че ще се разпадне измислената федерация на злото.Защото тя се крепи единствено и само на терора над поробените народи подчинени със сила, репресии и страх. С отслабването на хватката на “безаналоговата” армия която бързo изчезва благодарение на героичната съпротива на Украйна тези народи ще си поискат независимостта и с федерация се свършва завинаги. От Русия ще остане московска област и нищо повече както и трябва да бъде.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 здрасти

    41 24 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ПОБЕДИ ЗАПАДНИЯ "СВЕТОВЕН ЧОВЕКОНЕНАВИСТЕН РЕД". Този може да си плямпа колкото си иска, защото дори и западняците вярват , че ще загубят.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тъпо соросоидче

    21 20 Отговор

    До коментар #22 от "Бре":

    Ти не влизай, само си губиш времето. Ние сме тук, защото дедо плаща да плюем Русия и да хвалим Урсула.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 гост

    19 8 Отговор
    бесарабски фронт......
  • 39 Преминаващ оттук

    40 16 Отговор
    Бясна пропаганда дори и през почивният ден.
    Войната чука на вратата. САЩ са на път да въвлекат и Европа в тази месомелачка заради своя изгода.
    Нашата колониална държавица е съгласна с тях.
    Толкова слаби европейски и български политици не е имало никога.
  • 40 Любо

    37 17 Отговор
    Русия губи войната само на бесарабския фронт, по всички останали се търкалят само трупове на украински нацисти, които даже не се събират.
  • 41 РЕАЛИСТ

    32 15 Отговор

    До коментар #14 от "От Белия дом":

    Украйна държи за топките семейство Байдън. Имат доказателства за всичките им далавери там и затова изнудват САЩ за още и още пари и оръжие.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Уке Цветко

    14 9 Отговор

    До коментар #14 от "От Белия дом":

    на някой май му се е разложил мозъка
  • 44 Рамщайн

    20 13 Отговор
    Е то по Разложено от НАТО има ли само като видиш на говедарника вехтите самолети Б52 и тества ясно колко е разложено

    Коментиран от #54

  • 45 Професора

    26 12 Отговор
    Добре, че са руснаци да събират хилядите окраински трупове на нацистите дневно иначе ще се разлагат в калта
  • 46 Разлага

    13 10 Отговор
    Се на Дедо Джо дъртия гъзззз
  • 47 Киро Марлборото

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Попе , имаш ли контрабандно Мarlboro ? Ако не , поне махорка ..
  • 48 Леле...

    18 9 Отговор
    какво писане му е паднало, а по Заглавието съм се научил да чета най-отдолу! И кво? Бесарабелски унджубайци от фронтовата линия на ФАНТАСТИКАТА. Дори и букичка не прочетох, че си пием кафенцето и моем се олеем от смех!
  • 49 Отец Нафърфорий

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Колега , прати неколко кашона препарат за вана ..
  • 50 Щом нямат милост,

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    опичай си акъла.Онези имат "един" списък.Не само Магнитски.
  • 51 Б.Делчева

    7 6 Отговор
    Тези не ги чета!!!Пускам си Алфа тв и си слушам Кобзонов!!!
  • 52 Полк.Марков

    6 4 Отговор
    И аз трябва да напиша нещо.Обаче нищо не ми идва в празната тиква.
  • 53 мерака на всички комунисти

    10 6 Отговор
    АМА ТЕ СКОРО ЧИ ПОБЕДАТ.УКРАИНА Е РУСКА
  • 54 Друго си

    9 6 Отговор

    До коментар #44 от "Рамщайн":

    е да имаш ТУ-95(Мечока) дето сензорите за подводници го чуват отдалече.

    Коментиран от #64

  • 55 Румен

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Отче твоя база или самия Ти от дс то ли сте били
  • 56 Тредстоун

    6 13 Отговор
    Господ няма да тръгне със сатрапа избил децата му , по скоро сатаната ... , ако и за него не е прекалено това което правят рашистите под преките заповеди на кръволока...
  • 57 1234

    11 12 Отговор
    яко глупости, кой отива на блицкриг с армия 3 пъти по-малка от тази на противника.

    Коментиран от #59, #65

  • 58 Нурсултан Турбомагомедов

    18 12 Отговор
    То не малка част се разлагат и под земята вече почти 148 000 по украински данни , а има и други които посочват даже по високи цифри..

    руската армия се оказа плюшена играчка за паради , иначе много зле подготвена, много зле оборудвана ,зле снадбявана и най вече много лошо командвана.

    Коментиран от #76

  • 59 Който си мисли

    12 9 Отговор

    До коментар #57 от "1234":

    Че работата ще стане за три дни.Ей ,много сте зле с мозъка рашистките трольове.
  • 60 тйхт

    7 11 Отговор
    Слава на ПП ДБ! Героям слава!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Това видях аз

    14 18 Отговор
    Всички путински простотии и лъжи. Бяга отразени от наще путинофили. Така те показаха че не са нищо по различно от путинофилски лизачи. Русофилите ни бяха много по обективни. И имаха собственно мнение. Коете не винаги отразяваше путинофилската дивотия. А много от тях дори заеха позиция подкрепяща украинците. Защото в тази война. Украинците се борят срещу окупатор подобен на нацистка германия. И се борят мъжки смело и до смърт. Точно както дедите им са правили преди години. Срещу нацисти дошли да ги освобождават.

    Коментиран от #86

  • 64 КОНТРАТА

    10 10 Отговор

    До коментар #54 от "Друго си":

    Като чуят говеждите подводничарите Ту95 М3 вече е късно за изплуване
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 германише пропагандише ист капутише

    16 10 Отговор
    Дойчовци,забавни сте!Само не разбирам дали сами си вярвате на лъжите си!Ако Русия е слаба,хиените САЩ и Микробритания отдавна да са я нападнали и разграбили!Но те много добре знаят,че ще ядат здрав пердах,ако стъпят на руска земя!А г-н Путин перфектно си изпълнява целите!И една от тях е да наплаши западна европа до смърт!Прав съм,нали?Изпитвате животински страх от Русия

    Коментиран от #70

  • 67 Хахахаха

    16 9 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Какъв защитник на християнството е сатанист като Путин?

    Коментиран от #69

  • 68 ха ха хааа

    13 4 Отговор

    До коментар #61 от "Бесен- _Язовец":

    Не знам на теб какво ти прави впечатление , но мен ме впечатли годишнината от тридневната операция ... 🤭

    Коментиран от #71

  • 69 Е как какъв?

    7 2 Отговор

    До коментар #67 от "Хахахаха":

    На това на Кадиров разбира се
  • 70 Никой

    11 12 Отговор

    До коментар #66 от "германише пропагандише ист капутише":

    не иска да влиза в тази кочина. Какво им беше преди войната?
    РФ печелеше по 1млрд. евро на ден само от ЕС и още толкова от останалия свят преди войната. На простите руснаци им обясняваха, че давали нефт, газ, ценни метали, а западът им давал печатани хартийки дето и за в тоалетната (дори и за външната) не ставали. Олигарсите и висшите им политици обаче си купуваха дворци и яхти в мръсния запад, а останалото - за оръжие. Е, сега светът ще търгува с останалите 7/8 от света, да му мислят 1/8. Ще има опашки и празни рафтове както в СССР, ходил съм там 1978г
  • 71 Всеки глупак

    9 13 Отговор

    До коментар #68 от "ха ха хааа":

    се впечатлява от опорки с детски интелект на прпагандата на САЩ! Пази се, че е много заразно за не мислещите.

    Коментиран от #79

  • 72 Укропат

    2 13 Отговор
    Давам 10 000 гривни ако някой знае какво точно значи КГБ. Условието е да сте на страната на евроценностите и демокрацията. За почитатели на Путин офертата не важи.

    Коментиран от #77, #80, #90

  • 73 Ончо

    7 6 Отговор
    Кой ви плати този път ?! Оправихте България ?! Но си живуркате с грандовете !
  • 74 Наблюдател

    13 13 Отговор
    В статия на The Conversation се отбелязва, че в началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна никой не е залагал на въоръжените сили на Украйна, тъй като руската армия непрекъснато се модернизира и трупа военен опит в битките в Сирия, за разлика от украинската.

    В същото време по време на атаката срещу Украйна руските войници не знаеха какво да правят, защото военното ръководство пренебрегна планирането и обучението на бойците. В резултат на това елитните части на руските ВДВ бяха унищожени на летището в Гостомел и един месец беше достатъчен на украинските защитници да спрат нашествениците и да ги отблъснат от Киев.


    Друго срамно поражение на руснаците е, че превъзхождащите по численост танкови бригади на въоръжените сили на Руската федерация бяха победени край Чернигов от значително по-малък брой украински части. Подобно е положението и с ПВО. Руската авиация се оказа слаба срещу добре организираните и обучени сили за ПВО на Украйна.

    Коментиран от #81

  • 75 От страни

    8 11 Отговор
    Това са го раздавали на децата в Украйна
    Анкета
    За ученици от 3 клас
    1. Фамилия, Име, Бащино име

    2. Как се казва баща ти?

    3. На колко години е баща ти?

    4. Като какъв работи баща ти?

    5. Баща ти живее с теб?
    ДА НЕ
    6. Ако не, къде живее баща ти?

    7. Да не се кани баща ти в най близкото време да пътува?
    ДА НЕ
    8. Ако да, то къде?

    9. Как се казва деда ти?


    Явно има и друг лист ама на снимката се вижда само първия….
    Как мислите за кво е това разпитване?
  • 76 .......

    7 8 Отговор

    До коментар #58 от "Нурсултан Турбомагомедов":

    Именно според окраински данни.Но това приблезително цялата руска групировка във осрайна.Тогава срещу кого се бият осринците.
  • 77 Укропат

    2 4 Отговор

    До коментар #72 от "Укропат":

    Така пишат тука КГБ магебе.... Чули недочули някога нещо и всичко им е КГБ. Ние си имаме истинско СБУ. И който не знае какво е направо на фронта и в Бахмут.
  • 78 мдам

    7 12 Отговор
    цялата опорка за блицкриг е на западняците и техните медии... Дядя Вова винаги е казвал, ние оръжие имаме, време също, толкова колкото трябва. Да не говорим че блицкриг е фашистки модел на воюване, предимно свързан с метаамфетамини и танкове.

    Коментиран от #82, #85

  • 79 Соловьов

    5 2 Отговор

    До коментар #71 от "Всеки глупак":

    Маладец .. правильно
  • 80 Мнение

    3 4 Отговор

    До коментар #72 от "Укропат":

    Означава К-р Голям за България
  • 81 От страни

    8 10 Отговор

    До коментар #74 от "Наблюдател":

    Почти всичкото което написа е глупост пълна. Оправдава те че е краварска глупост но я повтаряш. Най малкото което е лъжа - русняците не са сметали да превземат Киев и летището бе атакувано за да се приберат 3 мръсни бомби от ангара дето беше паркирана Мрията. Прибраха ги и си заминаха.

    Коментиран от #120

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Сейтън чалд

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Чакам те
  • 84 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Войната на джуджетата":

    Джуджето ми е много по добро от джуджето ти
  • 85 Абе

    9 8 Отговор

    До коментар #78 от "мдам":

    Не е важно кой, какво казва, а какво предприема. Армията на Путлер беше изпратена като на парад с хана за три дни, защото плана беше за толкова да бъде превзет Киев. Идеята беше да се смени властта в Украйна и да бъде инсталирана про-путлеристанска която да върне Украйна в орбитата на Путлер. Путлер толкова вярваше в този план, че беше толкова сигурен, че всичко ще приключи преди изобщо някой да може да вземе на запад някакво решение за противодействие. Това беше и причината авоарите на Путлеристан в злато и пари, който са в западни банки да не бъдат изтеглени от там преди началото на “специалната военна операция”. Обаче изненада нещата не се развиха точно така.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ХайлХимарс

    10 8 Отговор
    Вова изпугался, Вова обасрался. Ийт дъ хед.
  • 88 Васил

    12 7 Отговор
    Ходещи мъртъвци това са рашистите управлявани от примати.
  • 89 Така, така

    13 9 Отговор

    До коментар #86 от "Гост":

    Насилието започна със появата на сепаратизма преди това нямаше проблем. А кой създаде финансираше въоръжаваше и поддържаше сепаратистите в източна Украйна? Да не би това да не беше Путлер? Ако нямаше сепаратисти нямаше да има 8 години война в източна Украйна нямаше да се появят и националистите. Те са продукт на войната разпалена от имперската политиката на Путлер. Просто ако Русия не се месеше в Украйна щеше да има мир и поспорите в тази страна. Тя щеше да стане част от ЕС и НАТО, а руснаците щяха да се мъчат да емигрират там. Защото щяха да виждат разликата. Точно от това се страхуваше кремълския г-н-о-м защото това би застрашило неговата вечна власт която трябва да опази с цената на всичко включително и война с стотици хиляди жертви включително много млади руснаци дали своя си живот за нищо.

    Коментиран от #93, #102

  • 90 Предпочитам рубли

    5 4 Отговор

    До коментар #72 от "Укропат":

    Комитет Государственной Безопасности ... Харош ?!
  • 91 Нещо наистина

    3 7 Отговор
    се разлага, на запад от днепър, та чак до бесарабския фронт
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 кво се оказа!

    6 4 Отговор
    студената война да не е била, за тайно тантуркане на съветите? Всички ги видяха кви са кръвожадни, неграмотни мераклии завоеватели - нашественици, фашистские захватчики..........
  • 95 мдаа..

    7 5 Отговор
    След загубата на 1та война и отнетите територии германците не се примириха и направиха 2та.
    Руският народ не прие разпада на СССР иска го отново.Агресивни водачи има навсякъде.
    Защо Украйна?За да и откраднат историята.
  • 96 това е

    9 5 Отговор

    До коментар #86 от "Гост":

    Да разбира се че съм писал тогава и за тях. Дори доста видеа с някакви наподобяващи на атака и възраждане съм споделил. Но украинците ги изчистиха всичките. Един от лидерите им дори при ареста му го убиха украинските служби. Има доста доказателства,че е застрелян докато е бил с белезници зад гърба. Когато има революция по тялото на държавата тръгват всякакви паразити. Украинците унищожиха всички нацисти и разни ултранационалист който искаха да им превземат държавата. Дадоха им избор. Или се интегрирате в украинската армия,спазвате законите и изпълнвате всичко като всеки нормален военнен. Или просто умирате. След това доиде реда на превзетите от продажници региони. Точно заради това Путин ги нападна. Защото видя че нещата не вървят на добре за него. Унищожиха му всички инструменти. Украйна вместо да деградира прояждана от паразите. Взе че се отърси от тях и оздравя.
  • 97 разума

    3 7 Отговор
    Факти от канал 1 на БНТ : САЩ подготвя контигент военни за Китайския остров Тайван. ЕС спря Тик-Ток за европарламента. Това радост ли е за Китай ? Ще подкрепи ли Китай Русия или ще подкрепи САЩ и ЕС ??? Въпроси за малоумни!!!!!!!!!!!!!!!!! 10 пакет санкции на ЕС не са подкрепени. Зеленски станал зелен от гняв и яд и се облича в зелено да е в тон.
  • 98 Фори

    7 2 Отговор

    До коментар #93 от "Хайл":

    Ама руснаците трябваше да се обърнат към ООН да документира тези престъпления и да ги екара в резолюция. Като няма санкция на ООН всичко което твърдиш са празни приказки.

    Коментиран от #99

  • 99 Хайл

    4 7 Отговор

    До коментар #98 от "Фори":

    Колко резолюции има срещу украинските власт? На колко е обърнато внимание? НА НИТО ЕДНА,НИТО ЕДНА

    Коментиран от #106

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Гост

    3 8 Отговор

    До коментар #89 от "Така, така":

    Много си далеч от истината .Разговарял съм със много хора от тоя край .Още преди 2014 започват да им забраняват да говорят и да учят руски език .А майдана е само искрата разпалила Донбас.А Путин до последно отхвърляше всякаква възможност за пресъеденяване на тия части на Украйна.Но както се оказа Украйна със помоща на САЩ и НАТО е трябвало не само да освободи Донбас но и да нафлези на руска територия.Само че това няма да го прочетеш във ФАКТИ.

    Коментиран от #104, #114, #121, #122

  • 103 Историк

    8 4 Отговор
    РуЗЗия свали маската на агресор и фашистки режим, зад която се криеше 75 години. Няма връщане назад.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 експеримента ссср,

    10 2 Отговор
    беше провал, не един и два пъти. Създаде войни (ВСВ я започнаха заедно с райха, като окупираха Полша), създаде съвременното трудово робство (колонизация на Източна Европа от сталински тип), създаде икономически небивалици, създаде и некво кръвожадно недуразумение наречено СВО. Та, докога?
  • 106 Колко и къде

    5 1 Отговор

    До коментар #99 от "Хайл":

    Кажи де, какви са тия локумести реторични въпроси?
  • 107 Левски

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Презвитер Козма":

    Ясно е туй!Америка няма да ги остави веднага ще стовари бази лабораторий за следващи войни да помага.Не виждате ли народите след освобождаването им им взимат всички ресурси и убеждават всички че е нормално.Примерно в Либия си спомнят и правят разлика от старото време и от сегашната свобода...На нас ни изклаха добитъка ,затвориха ни АЕЦ взеха ни златото в челопеч.Разтуриха ни ценностната система с педофили 60 пола и още поне 100 проблема от сорта. Сега даже и розовото масло е в процес на забрана,тютюна го оправиха отдавна ,български стоки под 10 процента на пазара. какво друго трябва да ни сторят?Най важното е който се противи на унищожението е руснак русофил и прост това им е най най голямата им победа да убедиш хората ,че ще бъдат равни с богатите държави ...

    Коментиран от #110

  • 108 костя

    8 3 Отговор
    Снимка на Путин а до него е младия Копейкин в лъскава униформа!
  • 109 Ами да

    6 5 Отговор
    Един ден, Русия ще се отрече от масовия убиец Путин! Ще изтрезнеят! На снимката не е интересен двойникът на Путин! Вижте внимателно войничето! До там ги докара много годишното дрънкане на оръжия по паветата на Червения площад!
  • 110 Историк

    10 5 Отговор

    До коментар #107 от "Левски":

    РуЗЗия е държавата, която СЪЩЕСТУВА на гърба на "чуждите ресурси". Крадат отвсякъде, където стъпят. Войната, която започнаха в Украйна има същите корени. Донбас и неговите природни ресурси.

    Коментиран от #123

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 555555

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бесен- _Язовец":

    А соросоидния святе е този за който вие мечтаехте-Комунизма ама вие нямате капацитета да го разберете,за това ви наричат простолюдие.
  • 114 Така, така

    8 4 Отговор

    До коментар #102 от "Гост":

    Преди да се появят сепаратистите нагласи никога някой не е забранявал по никакъв начин руския език и изобщо не ги е подтискал по никакъв начин. Както и никой не е подтискал и репресирал украинците които се определят като етнически българи. Ако нямаше гражданска война Националистите нямаше да са никакъв фактор, но когато подклаждаш сепаратизъм съвсем естествено да има ответна реакция на национализъм и то доста краен. Когато страната е в гражданска война разбира се, че тя ще се възползва от този национализъм, а няма да му противодейства както би го направила е нормална обстановка.В този смисъл да Путлер е виновен, защото ако не беше разпалил сепаратизма нямаше да ги има тези крайни прояви.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Хайл

    5 9 Отговор
    Кой финансираше украинските убийци-Путин ли? Кой финансираше оная пача тимошенко-Путин ли? Кой свали президента и НАЗНАЧИ НАРКОМАНСКИЯ ЗА ТАКЪВ-Путин ли? Тази война не е от 2022 г а от поне 2003-2004 г.разрови се малко назад във времето а не са пишеш глупости

    Коментиран от #132, #134

  • 117 Хайл

    2 7 Отговор

    До коментар #100 от "Така, така":

    116 отговор е на питането ти.и си извади главата от г@за на американците
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Анонимен

    2 5 Отговор
    По-наивно четиво не съм срещал! Препоръчано - за аналии46
  • 120 Наблюдател

    5 3 Отговор

    До коментар #81 от "От страни":

    Как си заминаха ,там останаха да се разлагат.
    80 % от ВДВ на Русия

    Ако е имало мръсни бомби щеше до ООН да се разчуе Разчу ли се ? Ами не ,нищо ни гък ,ни мък Както и с биолабораториите в Азовстал или където и да е, обучените бойни птици и насекоми и всевъзможните кремълски глупости .Нагли лъжи. . Самолета Мрия унищожиха ,това им е големия подвиг. Но платиха твърде скъпо за това.

    Коментиран от #180

  • 121 Антипутлерист

    8 4 Отговор

    До коментар #102 от "Гост":

    Тезата, че Русия нямала друг избор и защитавала руснаците живеещи в Украйна и затова нападнала е напълно несъстоятелна. А защо просто Русия не отвори границите си педи 8 години и не призова да се изселят всичките няколко милиона руснаци живеещи на украинска територия които се чувстват подтиснати или застрашени в Русия? Така те щяха да бъдат нъплно защитени без да пострада абсолютно никой. В Украйна да си правят каквото искат на своята територия . Просто това е едно скриване на имперските амбиции на режима в Кремъл зад лъжите, че защитавали на живота на руснаците живеещи в Украйна. Напротив в момента режима в Кремъл жертва живота на много руснаци само заради интересите си , които нямат нищо общо с интереса на обикновените руснаци.Престъпния кремълски режим просто използваше тези хора обричайки да живеят на фронта на водеща се гражданска война между официалната власт и терористичните сепаратисти финансирани от нея. Тези хора са само използвани от престъпния античовешки режима в Кремъл за когото живота на никого не струва нищо без значение дали е руснак, украинец, чеченец, сириец, грузинец, арменец, или какъвто и да е.

    Коментиран от #127

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 .......

    4 6 Отговор

    До коментар #110 от "Историк":

    Какъв историк си бе я си хвърли дипломата дето не ходят хора че да не ти се смеят.Русия си има всичко за разлика от ТАЩ (терористически американски щати).Погледни Либия,Ирак, Сирия и др.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Теле

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Нато се разлага бе пич
  • 126 Морски

    2 5 Отговор
    Аве хора как четете такива тъпанарщини?Уважавайте се повече
  • 127 Абе за колко монети се излагате

    3 6 Отговор

    До коментар #121 от "Антипутлерист":

    с ниско интелигентните простотии и бози на америка за България? В кой клас сте? САЩ съсипва и децата ни! Това е вредна страна за света, занимаваща се с интриги, лъжи и пропаганда!!!

    Коментиран от #129

  • 128 Оракулът от Каспичан

    10 2 Отговор
    Старчето от кремъл очакваше "малка победоносна война",но се оказа,че "втората в света" е на нивото на някоя Африканска армия.Украинците успешно изтребиха в началото на войната най-подготвените професионални руски войници и офицери,унищожиха модерните руски танкове,бмп и бтр и на кремълският режим се наложи да обявява "частична мобилизация",да събира куцо,кьораво и сакато от кръчми,казина и бардаци,както и да вади от складовете вехти танкове от времето на хрушчов и карабини от времето на сталин.В момента в Украйна руснаците се опитват с "човешки вълни" да сломят съпротивата на украинците,точно както навремето Иран воюваше срещу Ирак,но резултатът е,че бойният дух на руската армия отдавна е преминал най-високата си точка и в редиците на тази сбирщина витаят пораженчески настроения.Предстоящата украинска контраофанзива,ще помете като торнадо окупаторите,ще разцепи руската групировка на две и допълнително ще ускори разложението и разпада в редиците на врага.

    Коментиран от #131

  • 129 Антипутлерист

    9 2 Отговор

    До коментар #127 от "Абе за колко монети се излагате":

    Единственото което съсипва всичко е путлериския тумор които разяжда света.

    Коментиран от #138, #139

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Така е

    9 1 Отговор

    До коментар #128 от "Оракулът от Каспичан":

    На лице са планините от орки станали на ГРУЗ 200, защото са изпратени да атакуват на вълни като пушечно месо оставено без прикритие от авиация, а вече даже почети без бронетанково участие. Накратко Путлеристам вече воюва основно като от времето на първата световна защото разполага само с количествено преимущество на нискокачествена артилерия и жива сила която не цени по никакъв начин и която смята за заменим консуматив. Липсват само конете на фронта, но скоро и до тях ще се принудят да опрат от Путлеристан
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #116 от "Хайл":

    Може даже да си спомним как Парубий извеждаше снайперистите от хотел Украйна.Да имаше такъв клип,но бързо беше изтрит.Между другото снайперистите бяха със едни дълги аломиневи куфарчета.

    Коментиран от #137

  • 135 Сократ

    2 6 Отговор
    Докато руската армия се "разлага", смелите укри се избиват помежду си.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Абе

    7 3 Отговор

    До коментар #134 от "Гост":

    Ако путлериската подлога Янокович не се беше вкопчила отчаяно в властта изобщо нямаше да се стига до насилие и да се разменят обвинения кое на кого било дело.

    Коментиран от #142, #146

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Само глупак

    1 5 Отговор

    До коментар #129 от "Антипутлерист":

    драска по опорки и глупави термини за дребно монети! Колко струва бъдещето на едно такова нищо, продало си честта и достойнството на най вредната страна на света САЩ?
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 .......

    3 5 Отговор

    До коментар #137 от "Абе":

    Абе не е много така .Просто Янукович повярва на западните пратеници, като получи от тях гаранции че на майдана всичко ще приключи мирно,той изпрати Беркут без оръжие и знаем последствията.А Парубии който водеше убийците стана прецедател на верховната рада.Най вероятно това беше неговата награда
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #146 от "Хайл":

    Свалиха го щото крадеше.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 стоян георгиев

    7 1 Отговор

    До коментар #146 от "Хайл":

    Нямало е никакъв етнически мотив при свалянето на янукович.народа въстана срещу мизерията тогава.

    Коментиран от #157, #164

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Хайл

    2 5 Отговор

    До коментар #151 от "стоян георгиев":

    Като го свалиха и забогатяха и от многото пари си купиха снайпери да стрелят срещу НЕУКРАИНЦИТЕ...и етнически българи бяха убити или не е така?
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Хайл

    2 3 Отговор

    До коментар #156 от "стоян георгиев":

    Аз не се продавам,но щом твърдиш,че съм дребен да те подкупя значи си платен клакьор и то много по евтин от 1 сребърник
  • 161 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #158 от "Гост":

    Знаеш го утре.колло удобно а.бежанци от Луганск са ти казали на ухо...що Путин не го обяви бе? Що не обвини пленените азовци? Дай поне един отговор на елементарните въпроси.
  • 162 стоян георгиев

    4 0 Отговор
    Щом тва онова.. като съм тук и ви хващам в плоските лъжи се почва къв съм...та бурят не лъжи по темата а фантазиите ти за мен са твое право.
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #151 от "стоян георгиев":

    Че от най богатата съветска република, след майдана удари дъното.

    Коментиран от #166

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 стоян георгиев

    6 3 Отговор

    До коментар #164 от "Гост":

    Не е била най богатата съветска република през 2014 .това е лъжа.по онова време Украйна бе една от най бедните страни в Европа като заплати и брутен продукт на глава от населението.след изгонването на Янукович и въпреки руското нападение скоростно взе да се оправя.затова и сега така яростно се съпротивлява срещу тия дето искат да я върнат в предната ситуация.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 ти не си

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Българин..
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 .......

    2 3 Отговор
    Е ФАКТИ ударихте дъното.Пиша така както аз виждам нещата,вярно е че пиша против украйна .Никого не обиждам но вие ме триете.И какво злиза че във България трябва да защитаваме само украйна ,а ИСТИНАТА да бъде скрита.

    Коментиран от #185

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #120 от "Наблюдател":

    Глупост и лъжа. Ма щом ти се иска да мислиш така - мисли си.
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 БФ вие имате проблеми с дрогата

    1 1 Отговор
    Привиждат ви се разни неща, видения имате, чувате гласове, виждате миналото и бъдещето, вземете мерки и сменете субстанцията не ви се отразява добре!
  • 185 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #178 от ".......":

    Това не е само във "факти" а навсякъде където пишеш истината защото ги БОЛИ.мен не само ме трият но и блокират когато им пиша истините
  • 186 Хайл

    1 6 Отговор

    До коментар #172 от "стоян георгиев":

    А в Буча когато "убитите" пушеха цигари и вдигаха ръце и френски журналисти опровергаха ЛЪЖИТЕ НА КИЕВСКАТА ХУНТА ПАК ЛИ Е ЛЪЖА?

    Коментиран от #188

  • 187 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #175 от "Гост":

    В интернет има доста руски глупости,но те съветвам да прочетеш руското Вики по въпроса.там са описани по час случващите се неща в Одеса и о чудо те повтарят моята версия...
  • 188 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #186 от "Хайл":

    В буча има огромно разследване .убитите са есхумирани и индетифицирани. Там няма никакви дилеми за случилото се ,както и в Одеса.
  • 189 ХАЙМАРС

    6 1 Отговор
    Редица руски и украински военни кореспонденти отбелязват, че в Донбас вече са разположени нови
    американски оръжия Така Донецк, Иловайск, Мариупол и Макеевка бяха подложени на обстрел и разстоянието на унищожаване се увеличи значително, а звуците на експлозиите се различават от тези, които бяха преди. Предполага се, че ракетите GLSDB с голям обсег са били изстреляни по същия начин от вече познатия M142 HIMARS.
    GLSDB имат и една особеност , специално
    са конктруирани за пробиването на армиран бетон с голяма дебелина. От тях в бетонно укритие не можеш да се скриеш
  • 190 Отец Дионисий

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Ние тролим за копейки! Не за центове!
  • 191 ПЪЛНО РАЗЛОЖЕНИЕ

    2 1 Отговор
    Руска ядрена подводница патрулира,край бреговете на фаш.Командира влиза вбесен в помещението за почивка на моряците: Ей,ваш,та м,мица хашлашка.Кой от вас е хвърлил кубинката си в командирската рубка?- всичко мълчи.Кажете кой,бе г,веда? - Мълчание.В това време влиза помощника му и прошепва: Товарищ командир.Вече сме навлезли в териториалните води на ню Йорк.Какво ще заповядате? Какъв Ню Йорк бе- няма Ню Йорк - обръща се и крещи- Кой хвърли кубинката върху пулта за изстрелване?
  • 192 ОШипка радефф

    2 0 Отговор
    ОТ ВЧЕРА 4-ри ЯДРЕНИ БОМБАРДИРОВАЧА Б - 52 С ОРЪЖИЕ НА БОРДА ВЕЧЕ СА В ЕВРОПА / Испания / !ДОРИ САМО ТЕ МОГАТ ДА СРИНАТ ПОЛОВИН РУСИЯ !
  • 193 този който

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Прав му път...!.
  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 ТТТ

    1 0 Отговор
    Путлер е дърт глупак. Даже глупак на глупаците. И най- простия човек като види, че не става се отдръпва. Много глупаво е да не можеш да си признаеш грешката. Прост треторазряден чекист. Навремето истинските лъвове са го мислели за долна мишка- безвредна и затова се е промъкнал до властта. Мислели са, че им е удобен. Страх го е да иде на фронта. Тя масата е колкото футболно игрище.
Новини по държави: