Last news in Fakti

20 Април, 2023 09:09 4 623 29

Метеопат ли съм? Зорница Спасова пред ФАКТИ

  • метеопат-
  • зорница-
  • спасова-
  • климат-
  • промени

Контрастните смени на времето колко рисков фактор са за човешкия организъм

Метеопат ли съм? Зорница Спасова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Промените в климата, които наблюдаваме през последните години, водят до увеличение на честотата на контрастните смени на времето. Това прави особено актуален въпроса за изучаването на неблагоприятните им последствия върху здравето на хората. По темата пред ФАКТИ говори Зорница Спасова - главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването. Има докторска степен по специалност “Климатология” от СУ „Св. Климент Охридски“. Занимава се с въздействие на изменението на климата върху човешкото здраве от 2008 г, като е специализирала многократно в чужбина. Научен секретар е на Българското дружество по медицинска география, хъб мениджър на програма Climate KIC за НЦОЗА и организатор на the Lancet Countdown on Health and Climate Change в България.

- Г-жо Спасово, какво е метеопат? Кои хора могат да се определят като такива?
- Според някои данни, при 1/3 от хората промените на метеорологичното време могат да предизвикат т.нар. метеотропни реакции, които се изразяват в умора, сънливост, депресивно настроение и обостряне на различни хронични заболявания. Установено е, че от метеочувствителност по-често страдат жените, ако ги сравним с мъжете, а тази чувствителност се засилва с възрастта. Също така е възможно в един период от живота си човек да стане по-сензитивен към промените на времето – напр. при психическо и физическо натоварване, стрес, както и с напредване на възрастта. Жителите на големите градове, чийто живот е подложен на по-голямо психично напрежение и липса на пряк досег с природата, по-често са метеопати.

- Защо промените на метеорологичното време през пролетта обикновено не се харесват на нашия организъм?
- През пролетта излизаме от продължителен период на студено, мрачно време, с по-малко часове дневна светлина, обикновено с по-малък прием на витамини. Освен това е установено, че най-променливо е времето именно през пролетта, а това натоварва адаптационните механизми на човека. Смяната на зимното с лятно астрономическо време през март според мен е крайно неподходящо като момент и стресиращо за организма. Освен това адаптацията към лятното часово време е по-трудна, отколкото адаптацията към зимното часово време.

- Как влияе смяната на астрономическото зимно с лятно часово време на организма ни?
- Когато се е приемало лятното часово време с цел икономия на енергия, не са били отчетени разходите на здравните системи от вмешателството в циркадния ритъм на хората. Според проучване от 2020 г., публикувано в списание „Current Biology“, „нарушеният сън може да накара хората да се чувстват уморени, замаяни и по-малко съсредоточени“, което може да обясни отчасти ръста на автомобилните произшествия с 6% след пролетната смяна на часовото време. Нарушенията в съня, причинени от въвеждането на лятно часово време, може да изостри съществуващи проблеми като депресия, тревожност и сезонно афективно разстройство, твърдят още авторите на проучването. Други учени откриват връзка със сърдечно-съдовите и други заболявания.

- Дайте примери за резки промени на времето в София?
- Има различни критерии за определяне на рязката промяна на времето. Едни автори приемат за показател преминаването на изразени атмосферни фронтове – топли и/или студени. Обръща се внимание и на т.нар. междудневни изменения на температурата на въздуха и на атмосферното налягане – те отразяват разликите в средните стойности на двата показателя от ден в ден. Съществуват и други методики за определяне, напр. чрез т.нар. комплексно-климатичен метод, при отчитане наличието на валежи и големи температурни промени и т.н.
Определяне на честотата на резките промени на времето в България е направена още преди 50 г. от проф. Харалампи Тишков, който съставя и сезонни карти според методите на комплексната климатология. В мое проучване, което обхваща само 3 г. (за съжаление разполагах с къса редица от данни, предоставени от Националния институт по метеорология и хидрология), аз направих изследване за София по метода на Русанов. Според резултатите от него най-променлив е режимът на времето през пролетта, следвана от зимата, а лятото се характеризира с най-устойчив режим. Сезонното проучване не е най-удачното, защото, например, в летния сезон, обхващащ периода юни-август, се включват както динамичният юни, така и спокойният август. Затова по-добра представа дава месечното разпределение – според него най-променливо е времето през април (тогава 30.3% от дните са с резки промени), следван от декември, а най-устойчиво е времето през август – само 12,5% от дните са с резки промени на времето.

- Метеопат със сърдечно-съдово заболяване. Какво трябва да знае човекът…
- Повечето изследвания на този етап са открили пряка връзка между промяната на времето и сърдечно-съдовите заболявания. Така например, проучване в Крим установява, че 56% от случаите на инфаркт са наблюдавани в нестабилни периоди, когато в продължение на 2 или 3 дни стойностите на всички метеорологични елементи се променят; 28% от всички случаи са настъпили в относително нестабилни периоди и 16% от случаите са настъпили в стабилни периоди, когато не са наблюдавани промени във времето или те са били много слаби.
Италианско изследване от 2005 г. на броя на хоспитализациите на пациенти над 65 г. с инфаркт на миокарда във Флоренция за 5-годишен период установява ръст с 19% при спад на средната денонощна температура на въздуха с 10°C и повече.
Американски учени изследват влиянието на промяната на времето върху хоспитализациите на пациенти с остър инфаркт на миокарда в три града в САЩ. Те обръщат внимание на дните, в които средноденонощната температура се е понижила или повишила с над 3°C. Според авторите при възрастните жители (над 70 г.) на Сан Франциско, температурните промени водят до увеличение на хоспитализациите с 6% до 13%. Подобни резултати са получили и за жителите на Сакраменто: сред мъжете над 70 г., температурните промени са увеличили броя на хоспитализациите за инфаркт с 10 – 18%.

- Проучване открива силна пряка зависимост между смъртността и промените на времето. Кога е това…
- Проучването е публикувано през 1974 г. в рускоезично научно списание. Авторът (Автандилов) открива силна пряка зависимост между смъртността и промените на времето (r=0.77). Тя е била най-силна при промени в температурата (r=0.86), по-ниска при промени в атмосферното налягане (r=0.69) и най-ниска при промени във влажността (r=0.54). Според автора, колкото по-голям е броят на променливите фактори, толкова по-силно е неблагоприятното влияние на времето върху адаптационните способности на организма.

- Включително и при опити за самоубийство…
- Проучванията за влиянието на резките промени на времето върху самоубийствата и опитите за самоубийства са противоречиви. Проучване през 1960 г. сравнява броя на самоубийствата в 28-те дни през годината, в които преминава студен фронт, с броя им един ден преди и един ден след преминаването на фронта. Получените резултати са приблизително равни, което отвежда авторите до заключението, че не съществува статистически значима връзка между преминаването на атмосферни фронтове и самоубийствата. До същия извод достига при изследването на 9000 случая на самоубийство в Западен Берлин и Schramm (1968). Проучване през 80-те години на миналия век констатира повишение на броя на самоубийствата при преминаване на атмосферни фронтове, но авторите посочват, че разликите не достигат статистически значими стойности. Blumer през 1957 г. открива, че при 70% от изследваните случаи на самоубийства в Цюрих е имало нестабилно време (например фьон или преминаване на фронтове), докато относително малко самоубийства са се случили при стабилно време. Tholuck на два пъти констатира значими връзки между атмосферните фронтове и самоубийствата: през 1939 г. той изследва във Франкфурт и в цяла Германия и установява статистически значима корелация с преминаването на атмосферни фронтове. Според Gostynski и съавт. (1975) в дните с няколко атмосферни фронта броят на самоубийствата нараства значително.

- Промените във времето какви симптоми изострят?
- Освен сърдечно-съдовите заболявания и сиуцидите, които коментирахме по-горе, резките промени на времето са свързани с около половината от пристъпите на мигрена. Повечето изследователи свързват резките промени на времето и със състоянието на астматиците, като посочват, че в хладно и сухо време е най-голяма вероятността за настъпване на астматични пристъпи. През пролетта фактор се явява и наличието на полени във въздуха. Не на последно място, отдавна е известно, че резките промени на времето изострят симптомите на артрит, като комбинацията от повишаване на атмосферната влажност и спад на барометричното налягане се посочва като най-неблагоприятна за страдащите от това заболяване.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОРБИ

    22 5 Отговор
    ТОРБИТЕ ПОД ОЧИТЕ ИЗДАВАТ МНОГО ЗА ПРОАМЕРИКАНСКИТЕ ГАДАТЕЛЧЕТА ОТ ТОВА САЙТЧЕНЦЕ.

    Коментиран от #11, #26

  • 2 Булпсихопат

    18 3 Отговор
    Ей това се казва метеопатка!

    Коментиран от #15

  • 3 Про100то

    15 2 Отговор
    А аз съм психопат!
  • 4 д-р Косев

    22 5 Отговор
    Нищо му няма на времето, става дума за необслужени жени и импотентни мъже. Ако водите редове и качествен полов живот и се храните разумно промените във времето само ще ви радват.

    Коментиран от #9

  • 5 Зорлия

    14 3 Отговор
    Ела при мен ,хубавице, и ще ти оправя всички щети и сривове ,причинени ти от времето.
  • 6 България е в Война

    13 0 Отговор
    България се намира в условия на Тероризъм срещу Български граждани ! МВР е деградирало напълно, Главна Прокуратура крие Пернишки Терористи !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мдаа

    15 2 Отговор
    "Метеопатите" се появиха едновременно с манията да се управлява климата. Взелите се за заместници на Господ много добре знаят за последствията от експериментите си, но не им пука за това, а мисирките, които им пригласят, са съучастници в престъплението.
  • 9 1221

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "д-р Косев":

    Косев, ти трябва да си от вторите...
  • 10 Дрън дрън та пляс

    13 4 Отговор
    Не е метеопатка а просто патка

    Коментиран от #19

  • 11 Момчил

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТОРБИ":

    Това са тъмни кръгове, не торбички.
  • 12 тая ненормалница

    10 3 Отговор
    определено има няколко диагнози за повреди в главата

    Коментиран от #14

  • 13 Циркад

    6 4 Отговор
    Пичове!:) Как е циркадният ви цикъл?!:) Моят е супер! Вместо да будя жената в 6 часа вече я будя в 5 часа!:) За едно бързо сутрешно е....е!:) Хич не ми пука дали се е събудила напълно, или не!:) А, на оплакванията и че прекалявам и отговарям да си трае , щото винаги ще има коя да я замести!

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Патка

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Булпсихопат":

    Е! Какво като съм метеопатка?!:)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 неразбрал

    8 1 Отговор
    КакЗоре, ами хиляди хора работят на смяни из фирмите.Те какво от смяна на времето ли са измряли или от качеството на живот и храна.
  • 18 ПРОРОК

    8 2 Отговор
    Въобще не изчетох статията...И преди и сега нбогосленна работа е имало, и всеки си работи без да мрънка
    от пазач до оператор на нещо, ЕДИН час от някакво значение ли е,по какво г усещаме, освен по стрелките на часовника, кога ще ядем-когато огладнеем, кога ще спим -когато ни се приспи. Но, сега е модерно да се говори за стрес....А всичко е до начинът ни на живот
  • 19 ТОЧНО

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Дрън дрън та пляс":

    И ИСКА ДА НИ НАПРАВИ КАТО НЕЯ С ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ СИ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тука ви обясняват как действат убийстват

    9 2 Отговор
    ...с геофизичните оръжия...химикалите, които разпръскват военните самолети ( неотбелязани никога на сайта на ,"24 hours flight radar") - като алуминий, барий, олово, арсен, живак, титан и т н. променят рязко условията високо в атмосферата и доведоха то тези резки аномалии като изчезване на зимата у нас например , потопи на други места и т н.....това върви с монтирането на електромагнитни мощни излъчватели ( четете доклада на Пентагона " owning wheather in 2025", там всичко е описано стъпка по стъпка как се военизира климъта) и с организираното чудовищно и престъпническо обезлесяване , за да се внуши страх и да се доведе и до липсата на питейна вода, суша, глад и масова депопулация...Чухте ли !?! Ще ви овладеят изворната минерална вода с новите им спуснати закончера, какво ли ще ви турят в шишетата !? Флуор!?! Липозомни Рнк- и !?! Никой няма и да разбере, защото ви разбиха науката, службите, армията и ви превърнаха в ид""и""оти, които са се научили на всичко да мучат "не е така беее, не вярно бе, сложи си алуминиевата шапка бе,...." и от сорта болни др"""и""с"""ни на празни неразсъждаващи или купени с $$$ мозъци на ид""и""от"""ти
  • 22 Психо си ти не си метео-патка

    6 3 Отговор
    хъб мениджър...със сигурност тая има психопатия...

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Циркад

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "не лъжи":

    Като стана на 50 г. ще ти пиша как съм!:) Сега съм на 28 г. и нямам твоите проблеми!:)
  • 26 ДОКТОР ОТ КАРЛУКОВО

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТОРБИ":

    МЕТЕОПАТ ЯВНО Е СИНОНИМ НА ПСИХОПАТ! АЗ ДОКТОР ОХ БОЛИ ТИ ПОСТАВЯМ ДИАГНОЗА ПСИХОПАТ СКЪПА ЗОРНИЦА СПАСОВА!
  • 27 ИВАН

    3 1 Отговор
    Хм, хубавичка женица - какво и е, вижте какво умно личице има, все по малко са вече такива.
  • 28 Кон Фу Ций

    2 1 Отговор
    И тая тъпня смуче народен кинтаж..

    Коментиран от #29

  • 29 Поумнял

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Кон Фу Ций":

    То, да е само тя!:)