Last news in Fakti

19 Май, 2023 09:02 4 399 9

Какво трябва да знаем за хипертонията? Проф. Пламен Гацов пред ФАКТИ

  • пламен-
  • гацов-
  • кардиолог-
  • хипертония-
  • лечение-
  • симптоми

Дори и да няма симптоматика е добре да бъде проследявано кръвното налягане, казва кардиологът   

Какво трябва да знаем за хипертонията? Проф. Пламен Гацов пред ФАКТИ - 1
Колаж: Факти бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С различни инициативи – безплатни прегледи и консултации с водещи кардиолози, училище за пациенти и изнесени прегледи, болниците и медицинските центрове на Българския Кардиологичен Институт отбелязаха Световния ден за борба с хипертонията - 17 май. Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония, като основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам и да се подобри превенцията. По темата пред ФАКТИ говори проф. Пламен Гацов, кардиолог в болница Acibadem City Clinic.


- Проф. Гацов, по данни на световни издания приблизително 46% от възрастните хора с хипертония не знаят, че страдат от това заболяване. Кога и как започваме да усещаме хипертонията?
- По принцип артериалното налягане трябва да се измерва, макар и не толкова често, още от ранна възраст, защото нерядко съществуват хипертонии в детска възраст, в юношеска възраст. Заболяването далеч не винаги има оплаквания, така че човек да усеща нещо. Дори и да няма симптоматика е добре да бъде проследявано кръвното налягане. Като симптоми може да се посочат най-често главоболие, умора, задух, световъртеж и др. Просто е добре да измерваме артериалното налягане, за да преценим то в какви граници е.

- Защо пада възрастовата граница на това заболяване и вече говорим за хора около 30 години, които започват да пият хапчета?
- Тук процесът е двустранен. От една страна действително има подмладяване на хипертонията, а това е свързано с особеностите на съвременния живот, който е динамичен напрегнат, поставя хората пред повече предизвикателства и стресови ситуации. От друга страна е самото откриване на хипертонията, което става по-често, когато човек си обръща внимание и установява, че има високи стойности.

- На пазара има много медикаменти за хипертония, но как се преценява кои са правилните и каква е ролята тук на вас – кардиолозите, за да дадете най-доброто лечение на пациента?
- Тук нещата вече отиват в много посоки. Първо лекарят трябва прецени така наречената симптоматика, защото има и вторични хипертонии. Те най-често са свързани с ендокринните жлези, с бъбречни заболявания и др. Когато видим човек с артериална хипертония, трябва да се провери дали не се касае за такъв тип хипертония, свързана с някакво друго заболяване, защото вторичните хипертонии се лекуват по специфичен начин, а някои от тях и оперативно. Когато се отхвърли такава причина, тогава би трябвало да се пристъпи към някакво лечение, което зависи в голяма степен от възрастта на пациента, от особеностите на хипертонията. Например, има пациентите, които имат високо кръвно налягане и ускорен пулс. Те са подходящи за бетаблокери. При различните пациенти подходът е различни в зависимост от типа хипертония.

- Питах ви за лекарствата не е за друго, а защото много често - предполагам се сблъсквате и вие с това, един приятел ми каза, че това ще ми помогне, майка ми пиеше такива лекарства и беше добре. Отива се към някаква форма на самолечение…
- Самолечението никога не е добро нещо. Това е като принципа на случайността. Все едно да стреляте в тъмнината и да се надявате, че ще уцелите това, което искате. Друг много вреден подход е четенето в интернет как се лекува хипертония. Хората трябва да се обърнат към специалист. Тук е мястото на специалиста, който да прецени от индивидуалните особености на пациента каква ще е дозата, да отхвърли други причини за хипертонията – както вече казах, и едва тогава да започне лечение.

- Хипертонията е основна причина за преждевременна смърт в световен мащаб. Защо е така?
- Защото хипертонията води до редица усложнения в други органи. Хипертонията не рядко води до инсулт, до инфаркт, до евентуална артеросклероза на други големи съдове. И така потенциално води до други смъртоносни заболявания. Затова е важно хората да си обръщат внимание.

- Какво бихте посъветвали хората, когато отиват на профилактични прегледи и се срещат с кардиолог. На какво трябва да обърнат внимание?
- Да бъдат спокойни, да не се самолекуват. Вече го казахме, но трябва да следят стойностите на своето артериално налягане. Това не означава, че човек трябва да стои постоянно с маншет на ръката и да се невротизира. Достатъчно е, когато има някакъв проблем, да се мери кръвното един, два до три пъти в седмицата. След като проблемът бъде овладян, това може да стане веднъж на седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас - бета блокери!!!

    14 0 Отговор
    Само това ли знаят лекарите....толкова много и силно действащи биологично активни вещестава има с природен произход - те бета блокери......при мен целият организъм излиза от строя от ранното ставане и бързане за работа, през отпуските - кръвното и сърцето ми се нормализират.
    Събуждането с аларма е вид системно стресване на организъм в състояние на покой и дълбок сън и точно това с времето довежда до ужасно увреждане на сърцето , кръвното, и инфаркти и инсулти......В чужбина никой не почва работа преди 9-10 часа, тука в 7-8...а после бета блокери рекламират.Да не споменавам 9 часа, водещи се за 8 работни на работните места, колко разболяващи и увреждаи за биологията на човешкото тяло.....Ми затворете едно животно така тя режим и вижте как то ще умре след 4-5 максимум години...

    кръвното е свързано с ра
  • 2 Народа е много болен!

    13 0 Отговор
    Поликлиниките и болниците са препълнени!
    Да, ще си купиш Мерцедес, но няма да го вземеш при свети Петър!
  • 3 Селянин

    5 1 Отговор
    ДБ страдат Най-много от тази болест.
    Те страдат от всички болести май и понеже са заразни, заразяват всички техни последователи.
    Но най-страшната болест при тях е синдромът изпарява мозъка.
  • 4 Реалист

    4 4 Отговор
    Защо в комунизмът нямаше кръвно и инфаркти?

    Коментиран от #6

  • 5 Такааа,

    7 2 Отговор
    само искам да кажа,че най добрите ни кардиолози За починаха от инфаркти и инсулти!За всеки човек е индивидуално кръвното,за един 140/90 е нормално,но за друг е убийствено!Няма универсално кръвно налягане!

    Коментиран от #8

  • 6 Питащ

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    И кой ти каза, че през комунизмът не е имало високо кръвно и инфаркти?
    Ще всемеш да кажеш, че през комунизма не е имало и събор на 02.02 в Горна баня, а обратните са се появили през демокрацията.
  • 7 Гражданин

    0 0 Отговор
    Витамин D е изключително важна добавка. В правилни дози може да оправи много здравословни проблеми и да регулира кръвното налягане.
    Качествена храна, която за съжаление се намира трудно и на висока цена, спокойствие, което също трудно се постига в тези налудни времена, повече време сред природата, а не в шумните, мръсни и задръстени градове и отделяйте време за почивка.
  • 8 Благодаря,че го каза!

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Такааа,":

    Не го знаех това,а сега си обяснавам неща.Люшнах се веднъж.Рядко се случва,но си бех в къщи и сложих апарата.Гледам 120 горното.Иначе тва е 140-150 горно,доле 90,ако е 150 -към100.
  • 9 Яжте малко

    1 0 Отговор
    Дър, дър, дър, дайте да ви продам 1000000 хапчета. Хора, знайте, Господ решава, а лекарят продава!