31 Юли, 2024 13:15 2 538 6

Проф. Пламен Гацов пред ФАКТИ: Силиконовите импланти пречат на добрата ехокардиография

  • пламен-
  • гацов-
  • кардиолог-
  • силиконови импланти-
  • ехокардиография

Тези импланти се виждат като бели петна във фасовата рентгенова снимка и това може да затрудни оценката на състоянието на белите дробове, казва кардиологът

Проф. Пламен Гацов пред ФАКТИ: Силиконовите импланти пречат на добрата ехокардиография - 1
Снимка: Болница Лозенец
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гръдните импланти при дамите се поставят по различни причини – медицински, естетически и т.н. Но е важно и друго - да се знае какви са плюсовете, но и минусите. С какво се сблъскват кардиолозите… Пред ФАКТИ говори кардиологът проф. Пламен Гацов.

- Проф. Гацов, вие сте кардиолог, но се оказва, че през последните години се сблъсквате с много интересен и странен проблем. Става въпрос за жените, които са си поставили гръдни импланти. Какъв е проблемът?
- Говорим за самите импланти, а не за дамите, защото дамите не са проблем. Първо искам да отворя една скоба за така наречената пластична и естетична хирургия, защото тя е нещо много важно, която определено е постижение на медицината. Особено в случаите, когато това се налага заради съществуващи - било то вродени дефекти, било то придобити поради някаква болест, проблеми. Поставянето на гръден имплант е операция, която променя външния вид на хората и от тази гледна точка е изключително важна, както и много други неща. Този тип манипулации правят дамите по-привлекателни за мъжкия пол, със съответните ползи от това, дамите имат повишено самочувствие, подобрен семеен, а защо не и социален статус. Всичко това е в основата на такова решение. И затова хората си го мислят и го правят. Но в такива случаи, когато е взето такова решение, много точно трябва да се прецени ползата за здравето и красотата. Красотата при повечето случаи е водеща. Но тук става въпрос за следното. Когато една жена си сложи силиконови импланти, което е най-честият вариант, тя трябва да знае, че те затрудняват диагностичната оценка, когато възникват някакви сърдечни заболявания, а и не само сърдечни. Понякога става въпрос и за белодробни заболявания. Какво имам предвид? Самият силиконов имплант, който се поставя в двете гърди, затруднява ехографската оценка, ехографската видимост на сърцето. Силиконът пречи на ултразвуковите лъчи да проникват и зад него не се вижда практически. Така ние – кардиолозите, понякога сме принудени по странни начини да достигнем до някакъв добър образ, за да може да преценим дали сърцето има някакъв проблем.

- Колко често се сблъсквате с този проблем и всяка жена, която си е поставила импланти, ли не е добра за ехографско изследване?
- Имплантите ни затрудняват. От моя опит с всички дами, които идват при мен и имат поставени гръдни импланти, имам затруднение в ехографската оценка. Същото важи и за рентгеновите снимки. Тези импланти се виждат като бели петна във фасовата рентгенова снимка и това може да затрудни оценката на състоянието на белите дробове, респективно не се виждат добре болести и процеси в тези области, които са зад силикона. Те остават скрити. Да го кажем по-просто - тези импланти представляват едни светли полета на снимката или на ехографа, които крият част от истинската структура на белия дроб. Практически при всички жени, които има такива импланти, има затруднение при диагностиката. И най-странното е, че те, когато отидат на кардиолог на преглед, за първи път чуват този факт.

- Да разбираме, че няма ясна комуникация преди това, за да се прецени подходящ ли е, колко, как и така нататък…
- Явно не им се обяснява, че може да възникне такъв проблем от екипа, който им поставя тези импланти. Би трябвало още там да им се каже, че възниква такъв проблем. Аз не знам доколко и самите хирурзи са наясно с всичко това, но би трябвало те да знаят, защото те са лекари, специалисти. Би трябвало да знаят, че това е проблем. Аз съм говорил и съм обяснявал, че това затруднява диагностиката на сърцето, но все впоследствие. Това нещо не е коментирано и в сайтовете на болници и центрове, които правят такъв тип операции. Там няма да го видите.

- Зависи ли проблемът, с който се сблъсквате, с тази сянка, която виждане на мястото на импланта, от големината, от мястото, на което е поставен?
- Имплантите се слагат на най-обичайното и нормално място спрямо разположението на гърдите. За съжаление, проблемът идва особено при левия имплант, защото той покрива лявата част на сърцето - по-специално лявата камера, и тя не може да бъде огледана добре. Особено, ако има там някаква патология. Обикновено дамите си слагат импланти и са много ентусиазирани, но трябва да знаят, че това води и до проблеми.
-----------------------
Проф. Пламен Гацов завършва медицина през 1987 г. в МУ – Плевен. От 1990 г. след спечелен конкурс е последователно асистент, старши асистент и главен асистент в Националния център по сърдечно-съдови заболявания (понастоящем МБАЛ „НКБ”), гр. София. През 2005 г. защитава дисертационен труд за придобиване на ОНС „Доктор” в областта на коронарната физиология, а през 2007 г получава академичната длъжност „Доцент”. От м. януари 2010 г. работи в УБ „Лозенец”, гр София, а от м. ноември 2010 до м. август 2015 г. е началник на клиниката по кардиология в същата болница. От м. септември 2015 е зам.-началник, а от м. април 2018 до април 2021 г. е началник на клиниката по кардиология на Втора МБАЛ-ЕАД, София. През 2015 г. защитава научната степен „Доктор на науките”, а от 2017 г. е избран за Професор към МУ – Плевен. Специалист по вътрешни болести и кардиология. Сертифициран за ехокардиография – експертно ниво и инвазивна кардиология. Проф. Гацов е автор на над 200 научни труда – монографии, глави от учебници, сборници и статии, които са публикувани в български и световно-известни научни кардиологични издания. Изнасял е доклади на български и международни научни форуми в Европа, САЩ и Япония. Специализирал е в Гърция (изследователска стипендия на Европейското кардиологично дружество), Япония (стипендия на института „Кинки”, Осака), САЩ (стипендия на МЗ на РБългария). Член на български и европейски научни организации. Член на редакционните съвети на български и европейски списания. Главен редактор на сп. „Българска кардиология” (2014-2020 г.). Главен редактор на сп. „Форум за интервенционална кардиология”. Награден с медал за заслуги от Европейската асоциация по сърдечна недостатъчност.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам:

    5 1 Отговор
    Професоре, какви са последствията от трапанацията на черепите и отнемането на сиво вещество от кората на главния мозък на нашите пишман - политици ?

    Коментиран от #2

  • 2 Доктор рехми решар

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Питам:":

    Вашите политици са много умни хитри и крадливи да си мислите че са глупави е голяма слабост от ваша страна вие за тях сте просто декор в техните игри
  • 3 българин 777

    5 0 Отговор
    ей такива хора тръбва да бъдат здравни министри а не разни некадърни послушковци дето ще крадът като за световно да се отплатят за високия пост

    Коментиран от #4

  • 4 Има план за унищожението на бг народ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "българин 777":

    Смяташ ли че ще бъде допуснат политик лекар дето ще се бори народа да живее да бъде лекуван да живее добре и да се размножава....
  • 5 Колю касапа

    0 0 Отговор
    Разбира се че пречат. Аз затова не съм си сложил още.
  • 6 Eдин

    0 0 Отговор
    Тва с имплантите... ама ... може ли една силиконка да кърми бебе ... е въпроса?