Last news in Fakti

6 Юни, 2023 06:00 3 156 44

ПП-ДБ и ГЕРБ ще управляват. Защо е рано за шампанското.

  • пп-дб-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • мария габриел-
  • управление-
  • възраждане-
  • записи-
  • коалиция-
  • румен радев-
  • редовно правителство

По-важно сега е колко дълго ще издържи тази коалиция

ПП-ДБ и ГЕРБ ще управляват. Защо е рано за шампанското. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Едва ли ще хвърчат тапи от шампанско тази седмица след предстоящото гласуване на правителство с втория мандат на ПП-ДБ, подкрепяно от ГЕРБ-СДС. Тежки компромиси, скандал със запис, прокурорски атаки съпътстваха преговорите по създаването му. Одобрението в пленарна зала може да мине по-лесно, тъй като двете коалиции разполагат със 132 гласа, а ДПС обеща да не пречи.

Трудното обаче предстои.

Доверието

В управленските съюзи няма любов, а интереси, но в този взаимната неприязън е особено силна. Забелязват се обаче наченки на разбирателство между номинираните за премиер и вицепремиер Николай Денков (ПП) и Мария Габриел (ГЕРБ), които ще си разменят местата след 9 месеца съгласно договорената ротация. Констатира го и депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев, отбелязал по Нова телевизия, че доверието ще се изгражда в процеса на работа.

Довчерашните политически съперници вече ще трябва да се подкрепят едни други и няма да е лесно да избягват обвинения в безпринципност. Първият тест идва ведно с гласуването на кабинета на академик Николай Денков - исканият от прокуратурата имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради "Барселонагейт". Решението изглежда е намерено - създаване на временна парламентарна комисия, която да преценява доказателствата. Формулата стана известно чрез записа, разпространен от бившия вече депутат от ПП-ДБ Радостин Василев. Потвърди я по БНР вчера и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов: "Барселонагейт" се използва от главния прокурор да попречи на създаването на правителство и да предотврати собственото си отстраняване. Най-разумно би било парламентът да състави комисия, която детайлно да прегледа нещата. Явно тук става въпрос за политически ход, а не за търсене на отговорност. Но това не означава, че няма основание за търсене на отговорност от Бойко Борисов".

Здравият тил

Липсата на доверие има и някои позитиви - работата на изпълнителната власт ще бъде следена под лупа и от "свои", и от опозиция. Лидерите на партиите в управленския съюз остават в парламента, с изключение на съпредседателя на ПП Асен Василев, номиниран за министър на финансите. Това ще осигури, засега на теория, здрав тил в парламента и възможност за постигане на по-добра и бърза хармонизация на позиции по различни въпроси. В предишния коалиционен формат доверие между отделните формации също липсваше на ниво изпълнителна власт, а в парламента изобщо не се и забелязваше.

Но сега партийните ръководства остават в Народното събрание, където ще примиряват непримиримите и ще осигуряват мнозинство за належащите решения. Одобрената от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обща законодателна програма е доста амбициозна и без съдебната реформа, за която и ДПС се качи на борда - в името на конституционното мнозинство. А предстоят важни решения като законопроекта на ПП-ДБ Министерският съвет да назначава шефовете на службите и главния секретар на МВР - сега това става с президентски укази по предложение на МС, а НСО да премине от президента към военното министерство. Президентът Румен Радев вече се разгневи на предвидените промени, а несъмнено в 49-ото НС ще се намерят и други техни противници. Наред с това има още десетина законопроекта, свързани с Плана за възстановяване и развитие, също и с еврозоната, по които двете коалиции ще трябва да съгласуват общи позиции, а подготовката на бюджетите за 2023 и 2024 ще напрегне отношенията.

Вторият ешелон

Със сигурност една тема в българската политика винаги предизвиква кавги и смразяване и това са кадрите. Бъдещото правителство ще извърши серия назначения. Ключовите, предвид местните избори, са областните управители и шефовете на районните управления и областните дирекции на МВР - всички те подменени от служебните правителства на президента. В проектокабинета ГЕРБ и ДБ имат по един министър, така че биха могли да бъдат компенсирани.

Спешно се налага да бъдат подбрани кадри за т.нар. "втори ешелон" - заместник-министри, началници на дирекции и др. Но безспорно назначенията, които изискват не само консенсус между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са свързани със 17-те регулатора и органи с изтекли мандати. По какъв механизъм да бъдат избрани тези близо 70 човека е следващо изпитание за качеството на управлението. От начина, по който ще обновят БНБ, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Висшият съдебен съвет (ВСС) и Инспектората му, Конституционният съд, ще стане ясно ценностна промяна ли се търси или "наши хора".

"Обсъдихме да направим борд с ГЕРБ за назначенията в регулаторите и да обсъждаме всяко назначение с консенсус. В момента регулаторите са по-важни от правителството, защото те са там за 5-7 години", казва съпредседателят на ПП Кирил Петков в разпространения от Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на партията. Консенсусът не върши работа, ако на обществото не са известни критериите за подбор - и кой ще го прави. Бъдещите нови шефове на БНБ ще ръководят централна банка на държава в еврозоната, към която ще се присъедини България в техния мандат, ще извършват парична политика. Новите членове на КЗК ще определят дали регулаторът ще остане "спяща красавица" или ще се превърне в ефективен орган, следящ за правилата на свободния пазар и честната конкуренция.

Министрите на бизнеса

В проектокабинета на Денков-Габриел министрите на земеделието и на енергетиката идват от бизнеса. Кирил Вътев е съсобственик на месопреработвателната компания "Тандем", Румен Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал, председател на Съвета на директорите на "Асарел Инвестмънт" от 2012 г. Визитката му включва участие в развитието, управлението и популяризирането на водородни технологии и иновации в България, включително създаването на Водородна долина Стара Загора - проект за изграждане на фотоволтаична централа и производството на зелен водород.

В случаите, когато известни предприемачи приемат министерски постове, фокусът е дали няма конфликт на интереси между бизнеса им и поста, който заемат. А и досегашната практика в България показва, че по-лесно е министър да стане бизнесмен, отколкото обратното. Собственикът на компании за куриерски и спедиторски услуги Николай Събев, транспортен министър в кабинета на Кирил Петков, изобщо отказа да се върне в политиката след 7-те месеца на поста.

Ще разкрива ли порочни схеми на президентското войнство бъдещият кабинет? Засега противопоставянето на президента върви по геополитическа линия, след като привърженици на ПП и ДБ и техните лидери подкрепиха поредица от протести на "Дондуков" 2 с плакати "Радев - агентът на Путин", "Тук не е Москва" и др. От демонстрациите обаче отсъстваха представители на ГЕРБ, макар че създаването на правителството бе мотивирано и със защита на парламентаризма и на избрания от България път на развитие като член на ЕС и НАТО.

Връщането на президента в рамките на отредените му по Конституция правомощия няма да мине безболезнено. С безпрецедентното си обръщение към акад. Денков да върне мандата, тъй като бил дискредитиран, Радев показа, че е готов за атаки. А в парламента депутатите на "Възраждане" тренират за обещания от тях контрапреврат.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 катран

    32 6 Отговор
    ПП...никога с герб и дпс..Цирк..как удобно 99.9% соросоидните медии и техните говорители политолизи намират оправдание за тази прегръдка..а до вчера искаха главата на борисов,пеевски, доган, и всичко в името на евроатлантическите идеали..

    Коментиран от #2

  • 2 Пешо

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "катран":

    Оставка! Оставка!
  • 3 Ццц

    18 9 Отговор
    Това го знаехме още преди изборите. От всякъде имаше сигнали, че този път посолството иска правителство и за нас остана да видим само как ще се гърчат като настъпени червеи, за да стигнат до тук. Русия си иска България и само тези две партии са в състояние да я спасят. За това ще се целуват в името на европейското бъдеще! Иначе става опасно - България ще излезе от ЕС и НАТО и отива при азиатците! 😂😂😂 Научихме се да разпознаваме идиотщините на посолството. Но наистина ми е жал за България и героите паднали, за да е свободна...къде са сега, пак ни трябват?

    Коментиран от #30

  • 4 Някой

    29 1 Отговор
    Няма ли кой да каже на зелето и на тези, които препечатват "анализите" и статиите му, че всъщност правят антиреклама на "правилната" линия. Колкото повече ни убеждават в "правилността" на взетите решения, толкова повече не им вярваме и знаем, че зад тах се крият съвсем други причини, различни от тези, които се афишираш официално. И ми се иска да повярвам, че българите в края на краищата ще се събудят и ще престанат да търсят спасителя и ще вземат нещата в свои ръце.

    Коментиран от #6

  • 5 Наистина

    30 5 Отговор
    Това правителство е престъпен сговор на американски марионетки, родено от лъжици, държавни изменници, крадци, фалшификатори. Уж не съвместими един с друг, американското посолство е наредило да бързат заради войната. Не заради България.
  • 6 Никой

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Няма да се събудят защото са оФце
  • 7 За протокола

    25 2 Отговор
    Коалицията до тогава, докато има съвпадение на интересите, Нека да изброим някои от тях:
    - спасяване от наказателно преследване за някои висши гербаджии и харвардски шмекери,
    - кражба на еврофондове - от плана за възстановяване и текущи програми.
    - разпределяне на новите тлъсти държавни поръчки - за довършвене на АМ "Струма", тунел под Шипка, продължаване на санирането, по плана за възстановяване и т.н.
    - замитане на следите за престъпленията до сега и измъкване от правосъдието.
    - разчистване на лични сметки.
    За целта трябва да си осигурят спокойствие с елиминарането на Гешев и някои ключови свидетели и осигуряване на съдебен и прокурорски комфорт с нови техни хора и някакви непълна съдебна полуреформа. Както и с тупане на топката по всички възможни начини.
    Големият сблъсък на интереси ще дойде при разделянето на баницата "София". Ако не се споразумеят и за нея, коалиционната управляваща камарила ще се разлети на парчета за броени дни.

    Коментиран от #13, #32

  • 8 яяя

    18 4 Отговор
    Въпрос на малко време е Боко да се направи на обиден - аз им казах, ама те не правят каквото трябва, министрите са техни и за благото на народа им внасям вот на недоверие. После ще се врътне - целия в бяло. Номерата са ясни.
  • 9 вятъра на промяната

    8 25 Отговор
    Колкото и да бъде труден този съюз, той трябва да извърши всички промени за които е създаден. Това е последния влак който води към демокрация, ЕС и НАТО. Ако това не се случи нас ни очаква излизане от тези членства и рязък завой към кремълските идеи. Дори Русия да загуби тази война ние ще бъдем техни сателити и ще се върнем години назад в икономически план.

    Коментиран от #10

  • 10 Някой

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "вятъра на промяната":

    Каква демокрация, какви пет лева. Пишеш като за хора, които никога не са живели в България и не са съвременници на случващото се тук.
  • 11 Тапи и фоерверки

    6 4 Отговор
    Ще хвърчат само в Банкя,ама за малко.Пирова победа.Гешев ти си,падне ли туЛУПа,цялата пирамида ще се срути
  • 12 нннн

    13 5 Отговор
    Че сватба без шампанско бива ли? Честито на щастливите младоженци А избирателите да пият блага ... студена вода.
  • 13 така

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "За протокола":

    Пълно съвпадение на интересите - младата мафия в съюз с опитните... Ще управляват 4 години. След тях България ще бъде само географско понятие.
  • 14 Демократ

    6 17 Отговор
    Възраждане е доказано активно мероприятие на ДС-КГБ, сценария за спъване на развитието на България по Европейския й път. 2 години те безнаказано нарушават законите и Конституцията и от трибуната на Парламента заплашват,призовават към насилие,война,преврат и службите за национална сигурност не забелязват и не чуват, значи такъв е плана, но той е на Кремъл, не на България. Затова безродствениците са активирани толкова много, кой знае колко добре им плаща Путин.

    Коментиран от #23

  • 15 Васил

    12 4 Отговор
    Пропуснали сте ДПС в заглавието и това че Пеевски ще е новият шеф на ДАНС.
  • 16 Анонимен

    16 3 Отговор
    Участниците в коалицията измамиха избирателите си. Не заслужават никакво доверие. Пречистване чрез нови избори е решението. Всичко друго е нечистоплътно и обидно за народа.
  • 17 Мирослав

    13 3 Отговор
    Набутат ли ни в еврозоната ще ни приберат около 20 милиарда евро наш депозит обезпечение на валутния борд за да ги дадат за оръжия на Украйна. Затова е цялата тази ала-бала безпринципна коалиция на войната съставена от бандити и шарлатани.

    Коментиран от #28, #33

  • 18 Поправка

    11 2 Отговор
    ПосолствоТО ще управлява.
  • 19 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    16 2 Отговор
    Какво ни казаха в очите безродните от ППДБ, а именно:

    1. Спечелихме изборите чрез схеми.
    2. Съгласни сме да изперем Борисов и да пазим имунитета му за да ни осигури подкрепа в парламента.
    3. Не ни пука за националната сигурност - договорили сме с посолството / едно определено посолство, което със сигурност не е руското/ кои да са шефовете на ДАР, ДАНС и др. служби.
    4. Военното разузнаване е оглавено от наши хора, одобрени от посолството.
    5. Ще направим кабинет на всяка цена за да спечелим местните избори чрез наши хора в МВР.
    6. Законът не ни интересува - законно - незаконно ще сменим шефовете на дирекции и агенции.
    7. Въобще не ни интересува референдумът за лева - имаме си приоритет за влизане в Шенген и Еврозоната.
    8. Кои сте вие - българския народ, ние си говорим с факторите в ЕС и те ще си затворят очите за да излъжем, че няма инфлация и да влезем в Еврозоната.

    правителство на посолствоТО
  • 20 Сандо

    11 2 Отговор
    Според мен те ще са управляваните и само ще изпълняват,но на нас това ще ни бъде рекламирано като най-евроатлантическото и демократично управление.
  • 21 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 2 Отговор
    ЧОРАПА ВКАРА .......... НЕЗАКОННО ........ ДВАМАТА ШАРЛАТАНИ......,. ФАКТ !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Касапин

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ":

    КОЙ ГО ДОКАЗА
  • 24 ВИЖ СНИМКАТА

    11 4 Отговор
    ПО БЕЗЛИЧНИ УПЛАШЕНИ И НАДУ...ЕНИ УПРАВЛЯВАЩИ НЕ СМЕ ИМАЛИ САМО ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ЛИПСВА

    Коментиран от #25

  • 25 Ам чи

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "ВИЖ СНИМКАТА":

    ТАКА ИЗГЛЕЖДАТ МЪЖКИТЕ И ЖЕНСКИТЕ ПЛУЖЕЦИ
  • 26 Факт

    8 3 Отговор
    Виж ти какво правят 50 милиарда Евро ...! Даже "непримирими" врагове събират!
  • 27 Продължаваме Порнографията

    8 3 Отговор
    Коалиция на Предатели и Престъпници...
  • 28 Бай Ганьо

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мирослав":

    Не е 20, а близо 50 милиарда резервът. Ще го опоскат за нула време и после ще продължим да плащаме дълговете на задлъжнелите западняци...
    Шенген през крив макарон - у нас е разграден двор, всеки ден влизат бусове с разни хора през границата, която е външна за ЕСССР...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Zвяра 🇷🇺

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ццц":

    Опасмо става за българи евроатлантици ско България напусне Ес и Нато ....


    България има бъдеще единствено с Русия
  • 31 Абе

    0 0 Отговор
    Хора!Не е ли време чорапа да бъде свален за доброто на всички ни?!След като няма институция и воля да го постави на място,то тогава можем да го направим с воля и постоянство!Улицата може много!Да не чакаме да извърши още по-големи поразии,които може да се окажат непоправими!Колко пъти вече нарушава закона,да не говорим за елементарно възпитание и дълг!
  • 32 Абе

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "За протокола":

    Много ми е интересно, каква песен ще запеете,ако наистина орките се върнат в България?!Да не дава Господ!Но на плиткоумни им е трудно да си представят какво може да им се случи при подобен сценарий!

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ?!??

    0 0 Отговор
    Без дпс няма как, без пеевски по може. Кой ще строи, ромите млади са пи обектите, турците по света и тук там в Бг часпром работят. Всеки да се спасява поеденично. Отбиваме си времето тук. Че без пари не можем, къде без пари да ходим. Гърция е до нас, но
  • 38 Анонимен

    0 0 Отговор
    Да получаваш 60 хил евра и в България, от кон на магаре, нещо не ми се вързват нещата.
  • 39 За протокола

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Абе":

    Това, че съм против мафията и харвардските шмекери не значи, че съм за петоколонниците от ИZраждане и престъпната БКП/БСП. И едните и другите трябва да изчезнат от политиката, като много от тях трябва да отидат и в затвора.
  • 40 ШАМПАНСКО ЩЕ МИ ПИЕТЕ ОТ МАРКУЧА

    1 0 Отговор
    И ТО ПРИ БАЙ СТАВРИ !
  • 41 КОПЕЙКИН ТВЪРДО ЩЕ УПРАВЛЯВА

    1 1 Отговор
    ТРЯБВА САМО ДА ЗАЯВИ КАКВО ЩЕ ПРАВИ С ПРЕДАТЕЛИТЕ И КРАДЦИТЕ ДО СЕГА !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 хммм

    1 0 Отговор
    Слава на ППДБ! Слава на България!