Last news in Fakti

3 Юли, 2023 21:00 2 669 126

Референдумът на "Възраждане": лош сигнал е да се игнорира

  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • референдум-
  • дпс-
  • герб-
  • пп-дб-
  • евро-
  • референдум за еврото

Сега политиците се правят, че няма искане за референдум

Референдумът на "Възраждане": лош сигнал е да се игнорира - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Подписката за референдум на "Възраждане" за запазване на българския лев може и да не влезе в дневния ред на парламента до 7 юли. Тогава изтича тримесечният срок, в който по закон Народното събрание трябва да вземе решение за произвеждането на референдум. Но дори и да не се произнесе парламентът, в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не е предвидена санкция.

Без много шум

Без да има официална позиция на парламентарните групи на управляващата формация ПП-ДБ, нито на подкрепящата я коалиция ГЕРБ-СДС, депутатите от двете политически сили бламират опитите на "Възраждане" да вкара точката за референдума в дневния ред на комисиите.

Водещата комисия е тази по правни въпроси, оглавявана от Стою Стоев (ПП-ДБ). Миналата седмица депутати от "Възраждане" са поискали точката да влезе в дневния ред, но не е било прието. Комисията по бюджет и финанси, която трябваше да обсъжда подписката за референдума - единствена точка за насроченото заседание - не събра кворум. Отсъстваха депутатите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, но също и от ДПС - макар председателят на комисията Петър Чобанов (ДПС) да беше там. Депутатът от "Възраждане" Деян Николов определи отсъствието им като "позорно бягство" и незачитане на гражданското общество и демократични принципи.

В сряда (5 юли) "Възраждане" ще предложи точката за подписката им за референдум с въпроса: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?" да влезе в дневния ред на парламента. Като първи пленарен ден от новия месец опозицията има право да прави предложения за програмата. Искането на "Възраждане" може и да бъде отхвърлено с аргумента, че няма становища от комисиите. Но няма и да е първото, влязло за разглеждане без такива.

Везните на политиците

На 23 юни ПП-ДБ отправи искане към ГЕРБ да приемат 7 условия, сред които беше и "създаване на гаранции за изпълнение на управленската програма във връзка с приема на България в eврозоната чрез изработване на обща политическа позиция относно законосъобразността на инициативата за референдум на "Възраждане". Обща позиция няма - но има общи действия на депутати от двете коалиции.

Игнорирането на темата чрез процедурни хватки излъчва лоши сигнали. Липсата на публично заявени политически позиции от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които носят отговорността за управлението, едва ли ще им е от полза. Обща такава едва ли ще има. ГЕРБ-СДС често се възползват от гласовете на "Възраждане" в предпочитания от Бойко Борисов формат на "плаващи мнозинства".

Няма лесни решения. Партиите, заявили подкрепа за присъединяването на България към еврото, са ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, също и ДПС. Въпреки че България влезе в Механизма за валутните курсове (ЕRM II) през 2020 г., когато на власт още беше третият кабинет на ГЕРБ и Борисов, нито неговото правителство, нито следващите (служебни и редовни) разясниха с активна информационна кампания какво ще се случи с въвеждането на еврото. Тази липса "запълни" кремълската пропаганда, насаждаща съмнения и страхове към всичко европейско, особено еврото, с кресливи послания и фалшиви новини. Резултатът е, че недоверието се увеличи, а "Възраждане" стана трета политическа сила на изборите на 2 април, събирайки и над 600 хиляди подписа за референдума - ГРАО установи като валидни 470 973 от тях.

"Слонът" в стаята

От известно време лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов радикализира привържениците си с поведение и закани за насилие, осъдени от премиера Николай Денков, също и от министрите на правосъдието и на вътрешните работи Атанас Славов и Калин Стоянов. Преди две седмици той отправи призив в социалните мрежи, подгрявайки за референдума: "Пропагандната машина започва да тръби, че този референдум е незаконен, че не трябва да бъде гласуван. Те ще пуснат донос в Конституционния съд, с който ще искат този референдум да не се състои… На нас няма да ни остане друго средство освен физическата съпротива, защото когато правото се превърне в безправие, съпротивата е задължителна".

Загърбването на темата от парламента ще подсили "Възраждане", определена като "неофашистка партия" от социолога проф. Георги Фотев. Ще се появи още един шанс да насъскват симпатизантите си, че като опозиция са застрашени от забрана, че се потъпкват демократичните права на няколкостотин хиляди български граждани от страна на "американския марионетен режим" и прочие. Партията вече пробва инструмента с плебисцита и на местна почва - в Монтана, по инициатива на "Възраждане", се организира подписка за референдум, който да блокира голям инвестиционен проект в язовир Огоста. Проектът за плаващ фотоволтаичен парк във водоема е на германската компания "Профайн Енерджи ГмбХ", която предлага и завод и индустриална зона, както и ремонт на язовирната стена.

По БНР вчера политологът Първан Симеонов предупреди, че "слонът в стаята", който политиците се правят, че не виждат, е референдумът на "Възраждане". Това ще предизвика поредни политически бонуси за "Възраждане" и симпатия към подписите на половин милион българи, които някой се прави, че не вижда, каза той.

Какво да се прави?

Дилемата какво да се прави с референдума съвпада с първите седмици на новото правителство, потвърдило курса към еврото. Въпреки че предишният 48-и парламент одобри бързо присъединяване на България към еврозоната, не успя да приеме четири ключови закона. Но 49-ото НС вече гласува окончателно един от тях, свързан с мерките срещу изпирането на пари, а този за личния фалит мина първото си четене. Еврозоната е приоритет в предложения от Министерството на финансите законопроект за държавния бюджет за 2023 г., увери премиерът Денков. Всички тези усилия са свързани с втория шанс за България да се присъедини към еврото от 1 януари 2025 г., след като отложи първоначалната си цел това да стане от догодина.

"Възраждане" са взели мерки, ако парламентът отхвърли решението на въпроса за референдума. "Дневник" съобщи, че е подготвена конституционна жалба, която да бъде внесена още на следващия ден, а за да се наберат нужните 48 подписа са помогнали и от "Има такъв народ". При тази хипотеза Конституционният съд (КС) няма срок за произнасяне. Но ако парламентът реши да има референдум, президентът е длъжен да го насрочи на датата за местните избори - и дори и да бъде сезиран, КС трябва да се произнесе в срока до местния вот.

Политическото решение е неизбежно. Политическото бягство е компромис с висока цена.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    20 142 Отговор
    Референдума е обречен на неуспех, и след като гражданите им покажат червен картон по въпроса Възраждане просто ще сменят опорката.

    Коментиран от #2, #52, #119

  • 2 Зипо

    70 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Е какво толкова в най-лошотия случай ще чакате 20г хаха

    Коментиран от #8

  • 3 Плашимир

    149 14 Отговор
    Референдумът не е на Възраждане ,а е на народа ,който иска чрез пряка демокрация да изкаже мнение! За такива важни неща изказванията на Левон ,че хората били неграмотни и затова не знаели какво искат е меко казано подценяващи общественото мнение! Аз пък съм против някаква учена глава да ми налага мнението си ,само защото има повече пари и се има за много умен!

    Коментиран от #10

  • 4 ганев

    76 5 Отговор
    МАЙ СЪВСЕМ СКОРО НАБЛИЖАВА ВРЕМЕТО....КОГАТО ХОРАТА ВЛЯЗОХА В ..ПАРИТЕ ПРАВЯТ СИЛАТА...ТОГАВА ИМ ПРОСТИХМЕ ЗАЩОТО СМЕ ХОРА А НЕ КАТО ТЯХ......НООО ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА НИ ИЗЛЪЖАТ И ЩЕ ИМА ДРАНЕ
  • 5 Софиянец

    101 12 Отговор
    Нима нямаме право на избор ли? Вън НАТО и ЕС!

    Коментиран от #122

  • 6 абе и една

    79 8 Отговор
    гражданска война ще свърши доста работа, толкова уруд се развъди на една малка територия

    Коментиран от #99

  • 7 реФер

    16 105 Отговор
    Възраждане само губят умерените и мислещите си поддръжници с този референдум защото ако падне борда лева отива там където беше през 96та и там където е турската лира сега... А нали се срещаме, че не може безкрайно да сме в борд и точно най-бедните в един момент ще изгорят с парите

    Коментиран от #84, #105

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аха

    99 10 Отговор
    Глас народен-Глас Божи!
    Според конституцията на Република България цялата власт произлиза от народа и за народа.
    Ако шарлатаните на краварското посолство заедна с мафията ГЕРБ-ДПС се опират да не спазят закона като игнорират подписите на над 640 хиляди българи,то на следващите избори за Възраждане ще гласуват милион и половина гневни българи.

    Коментиран от #11

  • 10 Въпросче

    15 47 Отговор

    До коментар #3 от "Плашимир":

    А ако референдума е Лев или Борд как ще гласуваш умна главно?

    Коментиран от #20, #34

  • 11 Българин

    15 76 Отговор

    До коментар #9 от "Аха":

    Възраждане ги чака кариерата на Атака и ИТН. И за тях щяха да гласвуват "милиони българи" ... ама не стана.

    Коментиран от #72

  • 12 Българин

    59 10 Отговор
    Извинявайте не бях достатъчно точен.След тоталната капитолация на сороските цености в франция и измислената вредна за хората демокрация..Сигурен съм че референдума ще успее

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Смееех

    8 45 Отговор
    Сериозно ли народът не знае, че всичко е нагласено ? Все едно Възраждане това не го знаеха. ГЕРБ нали ги ползват да си прокарват техните закони. Видно и документирано. Никога не е имало желание за такъв референдум, а просто се използва това като политически пиар за изборите, това е. Същото като на Трифонов референдума.
  • 14 Последния Софиянец

    63 8 Отговор
    ,,Демократите,,се плашат от референдум.
  • 15 Пубер

    15 53 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    И като успее референдума всички Българи ставаме милионери като през 90те години... Кеф - 3000лева за един хляб или литър нафта
  • 16 А50

    61 5 Отговор
    Що така управляващите жълтопаветници в коалиция с тиквоча ги е страх от мнението на хората. После ще ни обясняват, че такава била волята на народа, а те заедно с тиквоча събират 20% от имащите право да гласуват
  • 17 ганев

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    БРАВО НАЙ ПОСЛЕ ПОЛЕКА ЛЕКА СТАВАШ ЧОВЕК ...ПОДКРЕПЯМ ТЕ
  • 18 Тъмен субект

    66 9 Отговор
    Само за уточнение: това не е референдум на Възраждане , а на над 600 хил.българи, къито желаят да бъде проведен.
  • 19 а ааа

    14 62 Отговор
    Къф референдум с фалшивите подписи ли.

    Коментиран от #78

  • 20 Пет пари

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Въпросче":

    Еми не е такъв референдума.
  • 21 Българин

    8 53 Отговор
    Референдума е обречен на неуспех, и след като гражданите им покажат червен картон по въпроса Възраждане просто ще сменят опорката.

    Коментиран от #26, #41

  • 22 1529

    43 11 Отговор
    На следващите избори Възраждане печели изборите с 80 процента ,това е сигурно

    Коментиран от #51, #102

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Реторичен въпрос

    12 33 Отговор
    От едната страна циркаджиите от Възраждане ще обясняват на масата овце как едни лоши хора убиват добрия български лев и как ще им съдерат кожите от другата страна едни умни мразени хора ще им обясняват техническите параметри на събитието които няма да са ясни на 90 процента от населението има ли смисъл да се провежда при тия условия

    Коментиран от #30, #124

  • 26 А какъв

    24 7 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Картон е гласували 40% а 60%бяха за гъби на изборите за парламент??? Според мен картона е червен и е показан на всички евроатлантици.
  • 27 ганев

    20 11 Отговор
    ВНИМАНИЕ ..ДО ВСИЧКИ ДО ВСИЧКИ.....ОТВОРЕТЕ УШИ ...АКО ВЪЗРАЖДАНЕ СПЕЧЕЛИ И 40ПР И НАПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО САМИ....НИЕ ПАК НЯМА ДА ЦЪФНЕМ И ВЪРЖЕМ НООО ПОНЕ ВРЕДНОТО ВЛИЯНИЕ НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ сащ И англия ЩЕ НАМАЛЕЕ....ДОРИ И ИЗВЪНЗЕМНИ ДА ДОЙДАТ И СПЕЧЕЛЯТ С 90 ПР ЩЕ МИНАТ СВЕТЛИННИ ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА И ВСЕКИ ДА СЕ ЗАХВАНЕ ДА РАБОТИ И ДА ПРАВИ ПОНЕ 30ПРОЦЕНТА ПО ПОЧТЕН БИЗНЕС..И КРАДЦИТЕ В ЗАТВОРА А УБИЙЦИТЕ ДОЖИВОТ

    Коментиран от #29

  • 28 Швейцарец

    11 48 Отговор
    Референдум няма да има. Не може да се изпълняват капризите на не много грамотни хора. Все още не сме станали Швейцария.

    Коментиран от #32

  • 29 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "ганев":

    Вервай
  • 30 Странно

    29 4 Отговор

    До коментар #25 от "Реторичен въпрос":

    Първо кой е обявил тези хора за умни...те самите ли?? Къде в конституцията е записано че управляват умните!!!! Всяка една диктатура е лоша...била тя на умни или глупави хора...защото налагането на собственото мнение е диктатура

    Коментиран от #40

  • 31 Така така

    30 7 Отговор
    Вие сте неофашисти ние симпатизантите на Възраждане сме Антифашисти.
  • 32 А може ли

    25 2 Отговор

    До коментар #28 от "Швейцарец":

    Мнозинството от неуки хора да потърси правата си грабвайки по една сопа...щото мразя някой да ми заповядва
  • 33 нннн

    36 5 Отговор
    Партиите, които плюят на Конституцията и на 604 000 подписа(470 000 валидни) трябва да бъдат наказани жестоко на следващите избори. Без кметове и общински съветници!

    Коментиран от #36

  • 34 Така така

    23 4 Отговор

    До коментар #10 от "Въпросче":

    Лев стига с тоя борд. И в Турция и флацията е голяма и изкуствена, наложена от сащ, но хората имат икономика и ше се оправят и не са мрънкалници Тука от продажбик нагоре в територията

    Коментиран от #38

  • 35 Пишман патриоти

    12 36 Отговор
    Лева умря 1997г. Махнете борда и обвързаността с еврото и да гледаме сеира на великото левче. Цялото занимание с референдумите са предизборни трикове на Възраждане да си вдигнат резултата.

    Коментиран от #37, #74, #115

  • 36 Що има

    8 24 Отговор

    До коментар #33 от "нннн":

    130 000 невалидни!И подписи на починали.

    Коментиран от #43

  • 37 Това е безспорен

    3 6 Отговор

    До коментар #35 от "Пишман патриоти":

    Факт.
  • 38 Ами

    29 9 Отговор

    До коментар #34 от "Така така":

    Бягай в Турция бе!!! Точно борда е по добър от еврозоната...хем лева е стабилен хем не сме отговорни за чужди дългове.
  • 39 нищо лично

    36 7 Отговор
    Всички мои познати, които са живели в Испания и Гърция, говорят за рязко поскъпване на живота. Което ще рече, че са обезценени вложенията на населението. Тъй че от "бели пари за черни дни" ще останат само черните дни.
    От приемането на еврото ще спечелят единствено банките. А коя банка в България е българска?
  • 40 Не сме наясно

    7 30 Отговор

    До коментар #30 от "Странно":

    Ще ти кажа как става
    Племето мрази всеки които има пет лева повече от него..същото като руското племе..когато някой бял успял човек почне да им обяснява технически какво се случва с еврото те ще виждат само как оня има пет лева повече от тях и иска да ги прекара..няма да мислят върху това което им се казва и фактите зад него..накрая ще се включат разни "авторитети" на заплата към руското посолство и ще почнат да лъжат и да бият тъпана 24/7 както обикновенно става
    ТОВА ЩЕ Е РЕФЕРЕНДУМА

    Коментиран от #46

  • 41 ганев

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    АЛООО ТОКУ ЩО ТЕ ПОХВАЛИХ А ТИ ПАК СЕ У.......А ...ЗНАМ ЧЕ НЕ СИ УЧИЛ А СИ РИТАЛ ТОПКА В МААЛАТА НООО НЕ МОЖЕ ЧОВЕЧЕ КОЕТО НЕ Е УЧИЛО ДА СЕ ПРАВИ НА ОТВОРЕН И УМЕН И ДА СЕ МИСЛИ ЗА НЯКОЙ
  • 42 А пък

    4 9 Отговор
    Синът на Цомчо не тря а работи.

    Коментиран от #125

  • 43 нннн

    36 6 Отговор

    До коментар #36 от "Що има":

    Не знам по каква причина са невалидните, но валидните са 470 000, при нужни 400 000 . Т.е. референдумът е задължителен! Който го саботира, нарушава Конституцията. Който нарушава Конституцията, не бива да има ни кмет, ни общински съветник.
  • 44 Абе колко гласове

    10 0 Отговор
    Трябва ,за да мине референдума?
  • 45 Газят брутално

    31 4 Отговор
    Както за ГЕРБ, така още повече за Промяната е характерен манталитета да се заобикалят законите и правилата или направо да се сгазят - имунитета на Борисов,овладяването на МВР а сега и финтиране на референдума. Днес ли вчера ли беше военният министър Тагарев призова да се придобие нато-американско военно присъствие в Черно море с кинетични оръжия. Терминът кинетични е завоалиран израз на чисто и просто бойни кораби с оръдия,ракети,торпеда,както и подводници. Тагарев въобще не го брига международното морско право и конвенцията от Монтрьо ограничаващи присъствието на бойни кораби в Черно море. Портата за Черно море я държи Ердоган и сигурно се смее на тоя пъпльок, на нещата на са за смях. Известно е от историятя,че първата ни подводница от Първата световна война е докарана от немците по р.Дунав и сглобена тук. Тоя шемет за 6 -7 години е научен от бандеровците брутално да гази правилата и като нищо ще ни набута в огромен проблем.
  • 46 Ехааа

    30 5 Отговор

    До коментар #40 от "Не сме наясно":

    А бе евроатлантици....пак руснаци ти се привиждат...що ли Полша си пази злотата...сигурно и поляците слушат путя...те и в Дания са будали и не са приели еврото?!. Във вас може да налагаш мнението си но не на останалите граждани
  • 47 Иво

    10 36 Отговор
    Този референдум е пълен абсурд. Още с договора за влизане в ЕС е приета точка за приемане на еврото. Плюс това сме вързани за еврото от валутния борд. Защо фашистите от иZраждане не си покажат банковите влогове дали са само в левове. Тази банда само лъже хората.

    Коментиран от #48, #50, #53

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Край

    15 2 Отговор
    СЛОНЪТ който партиите се правят че го няма се нарича МАЖОРИТАРНИ избори в 2 тура 2,7 млн гласоподаватели ги поискаха - 2 пъти повече от всички гласували сега.
    Демокрация без мажоритарни избори няма и няма и да има.
  • 50 И коя

    25 2 Отговор

    До коментар #47 от "Иво":

    Дата за приемане на еврото е посочена в договора??? А въпроса не е дали да премахнем борда а дали да сме солидарни с дълговете на еврозоната!?и какъв е недостатъка на борда....сигурно това че правителството няма достъп до евтини заеми от ЕЦБ и до международните пазари....друго е да може да се теглят още милиарди заеми
  • 51 Съпоне

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "1529":

    120% .
  • 52 Какъв референдум?

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Смешни сте!
    България е във валутен борд!
    Левът е привързан към еврото!

    Защо журналисти и политици избягват този факт?

    Референдум за евро банкноти, които да не са български???
    Смешници!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Патриот

    3 16 Отговор
    Аз ще гласувам за човек прославил България!
    Ти с какво си допринесъл за България?


    Уйкипедия. цитат::

    "TELERIK
    ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ, Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев създават
    през 2002 г. Telerik, която става водеща глобална софтуерна компания.

    През 2014 г. е придобита от американската Progress в рекордна за региона сделка
    за 262.5 млн. долара.

    След това тримата се насочват към сфери, в които вярват,
    че могат да имат най-сериозен ефект върху развитието на България –
    образованието и предприемаческата екосистема. „Телерик Академия“
    и последният им проект – Campus X, e
    най-големият частен инкубатор на технологични компании и талант
    в Югоизточна Европа.”
  • 55 Референдумът имсше някакъв шанс.

    4 25 Отговор
    Ако Косейки не лъжеше и не крадеше толкова.Това отврати хората.За това няма да бъде и разглеждан в пленарната зала. Подписката отива в кошчето.
  • 56 Хъхъ

    6 22 Отговор
    Незаконен е референдумчето им както и гашистката им партия !
  • 57 Да се съобразявами с крадливите копейки

    6 19 Отговор
    Сина на този на 17 години с апартамент за 200000 евро

  • 58 Патриот

    10 29 Отговор
    Забрана за кремълската партия Възраждане!
    Съд за националния предател
    руския шпионин
    фашизоидът Копейкин!

    Коментиран от #67, #69

  • 59 Има подписан договор през 2007.

    5 24 Отговор

    До коментар #53 от "ганев":

    Коцето закъсня със 16 години.Реферебдум няма да има при никакви положение.

    Коментиран от #75

  • 60 Стига стари дъвки!

    7 25 Отговор
    И досега като още сме с пев, а не с евро защо сме най бедни в Европа? Така ли трябва да прогължаваме според Възраждане и техните марионетки?

    Коментиран от #97

  • 61 На местните избори

    4 24 Отговор
    Възраждане няма да имат даже и един кметски наместник в някоя махала.
  • 62 Абе цончо

    7 19 Отговор

    До коментар #53 от "ганев":

    А ти дето разпространяваш пропаганда спусната от посолствоТО на московиеТО.
  • 63 Има подписан договор през 2007.

    4 25 Отговор
    Коцето закъсня със 16 години.Реферебдум няма да има при никакви положение.
  • 64 ежко

    22 2 Отговор
    А би трябвало по закон, не се ли вземе решение за референдум в 3 месечен срок -НС се разпуска с президентски указ.Не щем народни представители уж слуги на народа, да правят какото им скимне без санкция!Народа взима решение за референдум,а слугата прави каквото му скимне,а?Кой би търпял такъв подчинен!
    Даже не е би трябвало НС да се произнася въобще.Референдумите са най-пряката форма на демокрация.Всияко друго е ала-бала!Затова в Швейцария е единствената демокрация в света.

    Коментиран от #100

  • 65 Пет пари

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Рифирендум":

    "Не могаТ да мисляТ"???-тинещо се дистанцираш, можеш да мислиш? Голем смех!
  • 66 погазване на закон и Конституция от пред

    28 4 Отговор
    Това не е подписка на Възраждане , а е подписка на български граждани , в случая гаврата е с народа , от клетвопрестъпниците и предатели ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС .
  • 67 Пеперуда

    11 6 Отговор

    До коментар #58 от "Патриот":

    Като спомена национални предатели , нали започваш с тия от записа!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Хахаха

    20 4 Отговор
    ШвабскитеСвинеКвичат. Референдума е законен и ще се състои иначе парламента ще пламне като Франция и този път ще мирише на депутатско изгоряло.
  • 72 В грешка си

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Виж какво стана в Германия, почети, помисли и тогава пиши.
  • 73 На вниманието на всички копейки

    9 10 Отговор
    чл.9 ал. 4 от конституцията "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация." Кой ще наруши конституцията?

    Коментиран от #79, #87, #92

  • 74 В грешка си

    21 1 Отговор

    До коментар #35 от "Пишман патриоти":

    Вероятно не разбираш какво ще последва след влизане в еврозоната. Това е, защото не знаеш. И не окото разбереш, че ЕЦБ ни наложи да пращаме част от дълга на Италия, или Португалия, или Гърция, ще възкликнеш учудено. А не се питаш защо Полша, примерно, не иска да влиза в еврозоната. Левът си е лев, суверенитет.
  • 75 ганев

    11 2 Отговор

    До коментар #59 от "Има подписан договор през 2007.":

    И ТОЧНО ЗА ТОВА ИМА АНЕКС КЪМ ДОГОВОРА И ПРЕДОГОВАРЯНЕ НА КЛАУЗИТЕ ...НО КАТО СЕ ИМА ПРЕД ВИД ЧЕ 30Г ДИВ ВАРВАРСКИ КАПИТАЛИЗЪМ И С М Е НАЙ БЕДНАТА В ЕВРОПА ...НЯМА КАКВО ДА КАЖЕШ......ФАКТ
  • 76 666

    7 20 Отговор
    Фашистките негодници на Копейкин отново заблуждават хората. Така направиха с ковида и ваксините. Докато твърдяха че няма зараза те бяха се ваксинирали. Сега сметките им в банките са в евро и долари а те се "борят" за българския лев. Защо всички вярват на отровната пропаганда а не в реалния живот.
  • 77 Големия патриот, цончо походката

    6 5 Отговор
    Какво хубаво българско име е дал на сина си СИЛВЕСТЪР.
  • 78 Българин

    13 5 Отговор

    До коментар #19 от "а ааа":

    Подписите бяха проверени от две комисии, едната е на ГРАО. 480000 подписи са напълно валидни. Което според действащия закон прави референдума задължителен за провеждане!
    Не че ППДБ се свенят да погазват закона. Но това ще им изяде главата. Защото са избрани с толкова малко гласове, че на практика са нелегитимни. И каквото и решение да вземат, после ще го отменим като взето от предатели действащи под външен натиск.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Демократ

    3 16 Отговор
    Не разбирам що за позиция има авторката, да не се спазва Конституцията, за да се угоди на копейкин ли? Разбира се,че тази партия е опасна и вредна за България и изпълнява кремълските заръка за разделяне на обществото, насаждане на злоба и омраза , проповядва насилие, сваляне на редовно правителство, което е призив към преврат, развява руски знамена, което е национално предателство, призовава към излизане на България от ЕС И НАТО. Защо г-жа Милчева не говори за многото нарушения на Конституцията от тази партия и за прилагане на закона спрямо представителите й, а едва ли не призовава депутатите да приемат искането й за провеждане на противоконституционен референдум?
  • 81 Иво

    7 17 Отговор

    До коментар #53 от "ганев":

    Точно защото Копейкин изпълнява каквото му кажат от Посолството 🇷🇺 затова България е все на опашката на ЕС.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Объркано Атлантиче

    18 3 Отговор
    Защо трябва да има референдум: „ЕС е на ръба на банкрута“, казва унгарският президент Орбан на срещата на върха на ЕС
    Унгарският премиер Виктор Орбан разкритикува предложението за изменение на бюджета на Европейския съюз, заявявайки, че то ще тласне ЕС към "ръба на фалита".
    "Те искат да получат 50 милиарда евро от страните членки, които да дадат на Украйна, докато не могат дори да отчетат парите, които сме им дали досега. Те искат повече пари от страните членки, за да могат да плащат лихвите по заемите на Европейския съюз, които са взели преди това. Това са заеми, от които Полша и Унгария не са видели нито цент досега“, каза Орбан.

    Орбан каза, че Европейската комисия иска от държавите-членки повече пари за миграция, не за защита на границите, а за приемане на нелегални имигранти.

    „Унгарската позиция е ясна“, каза той. „Първо искаме да знаем за какво са похарчени огромните пари, които сме им дали досега. След това искаме да знаем кой е отговорен за факта, че Европейският съюз е на ръба на фалита.
    -- ‘The EU is on the brink of bankruptcy,’ says Hungary’s Orbán at EU summit --
  • 84 Уса

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "реФер":

    Възраждане нищо не губят а бавно печелят, в сащ са първа политическа сила и гласуват основно българофили а не русофили.Много българи гласуват за тях независимо от пропагандата и грозните напъни на малкото ППДБ и Герб подръжниците в сащ.На практика Възраждане са първи и в България,защото останалите са коалиции и спечелиха с измама.Викайте му копейкин и каквото си искате,като по този начин му правите голяма услуга хората са отвратени от демократичните лъжи и агресия,която търпят в сащ и не искат да се случи и в България.Това е причината
  • 85 Серьожа

    3 2 Отговор
    Да вдигнем нийй ръка за Коцето любим. Нека управлява и България ще пребъде. Като дойде на власт ни очаква земен рай, просперитет и богатство.
  • 86 Объркано Атлантиче

    15 1 Отговор
    Защо трябва да има референдум: От началото на 2023 г. инвеститорите са изтеглили $27 милиарда от европейски фондове.

    За последните 7 дни от европейските фондове са изтеглени $4,6 млрд. Отлив на инвестиции се наблюдава в Европа за 16-та поредна седмица. Европа беше единственият голям регион, който отбеляза отлив на инвестиции през юни.
  • 87 Споко

    4 16 Отговор

    До коментар #73 от "На вниманието на всички копейки":

    Никой няма да наруши конституцията.Понеже измамата на израждане, наречена референдум няма да се състои.
  • 88 Глас

    17 3 Отговор
    Продажните депутати се опитват да отхвърлят референдума срещу еврото.

    Но той трябва да се състои без санкция на Народното събрание, защото лигитимните подписи за него са над 400 хиляди.

    Глас народен - глас божи

    Коментиран от #90

  • 89 провинциалист

    15 3 Отговор
    Необясним е демократичният вой срещу референдума. От една страна, референдум сам по себе си е най-добрият израз на демокрацията. От друга, българското законодателство много добре е уточнило правилата и реда за подготовка, проверка и провеждане на референдум. Нима не живеем в свободна и законова държава и се съмняваме, че демократично избраните институции ще си свършат работата и биха допуснали своеволия?
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Българин

    4 15 Отговор
    Референдума е обречен на неуспех, и след като гражданите им покажат червен картон по въпроса Възраждане просто ще сменят опорката.

    Коментиран от #93

  • 92 Статистик

    7 4 Отговор

    До коментар #73 от "На вниманието на всички копейки":

    Добре. Хайде сега прочети и въпроса за референдума и ако имаш поне две гънки ще разбереш, че става въпрос не да не приемаме еврото никога, ама само да отложим датата. Атова по никакъв начин не противоречи на Конституцията!

    А щом си толкова начетен, моля коментирай Член 6, Ал 2 - и кажи честно и кой нарушава Конституцията?

    Коментиран от #95, #111, #118

  • 93 Референдум няма,бе!

    2 10 Отговор

    До коментар #91 от "Българин":

    Има подписка!!!Хвърчаща,бе!

    Коментиран от #94

  • 94 Българин

    7 12 Отговор

    До коментар #93 от "Референдум няма,бе!":

    Референдум ще има, и на него българите ще пратят Възраждане при ИТН, Бареков, Атака и всякаква политическа из мет.

    Коментиран от #98

  • 95 Хмммм

    10 3 Отговор

    До коментар #92 от "Статистик":

    Я покажи къде в Конституцията пише, че канадски гражданин може да става министър-председател?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 ганев

    7 3 Отговор

    До коментар #60 от "Стига стари дъвки!":

    ДА ТЕ ОТВОРЯ НАЛИ СМЕ ЕВРОТИХООКЕАНЦИ ЦЕНИМ ПРОПАДНАЛИТЕ И СМЪРТОНОСНИ ЗА ХОРАТА ЦЕННОСТИ ОТВОРИ СИ ОЧИТЕ СОРОС И НЕГОВИТЕ ТАПИЗМИ УМРЯХА..ТИ САМ ВИДЯ КАКВО ЗНАЧИ ЕВРОАТЛАНТИЗЪМ ДЕЙСТВИЕ ХАОС КРЪВ РАЗРУХА ДОКАЗАН ЧУЙ ДОКАЗАН ФАКТ....ФРАНЦИЯ...СЛЕД 43 ДНИ И ГЕРМАНИЯ ...............НИЕ ГИ РАЗБИРАМЕ ТЕЗИ НЕЩА ЗАЩОТО СМЕ УЧИЛИ И РАЗВИВАЛИ..И ВИ КАЗВАХМЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЕГА ТЪПОТИЯТА ВИ Е ФАКТ....РАЗБРА ЛИ СЕГА ЗАЩО СМЕ НАЙ БЕДНИ В ЕВРОПА....34 Г ЗАПАДНЯЦИТЕ СЕ ПОДИГРАВАТ С НАС А ТАКИВА КАТО ТЕБ СЕ РАДВАТ
  • 98 ганев

    3 2 Отговор

    До коментар #94 от "Българин":

    ХА ХА ХАА МАЛЕЕ МНОГО СИ Т...Ъ...П ААА ТИ ОТ КОСТЕНУРКА ВЪЛНА СТРИГАЛ ЛИ СИ
  • 99 Едуард Петров

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "абе и една":

    Вече се твърди, че сме в Трета Световна Война! Вижте Агресията на САЩ срещу БРИКС! ВЛАДИМИР ПУТИН ЯСНО ЗАЯВИ: НОВИТЕ ЦЕНТРОВЕ НА ВЛАСТ СА Бразилия, Русия, Индия, Китай и Сюд Африка!
    САЩ са игнорирани като едноличен господар на Света!

    Коментиран от #103

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 ТрампЛин

    5 12 Отговор
    Тези утре ще искат и референдум за излизане от ЕС и НАТО. След това ще поискат и референдум за оказване военна помощ на русия. Не е луд този който яде зелника, а този който му позволява!! Пълен игнор на етническата партия Израждане!

    Коментиран от #104

  • 102 Едуард Петров

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "1529":

    Това за,,Възраждане печели Изборите с 80%!" ЧУЛ ТЕ ГОСПОД И НАРОДА КАТО НЕГОВ ПРЕДСТАВИТЕЛ! АМИН!
  • 103 оня с коня

    2 6 Отговор

    До коментар #99 от "Едуард Петров":

    Хубо си измисляш подводи за празнуване и Напиване,ама има ли нещо в Шишето,или хич?:)
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Минувач

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "реФер":

    Ти май не си наясно много, много с нещата, но уверено пишеш глупостите си. Бордът ще падне, ако приемем еврото! Никой от Възраждане не иска да пада борда, луд ли си?!? Точно този борд е супер възспиращ и ограничителен за управляващите. Приемем ли еврото, бордът автоматично пада и развързва ръцете на управляващите да теглят безогледно заеми. А ти, когато пишеш, първо се интересувай, за какво пишеш ... бордът щял да пада, хах ...

    Коментиран от #112

  • 106 факуса

    6 1 Отговор
    защо ли всички аналлизатори не коментират факта за липсата на инициатива на полша унгария румъния чехия да приемат еврото а са преди нас в ес
  • 107 Копейките

    2 6 Отговор
    Прокарват руски идеи.
  • 108 Възражданек

    2 5 Отговор
    Значи московски интересчия, каквото им кажат от посолствоТО на московиеТО, изпълняват заповедите на полковник мутрофанова.
  • 109 Възражданеците са най-големите патриоти

    2 6 Отговор
    На родината си московие.
  • 110 задкулесная мафия

    6 1 Отговор
    Оставка на това жалко правителство на Боко Тиквата!!!
  • 111 Абе стъкмистика

    3 7 Отговор

    До коментар #92 от "Статистик":

    Тъпия въпрос от предложението за референдум го знам. Я коментирай какъв е плюса след 2043 г да влезем в еврозоната? копейките се надяват за 20 години да сме станали княжество в РФ ли и да е въведена рублата за обмена валута ли? И на колко светлини години ще сме под дъното след 20 години?
  • 112 Абе миновачо, мини но не пакости

    2 6 Отговор

    До коментар #105 от "Минувач":

    Тиражираш пропаганда, точно обратното е прочети чл 140 от маастрихтския договор. ЕЦБ ще контролира кредитите. Копейкини измишльотини не драскай, например вътрешеш плюс външен дълг не може да надвишаво 40% от БВП. Ей лъжецо, агитирай в москва против войната, и тук трябва да има такива закони. За фейк без съд и присъда затвор.
  • 113 кална вена

    0 0 Отговор
    може ли да уточните кой точно цетирате от Възраждане?
  • 114 Тези копейки за каки на вземат?

    2 6 Отговор
    Борят се за суверенитет на лева а предлагат да влезем в еврозоната след 2043г ? Що за аргумент?
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 абе бг грижовници на РФ

    0 7 Отговор
    Какъв е този референдум за влизане в ЕЗ след 2043г ? какво ще стане до тогава? путлера ще освободи копейките ли?, за тия 20 години колко под дъното ще слезем?, за 20 годишен суверенитет на лева ли става на въпрос?. Другите държави които са в ЕЗ по ли са тъпи от българите че тези копейкини "тревоги" са нямали? Звездите ли говорят на копейките или полковник мутрофанова от посолствоТО им издава заповеди.
  • 118 Статистик ли?

    0 6 Отговор

    До коментар #92 от "Статистик":

    Айде прочети критериите за членство в ЕЗ и конституцията в раздел референдум. Ще разбереш че референдум не може да има на тема ЕЗ.
  • 119 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    АЛОО СВЪРШЕНО Е С ЕВРОФАШИЗМА В БЪЛГАРИЯ ...НЕ МОЖЕ ЕДНА АКУШЕРКА И ЕДИН ПАДАШ ПО СТЪЛБИТЕ ДЪРТАК ДА ДИКТУВА В БЪЛГАРИЯ
  • 120 резервист

    2 0 Отговор
    Така работи демокрацията в България - преди избори се говори едно, а после заради "животоспасяващ компромис" се прави съвсем друго. Малко "ала-бала" и хоп в парламента. На никого не дават обяснения за действията си и така до следващата предизборна кампания. За това и хората не им вярват.
    Ама как ги е страх от референдума! Току виж народът почнал да решава най-важните въпроси по този начин! Боже упази! Тогава няма да има "ти на мене , аз на тебе" и ще умрат от глад!
  • 121 умна мисъл

    3 1 Отговор
    Който е против провеждането на референдуми е против собствените си права!
  • 122 🇧🇬 Да живее България 🇺🇲

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянец":

    Естестсено,че вие антибългарските русофилски noдлorи нямате право на избор,защото работи за врага на България и сте национални предатели.Една 14 процентна шайка предатели сте и това ви е тавана.От вас нищо не зависи,нито някога ще имате право на мнение.България е с Европа,САЩ и целият развит и цивилизован свят.На който русофилски предател това не му харесва да си взима нещата и да изчезва от България преди да е изправен пред съд !
  • 123 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Какво значи да се игнорира,да се сбута под миндера,и точно това ще направят,според теория на вероятностите.Без такива волности,като пряка демокрация,прецедент няма как да се допусне,тъй като народа ще си усети силата и ще настоява за още от същото и така постепенно ще разкатае мафиотския модел,както и колониалната зависимост.Подписките и опитите за референдуми са задънена улица,разни петиции,молитви за дъжд.Само твърдата и системна класова борба води до резултат,пролетариата срещу буржоазията,без илюзии ,че с помощта на опортюнизъм ще се постигнат отстъпки е пълна заблуда.
  • 124 ИскалI

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Реторичен въпрос":

    си да кажеш рИторичен въпрос... Мразя илетерати да ми дават акъл. Много е дразнещо човек с проблем в правописа да раздава непоискан акъл
  • 125 Малеее

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "А пък":

    зациклил си от няколко дена. Няма ли кой да ти смени релето?
  • 126 ИВАН

    1 0 Отговор
    Народа никой не го пита и брои за нищо - ние сме само някакви говеда, които се стригат и доят и които работят за господарите, за политиците, за чен.гетата ...