Last news in Fakti

23 Юни, 2023 16:00 1 885 21

Колтуклиева: На хоризонта се задава вот на недоверие за кабинета "Денков", посинял от родилни болки

  • соня колтуклиева-
  • кабинет денков-
  • вот на недоверие-
  • родилни болки

Не знам дали Мария Габриел отново ще бъде номинирана за премиер, но ще има кабинет с втория първи мандат на ГЕРБ-СДС в 49-то Народно събрание. Политиката е маратон за опитни и търпеливи, не е спринт за аджамии

Колтуклиева: На хоризонта се задава вот на недоверие за кабинета "Денков", посинял от родилни болки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 22 юни стана една година от първия успешен вот на недоверие в най-новата история на България. Кабинетът “Петков”, гласуван на 13 декември 2021 година, падна.
Как се стигна до края на най-бързо сриналото се правителство? На 8 юни Слави Трифонов изтегли четиримата си министри и Четворната коалиция стана Тройна. На 13 юни Радостин Василев обяви напускането на партията, заедно с петима народни представители от “Има такъв народ”, които бяха търгували подкрепата си за Кирил Петков, в дома на спортния министър, срещу 500 000 евро на човек, както разказа очевидецът Георги Георгиев, бивш депутат от ИТН и ПП, в интервю с мен, на 16 март тази година.
Впрочем, след неговите свидетелски показания, КПКОНПИ е започнала проверка за “търговия с влияние”. Вече са разпитвани Георги Георгиев и Христинка Иванова, по чиято жалба, Радостин Василев получи, на 5 юни, обвинение по член 143 от Наказателния кодекс - за “принуда”, предвиждащ до 6 години затвор. Той беше изхвърлен от парламентарната група на ППДБ след огласяването на “оня запис”; остана без депутатски имунитет и без политическа закрила; наскоро обяви, че ще създава партия “Силна България”.
Четата на Слави Трифонов изпусна едно раздаване на изборите, като от първа политическа сила, сега има най-малката парламентарна група - 11 депутата.
На 22 юни 2022 година, в 19:10 часа вечерта, “за” вота на недоверие срещу кабинета “Петков” гласуваха 123 народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и “Възраждане”.
След това рулетката се завъртя отново и “Продължаваме промяната” получи втори шанс да състави кабинет в рамките на 47-я парламент, но не успя. За премиер беше номиниран Асен Василев, който не получи доверие и върна празна папка на президента.
Лена Бориславова - с цялата си претенция на юристка, учила в Харвард, плюс любимия ѝ Кирил Петков, баща му Петко и случайниците от партията на аматьорите, не схванаха нещо много важно: едно е да искаш и да получиш Властта, съвсем друго е да можеш да я задържиш, ако не разполагаш с парламентарно мнозинство. Както е в момента.
Бойко Борисов сега ще направи това, което беше намислил и стратегически разчертал още преди Великдена, но не успя от първия път, заради ненадейно разразилата се война с главния прокурор. Иван Гешев само забави процеса, но не можа да го спре.
Кабинетът “Габриел” беше на крачка да се слу̀чи, с подкрепата на ДПС, БСП, ИТН. Само че Иван Гешев натисна Корнелия Нинова и тя се отказа. От страх, тъй като срещу нея има досъдебно производство в Софийска градска прокуратура и сигнали от Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на “Кинтекс”, за незаконна търговия с оръжия за Украйна през посредници.
Целенасочено Бойко Борисов не пожела негови хора да участват в централната власт и по места, колкото и недоволство да предизвика това в структурите на ГЕРБ, изолирани от май 2021 година, макар да печелеха на предсрочните избори. Мария Габриел, като вицепремиер и външен министър, е просто символ - “имаме представител, но не се бъркаме във вътрешната политика на кабинета и не го припознаваме като свой”. Ротационно правителство ли?! Няма такова нещо.
Лена и Кирил може да се перчат и репчат колкото си искат. От тях нищо не зависи. За втори път ще трябва да опитат меда и жилото на парламентарното мнозинство. Получено-оттеглено.
С вот на недоверие кабинетът “Денков” може да бъде свален във всеки един момент.
Понесъл лични травми от акцията “Барселонагейт”, Бойко Борисов бързо се съвзе и отново диктува дневния ред на държавата.
Борислав Сарафов е решѐн - без милост и пощада - да изкорени наследството на Иван Гешев. Всички прокурори, които се заиграха с Главния от 2 май насам, ще имат служебни проблеми. Няма законова пречка да бъдат оттеглени исканията на Иван Гешев до Росен Желязков, за сваляне на депутатски имунитети.
Няма да бъде изненада в Съдебната палата, ако с обвинение се сдобие самият Иван Гешев, който, с пламенна реч в понеделник, даде заявка за участие в политиката, за да се бори за справедлива България.
Така че, на хоризонта се задава вот на недоверие за кабинета “Денков”, посинял от родилни болки и невъзможност да попълни състава на министерствата и агенциите, поради липса на банка-кадри.
Не знам дали Мария Габриел отново ще бъде номинирана за премиер, но ще има кабинет с втория първи мандат на ГЕРБ-СДС в 49-то Народно събрание.
… Политиката е маратон за опитни и търпеливи, не е спринт за аджамии.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 10 Отговор
    Родилните мъки ще продължат 9 седмици, като при съселите.

    Коментиран от #2

  • 2 И ЩЕ РОДЯТ НЕДОРАЗУМЕНИЕ

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    КАТО СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО
  • 3 ХАХАХА

    24 8 Отговор
    Не знам дали ще посинее от .родилни болки ,щото от тях се почервенява,но сигурно ще посинее от задушаване от "братската "прегръдка на ББ.Лично мен много ще ме изкефи падането на това назначено от говедарци правителство.
  • 4 Последния Софиянец

    24 11 Отговор
    Кирчо и Кокорчо изпраха мафията и вече могат да си ходят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тази пача

    22 10 Отговор
    Не е журналист , а к@рва на Мафията!
  • 7 Боби

    18 13 Отговор
    Браво Колтуклиева ! Браво ! Отново дойде твоят момент , бурно и яростно да плюеш ПП и ДБ , а Герб да ги величаеш и да говориш за тях , като за ангели!
    Слеващият път като се появиш в ТВ , моля те първо се погледни в огледалото!!!
  • 8 га яди кифтиета , що ни рива ...

    22 3 Отговор
    Ми , ПП/ДБ сами се навряха в капана на ББ , сами се одраха , сами се транжираха , сами се сготвиха и сами се сервираха ( с морковче в ду.ето) на масата му . Сега ... защо пищят ?!
  • 9 Просто човек

    15 7 Отговор
    Мръсна душа, мръсна уста...соня
  • 10 ИНЖ

    10 7 Отговор
    Защо има такива индивиди, които въобще не ги интересува бъдещето на Бг, а се занимават само със заяждане и язвителни коментари??? Като авторката на статията например???
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахааа

    5 4 Отговор
    Това сонче по сценарий на биг брадър ли е, кой не е раждал кво да каже, есе от биг брадър, специалист Синя Колтуклиева. Всеки си пише, кой както му изнася, или как беше наредят. Кире, я кажи ти. Малко сте, киее, комунистите са на всеки ъгъл. Те са силни, а и другите на гербдпсбсп възражения имате ли ппдб и за възраждане. Те са много, кире. И служебните, гнрадев, колко правят, кире. Борисов го бе казал, нищо, че излъга, вижте в родопите всички са мюсюлмани и ме обичат, толкова му е акъла на бойко, 10-15 % са християни, но старите българи не ги считат за хора, а той наш бойко и той старец на 64 г отиваш към 65,а нашите умряха преди 60 бойче и по живково си викахме стари са, а като гледам бойко си е направо да гледа бебета негови, парите са в него, а младите у тоалетната да правят.. Вуте какво като е зле, та аз бойко нали съм ок, от какъв зор да мисля за ефенди доганя, че бил самотен в деня и нощта
  • 13 Град Симитли

    11 3 Отговор
    Колтукли чапкън!
  • 14 Абе Колтуклиева,

    12 4 Отговор
    езикът ви е отвратителен, метафорите отвратителни, поведението ви е отвратително, моралът отсъства, на теб, на ПИК, на Волгин, на всичките.
  • 15 замислен

    9 5 Отговор
    Кирчо и Кокорчо вече имаха правителство, опитаха се да изземат цялата власт и коалиционния партньор ги отсвири и паднаха. Сега пак са в коалиция и пак се опитват да изземат властта на път са да бъдат отсвирени от коалиционния партньор. Защо да не си кажем истината - некадърни са и никой не иска да работи с тях!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИСТИНАТА

    10 3 Отговор

    До коментар #15 от "замислен":

    Колтуклиева е гласът на Доган и Борисов!
    В България на 111-то място по свобода на медиите!
    След повечето африкански държави!
  • 18 Искащ бъдеще за децата

    6 4 Отговор
    Голяма радост за неуспешното бъдеще на държавата .Голямо внимание и ласкателства към главният виновник за лошото 12 год състояние на държавата плод на управлението на ГЕРБ и по точно ББорисов .Много жалко че обвинявате и подвеждате с негативни оценки към ПП и ДБ а това са хората които мислят за необходимата реформа за промяна и правят всичко възможно да ни направят живота по честен и по стойностен с перспективи за развитие в градивен план . Това правителство ще падне поради интересите на ББ за да се спаси от разследване и руските интереси чрез останалите проруски политици а те са много за съжаление
  • 19 Бамбука

    7 2 Отговор
    Остаряващо бабе бърза да използва езика на околовръсните мадами.
  • 20 Джоко

    9 3 Отговор
    Кой се е с ГЕРП гушнал, хаир не е видял. Но късно е Мара да се побара. Сега ще рипа като панаирна мечка за кеф на народунаселението.
  • 21 Физиотерапевт

    6 0 Отговор
    Баце може да е всякакъв,и навярно е дори оше по-грешен.Но той е човек израсъл на улицата с нечовешка интуиция и богат политически опит.Наивници са тези,които сядат днес да играят с него на игра,която той е измислил.Те вече са аут,но не го знаят.