Last news in Fakti

26 Юни, 2023 09:08 4 180 39

Ралица Симеонова пред ФАКТИ: Поставянето на условия от ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС е демонстрация на безпомощност

  • ралица-
  • симеонова-
  • пп-
  • дб-
  • герб-
  • кабинет

Липсата на коалиционно споразумение всъщност носи най-съществени негативи за ПП-ДБ, казва политологът

Ралица Симеонова пред ФАКТИ: Поставянето на условия от ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС е демонстрация на безпомощност - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще може ли кабинетът “Денков - Габриел” да реализира реформаторски дневен ред, след като чухме обвинения и ултиматуми. Поетите ангажименти при съставянето на правителството ще се официализират ли с документ, за което намекнаха от ГЕРБ-СДС. Поставиха ли се ПП-ДБ сами в неудобна ситуация… Пред ФАКТИ говори политологът Ралица Симеонова.

- Г-жо Симеонова, ПП-ДБ постави условия на ГЕРБ-СДС, за да оцелее кабинетът. Така ли се управлява от две коалиции? От ПП, след като си назначиха министри, сега ли разбраха, че ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ може да образуват плаващи мнозинства…
- Първо, нека изрично да подчертаем, че - при все че настоящото правителство е съставено от предизборни коалиции, само по себе си то си е управляваща коалиция и твърденията в обратната посока са доста манипулативни. В политологията има утвърдени дефиниции, на които се опираме, когато трябва да идентифицираме и разберем дадено политическо явление или процес. Така, например, за управляваща коалиция говорим, когато имаме правителство, съставено от най-малко две политически партии, като представителите на всяка от тях разполагат с права да гласуват в рамките на кабинета и същевременно всяка от тях притежава самостоятелно обособена парламентарна група в законодателния орган. В случая с настоящото правителство отчитаме, че тези критерии са изпълнени.

И двата политически субекта ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС имат свои самостоятелни парламентарни групи.

Мария Габриел пък е официален представител на ГЕРБ-СДС в кабинета, заемащ министерски пост, респ. - притежаващ право да гласува в рамките на кабинета. В този смисъл настоящото правителство е управляваща коалиция по определение.

Логиката, параметрите и условията на едно коалиционно управление обикновено са предмет на договаряне в рамките на процеса на формиране на правителството, а не след неговото формиране. В случая бе допусната стратегическа грешка - доколкото коалиционните партньори първо отказаха да нарекат правителството "коалиционно", каквото всъщност то е. Второ - не договориха параметрите на коалиционното управление, включващи важни компоненти, като: механизми за взимане на решения в рамките на коалиционния формат, вкл. по отношение на ключовите назначения; правила за координация и съгласуване на политическите действия и поведение на коалиционните партньори, вкл. на парламентарните им групи; конкретните политики, цели и приоритети на коалиционното правителство, както и сроковете за тяхното изпълнение. Всичко това следва да е предмет на коалиционно споразумение. Подписването на такова е нормална практика в парламентарните демокрации, която гарантира известна предвидимост и стабилност на управлението.

Липсата на коалиционно споразумение всъщност носи най-съществени негативи за ПП-ДБ.

Това е така, защото, като мандатоносител и номинирал по-голямата част от министрите в кабинета, този субект носи основната отговорност за управлението. Тази отговорност обаче не кореспондира с тежестта на формацията в парламента, като брой народни представители, което ограничава нейната възможност да налага своя политически дневен ред в рамките на управляващата коалиция. Поради този факт, както и поради липсата на ясно споразумение с ГЕРБ-СДС, което да регламентира отношенията между коалиционните партньори, не е изненада, че се стигна до сегашната ситуация, при която ПП-ДБ са изолирани от процеса на взимане на ключови политически решения. А кой не иска да взима решения без да носи отговорност за последствията?! Нормално е ГЕРБ-СДС да се изкушат от ситуацията и да търсят подкрепа за своите инициативи и законопроекти от другите политически сили, представени в парламента, при условие че отношенията им с коалиционния им партньор ПП-ДБ не са поставени на ясна основа, т.е. не са добре институционализирани.
Поставянето на условия от страна на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС действително е абсурдна ситуация и демонстрация на безпомощност, но тя на практика е логично следствие от натрупаните грешки в контекста на казаното дотук. А дали тези грешки са функция на наивност и липса на политически опит, или са резултат от некомпетентност, дефицит на знания и неразбиране на политиката, е отделен въпрос. Според мен всички тези фактори са валидни и релевантни.

- На какви мнозинства ще разчитат ПП и ДБ реално? Различни мнозинства ще взимат решения, а кабинетът трябва да ги изпълнява… Как ви изглежда това?
- Както вече подчертах, ПП-ДБ в голяма степен са в изолация. Реално те могат да разчитат най-вече на подкрепата на ГЕРБ-СДС, когато последните благоволят да им я предоставят, което ги поставя в неизгодна ситуация и ги прави зависими. Разбира се, те могат да продължат с ултиматумите, но единственото, което е вероятно да постигнат, е да клатят собственото си управление и евентуално да катализират неговия край. Ясно е, че при потенциални предсрочни избори загубата на гласове за ПП ще е съществена, докато за ГЕРБ ситуацията едва ли ще бъде особено драматична.
В този смисъл ПП имат повече какво да губят, ако правителството падне.
От друга страна, оставането им в управлението при тези обстоятелства наистина ги прави заложник на ситуационни, "плаващи" мнозинства, които ще определят парламентарния дневен ред. На практика, последните ще взимат решения, които кабинетът, доминиран кадрово от ПП-ДБ, ще трябва да изпълнява и да носи основната отговорност за управлението. ПП-ДБ действително нямат много полезни ходове в тази ситуация, в която те сами се поставиха.

- Могат ли ГЕРБ-СДС да си позволят да са по-гъвкави. Имат вицепремиер, но какво да очакваме от Мария Габриел. Тя е външен министър, а Радев си назначи посланици през служебния кабинет?
- ГЕРБ изглеждат достатъчно гъвкави и ежедневно демонстрират как, дори без съществено кадрово присъствие в кабинета, успяват да ръководят ключови процеси, детерминирайки техния изход.

- Румен Радев ли е спойката на това, за да се направи кабинет. Той е удобен „враг“ на всички?
- Вижте, в политиката противопоставянето има водеща роля при идентификацията на даден политически субект, при определянето на политическия му облик и при генерирането на електорална подкрепа на тази база. Така че определянето на "враг" често се явява ключов фактор и понякога дори основание за съществуването на определени политически субекти. Невинаги обаче всичко е такова, каквото изглежда. Понякога врагът не е наистина враг, а по-скоро се избира по целесъобразност. В този смисъл избирателите трябва да бъдат внимателни, когато политическите субекти търсят тяхната подкрепа, използвайки този прийом. Затова винаги е полезно да се проследяват действията, да се акцентира върху делата, защото думите често заблуждават или изобщо не кореспондират с действителността.
А спойката, свързана с формирането на сегашното правителство, следва да се разглежда по-скоро в контекста на геополитическите реалности и с оглед на определено външно влияние, а не толкова като функция на специфичната вътрешнополитическа динамика. Разбира се, усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост е някакъв мотив, но извън него, съгласете се, че няма достатъчно солидни рационални аргументи, на база на които да приемем за логично влизането на ПП-ДБ в съвместно управление с техния уж основен политически опонент ГЕРБ, при все че бяха ясни потенциалните загуби от този ход.

- Колко паралелен сюжет е това, което се случва в прокуратурата. ВСС махна Иван Гешев и веднага назначи Борислав Сарафов… Случващото се в парламента или това в прокуратурата е по-интересно?
- Процесите са свързани. Все по-осезаемо става усещането за политическа и дори, бих казала, определена партийна намеса в работата на съдебната власт. Това, което се случва, основателно поставя въпроса за спазването на принципа за разделение на властите, който стои в основата на всяка съвременна демократична политическа система. Изглежда, че отстраняването на Иван Гешев изобщо не е стъпка в посока смислена институционална реформа, от която несъмнено се нуждае съдебната система, а по-скоро беше цената за оцеляването на един партиен лидер.

- Бързата рокада определено изненада ПП-ДБ. Не го бяха предвидили ли…
- Не съм сигурна, че реакцията на изненада беше автентична, защото това, което се случи като рокада, беше в голяма степен очаквано. Наистина, това, което се случва, не е в полза на демокрацията. Но реакцията на ПП-ДБ беше непремерена, доколкото можеше да се интерпретира като опит за вмешателство в независимата съдебна власт.

- ВСС показа, че главният прокурор може да се махне за седмица. Виждаме Христо Иванов да говори за конституционни промени. Виждате ли капацитет в него, за да предложи такива промени?
- Не виждам капацитет в сегашния парламент за смислени промени в Конституцията. Основните политически субекти не дават основания да мислим, че са водени от ценностни съображения, а по-скоро от мотиви да гарантират собствения си комфорт. В този смисъл, едва ли бихме могли да очакваме качествена реформа. Според мен ще се направи опит да се имитира такава и то най-вече за пред определени външни фактори, от които изглежда, че зависи както оцеляването на определени политически сили, така и вътрешнополитическата ни стабилност, като цяло.

- Влизането на Делян Пеевски в Конституционната комисия какъв знак е…
- Знак е да не очакваме автентична и смислена промяна в основния закон, която да доведе до реална и пълноценна реформа на съдебната система. Идеята е тази комисия да предложи промени в структурата на Висшия съдебен съвет и правомощията на главния прокурор в контекста на очакванията да имаме една по-ефективна съдебна власт с оглед необходимостта от гарантиране на върховенството на закона. Същевременно очакванията на българските граждани са за създаване на ефективен инструментариум за борба и преодоляване на сериозните корупционни явления, най-вече по високите етажи на властта. В този смисъл, включването в тази комисия на човек, който е сред санкционираните лица по глобалния закон “Магнитски”, компрометира целия процес по иницииране на институционални промени в посока съдебна реформа. Фактът, че неговото включване, на практика, бе легитимирано от управляващата коалиция, е още по-притеснителен и провокира съмнения за извънинституционални влияния по отношение на процеса на взимане на политически решения, зависимости и скрит дневен ред.

- Вие бяхте част от „Български възход“. Как гледате на случващото се в партията?
- Нямам преки наблюдения върху вътрешнопартийната динамика на тази формация сега, но считам, че тя е с изчерпан потенциал и не би могла да играе значима роля в българския политически живот занапред. Допуснати бяха стратегически грешки. Твърде много фактори явно участваха в процеса на взимане на решения или имаха пряко влияние в него, което доведе до хаос и липса на ясна посока и идея какъв политически дневен ред трябва да се следва и с кого да се изпълнява. В този процес бяха пренебрегнати конкретни очаквания на избирателите, което впоследствие доведе до срив в електоралната подкрепа. Липсваше последователност в политическото поведение и действия. Не бяха спазени и част от основните предизборни обещания, които изграждаха облика на тази партия при липсата на ясна програма. На практика, това е партия без идеология, без ясни приоритети и цели, без визия за бъдещето. Не на последно място, в тази партия отсъства необходимият кадрови капитал, който да ѝ придаде смисъл, стойност и съдържание. С други думи, липсват “политически животни”, липсват хора, които разбират политиката. За сметка на това тази формация привличаше по-скоро хора, изкушени от получаване на конкретни дивиденти - постове, власт и пр. Изглежда, че тази партия беше използвана за краткосрочни цели. Не мисля, че тя може да бъде ревитализирана, доколкото вече е дълбоко компрометирана и дори да промени “курса” и да се опита да привлече избиратели с алтернативен профил, едва ли ще получи съществена електорална подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    17 14 Отговор
    ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще бъдат закрити едновременно.

    Коментиран от #12

  • 2 Иван

    26 3 Отговор
    Много политолог много нещо сега всеки ги разбира нещата ми направи ги ти то от разсъждения файда никаква

    Коментиран от #5

  • 3 Коч

    17 4 Отговор
    Тая уфсъ и се изказа
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Aлфа Bълкът

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Тя тая политик, на Янев заигравката.
  • 6 чекмеджан ага

    5 14 Отговор
    с шиши и киру тъпуту си управляваме екстра, шляпкаме кукорчу и божанку, абе екстра...
  • 7 Гошо

    23 0 Отговор
    Това е бившата любовница на Стефан Янев. После той я смени с Поли Карастоянова.

    Коментиран от #39

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 те истерии и

    2 5 Отговор
    безпомощно дерене с плюване и атака към русите и изтока и гушкане на стареца отвъд океана дето не ги знае - това е резултата , точка по точка . удрят гебрев и боко чува и държи плевенелиев и паси на синджира
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Продължаваме Порнографията

    6 12 Отговор
    ППДБ за нищо не стават. И го доказват ежедневно. ГЕРБ ще ги ротират с 200.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Оракула

    18 2 Отговор
    Кой ти каза че разбираш бе жена?
    Да поставяш условия ,е винаги признак на сила и надграждане на политиката, всеки ден ,при всеки даден случай,
    да се носиш по течението, като" умряла каракуда" е признак на слабост и немощ!
    Къде ви намират, такива заспали коментаторки бе ....!
    Отворете тези стиснати и примижали очи и вижте истината ,"Чекмеджето" не може да определя политиката , баста!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Куролатор

    4 10 Отговор

    До коментар #16 от "Оракула":

    За силата да правиш простотии ли говориш? Там ППДБ са ненадминати. Пред тях и Тиквата бледнее...
  • 19 нннн

    4 3 Отговор
    Ами да! Младите се обичат. Заедно живеят, в едно легло спят. Редно е да подпишат брачен договор. На дечицата им кoпeлeта ли да им викат? Грях е!
  • 20 12 години Тиквата

    9 2 Отговор
    поставяше условия на всички и всеки, това БЕЗПОМОЩНОСТ ли беше ? Изземването на бизнеси чрез условия от БЕЗПОМОЩНОСТ ли беше ? Защо този интервюиращият уж журналист не и зададе на тази "умница" тези въпроси, а я остави да манипулира читателите ?
  • 21 УРА,, УРА

    12 1 Отговор
    Мила госпожо, безпомощни са ГЕРБ, които 3 пъти са първи и не могат да излъчат правителство.

    Коментиран от #28

  • 22 Що за

    7 1 Отговор
    глупотевини ? Условия има при всяка договорка , независимо каква е тя , госпоДжа !!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 това на снимката

    7 1 Отговор
    гербава женица ли е?
  • 25 Буха ха

    2 6 Отговор
    Това е инициатива на глуповатия Кики и хищната Лена, измамникът Кокорчо се дистанцира, защото може възможността като финансов министър да краде на едро да не се повтори никога
  • 26 Демократ

    7 1 Отговор
    Значи само Герб има право да поставя условия според тази специалистка. Сега мандата е в ПП-ДБ,защото Герб не можа да изпълни своя.Нали затова казваме, че ЦИК е най-важния инструмент на мафията, защото определя политическия живот в страната. Признава за честнинечестни и натъкмени изборни резултати, които да не допуснат демократично управление на страната. Докато ЦИК не стане орган от експерти по изборно и конституционно право, а не от партийни функционери-играчи по свирката на задкулисните сценаристи. Единствено ЦИК натъкмява цяла седмица състава на Парламента. В САЩ- 320 млн.население обявяват резултата от изборите за 1 ден, Франция ,Германия,Турция - огромни държави обявяват същия ден резултатите, някой задав ли си въпроса защо 6.5 млн.България великия ЦИК брои 7 дни? Това се случва вече 30 г. без тенденция за промяна. Само честни избори могат да променят ситуацията в България.
  • 27 Коко

    5 0 Отговор
    И тази е на хранилката на ГЕРБ
  • 28 Ура ли?

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "УРА,, УРА":

    Няма ГЕРБ, има лицето Бойко Методиев. Кои са неговите приоритети. Да излезе от трета глуха, където беше натикан преди две години. Да изпере имиджа си на надежден политик. Да продължава да краде от еврофондовете и магистралите. Да овладее отново прокуратурата и да прекрати всички разследвания срещу него и неговите хора като петьо Еврото, Вичо Касичката, Инса, Бехзад Яхя и пр. Да блокира истинска съдебна реформа.

    Дали управлява или не е без значение, стига да постигне горното.

    Коментиран от #29

  • 29 УРА,, УРА

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ура ли?":

    Много си прав, така е! Но Боко го е страх, защото утре не знае как ще се обърне палачинката. Най вероятно е негови съратници да му объркат сметките.
  • 30 Ани

    2 3 Отговор
    ПП-ДБ е една неднодневка предназначена да предизвика сблъсъци в обществото и да направи България удобна за манипулиране. Предвид неуспехите на Путин в Украйна, краката им увиснаха в нищото и сега компенсират за да избегнат отговорност.
    Най-доброто което могат да направят е да си признаят и да помолят за прошка.
    Всъщност, Радев дължи пред народа да даде пример.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кольо,

    1 0 Отговор
    Може ли толкова писане за някъкви си простотии...?
    А тази каква порода е с малки очи, корейка не китайка също а японка изобщо...
    С една дума някъква мелезка,но не и българка...
  • 33 НЯКОЙ

    2 0 Отговор
    Г-жа Симеонова е от "Български възход", чийто "възход" обърка посоката - вместо нагоре-надолу! И сега злобеят за този провал! Някой от коментарите подсказват и други неща за госпожата, но може би са клюки ?
  • 34 777

    2 0 Отговор
    ралицо върви да печеш чушки за друго не ставаш кой ви дава пари на толкова хрантутници политолози и социолози
    егати държавата
  • 35 Дрън-дрън

    0 0 Отговор
    Няма ли да спрете с вашите анализи които са празни като главите ви и умишлено създават напрежение и противопоставяне в стил Радев. Нито сте по-умни нито можете да правите друго освен да дрънкате. Спрете да ни показвате комплексите и не се опитвайте да манипулирате хората, всички виждат какво става.
  • 36 Бамбука

    0 0 Отговор
    Няма ли да поканите някои по-умна да коментира ситуацията ?
  • 37 Трудна ситуация за ПП-ДБ

    0 0 Отговор
    Поставянето на условия от ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС произтича от самосъзнанието за това, че самите те фактически предадоха българите. Поеха ангажимент да изперат Борисов. Идеята им беше: “Ние се съгласяваме да избелим най-големия корупционер и крадец в историята на България, но пък вие ще се съобразявате с нас, нищо че имате повече гласове на изборите.” Когато лъжеш и играеш двойна игра, неизбежно се стига до ситуация, в която изглеждаш безпомощен.
  • 38 Емо

    0 0 Отговор
    И тази ли е експерт по нещо? Като че ли беше по национална сигурност? Все тая. За какво да й чета умните мисли - като празни мисли на един празен човек.
  • 39 Лазо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    Добра ли е в секса?