Last news in Fakti

21 Септември, 2023 11:24 2 424 23

Когато боговете говорят - ангелите траят

  • европейски съюз-
  • божидар чеков-
  • урсула фон дер лайен-
  • реформа

Колкото повече госпожа Фон дер Лайен се хвали с успехите на общността, толкова повече разнопосочните настроения в страните членки са видими

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Очакваше се и не е изненада. Европейският съюз ще бъде реформиран. Колкото повече госпожа Фон дер Лайен се хвали с успехите на общността, толкова повече разнопосочните настроения в страните членки са видими.

Авторите на проекта са Франция и Германия – локомотивът на ЕС. Първата им идея е премахването на начина, по който се взимат решенията – чрез единодушие. Той ще бъде заменен с квалифицирано мнозинство. Всички страни членки разполагаха с комисар в Комисията. В проекта се предвижда значително намаление на тази бройка. До момента двете най-мощни държави пипаха заровете скришом, за в бъдеще те ще го правят открито. Защо? Много ясно, геополитическата обстановка го изисква. Украйна и Молдова тропат на вратата. Страните от Западните Балкани – също. Париж и Берлин нямат време да се занимават с българското вето за Македония, с противопоставянето на Унгария на санкциите срещу Русия и на Малта, която винаги гласува в полза на Турция.

Този проект открито пренебрегва първоначалната идея за равнопоставеност между „големите и малките“, като предлага европейска пирамида на четири етажа. Най-горе ще са страните, които имат общи функциониращи институции. Съдебна система, Единна монета, Данъчна система, Външна политика и сходен БВП. За повече яснота ще дам само един пример. Настоящият министърът на правосъдието на Франция Ерик Дюпон – Морети, е подсъдим – обвинен в конфликт на интереси. Делото ще се гледа тази есен. Дотогава „заподозреният“ е на поста си, защото презумпцията за невинност го позволява. Съвсем нормално е, страните с подобно правосъдие да са заедно на първия етаж на пирамидата.

На по-долните етажи ще бъдат разпределени държавите, приети след страните основателки, чиято интеграция засега не се счита за задоволителна.

Срещу всички, които оспорват или пречат на взетите от Комисията решения, ще бъдат наложени финансови санкции.

Дали този проект ще бъде реализиран не е сигурно. Във Франция и Германия по отношение на вътрешната им политика има също много въпросителни. В икономическо отношение добивът на електроенергия е несъвместим, въпреки декларациите за тясно сътрудничество.

Пирамидалното класиране е несправедливо за „малките“, но със сигурност ще задоволи избирателите в развитите демокрации, които все по-настоятелно изискват от управляващите си да бъдат по-пестеливи с фондовете наливани на Изток и без видим резултат. Всички проучвания относно европейските избори през 2024 година дават като победители десни и крайно десни партии. Остава все пак авторите на проекта да предложат ясно по какви критерии последните могат да се изкатерят към горните етажи. Най-заинтересована в това отношение би трябвало да е България.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех в блатото

    0 53 Отговор
    Путинистите са най-големите експерти по демократично устройство и това кое е добре за демокрациите.

    Коментиран от #5, #13

  • 2 ха ха

    25 0 Отговор
    Мисирки, има само един бог.
  • 3 БОЗА

    37 1 Отговор
    Казах аз,че ЕС прилича на късният СССР...не вярвате...ойде евро ТКЗСто у ряката... и сами си го направиха-никой не им е виновен... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 4 Африканска държава Франция

    37 2 Отговор
    Горкият, тази баба го побърка!
  • 5 Тизе

    32 0 Отговор

    До коментар #1 от "Смех в блатото":

    От блатото не си мърдал бе ! Ма не осъзнаваш , че големата уста , дека си отворил да крекаш , е жабешка !

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смех в блатото

    2 17 Отговор

    До коментар #5 от "Тизе":

    Нямаш представа колко изкуствен е "диалекта", който се опитваш да изваждаш.

    Като от филм от соца е: хванали някой актьор от Варна и го накарали да говори на трънски диалект, като му дали да научи няколко думички. ЛИЛАВАТА КРЪПКА.
  • 8 Кажи честно!

    35 1 Отговор
    Айде. Четвъртия райх е готов. Официално ставаме придатък какъвто сме си всъщност. Не, че някой му е пукало за нашето мнение, но сега вече незачитането на малките ще е официална политика на Евроге.ския съюз. Честито!!!

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хм...

    24 1 Отговор
    На по прост език казано- закриваме поетапно ЕС.

    Пък големите лафове за общоевропейски ценности са... ами просто големи лафове. Германия си изтъка платното и ритна кросното.
    Тия на които не им е ясно за какво говоря да четат книги.
  • 11 Сребърник

    2 16 Отговор
    Авторът е само един журналист, не го съдете много строго! И той трябва да има някакъв поминък!
  • 12 А50

    20 0 Отговор
    Тези промени означават директно управление от САЩ и незачитане на интересите на всички, това въобще противоречи на идеята за ЕС. С ЕС напред към СССР, но знаете как завърши СССР. Ние сме влезнали при сегашните закони и уредба на ЕС, ако ги променят както се предлага ние трябва да напуснем едностранно моментално. Едва ли ще излезем от ЕС, но със сигурност още повече българи ще излезат от България
  • 13 А50

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Смех в блатото":

    Що бегаш преди вятъра. Понеже усети каква вълна от недоволство ще се дигне и дай сега да ги наричаме недоволните Путинисти, комунисти, русофили ит.н. Ввъртите една и съща изтъркана плоча, а уж вие самообявилите се за демократи ревете за толерантност, свобода на словото, зачитане на малцинства, но само когато това ви устройва, а иначе гледам на несъгласните с бъдещи решения на ЕС ще се налагат глоби, абе демокрация та дрънка, а най-големите ни демократи издънки на ДС, та за това си имаме либерално тоталитарна номенклатура
  • 14 Хххххххххх

    19 0 Отговор
    Ако се премахва единодушието, тогава какво ни пречи да напускаме този съюз?
  • 15 А50

    21 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кажи честно!":

    Абсолютно ни превръщат в придатък официално към западните страни и по всичко личи наща номенклатура и статукво нямат нищо напротив докато има келепир за тях, и ще ни увещават че това ни е мястото. Бананова "държава" сме
  • 16 оклийн

    13 0 Отговор
    Ами какво търси България в съюз с разбойници и откровени глу паци? Утре големите ако си гласуват да опънат малките като някаква висша либерална ценност, какво ще прави бай Иван. Ще дава ли или няма да дава? Ако даде ще мине под дъгата, ако не даде ще го изкарат че няма либерални ценности и е русофил. Една шепа кресливи лъжци бутат българите в поредната пропаст, и не знам дали разбирате ама е време за Възраждане на България.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    6 1 Отговор
    Дотук никой от коментиращите не е разбрал какво ВИ говори господин Чеков.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 ийкухб

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Добре че си ти. Само ти си разбрал, ами я сега да ни разясниш на нас дето не сме разбрали ще ще ни спускат директиви и ние ще трябва да викаме да. Разяснини с твоята голяма "мъдрост".

    Коментиран от #22

  • 21 божидар чеков

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Благодаря. В царството на слепите, едноокият е цар!
  • 22 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "ийкухб":

    Пак е добре,един на двайсет е разбрал.
  • 23 Турбо

    7 0 Отговор
    Парите от ЕС спират.Решенията ще ги взема мнозинството ние ще изпълняваме.Ще ни командват както си пожелаят,ще ни заставят да приемаме мигранти,да приемем Истанбулската конвенция,ЛГБТИ.Великобритания защо излезе от ЕС?