Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 13:00 2 076 7

Стефан Антонов: Подуправител на БНБ на партийно събитие на "Промяната"! За каква независимост на централната банка и за каква еврозона бленуваме?

  • бнб-
  • андрей гюров-
  • продължаваме промяната

Къде е сега възмущението на будното гражданство, което с хунвейбински плам аплодираше режисьора Александър Морфов за вандалските му актове спрямо една жена

Стефан Антонов: Подуправител на БНБ на партийно събитие на "Промяната"! За каква независимост на централната банка и за каква еврозона бленуваме? - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доказано е. Снимката, която циркулира от сутринта, че подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров посещава партийно събитие от кампанията за кмет на Благоевград Методи Байкушев, е вярна достоверна. Тя е кадър от видеоклип в YouTube, който Байкушев е качил на личния си уебсайт. Присъствието на Гюров е запечатано в 1:14 минута на клипчето и ако ПП, или Байкушев в частност, не получат пристъп на срам и не решат да го свалят, всички ще могат да видят как шефът на валутния борд интерпретира независимостта на централната банка.

Това пише Стефан Антонов за "Гласове".

Къде е сега възмущението на будното гражданство, което с хунвейбински плам аплодираше режисьора Александър Морфов за вандалските му актове спрямо една жена, напуснала партийните си позиции, заработила на договор по Кодекса на труда, но останала близка до партийния лидер, за който работи. Велислав Кръстева, тогава бивш пиар на ДПС придружи почетния председател Ахмед Доган до училището, в което гласува, и макар да няма вътрешно правило в Народния театър, което да забранява подобно поведение, Морфов, артисти и гражданство, претендиращо да е будна съвест на българското общество наскачаха, че не може така. Тя трябвало да напусне. Драскаха се врати, правеха се демонстрации, стачки, протести, отменяха се представления.

А сега какво? Да ме прощават от Народния Театър, но едно позорище, в каквото те превърнаха водеща културна институция, не може да се мери по важност за държавата с нейната централна банка. И точно подуправителят, който отговаря за стабилността на валутния курс, за стабилността на спестяванията и косвено за важен аспект на националната сигурност, отиде да подкрепя партиен кандидат. Не партийно обвързана личност, която гласува, а пряк кандидат за властта.

Въпросът принципен ли е, или подобни актове на политически активизъм са допустими, когато ги вършат представители на „Продължаваме промяната“? Вярно е, няма изрична разпоредба, която възпира Гюров да ходи, където си поиска. Става дума за граници, които не са ясно начертани и точно заради принципното им значение, което не е облечено в разписана норма, зависи от личностите, дали ще се държат на висотата на постовете си, или ще принизят себе си и постовете си, като се отдадат на партизанство.

Да си представим, че подуправителят беше посетил партийно събитие на БСП. Или недай Боже на ДПС, или на „Възраждане“. Под прозорците на източното крило на централната ни банка вече щеше да има палатков лагер, затварящ площад „Батенберг“ за автомобилен трафик.

Но нека оставим настрана „Продължаваме промяната“. След като записа от собственото им виртуално събрание през май показа, че за тях няма принципи, нито ценности, всичко, ставащо днес може само да потвърждава кухотата на лозунгите им.

Тук има нещо много по-страшно. От десетилетия в БНБ не е имало подуправител с толкова ниска професионална подготовка като Андрей Гюров. Политическите протекции позволиха неадекватната му кандидатура да се придвижи до един от най-високите постове в централната банка, което само по себе си трябва да ни притеснява, защото след всеки негов ход група експерти ще трябва да проверяват има ли гаф. А партийната принадлежност, която продължава да демонстрира в комбинация с некомпетентността му, която скоро ще стане ясна на колегите в Европейската централна банка, ще бъдат най-сигурно доказателтво, че независимостта на БНБ е дискредитирана и то точно от партията, която най-яростно драпа за приемане на еврото.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 1 Отговор
    А шеф на новините - политическо назначение за кмет( кандидат), какво е ❓❗
  • 2 Абориген

    17 0 Отговор
    Докато ни управляват куци коне, ще е така. Но ние гласуваме за такива недоразумения, кой е виновен?
  • 3 Споко

    8 2 Отговор
    Управителя е на ГЕПИ
  • 4 Витамин

    3 14 Отговор
    ПроруЗки вестник ,про руЗки АНАЛизатор, всичко което е написано говори че предателите русофили много активно преди изборите,ще се опитват да манипулират общественото мнение в полза на руската инвазия,ще се опитват да манипулират честните хора, решили веднъж завинаги да скъсат с русия и нейните протежета в България.

    Коментиран от #5

  • 5 1213

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Витамин":

    Не се спря бе! Каквото и да напишат все Русия ти е виновна. Статията е за друго. Но нищо, види ти се края, погледни в огледалото отблизо.
  • 6 Великия аналолизатор антонов

    1 1 Отговор
    вещаеше Виденова зима. Ясно
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.