Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 13:00 1 692 18

Евгений Кънев: Българската политика е замислена още след 1989 г като куфар с двойно дъно

  • политика-
  • корупция-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс

От една страна, през 90-те години имаше ясни прозападни и проруски политически партии, които бяха в сърцевината на двуполюсния политически модел до 2001 г.

Евгений Кънев: Българската политика е замислена още след 1989 г като куфар с двойно дъно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-важната причина хората да се ориентират толкова трудно в нашата политика е, че тя е замислена още след 1989 г като куфар с двойно дъно.

От една страна, през 90-те години имаше ясни прозападни и проруски политически партии, които бяха в сърцевината на двуполюсния политически модел до 2001 г. Това припомня във "Фейсбук" Евгений Кънев.

След 2001 г обаче възникнаха или се утвърдиха партиите с тежката доминация на ДС: първо НДСВ, след това ГЕРБ, с чиято помощ и зад чийто гръб реално управлява Д(п)С.

Съобразно техните политико-икономически интереси и геополитиката - в един момент те са евроатлантици (2001-2012), а в друг евроазиатци (2013-2021). Но държат чрез финансови и кадрови лостове реалната власт в държавата. И в зависимост от ситуацията накланят на Запад или на Изток държавната политика като осигуряват явно или неявно парламентарното мнозинство.

Когато избухна войната в Украйна отново решиха, че правилната позиция е евроатлантизма, но понеже резкият завой може да обърне колата им - го правят постепенно, за да не загубят връзките си с Изтока и те да се обърнат срещу тях.

Ако си спомняте романа на Роберт Луис Стивънсън, мисля е точно да се каже, че през деня имате евроатлантическия доктор Джекил, а нощем евроазиатския мистър Хайд.

Затова и хората са объркани как така ГЕРБ и ДПС подкрепят правителството на ПП-ДБ, а същевремнно го държат изкъсо: директно - чрез критиките на водещите им лица и индиректно: чрез техните партии- проксита, които поддържат протестите срещу властта. Комично изглеждаха Тошко и Копейкин, които на преговорите в парламента със синдикатите млъкнаха след забележка от Пеевски.

Чрез контролираните медии, които (не)волно започват своите емисии с изявите на ”светата двоица”, от една страна и протестите, зад които са техните проксита - хората подсъзнателно трябва да са сигурни КОЙ реално управлява страната. А техните анализатори в сутрешните блокове да затвърдят това усещане.

На практика нито една реформа или законодателство не е предложена от дуото, като изключим няколко евроатлантически фойеверки, които трябваше да бъдат оценени във Вашингтон.

Утре ще гледаме вот на недоверие, подпрян (не)случайно от обявената стачка на миньорите. Чака ни ден за евроазиатска атака на правителството от БСП, ИТН и Възраждане и “евроатлантическа защита” от ГЕРБ и ДПС в стил: “абе кучи син е, ама наш”. За да не остане човек, който да се съмнява, че то е обречено без корпулентен гръб.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Щом казваш ...

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ние не знаем кой е ДС, ама вие се знаете.

    Коментиран от #9

  • 3 Съдията Дред

    10 5 Отговор
    То и автора добре захлебва от тоя куфар, толкова години само прелива от пусто в правно
  • 4 От 30 години

    10 7 Отговор
    няма ДС, а само ЦРУ и сглобки! Простата Канадска крава каза в Записа кой управлява територията!

    Коментиран от #14

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    В България има стотици политици, но това не означава , че България има държавна политика ❗❗❗
    Кому бяха нужни стотина партии- сякаш някой въпрос има стотина решения ❓
    А каква партийна линия , ако не 360°, е партийни с власт да вкарат друг партиен БОС(лидер) в ареста , а после да вземат заедно с него властта 🤔❗❓
  • 6 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    4 2 Отговор
    Българската политика ни е да въртим г@з@ и на изток и на запад за да може яко да крадем от народа
  • 7 де факто

    5 6 Отговор
    Евгений Кънев: Аз съм замислен още след 1950 г. като ексскремент за тоалетната.

    Коментиран от #18

  • 8 Шиши

    4 3 Отговор
    Ко ти кажа аз тва ше праиш, бе Генчо /Дайнов, Кънев, Пънев и пр/
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Щом казваш ...":

    Ами като не знаеш, да те открехна -
    Лично шефът на ДС, по времето на Тато, е дундуркал на коленете си синчето на личния си шофьор - малкия Цветанчо❗ Да същият Цв. Цветанов ❗
    Преход ли, промяна ли ❗
  • 10 Град Симитли

    1 4 Отговор
    "... Ако си спомняте романа на Роберт Луис Стивънсън..."
    ... Ще си спомните Джон Силвър и проксито му-бай Къньо Русофоба,как
    на куц крак плюе Русия, запенен като бясно куче!
  • 11 ИНЖ

    2 2 Отговор
    Избирателят в края на краищата определя НС. Избрахме си Симеончо - спряха реформите. Костов - на боклука. После се заточиха СС, ББ, РР, КК - и така.... Уж искаме промяна, а гласуваме за статуквото....А станалите държави от бившия соц-лагер са с няколко обиколки пред нас.....

    Коментиран от #12, #13

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИНЖ":

    Ама ти наистина ли вярваш, че
    "Избирателят в края на краищата определя НС. " ❓❓❓
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "ИНЖ":

    Лично КИР.40 го каза , че с "ала -бала" са докарали над 20% и са спечелили изборите, а иначе са щели едва 7% да имат 🤔❗🤔
    Кой трябва да ти обяви, че избори се МАНИПУЛИРАТ ❗❓
    Не видя ли как ДД открадна изборната победа на Тръмп в САЩ,
    пред очите на целия Свят ❓❗
  • 14 МаДа

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "От 30 години":

    ЦРУ е американско.
    Тук управлява ГРУ.
    Те направиха и перестройката.
    Статията е пълни глупости, с изключение на "наклоните", които са финансово обосновани.
  • 15 инж. Ганчо Илков

    7 1 Отговор
    В действителност, Българската Политика е забърква в Куфара още през 1987 година (Юлският Пленум на БКП). "Кръглата Маса" бе част от забъркването, в която чрез Медиите трябваше да де представят Водещите Опозицията изкуствено създадените от ДС Десиденти (Жельо Желев, Петко Симеонов, Доктор Петър Берон, Волен Сидеров, Георги Марков и други. По Предложение на Луканов, Желев вписа Иван Костов в Листата за Депутати на СДС). Следващото забъркване беше в Изборите за Велико Народно Събрание. "Сготвената" Опозиция се остави да бъде Манипулирана с Цел установяване Парламентарното Мнозинство на БСП. Въпреки, че Световната Общественост скочи срещу Изборната Манипулация, Желев публично заяви, че Изборите са Демократични. Следващо забъркване - "Боянските Ливади" Желев организира свалянето на Правителството на Филип Димитров. Свалянето на Правителството бе продиктувано от Внесеният Проекто Закон за Лустрацията. Следващо забъркване - Фалитът на Държавата от Правителството на Луканов. Следват Приватизацията по Модела на Москва (Чобайс). Масовата Приватизация бе за "балъците" чрез Боновите Книжки и Приватизационните Фондове. Класовата Приватизация бе за отбраният и филтриран Елит ( приближените до ДС и БСП). Този Елит без Икономическа Подготовка (в Областта на Пазарната Икономика) обсеби Българските Предприятия, Подземните Богатства, Банковата Система. България влезе в ЕС и НАТО, но остана на последно място по отношение на Работна Заплата, Пенсии, Покупателната Способност и
  • 16 Фибата

    3 0 Отговор
    С чия "тежка доминация" е създадена през 2004 г. ДСБ, Кънев? М?
  • 17 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Тъй бе,американците ни взеха на абордаж и назначиха новата стара туземна администрация,превърнаха ни в колония,а тя трябва да има своите вождове или раджи.Назначиха най-алчните и безскрупулни дупАри,дадоха им щедро да крадат,но лъвския пай все пак си запазиха за щатите,всички блъгини потекоха натам ,а цветущата донякога Българи затъна в мизерия и безпътица.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.