Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Февруари, 2024 23:01 2 634 94

Путин уби руската култура. Уби и душата на Русия.

  • евгений дайнов-
  • русия-
  • путин-
  • сталин-
  • култура-
  • руска култура-
  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • александър солженицин

Владимир Путин си мисли, че властта е единственото лепило, което удържа една страна от разпад и разруха

Путин уби руската култура. Уби и душата на Русия. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Известната руска журналистка (в изгнание, разбира се) Юлия Латинина намери точните думи: "Путин одира от тялото на Русия и бездруго много тънката кожа култура".

Още новини от Украйна

Истината е, че никой предходен кремълски диктатор не е успявал така да одере тънкия слой руска култура, че на нейно място да остави същинска пустиня. Това пръв постигна Владимир Путин. От Сталин до Андропов са виреели творци и творби, които в днешна Русия са немислими.

Путин никога не би допуснал подобни творби

Може би днес Путин би допуснал „12-те стола“; но нямаше да допусне появата на „Златния телец“. Защо? Защото във втората творба на Илф и Петров целият сюжет се върти около тежко корумпиран държавен служител.

По времето на сатрапа Сталин излизат романи, съчувстващи на най-злите врагове на болшевиките от времето на Гражданската война – белите армии: „Тихият Дон“ на Михаил Шолохов, „Бяла гвардия“ на Михаил Булгаков, както и първите два тома на „Ходене по мъките“ на Алексей Толстой. Днес подобно нещо – Путин да допусне романи, симпатизиращи на негови врагове като например Навални или Немцов – е абсолютно немислимо. Абсолютно немислима би била и появата на „Кучешко сърце“ на споменатия вече Булгаков. Няма как Путин да разреши публикуването на роман, в който неврохирург превръща улично псе в човек, който става най-верният поддръжник на властта.

Сталин допуска появата на „Конармия“ на Исак Бабел, където виждаме описани нечовешки жестокости, извършвани по рутинен и всекидневен начин от „червената“ конница. Путин никога не би допуснал появата на творба, в която да прочетем за зверствата на днешната руска армия в Украйна.

Даже Хрушчов и Брежнев не попречиха на тези творци

На свой ред последвалият Сталин Никита Хрушчов, въпреки че гледа на живота през очите на простоват човек, позволява публикуването на повестта на Александър Солженицин „Един ден на Иван Денисович“. Няма как днешният руски диктатор да допусне книга, в която се описва всекидневието на негов затворник, запокитен в сибирски концлагер.

Хрушчов не пречи и на появата на сатиричните научно-фантастични творби на братята Стругацки, всяка от които изобличава тъпоумието на тогавашния държавен строй (оглавяван от него). Открехва вратата и за „магическия реализъм“ с публикуването (макар в орязан вид) на Булгаковия роман „Майстора и Маргарита“. Последвалият Хрушчов Леонид Брежнев не спира магическия роман на Владимир Орлов „Алтистът Данилов“. Всички днес живи руски фантасти, обаче, са бегълци от режима на Путин и не живеят в Русия.

Поезията на Евтушенко, Ахмадулина и Рождественски, музиката на Висоцки и Окуджава, филмите на Тарковски – нищо подобно на тези творби не съществува в днешна Русия, тъй като няма как Путин да допусне появата на такива безобразия.

По времето на Брежнев и последвалия го Юрий Андропов Съветският съюз разполагаше с огромни световни интелектуалци и мислители като Алексей Лосев, Дмитрий Лихачов, Алексей Салмин, Юрий Пивоваров, Андрей Зубов. Путинова Русия не допуска появата на подобни хора, а последните двама живи от този списък – Пивоваров и Зубов – са бегълци, живеещи в емиграция.

Културата е единственото лепило, което пази от разпад

В областта на музиката Сталин допусна съществуването на композитори като Шостакович, Прокофиев и Хачатурян, а Хрушчов и Брежнев – на Родион Шчедрин и Шнитке. Къде са днешните руски композитори? Попзвездите – от Алла Пугачова до Андрей Макаревич и Семьон Слепаков – са в емиграция. На останалите в Путинова Русия, като например Филип Киркоров, е забранено да се изявяват.

За разлика от Сталин, Хрушчов, Брежнев и Андропов, Владимир Путин си мисли, че властта е единственото лепило, което удържа една страна от разпад и разруха. Затова в момента не го интересува нищо друго, освен запазването на властта: има власт – има страна. Неговите предшественици, обаче, бяха по-умни, макар не по-милозливи: те знаеха, че културата е лепилото – че едната гола власт не стига.

Путин успешно уби руската култура и направи невъзможно нейното съществуване. Така уби Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продажен

    73 28 Отговор
    Алкохолизиран псевдо интелектуалец

    Коментиран от #55

  • 2 Сократ

    69 35 Отговор
    Дойче зеле да пише пропагандни статии за ситуацията в Германия. Няма какво да се занимава с Русия и Путин. Апропо, разкъсахте ли вече икономиката на Русия, хвърлихте ли я в хаос? Или бумеранга ви тресна зверски по кухите чутури? Шолци, да беше чел Бисмарк. Най-великият ви немец. Ама ти си плужак, назначен за канцлер от фашингтон. Сега ще слушаш и козируваш. Слугата си остава винаги слуга.

    Коментиран от #80

  • 3 Такива са

    41 15 Отговор
    Путин е съберателен образ на Русия през вековете до сега

    Коментиран от #91

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Алексей Косигин

    31 48 Отговор
    Леонид Брежнев беше хиляди пъти по умен и маневрен от Путин!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Запознат

    59 25 Отговор
    Евгени Дайнов е тежък алкохолик

    Коментиран от #32

  • 8 има ли Бело

    40 21 Отговор
    НЕ ГО И ЧЕТОХ .ВСИЧКО ПРИКЛЮЧИ ПЕДАЛИ

    Коментиран от #77

  • 9 В.В.П.

    37 21 Отговор
    Женя ,,ти си просто един дребен дивеч..Ахаха..Путин е бог..

    Коментиран от #79

  • 10 Факт4екър

    53 18 Отговор
    Смо пияница като Дайнов мoже да пише за пропадналото DW
  • 11 Дойче 🚾веле

    44 16 Отговор
    Плащаме на Дайнов с евтина ракия.
  • 12 В.В.П.

    45 18 Отговор
    Играта ви свърши Фашисти!!.!!.Путя ви преби като УЛИЧНИЦИ..Каквато си ТИ Женя..
  • 13 Реалист

    37 21 Отговор
    Когато в Русия е имало култура в България са танцували хоро само на тъпан!
  • 14 Професора

    52 15 Отговор
    Ниско културен балкански индивид като Дайнов няма право да коментира културата на никого още повече Руската култура и традиции в нея.

    Коментиран от #81

  • 15 В.В.П.

    37 17 Отговор
    Путин накара много хора в света да четат руска литература ,да слушат руска класика ..Да у пат руски...Аз ,човекът ,живял в Европа ,познавам много такива .Женя е пропаднал дървен философ...Ахахаха..Излез в Европа ,женя!!.Живей в Киев.и Ростов ,Бъди мъж ,!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 В.В.П.

    38 12 Отговор
    Единственото спасение за тоя тип цървули е ДВ...Да плюят РОССИЯ..!. АХАХА.Жени ,ти си просто невеж неудачник .!
  • 18 В.В.П.

    25 18 Отговор
    РОССИЯ е велика сила .!!.И ще бъде такава .Играта ви свърши фашистки цървули ..Жени е провалена подлога .Както много други .Руски и окропи утре пак . ще трепят немците .
  • 19 Артилерист

    33 9 Отговор
    Сиймор Хърш в "Теория на общото президентско безумие" казва, не аз, моля, че такива като Дайнов не струват и, ЦИТИРАМ: "колкото кофа топла пикня", край на цитата.
  • 20 В.В.П.

    29 9 Отговор
    Речникът на Дайнов е пълен с опростачени слова .примитивни...Слушай ,,Шаман,,говедо !!.Балканско теле .Ахахаха ..
  • 21 ЗЛИЯТ ..

    20 11 Отговор
    Кой си учи децата при тоя злобен даскал?.
  • 22 Гориил

    30 8 Отговор
    Нито Сигизмунд III, нито Чарлз XII, нито Наполеон, нито Хитлер са убили руската култура. И Deutsche Welle няма да може да убива.

    Коментиран от #25

  • 23 Верно са по зле

    11 22 Отговор
    5 поколение регенерати болшевики нямат поле за изява вече навсякъде е малкото джудже..той изгрява слънцето..той произвежда въздуха и той мисли вместо тях
  • 24 Макаренко

    11 22 Отговор
    Путинисти,ще завладеете БГ кога се хванете за палците пред Тагарев!!!
  • 25 Ге точката

    13 18 Отговор

    До коментар #22 от "Гориил":

    Не бе просто манталитета на царчето е такъв че той е "най-високия" в Русия
    Ако някой мисли иначе пада през прозореца
  • 26 ЛилиПутин

    10 19 Отговор
    това го може само едно тъпо кгб-ко ченге
  • 27 Кой дайноф ли... затваряай

    23 9 Отговор
    "Политически анализатор"?!
    Обществена тайна е, че у нас няма такова животно...
    „За пореден път включвам телевизора, прочитам името на еди кой си гост и отдолу надпис "политически анализатор", започвам да го слушам и чувам само единствено чиста, едностранчива, неприкрита полит-агитация. Директна, партийна.
    Абе, време е да кажем едно нещо открито - в България няма такова животно "политически анализатор".“
    „...Когато в студиото например седнат Даниел Смилов или Евгений Дайнов всички знаем ,че това не са "обективни преподаватели", от които ще чуем някакъв "неутрален анализ, плод на академичната им мисъл", ами бесни либерални активисти, нерядко преминаващи към партийни комсомолци. Че тяхната задача, аз вярвам самопоставена, не е да използват академичните си познания за изграждане на обективен анализ, ами винаги и всячески да защитават поредния градски партиен проект - в момента ППДБ. Без значение какво "анализът" показва.“...

    Коментиран от #29

  • 28 Руснакът.

    11 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ян Дюри":

    Не се отваряй ,много !.Кой е Гилмен ,потурко..?

    Коментиран от #41

  • 29 Доволен клиент

    7 15 Отговор

    До коментар #27 от "Кой дайноф ли... затваряай":

    Като чуеш Волгата завърташ ли амбреажа?

    Коментиран от #52

  • 30 мдааа

    25 8 Отговор
    Дайнов руснаците са го хранили цял живот. През половината му живот ги е обичал, учил е там и се е възползвал от привилегиите и благините като комунистическо отроче. През втората половина от живота си ги мрази и се храни от тази омраза, която някък си осребрява. Сега "хем ги мрази, хем тайно се надява да го спасят".
  • 31 Бутафория на държава

    8 21 Отговор
    Другаря Путин е менте и покрай него няма как да вирее истинско изкуство..най-малкото че е с еврейска жилка и му е все едно какъв е завета на Русията..слушалката в ухото сам си задава въпроси отговаря си руските бабички си мислят че ще ги прави 20 годишни принцеси на Монако или поне млади партизанки от летен лагер..тия там са абсолютен утопичен филм..основната им грешка е че си мислят че православието е новия болшевизъм а всъщност православието е една от най-толерантни те религии съществуващи и няма как да легитимира азиатската диктатура в която живеят
  • 32 Анонимен алкохолик

    22 8 Отговор

    До коментар #7 от "Запознат":

    Това е тежка психична и психиатрична болест, която се нуждае от навременно и адекватно лечение. Простете и се молете за генчо, защото не знае какви ги пише и върши с наличието, или поради липсата на градусова течност. За Руската култура и изкуство – Само дълбоко преклонение и уважение!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Салвадор Дали

    19 10 Отговор
    Не ясно какво е убил и дали.
    Но възвърна гордостта и величието на Руссия, потъпкана от Горбачов и Елцин.

    Коментиран от #45

  • 35 Сандо

    21 7 Отговор
    Докъде стигнаха козяците в падението си:да хвалят Сталин,Хрушчов и Брежнев!Тези индивиди наистина имат някакви ментални проблеми.
  • 36 Дайнов не разбира новия стил

    6 16 Отговор
    В момента в Русия имат нова култура
    Разни осмокласнички в униформа пеят песни от 1945 година по селските читалища..всичко е в жанра комедина опера също наречена фарс

    Коментиран от #75

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мале е е

    18 8 Отговор
    Владимир Путин си МИСЛИ, че властта е единственото лепило

    Тия написали тази статия си МИСЛЯТ че вече знаят какво мисли Путин
  • 41 Галош

    4 9 Отговор

    До коментар #28 от "Руснакът.":

    Гилмен е човекът с люспи и плавници от блатата,нещо като тебе бастонг

    Коментиран от #42

  • 42 Естествен Интелект

    9 3 Отговор

    До коментар #41 от "Галош":

    Щом е НЕЩОСИ-мен: Това е супергерой с чорапогащник.

    Коментиран от #44

  • 43 Културтрегер

    11 6 Отговор
    Хайде сега пак,вятър вее,дъжд вали,Путин е виновен Простата истина е,че всички тези творби са писани по времето на социализма.
  • 44 гонзо владимирович

    3 7 Отговор

    До коментар #42 от "Естествен Интелект":

    Гилмен е гадно чудовище човекожаба докато както винаги човекът амфибия е хуманен миролюб като Пууутин

    Коментиран от #47

  • 45 да, така е

    10 11 Отговор

    До коментар #34 от "Салвадор Дали":

    величие в мечтите им! Това им възвърна. Да не гледат как живеят другите народи, а да си мислят, че са велики и това да ги "топли".
    Работя в интернационална фирма. От както е започнала войната руснаците си налягат парцалите. По-ниски от тревата и по-тихи от водата са. Забили са носове и дори помежду си говорят на английски.
    Пък като са толкова велики защо ходят да работят на мръсните западни империалисти?
  • 46 Дойче

    11 5 Отговор
    Зеле
  • 47 Естествен Интелект

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "гонзо владимирович":

    Беляев съм го чел. Не всичко, предполагам... И ПГ Удхаус даже...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    16 11 Отговор
    Путин спаси Русия от налазилите я англосакси ще спаси и света от евроатлантиците продажни
  • 50 Ивгени продайнов

    14 9 Отговор
    Пак е прекалил с пърцуцата
  • 51 Какво говори

    14 6 Отговор
    Световно неизвестната руска "журналистка" (в изгнание) Юлия Латинина никой не го интересува.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 На кухата лейка

    16 8 Отговор
    Много и се искало някаква "творба" да има, в която да прочетем за "зверствата" на днешната руска армия в Украйна и затова решила, че руската култура била убита... Абсолютно смехотворно и неадекватно изказване.
  • 54 Естествен Интелект

    0 5 Отговор

    До коментар #48 от "Искрено се надяваме":

    Не така де! Имам 3-4 приятелки там. Добре сме си прекарвали...
  • 55 Всъщност,

    20 10 Отговор

    До коментар #1 от "Продажен":

    Истината е, че Путин е спасителят на съвременна Русия. Днес, отвоюването на независимостта и суверенитета на Русия е безусловен приоритет
  • 56 Точен

    14 9 Отговор
    ПроДайнов и Путин. Мишка пред световният Колос.

    Коментиран от #70, #78

  • 57 Отстрани

    13 8 Отговор
    Офф, Дайнов.....пак си препил и пак си се изповръщал....работиш за руснаците усилено с всяко твое материалче....преобърнал си с тъпотиите си доста хора вече в правилната посока за което ти благодарим!
  • 58 Слушала съм я тази особа

    14 5 Отговор
    от интерес какво представлява т. нар. пета колона извън Русия. Достатъчно е да кажем, че нейни редовни гости са проф. Соловей, който непрекъснато твърди, че Путин е или вече умрял и се появява негов двойник, или че е болен от тежка форма на шизофрения и ще го изкарат от Кремъл в усмирителна риза. Друг чест гост е украинската Шехерезада Олексий Арестович - спомнете си, цяла година обясняваше как руснаците до седмица-две ще свършат ракетите, и украинският съветник на Еленски Подляк, който не спира да се хвали с интелектуалното си "превъзходство". Абсолютна психопанорама, в която г-н Дайнов би се вписал идеално.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Първосигнални

    8 7 Отговор
    Там само да убиват друго не могат да правят
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Поп

    7 8 Отговор
    Жалък пропадняк
  • 64 Ще поживеем

    4 1 Отговор
    и ще видим.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 КУКУ РУКУ

    8 4 Отговор
    ДАЙНОВ АБЕ ПРЕДИ ТОВА ИЗНАСИЛИ ЛИ Я ЩОТО ИНАЧЕ НЕ СЕ БРОИ
    А И ЖАЛКО ЧЕ НЕ Е МАЛОЛЕТНА РУСКАТА КУЛТУРА ДЕ
    КАТО АЛА ПУГАЧОВА НАПРИМЕР
  • 67 Перо

    6 8 Отговор
    За Съветския възпитаник Е. Дайнов, само чичко Шорош може да укрепи руската култура. Другите я омаловажават и унищожават!
  • 68 Госあ

    7 7 Отговор
    Ако кожата на руската култура е тънка, не знам каква е кожата на англосаксонската “култура”. И въпреки, че има правдивост в писаното относно Путин, то само заради това че въпросната анализаторка принизява по такъв начин руската култура че да се хареса на западните си господари, заслужава каторга. Не може нищо и никакъв слуга и безгръбначно да плюе по цял един народ и държава безнаказано.
  • 69 "Дайново сърце"

    9 7 Отговор
    Наш Генчо е като кучето-човек от романа "Кучешко сърце". Винаги верен на актуалната власт. Пръв комунист- с комунистите. И най-вярно куче на сегашните господари. Жалко, че не могат да го оценят достойно, а само му подхвърлят по някой кокал.
  • 70 Голем

    6 8 Отговор

    До коментар #56 от "Точен":

    Световният колос Путин стърчи на глинени крака.На колко хиляди руски майки почерни живота.
  • 71 Свинско със зеле

    7 4 Отговор
    Дайнов пак успешно уби коча с лопатата.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    от википедията....Латинина пише в стил политическа-фантастика и политическо-икономически детектив.
  • 75 Сандо

    5 3 Отговор

    До коментар #36 от "Дайнов не разбира новия стил":

    Тази нова култура ражда нови хора с ново мислене,готови да отидат да се борят и загинат за страната си.А ти готов ли си да отидеш да защитиш България,особено ако лично Путин се изправи срещу теб?Или ще избягаш с 200 както обяви оня от Банкя,или ще излетиш към островите,както са решили тия променящите,които сега успешно ликвидират държавата ни?

    Коментиран от #88

  • 76 Наполеон

    2 1 Отговор
    Интересно защо големите диктатори са все ниски човечета!
  • 77 100

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "има ли Бело":

    Приключи за Путлер.
  • 78 Един

    0 4 Отговор

    До коментар #56 от "Точен":

    Хаха, жужака колос.
  • 79 Един

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "В.В.П.":

    Щом е бог, ти молиш ли му се по 5 пъти на ден?
  • 80 Шолц

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    чете Хитлер, а не Бисмарк.

    И ще го постигне съдбата на Хитлер. А германия - в руйни. И без война .....

    Коментиран от #84

  • 81 Демократите

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Професора":

    затова поведоха война срещу руската култура.

    Ха да спомним кои забраниха представления, спектакли, спортисти и т.н. от Русия?

    Путин или ......
  • 82 Тази държава

    2 4 Отговор
    не случи на ръководител.Явно такива са и възможностите.
  • 83 Тъп та дрънка

    6 1 Отговор
    Словореда и смисъла на текста е на ниво седмокласник.
    Как се става така професор ??
  • 84 Всяка седмица

    0 3 Отговор

    До коментар #80 от "Шолц":

    Сме в Германия , Заблуденяк.

    Не живеем през 1985 година .

    Руини още не сме виждали , ама дронове над Масква има нали , Заблуденяк.

    Коментиран от #93

  • 85 редник

    2 0 Отговор
    / Открехва вратата и за „магическия реализъм“ с публикуването (макар в орязан вид) на Булгаковия роман „Майстора и Маргарита“. /

    От къде го измисли Дайнов „магическия реализъм“?

    Романът „Майстора и Маргарита“ е гротеска и основната му цел е изобличаването на обществено-политическите порядки в онези години, а това Булгаков постига както със сатира, така и с въвеждането на фантастични персонажи - Воланд и свитата му в настоящето (30-е г. на ХХ в.), Йешуа, Леви Матей, Юда в миналото, сливане на време и пространство и т.н...
  • 86 Колчо слепеца

    3 0 Отговор
    Дайнов и Латинина са равен кантар по акъл и продажност. Ходи си сипи едно, че май си се разтреперал .
  • 87 гост

    1 0 Отговор
    Джендърската култура-да.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Евгений Дайнов

    1 0 Отговор
    Евгений Дайнов е един от многото продали се за жълти стотинки, жълти "журналисти"
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.