Last news in Fakti

28 Януари, 2024 21:01 2 399 81

Защо радикализмът е опасен - и за България, и за света?

  • възраждане-
  • политика-
  • българия-
  • европа-
  • демокрация-
  • радикализъм-
  • насилие

Днешните времена започват да страдат от липса на умереност

Защо радикализмът е опасен - и за България, и за света? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

Демокрацията се основава на умереност - самоограничаване на политически силните, които не действат системно егоистично, а се грижат и за интереса на останалите, за общия интерес. Левитски и Зиблат - двама харвардски политолози - напомниха тази истина в книгата си "Как умират демокрациите", станала популярна през 2018-а година. А истината е стара, защото умереността (търсенето на мярата) и самоограничението са били разпознати като висши ценности още от времето на Аристотел. Раймон Арон - един от големите френски интелектуалци, либерали и демократи след Втората световна война - също издига умереността в централна характеристика на успешната демократична политика.

Днешните времена обаче започват да страдат от липса на умереност. На преден план излизат политици, които залитат в крайности от най-различен вид. В България още в началото на 21-и век първо се промени политическият език и партии като "Атака" започнаха да изричат немислими дотогава неща. Тази борба срещу (несъществуващата у нас) "политическа коректност" беше последвана от поставянето под въпрос на определени права на хората, принципите на конституционализма, НАТО и европейската интеграция.

С войните на Русия в Украйна умереността съвсем взе да изчезва. БНР започна да звучи като радио Москва във все по-големи часови диапазони, а откровено антидемократични тези започнаха да циркулират с "оправданието", че са антилиберални. Под път и над път политици взеха да се бият в гърдите, че само те защитават "националния интерес", а другите, видите ли, са "предатели". Този наш "национален интерес" обаче поразително започна да прилича на интересите на новия руски империализъм. А какво демократично може да има в подкрепата за Путиновата диктатура?

Успокоението, че "копейки" има не само у нас, а почти навсякъде, по-скоро засилва проблема. Ако някоя световна копейка успее да спечели изборите в САЩ, ще може да се каже, че умереността сериозно е отстъпила и радикализмът и крайностите са започнали да надделяват.

Идва ли нова радикална епоха?

Последната голяма вълна на радикализъм в света е била през 30-те години на миналия век. Тогава комунисти, фашисти и нацисти овладяват властта в много развити държави. И това води до най-голямата трагедия в световната история - Втората световна война. След нея Европа и Северна Америка си взимат поуки. Ново надигане на радикализъм има в края на 60-те и 70-те години и в държави като Чили, Аржентина, Гърция има доста кървави диктатури. Но като цяло радикализмът е бил регионален и не е диктувал световната мода. След краха на комунизма в Източна Европа радикализмът съвсем преминава в отстъпление. Но дали не идва краят на това отстъпление?

Между днешния радикализъм и радикализма от 30-те години на миналия век има следните значими разлики:

Липса на атрактивна политическа алтернатива на либералната демокрация

Нацистите и комунистите във Ваймарска Германия са се борили за революция и създаване на нов политически ред: диктатура на пролетариата или фюрерски режим. Днешните радикали не изповядват открита подкрепа за недемократична уредба. Но пък не пропускат да изразят солидарност с диктатори като Путин - за тях той е борец срещу Запада и неговата хегемония. У нас радикалите обичат да се идентифицират с по-амбивалентни фигури като Виктор Орбан, които поне с единия крак са в демократичния лагер. Автократичните им тенденции са одобрявани и приветствани, особено когато стане дума до ограничаване на правата на малцинствата (сексуални, етнически), на свободата на словото, борбата с "чуждестранните агенти" и т.н.

Липса на насилие по улиците

Радикализмът от времето на болшевишката или на фашистките революции се е характеризирал с насилие - въоръжени униформени политически групи са се разхождали по улиците и са се биели с "опонентите си". Днес насилието е вербално и по-скоро бутафорно, като при превземането на Капитолия от привържениците на Тръмп. Но и тук има разлики между държавите - българската традиция на протести е мирна, докато във Франция протестите често са придружени с насилие. Веднъж започнало обаче, насилието много трудно може да бъде удържано в умерени рамки, както показва българския опит от 1923 -1925 г. Затова и сега трябва да се отнасяме много сериозно към паравоенните формирования, групите на бивши военни и т.н., които се организират под чуждо влияние и следвайки най-вече руски примери. Такива организации могат да станат фитил на експлозия от насилие в страната.

Кризите ли произвеждат радикализъм или радикализмът - кризи?

През 30-те години на миналия век кризите са произвеждали радикализъм. Германия е била в изключително тежка икономическа ситуация с хиперинфлация, огромна безработица и т.н. Днес изглежда ситуацията е обратната - надигащият се политически радикализъм има нужда са се поддържа с производство на кризи: миграционна, здравна и др. Въпреки като цяло здравата световна икономика и умерения растеж на просперитета в глобален мащаб, радикалите днес измислят проблеми и ги налагат по паникьорски начин на публиката. Ще махат "Аз съм българче", ще ни чипират с ваксините, ще останем на студено през зимата, ще влезем в дългова спирала, ще ни обезбългарят с мигранти, ще облекат българчетата с украинското знаме и т.н. и т.н. Всичко това е стремеж за създаване на мини-криза, произведена с цел политическа мобилизация в полза на радикалите. Тези радикали са политически предприемачи, които търсят поляризиращи обществени теми, за да настроят групи от обществото срещу системата. Така антиваксърите стават путинофили - единственото общо е, че и двете веруя са антисистемни.

Опортюнисти и революционери

Радикалите и екстремистите се делят на две групи - революционери и опортюнисти. Революционерите са идеологически противници на либералната демокрация и искат да я заменят с някаква нейна алтернатива. Опортюнистите използват радикализма със стратегическата цел да спечелят повече гласове вътре в либералната демокрация. Първата група са антисистемни играчи. Втората група са хитреци в рамките на системата.

През 30-те години на миналия век доминиращи са били революционерите. Имало е и класически опортюнисти като Франц фон Папен в Германия, които са смятали, че ще използват Хитлер за собствената си електорална и политическа победа. Случило се точно обратното: опортюнистите бързо са били изтласкани от революционерите нацисти.

Съвременният радикализъм в Западна Европа и Северна Америка е в по-голямата си част опортюнистичен. Но опортюнистите налагат в публичната сфера антидемократично говорене, което постепенно ерозира устоите на демократичния ред. Въпросът е колко дълго демокрацията може да издържи опортюнистите радикали, които ежедневно тласкат големи групи от хора в антисистемна посока.

Войната и споменът за нея

През 20-те и 30-те години на ХХ-ти век нацизмът и комунизмът са изместили умереността, защото Първата световна война е наложила насилието като средство за решаване на политически междунационални конфликти в индустриалната епоха. Когато този вид разбиране стане доминиращо, умереността в национален и наднационален план скоро изчезва. След трагедията на Втората световна война и с настъпването на ядрената епоха се налага разбирането, че горещата война не може да реши никакъв проблем, а ще доведе до световна катастрофа. Именно това разбиране прави възможна експанзията на умереността и демокрацията от 1945-а година насам. Днес този фундамент започва да се разрушава. Войната в Украйна е европейското измерение на тази разруха, а Газа, Тайван и т.н. имат потенциал да превърнат феномена в глобален.

Застрашена ли е умереността в България?

Големият въпрос е може ли светът да запази умереността, без да се стига до световна трагедия, която нагледно да му демонстрира отново нейната безспорна ценност? Може ли просто историческият спомен за минали трагедии да е достатъчен, за да ни предпази от повторенията им? Уви, отговорът на тези въпроси не е съвсем ясен. Но в тази световна среда на отстъпваща умереност България трябва много внимателно да пази и осмисля спомените си от времената на крайности и радикализъм. Наложеният от Червената армия комунистически режим, насилието преди това от 1923-1925-а година са българският горчив опит с изчезването на умереността. Това не са периоди, които могат да бъдат мислени като безвъзвратно отминали заради цивилизоваността на съвремието ни. В крайна сметка през 1914-а година "цивилизована Европа" изпада в един трийсетгодишен цикъл на насилие. В Източна Европа този цикъл продължава доста по-дълго и приключва едва през 1989-а година.

Голямата задача е да не се допусне връщане към крайностите и радикализма, въпреки значителното политическо предлагане на опортюнисти радикали, които са готови на най-разнообразни маневри за спечелването на повече гласове и подкрепа. Радикалът опортюнист е все пак по-добър от радикала революционер. Проблемът е обаче, че границата между тях е тънка, а изкушението за опортюниста да стане "истински" революционер е голямо.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сравнителен конституционалист

    75 7 Отговор
    ДойчеБлъф пак ни пробутва платен лаладжия, да умува по теми, които не разбира!
  • 2 гост

    55 5 Отговор
    "Великият" СмилоФ поставя отново извечния въпрос за кокошката и яйцето и обяснява че преди 100 години кокошката била по-напред, а сега яйцето е но-напред! Кризите пораждат радикализъм- ляв или десен, но още Адам Смит изтъква, че поради самия си характер капитализма поражда циклични икономически кризи, които като се задълбочат стават политически. Специално за Германия през 20-те години на 20 век: САМО ЗА 10 ГОДИНИ ПРЕЖИВЯВАТ 3 УЖАСЯВАЩИ КРИЗИ : 1918 -19 година - разгрома в ПСВ, Версайския договор и опитите за леви и десни революции; 1923 г. когато доларът стига 14 МИЛИАРДА МАРКИ, и икономическата криза 1929-33 година. Като се прибави и бандитизма, корупцията проституцията и сексуалната разпуснатост от всякакъв вид, честата смяна на многопартийни правителства.И това го преживява само едно поколение. Хората искат стабилност защото такава "демокрация" ги убива. Пиша го за тези, които имат капацитета да го разберат, но СмилоФ не е загубено момче, НО ЗА КАКВОТО МУ ПЛАЩАТ ТОВА КАЗВА И ПИШЕ!.

    Коментиран от #21

  • 3 Както каза ШолЦ от трибуната

    48 6 Отговор
    Demokratie ist wirklich dass man seine mainung nicht sagen kann ❗
    Демокрация всъщност е, че не можете да изразите мнението си !

    Коментиран от #22

  • 4 РЕАЛИСТ

    63 4 Отговор
    Какъв буламач е забъркал авторът Димитър Смилов, за да се хареса на властимащите. Демокрация означава " Диктатура на мнозинството над малцинството" . Ако мнозинството е избрало нареченото от авторът "радикализъм" , то това е демокрация и негово право. Сам признава , че Хитлер е дошъл на власт , поради унизителните условия , които победителите от Първата Световна са наложили на Германия и са я довели до огромна икономическа криза. Кой в виновен тогава? Така и сега. Има причина има и следствие.

    Коментиран от #17

  • 5 Да, бе

    40 4 Отговор
    Не знам за радикализма, но изкривената толерантност към всякакви извращения определено убива света, или поне овчата част от него.

    Коментиран от #7

  • 6 Калин

    50 5 Отговор
    Личи колко много им пречи България и българския народ , защото има дълбок корен , който не може да бъде изтръгнат и хвърлен в печката! Ще се радикализираме още повече, а вас страх ли ви е ??? Има защо! Искам да умирате от страх, защото наистина не ви мислим доброто на всички предатели и пропагандатори на съвременния фашизъм!
  • 7 ФЕЙК

    30 5 Отговор

    До коментар #5 от "Да, бе":

    Българската "овца" е най- на света: Най-стриганата, най-доената, с най-много изклани агънца, най-търпеливата и най.блеещата!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гориил

    30 5 Отговор
    Днес говорим за радикализма на изчезващите суперсили. Европейската суперсила напълно изчезна от световната сцена.
  • 10 Да, бе

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕЙК":

    Вярно е, но не напълно. Всички съседи още плашат децата си с бугарите. И има защо, може да им напомним.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дойче веле 🚾

    43 5 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 13 Да живее Русия

    32 9 Отговор
    Путин е велик

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Феликс Дж

    19 5 Отговор
    Защото следва "Пролетарий от всички страни, съединявайте се!". Слава на великия Ленин и Коба - хората направили доказали жизнеността на идеите на Маркс и Енгелс. Изводите на последните двама се потвърждават и днес - велики умове. Само това е спасението. Смилов е безсмислов.
  • 17 да питам

    1 19 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    Какво мнозинство бе ... По Иво Христов ли бе ..🤭😁
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Минго

    23 4 Отговор
    Всичко което капитализмът създаде през 20-ти век, сега неолиберализма налаган от финансовият капитал (чисто паразитен капитал) го разрушава и отменя.
  • 21 Варненец

    5 28 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    За какво яйце говориш, онова дето липсва в рашката демокрация ли? То там и кокошката липсва, само кокоши крака има.
  • 22 Варненец

    6 30 Отговор

    До коментар #3 от "Както каза ШолЦ от трибуната":

    Върви в раша, там ще ти чуят мнението, за издигнат празен лист , те пращат в Сибир.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вой Чували

    31 2 Отговор
    Никкокачествена пропаганда от Дойче Веле.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ХаХаХа

    14 0 Отговор
    Лесно им е на тия които избягаха от бг но утре и при теб като дойдат да ви видим как ще е, бг са вече малцинство, питайте даскалиците от варна на поход с децата, 15%, а вече и 10% палачинката е обърната не в полза на село баня иванчо исмаилчо
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ОПИТЕН

    23 5 Отговор
    Англосаксите разбират само от як бой по канчето. С англосаксонските бандити не можеш да се разбереш с добро.
  • 33 Ха-ха-ха

    33 2 Отговор
    Направо като чета и ме напушва смях. Пак въртят сучат и някой друг им е виновен. Защо преди 20 години нямаше "копейки" в Европа? Естествено когато скапаното брюкселско управление налага политика съсипваща Европа ще се появи и съпротива.

    Коментиран от #38

  • 34 Уса

    13 2 Отговор
    Демокрацията беше открадната от ционистите
  • 35 Артилерист

    33 2 Отговор
    И този взе да ни прави на идиоти. Най-неумерени били Атака, а с "войните" на Русия в Украйна умеренстта съвсем била изчезнала, пък БНР се било превърнало в радио Москва. И този индивид говори за умереност и хич, ама хептен не насажда радикализъм, нали? Този от друга планета ли е паднал, че не знае, че "времето е наше" и " кой не скача е червен". Ами това беше прочутото с "умереността" си демократично, Божем, СДС. Преди да говори за "войните" на Русия, този нищо ли не знае за безбройните, все бъкащи от умереност, войни на американците? Този не е ли слушал БНР, за да се убеди, че 95 % от предаванията там са американистика-новини, "анализи", гости, джендъризъм, музика-българинът е петимен да чуе българска песен по българското радио. Ето с подобни пропагандни писания вървим уверено към забрава на "всичко българско и родно"...

    Коментиран от #41

  • 36 Това

    20 2 Отговор
    сбъркано БМВ Смильофф докога ,смятате да ни го натрисате постоянно за някакъв авторитет

    Коментиран от #39

  • 37 Истината

    1 1 Отговор
    Българина е толерантен човек. Те ги изучиха, преди и след, но бойко басри мсуф ще видим какво ще стане. То едно младо набило полицай преди години и за да не влезе в затвора от София хванала строителя и в едно село, ревеше, че трябвало шалвари, кърпа и тем подобни да носи, направи и 3 деца, а и може и повече да е народила от строителя. Отдалече дойче зеле, те си имат в германия помашкаициганскаобщност, но в германия една директорка българка назначила персонала всички българи и като усетили или разбрали, всички ги уволнили българи, заедно с директора. Кой е радикализиран, хората ви казват, как стоят нещата, ще има мъст, къдете са голям процент мюсмлмани. Очудващо е за далеч, но и при вас ще се отзоват. Кое не е така. А и вече в Германия, макар завършили сега айти, български граждани не ги приемат на държавна служба. Оправяйте се.
  • 38 Задунаец

    2 16 Отговор

    До коментар #33 от "Ха-ха-ха":

    И каква е съпротивата срещу "скапаното брюкселско управление"? ......нападаме Украйна и по този начин коригираме скапаното брюкселско управление? Гениално!

    Коментиран от #63

  • 39 Задунаец

    2 22 Отговор

    До коментар #36 от "Това":

    Кое точно в статията не ти хареса, товариш ТОВА? Че Смилов нарича п Ут ле р диктатор? Ми какъв да е?
  • 40 Аоаоаоааа

    18 2 Отговор
    Либера стията е опасна за България и света. И нека най-после Шорош отиде при Алексей П.
  • 41 Задунаец

    4 25 Отговор

    До коментар #35 от "Артилерист":

    Артилериста!!! Хайде едно по едно!
    1. Путин диктатор ли е?
    2. Руzия води ли война в Украйна.
    3. БНР излъчва ли кремълска пропаганда чрез петър волгин?

    Коментиран от #45

  • 42 Честири

    1 0 Отговор
    Бойко Басри Юсуф
  • 43 Задунаец

    4 14 Отговор

    До коментар #29 от "Радикално трябва да се постъпи...":

    Ето такива изказвания наливат вода в мелницата на кремълската пропаганда. Защото няма да чуете нормален човек да говори за въдворяване в белене, пък още повече и на цели семейства. Този начин на изказване освобождава радикализма на българските русофили от всякакви задръжки. Може колегата да има истински, неподправени симпатии към ЕС, но с това изказване прави услуга на антиевропейците. Европейските ценности не включват "белене" и подобна риторика!
  • 44 Бай Дън

    13 2 Отговор
    Какво значи радикализъм: западен или източен това е много важно за уточнение. Според проучвания западния е по вреден обърква ценностите на младежите.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Перо

    16 3 Отговор
    Смилов така и не разбра, че в БГ никога не е имало реална демокрация за да прави сравнения с десните сили и партии, които възникват, в резултат на извращенията, криворазбраната, измислена и деформирана демокрация в БГ!
  • 47 Квартал Изток

    22 2 Отговор
    Не можах да я дочета. Готови изрази от пропагандата, опорки на Посолството, явно се бори да вземе порция от онези пари, дето Щатите ги дават за борба срещу Русия.

    Ей такива мизерни пропаганди водят до това, че повечето българи въобще вече не искат да сме в ЕС.
    За НАТО не говоря - там само Украйна иска да е. Или пък вече и тя не иска, хахах
  • 48 Бъдете снизходителни

    20 1 Отговор
    Евтина инфантилна пропаганда от Дойчето. Както винаги антибългарска.

    Ще гледаме сеира като ви спрат парите от Америка.
  • 49 ццц

    14 2 Отговор
    Боже, какъв неолиберален бъл воч! Демокрацията се основава на гласа на всеки един човек! Точка!
  • 50 Мър

    15 1 Отговор
    Под "радикализъм" разбирайте това което не е угодно на властимащите в момента.
  • 51 Един

    15 3 Отговор
    За масовия читател е известно,че човекът служи на определени интереси и получава пари за това ,което е написал.Дали това е негово мнение или е на заплата ?! Ще преценим след години,когато спрат да му плащат за създаване на обществено мнение.
  • 52 Процесите

    10 2 Отговор
    в обществата вървят по свой собствен ред и логика. Тези обяснения които се опитва да ни пробута велето съвсем не значи, че трябва да са верни. Причините са комплексни. В зависимост от това от какъв ъгъл гледаш процесите, се обяснява и тяхната логика. Рядко има само една истина. Тесла например казва, че процесите между държавите може да се разглеждат като модел от физиката където потенциалът на всяка страна расте и намалява. Когато потенциалът на някоя страна надхвърли номинала, започва война.
  • 53 Рева за МОЧАТА

    4 17 Отговор
    рушляците умреа от студ.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Тези мисловни

    12 1 Отговор
    упражнения не са за всеки. Някой си е изковал менчето предварително и сега ни “кръщава” с вода от него. А от нас се очаква да изпаднем в овчи възторг и да хвърляме цветя в краката му.
    Не разбрахте ли, че вашите лакърдии за демокрация вървят само при вас? Идете при папуасите да ги учите на демокрация, нас ни оставете да живеем по лошия недемократичен, където има ред и се знае кой е мъж и кой жена.
  • 56 Интересно

    12 2 Отговор
    ми беше да прегледам написаното, но от менторския тон на писачите ми накъртва.
    Според тях в света има само една истина и всички останали са аборигени и смахнати ако не ги разбират.
    Очаквам скоро да въведат и министерство на истината и печат за автентичност от него…
  • 57 Ми то този

    9 1 Отговор
    радикализъм не е паднал от небето. Всичко си има причина, а тя не е на Марс тази причина.
    То по гората не ходи, ходи по хората.
  • 58 Хахахаха

    1 5 Отговор
    Не мога да повярвам За първи път да прочета нещо от червения тарикат смислов Без да видя името на Борисов Магнитски пеевски!!! Нещо става с русофилите .Най вероятно нова тактика ще пробват смислов инджов
    Имиджа им доста пострада последно време нервите им не издържаха и почти се разкриха
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Кавалерист

    3 15 Отговор

    До коментар #59 от "Артилерист":

    Яко са та назобили с руска пропаганда,само незнам плащат ли ти за това или сам си вярваш поне руски знаеш ли в русия или в украйна бил ли си и т.н
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хммм

    10 1 Отговор

    До коментар #38 от "Задунаец":

    Русия не е съпротивата. Ти явно си маняк на тема Русия. Фермерите в Германия и Франция са съпротивата. Възхода на десни партии са съпротивата.
  • 64 Грантаджиев соросоид

    12 2 Отговор
    Радикалите винаги са били маргинални малцинства. Дали ще бленуват за нов райх или за нов союз нерушимый е все тая. Не може да наричате радикали политически сили, които набраха популярност точно заради такива пропаганди и безумни политики.
    Писна ни от вас. Всички държави имат проблеми за решаване, които се задълбочават с неглижирането им. Но вие сте узурпирали медиите и ни заливате с нови пропагандни бълвочи.
    И сега ревете, че имате опозиция. Редно е да имате, защото се самозабравихте и е крайно време да бъдете озаптени. Щото радикалите сте вие - една шепа психопати, кохорта платени клакьори отблъснахте хората от политиката и я узурпирахте за своите цели. Механизмите отдавна са ясни, но сте пуснали НПО метастази в правосъдието, затова се считате за недосегаеми.
    Ама вече почнахте да усещате жегата зад ъгъла. Държавите се тресат от протести, а идват избори за ново брюкселско Политбюро. А с него в момента сте яхнали 500 милиона души.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Тази монета,

    12 0 Отговор
    която ни предлага авторът е уникална, тъй като няма две различни страни.Монетата е еднаква и от двете страни. Любопитно е да прочетем книгата " Как умират демокрациити" , за да разберем ,най- малко,дали някъде те вече не са умрели.В музиката има модерато означаващо умерено, в политиката това го няма.Авторът говори за политически сили ,които "да не действат егоистично" , изпускайки обаче факта, че на места вече се действа и садистично.
  • 67 Име

    13 1 Отговор
    Путин си защитава държавата - подобно на Втората световна война, 13-14 пъти моли - включително и на колене - Запада - да остави на мира Русия, не та не.

    Слепите виждат - че Западът е интригант, както нас ни извъртяха с Берлинският договор, та още се маем, ще станат 150 години оттогава.

    Уж - се разбрали с Горбачов - а то - всичко било - мижи - да те лажем.
  • 68 Смилоф, дайноф и демокрадция...Божеее

    12 3 Отговор
    "Политически анализатор"?!
    Обществена тайна е, че у нас няма такова животно... Кристиян Шкварек
    „За пореден път включвам телевизора, прочитам името на еди кой си гост и отдолу надпис "политически анализатор", започвам да го слушам и чувам само единствено чиста, едностранчива, неприкрита полит-агитация. Директна, партийна.
    Абе, време е да кажем едно нещо открито - в България няма такова животно "политически анализатор".“
    „...Когато в студиото например седнат Даниел Смилов или Евгений Дайнов всички знаем ,че това не са "обективни преподаватели", от които ще чуем някакъв "неутрален анализ, плод на академичната им мисъл", ами бесни либерални активисти, нерядко преминаващи към партийни комсомолци. Че тяхната задача, аз вярвам самопоставена, не е да използват академичните си познания за изграждане на обективен анализ, ами винаги и всячески да защитават поредния градски партиен проект - в момента ППДБ. Без значение какво "анализът" показва.“...
    Четем във Факти...
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    9 0 Отговор
    ПО ОПАСЕН Е СЕГАШНИЯТ ТОТАЛИТАРЕН ЛИБЕРАЛИЗЪМ
  • 71 Така е

    7 1 Отговор
    Радикалните либерали , които управляват са опасни.
  • 72 DW и даниел Смилов!!

    6 2 Отговор
    Фейкове и Маниполации!! Демокрацията е като Комунизма, Игра на думи!! Не се чете!!
  • 73 Коментар

    4 1 Отговор
    Демокрацията се основава на умереност - самоограничаване на политически силните, които не действат системно егоистично, а се грижат и за интереса на останалите, за общия интерес.
    От кога това бавноразвиващо се чучело започна да дава интервюта на най-нацистката медия в света DW?
    И кое от това за което говори важи за Българтия?
    Ние не искаме да станем сатансити,отричащи християнаството,въведено в Римската империя от българин, Не искаме да станем държава в която да важат законите на Сорос и някакви "Отворени "общества ,които да погубят нашата държавност.
    Не искаме да станем нацисти каквито станаха окронацистите ,за да обслужват чужди интереси.
    Не искаме да обслужваме зелените фашисти ,които искат да ликвидират всичко ,само и само да диктуват как да живеем и да им се подчиняваме.
    Всички тези идиотизми са свързани с глобалистите ,които всяка година се срещат в Давос и ,които искат да ни натикат в концлагер ,за да ни управляват по лесно.
  • 74 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    много странна статия, фашизма се приравнява към демокрация, ред и законност а антифашистките настроения, националните интереси, Орбан, копейките и червената армия към разруха и насилие. Не случайно наскоро върховния съд на Италия разреши фашисткия поздрав с вдигане на ръка.
  • 75 касапина

    1 1 Отговор
    Тия брадясали "чеченци" които виждаме навсякъде даже и белите ни граждани брадясват сигурно за да изглеждат по големи тъй като не ходят в казарма и дори 30годишни си остават с бебешки физиономии Ще трябва някой да се натовари с функцията да им отреже брадите
  • 76 касапина

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "КАСАПИН":

    не ми използвай името името измисли си друго
  • 77 Гледаме действията

    5 1 Отговор
    Вместо бла-бла лапацотене гледаме действията. Къде бутат паметници и статуи? Къде ваксинират доброзорно ? Къде отнемат децата на хората? Къде сменяват пола без да питат родителите? Къде узаконяват инцестата и инбридинга? Къде малцинството на дъгата изнудва всички останали? Къде сега съдят католици заради християнството им ? Кой реже оградата по границата и кой наново я възстановява ? Кой омаза Мона Лиза? Кой се е пуснал хоботите и смучИ нефта на араби и африканци?
  • 78 Ченгето от Дойче Веле

    2 0 Отговор
    Платихме му на този пухчо, да запълни времето.
  • 79 Какво по

    2 0 Отговор
    Какво по-радикално от това децата да си сменяват пола, да разрушиш моногамното семейство и да узакониш кръвосмешението?
  • 80 Факт

    2 1 Отговор
    "Днес насилието е вербално и по-скоро бутафорно" - я пак ? ходи питай какво мислят изнасилените млади бели жени или роднините на убитите бели хора от "мигрантите"(новите жители на Европа и Америка). Един пример ще дам : СП 2022г - Франция побеждава и се класира за финал - французите ги беше страх да излязат по улиците и да празнуват, заради разбеснели се диваци. Германия на нова година - колко изнасилени и ограбени жени имаше ?
  • 81 Точен

    1 0 Отговор
    По-радикална неомарсистка медия от Дойче веле няма в българското медийно пространство.