Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 13:44 1 869 15

Две атаки срещу синагогата в Ереван: Арменска терористична групировка заплашва водещото еврейско движение в ЕС и САЩ

  • армения-
  • синагога-
  • ереван-
  • евреи-
  • сащ-
  • ес-
  • игор чаленко-
  • газа-
  • хабад-
  • антисемитизъм

Израелският посланик в Армения призова "арменското правителство да осъди всички форми на антисемитизъм"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Игор Чаленко, политолог, ръководител на Центъра за анализи и стратегии (Киев, Украйна), за ФАКТИ:

Единствената в Армения синагога беше подпалена в столицата на страната Ереван на 15 ноември 2023 г. Това е вторият такъв инцидент в света с умишлен палеж на еврейски религиозен обект от началото на ескалацията на арабско-израелския конфликт в Газа, и първият - извън Близкия изток и арабския свят, след като на 18 октомври т.г бе подпалена синагогата в Тунис.

Палежът на синагогата в Ереван е второто поредно нападение срещу единствената еврейска религиозна сграда в кавказката държава за последните два месеца. Първото нападение е извършено още на 3 октомври 2023 г., четири дни преди бойците на „Хамас“ да нахлуят в южната част на Държавата Израел.

Група, представяща се за ASALA_ Young и твърдяща, че е „наследничка“ на историческата терористична организация ASALA (Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia), пое отговорност и за двете атаки. Според изследователския център на Министерство на диаспората на Държавата Израел, групировката представлява младежкото крило на ASALA.

От създаването си през 1975 г. в Ливан досега организацията е извършила над 80 терористични атаки и саботажи главно срещу турски официални лица и обекти в Европа, Близкия изток и САЩ. През 1979 - 1980 г. бойците ѝ извършват серия бомбени атентати срещу израелски обекти в Италия. Основателите на историческата АSALA са работили в тясно сътрудничество със сирийските разузнавателни служби и палестинските паравоенни групи.

Според изявлението в канала ASALA_Young в чат приложението Telegram, днешното младежко крило взима пример от основателите на организацията. И двете нападения срещу синагогата в Ереван предизвикаха широк международен отзвук.

От 15 ноември насам реакциите са следните:

- Председателят на Конференцията на европейските равини (CER) Пинчас Голдсмит, една от най-големите равински организации в Европа, поиска от властите в Ереван да задържат членовете на групата ASALA, да я обявят извън закона и да засилят сигурността на еврейската общност. "Ако няма адекватна реакция, по улиците ще се пролее еврейска кръв и отговорността ще бъде на ръководителя на арменското правителство", заяви Голдсмит.

- Израелският посланик в Армения Йоел Лион призова "арменското правителство да осъди всички форми на антисемитизъм, да разследва задълбочено това престъпление и да изправи извършителите пред съда".

- The Jerusalem Post, най-авторитетният англоезичен вестник в Израел, нарече Армения "най-антисемитската страна в постсъветското пространство". «58% от населението тук споделя антиеврейски настроения», писа изданието.

- Международната информационна агенция BNN Breaking отбеляза, че "това не е първият случай на антисемитизъм в Армения»: «В страната са регистрирани случаи на грубо незачитане на културните и религиозните ценности, особено тези, свързани с еврейското наследство".

- Hindustan Times, едно от водещите англоезични издания в Индия писа за «враждебността на Армения към евреите».

Но предупреждения за нарастващ арменски антисемитизъм и риск от нападения срещу еврейски обекти звучаха още преди палежа на синагогата в Ереван:

- През 2019 г. The Jerusalem Post писа за "системния антисемитизъм" в Армения;

- Министерство на диаспората на Израел три пъти от септември 2023 г. насам алармира за «нарастване на антисемитските настроения» в кавказката република.

"В социалните мрежи в Армения наблюдаваме рязко нарастване на антисемитската реторика, включваща призиви за насилствени действия срещу евреи...», гласи един от официалните документи на израелското ведомство:

«Налице са опасения от изпълнение на съответните призиви за насилствени действия срещу еврейско имущество в близко бъдеще».

- На 4 октомври т.г. израелската онлайн медия Habura отбеляза "безпрецедентното ниво на антисемитска агитация" в Армения.

- "В арменоезичните канали на Telegram се води открита масирана антисемитска пропаганда, използват се всички налични антисемитски стереотипи", обяви на 29 октомври 2023 г. един от водещите израелски развойни центрове - "Бегин-Садат".

Европейски медии също обърнаха внимание на проблема. “Това не е първата провокация, извършена в Армения срещу еврейското малцинство през последния месец", писа на 5 октомври т.г. българският англоезично издание The Sofia Globe след първата атака срещу синагогата в Ереван.

"Мълчанието на арменските правоприлагащи органи във връзка с нападението срещу синагогата в Ереван" бе отбелязано от румънското издание на списание Newsweek и полското бизнес списание Wprost.

Опасността от антиеврейски прояви в Армения е забелязана в целия свят, но властите на републиката не са сметнали за необходимо да ѝ противодействат.

"Трябва да разберем какво провокира хората към подобни действия", заяви на 30 септември 2023 г. посланикът на Армения в Тел Авив Армен Акобян, в отговор на предупрежденията на Министерството на диаспората на Израел за опасността от нападения срещу еврейски обекти в кавказката република.

"40 минути се опитваха да запалят огъня, отначало имаха недостатъчно бензин, после донесоха още", разказа на 16 ноември т.г. главният равин на Армения Гершон Бурщайн пред Канал 5 на арменската телевизия за палежа на синагогата в Ереван.

Дори след първото нападение, многобройните заплахи от страна на ASALA_Young и предупрежденията от израелски и еврейски организации, Ереван не взе належащи мерки, за да защити единствената синагога в Армения - в продължение на почти един час нападателите не бяха възпрепятствани.

"Ако арменските власти бяха взели необходимите мерки, членовете на ASALA-Young едва ли щяха да имат свободата да хвърлят коктейли Молотов по религиозната институция", констатира на 5 октомври The Sofia Globe (България).

На фона на покровителството на арменските власти ASALA_Young не само подпалва синагогата в столицата, но и разлепва в Ереван и други арменски градове листовки с емблемите на ASALA, «Хамас» и «Хизбула» с надпис: "Имаме общ враг".

Възраждането на ASALA, която се съюзява с признатите за терористични от ЕС и САЩ организации, е заплаха и за други държави. "Безстрашните бойци на ASALA удариха центъра в Ереван на еврейската организация ХАБАД...Нейните стопани са базирани в САЩ и окупирана Палестина. Агенти на ХАБАД получават инструкции оттам", гласи изявлението на ASALA_Young от 15 ноември 2023 г. В същото изявление предупреждават, че следващата им операция «ще бъде извън Армения».

ХАБАД е международно еврейско движение със силно присъствие в почти всички европейски страни и е най-голямата еврейска организация в САЩ. 38 % от американските евреи са ангажирани в дейностите на ХАБАД, според статистиката на международната социологическа агенция Pew Research.

Движението ангажира около 1 100 образователни, информационни и благотворителни структури в Съединените щати. През април 2023 г. президентът на САЩ Джо Байдън обяви 120-ата годишнина от смъртта на последния лидер на ХАБАД, Лубавичър Ребе Менахем-Мендл Шнеерсон, за Национален ден на образованието. ХАБАД функционира също така и в Украйна.

През 2012 г. в гр. Днепър е открит най-големият в света еврейски център "Менора", който работи под патронаж на това движение.

Същевременно през октомври 2022 г. помощник-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Алексей Павлов обяви привържениците на ХАБАД за «сектанти». На фона на засилващия се антисемитизъм в Армения и Русия, на 30 октомври 2023 г. посланикът на Държавата Израел в Киев Михаел Бродски нарече Украйна "най-произраелската страна в Европа".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умирам от смях

    29 3 Отговор
    Игор Чаленко, политолог, ръководител на Центъра за анализи и стратегии (Киев, Украйна)... и тук спирам да чета
  • 2 Браво!!!

    39 5 Отговор
    Израел като продаваше оръжие на Азербейджан що не помисли, че може да се пролее жидовска кръв?
  • 3 Последния Софиянец

    26 1 Отговор
    40 минути се опитват да запалят.Аматьори!Буса на Столичния инспекторат изгоря за 4 минути.
  • 4 факуса

    34 2 Отговор
    ако евреите си бяха взели поука от живота си през вековете нямаше да се стигне до това положение,не те се смятат за бого избрани и най важни,и всички трябва да ги уважават и да им се кланят,ами няма да стане,още по зле ще става,и тоз път едновременно в цял свят

    Коментиран от #11

  • 5 Павел пенев

    27 3 Отговор
    Една по една синагогите започнаха да ги палят,че много нагли станаха.
  • 6 Сандо

    22 10 Отговор
    Армения пое по пътя на самоунищожението си.Да се сърдят на сороските си възпитаници.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Голям Шум

    30 0 Отговор
    В Газа колко църкви бомбардираха евреите
  • 9 Евангелия

    0 20 Отговор
    Ад ги е, че евреите са по-умни от тях и ...
  • 10 Култура Миянко

    10 0 Отговор
    А бе да сте видяли някъде евреин да върви и да разхвърля пари?А след него дан върви арменец да ги събира и да му ги връща.Ако все пак сте видели,обадете ми се.
  • 11 Търновец

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "факуса":

    Юдеизмът се появява в днешен Южен Ирак преди около 3500 години, там според Юдейски признания била и "Райската Градина" Областта Левант е била културно и икономически далеч напред, Джошуа нарекъл Йерихон " град от мед и масло ." и Бог на Юдеите казал на Абрахам да отидат на Левант че ще е им даде земята на Кханааните, а също им казал да се обрежат като знак за принадлежност към Бог. И след това Бог вменил вина на Кханааните в Йерихон "..били потънали в разврат - имали дом за платена любов.. И Бог казал на Юдеите да направят война и да убият....." - Книга на Джошуа, а след това дошъл ред на друг богат град - Йерусалем. И така с война и кланета се появила Юдея
  • 12 Евангелия

    1 2 Отговор
    Аз написах Яд ги е... , а нещо е променило написаното в Ад ги е.... Това е истината.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Толуп.бг

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Евангелия":

    Не бе, толкова си можеш! То с трети клас , за къде повече!
  • 14 Търновец

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Евангелия":

    Една Арменка родена Ереван и лятото работеща на пазара в Търново ми каза че Исус Христос и Йоан Предтеча може да са били Арамейци - протоарменци. В същност Лукас Евангеликум и преди него Флавиус Йозефус са първите писали че е имало такъв човек Христос - роден в Назарет Юдей крусифициран от Понциус Пилатус само че и двамата са били Юдеи и техните писания датират десетки години след крусифицирането през 30 година. За пръв път неюдеи да писали за Христос около 300 след крусифицирането на Христос и авторите да били Римляни. Не съм чувал Арамейци, Египтяни, Асирийци или Хелени да са писали за Йесу в годините след неговото крусифициране. Йесу не е оставил никакви писмени документи, не е само бил ли е грамотен?

    Коментиран от #15

  • 15 Евангелия

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Търновец":

    По принцип, всеки си спекулира с историята, както му е угодно. И не само с историята, а и с настоящето.