Last news in Fakti

26 Ноември, 2023 18:04 3 796 44

Торбалан в дигиталния свят

  • торбалан-
  • дигитален свят-
  • светослав иванов

Проблемът не е политически, а е поколенчески

 Торбалан в дигиталния свят - 1
Снимка: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Светослав Иванов- коментар за "120 минути"- bTV

Ако сложният въпрос какво превръща една група от хора, които живеят на определена територия, в истинско общество, има кратък отговор, това определено е – общите митове.

В древността общите митове се превръщат в общи вярвания и ценности – раждат се религиите. Или общите митове припознават символи на властта – раждат се монархиите. Или общите митове се използват за оправдаване на несполуки и социални катаклизми – раждат се конспирациите.
Светът вече не е същият“ е вечното клише, което се предава от генерация на генерация. Но ако в света в момента всички страдаме от една обща болест, това безспорно е проблемът с паметта.

А няма ли памет, отново на преден план излизат стари митове от минали години, които като в кръг ни завъртат в колелото на историята, за да повтаряме отново и отново едни и същи исторически грешки. Затънали в мъглата на социалните мрежи, наблюдавайки събитията с едно око, слушайки с едно ухо и обяснявайки си ги с половин мозък, е невероятно как човечеството е склонно да повтаря едни и същи грешки на фона на технологична еволюция.
Живеем в диктатура, искаме свобода, постигаме свободата, след това тя не ни харесва, защото разбираме, че не всички са равни и започваме да искаме отново диктатура. Хвърляме се в крайности, а огледаме ли се в общественото огледало – виждаме лица от миналото. Пак почват – комунизмът това, преходът онова, кръгове от интереси... На този фон през седмицата на политическата сцена на Европа отново изскочи Герт Вилдерс и неговата „Партия на свободата“, която преди 20 години даваше тон за повечето крайнодесни, евроскептични движения в света. В един момент си мислехме, че тази идеология е забравена, но тя се завърна с гръм и трясък.

Дами и господа, все повече се убеждавам, че ситуацията, в която се намираме в момента в Европа, а и в България не е въпрос на решение чрез разместване на политическите играчи и различното им конфигуриране. Още преди няколко години в коментара ви споделих, че в условията на поляризация и разделение в обществата, държавите в Европа са обречени на коалиционно управление често между политически несъвместими величини. То носи още повече политически хаос и недоверие.
Това означава, че проблемът не е политически, той е поколенчески.
Нашето поколение, в този исторически момент е способно да произведе този политически резултат – малко стар, леко вехт, тук-там с нови лица, които обаче доста бързо обличат стари политически дрехи с дъх на нафталин. Новото поколение обаче, това което идва, няма да припознае нито лицата, нито техните стари митове, защото то расте в много по-бърз свят и не е подвластно на старите политически наративи.

Новото поколение не се плаши от Торбалан, който ще го вземе ако не се нахрани, а знае, че ако не го направи ще се разболее. За нашите деца думите – „преход“, „Кръгла маса“, „Тройна коалиция“, „балансьор“ или „етническа карта“ са понятия лишени от смисъл, далечни и ненужни като стар телефон с бутони.
За тях „велик стратег“ е Илън Мъск, а велик ум – Ноа Харари, а не Пабло Ескобар или някой български политик от миналото. Затова ако тръгнете да обяснявате на някой млад човек, че животът му зависи и всичко се реди от едни чичковци в сенките, те ще ви гледат както биха гледали стара видеокасета с предупреждение „Затегнете колана“.

Аналоговите хора в дигитални времена четат и вярват на всичко прочетено, без да знаят, че социалните мрежи ги поставят в балони от собствените им стереотипи. Нашите деца обаче ще знаят това и ще използват тези мрежи с по-голяма отговорност и ще им обръщат все по-малко внимание.

Аналоговите хора в дигитални времена мислят предимно за миналото и оправдават с него несполуките си в настоящето. Нашите деца обаче ще мислят предимно за бъдещето и за утрешния ден, без да се движат напред, с глава обърната назад.
Затова дистанцията между нашето бъдеще - децата ни и митичните Торбалани ще се увеличава. И това ще е за добро. И ще е не непреодолимо. Също като новия ден, който денят сменя нощта. Това никой не може да го спре. Особено стари митове.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зрител

    81 10 Отговор
    този е изключително неприятен с назидателния си тон и гелосана мутра !

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пенсионер от Варна

    60 3 Отговор
    айде , пък, и ние аналоговите сме учили дигитални технологии ! ама също и логика и психология, пък и малко философия !
  • 4 НИКО

    64 5 Отговор

    До коментар #1 от "зрител":

    ШОРОШКО КЕЛЕМЕ
  • 5 До Светльо

    74 3 Отговор
    Светльо грантаджията - сори за теб, но либерализма утре. Сорос врътна кранчето. Мултикулти почти съсипа Европа. Затова аз ще ти кажа Европа на европейците!
  • 6 Исках да кажа Светльо

    58 1 Отговор
    Либерализма умре!
  • 7 Българин

    50 6 Отговор
    Гелосан М.@нгал.
  • 8 смех

    38 7 Отговор
    гнусенпедераст
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Исторически парк

    56 4 Отговор
    Вашите деца не знаят кой е Левски, Вашите деца знаят английски по-добре от български, Вашите деца са най големите джигити, Вашите деца друсат пико, бело, снуски, балони, трева още от 4ти клас..
  • 13 Ивелин Михайлов

    39 3 Отговор
    Бас ловя, че 99.99% от родените през 21 век не знаят, кой е този еврейски гей ювал харари

    Коментиран от #29

  • 14 честно ли

    36 3 Отговор
    най великият ум бил Харари. Хайде не бутай цялото човечество при заблудените уфсе, верващи на бисерите на въпросния.
  • 15 ЦАП(цифрово аналогов преобразувател)

    34 2 Отговор
    Ако някой е имал известни подозрения, че повечето хора са изключително прости и елементарни, дигиталният свят и разпространението на социалните мрежи ги потвърдиха.
  • 16 Светло истината

    45 2 Отговор
    Светло ти, Лорчето, Цънцарова и двамата по Нова сутрешен блок яко работите за тези 900 000.
    Искам ти Светло нали си истина да поканиш Диана Гайтанджиева за да си поговорите за биолабораториите, или някой от другите псевдо журналисти да направи разследване за Америка за България , какво прави в Министерство на образованието , за Джемпкор, за посредниците на газ, какво стана с Неско, за продажбата на плодородна земя от кака асеня и т.н.3435
  • 17 Хорхе Сантер

    39 4 Отговор
    Г-н Светослав Иванов, децата ни имат нужда от възможности за развитие. Сами няма как да се оправят, докато има хора, които прислужват и защитават "торбаланите".
    Еврозоната ще затвори пътя пред нашите деца.
    В Чехия - страна в Централна Европа с доход на глава от населението 3 пъти по-висок централната банка НЕ ПРЕПОРЪЧВА на правителството да се присъедини към еврозоната в обозримо бъдеще.
  • 18 Ивелин Михайлов

    31 2 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна напомня, че собственикът на бтв се казва тайм уорнер, същият притежава и снн 😉
  • 19 Тома

    32 5 Отговор
    Защо бе боко тиквата и шиши не са ли оригинал торбалани.Не знаете ли колко торби с милиарди минаха през ръцете им вместо да ги използват българските деца
  • 20 Айде

    32 3 Отговор
    Надай се Светльо! Нещата не стават от само себе си, поколенчески! Дигитален свят има, ама той не се занимава с тия неща! Нашите крадливи власти държат образованието далече от важните обществени проблеми! И старите и младите нямат представа какво, защо и как трябва да се промени! Нашата политическа система не работи и никой дори не го казва!
  • 21 Майна

    16 6 Отговор
    Този е ,,братчед,, на Ванчето, от същия произход, от същата ,,фондация,,..
    Хм...
    Та пак не мислете, когато ви ,,натикат,, ..ром.

    Коментиран от #25

  • 22 Телевизиите много се плашат

    26 1 Отговор
    от интернет и социалните медии!
    Виждат, че им идва краят!
    Както на вестниците им дойде краят!
  • 23 Българин

    2 14 Отговор

    До коментар #11 от "Галя от ПосолствоТО":

    Направо му кажи да взема пример от Волгин как се пише пропаганда! 😂

    Коментиран от #42

  • 24 Плебса помни като маймуните – 3 минути

    8 3 Отговор
    Този братчед с плам и жар защитаваше палестинските терористи в един свой репортаж преди 15-на години и пламенно обясняваше как терористите са нападнали една израелска лодка и са изхвърлили от нея всички в морето.
  • 25 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "Майна":

    Той не е баба му е индийка
  • 26 Днес го съобщи

    25 0 Отговор
    Торбалан ще става премиер.
  • 27 Добре, че в

    17 0 Отговор
    дигиталното пространство се срещат хора, които притежават прекрасното качество да мислят и да са критични спрямо авторите на политически безобразия, че иначе с нашите "пернати", с фалша, с взаимните потупвания, наградите без покритие и назиданията до никъде.
  • 28 Коментар

    11 3 Отговор
    Цитат:"Аналоговите хора в дигитални времена мислят предимно за миналото и оправдават с него несполуките си в настоящето. Нашите деца обаче ще мислят предимно за бъдещето и за утрешния ден, без да се движат напред, с глава обърната назад."

    Някакви на по 100 години като Бай Дрън,живеещи в миналото искат да унищожат бъдещето като ни завещаят свят,който е изпълнен с конфликти и на прага на ТСВ.За целта правят пропаганди и изкривяват миналото,а въпросния Ноа Харари пуска в социалните мрежи изкуствен интелект,който пише на всички езици с цел пропаганда и настройва за война.
    Въобще не става въпрос за никакви "аналогови",а за побъркани,които искат да няма утрешен ден,а младите да ги хвърлят във войни.Може да са в мозъчна мъгла като странична реакция от ковид и/или ваксините.
  • 29 Шарлатания

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ивелин Михайлов":

    "Светльото" си е баш шорошко парвенютче с навирено носле. Пъне се да демонстрира високомерна всезнайковщина.Да , Ювал Харари е сладкодумен шарлатан отвеждащ неусетно читателя до портите на Ада, всъщност до ъпгрейтван икстеншън на евгениката.Който чете внимателно Харари най-малкото ще се стресира от разсъжденията му за генетиката и социалното инженерство.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хммм

    14 0 Отговор
    Интересно, младите дали знаят какви ги плещи тоя. Изобщо колко от младите го гледат?

    Коментиран от #41

  • 32 Малко фактиииииии

    13 0 Отговор
    А то пък дигиталните жълтопаветници до къде ни докараха - дълг с лед дълг и България задлъжня на чужди банки повече от всякога ....... Ако това са им дигиталните способности , скоро направо ще ни затрият "дигитално" и като нация .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българските турци

    4 2 Отговор
    Историята не е художественна литература или свободно съчинение , а е научна съвкупност от доказани и датирани факти и истини , подредени в своята категорична хронологичност !...За съжаление, докато човечеството не изтрезнее и не започне да си взема поуките , целият хаос с кръвополитието на войните и човешкия егоизъм , ще продължават да се повтарят със своята безмилостна хронология !!!
    Възмездието ли трябва да е целта на цивилизования свят или надеждата за един свят без "кристални нощи " и "spider heads" !!!...

    Знаете ли ?.... Отчаяните народи ги заробват !...Отчаяните народи все чакат всичко наготово !... Отчаяните народи винаги хленчат и намират причини за неуспехите !.... Отчаяните народи са обречени да изчезнат !...Оцеляват само ония , които въпреки всичко продължават да драпат !... Драпат защото те съзнават , че един глас на избор за подходящ и правилен човек означава много нещо , и че подходящият човек никога няма да слезе като месия при тях !!!
  • 36 Българските турци

    5 2 Отговор
    Знаете ли защо империята е съществувала непоклатимо цели шест века ?... Защото е била държава със здрави и стабилни закони !!! Първо ... защото всеки, който е постъпвал на държавна служба, от най висшия ранг - главен везир на султана до най обикновенния служител на Високата порта , наред със тлъстата заплата и репутацията и уважението в обществото е поемал доброволно и смъртната присъда, която ги чака, ако кривнат от правия път и решат да се корумпират като днешните или да мародерстват над "реаята"(народа) !!... Не е простено дори на най прочутия в България Мидхад паша, нищо ,че основал най мощната турска банка (Земеделска банка) и да е въвел модерното селско стопанство в Империята от Образцов чифлик в Русенския вилает ! И второ - категорично не са позволили да се образува и да се развива аристокрация , дворянство и шуробаджанащина !!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 бай Иван

    8 0 Отговор
    Много думи, малко смисъл. Често, много ми е трудно да го разбера какво точно иска да каже г-на Иванов. Сигурно съм от аналоговите хора от времето на "Торбалан", а не от дигиталните към които явно се числи същият. Сигурно съм от тези аналоговите дето биха разказали с разбираем изказ, това което искам да предам на хората като например "честносту дълг,чест, достойнство,състрадание", а няма да го завоалирам с някакви ала балистики с което е пълно "откровението" му. И г-н Иванов може да съм "аналогов" но чета, разбирам и анализирам прочетеното ,можете да бъдете сигурен в това.И не се хващам така лесно на глупостите та от която и страна да идват. И още, много малък житейският опит имаш моето момче, да ме учиш /поне мен/ как да живея, в какво да вярвам ли не , какво е правилно и какво не. Моля спести си съветите, щото не са ми нужни. Аз сам мога да избирам авторитетите на които да се доверявам и вярвам. И да ти кажа ,познавам много "дигитални" хора които са абсолютно непригодни за съвременният свят, прекарали детските си години в дигиталният свят на електронните войни.Господ да ни пази ако такива определят бъдещето на света

    Коментиран от #39

  • 39 Ако

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "бай Иван":

    Ако Светльото се надява,че има шанс да се класира при бъдещата генетично модифицирана човешка популация на Ювал Харари... да знае - излъгал се е.
  • 40 замазан

    1 0 Отговор
    с тапия Номер 3!
  • 41 Не го гледат

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хммм":

    Чакат на реда да го тракат .....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.