Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 11:09 3 479 18

Калоян Методиев: Без катарзис групировките само ще мимикрират, ще продължат да крадат бизнеси и имущество

  • калоян методиев-
  • групировки-
  • катарзис-
  • кражба-
  • бизнеси

У нас брокери на паралелна съдебна система изчезват мистериозно или са разстрелвани показно (Евра, Нотариуси… сигурен съм, че има и още). И тепърва трябва да излизат. До самия връх – лицата от Висшия съдебен съдебен (ВСС). Спешно!

Калоян Методиев:  Без катарзис групировките само ще мимикрират, ще продължат да крадат бизнеси и имущество - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мафиотските групировки в България ни нареждат до Еквадор, Йемен и Сомалия... Там банди проникват в държавните институции, отвличат кораби, разстрелват по улиците, масово се крадат коли и имоти…. У нас брокери на паралелна съдебна система изчезват мистериозно или са разстрелвани показно (Евра, Нотариуси… сигурен съм, че има и още). И тепърва трябва да излизат. До самия връх – лицата от Висшия съдебен съдебен (ВСС). Спешно!
Колко са се самозабравили, какво самочувствие и чувство за безнаказаност имат тия мафиотски групировки у нас, за да започнат да рекетират чужди инвеститори и глобални играчи като например ИКЕА?! Какво остава за беззащитните български фирми и граждани! Точната дума е самозабравяне. Преяждане с власт и пари. Дай Боже циреят да се е пукнал и да започне наистина да тече. Без катарзис групировките само ще мимикрират, за да оцелеят и ще продължат да душат българското общество, да крадат бизнеси и имущество, които си харесат, да унищожават хора и кариери, да се завират в политиката. Това не може повече да продължава така!
Трябва прочистване близко като методология на ветинг системата в Албания (не същият, за да не се окажем с друго зло). Само работещото. Там, пакет реформи приет през 2016, под егидата и с участието на институциите ЕС, имаше за цел да върне публичното доверие в съдебната система. Бяха приети разпоредби за преоценка на съдиите, прокурорите и на съдебните помощници (процесът на ветинг) във основа на етичните характеристики и на професионалните способности. В първата фаза на работа на Независимите комисии за квалификация (2018), са проверени 61 съдии и прокурори за законността на тяхното имущество, за възможните контакти с престъпността и за професионалните им способности. Разследват се дори съмнително ниски наеми и цената на обзавеждането на жилищата, в които живеят магистрати. Проучва се и имуществото на техните близки. От тях само 27 издържат тестовете и са преназначени, 21 са уволнени, а 13 подават оставки по време на самата процедура. Втората проверка е на групата от висшите съдии и прокурори (108 души). Първият уволнен магистрат е конституционен съдия (Фатос Луло), заради невъзможността му да докаже произхода на своето имущество. От 12 конституционни съдии остава на работа само 3-ма. През проверката преминат всичките около 800 съдии и прокурори, която продължава и в момента. Само с издържали проверката магистрати се създадат новите органи, които да ръководят съдебната власт – Висшият прокурорски съвет и Висшият съдебен съвет. Що се отнася до професионалните способности, от комисиите изследват делата на магистратите и допуснатите от тях грешки с години назад.

Коментарът на автора е публикуван във Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдам

    7 4 Отговор
    айде първо медиите, после групировките
  • 2 ЖЕКО

    25 1 Отговор
    ЧОВЕКА Е ИСКАЛ ДА КАЖЕ ЧЕ СМЕ БАНАНОВА ДЪРЖАВА И НЕ СТАВАМЕ ЗА ЕВРОПА
  • 3 навремето бедни магистрати нямаше ,

    16 0 Отговор
    даже демонстративно ходеха с лъскави мерцедеси . Сега кой с коя групировка или с кой мастит адвокат или банкер е бил близък Дончева знае . Чернев умря . Има си хора в тези среди които дълго бяха доста властни . Но агресия срещу тях непомня . Татарчев обръщаше водка по цял ден , а за Рашков лошо немога да кажа . Бонев с магистрати правеше показни акции . удумваха го че били прах в очите . Чалгарите и те с магистратите се подиграваха , но се уважаваха . Няма осъдени певци . Гледа се кой върши работа . хиени не са били . седем часа разлика разкри една съдиика как живее . Чаналова я оправдаха . Махнаха я с оризиляване .
  • 4 Селянин

    19 0 Отговор
    А дано, ама надали. Няма да има кой да работи. Едва ли има и един който да не е в някаква гнусна схема.
  • 5 Пълен леш е Територията

    23 0 Отговор
    Познавам няколко души със сериозни фирми и големи обороти, и всеки един плаща държавен рекет на няколко места.
  • 6 Чак пък до Еквадор прочее

    6 2 Отговор
    По-скоро ни нарежда до Италия.
  • 7 На село, до дядо

    9 1 Отговор
    Има начин, бре! Назначават се елитни представители на групировките за шефове на политически кабинети и всичко е точно! Не ли?

    П.П. Групировка без партийна закваска няма!!!
  • 8 Изпатил

    15 0 Отговор
    Съдебната система но полицията е затънала във зависимости и корупция.Яко изпатихме от зам директора на Областната дирекция на Пловдив Събчев който е на хранилката на Петлешков и съученик заедно със Янев бившия директор на ГДБОП назначил жената на Нотариуса.Местните мафиоти никой не ги закача и са недосегаеми
  • 9 Ами да

    7 0 Отговор
    Затворът осигурява катарзис! Донякъде!
  • 10 Никой

    12 0 Отговор
    Делото било върнато от съда защото били допуснати процесуални грешки от прокурора. Този, аджеба прокурор, се пита, какво е подготвял,какво е чел в папката и на първо място какви буквари е чел за да се разминава драстично със съдията. Двамата различно дело ли са чели ? Некопетентността на прокурорите и следователите е повсеместна. Задачите които дават на МВР да разследва престъпленията адекватни ли са ,щом се получава накрая един турлюгювеч. Взимат си големите заплати,работа нищоправене,гушкат тлъсти годишни бонуси,корумпират се умишлено,не се оплакват за да не развалят омертата и така до живот.
  • 11 граф Монте Кристо

    11 0 Отговор
    Катарзис е морална категория,а тук е нужно нещо безкрайно практическо,разчистване на Авгиеви обори,съдебната система не по-малко,превърнала се е в сбирщина от рекетьорски бригади.Наложената ни демонократска система се оказа ялова,развъди невиждана и нечувана престъпност,която се превърна в държавна политика,изборите са фарс,жалка имитация и залъгалка,трябва да скъсаме с този модел,докато не е прекалено късно.
  • 12 34 години ни работят

    9 2 Отговор
    руско-комунистическата милиционерска мафия!
  • 13 В Грузия уволниха 100%

    14 1 Отговор
    от милиционерите и назначиха нови. Прочистиха системата.
  • 14 Проблема не е в системата

    3 2 Отговор
    Населението трябва да се смени.
    Дано емиграция ни оправи иначе са обречени и децата ни.
  • 15 Спор няма

    2 1 Отговор
    Докато не се изтръгне това ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО ФАШИСТКО УПРАВЛЕНИЕ!!!! ОЧЕВАДНО ВСИЧКО ИДВА ОТ ТАМ ГЛУПАВИТЕ ПРОСТИ ЕСГЕЙЦИ СЕ ПОДИГРАВАТ С НАРОДА,ЧЕ УМИРА ПО БЪРЗО ОТ ТЯХ И ВЗИМА НАЙ-МИЗЕРНАТА ЗАПЛАТА В ЕС!!! ЗАЩО НИ Е ДА СМЕ В ЕС??? ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ПРЕДИ ДА СИ МИСЛИТЕ,ЧЕ ЩЕ СТАНЕМ КАТО В НЮ ЙОРК ИЛИ БЕРЛИН ТЪПАЦИ ТЕ НИ МАЧКАТ!!!
  • 16 34 ГОДИНИ

    3 1 Отговор
    ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ФАШИЗЪМ И ОЛИГОФРЕНСКИТЕ ИМ ТРОЛОВЕ ЩЕ МИ ГОВОРЯТ,ЧЕ РУСИЯ ПЛАЩА ЗА ТОВА ТУК,А В СЪЩОТО ВРЕМЕ МОЛЕЦА ДЕНКОВ НЕ ИЗЛИЗА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ПОСОЛСТВА!!! ЩЕ ГОРИТЕ В АДА РАНО ИЛИ КЪСНО ФАШИСТИ!!!
  • 17 Емо

    2 0 Отговор
    Абсолютно подкрепям написаното.
    Даже да си припомним, че заради пирамидите, които обраха спестяванията на хората, албанците разграбиха военните складове и се вдигнаха на бунт.
    Не всички народи са овце като българите.
    Търпете, докато бавно си намалявате и накрая нищо.
  • 18 бай село

    0 0 Отговор
    Ами докато такива като Рашков са преподаватели ще излизат такива прокурори и съдии. Ч0века с 20 те имота.